Gość: kck IP: 82.160.4.* 14.12.03, 19:34 A ja uważam, że Jamison i tak jest lepszy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: GAIGER Re: Michał Rutkowski, Paweł Wujec: Fruwając pod k IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.03, 10:31 ale chyba nie Harold Jamison, były gracz Sląska wrocław a w NBA LC Clippers i Clevland ? :-))) a tak na poważnie to niezmiernie dziwnym zespołem jest teraz Dallas, szkoda troche że nie ma juz tam Van Exela, bo wtedy to byłaby drużyna o kosmicznym wręcz potencjale w ofensywie. W tej chwili taka gwiazda jak wspomniany A. Jamison (dwa razy 51 pkt w karierze !) wchodzi z ławki rezerwowych, a np. w takim Orlando mógłbyby byc ogromnym wpsrciem dla MacGragiego i decydowac o obliczu drużyny. Ale wydaje mi się ze Dallas szykuja chyba jeszcze jakis duży transfer, bo Fortson, Jamison, Walker a nawet Fimley to doskonały meteriał do wszelkich wymian, kto wie czy jak konflikt Shaqa z Kobym nie ustanie to z udziałem tych własnie zawodników nie odbędzie się jakaś wymiana. a sam artykuł całkiem fajny, lubię czytac obu panów bo piszą ciekawie i z jajem :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksandra Nieuczciwy przegląd prasy IP: *.acn.pl 15.12.03, 17:27 Gość portalu: GAIGER napisał(a): > > a sam artykuł całkiem fajny, lubię czytac obu panów bo piszą > ciekawie i z jajem :-) > Obaj Panowie nie dokonują nic innego jak tylko mówiąc łagodnie "przeglądu prasy" to jest wyboru i tłumaczenia tekstów z sportowych stron lokalnych gazet amerykańskich dostępnych w Internecie. Mówiąc mniej łagodnie są to plagiaty bowiem nie podają źródeł. Taka etyka zawodowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maximus Re: Nieuczciwy przegląd prasy IP: *.chello.pl 15.12.03, 20:12 Gość portalu: Aleksandra napisał(a): > Obaj Panowie nie dokonują nic innego jak tylko mówiąc > łagodnie "przeglądu prasy" to jest wyboru i tłumaczenia tekstów > z sportowych stron lokalnych gazet amerykańskich dostępnych w > Internecie. Mówiąc mniej łagodnie są to plagiaty bowiem nie > podają źródeł. Taka etyka zawodowa. Moglabys podrzucic linka do oryginalnego tekstu, ktorego plagiatem jest ten tekst o Walkerze? Albo ten sprzed tygodnia o Blazers? Bedziemy mogli wytoczyc oszustom proces albo przynajmniej doniesc ich szefom, zeby ich wyrzucili z pracy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HE HE HE!!!!!!! "NIEZŁE NUMERY" IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.12.03, 12:41 ALE COOLOWY GREPS I DO TEGO PLAGIAT (: Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wilt Re: Nieuczciwy przegląd prasy IP: *.starnettelecom.pl 18.12.03, 12:27 Maximus, poszukaj sobie na forum, bo w przeszłości dyskutowaliśmy już na ten temat, podawano przykłady, i nie będę szukał kolejnych, żeby udowodnić to, co zostało udowodnione: ewidentne jest, że Rutkowski i Wujec bazują na zrzynaniu ze stron amerykańskich, co widoczne jest dla każdego, kto te strony śledzi. Nasze pisanie o tym na forum oczywiście nie wywołało żadnych efektów, więc tym bardziej nie zamierzam się tu rozwodzić. Niech sobie Redaktorzy tak „piszą”, skoro nie stać ich na oryginalność, chciałbym jednak osobiście, żeby: a) ich fani temu nie zaprzeczali; b) oni sami przynajmniej przyłożyli się do tłumaczenia „swoich” tekstów. Bo porównaj z oryginałem: “We’ve changed our rules. If a player does not have some sort of altercation on or off the court once each month, we fine him. I’ve tried to get this to the press, but people just won’t pay attention to me. The guys that are our top four scorers, each of them will be required once every two months to appear on MTV. “The guys who shoot the worst free throws over a one-month period, next time we have a TV game they’re required to look into the camera and beat their chests after they make a good play.” (MSNBC.com) Od dziś każdy nasz zawodnik, który nie wda się w bójkę na parkiecie lub poza nim, przynajmniej raz w miesiącu, zostanie ukarany grzywną. Nasi najlepsi strzelcy mają obowiązek załatwić sobie występy w MTV raz na dwa miesiące. A ci, którzy najgorzej trafiają rzuty wolne, mają polecenie, by otwierać buzię i walić się pięścią w piersi po każdym udanym zagraniu, jeśli kamera jest na nich skierowana. Może w ten sposób poprawimy swoją reputację" - Gregg Popovich, trener San Antonio Spurs, najnudniejszej drużyny w NBA. (GW) - Śmiech na sali, prawda? Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maximus Re: Nieuczciwy przegląd prasy IP: *.chello.pl 19.12.03, 19:09 Wilt, nie znam angielskiego az tak dobrze - jakbys to przetlumaczyl lepiej? A co do plagiatow - szukalem przykladow, ale nic nie znalazlem. Jakbys podrzucil linka do oryginalnego tekstu o Walkerze czy tego o Portland, to moznaby go podeslac innym redaktorom ze sportu, zeby wiedzieli z kim pracuja! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wilt Re: Nieuczciwy przegląd prasy IP: *.starnettelecom.pl 10.01.04, 16:56 Co do ściągania, w tej chwili nie chce mi się przeszukiwać archiwów, co Ci doradzałem, ale przeczytaj choćby opinię Budolfa co do ściągnięcia przez nich felietonu z 28 grudnia z hoopshype.com albo ostatni felieton o Simmonsie, z którego dawniej ściągali po cichu, a teraz otwarcie, i opinię LB pod nim, pod która podpisuję się obiema rękami. Po prostu ściąganie R&W z amerykańskich stron to fakt: nie chcę na nich donosić, ale naprawdę mogliby zdobyć się na coś więcej – za coś w końcu im w tej „GW” płacą. A żeby nie było, że tylko krytykuję: Romański, choć też nie bezbłędny (któż z nas jest, oczywiście…), wie o NBA 10 razy więcej niż oni, choć przecież specjalizuje się w polskiej koszykówce, a pisze i oryginalniej, i ciekawiej. Co do tłumaczenia, choćby to: „altercation” to nie bójka, tylko kłótnia, spięcie – w tekście oryginalnym nie ma też słowa o jakimś „otwieraniu buzi”, czy „jeśli kamera jest na nich skierowana” (jest natomiast o patrzeniu w kamerę), które to zwroty pojawiają się w przekładzie. Nieudolność lub niedbałość - a może jedno i drugie. Pzdr P.S. do kolegi heja też bym się obszerniej wypowiedział – gdyby tylko zdołał w poście wystawić głowę ponad poziom swojego rynsztoka. Że nie zdołał, powiem krótko: na to, że nt. NBA można napisać coś własnego i fachowego, dowodem jest wiele postów na forum: calagana, LB czy HyLo, ostatnio Łukasza - a i moje, owszem; nie chwalę się zresztą specjalnie mówiąc, że więcej wiem o NBA od R&W, bo to nie sztuka. Jeśli chcesz coś wiedzieć o NBA, możesz je czytać. Jeśli nie, to się zamknij i nie przeszkadzaj mądrzejszym od siebie. Aha, i od tej pory ignor, Kolejna Niewinna Ofiaro Trafienia Internetu pod Strzechy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hej Re: Nieuczciwy przegląd prasy IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 27.12.03, 01:26 Gość portalu: Wilt napisał(a): > Maximus, poszukaj sobie na forum, bo w przeszłości dyskutowaliśmy już na ten > temat, podawano przykłady, i nie będę szukał kolejnych, żeby udowodnić to, co > zostało udowodnione: ewidentne jest, że Rutkowski i Wujec bazują na zrzynaniu > ze stron amerykańskich, co widoczne jest dla każdego, kto te strony śledzi. > - > Śmiech na sali, prawda? > Pzdr Ty Wilt to mi wygladasz na jakiegos zakompleksionego frustrata, ktory nie moze przebolec, ze sam sie zajmuje w zyciu jakimis duperelami. A chcialby pisac o NBA - najlepiej w jakiejs powaznej gazecie albo komentowac w TV. Jezeli jestes taki super a R&W tacy beznadziejni, to tez zacznij pisac - bede mial okazje sprawdzic, czy jestes od nich lepszy. Co ja gadam - ty jestes taki swietny, ze juz na pewno gdzies piszesz - podrzuc linka, to sobie sprawdzimy. Najlepsze jest to, ze jako ich plagiat podajesz jakis cytat - jak maja zapodawac cytat, zebys ich nie posądzil o plagiat??? Przeciez wiadomo, ze cytat gdzies wynalezli w sieci. I ze to nie byl cytat z wywiadu, ktory oni przeprowadzili. Podobny felieton o NBA ma kazda powazna gazeta amerykanska (LA Times, NY Times, Miami Herald, Boston Globe, itp.). Wszyscy podaja te same ciekawostki - to jest taki Best of the Week. R&W kompiluja ciekawostki (w ramach kroniki towarzyskiej, cytatow, czy niezlych numerow) podobnie jak dziesiatki amerykanskioch dziennikarzy. A ty piszesz, ze to plagiat. Czyli zgodnie z twoja debilna logika, wszyscy piszacy o NBA walą plagiaty. Skad maja czerpac ciekawostki, jak nie z netu? Nie kazdy wie, gdzie tych ciekawostek szukac, nie kazdy ma na to czas. Ja np. nie mam a zestaw ciekawostek, ktorych dostarczaja mnie smieszy. Ciebie nie, bo je znasz, ale na litosc boska, nie przypierdalaj sie do nich bo to bez sensu. I naprawde nie znajduje dla tego innego wytlumaczenia jak zawisc zakompleksionego frustrata. Masz inne tlumaczenie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hoe Re: Michał Rutkowski, Paweł Wujec: Fruwając pod k IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.03, 16:23 a pierce tesknil chyba, bo mu cos cienko szlo. ostatnio dopiero zpomnial i od razu lepsze mecze. ciekawe jak zagra z dal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tojajestem Re: Michał Rutkowski, Paweł Wujec: Fruwając pod k IP: *.greenwood.net 28.12.03, 14:49 Dla tych co sie interesuja koszykowka amerykanska polecam www.realgm.com. Bardziej dociekliwi moga zajzec na tej stronie do message boards i sprawdzic najnowsze informacje i plotki. Odpowiedz Link Zgłoś