Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

co trenować?

09.12.03, 20:46
    Mam duzo energii, chciałabym trenować jakąś sztukę walki. Najlepiej
    wschodnią, ponieważ odpowiada mi filozofia i "nastrój". Czy coś jest godne
    polecenia?
    Mówię poważnie :)
    Obserwuj wątek
      • joanna_t Aikido 09.01.04, 10:41
        Jak w tytule-polecam bardzo... Wspaniała sztuka walki, idealna dla kobiet...
        Sama trenowałam 3 lata, niestety teraz już nie mogę z różnych względów :(( Nie
        jest to zwykłą kopanka czy siłówka, nie trzeba mieć super kondycji, zeby nie
        paść na pierwszym treningu... Filozofia jest cool...
        A tak w ogóle to znalazłam to forum, bo chcę sprzedać kimono-właśnie moje po-
        aikidowe. Jeśli jesteś zainteresowana, to pisz :)
        Pozdrawiam -Asia
        • joanna_t I jeszcze coś... 09.01.04, 10:47
          Aktor Steven Segal to mistrz Aikido. To, co pokazuje w filmach to jest właśnie
          moja ukochana sztuka walki... tylko bardziej niszczycielska, dynamiczna i
          dostosowana do potrzeb filmu :)
          Asia
          • pszachna Re: I jeszcze coś... 12.12.05, 14:07
            sus.univ.szczecin.pl/~maciejs/index.html
            wejdź na tę strone i trochę poczytaj o skuteczności aikido
            pozdrawiam
          • enkkidu tia 21.03.06, 08:30
            to, co Segal uskutecznia w filmach, to jujutsu, kenjutsu i inne "jutsu". Nie widze tam nic z filozofii Aikido.
          • zaytzev Re: I jeszcze coś... 21.03.06, 09:02
            joanna_t napisała:

> Aktor Steven Segal to mistrz Aikido. To, co pokazuje w filmach to jest właśnie
            > moja ukochana sztuka walki... tylko bardziej niszczycielska, dynamiczna i
            > dostosowana do potrzeb filmu :)
            > Asia

Steven Seagal w filmach prezentuje Aiki-jitsu. A jest niszczycielski, bo ma prawie 2 metry wzrostu i ze 110 kg. On by sobie radził w każdej sztuce walki. Aikido jest ładne, ale przykro mi - raczej nieskuteczne. Techniki potrzebują dużo miejsca na wykonanie, poza tym przeciewnik który choć przez krótki czas trenował coś innego raczej nie popełni błędu, który można by było przeciwko niemu wykorzystać.
            Sorry
        • pszachna Re: Aikido 12.12.05, 13:59
          aikido wysiada jeśli chodzi o intensywność
          i zmęczenie podczas treningu z shootfightingiem i bjj
          trenowałem aikido przez 1,5 roku i widze kolosalna różnice
      • o.bronner Re: co trenować? 02.03.04, 18:21
        Tylko kick boxing!
        Dużo ruchu. Dynamika. Siła. Szybkość. Giętkość. Samoobrona.
      • boundy Re: co trenować? 24.03.04, 19:31
        Najpiekniejsza i najskuteczniejsza sztuka walki jest boks. A jesli interesuja
        cie walki wszchodu to przede wszystkim kyokushinkai. Na bazie karate ale
        bardziej skuteczne i dynamiczne.
      • marines5 trenuj Aikido! 29.03.04, 21:26
        trenuj aikido!To super sztuka walki.Sam ją trenuję.Bardzo skuteczna i dla
        każdego.Nawetnajmniejsi pokonują wielkich byków!
        • lookdawn karate shotokan - to jeżeli 19.04.04, 15:40
          chcesz jeździć na zawody itd. mam jush 21 medali. To świetna dyscyplina i
          popularna w polsce
      • pitbull1906 ehhh 25.04.04, 23:07
        Drogi Niebieski_kocie, obawiam się ze zostałaś conajmniej kilkakrotnie
        wprowadzona w błąd. Polecam największe w Polsce fora o sztukach i sportach
        walki: www.sfd.pl oraz www.budo.net.pl Nie będę sami pisał szczegółów - nie
        uważam żeby moje doświadczenie było dostateczne w tej kwestii. Ale na tych
        forach na pewno znajdziesz wszystko czego szukasz, między innymi mocno
        kontrowersyjną kwestię rzekomej skuteczności Aikido.
        • pszachna Re: ehhh 12.12.05, 14:09
          masz rację pitbull1906 zapraszam też na:
          moim zdaniem super strona o sportach walki plus szeroka informacja o treningu,
          test sprzętu i w ogóle wszystko co trzeba wiedzieć
          pozdrawiam
      • marcin35 Re: co trenować? 22.07.04, 17:41
        aikido to droga do harmonii..." energii, siły, ki...", więc proponuję ci
        właśnie aikido. kilka lat temy spróbowałem i zostałem.
        • rozmarync Re: co trenować? 28.07.04, 23:08
          Hm...moze to nie wschodnia sztuka walki ale proponowalabym...capoeira.. Przyjdz
          na trening a jestem pewna ze BARDZO Cispodoba.I wcale nie jest prawda to ze
          trzeba byc wysportowanym...:)pozdr
      • czeskisprinter Re: co trenować? 21.08.04, 00:14
        Ja proponuje kickboxing, sam to trenuję, albo kung-fu.
        • yennefer01 Re: co trenować? 11.12.04, 20:47
          popieram pitbula- wejdz na budo.net.pl, przejzyj rozne watki typu : co wybrac.
          tam wypowiada sie wiedzej ludzie, bedziesz miala wiekszy przekroj opinii.
          ja moge ci polecic kyokushin, ale nie powiem ze jest najlepsze bo innych sw na
          tyle dobrze nie znam.
          pozdrawiam
      • elwin73 kyokushin 21.01.05, 09:03
        to bardzo popularny styl karate, kluby znajdziesz nawet w malych miastach. styl
        dynamiczny, kontatkowy, rozwijajacy fizycznie i psychicznie. i efektowny.

ale duzo tez zalezy od trenera
        pzdr
        • bianka_85 Re: kyokushin 02.02.05, 17:13
          Ze wszystkich sztuk walki najbardziej kiedyś spodobało mi się judo. i trenuję
          do dziś. polecam.
          • student22 Re: kyokushin 02.02.05, 20:53
            To najpierw zastanow sie po co chcesz to robic -> czy potrzebujesz ruchu,
            rywalizacji z innymi, czy takze to ma Ci pomoc gdyby faktycznie zdarzyla sie
            walka uliczna.
            • bianka_85 jak długo w tym siedzicie? 02.02.05, 21:19
              napiszcie coś , jak to się stało że zaczeliście trenować, kiedy to było, i
              gdzie trenujecie? pozdro for all!
              • student22 ja siedze przed kompem juz od 3 godzin ;-) 02.02.05, 22:03
                Skromne 3 latka.
                Poznan
                pozdrawiam
                • bianka_85 Poznań;) 03.02.05, 08:37
                  ja też parę latek w judo. kiedyś ( czasem nadal trenuję ) trenowałam techniki
                  interwencyjne z policjantami;) I też jestem z Poznania;)
              • elwin73 Re: jak długo w tym siedzicie? 03.02.05, 09:30
                pol roku kyokushin, 9 kyu
                • bianka_85 Re: jak długo w tym siedzicie? 03.02.05, 14:52
                  ogólnie cieszę się, że z kimś można sobie o sztukach walki pogadać;) póki mam
                  sesję nie trenuję, ponieważ muszę pozdawać dobrze egzaminy. ale następny
                  tydzień to od czwartku znów zaczynam.trzeba się na zawody szykować;)
                  pozdrowionka
                  • student22 Re: jak długo w tym siedzicie? 03.02.05, 21:52
                    Niestety nie podzielam Twojego entuzjazmu co do tego forum - tu praktycznie nie
                    ma zadnych dyskusji.
                    Ja znalazlem to forum dopiero wczoraj (to pewnie dlatego :-).

///Taki podly nastroj - ja tez mam sesje i chyba mi sie udziela.

Pozdrawiam bianke_85 i elwin73.

• bianka_85 Re: jak długo w tym siedzicie? 03.02.05, 22:18
                      cóż, studencie, chyba jestem teraz tego samego zdanka co ty;( fakt, myslałam,
                      że może coś z tego będzie, ale racja, chyba dyskusji tu nie będzie.byłam
                      entuzjastycznie nastawiona, bo szukałam jakiegoś forum, a tu proszę na gazetce,
                      praktycznie zaraz obok, znalazłam to. no ale nic się nie dzieje. buuu. a
                      pogadała bym sobie o sztukach walki. sesja mnie wypaliła, ale jutro sobie
                      odbiję bo lecę na imprezkę do jakiegoś klubu, jeszcze tylko nie wiem
                      gdzie.pozdrowionka studencie.
                      • elwin73 Re: jak długo w tym siedzicie? 04.02.05, 09:04
                        proponuje Forum www.budo.net.pl
                        tam mozna poczytac o wszystkich stylach i systemach a dodatkowo o diecie,
                        odrzywianiu itp. polecam!
                        • bianka_85 Re: jak długo w tym siedzicie? 04.02.05, 09:35
                          taaaaak, już tam weszłam, całkiem fajne. studencie, elwin73 , przenisicie się
                          tam? może się jeszcze spotkamy;) pozdrawiam
                          • twin6 Re: Co trenować? 10.03.05, 15:15
                            To zależy co chcesz osiągnąć. Do "zabijanki" najlepszy jest mix BJJ i kick-
                            boxingu, może też być kyokushin i Sambo. Reszta w tym aikido jest malo
                            skuteczna wobec wytrenowanego przeciwnika. Jeżeli chodzi o siłę fizyczną
                            zapasy, judo rulez. Rekreacyjnie mozesz ćwiczyć wszystko, ale bardzo efektowna
                            jest capoeira. Boks też jest spoko, ale nie spodziewaj się że będziesz jakimś
                            nadzwyczajnym fajterem po boksie. Pozdrawiam!
                          • pszachna Re: jak długo w tym siedzicie? 12.12.05, 14:12
                            fajna strona, polecam shootfighting (mieszany styl walki elementy: bjj, boks,
                            karate, sambo) tylko to co proste i skuteczne.
              • liessa Re: jak długo w tym siedzicie? 19.07.05, 18:17
                Mój tata dwa lata temu dowiedział się od znajomej, że zapisała syna na karate i
                jest bardzo zadowolony. Więc i ja się zapisałam, ponieważ do tego sportu
                ciągnęło mnie już od małego :) I miałam to szczęście, że trafiłam na treningi
                do mistrza świata w karate tradycyjnym - Krzysztofa Neugebauera. Trenuję dwa
                razy w tygodniu po dwie godziny i jest świetnie. Polecam karate każdemu.
                Pozdrawiam
      • dobrzan1978 Re: co trenować? 25.09.05, 16:58
        wszystkich trenujących i jeszcze nie zdecydowanych (tym bardziej :) )
        zapraszam do sklepu z akcesoriami do sportów walki
        www.fighting.pl
      • misialina4 Re: co trenować? 16.12.05, 21:06
        Proponuję judo
      • sufler2006 Re: co trenować? 21.03.06, 00:24
        Po pierwsze to sie zastanów co chcesz osiągnąć.Czy szybko nauczyć sie bić-wtedy
        odpadaja takie sztuki walki jak aikido,karate,judo i itp.czyli klasyczne jeśli
        mówimy o czystych formach tych szkół.Ponieważ są oczywiscie odmiany i tak
        np:Aikido które jest jaknajbardziej skuteczne to dla niedowiarków!(a tak
        przyokazji dlaczego sytemy policyjne opieraja sie na bazie Aikido?Odp.ponieważ
        są skuteczne.Niema nieskutecznej sztuki walki-są tylko braki i złe
        wyszkolenie.Więc jeśli chcesz sie nauczyć bić to proponuje sytemy-Kraft
        Maga,Combat itp.A jeśli chcesz sie rozwijać długotrwale i naprawde pracowac nad
        sobą to zapraszam na sztuki walki.Istotny jest bardzo dobry i fachowy
        instruktor z głową.Pozdrawiam i życze sensownego wyboru.Aikidoka:D
        • janczar0 Re: co trenować? 21.03.06, 05:06
          Ja polecam Kyokushin i dla osób z Warszawy poniższy klub, w którym można
          poćwiczyć nie tylko samo karate.
          www.karate-k.pl/
      • rolek33 muay thai + bjj + zapasy 21.03.06, 15:26
      • 20heksus Karate Tradycyjne 21.03.06, 15:31
        Oczywiście Karate Tradycyjne (Shotokan/Fudokan). Niech cie nie zwiedzie nazwa
        to bardzo nowoczesna sztuka i ciągle udoskonalana przeszło od 800 lat, jest to
        sztuka orginalna i to od niej powstawały inne znane dziś szkoły (kyokushin-kai
        czy wado-ryu).
        Tu można znaleźć adresy klubów w Warszawie i na
        Mazowszu:www.kime.pl/modules.php?name=Treningi
      • ktopyta Re: co trenować? 20.04.06, 00:18
        do szybkiej walki - najlepsze strzelectwo - bierze sie giwere i nawala
        i nie ma zawodnika ktory to przeskoczy chocby znal wszystki sztuki
        do walki z kazdym - biegi przelajowe - i kazdy zawodnik wysiadzie na dobiegu
        dla przyjemnosci i dobrego samopoczucia i pewnosci w starciu ktorego sie
        przeciez nie szuka tylko aikido oraz brydz
      • joda0 Re: co trenować? 24.04.06, 10:35
        Witaj
        Każda sztuka walki jest dobra do trenowania i każda jest skuteczna chyba że
        porównujemy jak większość z komentujących np. AIKIDO do KArate tylko ktoś jak
        ćwiczy aikido 2 treningi a karate 20 lat to wiadomo co lepsze.
        Chodzi o to czego oczekujesz po treningach jeśli dobrej zabawy oraz jak
        napisałeś/aś filozofii to proponuję aikido (sam ćwiczę i prowdzę klub)
        Co do skuteczności to szkoda się wypowiadać że coś jest skuteczne a coś nie bo
        panuje opinia że aikido jest nieskuteczne.
        W takim razie nich mi wytłumaczą Ci którzy mówią że Aikido jest nieskuteczne
        dlacz Morihei (kodyfikator aikido) był nie pokonany?
        Ja wiem bo ćwiczył, ćwiczył i jeszcze raz ćwiczył.
        Jeśli ktoś chce się nauczyć bić w ciemnej rogatce albo napadać na biedne babcie
        i kraść im emeryturę to niech idzie na system walki a nie sztukę walki (coś dla
        kartczków i dresików)
        Pozdro
        • elwin73 Re: co trenować? 24.04.06, 10:46
          podobnie nie pokononany byl Mas Oyama "zalozyciel" karate kyokushin.

Przylaczam sie do opinii przedmowcy: zalezy czego oczekujesz po tereningach:
          jezeli ciezkiej pracy, wysilku, a do tego filozofi i pracy nad soba wybierz
          ktoras z tradycyjnych sztuk walki (polecam kyokushin).

Wiele zalezy od trnera, proponuje wybrac sie na kilka treningow roznych szkol w
          okolicy i wybrac te ktora najbardziej Ci sie spodoba.
      • myszapsycho Re: co trenować? 18.05.06, 10:11
        a moze warto byłoby spróbować walkę z kijami? Nie potrzeba dużej masy ( liczy
        się technika i szybkość), jesteś w stanie obronić się nawet przed ogromnym
        napastnikiem( bo masz kij-kije), a treningi dają w kość, na zawodach walczy się
        w zbroi ( amez), dodatkowo uczysz sie zakładać dźwignie, kopać, uderzać rękoma
        polecam, sama od półtorej roku ćwiczę, czuję się pewniej chodząc po ulicy:)
        Możesz wejść na strony: Combat-Kalaki.com.pl
        Jestem drobna i w moim przypadku boks, sambo, kravka trochę o kant tyłka rozbić.
        A aikido , capoeire, raczej traktuję w formie pożytecznych ćwiczeń a nie sztuki
        obrony.
        Pozdrawiam
      • hsirk wszystko 18.05.06, 15:29
        wszystko ma zady i walety

aikido - w starciu sobie poradzisz po jakis 10-20 latach, jezeli jestes zdolny

bjj, sambo etc - dobre i skuteczne, o ile chcesz z kazdym tarzac sie po ziemi

judo - niezly arsenal podciec

karate - wszystko fajnie, tylko dlaczego walki karatekow na turnijach wygladaja
        jak slaby kick boxing?

na ulice, zeby po niedlugim okresie dac po mordzie komus kto nie nie jest
        wybitnym fighterem - boks, boks i jeszcze raz boks. nie bedziesz musial sie
        tarzac, krotko szybko i na temat
        • hsirk Re: wszystko 18.05.06, 15:38
          aha jeszcze wymieniano tu krav mage - dobre tylko pod dwoma warunkami - ze juz
          umiesz sie bic i ze masz psychike wystarczajaco silna, by uszkodzic komus oczy
          czy cos takiego - nawet jesli cie atakuje. to samo tyczy sie tez w pewnej
          mierze bjj, sambo i innych "parterowych" walk. zlapales goscia w dzwignie i
          lezycie. i co wtedy? albo zlamiesz mu reke i ostudzisz jego zapal do walki dosc
          skutecznie, albo puscisz i zabawa sie zaczyna od poczatku. oczywiście, jak
          jestes dobry to go oblozysz w parterze. ale musisz byc dobry, zeby kontrolowac
          i tluc

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka