Dodaj do ulubionych

Pracownik-Pracodawca...

16.10.05, 14:22
Jak skłonić pracownika,aby bardziej starał się o swoje miejsce pracy?Płacę
sporo,mogłabym więcej,ale nie ma za co .Ciągłe
narzekanie,obgadywanie,i.t.p.Nie chcę zwolnić,ale co robić? Poradzcie-proszę.
Obserwuj wątek
    • bomblina Re: Pracownik-Pracodawca... 16.10.05, 18:33
      MOZE POWIEDZIEC PRACOWNIKOWI WPROST-ZE JESTES NIEZADOWOLONA Z EFEKTOW PRACY.ZEBY
      SIE BARDZIEJ STARAŁ? BO SZCZEROŚĆ JEST CHYBA NAJLEPSZA?SPRÓBUJ!
      • joasiek6 Re: Pracownik-Pracodawca... 16.10.05, 20:15
        Dzięki za poradę-może poskutkuje?
        • bomblina Re: Pracownik-Pracodawca... 16.10.05, 21:40
          NIESTETY CZASEM TRZEBA BEZPOSREDNIO POWIEDZIEC O CO CHODZI,NIE OWIJAC W
          BAWEŁNE,A ZE CIEZKO NO TRUDNO.ZYCZE POWODZENIA.
      • joasiek6 Re: Pracownik-Pracodawca... 16.10.05, 22:00
        Ja jestem osobą szczerą,ale nie kłótliwą-nie chcę zranić,ale chyba trzeba
        będzie,niestety.Dzięki za poradę.bomblina-pozdrawiam.
    • pietnacha40 Re: Pracownik-Pracodawca... 16.10.05, 22:30
      Ja powiedziałam szczerze i grzecznie.No i pracownik mi się obraził.Jak obraza
      przeszła,wszystko wróciło do normy.Tzn.olewanie w granicach normy.
      • j.oker Re: Pracownik-Pracodawca... 17.10.05, 08:57
        Pracodawce trzeba szanowac bez wzgledu na to jaki jest ............wszyscy
        wiem jakie sa teraz czasy i problemy ze znalezieniem pracy
        • tipp01 Re: Pracownik-Pracodawca... 17.10.05, 10:34
          Zawsze mnie ciekawiły takiego typu tematy. Nikt nic nie wie a wszyscy się
          wypowiadają (bez urazy). Wysłuchaliście tylko jedną stronę. Nie wiecie jaka jest
          specyfika pracy, jak płatna (bo to, że dobrze to wiemy wszyscy:), sposób
          podejścia do personelu, wymagania na stanowisku pracy.
          Może np autorka wątku jest beztalenciem jeśli chodzi zarządzanie personelem.
          Takie problemy są złożone i czasami stouje się inne metody niż kara, dyscyplina itp.
          I na koniec j.oker jeszcze taki tekst...:)
          • pietnacha40 Re: Pracownik-Pracodawca... 17.10.05, 13:09
            Ja przyznaję,że jestem beztalenciem jeśli chodzi o zarządzanie personelem.Z
            moimi pracownikami rozmawiam,informuję o moich oczekiwaniach,określam zakres
            obowiązków,a następnie informuję co daję.Pracownik kiwa z uśmiechem głową i
            zaczyna się praca.Nie mam gabinetu i pracuję na równi z nimi.A nawet więcej,bo
            jak przychodzę do pracy,to mój pracownik czyta,a ja robię jego robotę.Po
            zwróceniu uwagi,obraża się.Może i powinnam ją zwolnić,ale...Ma też dobre
            strony,rynek bezrobotnych wcale nie jest taki pełny,nie mam czasu,możliwości i
            pieniędzy na szkolenie następnego.
          • matams Re: Pracownik-Pracodawca... 17.10.05, 14:15
            POPIERAM
            Są osoby którzy otrzymują nawet nie 4 złote za godzine, a wymaga sie od nich
            więcej niż są w stanie zrobić.
            Moja znajoma była zatrudniona w pewnym biurze, jako pracownik biurowy a szefowa
            kazałą jej myć okna, zamiatać, sprzątać, aprzyć kawe itp. Generalnie robiłą
            wszystko. A dostawała 3,5 zł za godzine poniewierania. Pracodawce należy
            szanować, pod warunkem że on szanuje nas. Ludzie myślą, że jak maja pare osób
            zatrudnionych to są bogami i wogole znają sie na wszystkim a już napewno na
            zarządzaniu nawet skromnym personelem. Ja sam nie znam sie na rekrutacji
            dlatego zawsze zlecałem te działania tym, którzy znają sie na tym jak ja na
            swojej profesji.

Dobry pracownik wie co ma zrobić bo POWINIEN MIEĆ TO OKREŚLONE z góry, podczas
            podpisywania umowy. Wtedy można wymagać od nigo tego, co wiedział ze bedziemy
            wymagać na samym początku, juz podczas podpisania umowy z nim.

Padło gdzieś stwierdzenie, że należy sznować pracodawce...Biedronka też
            pracodawca.
            • joasiek6 Re: Pracownik-Pracodawca... 19.12.05, 10:35
              Ja płacę 5 zł.za godz.+premia.Myślę,że nie najgorzej jak na kobiety,ale i tak
              brak reakcji pozytywnych[chyba,że jednodniowe].Nie przyrównuj mnie do
              Biedronki,bo ja zatrudniam tylko 3 panie.Mówią,że bezrobocie,ale ja w to nie
              wierzę-niestety.Jestem osobą bardzo tolerancyjną i chyba to jest mój błąd.
              • matams Re: Pracownik-Pracodawca... 03.01.06, 09:39
                5 zlotcy - mowisz, ze to nie najgorzej? hmmm malo, malo, malo.
                Nawet jak na kobiety? To jest wlasnie dyskryminacja...kobieta - kobiete. Do
                czego w tym kraju juz doszlo!
            • joasiek6 Re: Pracownik-Pracodawca... 02.01.06, 22:06
              Mój błąd polega na tym,że właśnie nie określiłam warunków pracy z góry,co i
              jak,sądziłam,że skoro ktoś jest w miarę doświadczony to wie co ma robić.
              • bazylia73 Re: Pracownik-Pracodawca... 02.01.06, 22:15
                a co się stało, pracownica pożegnała się z pracą?
              • alberto8 Re: Pracownik-Pracodawca... 03.01.06, 08:53
                mam spore doświadczenie w prawie pracy i zarządzaniu personelem.
                służę pomocą, ale muszę znać więcej szczegółów.
                • joasiek6 Re: Pracownik-Pracodawca... 03.01.06, 10:26
                  Ja mam taki problem,że jak zatrudnię[a muszę raczej kobiety],to albo jest już w
                  ciąży,albo za moment,a to jest kłopot,bo niby jest osoba zatrudniona-a jest
                  stale na zwolnieniu i nie ma komu pracować,wychodzi wtedy na to ,że posiadam na
                  t.z.w.stanie duży personel,niestety muszę pracować sama z rodziną.Jak zatrudnię
                  starszą,to z reguły leń,bez patrzenia na ręce,nie robiły by nic[jak w PRL].Nie
                  wiem czy tylko ja mam takiego pecha,czy w większości ludzie nie chętnie pracują?
                  A mówią,że jest bezrobocie.
                  • matams Re: Pracownik-Pracodawca... 03.01.06, 13:32
                    Sorry, placisz 5 zlotych brutto czy na reke?
                    Nawet jak by to bylo na reke to piec zlotych to nie jest wynagrodzenie. Dam
                    sobie palca uciac, ze wymagasz od ludzi "Bog wie czego" a placisz marne 5
                    zlotcyh, ktore nawet na papierosy nie wystarczy. Zastanow sie czy nie wymagasz
                    zbyt wiele, za niewiele.
                    • kimerly_p Re: Pracownik-Pracodawca... 03.01.06, 14:47
                      Rzeczywiscie , mowisz o kwocie brutto czy netto
                      podaj stawke jaka pracownik zarabia np miesiecznie?
                      wspomnialas cos o premii za co ta premia skoro niby nic nie robni i sie nie
                      wywyzsza w swojej pracy
                      Nie wiem jaka dzialalnosc prowadzisz to chyba tez wazne w tej kwestii
                      Bezrobocie jest to fakt - wiekszosci ludzi nie chche sie pracowac bo.... w
                      sumie to zrozumiale bo jaka ksiegowa chche sprzatac biuro i myc okna za marna
                      kase?
                      racja jak zwykle lezy po dwoch stronach
    • joasiek6 Re: Pracownik-Pracodawca... 03.01.06, 15:45
      Tak mówię o kwocie netto.MATMAS-nie oceniaj ludzi,bo możesz stracić,nie
      palec,ale całą rękę[bo się bardzo mylisz].Nie wymagam wiele od ludzi,ponieważ
      nie potrafię krzyczeć po innych i dlatego większość pracy wykonuję sama,a
      pracownik się patrzy na mnie jak mi to idzie.Tak racja leży zazwyczaj,po dwóch
      stronach,ale nie zawsze.Moje pracownice nic nie robią dodatkowego.Wykonują
      zawód,ten do którego były przyjęte.Wynagrodzenie na rękę,od 1 tys.zł.do
      1200.00 Czy to mało?To nie jest praca fizyczna.
      • matams Re: Pracownik-Pracodawca... 03.01.06, 16:02
        Moja reakcja wynikala z tresci Twojego postu. Bylo w nim napisane: A mówią,że
        jest bezrobocie.
        Dalas do zrozumienia, ze jest bezrobicie a one sie nie staraja a powinny. Moze
        odebralem to inaczej niz chcialas przekazac. Druga sprawa: Myślę,że nie
        najgorzej jak na kobiety
        Nie widze roznicy pomiedzy kobieta a mezczyzna (mam na mysli roznice w płacy)
        Przychodzi mi na mysl: nie dosc ze kobieta, to sie nie stara.
      • matams Re: Pracownik-Pracodawca... 03.01.06, 16:09
        A i jeszcze pytanie. Czy to mało?
        Tak mało (wg mnie). Srednia krajowa wynosi okolo 2300 pln, a wiec duzooo
        ponizej.

• pietnacha40 Re: Pracownik-Pracodawca... 03.01.06, 16:49
          matams napisał:

> A i jeszcze pytanie. Czy to mało?
          > Tak mało (wg mnie). Srednia krajowa wynosi okolo 2300 pln, a wiec duzooo
          > ponizej.
          >
          Po pierwsze,ludzie,którzy podpisywali umowę o pracę,znali warunki i się na nie
          godzili.Czyli 1200,- na rękę za proponowaną pracę im odpowiadało.Dostają
          pieniądze,powinni się wywiązywać ze swoich obowiązków.Po drugie,wnioskuję,że to
          mała firma,właściciel pracuje na równi z pracownikami,więc nie zdziwiłabym się
          gdyby sama właścicielka nie osiągała średniej krajowej.Firmy prywatne to nie
          tylko fabryczki pieniędzy,często są to małe
          sklepiki,wypożyczalnie,kioski,których właściciele nie mają średniej
          krajowej.Choć bardzo by chcieli.I dla siebie i dla swoich pracowników :)
          • matams Re: Pracownik-Pracodawca... 04.01.06, 10:17
            Zgadzam sie z Toba.
            joasiek6 zapytala czy to malo, wiec odpowiedzialem - nawet w nawiasie dodalem
            WG MNIE. Bo tak wg mnie jest, ale patrzac na realia polskie, albo inaczej na
            realia tyskie to jest to przecietnie - nie za duzo, nie za malo.
    • aiwon Re: Pracownik-Pracodawca... 18.01.06, 13:25
      Witam

Powiem krótko :

JAKA PŁACA TAKA PRACA

A dlaczego nie zwolnić? Jest tyle osób, które chcą pracowac np. z Urzedu Pracy
      w Tychach
      Pozdrawiam
    • klaudusia22 Re: Pracownik-Pracodawca... 19.01.06, 01:06
      Witam ja chetnie przyjme Pani warunki pracy ja pracuje po 12 godzin dziennie za
      marne 3.5 zł na godzine jestem osoba młoda i chetna do pracy jakby była Pani
      zainteresowana zmiana pracownika to prosze o kontakt na adres :
      klaudia175@poczta.onet.pl z góry dziekuje
      • gadzik3 Re: Pracownik-Pracodawca... 19.01.06, 05:38
        To u was sa biali murzyni co zarabiaja po 3,5 zl a ja myslałem ze tylko u mnie
        sie tyle zarabia czyli na Warmi
        • bazylia73 Re: Pracownik-Pracodawca... 19.01.06, 06:47
          Starałam się nie włączać w tą dyskusje, bo mi działa na nerwy. Ale poruszyłeś
          ważny temat. Musze Cię rozczarować, tu większość pracowników fizycznych zarabia
          te 3,50 na godzine. Skutkiem tego jest masowe zwracanie się o pomoc do opieki
          społecznej. W naszej rodzinie pracujemy oboje, a opieka płaci nam za
          przedszkole - uwierzysz, mamy tak marne zarobki, że jeszcze należy nam się
          zasiłek. I wiesz co, od pewnego czasu szukam nowej pracy, gdzie mogłbym
          zarobić na troche "luksusu", ale nie ma. Prace w Tychach znajduje się albo
          przez pośrednika i oddaje mu się ok. 30 % zarobków, albo przez znajomości. Dla
          mnie pośrednik nie umie znaleźć oferty już przez pół roku, a wśród znajomych
          nie mam właściceli firm.
          Na koniec dodam, że moja pensja - choć niby utajniona = wynosi 356 zł na ręke
          (pół etetu w budżetówce)
          • magi104 Re: Pracownik-Pracodawca... 19.01.06, 06:59
            Obiecuję od dziś nie narzekać na nasze finanse rodzinne!!!!
            No, trochę żartuję, bo w czasie roku szkolnego nigdy nie narzekam:)
            Bazylio, a możesz zdradzić, kim z zawodu czy z racji wykonywanego zawodu jesteś???
            Może ktoś z forum mógłby pomóc??
            (przepraszam, że tak w imieniu wszystkich się zaoferowałam)
            • bazylia73 Re: Pracownik-Pracodawca... 19.01.06, 07:30
              witaj magi104. dzięki za zainteresowanie.
              z zawodu jestem technikiem technologiem żywności, mam skończonych kilka kursów
              m. in. komputerowe, obsługa kas fiskalnych.
              dzieki Tobie postanowiłam zredagować ogłoszenie i dać na forum "praca"
              może rzeczywiście to coś da :-)
              • magi104 Re: Pracownik-Pracodawca... 19.01.06, 09:02
                Fiu fiu, Bazylio, taka jesteś wszechstronna, a masz problemy z dobrze płatną
                pracą; musi popracować nad swoim PR po prostu:):):)
                Powodzenia:)
                • bazylia73 Re: Pracownik-Pracodawca... 19.01.06, 15:12
                  to złudzenie magi104, że jestem wszechstronna. nie mam wyższego wykształcenia,
                  to spory minus. mam małe dziecko - drugi minus. nie znam angielskiego -
                  kolejny. uwierz, wysłałam już około 30 ofert do róznych firm, szukam ofert na
                  necie. jedynie co udaje się znaleźć to prace za podobną pensje lub ciut wyższą
                  (ostatnio miałam propozycje 6 godzin za 500 zł, niestety bez opłacania składek,
                  więc w tym momencie szkoda tracić umowy na stałe. pozdrawiam Cię ciepło.
          • misiaczki3 Re: Pracownik-Pracodawca... 27.02.06, 10:21
            dla wszystkich zainteresowanych pracą kobiet... proszę o kilka słów o sobie na
            adres
            threepm@threepm.pl
            moze akurat coś się znajdzie??
    • joasiek6 Re: Pracownik-Pracodawca... 26.01.06, 14:17
      Matmas-gdzie ta średnia krajowa o której piszesz?Bo ja zrezygnuję ze swojego
      interesu i pójdę pracować za takie pieniądze co piszesz.Ze wszystkich porad i
      dorad,to Pietnacha40,mnie rozumie najlepiej.Tak to średniej wielkości sklep i
      pracuję na równi.Aiwon-zapytała,dlaczego nie zwolnić,rozważałam taką myśl,ale
      doradzono mi ,że lepszy znany wróg,niż nie znany przyjaciel[to w
      cudzysłowiu].Pyta Klaudusia,czy bym ją przyjęła,z jednej strony tak,ale boję
      się już młodych dziewczyn,gdyż mówią,jakie mają plany,ambicje,a tu bach zaraz
      ciąża,już mam 4 dziewczyny na liście osób zatrudnionych,a nie pracujących.
      • bazylia73 Re: Pracownik-Pracodawca... 26.01.06, 19:21
        to może mnie przyjmiesz, chętnie prześle moje CV, nie jestem młodziutka,
        dziecko mam w przedszkolu, mam doświadczenie w handlu (zarówno w sklepie jak i
        za PH), ukończony kurs na kasy fiskalne. szukam stałej pracy.
        • pietnacha40 Do bazylia78 28.01.06, 12:21
          bazylia73 napisała:

> to może mnie przyjmiesz, chętnie prześle moje CV, nie jestem młodziutka,
          > dziecko mam w przedszkolu, mam doświadczenie w handlu (zarówno w sklepie jak
          i
          > za PH), ukończony kurs na kasy fiskalne. szukam stałej pracy.
          Podaj mi adres (na mój gazetowy),ja Ci podam pomysł na pracę.
      • matams Re: Pracownik-Pracodawca... 06.02.06, 10:19
        Gdzie ta srednia krajowa? W Polsce. Polecam GUS.
        My jestesmy w tej malo komfortowej sytuacji, ze w Tychach jest strefa, a na
        strefie za duzo ludzie nie zarabiaja, dlatego tez dziwnie patrzymy na srednia
        krajowa.
    • pietnacha40 Przepraszam bazylia73 !!!!! 28.01.06, 12:25
      Bardzo przepraszam za pomyłkę w tytule.
    • klaudusia22 Re: Pracownik-Pracodawca... 05.02.06, 02:16
      Witam pisała Pani w jednym z listów ze boi sie przyjac mnie bo jestem młoda ale
      mówiac szczerze to prawie co drugi pracodawca tak mysli dlatego, musze pracowac
      za 3.5 za godzine. Ja wiem ze na dziecko mam jeszcze czas bo co z tego ze je
      urodze jak prawda jest taka ze nie mam za co je wychowac. Wszedzie gdzie byłam
      na rozmowach o prace to słysze ze jestem młoda! to przeciez nie ma sensu ,moim
      zdaniem nie wazne czy mam 22 czy 35 lat to zawsze moge zajsc w ciaze. Wazne jest
      chyba to czy spełniam wymogi, i czy nadaje sie do pracy. Pozdrawiam
      • joasiek6 Re: Pracownik-Pracodawca... 06.02.06, 09:49
        Klaudusia masz rację w tym co piszesz,ale ja nie chciałam nikogo
        urazić,absolutnie.Mnie chodzi o moje złe doświadczenie otóż:jedną dziewczynę
        przyjęłam i już była w ciąży,druga popracowała rok[odkuła się finansowo]-
        ciąża,trzecia,po pół roku pracy,ciąża,czwarta,pracowała 3 miesiące i ciąża,a
        najgorsze w tym wszystkim,że każda od chwili jak się dowie,że jest w ciąży to
        od razu jest ciężko chora.Według mojego doświadczenia,to jest bardzo duży
        przyrost naturalny,a mówią,że nie.Ty jak masz 3,50 na godz,to na rękę masz 700
        zł.,ale może masz wolne soboty,a u mnie się pracuje,niestety i w soboty do
        15godz.Pozdrawiam.
        • klaudusia22 Re: Pracownik-Pracodawca... 07.02.06, 00:31
          Witam, nie uraziła mnie Pani i wcale sie nie dziwie tym ze ma Pani przykre
          doswiadczenia bo tak szczerze to wiem co teraz sie dzieje i ile dziewczat w moim
          wieku zostało mamami. Z tymi miomi zarobkami to ładnie wyglada tylko na papierku
          o o składkach to moge pomarzyc niestety pracuje takze w soboty i w niedziele
          fakt ze co 2 tydzien ale jak zaczynam prace o 11.30 to koncze o 2 w nocy i
          dlatego poszukuje pracy. Przepraszam ze dosc ostro napisałam tamta wypowiedz ale
          juz pare razy na rozmowie o pracy a nawet o staz usłyszałam ze jestem za młoda a
          jak sie odezwałam to stwierdzono ze " szczyli" nie zatrudnija dlatego cieko mi
          to zrozumiec bo za 10 lat sie dowiem ze niestety jestem juz za stara heh .
          Pozdrawiam i takze mam nadzieje ze tamtym listem Pani nie uraziłam bo nie o to
          mi chodziła :)
          • soloja Re: Pracownik-Pracodawca... 14.02.06, 01:08
            Ja też bym chciała u Pani pracować.Jestem osobą po szkole handlowej i
            pracowałam przy sprzedaży odzieży męskiej.Jeżeli nie ma Pani otwarte w
            niedzielę,to ja bardzo chętnie.Proszę o mnie pamiętać,jeżeli będzie Pani
            zmieniała personel.Pozdrawiam.
        • morfeusz100 Re: Pracownik-Pracodawca... 07.02.06, 07:19
          widze ze Pani przyjmuje do pracy same pyłki kwiatowe hahahah
          Kobieto lepszywywiad środowiskowy by sie przydał
          • joasiek6 Re: Pracownik-Pracodawca... 07.02.06, 10:09
            Morfeusz100-doradz,proszę,bo to wcale nie wygląda ciekawie,ani śmiesznie.
            • videll Re: Pracownik-Pracodawca... 07.02.06, 10:34
              a ja chciałem się pochwalić, że przeszedłem trzy etapy rozmów kwalifikacyjnych!
              Mimo, że pracuję (ale um.zlec) postanowiłem spróbować swoich szans. No i udało
              się! Po ostatnim spotkaniu z dyrektorem, wróciłem z umową przedwstępną! Wygląda
              super (jak na takiego leszcza jak ja), zobowiązują się zatrudnić mnie na rok,
              fajna kaska (nawet nie marzyłem!), tylko że w Bielsku - tak więc dojazdy albo
              przeprowadzka! Zobaczymy...teraz jeszcze negocjuję umowę z obecnym pracodawcą,
              baaardzo chciałbym tu zostać, ale na um. o pracę!
              trzymajcie kciuki!
              • radexior Re: Pracownik-Pracodawca... 07.02.06, 19:33
                No ja też tydzien temu awansik zaliczyłem, i też po 3 etapach rekrutacji wewnętrznej.
                Videll idziemy oblewać! :-)
    • cypek1 Re: Pracownik-Pracodawca... 14.02.06, 05:25
      bazylia....czy my sie nie znamy...rocznik i zawod na to wskazuje...odezwij sie
      jakos na tym necie
      • bazylia73 Re: Pracownik-Pracodawca... 14.02.06, 15:22
        odzywam się jakoś :-)))

możliwe, że się znamy,
        chcesz, to skrobnij do mnie na meila z gazety.

pozdrawiam

• kkamyk Re: Pracownik-Pracodawca... 26.02.06, 16:08
    • kulturkampf Re: Pracownik-Pracodawca... 27.02.06, 09:02
      joasiek6
      Uważam że zamiechałaś stosowanie wzmocnień pozytywnych. Powinnaś czasami
      pochwalić pracownika, wczuć się w proletariusza i zdystansować się do własnej
      osoby. Podwyżka pieniędzy nie zawsze jest środkiem motywującym.
      • misiaczki3 praca 27.02.06, 10:44
        dla wszystkich zainteresowanych pracą kobiet... proszę o kilka słów o sobie na
        adres
        threepm@threepm.pl
        moze coś sięoda załatwić??
      • joasiek6 Re: Pracownik-Pracodawca... 18.03.06, 23:53
        Można i pogłaskać,czemu by nie.Często wychwalałam-bez rezultatu.W tym
        przypadku,nie skutkuje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka