Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

obrzydliwy anonim na stronie PZC

07.09.09, 12:20
    Koleżanki i koledzy,
    dziś na stronie PZC ukazał się "komunikat" w sprawie wpisowego za turnieje
    mistrzostw Polski. W związku z tym wysłałem do sekretariatu związku
    następującego maila:
    "Dzień dobry, Karolino
    w związku z komunikatem, jaki pojawił się dziś na stronie PZC (w sprawie
    wpisowego za mistrzostwa Polski), mam do Ciebie prośbę:
    czy mogłabyś się dowiedzieć, kto podjął tę decyzję i poprawić komunikat, tak
    aby nazwisko tej osoby w nim się pojawiło?
    Uważam za niedopuszczalne publikowanie związkowych dokumentów bez podania
    nazwisk autorów. Jeśli ktoś boi się pod tym podpisać, to może niech nie
    podejmuje decyzji.
    Z góry dziękuję za poprawienie tego "anonimu"
    Pozdrawiam
    Krzysztof Kowalski, członek zarządu PZC"
    A jak już będziemy znali autorów tego komunikatu, to sobie podyskutujemy o
    paru sprawach.
    KK
    Obserwuj wątek
      • kwak4 Re: obrzydliwy anonim na stronie PZC 07.09.09, 12:46
        No to już wiemy: autorem podwyżki wpisowego o 200 procent (do 600 złotych) jest
        prezes. Konsekwentnie realizuje to co, zapowiedział w czasie walnego zjazdu -
        przypominam, stwierdził wtedy, że "związek nie jest od organizacji rozgrywek".
        Szkoda, że nie wszyscy zrozumieli jego intencje. Teraz jest wszystko jasne - kto
        chce grać, niech płaci haracz, a jak nie, to niech spada. Na decyzję mamy dwa
        dni, a prezes - mówiąc kolokwialnie - olał zarząd, nikogo nie pytając o zdanie.
        Nie chciało mu się nawet zaczekać do pierwszego posiedzenia zarządu, czyli do
        soboty.
        Kto go wybrał? I właściwie po co?
        Krzysztof Kowalski
        • t.kierzkowski Re: obrzydliwy anonim na stronie PZC 07.09.09, 13:01
          "Jednocześnie informujemy, że drużyny które zgłosiły swój udział w turnieju MP
          mogą się wycofać bez konsekwencji do dnia 9 września 2009 r. przesyłając swoją
          rezygnację mailem na adres sekretariat@pzc.org.pl"

Chyba wszystko jasne :)
          • lobuz_kkc-w Re: obrzydliwy anonim na stronie PZC 07.09.09, 13:12
            Bardzo łatwa do zrozumienia aluzja ;P
            • kwak4 Re: obrzydliwy anonim na stronie PZC 07.09.09, 14:36
              Pół godziny temu Agnieszka Ogrodniczek z Komisji Rewizyjnej wytknęła w mailu)
              prezesowi złamanie postanowień statutu. Wysokość opłat ma prawo ustalać zarząd,
              tymczasem nie ma żadnej uchwały zarządu w tej sprawie (§ 38, pkt. 8 statutu: "Do
              kompetencji Zarządu należy (...) ustalanie rocznej składki licencyjnej i innych
              opłat związanych z uczestnictwem członków w działalności statutowej Związku").
              Zarząd się jeszcze nie ukonstytuował. Ciekaw jestem odpowiedzi prezesa.
              Prawdopodobnie jego komunikat nie ma żadnej mocy wiążącej! Pozdrawiam
              Krzysztof Kowalski
        • elint2 wpisowe MP 07.09.09, 14:41
          MP seniorów:
          (12 drużyń żeńskiech + 26 drużyn męskich) * 600 zł = 22 800 zł
          To już jednak w Polsce powoli można zacząć zarabiać na curlingu :)

Ostatnio za lodowisko na treningi płaciliśmy ok. 300 zł/h. Licząc
          wynajęcie lodowiska ryczałtem 12 h/dzień * 300 zł/h * 5 dni = 18 000
          zł.
          Doliczając różne koszty dodatkowe (zawsze są) możemy osiągnąć poziom
          porównywalny z wpisowym drużyn. A może nawet coś zarobić...

Hmm... A na co w takim razie PZC planuje zużywać dotacje z
          ministerstwa co roku? Wyśle 3 drużyny na 2 tyg. szkolenia za
          granicą? A jak to ma się do rozwoju i upowszechniania sportu w
          Polsce?
          • majak87 Re: wpisowe MP 07.09.09, 15:13
            Ale przecież rozwój i upowszechnianie curlingu to nie zadanie PZC... Za to na
            główną misję związku - wybranie reprezentacji, jest to całkiem niezła strategia,
            może choć jedna drużyna się uchowa kiedy pozostałe zrezygnują ze startu w MP.

Genialne. Wspaniałe. Ehh...
          • skip_yeti Re: wpisowe MP 07.09.09, 15:18
            Trochę się zagalopowałeś.
            Po pierwsze nie 5 dni tylko minimum 7, żeby osiągnąć coś zbliżonego do lodu curlingowego.
            Po drugie zorientuj się z czego wynikała cena lodowiska (sądzę, że Łukasz będzie wiedział) Godzina torwaru komercyjnie wynosiła w zeszłym roku 1512 PLN netto. Na Bombonierce czy Retkinii jest na pewno taniej ale nie 300 PLN. Nie brałbym też ryczałtu 12h tylko 15h - bliżej rzeczywistości.
            Nie wnikam, czy Prezes może, czy nie może zmienić kwoty wpisowego, wiem, że 5-dniowy turniej z obsługą i przygotowaniem lodu to minimum 40 kafli.
            Mimo wszystko wydaje mi się, że te 6 stówek w dalszym ciągu nie stanowi wielkiej kwoty. Fajnie by było jakby Khangoor wrzucił kwotę wpisowego w lidze footballu amerykańskiego, jeżeli to nie tajemnica... mielibyśmy porównanie.
            • p.d.l Re: wpisowe MP 07.09.09, 15:28
              A kiedy drużyny seniorskie, które zachowały uprawnienia do startu w półfinałach
              bez eliminacji mogą przyjść potrenować skoro płacą taka sama stawkę?

M.J.
            • elint2 Re: wpisowe MP 07.09.09, 15:48
              > Trochę się zagalopowałeś.

Trochę tak. Za dużo emocji. Chciałem tylko pokazać skalę.
              Różne lodowiska mają różne stawki - można je nieco negocjować, ale
              fakt 7 dni (ale czy tak będzie w realu?), fakt 14-15 godzin.
              Aczkolwiek coś w tym jest...
              Można by podnieść wpisowe jeszcze bardziej i wyjść na zero z
              kosztami turniejów MP. Tylko czy będzie na to stać (i to dwa lub
              więcej razy w roku) młodych i zdolnych, ale niezbyt zamożnych. Na
              stypendium z PZC nie moga liczyć. Trochę się zaczyna zamykać ten
              sport dla szerszych rzesz - tak to odczuwam.
            • p.d.l Re: wpisowe MP 07.09.09, 16:09
              skip_yeti napisał:
              Mimo wszystko wydaje mi się, że te 6 stówek w dalszym ciągu nie stanowi wielkiej kwoty.

Rafale, może to i fakt lecz przyzwyczailiśmy się do niższych stawek, a tutaj podwyżka, która wszystkich kole w oczy i niektórym mocno zaburzy domowy budżet. Szczególnie studentom i reprezentantom, którzy na własny koszt wyjeżdżają na ME - wiem, wiem, mogliśmy nie wygrywać ale byliśmy najlepsi i nie udało nam się przegrać ;)

• aga.ogrodniczek Re: wpisowe MP 07.09.09, 19:16
              " ..Mimo wszystko wydaje mi się, że te 6 stówek w dalszym ciągu nie
              stanowi wielkiej kwoty..."
              Dla kogo?- za 3 dniowy turniej na kiepskim lodzie? bo nie wierze że
              mozna w październiku przygotować dobry lód w Gliwicach. Ostatnio w
              styczniu byly z tym kłopoty.

"...Fajnie by było jakby Khangoor wrzucił kwotę wpisowego w lidze
              footballu amerykańskiego, jeżeli to nie tajemnica... mielibyśmy
              porównanie..."
              jak słusznie zauważyłeś wpisowego w LIDZE a nie za jeden turniej.
              Chyba że liga footballu ameryk. trwa przez jeden rydzień;-) byłaby
              to chyba najkrótsza liga w Polsce.
              pozdrawiam
              • ccckhangoor Re: wpisowe MP 07.09.09, 19:47
                "jak słusznie zauważyłeś wpisowego w LIDZE a nie za jeden turniej."
                wpisowe, wpisowym. a przecież każda drużyna wydaje pieniądze na transport (w
                curlingu też), na noclegi (w curlingu też) oraz na organizację każdego meczu
                domowego!!
                przekładając to na curling: - wpisowe 600/PLN + płacimy za czas wynajęcia
                lodowiska podczas naszych meczów.
      • pfrynia Re: obrzydliwy anonim na stronie PZC 07.09.09, 19:13
        A swoją drogą to oczekując wpłaty wpisowego PZC powinien podać gdzie gramy i o co.....
        PF
      • hopp-schwiiz Re: obrzydliwy anonim na stronie PZC 07.09.09, 19:34
        demotywatory.pl/139395/PZC
      • krzychbe Re: obrzydliwy anonim na stronie PZC 07.09.09, 21:53
        Serdeczne podziękowania dla wszystkich, którzy wybrali nam prezesa.

I to nie z powodu wysokości wpisowego (dopuszczam, że mogą istnieć powody, dla
        których taka wysokość jest konieczna). Ale dlatego, że:

- dał zbyt krótki czas na decyzję (2 dni, do tej pory zawsze było 7 i tego
        wszyscy mieli prawo się spodziewać)
        - żąda pieniędzy grożąc konsekwencjami, gdy nie jest dokładnie znany przedmiot
        opłaty (ciekawe co na to kodeks cywilny?)
        - żąda tej samej opłaty od grających od eliminacji co od grających od półfinałów
        - puszczając anonim dowiódł, że jest żałosnym tchórzem.

OK. Każdy ma prawo być ciu...em, nie pojmuję tylko dlaczego ci...la wybraliśmy
        na prezesa.

K.
        • lobuz_kkc-w Re: obrzydliwy anonim na stronie PZC 07.09.09, 23:30
          Wyszło jak zawsze ;P
          Przyjrzymy się temu z boku!!! Przed wyborami wiele rozmów, gadania, koncepcji i
          każdy (moze prawie każdy - zeby kogos nie urazić ;P ) krzyczał zmienić zarzad,
          prezesa, system funkcjonowania!!! Jestesmy po wyborach i nic sie nie zmieniło!!
          Prezes tan sam!!! Funkcjonowanie nawet gorsze!!! Każdy znowu narzeka, zaczyna
          gadać i mowic zeby zmienic ALE to nasi przedstawiciele dokonali wyboru prezesa
          itd. wiec może nastepnym razem weźmy sprawy w swoje ręce a nie bedziemy ciągle
          narzekać.
          P.S. Osobiscie zaczyna coraz bardziej mnie zniechęcać wydawanie coraz to
          wiekszych pieniedzy na curling ale narazie bede płacił i płakał puki mam czym
          płacic. Zycze wam i sobie by kiedys cos sie zmieniło. Pozdro
          • hit_and_roll Re: obrzydliwy anonim na stronie PZC 08.09.09, 00:00
            lobuzie drogi...

Ci którzy chcieli zmian zagłosowali swego czasu jak trzeba, ci którzy nie
            chcieli zrobili inaczej. Jesli piszesz ze chcesz wziac sprawy w swoje rece
            zacznij moze od swojego klubu, który mial głos w ostatnich wyborach...
            Przypominam, Prezes został wybrany w stosunku głosów 9:8, masz przynajmniej
            swiadomosc jak głosował przedstawiciel Twojego klubu? To co dzieje sie obecnie
            jest konsekwencja tamtych wyborów...

A wracajac do głównego watku, czeka nas chyba czas rzadów totalitarnych :)
            Prezes przez dwa miesiace od wyborów nie zdołał zwołać pierwszego zebrania
            nowego Zarzadu, ale zaczal juz rzadzic samodzielnie wydając dzisiejszy dekret o
            wpisowym :)
            Szkoda ze zapomnial w nim dodac gdzie maja zostac rozegrane MP, moze jest to
            Władywostok np.
            Moze zebranie zarzadu juz nie odbedzie sie nigdy i mamy przed soba 4 lata władzy
            absolutnej? ;)
            Kolejny absurd to termin oplacenia wpisowego do MP - 30 wrzesnia, jesli ktos
            bedzie czekal do ostatniego dnia to harmonogram meczy poznamy w najlepszym
            wypadku na kilka dni przed zawodami, a mozna bylo ustalic termin wplaty na np.
            20 wrzesnia i wtedy jest 10 dni wiecej na spokojne opracownie harmonogramu, ale
            przeciez wszystko moze byc robione na ostatnia chwile, po co podawac harmonogram
            z wyprzedzeniem?
            Wysokosci wpisowego nie bede krytykowal, bo np. na turnieje zagraniczne wpisowe
            jest wieksze, ale tam przynajmniej organizacyjnie wszystko mozna zaplanowac bo
            informacje sa podawane z odpowiednim wyprzedzeniem. U nas masz placic nie
            wiadomo za co tak naprawde... bardzo profesjonalnie panie prezesie...

W jednym lobuzie masz racje... nic sie nie zmienilo, bo po prostu nic zmienic
            sie nie mogło, tak zdecydowala wiekszosc, którą z tego miejsca pozdrawiam...
            • barbarakarwat Re: prawidłowość -obrzydliwy anonim na stronie PZC 08.09.09, 00:53
              Ciekawa jest prawidłowość, że zawsze wypowiadają się ludzie, którzy jak mniemam
              byli przeciw obecnemu Prezesowi /oprócz, o ile mi wiadomo 2 osób/- pisząc do
              siebie o tym samym ale wyrażając to w innych słowach. Mają te same priorytety,
              których nie słyszą Ci z opozycji. To tak jak w kościele /wszystko jedno w
              którym/ lub tak jak w szkole zawsze się mówi do nieobecnych….. tut. do
              większości członków Zarządu i Prezesa. W konsekwencji nie daje to nic, bo jeżeli
              ich nie ma to tego nie słyszą. A przekaz może zawierać zakłócenia.

Cytat z mojego ulubionego serialu pasuje tu jak mało co:
              „ To mnie nie rusza. Wiesz, dlaczego? Bo to zabawne. Wymyślasz rzeczy, które
              mnie unieszczęśliwiają, ja wymyślam takie, które unieszczęśliwiają ciebie: to
              jest gra! I ja zamierzam ją wygrać, bo ja ją zaczęłam. Ty już jesteś
              nieszczęśliwy. Ale czy to ważne?”

Wpisowe może wynosić nawet milion /złotych, euro, dolarów/. Człowiek musi
              wiedzieć za co płaci i jeżeli już zapłaci to powinien otrzymać usługę wartą tej
              zapłaty.
              • karas-scc Re: MP za granicą 08.09.09, 08:26
                Panie prezesie.

I tak pan tego nie przeczyta, więc może raczej skieruję to do polskich curlerów.
                Ode mnie tyle w tej sprawie. Skoro i tak wpisowe ma być tak wysokie to czemu nie
                podwyższymy go jeszcze trochę? Nie dużo, wpisowe nieznacznie wyższe od tych 600
                zł, plus jeszcze dodatkowo drugi raz od drużyn które zakwalifikują się do
                finału, po doliczeniu kwoty którą PZC powinno przeznaczyć z dotacji ministerstwa
                sportu na nieobowiązującą związku drobnostkę jaką są MP, razem da nam to
                wystarczająco, aby zorganizować MP, w jednym terminie (bez durnego pomysłu
                rozgrywania zawodów jesienią, a przy okazji taniej), poza granicą naszego kraju
                w takiej tzw. "specjalnej hali"... Poziom zawodów znacznie wyższy, nikt nie
                narzeka na lód, curlerom tylko nie spodoba się odległość i wysokość wpisowego...
                Odległość i wpisowe? Jeśli mamy gwarancję dobrego lodu to pojedziemy! Znaczna
                część curlerów jeździ przecież na turnieje towarzyskie poza Polskę... A czy
                odległość robi tutaj różnicę? Czy z Trójmiasta do Sanoka, czy z Karkonoszy do
                Białegostoku... Bywało daleko, a ludzie przyjeżdżali. Oczywiście taka
                organizacja MP wymaga informowania środowiska dość wcześnie, ale na to nawet bym
                nie liczył.

Pozdrawiam
                Wojciech Gubański
              • krzychbe Re: prawidłowość -obrzydliwy anonim na stronie PZ 08.09.09, 08:32
                Zgadzam się, że do prezesa i większości zarządu tu zamieszczone wpisy nie dotrą.
                Jak również do tych wyborców prezesa, których nie ma ani tu, ani na zawodach,
                ani nigdzie, z wyjątkiem walnego wyborczego.
                Przypomina mi się kawał sprzed kilku lat, na temat co jest szczytem świństwa -
                zagłosować na PIS i wyjechać do Wielkiej Brytanii. Na nasze - zagłosować na J. i
                dalej nie grać w curling.

Ale moją motywacją do ukazywania i komentowania dziadostwa jest tych kilka osób,
                wyborców prezesa J, które to jednak czytają i wciąż mogą mieć przekonanie, że
                nie popełnili głupoty/świństwa. Są nią również członkowie ich klubów, mogący
                mieć na ww. wpływ. Oraz ci, którzy się zastanawiali i z mieszanymi uczuciami
                zagłosowali na Łukasza i nie do końca byli przekonani, czy zrobili dobrze. A
                przy zachowaniu elektorów Łukasza wystarczyłoby opamiętanie tylko jednej osoby...

K.
                • kwak4 Re: prawidłowość -obrzydliwy anonim na stronie PZ 08.09.09, 14:15
                  Najpierw do Drogiego Łobuza - delegat naszego klubu, Media CC Warszawa, głosował
                  przeciw obecnemu prezesowi. Podobnie jak 7 (rozsądnych) przedstawicieli innych
                  klubów. Jeśli curlerzy z innych klubów chcą, żeby PZC się zmienił (a powinien!),
                  zacznijcie od zmian u siebie. Nie jest tajemnicą, jak kto głosował. Pamiętajcie
                  - najważniejsi w tym wszystkim jesteście Wy, a nie "działacze", których możecie
                  się pozbyć już na najbliższym walnym zebraniu Waszego klubu. Trzeba tylko je
                  zwołać, przyjść i wybrać mądrzejszych. A potem razem zmienimy wiele...
                  A teraz do Rafała Janowskiego - 40 tysięcy na 5-dniowy turniej, powiadasz? No to
                  policzmy:
                  - w umowie PZC z ministerstwem sportu związek zapowiada przeprowadzenie 7 imprez
                  krajowych w tym roku. Przewidziano na to 195 tys. zł (czyli średnio 27,85 tys zł
                  na imprezę). Zostało to zaaprobowane przez ministerstwo
                  - na eliminacje MP seniorów oraz finały MP wystąpiono do ministerstwa o
                  następujące pieniądze: 12 tys. i 23 tys. (zostały przyznane). Resztę kosztów
                  miały prawdopodobnie pokryć środki inne (przewidziano 23 tys.)
                  - jeśli 5-dniowy turniej (eliminacje) kosztuje 40 tys., a trzydniowe finały
                  odpowiednio mniej (24 tys.?), od razu widać, że we wniosku niedoszacowano kosztów...
                  - ... chyba że gwałtownie wzrosły koszty w Gliwicach? (ktoś ma wiedzę na ten temat?)
                  - a zatem - albo wniosek opracowali ludzie, którzy nie potrafią policzyć kosztów
                  (podpisali prezes Jóźwik i sekretarz Janowski), albo od razu założyli, że dużą
                  część kosztów pokryją curlerzy z wpisowego - ale przed wyborami woleli tego nie
                  ujawniać
                  - podobna sytuacja będzie w przypadku eliminacji MP par - bo ministerstwo,
                  zgodnie z wnioskiem PZC, pokryje tylko 12 tys. zł kosztów (impreza 3-dniowa)
                  600 zł to stanowczo za wysoka opłata, ale byłaby łatwiejsza do zaakceptowania,
                  gdyby curlerów poinformowano już na początku roku, że dużą część kosztów pokryją
                  z własnej kieszeni. Ale prezes wolał to zachować dla siebie, aż do września.
                  I druga sprawa, Rafale - to ważne, kto podejmuje jakie decyzje. I nie chodzi o
                  to, że jako członek zarządu nie życzę sobie, żeby ktoś właził z butami w moje
                  kompetencje. Chodzi o to, że decyzja podjęta niezgodnie ze statutem - jest po
                  prostu nieważna! I można ją "olać"... czyli np. zrezygnować z udziału po dacie
                  wyznaczonej przez prezesa bez żadnych konsekwencji albo wysłać kasę po terminie.
                  Krzysztof Kowalski
      • cmac Re: obrzydliwy anonim na stronie PZC 09.09.09, 00:40
        Zaraz po wyborach napisalem ze życzę tym którzy głosowali na prezesa Jóźwika aby
        mogli spojrzeć wszystkim innym prosto w oczy. Aby swoja praca i zaangazowaniem
        zamkneli usta wszystkim "innym" czyli tym ktorzy glosowali PRZECIWKO prezesowi
        Jóźwikowi i jego skompromitowanemu zarządowi.
        Mineły ponad 2 miesiące i nic sie zmienilo. Ba, jest chyba gorzej:
        - do tej pory ZARZAD nie pracuje!!! ba, nawet nie miał czasu sie zebrać.
        osobliwa energia do działania po wielkim sukcesie i zyskaniu popracia...
        - od 2 miesiecy NIKT z PZC nie odpowiada na proste maile. z tego wynika ze BIURO
        nie pracuje. mysle ze nie pracuje bo nic nie wie, bo niby skad ma wiedziec? dla
        wnikliwych mam kopie. i bede mial wiecej.
        - informacje z PZC pojawiaja sie poźno. wyglada na to że decyzje podejmowane sa
        NIEZGODNIE ze statutem i jakimikolwiek zasadami
        - dalej nic nie wiemy jesli chodzi o kalendarz rozgrywek na ten sezon
        - nic nie wiemy nt zasad kwalifikacji do ME. A moze w ogole nie wystawiamy
        reprezentacji?

Wnioski samemu mozna sobie wysunąc.

mac

PS: Rafał: wpisowe na turniej pokera to np 10000 USD. i jakie male koszty,
        stolik, lampka i pare sztonow. To jest biznes, mowie Ci.
        • kwak4 Re: obrzydliwy anonim na stronie PZC 09.09.09, 13:23
          Maćku - za to, że zarząd nie działa, odpowiada wyłącznie prezes (a więc
          pośrednio jego wyborcy), który notorycznie łamie statut związku (posiedzenia
          zarządu muszą być zwoływane nie rzadziej niż raz na dwa miesiące). Członkowie
          zarządu (przynajmniej niektórzy) są gotowi się zebrać, ale to on decyduje o
          dacie i miejscu (par. 37 pkt 1). Jeśli chcemy, żeby prezes naszego związku
          przestał łamać statut - nie ma wyjścia, trzeba zmienić prezesa :)
          A teraz w sprawie demagogii, którą posłużył się Rafał J. (czyli kwestii
          wpisowego do MP i wpisowego w futbolu amerykańskim):
          - w ub. roku odbyły się MP w biegu na orientację (związek, który ma siedzibę po
          sąsiedzku z naszym)
          Były trzydniowe zawody w Celestynowie, Warszawie i miejscowości Regut.
          Obejmowały 4 biegi, w tym nocny, sprinterski i klasyczny (w różnych kategoriach).
          WPISOWE wynosiło: 2, 8 i 20 zł za każdy z biegów, w zależności od kategorii.
          Jeśli komuś bardzo na tym zależy, spytam sąsiadów ze związku biegu na
          orientacje, ile kosztowały mistrzostwa.
          Będziemy mieli rzetelne porównanie.
          Pozdrawiam, Krzysztof Kowalski
          • kwak4 Re: obrzydliwy anonim - jeszcze jedno 09.09.09, 13:30
            i jeszcze uzupełnienie informacji o MP w biegach na orientację - impreza
            zaczynała się 18 września 2008 (19 były pierwsze biegi), a zgłoszenia
            przyjmowano do 16 września. W przypadku mistrzostw Polski w curlingu podobne
            terminy są nierealne, ale uważam, że zamykanie listy zgłoszeń na 5 tygodni przed
            imprezą jest absurdalne.
            KK
            • skip_yeti Re: obrzydliwy anonim - jeszcze jedno 09.09.09, 19:17
              Zapytaj też ile ludzi startowało.
              Wycofuję się z porównania do footballu, OK? Można tak porównywać do usranej
              śmierci, ja mogę podrzucić wpisowe z żagli, nart, brydża... każdy to sobie
              zinterpetuje jak mu się spodoba. Swoim postem chciałem tylko uzmysłowić koledze
              z Łodzi, że wg mnie niedoszacował kwoty potrzebnej na 5-dniowy turniej. Jeżeli
              ktoś odebrał go jako zachętę do dyskusji o wpisowych w różnych sportach, cóż... :/

Co do terminu zamknięcia zgłoszeń, w przypadku BNO... nie ma to wpływu na termin
              rozpoczęcia zawodów, ich harmonogram itp. czy biegnie 50, czy 200, nie ma to
              znaczenia.

Ilość drużyn curlingowych ma wpływ na system gier, a co za tym idzie -
              harmonogram turnieju. Przypominam wrzaski tu na forum na temat braków wiedzy o
              ostatecznym harmonogramie ze względu na zbyt późne zgłaszanie się niektórych.
              • kwak4 Re: obrzydliwy anonim - jeszcze jedno 09.09.09, 20:18
                Kolega z Łodzi niedoszacował kosztów, ale nie tylko On - bo i ktoś, kto
                występował o ministerialną dotację. Albo niedoszacował, albo postanowił
                przerzucić dużą część kosztów na curlerów. Jedno i drugie jest wkurzające.
                Pisanie, że liczba zgłoszeń w przypadku BNO nie ma znaczenia jest bez sensu - bo
                w tych zawodach biegacze startują co 1-3 minuty, więc ma znaczenie, czy startuje
                20 czy 200 osób. Też trzeba ustalić jakiś harmonogram i terminy biegów (odbywa
                ich się kilka, w różnych kategoriach wiekowych). Ale to nie jest istotą rzeczy.
                Istotne dla nas jest to, że wyznaczenie OSTATECZNEGO terminu zgłoszeń na ponad 5
                tygodni przed imprezą jest kompletnie nieuzasadnione. Myślisz, że gdyby deadline
                był 15 września, nie dałoby się ustalić harmonogramu??? Dlaczego 31 sierpnia???
                Oczekuję argumentów. Np. takiego "dzięki temu terminowi już 10 września będziemy
                mieli harmonogram gier". Będziemy mieli?
                Krzysztof Kowalski
                • lpiworowicz Re: obrzydliwy anonim - jeszcze jedno 09.09.09, 23:21
                  Jeśli już drążymy tematy związane z Polskim Związkiem Curlingu, to warto dojść do tego gdzie jest ponad 500 tysięcy złotych, które Związek otrzymał w tym roku od Ministerstwa Sportu. Przecież PZC z tego budżetu wydał 0 złotych na organizację Mistrzostw Polski, pewnie wydał trochę na wyjazd dwójek mieszanych na Mistrzostwa Świata (ale to nie przekraczało pewnie 5% tej kwoty) i to na tyle.

Tym ciekawsza sprawa, że zgodnie z deklaracjami władz "nie mieliśmy ani na koniec roku, ani na dzień Walnego Zjazdu Delegatów żadnych wymagalnych zobowiązań" :) Skoro nie było długów to gdzie się podziały pieniądze?

Na co je wydano, skoro nie wydano ich na organizację Mistrzostw Polski, ani przygotowania kadry?

Oczywiście postawione pytania są wysyłane w próżnię - ludzie, którzy potrafią na nie odpowiedzieć, nie będą tego robić, tak jak nie robią tego od lat, a reszta nie ma o tym albo zielonego pojęcia, albo woli schować głowę w piasek, bo to przyniesie wymierne korzyści.

Myślę sobie, że jak już mamy debatować nad tym czy wpisowe ma być 200 czy 600 złotych, to szkoda czasu - lepiej zastanówmy się nad kwestiami, które naprawdę mają znaczenie (albo obiektywnie rzecz biorąc są o 1000-kroć bardziej istotne z punktu widzenia finansowego). Gdzie jest przynajmniej 475 tysięcy z Ministerstwa Sportu?! Wiem, że kłopotem jest zmobilizować się do poszukiwania wspólnych pieniędzy (bo przecież bardziej boli te 600 złotych wpisowego), ale myślę, że warto sprawę ruszyć, bo za 450 tysięcy to można by Polski Curling wywrócić do góry nogami...

• oldcurler Re: Gdzie jest kasa!? 10.09.09, 07:22
                    Frapujace! To co jast z tymi pieniedzmi? Sądzę że nieustająca cisza
                    wokół finansowania karlingu(nie mylić z curlingiem) jest nie do
                    przyjęcia. Czy nie czas do profesjonalnej kontroli wydatków w PZC?
                    Powiem Wam coś. Żygać mi się chcę, jak mysle co sie stanie jak
                    "polak" zblizy się do publicznych pieniędzy. Może to nie tyczy PZC
                    ale mówie teraz(tylko ja i Łukasz?) -sprawdzam!
                    PS. Jednak chyba te stołki nie są za "flaszke", co tłumaczy, że co
                    niektórzy plucie myla z deszczem.
                    Pozdrawiam ludzi dobrej woli!

• cmac Re: Gdzie jest kasa!? 10.09.09, 15:51
                      ależ to jest BARDZO PROSTE.
                      skoro odbyło się Walne Spraw-Wyborcze i delegaci przegłosowali ABSOLUTORIUM to
                      chyba wszystko było zgodne z prawem? tak czy nie?
                      Co na to Komisja Rewizyjna, ktora chyba wnioskowała o absolutorium. Kazik,
                      czytasz forum to wyjaśnij proszę ten problem. Dziękuje z góry.

Wiec moze zapytajmy się odpowiedzialnych za czym podnieśli rekę głosując na TAK
                      na Walnym? Czy znowu będą mieli problem zeby spojrzec nam prosto w oczy?

Najwyższy czas rozliczać z obowiązków, postawionych zadań i efektów pracy tych,
                      którzy są do tego powołani. Ba! oni sie sami tego podjęli walcząc jak lwy!

Dajemy sie robić w konia jak małe dzieci...
                      • cmac Re: Gdzie jest kasa!? 16.09.09, 16:39
                        I tak nie spodziewam się żadnej reakcji...
                • hit_and_roll Re: obrzydliwy anonim - jeszcze jedno 09.09.09, 23:46
                  Panowie R i K. :) Mysle ze nie ma sensu porównywac curlingu do BNO lub
                  footballu, bo potrzeby "obiektowe" są zupełnie inne, więc dajmy spokój...

Co do wyznaczania terminu zgłoszeń do zawodów, wazne zeby termin "ostatecznych
                  zgłoszeń" był terminem po którym znamy rzeczywistych uczestników. Obecnie mamy
                  liste druzyn zgloszonych do 31.08 ,ale wpisowe mozna oplacac do 30.09 wiec w tym
                  tkwi bezsens sytuacji... bo dopiero 1.10 poznamy rzeczywista liste druzyn które
                  wezma udział w MP. krzych be juz o tym kiedys pisał. (nie widze problemu czy
                  jest to 5 tygodni przed czy 3 tygodnie, jesli ktos chce zagrac to wie o tym z
                  wyprzedzeniem a nie na ostatni dzwonek')

Podobno zebranie zarzadu ma odbyc sie w sobote najblizsza, mam ndzieje ze
                  wyjasni sie chociaz miejsce rozgrywania MP i zasady kwalifikacji do ME bo tych
                  informacji nadal brak. Na inne informacje tez czekam, ale czy istnieje chociaz
                  jakis program zebrania, zeby wiedziec czego mozna po nim oczekiwac??? Czy moze
                  bedzie to kolejna "improwizacja"?

Pozdrawiam

• skip_yeti Re: obrzydliwy anonim - jeszcze jedno 10.09.09, 10:08
                    Mi się osobiście wydaje, że tak długi termin zgłoszeń powoduje, że jest większa szansa, że ktoś zrezygnuje po terminie - dłuższy czas to więcej okazji na zrobienie sobie kuku lub inne nieprzewidziane sytuacje...
                    A teraz jeszcze jeden wątek, a co. Ciąglę słyszę, że "ci, którzy głosowali przeciw M.J. grają w zawodach a pozostali nie"
                    Ciekawe, że podobny układ, tylko odwrotnie dotyczy klubów prowadzących pracę z najmłodszymi... (są oczywiście wyjątki, ale dysproporcja wyraźna). Nic negatywnego, może to tylko świadczy o dwóch różnych nurtach/filozofiach rozwoju curlingu?
                    Łukasz - wypowiedziałeś się kiedyś, że jesteś negatywnie nastawiony do pracy z młodzieżą, jako powód podałeś fatalne warunki do prowadzenia zajęć w całym kraju. Potem jednoznacznie wyraziłeś się na temat sensu rozgrywek Olympic Hopes w Wawie. Powiem ci, że mnie, który 90% swojej aktywności curlingowej poświęcił dzieciakom, taka postawa nie odpowiada.
                  • skip_yeti Re: obrzydliwy anonim - jeszcze jedno 10.09.09, 10:08
                    Mi się osobiście wydaje, że tak długi termin zgłoszeń powoduje, że jest większa szansa, że ktoś zrezygnuje po terminie - dłuższy czas to więcej okazji na zrobienie sobie kuku lub inne nieprzewidziane sytuacje...
                    A teraz jeszcze jeden wątek, a co. Ciąglę słyszę, że "ci, którzy głosowali przeciw M.J. grają w zawodach a pozostali nie"
                    Ciekawe, że podobny układ, tylko odwrotnie dotyczy klubów prowadzących pracę z najmłodszymi... (są oczywiście wyjątki, ale dysproporcja wyraźna). Nic negatywnego, może to tylko świadczy o dwóch różnych nurtach/filozofiach rozwoju curlingu?
                    Łukasz - wypowiedziałeś się kiedyś, że jesteś negatywnie nastawiony do pracy z młodzieżą, jako powód podałeś fatalne warunki do prowadzenia zajęć w całym kraju. Potem jednoznacznie wyraziłeś się na temat sensu rozgrywek Olympic Hopes w Wawie. Powiem ci, że mnie, który 90% swojej aktywności curlingowej poświęcił dzieciakom, taka postawa nie odpowiada.
                  • ccckb Re: obrzydliwy anonim - jeszcze jedno 10.09.09, 10:15
                    "Ilość drużyn curlingowych ma wpływ na system gier, a co za tym
                    idzie - harmonogram turnieju."

Ano ma... ;-) I jakoś nie tylko Szkoci czy Kanadyjczycy, ale i
                    Łotysze, Węgrzy, Czesi, Słowacy (długo by wymieniać) dają radę.
                    Powiem więcej - wszyscy mają już hale do curlingu.

Nasze szanse by z nimi powalczyć maleją...
                    • kwak4 Re: obrzydliwy anonim - jeszcze jedno 11.09.09, 14:28
                      Nooooo, Rafale! Nawet nie wiesz, jak się cieszę widząc, że sprawy młodych
                      curlerów są Ci szczególnie bliskie! To wpłyń proszę na swojego Ojca, żeby zrobił
                      co w Jego mocy, żeby juniorzy NIE MUSIELI WYBIERAĆ, w których mistrzostwach
                      Polski zagrają. Po raz pierwszy w dziejach polskiego jest taka sytuacja i np.
                      nasz Przemek czy Dzwoneczki mogą stanąć przed dramatycznym wyborem :)
                      Przypominam tylko, że związek w umowie z PZC zobowiązał się do przeprowadzenia
                      osobnych finałów MP juniorów i przyznano na to 23 tys. zł.
                      W innych klubach też trenują juniorzy i dzieci (AZS Łódź, Warszowice, Media CC,
                      Toruń...). A że nie było drużyn z tych klubów na Olimpic Hopes - może nie do
                      wszystkich dotarły odpowiednie informacje, a może termin był kiepski? (w wakacje
                      dzieci trochę podróżują po świecie...).
                      Dla wszystkich zainteresowanych - zarząd zbiera się jutro o godz. 13,00 w
                      siedzibie PZC, Warszawa, Al. Jerozolimskie 30 lok. 53
                      Porządek obrad
                      1. Ukonstytuowanie się Zarządu,
                      2. Przyjęcie regulaminu Zarządu,
                      3. Powołanie Komisji Problemowych,
                      4. Sprawy bieżące
                      Relacja tutaj, w niedzielę lub poniedziałek (w niedzielę idę do pracy i nie
                      wiem, czy dam radę :). Pozdrawiam
                      KK
                      • skip_yeti Re: obrzydliwy anonim - jeszcze jedno 11.09.09, 18:31
                        Nie życzę sobie tekstów w stylu "wpłyń na". Czytam twój tysięczny post, a nie
                        widziałem, żebyście we dwóch na Torwarze słowo zamienili, widząc się przez cały
                        sezon co tydzień. Masz coś do gościa, to sam sobie radź ,dorośli jesteście
                        chyba. Moje wątpliwości, pretensje , uwagi zawsze kieruję bezpośrednio do danej
                        osoby, czy jest to Wodzu, Sekretarz Generalny, czy cieć z mojego bloku.
                        Wyjaśnij też proszę hasło "związek w umowie z PZC" bo nie kumam co to, a żeby
                        się do czegoś odnieść muszę to wpierw ogarnąć.
                        Co do OH. Oprócz lodu impreza była absolutnie w 100% udana. Wszyscy wymienieni
                        przez ciebie znali termin (nie wiem jak Toruń, ale tam takich maluchów nie
                        mają). Ty sam usłyszałeś ode mnie informację o OH co najmniej 2 razy, z
                        przybliżonym terminem turnieju, gdzieś w Maju. Nawet słowa nie usłyszałem czy
                        startujecie, czy nie, a znalezienie 1 chłopaka do składu gdzieś w kraju to
                        pryszcz. Ale to przecież byłoby niepopularne uczestniczyć w czymś zorganizowanym
                        przez wrogów politycznych...
                        Co do wyboru juniorzy/seniorzy jestem za tym, żeby mogli startować tu i tu. Ale
                        jestem też za tym, żeby nie szli drogą na skróty, żeby szkolenie było
                        sukcesywne, w tym sporcie nie kończy się kariery przed 30-ką, na rozwój i naukę
                        jest czas. U mnie w składzie jest gościu, który też może mieć taki wybór. I
                        jeśli taka sytuacja nastąpi, to go namówię do gry w juniorach.
                        • kwak4 Re: obrzydliwy anonim - jeszcze jedno 13.09.09, 13:24
                          Rafale, odetchnij głęboko parę razy, opanuj emocje (chyba nie jesteś jakimś
                          internetowym pieniaczem, tylko poważnym, używającym argumentów dyskutantem?) i
                          poczytaj:
                          - nie życzysz sobie "tekstów w stylu"? To nie będzie.
                          - nie dziw się, że nie sprawia mi przyjemności rozmowa z kimś, kto jako jedyny
                          delegat na walnym zjeździe PZC był przeciwny zaproszeniu mnie jako gościa
                          (kandydowałem do zarządu) do sali obrad? Sekretarz Janowski jasno określił swój
                          stosunek do mnie (i do reprezentantów Polski Pawła Fryni i Tomka Korolki, którzy
                          też pojawili się na zjeździe). Kwestię finałów MP juniorów i seniorów poruszyłem
                          na sobotnim posiedzeniu zarządu, wypytałem o to m.in. sekretarza. Z jakim
                          efektem - dowiesz się z relacji, którą tu zamieszczę. Swoje uwagi kieruję
                          zarówno do sekretarza, jak i dyrektora sportowego czy prezesa w sposób formalny
                          - w formie pytań i wniosków.
                          - zamiast "związek w umowie z PZC" powinno być "związek w umowie z
                          ministerstwem". Wszystkich zdezorientowanych przepraszam.
                          - pisząc "nie wiem, jak Toruń", piszesz dokładnie to co ja. Że nie wiesz.
                          Odróżniasz chyba w moim poście tryb przypuszczający od oznajmującego?
                          - nigdzie nie napisałem, że nie znałem terminu. Tylko że termin nie był dobry.
                          Poinformowałeś mnie o OH, ja Ci powiedziałem, że się zastanowię. Po namyśle i
                          rozmowie z moimi zawodniczkami zdecydowałem, że nie startujemy. Muszę Cię o tym
                          informować czy po prostu wystarczy, że nie zgłoszę drużyny? A skoro decyzja była
                          na "nie", to po co miałem szukać jakiegoś "chłopaka do składu w kraju"?
                          - uważasz, że nie wystartowaliśmy w OH, bo organizatorem była Krysia Beniger???
                          Muszę Ją zapytać, czy coś się zmieniło i czy już jesteśmy "wrogami
                          politycznymi"? Zapewniam, że zgłaszając się (czy też "moją" drużynę) do zawodów
                          nie kieruję się tak absurdalnym kryterium jak to "kto je organizuje". Kieruję
                          się racjonalnymi przesłankami.
                          - to Twoja sprawa, co powiesz swojemu juniorowi. Ja chcę, żeby moi "idący na
                          skróty" juniorzy - teraz i w przyszłości - mieli szansę na medale MP zarówno
                          juniorów, jak i seniorów. Wszystko.
                          Krzysztof Kowalski
                          • kwak4 w kwestii sprawozdania... 14.09.09, 21:08
                            Wszystkich czekających na sprawozdanie z pierwszego posiedzenia zarządu proszę o
                            jeszcze trochę cierpliwości. Relacja już powstała, ale poprosiłem osoby obecne w
                            sobotę w sali obrad o sprawdzenie, czy czegoś w niej nie pokręciłem (co może się
                            zdarzyć, gdy robi się notatki na szybko) lub nie pominąłem :) Jutro dostanę
                            odpowiedź i wrzucę sprawozdanie na forum. Pozdrawiam
                            KK

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka