Dodaj do ulubionych

Pomysły na centrum miasta

27.08.12, 20:00
Witam,
Projektanci Tychów widzieli w naszym mieście centrum w okolicach dzisiejszej alei Jana Pawła II. Niestety na planach się skończyło i do dzisiaj nie mamy prawdziwego centrum. Władze miasta planowały nie tak dawno w tym miejscu Central Park, moim zdaniem nie jest to najlepszy pomysł gdyż mamy już dużo parków w mieście.
Przedstawię swoją koncepcję na zagospodarowanie tego terenu. Moim zdaniem należy zrobić z al Jana Pawła II deptak i wyłączenie ruchu samochodowego na tej ulicy od ul Armii krajowej do Dmowskiego lub zmniejszenie ulicy z dwóch do jednego pasa .
Powinno to być miejsce, które tętni życiem za dnia i nocy. Powinny tam być restauracje, galeria handlowe, sklepy firmowe, kluby muzyczne, biurowce, obiekty kultarne etc.
Deptak powinien być z obu stron zabudowany nie kolejnymi blokami tylko kamienicami(które pełniłyby funkcję mieszkalne) oraz nowoczesną architekturą w których byłyby sklepy. Zabudowa powinna nawiązywać do stylu historycznego. Deptak byłby główną ulicą handlową i pełniłaby funkcje mieszklano-handlowe. po bokach mogłyby być ławki a na środku deptaku fontanna.
Tutaj przykładowe zdjęcia deptaka i architektury jaka by mogła być:
[link]
[link]
[link]
[link]
[link]
[link]
[link]

Tutaj przykłady wspólcześnie wybudowanych kamienic, podobne można by zbudować :
[link]
[link]
[link]

Czyli podsumowując, moim zdaniem powinni ten teren zabudować mieszkaniówką a na parterze mogłyby być być sklepy usługowe itp. Miasto nie poniosłoby zbyt dużych kosztów bo budowaliby prywatni inwestorzy, a miejsce by tętniło. Teraz żal patrzeć na to miejsce które w centrum miasta się marnuje, tyle wolnej przestrzeni w dobrej lokalizacji, a mieszkańcy ciągle narzekają na brak dobrych sklepów, tam jest miejsce aby je zbudować.
Co sądzicie o tym pomyśle, może macie inne pomysły na centrum?
Obserwuj wątek
    • tyszanka91 Re: Pomysły na centrum miasta 27.08.12, 20:08
      W poprzednim moim poście nie wyświetlały się zdjęcia więc wklejam jeszcze raz linki ze zdjęciami, może teraz się uda.

Tutaj przykładowe zdjęcia deptaka i architektury jaka by mogła być:
      imageshack.us/photo/my-images/849/23577429.jpg/
      imageshack.us/photo/my-images/208/61811716.jpg/
      imageshack.us/photo/my-images/692/80071196j.jpg/
      imageshack.us/photo/my-images/689/76363577.jpg/
      imageshack.us/photo/my-images/822/28796939.jpg/
      imageshack.us/photo/my-images/341/12314620.jpg/
      imageshack.us/photo/my-images/821/75075058.gif/
      Tutaj przykłady wspólcześnie wybudowanych kamienic, podobne możnaby zbudować :
      imageshack.us/photo/my-images/215/94570934.jpg/
      imageshack.us/photo/my-images/444/74453581.jpg/
      imageshack.us/photo/my-images/571/37012160.jpg/
      • lisia312 Re: Pomysły na centrum miasta 27.08.12, 21:32
        sorry tyszanko, nie podoba mi się , zero zieleni, sam kamień. Jestem przeciw :(
        • tosia-84 Re: Pomysły na centrum miasta 27.08.12, 21:41
          Pomysł świetny, a z wpleceniem zieleni można by pokombinować:)
          • tyszanka91 Re: Pomysły na centrum miasta 27.08.12, 22:08
            Jakieś drzewka/zieleń oczywiście też jest wymagana choć na tych zdjęciach wklejonych ich nie ma.
            • lisia312 Re: Pomysły na centrum miasta 28.08.12, 07:53
              i jeszcze jedna uwaga mieszkanki Pl. Baczyńskiego. Jeżeli miejsce ma tętnić wieczorami, to niech w budynkach będą biura, a nie mieszkania. Wyobraźcie sobie sytuację, kiedy wracacie zmęczeni po pracy, marzycie o wypoczynku, a za oknem dudni i tętni. Mam to na co dzień, więc wiem, jaka to masakra
              • belleb Re: Pomysły na centrum miasta 28.08.12, 16:49
                mnie nic bardziej nie wkurza niż urzekający szum fontanny, od rana do nocy... A najbardziej podoba mi się to, że w niedzielę o 8.04 zrywamy się na równe nogi - fontanna się włącza. I tak od kwietnia do listopada... Zwłaszcza widzę w tym wielki sens od połowy września - zimno, mokro, psa z kulawą nogą od 19.00 na placu nie ma, a fontanna odgrywa wielki spektakl do 22.04... Aaaaaaa, mam ochotę rzucić się z mostu. Tak więc koniecznie, w każdej przestrzeni publicznej, zwłaszcza tej otoczonej przez przestrzeń mieszkaniową należy umieścić fontannę, na utrapienie mieszkańców i uciechę gawiedzi. Przynajmniej wszyscy okoliczni żule i ich psy będą mieli gdzie się umyć.
                • tyszanka91 Re: Pomysły na centrum miasta 28.08.12, 20:05
                  Jak wam przeszkadza fontanna to wystarczą zatyczki do uszów:) Takie miejsca zamieszkania gdzie są umieszczone knajpy/bary to wiadomo że nie będzie cicho i tam muszą pewnie mieszkać ludzie o mocnych nerwach. Ale takie miejsca są w każdym mieście, w Katowicach to na przykład ul. Mariacka i tam ludzie którzy mieszkają w okolicznych kamienicach mają jeszcze gorzej bo tam jest dużo większy hałas niż ten na pl. Baczyńskiego.
                  • zajcewski Re: Pomysły na centrum miasta 28.08.12, 20:34
                    Hałas przeszkadza? Włóż zatyczki, no genialne! Idąc twoją logiką: Jak Tobie przeszkadza brak centrum to wystarczy się wyprowadzić:)
                    • tyszanka91 Re: Pomysły na centrum miasta 28.08.12, 22:25
                      Napisałam o tych zatyczkach bo naprawdę ludzie potrafią narzekać na wszystko, nawet na to, że fontanna jest za głośno no cóż... Mieszkam przy drodze która prowadzi na tereny przemysłowe i codziennie duży ruch zaczyna się od 5 rano, codziennie przejeżdża koło mojego domu tysiące samochodów i hałas jest dużo większy niż od fontanny. Jak komuś przeszkadza fontanna to niech się przeprowadzi gdzieś pod las, chociaż tam znowu by im przeszkadzało to, że ptaki za głośno śpiewają.
                      Temat został założony aby dyskutować o tym jak mógłby wyglądać teren na Jana Pawła II, przyszłe centrum a nie o hałasie w mieście.
                      • belleb zatyczki do uszu?? 28.08.12, 22:45
                        cóż, może wyjaśnię, że to JA byłam pierwsza, tzn. najpierw mieszkanie było moje, a potem zrobiło się na pl. Baczyńskiego centrum z fontanną włącznie. To tak tytułem odpowiedzi na zarzut "wiadomo, że jak centrum to będzie głośno". Może jeszcze w swojej wszechwiedzy powiecie mi, jak typować, gdzie BĘDZIE centrum... Przydałaby mi się taka wiedza na przyszłość, jak uda mi się wynieść z tego przeklętego placu.
                        A co do fontanny i jej szumu - mogę tylko powiedzieć, bo nikt, kto tu nie mieszka nie jest w stanie sobie wyobrazić, jak GŁOŚNO szumi ta fontanna i jak ten szum (ciągły, cały Boży dzień, świątek piątek i niedzielę, od kwietnia do listopada) przeszkadza w normalnym życiu. W tym tonie jak moja przedmówczyni wypowiadali się też moi znajomi - ZAWSZE, powtarzam - zawsze zmieniają zdanie jak posiedzą u nas. Wystarczy jakieś 20 minut i przeciętnie rozwinięta słuchowo osoba zaczyna prosić, żeby zamknąć okno (uchylone, nie otwarte na ościerz, bo przy otwartym zwyczajnie się nie słyszymy).
                        • matams Re: zatyczki do uszu?? 06.09.12, 09:18
                          Najpierw mieszkanie bylo Twoje? Dziwne. Z tego co wiadomo to najpierw najmowałaś.
    • mamamuminkow ktoś w temacie upiększania miasta trafnie to ujął 04.09.12, 18:03
      wyborcza.pl/1,126565,12405995,100_zlotych_kary_za_dlubanie_slonecznika_.html
      100 złotych kary za dłubanie słonecznika?

Oto jak działa nasza policja i w jaki sposób walczy z przestępczością. Otóż tydzień temu mój 17-letni syn przyniósł do domu mandat za to, że siedział z kolegą po godzinie 22 na ławce i... dłubał słonecznik - opowiada nasza Czytelniczka

Bardzo dobrze,
      Autor: bacutil 02.09.12, 15:45

trzeba bydło tresować przez kieszeń skoro inaczej nie daje się ucywilizować.

Jest takie podwórze w Tychach naprzeciw Urzędu Pracy i nieopodal siedziby Straży Miejskiej, szczególnie położone bo stało się skrzyżowaniem scieżek z pobocznych ulic do pobliskiego MOPS i marketu, które to ścieżki do niedawna upodobali sobie niektórzy własciciele psów z innych rejonów osiedla "wycedzający" swoich pupili na przyległych trawnikach zanim zostali z podwórza wyproszeni.
      Plagą na tymże podwórzu są zastępy lumpów i pijaczków załatwiających się w śmietniku i robiących z niego cuchnący szalet do którego od 10 metrowej strefy smrodu trzeba wchodzić na bezdechu.

Nieżyjący już pierwsi lokatorzy obsadzili podwórze drzewami i krzewami i dzięki temu wygląda tam jak w małym parku . Nieliczni lokatorzy zagospodarowali trawniki pod blokami robiąc z nich miłe dla oka ogródki, nawet kilku z nich dokładając się finansowo postanowiło przywrócić do użytku trawnik pod drzewami wykarczowany i wydeptany do gołego gliniastego klepiska.
      Niestety od kilku lat zamieszkuje na tym podwórzu kilku ograniczonych prymitywów, takie tępe, zawzięte, bezmózgie bydło które nie wiadomo skąd się wzięło, dla którego życie ogranicza się do funkcji fizjologicznych a ich świat kończy się za drzwiami ich mieszkań. Taki prymitywny ludek, który niczego od siebie nie wnosi ale za wszelką cenę chce zaistnieć a potrafi to czynić tylko niszcząc i dewastując, szkodząc i gdzie się da donosząc. Otóż te bydło wypuszcza swoje młode bydełko z zaleceniem dewastowania tegoż trawnika a małe kopie swoich rodzicieli sukcesywnie i z podziwu godną inwencją regularnie według wskazówek starszych system dewastacji stosuje i udoskonala. Jest nawet jeden lokator który o trawnik dba chroniąc przed bydłem, kilkakrotnie go obsiewając i obsadzając kolczastymi krzewami aby bydło w szkodę nie właziło. Niestety akurat w tej małej społeczności bydło jest szczególnie dzikie, ograniczone, złośliwe i nawet bez klapek na oczach wystarczająco tępe by zrozumieć , że jak ktoś coś sam od siebie na wspólnym (gminnym) gruncie robi to nie dla siebie a dla wszystkich.

Tychy to nadal miejsce do żarcia, srania i spania - jeden wielki "wulec", którego już czwarte i piąte pokolenie wygarniętych w okresie zaludniania miasta z zapadłych wsi, nadal egzystuje z mentalnością Kargulów i Pawlaków.
      Dlatego liczymy na Policję i Straż Miejską abyśmy w tym mieście nie zostali zaśmieceni , zasmrodzeni i zadeptani.
      • belleb Re: ktoś w temacie upiększania miasta trafnie to 05.09.12, 11:52
        cóż, za to za siedzenie na ławkach po północy, głośne śmiechy, wycie i wrzeszczenie przekleństw połączone z piciem piwska i może jeszcze innych alkoholi przywleczonych na plac Baczyńskiego z pobliskiego sklepu monopolowego 24h - jeszcze nigdy nie widziałam, że policja lub straż miejska wlepili komukolwiek mandat. A może by tak warto było , rozeszłoby się po mieście, że tam nie warto robić nocnej popijawy... A tak to po przejeździe radiowozu panowie (głównie, panie zdarzają się z rzadka) rozchodzą się zapewniając się, że oni byli spokojni, grzeczni, nie wiedzą o co chodzi, ale oczywiście baaaaardzo przepraszają, więcej nie będą... I następnego dnia to samo. Także czekam z utęsknieniem na przymrozki. A temu kto postawił ławki prosto pod oknami mieszkańców życzę, aby taka ławka stanęła pod oknami jego sypialni. Zwłaszcza, jeśli rano musi wstawać do pracy.
        • lisia312 Re: ktoś w temacie upiększania miasta trafnie to 05.09.12, 21:55
          tak, zgadzam się, ciężko się żyje na Placu Baczyńskiego. Jeżeli ktoś mówi, że fontanna przecież cichutko sobie szumi, to niech powie, czy przeszkadza mu kapiąca woda? Przecież to takie cichutkie, ale wwierca się w mózg. Nie mam nic przeciwko knajpkom, ale jak wracają z knajpek, już nie z wrzaskiem, ale wręcz rykiem na mordach ( bo inaczej nie powiem) o 2, 3 i później nad ranem. Zamieni się ktoś? Więc wracając do tematu. Szczęśliwa będę jak powstanie centrum i przeniesie się tam ta cała "kultura" i niech wygląda jak chce, ja tam nie zawitam na pewno, :(
          • belleb Re: ktoś w temacie upiększania miasta trafnie to 05.09.12, 23:02
            a ja tam chętnie zawitam :-) A potem z radością wrócę do spokojnego domu... Niestety, to chyba mrzonki, bo szykuje nam się kolejny pasaż kultury w tym samym miejscu, o bliżej niesprecyzowanym przeznaczeniu. Aż się boję, co w efekcie tam będzie, jak już padnie galeria sztuki itp.
        • matams Re: ktoś w temacie upiększania miasta trafnie to 06.09.12, 09:22
          Policja i straz nie reaguje bo moga dostać po mordzie, muszą się za dużo napracować. Łatwiej jest smarka ze słonecznikiem złapać bo taki przyjmie mandat. A w statystyce mandat to mandat.

A swoją droga - rany, ile Wy macie lat zeby tak jęczeć i narzekać całymi dniami. Ławki be, fontanna be, knajpy be wszystko be. Jednak polacy to naprawde durny narod.
          • belleb Re: ktoś w temacie upiększania miasta trafnie to 06.09.12, 10:31
            Widocznie na tyle dużo lat, żeby mieć minimalne oczekiwania co do chwili spokoju we własnym mieszkaniu - nie rozumiesz, nie odzywaj się. A jak chcesz zrozumieć to zapraszam, spędź jeden miły upalny dzień przy ogłuszającym szumie fontanny (to nie jest ciche szemranie, tylko odgłos taki jaki wydaje wodospad w górach), a potem pół upalnej nocy przy wrzaskach klnących, pijących pod Twoimi oknami ludzi i opowiadających o tym, jakie to zioło wypalili w VIII klasie, od kogo kupili i ile zapłacili, dziwkach, które ..., z kim jumali itp. A potem wstań rano do pracy i żyj normalnie w ogłuszającym szumie fontanny (wstaniesz najpóźniej 8.04, nawet w niedzielę - włączenia fontanny na pewno nie przeoczysz, nie zdołasz). Tyle w temacie.
            Widocznie nie wiesz, jak to jest mieć non-stop imprezę pod oknami. W której Ty nie masz czasu ani ochoty uczestniczyć, bo masz normalne życie.
            A nie zastanawiasz się czasem, że mieszkańcy okolicy pl. Baczyńskiego są zaskakująco zgodni w swoich odczuciach? Że wszyscy mają dosyć fontanny i wrzeszczących po nocy imprezowiczów? A może warto się zastanowić nad tym rozmawiając nad kolejną przestrzenią kulturalno-imprezową w mieście - warto się zastanowić, czy łączenie funkcji imprezowej z mieszkaniową ma sens?
            • matams Re: ktoś w temacie upiększania miasta trafnie to 06.09.12, 11:04
              Miasto ma to do siebie, że łączy różne funkcje - mieszkalne, rozrywkowe, handlowe, usługowe itd. Naturalną rzeczą jest, że w centrach miast te funkcje się kumuluje i łączy. Tylko totalny ignorant będzie opowiadał o ciszy i spokoju w centrum miasta albo, że takiej ciszy i spokoju oczekuje. Od wielu, wielu la tak mówiło się, że plac Baczynńskiego ma pełnić własnie taką funkcję - nie masz ochoty to sprzedaj swoje mieszkanie i kup w innej dzielnicy.

Piszesz, że trzeba się zastanowić nad funkcją ieszkaniową i rozrywkową - no tak, pozamykajmy wszystkie knajpy i przenieśmy je np. na tereny przemysłowe - tam nie będzie nikomu przeszkadzało. Wstrzymajmy ruch pieszy i samochodowy po 23 w okolicy placu. A w pustych lokalach pootwierajmy placówki bankowe, jakiś modlitewnik dajmy itp.
              • lisia312 Re: ktoś w temacie upiększania miasta trafnie to 06.09.12, 11:49
                jeżeli rozrywka to wrzaski, klnięcie ,mordobicie, słuchanie "szumu" fontanny, to sorry, takie rozrywki spokojnie mogą być na terenach przemysłowych. Rozumiem od czasu do czasu jakiś koncert KAMERALNY, bo to plac to nie sala koncertowa, nie ma akustyki, w mieszkaniach tylko słychać BUM, BUM, BUM, albo mecz w lokalu. Ale to co się tu wyrabia, to przechodzi ludzkie pojęcie. A jeszcze debilny najemca lokalu mówi, że gó... go obchodzi, że tu ludzie mieszkają, on tu ZARABIA!!!
                I nie mówmy o przeprowadzce, kupiłbyś mieszkanie na Placu? Ceny mieszkań już spadły, masz okazję.
                • matams Re: ktoś w temacie upiększania miasta trafnie to 06.09.12, 13:11
                  Wrzaski, przekleństwa i mordobicie to już nie rozrywka a zwykłe chuligaństwo - nasza straż miejska zajmuje się babciami z czosnkiem a tyska policja zajmuje się pierdołami.

To nie chodzi czy to plac, czy sala koncertowa - to jest miasto!

Byłaś kiedyś w dużym mieście? W Londynie? W Glasgow? W Berlinie? W Madrycie? W Warszawie? Myślisz, że centrum miasta o 22 milknie? NIe, tam się zaczyna dopiero życie, ludzie wychodzą na ulicę - Ci co chcą mieszkają dalej od centrum w spokojniejszych z natury miejscach.

Czy kupiłbym mieszkanie na placu? Jeśli cena będzie atrakcyjna to i owszem. Jak sama widzisz są same minusy, głośno, syf i burdel dookoła, wrzaski, meliniarze...jaka cena za mkw?
              • sylwia_tychy Re: ktoś w temacie upiększania miasta trafnie to 06.09.12, 12:12
                zgadzam sie w 100%, w mieście nie uświadczy sie ciszy i spokoju nigdzie - taka funkcja miasta, jezeli ktos pragnie ciszy niech sie przeprowadzi na wieś - chociaż tam znowu szczekaja psy i pieją koguty :)))))
                • lisia312 Re: ktoś w temacie upiększania miasta trafnie to 07.09.12, 10:11
                  nie mieszkacie, nie rozumiecie. Tu nie chodzi o CISZĘ, skąd wzięliście taki pomysł? Tu chodzi o to, żebym po powrocie do domu mogła usłyszeć, co do mnie mówi dziecko, czy mąż. Przy otwartym w lecie oknie to NIEMOŻLIWE!!!!
                  Byłam w Londynie, Barcelonie i innych miejscach. Tam się życie zaczyna późno, mają clubingi, owszem, ale to nie znaczy, że wyją na ulicach. I tu zgadzam się z matamsem, wina tych, którzy powinni pilnować porządku.
                  • matams Re: ktoś w temacie upiększania miasta trafnie to 07.09.12, 15:42
                    Ciszy w mieście raczej nie zaznasz, taki urok miasta. Ja z jednego mieszkania okna mam na ulice i w lato ciezko jest porozmawiac. Ale mi to akurat nie przeszkadza.

Problemem są własnie durnie wydzierający się po nocach. No ale jak już pisałem, problemem są służby porządkowe naszego miasta. Sam byłem świadkiem jak w zmasowanej akcji łapali babcie z czosnkiem i żurkiem. Chyba z dziesięciu ich było, ze wschodu, z zachodu, z poludnia i polnocy nadeszli w tym samym momencie i masz...babcie złapane.

A policja? hmmm wolą pobić smarkacza na osiedlu U niż prawdziwie interweniować.
      • koocia Małe centrum i oszpecający je obiekt .. 27.09.12, 15:15
        Chodzi o obskurną, niezamieszkałą ruderę pomiędzy teatrem a rynkiem.
        Sprawa już była poruszana na forum (czyjaś własność itd) a problem istnieje nadal i tylko się o tym w kółko pisze i gada.
        Może wreszcie w Magistracie ktoś podejmie decyzję czy wykupić, nakazać rozebrać, wyburzyć , podpalić lub inaczej zagospodarować teren ?
        Co na to mejski architekt i miejski plastyk ?
        Niedługo zacznie się Śląska Jesień Gitarowa, zjadą się ludzie ze świata i zobaczą straszydło - symbol nieudacznictwa i bezsilności władz miasta.
        W związku z tym ja również gratuluję włodarzom miasta samopoczucia.
        • mickewazowsky Re: Małe centrum i oszpecający je obiekt .. 27.09.12, 20:35
          w dooooopach to mają....do wyborów jeszcze czas jakiś, pół roku przed będzie mobilizacja i kolorowa wizja miasta na folderach i ulotkach
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka