04.11.09, 19:15
Nie znalazłam wątku na ten temat, a bardotki kocham od zawsze:)
Po wejściu na to forum, myślałam, że bardotka=balkonetka!:)
Dopiero tu:

forum.gazeta.pl/forum/w,32203,101738814,101744609,Re_balkonetki_bardotki_maskaradki.html

dowiedziałam się, że jednak nie.
Choć... mam wątpliwości, bo w tamtym wątku pisze, że to jest
biustonosz, który ma zawsze odpinane ramiączka! A ja miałam bardotki
(jeszcze z miseczkami B) bez odpinanych.
Dla mnie to biustonosz - z poziomą linią stanika, usztywniany i dość
skąpy, do dekoltów w kwadracie - świetny, do bluzek na ramiączkach
też.
Przynajmniej ja tak bardotkę pojmuję:)

Jakie bardotki polecacie?
Obserwuj wątek
    • azymut17 Re: Bardotki 04.11.09, 19:55
      www.milena-bielizna.pl/shop/?pro=advices
      Wg tych definicji bardotka=strapless. Wydaje mi się że to, co nazywasz bardotką,
      jest half-cupem.
      • azymut17 Re: Bardotki 04.11.09, 21:01
        Tu jeszcze jedna definicja:
        balkonetka.pl/2008/3/2/bardotka
    • joankb Re: Bardotki 04.11.09, 20:16
      Myślę, że elodia ma rację. Bardotka jest usztywniana i zbliżona wysokością misek
      do halfa.
      To rodzime określenie fasonu. Nigdzie indziej go nie widziałam.
      • elodia Re: Bardotki 04.11.09, 20:20
        Właśnie tak myślę Joannn:)
      • azymut17 Re: Bardotki 04.11.09, 21:49
        joankb napisała:

> Bardotka jest usztywniana i zbliżona wysokością mise
        > k
        > do halfa.

Może więc bardotka nie równa się straplessowi, ale jest jego odmianą?
        Usztywnianą i niskozabudowaną?

> To rodzime określenie fasonu. Nigdzie indziej go nie widziałam.

Rodzimi producenci bardotką nazywają wyłącznie modele z odpinanymi ramiączkami
        (tak pokazuje przynajmniej pierwsze 10 stron wyplutych przez gugla), stąd moje
        wszechobecne sprostowania :-) Ale nie sprawdzałam, czy wg nich każde odpinane
        ramiączka otrzymują taką nazwę.
        • sharteel Re: Bardotki 06.11.09, 13:12
          Tak właśnie myślę - że to niskozabudowany strapless, jakiego wiele z nas
          bezskutecznie szuka, pamiętając że kiedyś coś takiego robiono (w słabej
          rozmiarówce i usztywniane tkaniną).
          Na przykład Panache Porcelain strapless nie jest "bardotką", a straplessowi
          Effuniak jest do "bardotki" znacznie bliżej.

Maskaradki w dużym stopniu powodują "efekt bardotkowy", tyle że mają przyszyte
          ramiączka.
    • pierwszalitera Re: Bardotki 04.11.09, 22:40
      Ja pamiętam jeszcze, że kiedyś bardotką określało się uszytwniany half cup. To należy właśnie odróżnić od half cupów miękkich, bo takie też przecież istnieją, tylko są w niektórych kategoriach rozmiarowych trudno, lub w ogóle niedostępne. Bardotka spełniała wcześniej rolę podobną do późniejszego push upa, a jeszcze odrobinę później usztywnianego plunge. Czyli unosiła i wypychała biust. W bardotce łatwo było dokonać tego nawet w niespecjalnie dobrym rozmiarze, dlatego uchodziła za robiący seksowny dekolt stanik. Najbardziej przypominające wcześniejsze bardotki są bardziej half cupowo wycięte maskaradki. Chociaż bardotki nie były konieczenie gąbkowane, gąbka stała się popularna dopiero w latch 80-tych w fazie push upa. Wcześniej bywały staniki podszywane sztywniejszą tkaniną i wyglądało to mniej więcej tak:
      images.figleaves.com/product/290x371/r3634-p442136-front.jpg Niestety stanik zamieszczony na zdjęciu ma dramatycznie ograniczoną rozmiarówkę, a innych w podobnym stylu tzn. usztywnienie bez gąbki, nie znam.
      • sharteel Re: Bardotki 06.11.09, 13:19
        No, ja właśnie pamiętam tamte dawniejsze bardotki - i zgadzam się, że
        najbardziej przypominają je maskaradki. Także ze względu na niezbyt "żelazne"
        usztywnienie.
    • bradea Re: Bardotki 04.11.09, 22:42
      Nazwa bardotka nie odnosi się wg mnie do określonego kroju, raczej do stylu lansowanego niegdyś przez słynną Bardotkę.
      Myślę, że obecnie stosowana nazwa najczęściej odnosi się do tego, co opisała w pierwszym poście Elodia.
      Nie sądzę, że musi być to model z odpinanymi ramiączkami, choć zazwyczaj bywa.
      Znalazłam taką reklamę: 1.bp.blogspot.com/_L8BTRutV0uk/SUZ7WPtk9jI/AAAAAAAAJiw/Tw3Wq221ljA/s1600-h/Brigett+Bardot+bra+Ad+1960.jpg
      Zauważcie, że w Bardotkowej kolekcji znajduje się również stanik dość mocno zabudowany i (o dziwo) wyglądający na miękki.
      Jeszcze takie "cudo" znalazłam, również tej firmy, które nawiązuje do słynnego bikini gwiazdy: www.ballyhoovintage.com/31/31323.html
      W moim sklepie mam jeden stanik, który uznaję za bardotkę: www.bradea.pl/biustonosze/biustonosz_gossard_reverie_multiway_kremowy
      Przynajmniej te klientki, które "bardotki" szukały, uznały że "o to chodzi". Maskaradki wg nich nie spełniały "bardotkowych" kryteriów.
      • elodia Re: Bardotki 05.11.09, 14:32
        Prawda, ten gossard wygląda na typową bardotkę.
        Co do ramiączek, większość bardotek miała odpinane, ale nie
        wszystkie;)
      • sharteel Re: Bardotki 06.11.09, 12:56
        Ja bym tego gossarda uznała za bardotkę, gdyby miał odpinane / przepinane
        ramiączka. Ale na wygląd to faktycznie podobny.
        • bradea Re: Bardotki 06.11.09, 14:22
          Ma możliwość przepinania/odpięcia ramiączek
          • sharteel Re: Bardotki 06.11.09, 23:07
            Czyli wszystko jasne - bardotka jak się patrzy :)
    • sharteel Re: Bardotki 06.11.09, 12:54
      Sięgam pamięcią... Kiedy w czasach przeduświadomieniowych szukałam "bardotki",
      to miałam na myśli half-cup ze sztywną miseczką i odpinanymi ramiączkami. I
      wszystkie elementy tej definicji były dla mnie równie ważne ;)
    • felisdomestica Re: Bardotki 06.11.09, 15:12
      Klasyczna bardotka ma symetryczny fiszbin, tzn. z obu stron o jednakowej wysokości. Maskaradki nie są raczej bardotkami.
      • sharteel Re: Bardotki 06.11.09, 23:10
        O, to chyba zależy, które maskaradki. A może Ty znasz coś współcześnie
        produkowanego, co lepiej przypomina bardotkę?
      • pierwszalitera Re: Bardotki 08.11.09, 21:15
        felisdomestica napisała:

> Klasyczna bardotka ma symetryczny fiszbin, tzn. z obu stron o jednakowej wysoko
        > ści. Maskaradki nie są raczej bardotkami.

Symetryczne fiszbiny, czyli dosyć wysoki mostek z poziomą krawędzią misek, to charakterystyka klasycznego half cupa. Nie każda maskaradka jest half cupem. Niektóre są bardziej plungowate, albo nawet balkonetkowate.
    • indigo-rose Re: Bardotki 08.11.09, 21:11
      Czyli wygląda na to, że do bardotek najbardziej zbliżają się halfy?
      Rzecz w tym, że chciałabym uświadomić mamę, a ona najbardziej lubi krój
      bardotkopodobny i twierdzi, że we wszystkich innych jej źle, więc chcę znaleźć
      na początek coś podobnego. Aha - nie zależy jej na odpinanych ramiączkach ani
      nawet na usztywnianiu, ważny jest krój...
      Ktoś ma pomysł?
      • pierwszalitera Re: Bardotki 08.11.09, 21:23
        indigo-rose napisała:

> Czyli wygląda na to, że do bardotek najbardziej zbliżają się halfy?
        > Rzecz w tym, że chciałabym uświadomić mamę, a ona najbardziej lubi krój
        > bardotkopodobny i twierdzi, że we wszystkich innych jej źle, więc chcę znaleźć
        > na początek coś podobnego.

Twierdzi tak pewnie dlatego, że bardotki były wcześniej tym, co dzisiejsze push upy. Nawet w złym rozmiarze dawały iluzję "dobrze wyeksponowanego biustu". W zależności jednak od rozmiaru i potrzeb biustu twojej mamy, usztywniany stanik w stylu half cupa może być lepszym, albo gorszym wyborem. Dobrze by było zacząć od rozmiaru, bo wybór w half cupach, a szczególnie tych miękkich, może być ograniczony.
        • indigo-rose Re: Bardotki 08.11.09, 21:44
          Żeby znaleźć jej rozmiar, musiałabym ją najpierw obmierzyć, a do tego mama musi
          być w stosownym nastroju. Udało mi się zmierzyć jej obwód pod biustem, miała 70.
          Na oko będzie mieć coś koło 32DD albo 30E. Raz przy okazji mierzyła 32D M&S i to
          był totalny niewypał, miska za mała co najmniej o jeden, stąd moje przypuszczenie.
          • pierwszalitera Re: Bardotki 08.11.09, 22:16
            W rozmiarze 32DD masz duży wybór w miękkich i usztywnianych stanikach. Można teoretycznie wybrać sobie, co się podoba, wiele firm produkuje ten rozmiar. Tu wcale nie trzeba nawet specjalnie oglądać się wśród Brytyjczyków. I chyba więcej informacji o half cupach i małobiuściasto przyjaznych markach, czyli takich, które mają bardziej wycięte staniki, ale często ograniczoną rozmiarówkę miseczek, znajdziesz na LMB.
    • nochenegra Re: Bardotki 25.11.09, 08:48
      Jeszcze nie spotkałam bardotki bez odpinanych ramiączek. Chyba cały sens i urok
      tego biustonosza polega właśnie na tym, że ma mocno podtrzymywać i finezyjnie
      uwydatniać biust. Zawsze kiedy zakładam sukienkę bez ramion, kupuję do nie
      bardotkę, bo jest idealna.
      • ania.kar Re: Bardotki 25.11.09, 10:23
        nochenegra napisała:
        > Zawsze kiedy zakładam sukienkę bez ramion, kupuję do nie
        > bardotkę, bo jest idealna.

Jakiej firmy kupujesz te bardotki? I w jakich są one rozmiarach?
    • tfu.tfu polska Dalia Ivette 25.11.09, 09:19
      robi coś, co się nazywa "bardotka" i o ile pamiętam dokładnie tak wyglądały moje
      75C swego czasu (jakoś nic innego być w sklepach nie chciało ;))
      slubowisko.pl/files/productphoto/thumbs800x800/ivette_bardotka_k05.jpg
    • ania.kar Re: Bardotki firmy Sawren 27.11.09, 12:07
      Trafiłam przypadkiem na firmę Sawren:
      sawren.com/
      i jej bardotki w rozmiarach 65C-G, 70A-G, 75A-G, 80B-G, 8B-F.

Chick is In (w garderoba.pl za 85zł):
      sawren.com/images/kolekcja/chic_is_in2_04.jpg
      Crazy Me:
      sawren.com/images/kolekcja/crazyme_04.jpg

Zaznaczam tylko, że nie wiem nic na temat ich jakości, ale rozmiarówka jest
      szersza niż w innych firmach, więc ją tu dopisuję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka