Dodaj do ulubionych

"Strefa zmierzchu" F. Dzidy w Gdyni

09.09.04, 10:11
„Strefa zmierzchu” zakwalifikowana na największą polską imprezę filmową

Czwartek, 2 września 2004r.

Do Chybia dotarło już zaproszenie dla Franciszka Dzidy od organizatorów Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni. Od ubiegłego roku w ramach festiwalu odbywa się tam również konkurs kina niezależnego. Właśnie do niego zakwalifikowano obraz filmowca-amatora z Chybia „Strefa zmierzchu”.

— To dla mnie ogromne wyróżnienie. Festiwal w Gdyni to polskie Cannes. Wyżej już nie ma niczego. Kandydatów do udziału było wielu, do pokazu wybrano 20 filmów, w tym moją „Strefę zmierzchu”. Jestem wprawdzie w tym gronie najuboższym producentem, bo mój film powstał przy budżecie 5 tys. zł, podczas gdy są takie, które kosztowały 1 mln zł. Sama kwalifikacja jest jednak bardzo ważnym wydarzeniem — powiedział nam wczoraj Franciszek Dzida.

Festiwal trwał będzie od 13 do 18 września, film z Chybia pokazywany będzie 15 września o 13.00. Przewodniczącym jury w konkursie głównym jest Jerzy Stuhr, w konkursie kina niezależnego Łukasz Barczyk.

„Strefa zmierzchu” powstała w roku 2002. Zagrali Jan Nowicki oraz aktorzy bielskiego Teatru Polskiego Jagoda Kołeczek, Cezariusz Chrapkiewicz i Kuba Abrahamowicz.

(net) - Dziennik Zachodni
Obserwuj wątek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka