Dodaj do ulubionych

Propozycja dla Slazakow Cieszynskich

28.11.03, 07:52
Od teraz, jesli ktos z nas wda sie w pwazna wymiane argumentow z RAS-istami,
za kare bedzie musial 3 razy truchcikiem wbiec na wieze zamkowa :-).
Dysktutowac mozna, ale oczywiscie tylko dla jaj, wykazujac przy okazji
plycizny i meanndry ich ideologii... Czy nie widzicie (zwlaszcza ty, drogi
Alexie), ze im wcale nie chodzi o rozwalenie tego forum. Przeciwnie, kazda
slaska lista dyskusyjna stanowi dla nich doskonaly instrument do
prowadzenia "dzialalnosci misyjnej". I niewazne, czy robia to z czyjegos
poduszczenia, czy sie w ten sposob samoeralizuja, wazne, ze za kazdym razem
kiedy powaznie potraktujemy ich argumentacje, odzywaja i przypinaja sie do
nas jak pijawki, snujac juz bez skrepowania swoje opowiesci z gatunku
Silesiansfiction. A gdy sie ich tylko troche poszturcha i pociagnie za jezyk,
slychac co tak naprawde im w duszy gra ("Deutschland, Deutschland ueber
alles..." :-)). Zreszta okazuja sie byc pod tym wzgledem godnymi nastepcami
malego Jozka K., ktory jakos ani przed 1918 r., ani tym bardziej w latach
1939-45 nie czul potrzeby domagania sie autonomii dla Slaska, czy statusu
jezyka urzedowego dla slaskiej gwary..
Rozwozcie se to dobrze syncy.
Obserwuj wątek
    • alex.stela Re: Propozycja dla Slazakow Cieszynskich 28.11.03, 09:19
      piksel3 napisał:

> Od teraz, jesli ktos z nas wda sie w pwazna wymiane argumentow z RAS-istami,
      > za kare bedzie musial 3 razy truchcikiem wbiec na wieze zamkowa :-).

Z chęcią pobiegnę i bez dyskutowania. Lubię wieżę zamkową. :)

> Dysktutowac mozna, ale oczywiscie tylko dla jaj, wykazujac przy okazji
      > plycizny i meanndry ich ideologii... Czy nie widzicie (zwlaszcza ty, drogi
      > Alexie), ze im wcale nie chodzi o rozwalenie tego forum. Przeciwnie, kazda
      > slaska lista dyskusyjna stanowi dla nich doskonaly instrument do
      > prowadzenia "dzialalnosci misyjnej". I niewazne, czy robia to z czyjegos
      > poduszczenia, czy sie w ten sposob samoeralizuja, wazne, ze za kazdym razem
      > kiedy powaznie potraktujemy ich argumentacje, odzywaja i przypinaja sie do
      > nas jak pijawki, snujac juz bez skrepowania swoje opowiesci z gatunku
      > Silesiansfiction.

Działalność misyjną? Prusoki wśród Cysaroków? Z motyką na Słońce!... Ale oni faktycznie jeszcze tego nie pojęli... :)

> A gdy sie ich tylko troche poszturcha i pociagnie za jezyk,
      > slychac co tak naprawde im w duszy gra ("Deutschland, Deutschland ueber
      > alles..." :-)). Zreszta okazuja sie byc pod tym wzgledem godnymi nastepcami
      > malego Jozka K., ktory jakos ani przed 1918 r., ani tym bardziej w latach
      > 1939-45 nie czul potrzeby domagania sie autonomii dla Slaska, czy statusu
      > jezyka urzedowego dla slaskiej gwary..

:)

> Rozwozcie se to dobrze syncy.

I dziołuchy! :D

Dystans, dystans...
      • slezan Re: Propozycja dla Slazakow Cieszynskich 28.11.03, 09:35
        alex.stela napisał:

> Działalność misyjną? Prusoki wśród Cysaroków? Z motyką na Słońce!... Ale oni
        fa
        > ktycznie jeszcze tego nie pojęli... :)

Zakładając, że Twoja wypowiedź jest czymś więcej niż żartem, pozwolę sobie
        przypomnieć beboczkowy wątek o izbie celnej - idealny przykład tego, jak można
        dać się zmanipulować sądząc, że zachowuje się niezależność (w tym przypadku od
        wstrętnyh prusoków).
        • alex.stela Re: Propozycja dla Slazakow Cieszynskich 28.11.03, 09:37
          Slezanie! Dystans, dystans.... :)
          • slezan Re: Propozycja dla Slazakow Cieszynskich 28.11.03, 09:40
            Dystans wyraził się w przyjęciu takiego, a nie innego założenia. Zdanie mógłbym
            zacząć: "Jeżeli Twoja wypowiedź jest czymś więcej niż żartem..."
            • alex.stela Re: Propozycja dla Slazakow Cieszynskich 28.11.03, 09:50
              Eeee, nie dam się podpuścić. Uparcie twierdzę, że nie znacie mentalności Cieszynioków i pewnych rzeczy nie rozumiecie. Długo by o tym pisać...

A pytanie konkretne, nieco osobiste:
              z jakiej Ty, slezanie, pochodzisz miejscowości?

Nie musisz odpowiadać, jak nie chcesz... :)

Ja z Cieszyna, korzenie rozproszone (Ustroń, Górki, Goleszów, Puńców) - żadna tajemnica i powód do dumy. Czyż nie?
              • slezan Re: Propozycja dla Slazakow Cieszynskich 28.11.03, 10:01
                Sądzę, że mentalność Cieszynioków znam dość dobrze. Spędziłem wśród nich sporo
                czasu - długo by opowiadać i byłoby to zbyt osobiste.
                Jestem z Katowic. Rodzina też z Katowic i najlbiższej okolicy (nie tej od
                wschodu).
                • alex.stela Re: Propozycja dla Slazakow Cieszynskich 28.11.03, 10:54
                  Stosunek Cieszynioków do "Hanysów" też powinien być Ci więc znany...

W normalnej dyspucie przy piwie w podcieszyńskim barze brzmiałoby to tak:

- Skąd jesteś? (to podstawowe pytanie w rozmowach Cieszynioka z kimś "nie stela")
                  - Z Katowic.
                  - No cóż, to nie Twoja wina...

Uwierz mi, że to bardzo łagodna wersja wydarzeń! Oczywiście ten stosunek nie ma charakteru nienawiści, to takie bardziej przekomarzanie, ale bardzo głęboko zakorzenione, szczególnie wśród ludzi starszych. Ma to swoje dobre strony - jeśli coś powiesz nie tak, to komentarz będzie brzmiał:
                  - Wiadomo, Hanys...

Oj, długo by o tym pisać... Zresztą nie raz ten temat był poruszany. To dotyczy ogólnego problemu "stela - nie stela", ale "Prusoki" wysuwają się na pierwszy plan. Ja tam jestem łagodny w tych sprawach i traktuję wszystko żartobliwie, jednak nie zawsze te żarty odbierane są przez "nie stela" jako żarty...
                  • slezan Re: Propozycja dla Slazakow Cieszynskich 28.11.03, 11:05
                    Owszem, spotykałem się z takimi postawami. Co jednak ineteresujące - kiedy do
                    sporu włączał się ktoś "z Polski" z reguły Hanys stawał się nagle bardziej swój.
                    Ciekawe też, że wielu cysaroków wypowiadających się złośliwie o hanysach,
                    kibicowało klubom piłkarskim z czarnej części Gónego Śląska.
                    Zaobserwowałem też pewną różnicę w postawie mieszkańców Cieszyna i górskiej
                    części ziemi cieszyńskiej.
                    • alex.stela Re: Propozycja dla Slazakow Cieszynskich 28.11.03, 11:42
                      slezan napisał:

> Ciekawe też, że wielu cysaroków wypowiadających się złośliwie o hanysach,
                      > kibicowało klubom piłkarskim z czarnej części Gónego Śląska.

No a komu mają kibicować? Beskidowi Skoczów w okręgówce, czy Mieszko-Piast Cieszyn w klasie B? Tempo Puńców też jest niezłe... :)

Klub to klub. Każdy kibicuje podle uznania. Ja np. Piastowi Gliwice, głównie ze względu na nazwę, która kojarzy mi się z Cieszynem... :) Wczoraj kibicowałem Groclinowi, choć w Grodzisku w życiu nie byłem. Przeszli! Mam też kolegów kibicującym Trzyńcowi w czeskiej lidze hokejowej! To dopiero bajer! A uprzedzenia regionalne inną drogą...

(Proszę nie toczyć przypadkiem dyskusji o klubach piłkarskich, bo z tego może być większa chryja, niż ze spraw silesialnych)!!! :) To był tylko przykład...
                      • slezan Re: Propozycja dla Slazakow Cieszynskich 28.11.03, 11:45
                        No mogliby np. kibicować Legii albo Wiśle. Co do hokeja - spotkałem się z
                        kibcami śląskich klubów w czeskiej lidze także na czarnym G. Śląsku.
                        Wczoraj też kibicowałem Groclinowi, a w drugim meczu Norwegom. Ogólnie jednak
                        temat mnie nie rusza. Pod tym względem nie jestem typowym prusokiem, dla
                        którego fussball to druga religia.
              • silesius Re: Propozycja dla Slazakow Cieszynskich 28.11.03, 22:20
                alex.stela napisał:

> Ja z Cieszyna, korzenie rozproszone (Ustroń, Górki, Goleszów, Puńców)
                > - żadna tajemnica i powód do dumy. Czyż nie?

Te rozproszone korzenie tlumacza twoj brak wyczucia w sprawach cieszynskiej
                tradycji i slaskiej swiadomosci. Zapewne stales sie Cieszyniakiem dopiero
                wskutek przeprowadzki - twojej lub rodzicow? Rozumiem spoleczny awans twojej
                rodziny zwiazany z Polska Ludowa, miasto stanelo dla was otworem dzieki
                polityce migracyjnej i zatrudnieniowej w PRL.
                Ale...
                Ja jestem Cieszyniakiem od wielu pokolen, po mieczu i kadzieli, moi przodkowie
                scisle zwiazani sa z historia miasta. Przodkowie byli wlascicielami wielu
                domow, moj dziad byl oficerem w cesarskim wojsku, moja babka znala cesarza i
                jego rodzine osobiscie. Czuli sie Slazakami i takich mam ich jeszcze w pamieci.
                Slask byl i jest ojczyzna naszej rodziny, dla nich monarchia byla jej
                blogoslawienstwem, cesarz milowal i szanowal Slazakow. O Polsce i jej wladcach
                tego niestety nigdy nie mozna bylo powiedziec.

Silesius

• tomek9991 Silesius ! Wzruszyłem się ! 28.11.03, 22:33
                  Przepraszam Alexa jeszcze raz, ze go niesłusznie zaatakowałem.
                  Po przeczytaniu Sielsiusa o korzeniach przypomniałem sobie powiedzonko
                  dr Strosmajera
                  o głupocie i gołębicy.
                  Pilnie wypatrujmy przelatującego nad Cieszynem Silesiusa.
                  • bebokk Re: Silesius ! Wzruszyłem się ! 28.11.03, 23:09
                    Silesius to taki dinozaur pomalowany na brunatny kolor
                    • slezan Re: Silesius ! Wzruszyłem się ! 28.11.03, 23:11
                      To już obsesja. Jeszcze powinieneś dodać, że jest brunatny bo zmieszał
                      robotniczą krew z błotem.
                      • bebokk Re: Silesius ! Wzruszyłem się ! 28.11.03, 23:17
                        Nie widzę niczego obsesyjnego w dinozaurach.
                        Ponadto one miały naprawdę brunatny kolor ( polecam obejrzenie "Parku
                        jurajskiego" ).
                        • slezan Re: Silesius ! Wzruszyłem się ! 28.11.03, 23:21
                          Teraz już wiem! Pewnie naczytałes się o tych znaleziskach w Krasiejowie i
                          skojarzyłeś je z Silesiusem. No tak, tamtemu stworowi nadali nawet
                          przydomek "silesius".
    • alex.stela Halo! Rodacy - Cieszyniacy! 28.11.03, 11:44
      Może któryś by coś dołożył od siebie! Sam mam pisać o sprawach oczywistych dla każdego cysaroka? :D

Tylko pamiętajcie:
      • slezan Re: Halo! Rodacy - Cieszyniacy! 28.11.03, 11:50
        A czy ktoś neguje waszą odmienność od prusoków? Górny Śląsk jest różnorodny -
        taka jego uroda. Część austriacka różni sie od pruskiej, opawska od
        cieszyńskiej, Kluczbork to zupełnie co innego niż Opole, Rybnik rózni się od
        Katowic, Lubliniec od Raciborza itd.
        • alex.stela Re: Halo! Rodacy - Cieszyniacy! 28.11.03, 12:01
          ...A my różnimy się od wszystkiego, co wymieniłeś. Różnica polega na tym, że u nas to poczucie odrębności jest znacznie bardziej głębokie. Nie wiem, jak to wygląda na Śląsku Opawskim, ale też nie sądzę, żeby czuli wielki związek np. z Katowicami...

Ja nie mówię tu o ekstremizmach, bo nie popieram "chorego" regionalizmu, tylko o zwykłej społeczności. Tu się urodziłem i wychowałem i wiem o czym mówię! Naprawdę!
          • peterpaul Re: Halo! Rodacy - Cieszyniacy! 28.11.03, 12:15
            Silesius tobie napisal, ze jestes falszywy Slazak
            albo zdrajca, co gorolom sluzy.
            A Silesius jest cieszyniok prawdziwy i wie, co pisze.
            • piksel3 Re: Halo! Rodacy - Cieszyniacy! 28.11.03, 13:08
              Nie rzucim ziemi, skąd nasz ród, nie damy pogrześć mowy.
              Polski my naród, polski ród, królewski szczep Piastowy.
              Nie damy, by nas gnębił wróg,
              Tak nam dopomóż Bóg!

Do krwi ostatniej kropli z żył bronić będziemy Ducha,
              Aż się rozpadnie w proch i pył krzyżacka zawierucha.
              Twierdzą nam będzie każdy próg,
              Tak nam dopomóż Bóg!

Nie będzie Niemiec pluł nam w twarz ni dzieci nam germanił,
              Orężny wstanie hufiec nasz, Duch będzie nam hetmanił.

Pójdziem, gdy zabrzmi złoty róg.
              Tak nam dopomóż Bóg.
              • slezan Re: Halo! Rodacy - Cieszyniacy! 28.11.03, 13:41
                Pójdźcie, pójdźcie. Choć na Boską pomoc bym nie liczył.
              • alex.stela Re: Halo! Rodacy - Cieszyniacy! 28.11.03, 15:03
                Tekst z pamięci, czy z książki? :D

Czyżby rozpoczynała się tu wojna na cytaty? :)
            • alex.stela Re: Halo! Rodacy - Cieszyniacy! 28.11.03, 15:02
              peterpaul napisał:

> Silesius tobie napisal, ze jestes falszywy Slazak
              > albo zdrajca, co gorolom sluzy.
              > A Silesius jest cieszyniok prawdziwy i wie, co pisze.

W tych kategoriach silesius jest ostatnim Cieszyniokiem... Może dać mu nazwę ulicy? :D

Fajnego masz idola, nie ma co! :D
              • slezan Re: Halo! Rodacy - Cieszyniacy! 28.11.03, 16:13
                "Ostatni żywy Cieszyniok" - nawet nieźle brzmi. Pamiętacie pierwsze
                kadry "Ostatniego żywego bandyty"? Wielka flaga konfederacji i bohater -
                żołnierz konfederackiej partyzantki, który mówi, że wojna została przegrana i
                chodzi już tylko o to by jak najbardziej dokuczyć Jankesom. Łatwo dałoby się
                przerobić scenariusz na "śląską" wersję:-)
                • silesius Re: Halo! Rodacy - Cieszyniacy! 28.11.03, 22:29
                  slezan napisał:

> "Ostatni żywy Cieszyniok" - nawet nieźle brzmi. Pamiętacie pierwsze
                  > kadry "Ostatniego żywego bandyty"? Wielka flaga konfederacji i bohater -
                  > żołnierz konfederackiej partyzantki, który mówi, że wojna została przegrana i
                  > chodzi już tylko o to by jak najbardziej dokuczyć Jankesom. Łatwo dałoby się
                  > przerobić scenariusz na "śląską" wersję:-)

Na szczescie nie ostatni. W gronie Cieszyniakow o "nierozproszonych korzeniach"
                  czuje sie najlepiej, w domu. Jest kilka takich miejsc i mozliwosci w Cieszynie,
                  gdzie Cieszyniacy spotykaja sie nieniepokojeni obecnoscia przybyszy czy ich
                  potomkow. Co wiecej, odradza sie ta cieszynska tradycja w roznych sferach zycia
                  miasta. Niestety urzedy i instytucje, a rowniez i szkoly pelne sa jeszcze
                  roznych "wykonawcow woli stolycy" przyniesionych w teczkach, ale i to kiedys
                  sie zmieni. Teschen byl, jest i bedzie.

Silesius

• tomek9991 Re: Halo! Rodacy - Cieszyniacy! 28.11.03, 22:36
                    Jest kilka takich miejsc i mozliwosci w Cieszynie,
                    >
                    > gdzie Cieszyniacy spotykaja sie nieniepokojeni obecnoscia przybyszy czy ich
                    > potomkow.

Alex i reszta ! Uważajcie !
                    • slezan Re: Halo! Rodacy - Cieszyniacy! 28.11.03, 22:38
                      Tak, koniecznie! Nie wiecie bowiem, gdzie spotyka się V kolumna, ćwicząc
                      strzały zza węgła i zdradzieckie pchnięcia bagnetem.
                      • lapis.me Re: Halo! Rodacy - Cieszyniacy! 28.11.03, 22:59
                        A ja powtórzę słowa Alexa - i Silesiusie, jestem stela bezwzględnie - pojmijmy
                        wreszcie, że pewnych odczuć zrozumieć się nie da i tyle. Nie "czuję" = nie
                        rozumiem Slezana i jego kolegów wypowiadających się w kwestii znanej, i vice
                        versa - Slezan nigdy nie pojmie odrębności Księstwa Cieszyńskiego. Tak
                        pozostanie, nie ma o czym debatować, przekonywać się nawzajem, bo wchodzi tu w
                        grę mnóstwo różnych uwarunkowań. Różnego typu.
                        • slezan Re: Halo! Rodacy - Cieszyniacy! 28.11.03, 23:05
                          Nikt (no może z małymi wyjątkami) nie zamierza przekonywać do zmiany opcji
                          narodowej lub do tego, byście czuli się takimi samymi Ślązakami, jak ci z
                          czarnego G. Śl. I na tym chyba polega nieporozumienie - przekonywac można do
                          pewnych pomysłów politycznych (np. autonomia regionalna), gosodarczych (np.
                          projekt ustawy podatkowej), ale trudno drogą perswazji zmieniać czyjąś
                          tożsamość. A już lżenie kogoś za to, że czuje się kimś innym niż my, jest
                          dowodem złego smaku. I to dotyczy obu stron tego w sumie wydumanego sporu.
                          • lapis.me Re: Halo! Rodacy - Cieszyniacy! 30.11.03, 16:33
                            Rozumiem. Spór wydumany.
                            • alex.stela Re: Halo! Rodacy - Cieszyniacy! 01.12.03, 10:21
                              Wszystko na temat, co nie, lapis?... :D
    • 12x1 Re: Propozycja dla Slazakow Cieszynskich 29.11.03, 22:31
      moi drodzy slazacy cieszynscy i gornoslascy jestesmy slazakami na portalu
      onet.pl na forum bronie sie sama bo napisali czy slazacy to polacy pomozcie
      jestem cieszynianka od pokolen rodzina rozdzielona czesc w czechach mieszkam
      juz dlugo w katowicach i ta wasza dyskusja mnie rosmieszyla cesoroki blizej
      Wiednia a hanysy zabor niemiecki a wiec o co ta klotnia cieszmy sie ze nasi
      starzyki utrzymali gware i mozemy byc dumni ze jestesmy SLAZAKAMI
      jetescie napewno bardzo mlodzi pamietam kolo kurzego targu zyla Juska miala w
      oknie portret cysorza i zawsze byly tam swieze kwiaty komuna jej pozwolila
      czcic cesorza....my joko maluchy stale pukalismy w to okno
      ciesze sie ze muzeum sprzedaje figorki cesorza jak przyjade to kupie

• bebokk Re: Propozycja dla Slazakow Cieszynskich 29.11.03, 22:38
        To mocie pecha,
        bo na tym forum my Cieszynioki
        sóm cysaroki, Ślónzoki i Poloki.
        I z chcacharstwym, kiere z Polskóm wojuje
        ni mómy nic wspólnego.

• slezan Re: Propozycja dla Slazakow Cieszynskich 29.11.03, 22:40
          To się nazywa szacunek do ludzi o innych poglądach:-) Robisz się coraz bardziej
          zabawny. Najbardziej lubię jak zarzucasz innym obłudę:-)
    • 12x1 Re: Propozycja dla Slazakow Cieszynskich 30.11.03, 17:31
      chyba nie zrozumiales
      forum o ktorym mowie atakuje wszystkich slazakow ze to nie polacy
      dlatego i cieszyniocy i Hanysy powinni razem poodpisywac tym polokom
      pozdrowcie Cieszyn
      • alex.stela Re: Propozycja dla Slazakow Cieszynskich 01.12.03, 10:18
        12x1 napisał:

> chyba nie zrozumiales
        > forum o ktorym mowie atakuje wszystkich slazakow ze to nie polacy

Jako sie do wyłożyć Polokom, że Ślónzocy to sóm też Polocy, jak Ślónzocy z Hanysowa furt dudrzą na te Polske i godajóm, że wcale Polokami nie sóm??? A jak sie kiery nie czuje Polokiem, to chyba je ganc jasne, że mu bydóm prawić, że Polokiem ni ma! Tuż o co Ci idzie?

Jak se takóm wojne antypolskóm toczycie na tamtym forum, to mocie, coście chcieli! Ni ma co lamyntować!

Pozdrawióm Cieszynioczke na wygnaniu.
        • slezan Re: Propozycja dla Slazakow Cieszynskich 01.12.03, 16:05
          Wypraszam sobie! Nie jestem też Niemcem - czy to znaczy, ze jestem
          antyniemiecki? Podobnie nie jestem Szkotem, Papuasem czy kim tam jeszcze - czy
          oznacza to mój wrogi stosunek do tych grup?
          Jestem tym, kim się czuję, a czuję się Ślązakiem (nie Ślązakiem-Polakiem czy
          Ślązakiem-Niemcem).Innni niech decydują za siebie.
          Dystans, dystans, hehehehe:-)
          • alex.stela Re: Propozycja dla Slazakow Cieszynskich 01.12.03, 16:15
            Dyć żech Cie nie atakowoł, żeś ni ma Niemcym, ani Szkotem, ani jakimsi Papuasym, tuż o co Ci idzie? :D

"Niech każdy decyduje za siebie" - tu żeś mioł ganc racje!!! Ale jo tygo nie negujym. Ino żech odpowiedzioł na apel o pomoc.
            • alex.stela Re: Propozycja dla Slazakow Cieszynskich 01.12.03, 16:19
              Nie chodzi o to, kto się kim czuje, ale jak się z tym obnosi... To tak na marginesie.

Twój Alex
              Polski Ślónzok
            • slezan Re: Propozycja dla Slazakow Cieszynskich 01.12.03, 16:19
              OK. Źle zinterpteowałem słowa o "antypolskiej wojnie" - nie znam forum onetu.
              • alex.stela Re: Propozycja dla Slazakow Cieszynskich 01.12.03, 16:19
                Ja też nie... :D
                • alex.stela Re: Propozycja dla Slazakow Cieszynskich 01.12.03, 16:21
                  Ale kultura wymaga, by odpowiedzieć wołającemu o pomoc. Cokolwiek by się nie odpowiadało. Tym bardziej, że kobita "stela"... :D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka