Dodaj do ulubionych

tytuł naukowy

IP: *.zax.pl 29.03.07, 11:54
witam, mam pytanie:
jakim tytulem bedzie sie mogl poslugiwac czlowiek, ktory ukonczyl studia
techniczne magisterskie - uzyskal tytul mgr inz. a nastepnie poszedl na studia
doktoranckie z dziedziny humanistycznej albo ekonomicznej - i zostanie dr.
czy bedzie to de facto dr Jan Kowalski, czy tez dr inz. Jan Kowalski, czy tez
dr mgr inz. Jan Kowalski?????? nigdzie nie znalazlem rozwiazania tego problemu :)
Obserwuj wątek
    • Gość: Leonard3 Re: tytuł naukowy IP: *.adsl.inetia.pl 29.03.07, 12:11
      A czujesz sie doktorem inzynierem? Chyba nie. Wiec zrob tak zeby nie byc
      szarlatanem.
    • 1410_tenrok dobre pytanie 29.03.07, 12:20
      najlepszy jest wzór anglosaski. W skrótach pisze się wszystko, ale w naszym
      kraju to byłby szok dla wielu. Więc? Trudno powiedzieć!

A faktem jest, że jestes inżynierem i doktorem nauk
      filozoficznych/ekonomicznych. To dwie różne dziedziny.
    • mgz Re: tytuł naukowy 30.03.07, 09:27
      Mysle, ze jakbys byl inzynierem, to nie szukalbys rozwiazania "tego problemu",
      tylko bys go sam rozwiazal. A zatem, skoro nie inzynier, to zostaje dr nauk
      human..., ups, moze jednak lepiej po prostu Jan Kowalski.
    • Gość: t0g Re: "Tytuł" to dopiero chyba profesor, nie? IP: 12.45.62.* 30.03.07, 10:03
      Doktor to chyba stopień, a nie tytuł. W każdym razie, tak chyba stawia te sprawy
      obowiązujące w Polsce prawo.

(moge sie wszakże mylic, bo od dawna mieszkam poza Polską).
      • petrucchio Re: "Tytuł" to dopiero chyba profesor, nie? 30.03.07, 15:04
        Gość portalu: t0g napisał(a):

> Doktor to chyba stopień, a nie tytuł. W każdym razie, tak chyba stawia te sprawy
        > obowiązujące w Polsce prawo.

W Polsce jest dość skomplikowanie. Doktor i doktor habilitowany to stopnie
        naukowe, profesor to stanowisko uczelniane lub tytuł NAUKOWY, a licencjat (lub
        inżynier) i magister to tytuły ZAWODOWE. Nawet pracownicy akademiccy nieraz się
        gubią wśród tych niuansów :-).
    • petrucchio Re: tytuł naukowy 30.03.07, 14:58
      Gość portalu: gosc napisał(a):

> witam, mam pytanie:
      > jakim tytulem bedzie sie mogl poslugiwac czlowiek, ktory ukonczyl studia
      > techniczne magisterskie - uzyskal tytul mgr inz. a nastepnie poszedl na studia
      > doktoranckie z dziedziny humanistycznej albo ekonomicznej - i zostanie dr.
      > czy bedzie to de facto dr Jan Kowalski, czy tez dr inz. Jan Kowalski, czy tez
      > dr mgr inz. Jan Kowalski?????? nigdzie nie znalazlem rozwiazania tego problemu
      > :)

Ja tak mam, ale używam tylko stopnia i tytułu z dziedziny, którą aktywnie
      uprawiam (secundo voto).
      • axx611 Re: tytuł naukowy 02.04.07, 01:29
        Smialo mozna uzywac tytulu pelnego dr.inz. Mikolaj Kopernik zajmowal sie
        astronomia i i finansami a byl doktorem medycyny i znal sie na
        skrobankach.Przeciez i tak wiekszosc ludzi w ogole nie bedzie dochodzila
        subtelnosci w studiach. Zreszta technika ma silne zwiazki z filozofia pracy i
        ekonomia. To uwagi ogolne. Techniczne studia magisterskie sa zreszta warunkiem
        wystarczajacym (plus praktyka)a uzupelnione doktoratem do wykonywania
        ekspertyz. Prosze spojrzec na obecny rzad. Wielu bardzo wysoko postawionych
        osob nie posiada w ogole wyzszego wyksztalcenia a jacy sa madrzy.
        Zatem rozwiej swoj kompleks nizszosci i smialo uzywaj tytulow ktore posiadasz
        bo posiadasz je naprawde.
        • Gość: chello Re: tytuł naukowy IP: 217.197.79.* 02.04.07, 19:28
          Znam podobną sytuację. Doktorat z nauk technicznych, habilitacja w dziedzinie
          nauk humanistycznych. Czy to - zgodnie z klasyfikacją Dorna - wykształciuch i
          łże-elita, czy twarde jądro prawdziwej (bo technicznej) inteligencji?
        • petrucchio Re: tytuł naukowy 03.04.07, 12:18
          axx611 napisał:

> Zatem rozwiej swoj kompleks nizszosci i smialo uzywaj tytulow ktore posiadasz
          > bo posiadasz je naprawde.

Ależ ja nie mam żadnego kompleksu niższości, a literki przed nazwiskiem
          potrzebne są tylko w pismach służbowych. Zresztą stanowisko rzecz nabyta
          • axx611 Re: tytuł naukowy 04.04.07, 02:34
            Uzywaj wszystkich tytulow jakie posiadasz bo oni to lubia. Nic oczywiscie nie
            podpisuj bo wszytko zostanie zmienione. To tylko taki pic panie doktorze,
            Powodzenia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka