losmadziallenkos Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 43 09.12.09, 09:00 71 pod biustem, a 89 w biuście. Proszę o odpowiedź; ) Odpowiedz Link
maheda Re: 71/89 - losmadziallenkos 10.12.09, 00:31 Wyjdź od rozmiaru z okolic 30(65)E. A potem się zastanawiaj, co dalej ;) Odpowiedz Link
i_nez_k_a 90/116 (ciąża) prośba o dobranie rozmiaru karmnika 09.12.09, 13:06 Witam, mam serdeczną prośbę o poradę w kwestii doboru rozmiaru karmnika. Jutro zaczynam 9-ty miesiąc ciąży. Obecnie moje wymiary to 90 ściśle pod biustem i 116 w biuście w pochyleniu w miękkim staniku bodajże Gai 75H (a 113 cm na stojąco i 115 cm w pochyleniu w Panache Tango II, w rozmiarze 75GG, noszony z przedłużką na drugim rządku, w miseczce jest ciut miejsca jeszcze od góry). Przed ciążą nosiłam 75G. Czy zakup Frei Dotty 75HH będzie dobrym wyborem przy założeniu że biust po ciąży jeszcze urośnie? Interesuje mnie rozmiarówka polska, niemiecka (Anita) i angielska. Dziękuję z góry Odpowiedz Link
maheda Re: 90/116 - i_nez_k_a - (ciąża) 11.12.09, 07:34 Niestety, nikt nie wie, czy Ci biust urośnie po porodzie oraz o ile urośnie... Na Twoje obecne rozmiary proponowałabym aktualnie staniki w rozmiarze z okolic 38(85)G lub 36(80)GG (lub 34(75)H właśnie), ale jak jest naprawdę - wiesz Ty :) Nie wiem, czy 75HH będzie dobrym wyborem - możesz kupić, ale mając świadomość tego, że może się okazać, iż miseczka będzie albo za mała, albo za duża, albo w sam raz. Odpowiedz Link
szalona_wielorybica duzy obwod 09.12.09, 18:38 101/133, w tej chwili nosze 100F i obwod mi lata,a miska do kitu, niestety mieszkam na stanikowej pustyni i zdobycie nawet miski F graniczy z cudem,wiec chyba przyjdzie mi na ostaniowanie poczekac do kolejnej wizyty w kraju, bo na zaanale sie nie wybieram (tylko czy znajde i tu tak duze obwody, bo mam watpliwosci). gdzie i jakich modeli/producentow mam szukac? Odpowiedz Link
maheda Re: 101/133 - szalona_wielorybica 11.12.09, 07:39 Spróbuj zacząć dobieranie sobie stanika od rozmiaru z okolic brytyjskiego 42(95)HH lub 40(90)J. Pamiętaj o odpowiednim zakładaniu stanika, bo tylko wtedy widać, czy stanik jest odpowiedni, czy też za duży/za mały w obwodzie lub w miseczce. Jeśli długo nosiłaś staniki o prawie dobrym obwodzie pod biustem i całkiem niedobre w miseczkach - może się okazać, że masę biustu masz... na plecach, za pachami, i wtedy na początek mogą okazać się lepsze mniejsze miseczki. Niestety, na początku trzeba się trochę naszukać. A potem idzie już z górki :) Polecam lekturę artykułu podlinkowanego jako pierwszy w mojej sygnaturce :) Odpowiedz Link
ato-sek Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 43 11.12.09, 13:25 Moje wymiary: 82/102 Dotychczas nosiłam biustonosze o rozmiarach: 75D, następnie 80D. W ostatnim przypadku rozstaw miseczek wydawał mi się zbyt szeroki. Obecnie nabyłam 75F semi soft oraz 75G soft Dalii. I chyba to nadal nie jest właściwy rozmiar, ponieważ środek biustonosza nie opiera się na ciele, a poza tym uwierają mnie fiszbiny. Podczas siedzenia jakby przesuwały się w dół sylwetki (czyżby jeszcze nieodpowiednia regulacja ramiączek?) Proszę o jakieś wskazówki i sugestie. Pozdrawiam Odpowiedz Link
maheda Re: 82/102 - ato-sek 11.12.09, 19:49 Primo - jeśli miseczka jest na czubku pusta - to najprawdopodobniej jest... za mała. Stąd mogą wynikać Twoje problemy z tymi stanikami. Zbyt wąskie fiszbiny (a Dalia ma je naprawdę bardzo wąskie) zjeżdżają w dół i całość nie wygląda tak, jak byś chciała. Spróbuj albo z jeszcze większym rozmiarem w Dalii, albo z jakimś rozmiarem w brytyjskich firmach - one mają szersze fiszbiny. Freye mają miękkie fiszbiny, więc jeśli w Dalii wydają Ci się zbyt twarde - próbuj z tą marką. Rozmiar - skoro jest tak, jak piszesz z Dalią, to spróbuj zacząć od brytyjskiego 34(75)G. Odpowiedz Link
ato-sek Re: 82/102 - ato-sek 14.12.09, 10:47 Bardzo dziękuję za szybka odpowiedź i sugestie. Jeszcze raz dobrze przymierzyłam zakupione Dalie i oto moje przemyślenia: Julita semi soft 75F biust jak w mammografie tylko pionowo;) Sara soft 75G biust jeszcze ściśnięty w obu przypadkach fiszbiny nie opieraja się na mostku :( Czy spróbować z większą miseczką? Pozdrawiam Odpowiedz Link
maheda Re: 82/102 - ato-sek 14.12.09, 11:40 Można próbować. Może też się jednak okazać, że ta firma niestety nie jest dla Ciebie - tak czasem bywa. Trzeba spróbować wtedy z innymi firmami i innymi modelami. Odpowiedz Link
ato-sek Re: 82/102 - ato-sek 14.12.09, 12:06 Dziękuję. Może zechciałabyś wymienić firmy (oprócz Freye) które Ci się nasuwają? W której najlepiej szukać? Pzdr Odpowiedz Link
maheda Re: 82/102 - ato-sek 14.12.09, 12:14 Firm jest masa - zerknij w nasz spis producentów :) Odpowiedz Link
kasia.rin 75\90 12.12.09, 16:54 Witam:) Mialam zamiar kupic mamie bielizne w prezencie, wiec poprosilam ja, aby podala mi swoje wymiary, zgodnie z instrukcja zamieszczona na forum. Zgodnie z elektronicznym bra-fitterem, mama powinna nosic rozmiar 65F. Problem w tym, ze ona zawsze nosila 75A:) Jest szczupla kobieta, i biust zawsze miala maly. Ostatnio miala biustonosz z h&m w rozmiarze 75A i mowila, ze jej bardzo odpowiadal, ale jak na moje oko to byl wyjatkowo duzy stanik jak na 75A w h&m. Jak macie jakies rady co do rozmiaru i tego gdzie szukac to chetnie poczytam:) Z gory dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam! ps. przepraszam za brak polskich znakow. Odpowiedz Link
maheda Re: 75/90 - kasia.rin - mama 13.12.09, 22:43 Wiesz - teoretycznie Twoja mama powinna raczej nosić staniki wg mnie w rozmiarze około 32(70)D lub 32(70)DD. Ale to tylko teoria - a w czym Twoja mama najlepiej będzie się czuć i wyglądać - trzeba dojść na własnym ciele, samodzielnie. Odpowiedz Link
kasia.rin Re: 75/90 - kasia.rin - mama 13.12.09, 23:41 dzieki za odpowiedz:) Na razie kupilam jej 70C w Cubusie, zobaczymy co z tego wyjdzie. Oczywiscie nie mieli tam zadnych stanikow w rozmiarze 65, jedynie 65A. Ja sama chce gdzies znalezc stanik w rozmiarze 65B\C, ale ciezko dostac. Moze na allegro sprobuje. Pozdrawiam, Kasia. Odpowiedz Link
e_mber 75/97lub 98 13.12.09, 17:17 Witam, wczoraj szukając jakiegoś fajnego biustonosza trafiłam na strony poświęcone temu jak prawidłowo dobierać biustonosz, w tym na wasz blog. )Super! Czegoś takiego mi brakowało!. Na codzień noszę biustonosze w rozmiarze 75 D z firmy Gaia i teraz wiem, że ten rozmiar źle jest dla mnie dobrany - chyba pod każdym względem. Po pierwsze - na plecach tworzą się wałeczki nad tylną częścią biustonosza, a on sam podjeżdża do góy (po dłużym noszeniu) z przodu natomiast mam "bułeczki" nad miseczkami:-(. Poza tym fiszbiny zamiast przylegać do mostka, opierają się na piersiach... Obwód pod biustem po zmierzeniu to 75 cm, obwód biustu trudno mi było dokładnie zmierzyć, bo mam tylko jedne stary miękki biustonosz. Wyszło mi tak 97 - 98. Pozdrawiam Odpowiedz Link
maheda Re: 75/97,5 - e_mber 14.12.09, 08:44 Jeśli podjeżdża Ci obwód - oznacza to, że ten obwód jest zbyt szeroki. Spróbuj przerzucić się na 70tki. Jeśli na plecach masz wałeczki - załóż porządnie stanik, zgodnie z instrukcją podlinkowaną w pierwszym linku mojej sygnaturki. Wałeczki znikną. :) Jednak będziesz potrzebowała oczywiście większych miseczek, niż te, które nosiłaś do tej pory. Spróbuj może staników w rozmiarze około brytyjskiego 32(70)F i 32(70)FF. Może któryś z nich będzie Ci odpowiadał? A może lepsze okażą się staniki w rozmiarze nawet 30(65)G? Odpowiedz Link
e_mber Re: 75/97,5 - e_mber 14.12.09, 19:45 Stokrotne dzięki. Zakupię i przetestuję. Zawsze bałam się takich dużych rozmiarów miseczek, bo kojarzyły mi się z płachtami namiotowymi. Po Twoich filmach obawy w znacznej części zmalały:-) No cóż, pora dać piersiom przestrzeń i nosić je jak byk rogi:-)) pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz dziękuję:-) Odpowiedz Link
bellami.pl 117/140 - 46GG(105GG)??? 14.12.09, 15:14 Witam, nie przypuszczałam, ze bedę miała taki dylemat, potrzebuje ostanikować siostrę. Z podanych parametrów 117/140 wychodzi rozmiar 46GG(105GG) - 105K. Z oferty probiusciastych firm najbliższy 105FF z Panache i co dalej. Czy pozostaje już tylko szycie na zamówienie, moze Ewa Michalak by sie podjęła takiego zadania? Mahedo - w Tobie nadzieja :-) Pozdrawiam Bellami Odpowiedz Link
maheda Re: 117/140 - bellami.pl - siostra 14.12.09, 15:41 Przy tych wymiarach celowałabym raczej w rozmiar około 46(105)G. Może się zatem okazać, że panache'owe 46FF wystarczy. Zwłaszcza, że wydaje mi się mało prawdopodobne, że siostra nosiła dużo luźniejsze pod biustem staniki - raczej z obwodem zbliżonym do 105, ale ze zbyt małymi miseczkami? Czy w ogóle szyte na zamówienie? Tak czy owak - kluczowe jest odpowiednie założenie stanika. Co do samego biustonosza - myślę, że znacznie lepsze będą staniki choćby Jasmine firmy Elomi, które można kupić w rozmiarze 46G. Staniki tej firmy mają ociupinkę większe miseczki (Smoothing ma o wiele większe), niż "ustawa przewiduje", w dodatku są szyte właśnie z myślą o osobach tęgich, więc są inaczej wykończone. Odpowiedz Link
bellami.pl Re: 117/140 - bellami.pl - siostra 14.12.09, 16:29 Mahedo, dziekuje za rade, bede w takim razie kombinowac z 46FF i 46G z Elomi. Dam znac co mi z tego wyszlo bo sama jestem ciekawa tego eksperymentu. W ostatecznosci pozostanie nam DIETA :-) Odpowiedz Link
ofelia1982 Re: 75/88 14.12.09, 17:15 Wg elektronicznego bra-fittera to 65E. Jednak przymierzyłam E i byłoby za mało, biust by się wylewał. Kupiłam więc 65F (30E). Ale jak czytam teraz ten wątek i oglądałam film p. Niemiec, to powinnam była kupic stanik z obwodem większym, 70...sama nie wiem.. Odpowiedz Link
maheda Re: 75/88 - ofelia1982 14.12.09, 17:50 Czy to elektroniczny brafitter, czy też zasady dobierania rozmiarów - wszystko to jest tylko punktem wyjścia, od którego dopiero zaczyna się dobieranie sobie rozmiaru każdego stanika z osobna. Dobrałaś sobie w sklepie stanik w europejskim zapewne rozmiarze około 65F i przypuszczalnie jest w porządku. W innym modelu być może byłby lepszy stanik z obwodem 70 - ze stanikami jak z butami. Każdy trzeba mierzyć, bo nie ma gwarancji, że będzie na Ciebie odpowiedni jeden rozmiar w każdym. Stanik ma stabilnie trzymać Cię w żebrach, a miseczka ma obejmować cały biust. Reszta jest do każdorazowego dobrania przy kupowaniu :) Odpowiedz Link
excelsa 70/92,5/99 14.12.09, 20:53 Chciałabym ostanikować ciocię. Mierzyłam ją w za małym staniku: ciasno pod biustem: 70cm; w biuście luźno - 92,5. Sprawdziłyśmy też w zwisie bez stanika - 99 cm. Nie jestem pewna, czy poprawnie dokonałam pomiarów, ale się starałam. :) Ciocia nie karmiła nigdy piersią. Dotychczas nosiła 75D lub 75DD. Będę wdzięczna za szybką odpowiedź, póki nie minie zapał cioci. ;-) Odpowiedz Link
excelsa Re: 70/92,5/99 14.12.09, 21:01 Dodam, że zmierzyłyśmy Maię w 30F i jest za mała. Ja myślę, że dla Cioci dobre by były raczej okolice 30G, może nawet 30GG lub 32F/FF. Odpowiedz Link
maheda Re: 70/92,5/99 - excelsa - ciocia 14.12.09, 23:40 Biorąc pod uwagę niższy obwód w biuście, wypadałoby zacząć od brytyjskiego 30(65)FF. Biorąc pod uwagę drugi - raczej od 30(65)GG. Nie zaczynałabym jednak w żadnym razie od 70tek, bo one raczej niewielkie mają szansę trzymać Ciocię pod biustem. Odpowiedz Link
mynikitka karmiąca 75/104 14.12.09, 21:31 obecnie moje "talerzyki" mieszczą się w topach dla karmiących i hot milku 34f ale zapięcia wędrują mi w stronę karku- rozszedł się czy próbować innego rozmiaru, jeśli tak- to jakiego...? Odpowiedz Link
maheda Re: 75/104 - mynikitka - karmiąca 14.12.09, 23:42 Zaczęłabym od staników w rozmiarze około brytyjskiego 32(70)GG. Staniki z obwodem 34 (75) nie mają raczej szans utrzymania ciężkiego przecież od mleka biustu. Spróbuj założyć stanik w sposób opisany w pierwszym linku mojej sygnaturki. Czy rozmiar miseczki na pewno jest dobry? Odpowiedz Link
mynikitka Re: 75/104 - mynikitka - karmiąca 15.12.09, 11:58 ...no właśnie nie jestem pewna co do miseczki, mam wrażenie że jest mała- piersi są zbyt zebrane i wylewają się troszkę... nawet w bistonoszu wyglądają jakby "wisiały" swobodnie ( Odpowiedz Link
maheda Re: 75/104 - mynikitka - karmiąca 15.12.09, 13:01 To zacznij od proponowanego przeze mnie rozmiaru, a potem się zastanów, co dalej. :) Odpowiedz Link
nietuzinkowa1985 84/118 16.12.09, 08:01 dotychczas nosiłam 80E (obwód ok, miseczka +/-, ale mam wrażenie, że taki stanik nie do końca "trzyma" mój biust; czasami w ciągu dnia muszę go poprawiać) proszę o brytyjską i polską rozmiarówkę Odpowiedz Link
nietuzinkowa1985 84/118 16.12.09, 08:19 dodam jeszcze, że piersi wydają mi się szeroko rozstawione. jeśli jest taka opcja to proszę o podanie przykładu firmy z odpowiednimi stanikami dla mnie :) dziękuję Odpowiedz Link
maheda Re: 84/118 - nietuzinkowa1985 18.12.09, 01:13 Wydaje mi się, że lepszym dla Ciebie rozmiarem byłby jakiś z okolic brytyjskiego 34(75)J, dobrze by było to sprawdzić w jakimś sklepie - czy to stacjonarnym, czy też internetowym. Możliwe, że ze ściślejszym modeli lepszym okaże się stanik w rozmiarze około 36(80)HH, ale to oczywiście - jak wyżej - do sprawdzenia. Przy zakładaniu staników spróbuj zastosować się do zasad opisanych w artykule zalinkowanym w pierwszej linijce mojej sygnaturki :-) Odpowiedz Link
nietuzinkowa1985 Re: 84/118 - nietuzinkowa1985 18.12.09, 14:46 dzięki- 34J wyszło mi właśnie z obliczeń,ale wybieram się dzisiaj do sklepu Milla na Ruskiej, więc mam nadzieję, że tam odpowiednio mnie pomierzą i coś dla mnie znajdą :) Odpowiedz Link
maheda Re: 84/118 - nietuzinkowa1985 18.12.09, 17:10 E... to niepotrzebne było pytanie w rozmiarowym :) Udanych zakupów :) Odpowiedz Link
a.m.a 81/110 17.12.09, 14:11 Witam, czy moglybyscie mi pomoc w kwestii rozmiaru polskiego i angielskiego? Z lektury forum doszlam do wniosku ze powinnam nosic 75H, choc patrzylam na tabele melissy i wyszlo ze 75L. czy zmieszcze sie w brytyjskie 34G? Dodam, ze karmie piersia i ciezko mi znalezc odpowiedni biustonosz. Obecnie nosze triumfa 75E i z pewnoscia ma za duzy obwod (rozciagnal sie) i za mala miseczke, choc ta jest najbardziej elastyczna jaka udalo mi sie znalesc. Nie musze wam mowic, jak moj biedy ucisniony biust wyglada :) Odpowiedz Link
maheda Re: 81/110 - a.m.a 18.12.09, 01:16 Co do rozmiarów brytyjskich, to w nich właśnie powinnaś celować w okolice 34(75)GG lub 34(75)H. Od tych rozmiarów zacznij i zastanów się, co dalej. Co do polskich rozmiarów - trudno powiedzieć, Teoretycznie powinnaś zaczynać od rozmiarów z okolic 75L. ale praktyka jest baaardzo różna... Trzeba mierzyć i jeszcze raz mierzyć. Przeczytaj artykuł zalinkowany w pierwszej linijce mojej sygnaturki - powinien Ci pomóc w określaniu, czy rozmiar stanika jest dla Ciebie odpowiedni, czy jednak nie bardzo. Odpowiedz Link
jolakieler 82/109 18.12.09, 18:10 Obwód pod biustem 82, obwód w biuście 109. Obecnie noszę Visuell R Triumfa 80F, ale mam wrażenie, że nie trzyma pod biustem(prawdę powiedziawszy, to można jeszcze co nieco wygarnąć z pod pachy). Lepiej czuję się w 75F pod biustem, ale klapa w miseczkach. Interesowałby mnie również rozmiar kontynentalny. Pozdrawiam serdecznie. Jola Odpowiedz Link
maheda Re: 82/109 - jolakieler 18.12.09, 20:54 Jeśli lepiej czujesz się w stanikach z obwodem 75 pod biustem, to poleciłabym Ci rozpoczęcie dobierania sobie rozmiaru od staników z okolic brytyjskiego 34(75)G. Z rozmiarówki polskiej to doprawdy trudno powiedzieć, w co powinnaś celować - bo wg norm ISO brytyjska miseczka G odpowiada polskiej J, ale praktyka wskazuje, że często staniki w rozmiarze polskim 75G odpowiadają mniej więcej wielkością rozmiarówce brytyjskiej. Tak więc w stanikach produkcji polskiej celuj w 75G, 75H, 75I lub 75J ;-) Odpowiedz Link
jolakieler Re: 82/109 - jolakieler 19.12.09, 11:22 Dziękuję pięknie za odzew. Zawsze nosiłam biustonosze Triumfa, z tym, że ostatnio walczę z wagą. Problem w tym, że każdy kilogram więcej usadawia się początkowo zawsze w biuście. Obecnie waga leci w dół, ale na razie jeszcze wielgachnych postępów brak. Znacznie szybciej idzie w drugą stronę. Więc myślę, że będę tu zaglądać i nie jest to ostatnia podpowiedź z Twojej strony. Pozdrawiam cieplutko. Teraz będę szukać, gdzie można dostać taką rozmiarówkę, bo w polskich sklepach Triumfa największe jest F, a i o to trudno. Odpowiedz Link
maheda Re: 82/109 - jolakieler 19.12.09, 23:59 Zerknij na Biuściastą Mapę Świata: stanikowamapa.prv.pl Znajdziesz tam adresy sklepów z szerszą rozmiarówką. Odpowiedz Link
evita.online 100/79 Pomóżcie!!! 19.12.09, 17:54 Zaznaczam od razu, że pomiar w biuście pierwszy raz doknany jak radzicie w pochyleniu, a nie na stojąco. Na stojąco było 96 (97) Najwygodnieszy stanik jaki mam to minimizer triumpha 80 D. Ale dalej wydaje mi się że biust sie wylewa i ucieka pod pachy, no i trochę opada. A jak podciągne ramiączka to mam wrażenie że wypadnie dołem ;)No i te szerokie ramiączka mnie dobijają. Marzę o czymś co można włożyć pod sukienkę bez ramiączek. Coś utrzyma się na lateksowych ramiączkach nie wpbijając się w ciało, albo na fikuśnych koronkowych POMOCY (dadam, że z uwagi na sposób chodzenia mam tendencje do opadania ramiączek.- czy istnieją wogole na rynku staniki- gorsety bez ramiączek? Odpowiedz Link
maheda Re: 79/100 - evita.online 20.12.09, 12:31 Oj, raczej celowałabym w staniki o rozmiarze brytyjskim 34(75)E lub 34(75)F. Spróbowałabym też na wszelki wypadek, jak leżą staniki w rozmiarze 32(70)FF. W rozmiarze FF spokojnie kupisz staniki bez ramiączek (po angielsku "strapless"). Większość występuje w rozmiarach do G, a niektóre jeszcze w miseczkach GG i H. Odpowiedz Link
szekin Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 43 19.12.09, 19:42 witam rozmiar pod biustem 72 w biuscie 104, karmię piersią - uregulowane! dzieki za pomoc i pozdrawiam Odpowiedz Link
maheda Re: 72/104 - szekin - mama karmiąca 20.12.09, 12:37 Spróbuj poszukać staników w rozmiarze brytyjskim z okolic 30(65)HH. W polskich miseczkach to okolice całkiem innych miseczek - w Melissie to około 65K-65L, Dalia to okolice 65K (albo i 70J, bo niektóre modele są bardzo ścisłe), Gorsenia to okolice 65K. Odpowiedz Link
jaroslawa1985 pomocy kochane! 19.12.09, 21:04 Witam.Proszę o pomoc w doborze stanika.W sumie lubie Freye w okresie karmienia miałam 95H.Teraz biustonosz jest za duży.Na dzień dzisiejszy moje wymiary to:) pod biustem 88,w biuście ze stanikiem 107,bez 115. Dziekuje za porady.Pozdrawiam Odpowiedz Link
maheda Re: 88/107 - jaroslawa1985 20.12.09, 12:45 Zakładam, że podany wymiar w biuście został zmierzony tak, jak mówiłam we wstępie - w pochyleniu. Wtedy nie liczę obwodu bez biustonosza. Spróbuj raczej staników o rozmiarach z okolic 38(85)E lub z okolic 36(80)F. Odpowiedz Link
maliga 82/100 21.12.09, 13:01 obecnie noszę staniki 85-90 DD/E (zdecydowanie za duże pod biustem a miseczki za małe-dobrze, że zaczynam się nawracać :)). Proszę o podanie również polskiego rozmiaru. Dodatkowym utrudnieniem jest to, że schudłam 8 kg w ostatnim czasie a to dopoero połowa drogi do wymarzonej wagi. Obwód biustu mi poleciał, tak samo pod biustem. Nie wiem czy kupować już teraz dobrany stanik czy poczekać jeszcze ze dwa miesiące aż schudnę. Odpowiedz Link
maheda Re: 82/100 - maliga 21.12.09, 13:32 Kupuj już teraz, żeby zapewnić odpowiednie podtrzymanie swojemu zmieniającemu się biustowi. Szybciej dzięki temu dojdzie do siebie po odchudzaniu :) Spróbuj zacząć od staników w rozmiarze brytyjskim około 34(75)E. Pamiętaj, żeby stanik zakładać zgodnie z instrukcjami z artykułu w pierwszym linku mojej sygnaturki :) Odpowiedz Link
anita.k86 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 43 21.12.09, 22:41 Witam, Do dnia dzisiejszego kupowałam rozmiar 75 C- duże lub D. Moje wymiary to 75 cm pod biustem, a sam obwód 95. Interesują mnie nasze Polskie rozmiary a bladego pojęcia nie mam jaki będzie najlepszy dla mojego biustu? Odpowiedz Link
maheda Re: 75/95 - anita.k86 21.12.09, 23:07 A jak te staniki 75D - nie ma z nimi problemu? W niektórych polskich firmach ze ścisłym obwodem pod biustem i większą miseczką może się okazać, że rozmiar 75D jest w sam raz. Co się dzieje, gdy założysz stanik w sposób opisany w pierwszej linijce sygnaturki? Czy próbowałaś kiedykolwiek staników w rozmiarze około polskiego 70E-70F? Odpowiedz Link
anita.k86 Re: 75/95 - anita.k86 21.12.09, 23:16 Miseczka D jest przeważnie dobra natomiast mam problem z tym obwodem. strasznie podjeżdża do góry niestety 75, a bardzo ciężko w moim mieście jest kupić 70 D. Dlatego chciałam skonsultować rozmiar, ponieważ zastanawiam się nad kupnem wysyłkowym? I dziękuję za wprost ekspresową odpowiedź! Odpowiedz Link
maheda Re: 75/95 - anita.k86 21.12.09, 23:25 No to, jeśli wysyłkowo, to można pomyśleć o stanikach produkcji brytyjskiej, dostępnych w polskich sklepach. Wtedy okolice 32(70)E, jak mi się wydaje. Odpowiedz Link
anita.k86 Re: 75/95 - anita.k86 21.12.09, 23:40 Bardzo dziękuje za pomoc :) Zaryzykuje i ewentualnie będę miała odniesienie co dalej! Odpowiedz Link
szonik1 70/85 22.12.09, 20:07 Witam, mam 70 cm pod biustem, w biuście - mierząc luźno w pochyleniu - 85. dotychczas nosilam 75 B. Jaki rozmiar będzie dla mnie odpowiedni? Pozdrawiam i dziękuję:) Odpowiedz Link
maheda Re: 70/85 - szonik1 23.12.09, 00:26 Sama musisz ustalić sobie rozmiar :) W dodatku za każdym razem - kupując stanik - musisz to zrobić ponownie. Dokładnie tak, jak robisz to z butami. Zacznij od rozmiaru około brytyjskiego 30(65)D lub 30(65)DD, względnie polskiego 65D-65E. To są staniki z miseczkami mniej więcej odpowiadającymi miseczce w staniku 75B, więc się nie martw, że będą jakieś duże :) Polecam artykuł z pierwszego linku mojej sygnaturki :) Odpowiedz Link
evaan Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 43 23.12.09, 09:25 Witam ponownie:) przeniosłam moje pytanie z głównego forum. Tak jak doradziłaś zmierzyłam się wzdłuż i wszerz, nawet 3 razy bo jakieś wątpliwości mi się pojawiły. Moje wymiary: pod na luzno- 92,5; pod do "bólu i żeber"-85; biust-104,5. Dziękuję i pozdrawiam Odpowiedz Link
maheda Re: 85-92,5/104,5 - evaan 25.12.09, 12:35 Spróbuj zacząć od staników w rozmiarze około brytyjskiego 38(85)D. Istotnie - miseczki w nich odpowiadają wielkością miseczkom w stanikach o rozmiarze 36(80)DD. Przy 85 cm pod biustem mierzonym na absolutnie największy ścisk nie celowałabym w staniki o rozmiarze 75 - będą raczej zbyt ścisłe. Spróbuj może zamówić sobie staniki w rozmiarach 38(85)D oraz 36(80)DD i sprawdź, w którym będziesz się lepiej czuła. Nie znajdziesz nigdzie sklepu, w którym będziesz mogła przymierzyć stanik w rozmiarze 85D? Może warto by było spróbować? Przynajmniej będziesz wiedziała, od czego zacząć :D W pierwszym linku mojej sygnaturki znajdziesz "instrukcję obsługi" stanika :) Pozdrowienia z ciepłej (+10C) Polski :D Odpowiedz Link
evaan Re: 85-92,5/104,5 - evaan 26.12.09, 12:03 Maheda, dziękuję Ci za zainteresowanie; faktycznie znalazłam staniczek, firma Oroblu, stanęło na rozmiarze 80 F. Obkupię się w styczniu w Ojczyznie;-)Dziękuję i pozdrawiam Odpowiedz Link
maheda Re: 82/99 - visell 25.12.09, 12:39 Biustonosze sportowe mają ściślejsze obwody, niż przeciętne staniki. Zacznij je zatem mierzyć od rozmiaru około 80D, względnie 80DD (80E), bo miewają mniejsze miseczki "niż ustawa przewiduje", chociaż to też różnie bywa. Na stronie głównej, we wstępie do forum, masz link do wątku o stanikach sportowych - przeczytaj sobie opinie i uwagi dziewczyn na ich temat. Tutaj jeszcze raz link: y0a.gu.ma/ Odpowiedz Link
ewa707 83,5/105,5 27.12.09, 01:50 Mój rozmiar pod biustem to 83,5 a w biuście 105,5. Mam 30 lat więc moje piersi nie wyglądają już idealnie. Wykarmiłam nimi 2 dzieci, a dodatkowo przytyłam trochę w ostatnim czasie. Dodatkowym problemem jest to, że prawa pierś była operowana (wycięcie guzka, rok temu) i teraz jest tak na oko o 2 numery mniejsza od lewej. Asymertria spowodowała, że mam spory problem z wyborem stanika. Najlepszy byłby taki, który dawałby szansę na ukrycie jakoś różnicy wielkości piersi. W zupełności wystarczy rozmiarówka UK. Serdecznie dziękuję Odpowiedz Link
maheda Re: 83,5/105,5 - ewa707 28.12.09, 14:31 Jeśli Twoje piersi nie wyglądają idealnie - nie jest to wątpliwą zasługą lat czy karmienia dzieci, ale jest to sprawka staników źle dobranych rozmiarowo! Spróbuj nosić staniki w odpowiednim dla siebie rozmiarze w dzień, topy a'la sportowe w nocy, stosuj kremy pojędrniające biust i unikaj przegrzewania skóry piersi w kąpieli a zobaczysz, jak szybko Twoje piersi nabiorą o wiele ładniejszego wyglądu :) Co do rozmiaru - spróbuj zacząć dobieranie sobie stanika od rozmiaru brytyjskiego z okolic 36(80)F i ewentualnie zastanów się, co z danym rozmiarem jest nie tak ;) Możliwe, że będziesz mogła próbować staników w rozmiarze około 34(75)FF - trzeba sprawdzić. Żeby asymetrii nie było widać (a występuje ona u prawie wszystkich kobiet, również u tych ze zdrowymi piersiami występują nieraz naprawdę spore asymetrie), dobieraj stanik tak, aby pasował na większą pierś, a do miseczki z mniejszą piersią dokładaj wkładkę - są na rynku zarówno wkładki silikonowe, jak i lżejsze z gąbek. Pamiętaj, żeby stanik zakładać zgodnie z instrukcją podlinkowaną w pierwszej linijce mojej sygnaturki :) W razie problemów - zapraszamy do wątku ratunkowego! Odpowiedz Link
ewa707 Re: 83,5/105,5 - ewa707 29.12.09, 01:40 Dziękuję za wszystkie rady. Mam jeszcze jedno pytanie - w którym miejscu i w którym momencie zakładania stanika powinnam włożyć wkładkę. Kiedyś dawno dawno temu były staniki ze specjalną kieszonką ale skończyły się chyba na rozmiarze C w moim przypadku. Na stałe mieszkam w UK i na razie nie wybieram sie do kraju i tu będę musiała poszuka stanika, wkładki zresztą też (czy one też mają rozmiary?) ... mam nadzieję ze trafie cos fajnego pozdrawiam i dziékuje Odpowiedz Link
maheda Re: 83,5/105,5 - ewa707 29.12.09, 01:57 Tak, wkładki też mają rozmiary - poproś o największą ;) Jeśli będzie za duża, to weźmiesz mniejszą. Wkładki przeważnie dokłada się w "dolną zewnętrzną" część stanika, czyli mniej więcej od środka fiszbiny (najniższego punktu) skosem ułożoną przy fiszbinie od strony pachy. Po założeniu stanika dołóż sobie jeszcze wkładkę i popraw pierś w tej miseczce razem z wkładką już. Jeśli mieszkasz w UK, zacznij od sklepów Bravissimo, tam na pewno mają fachowy brafitting. Odpowiedz Link
aszku73 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 43 27.12.09, 23:49 83/104 ? 75D z Samanty jest w tej chwili w miseczce ciut małe a obwód jakby lekko luźny :( Co przymierzać ? 70E, 70F ?? Odpowiedz Link
maheda Re: 83/104 - aszku73 28.12.09, 14:36 Jeśli nosisz staniki z obwodem 75 - zostań przy nich na razie. Zanim przesiądziesz się na staniki z obwodem 70 - sprawdź, jak się czujesz w stanikach z obwodem 75 i odpowiednimi dla Ciebie miseczkami. W rozmiarówce brytyjskiej spróbuj mierzenie od rozmiaru około 34(75)F, w polskiej - od rozmiaru około 75G (około - bo w niektórych firmach może to być 75F, w innych 75G lub 75H - do sprawdzenia). Jeśli 75tki okażą się zbyt luźne - dopiero wtedy próbuj staników w mniejszym obwodzie, ale pamiętaj wtedy o przeliczeniu miseczki o jeden rozmiar literkowy w górę. Przeczytaj artykuł zalinkowany w pierwszej linijce mojej sygnaturki i kieruj się tymi zasadami przy dobieraniu biustonoszy oraz codziennym zakładaniu bielizny :) Odpowiedz Link
aszku73 Re: 83/104 - aszku73 28.12.09, 16:09 Dziękuję :* Jakoś trudno mi uwierzyć w to G, przy 75 to chyba jedną literkę wyżej... Ale nic to, spróbuję :) Chociaż wydaje mi się, że to obwód powinnam zmniejszyć, bo ostatnio zgubiłam 8kg. Co dziwne nie straciłam w biuście ani pół centymetra ! OK. Zamiast się wymądrzać przy najbliższej okazji poprzymierzam. Muszę tylko poszukać sklepu w Katowicach albo w Sosnowcu z taką rozmiarówką. Odpowiedz Link
maheda Re: 83/104 - aszku73 28.12.09, 17:34 Zacznij od sklepu MiG w Katowicach na Korfantego 2, tylko nie zapomnij poprosić o brafitting :) Lub od outletu 6 zmysł w Fashion House w Sosnowcu. Odpowiedz Link
aszku73 Re: 83/104 - aszku73 30.12.09, 23:36 Byłam dziś w 6zmyśle w Sosnowcu. O ile wyboru specjalnego akurat nie było to muszę przyznać, że jestem zachwycona obsługą :) Wyszłam mądrzejsza o swój rozmiar (jednak 70 a miseczka - FF możliwe, że w porywach do G) i wizytówkę z numerem telefonu żeby sprawdzać czy coś nowego się pojawiło :) 70tka z Frei pięknie trzymała się w obwodzie. Idealnie ciasno. FF było w zasadzie dobre, tyle że model odrobinę mało zbierał mój biust :( www.brasandhoney.com/productimages/large/tamsin.jpg Pomijam dyskomfort, który czuje osoba, która nigdy nie miała na sobie nieusztywnianego stanika. Wizja obcisłej bluzki i nagłego zimna trochę mnie przeraża... Najzabawniejsze jest to, że moje Kochanie za skarby świata nie chce uwierzyć w taaaki CYC ;) Jeszcze raz wielkie dzięki za podpowiedzi :))) Odpowiedz Link
bez-nikowa 83/112 28.12.09, 01:07 Witam. Przez lata nosiłam 85D wmówione przez ekspedientkę. W końcu zaczęłam się interesować tematem i ostatnio dobrnęłam do 80F - oczom nie wierzę, ale to ciągle nie to. Może podam przykłady konkretnych firm (rozmiar kontynentalny i brytyjski przepisany z metek): - Playtex (80F/36E)w obwodzie OK, porządnie przylegał, ale po zebraniu czego się dało z boków nadmiar biustu wypłynął górą i to w niemałej ilości. - Young Attitude (80F/36F) ma miski sporo większe od Playtexu, są za małe dosłownie odrobinę, za to obwód jest tak ciasny, że...nie dopięłam się. Tzn. totalnie na siłę zahaczyłam jedną haftkę, ale to wszystko. Nic nie rozumiem, ale tutaj obwód był ewidentnie za mały. - Marks & Spencer (36F, brak rozmiaru kont.) to biust wypływający górą (ale mniej niż Playtex), natomiast w kwestii obwodu po raz pierwszy miałam wrażenie absolutnego ideału, który nie drgnie przez długie godziny, trzymał się świetnie. I na koniec - nie wiem, czy wielkość fiszbin będzie miała znaczenie dla rozmiaru, ale pod tym względem bez zarzutu był tylko M&S. Ma największe z "testowanych" biustonoszy, fiszbiny były tam gdzie powinny, a "mostek" między nimi idealnie przylegał (co mi się jeszcze nie zdarzyło). W YA wszystko było "prawie" - fiszbiny prawie dobre, mostek prawie przylegał, no i prawie się dopięłam. Natomiast Playtex to fiszbiny wpijające się w biust i odstający mostek. Uff, to tyle. Będę wdzięczna zarówno za rozmiar brytyjski, jak i kontynentalny. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
maheda Re: 83/112 - bez-nikowa 28.12.09, 14:42 YA słynie ze swej nieprzewidywalności ;) oraz często wielkich miseczek oraz zdarzających się bardzo ścisłych obwodów - ta marka to czysta ruletka ;) Z tego co piszesz wynika, że brytyjski rozmiar 36 (europejski 80 czy też francuski 95) będzie ok jako rozmiar wyjściowy, trzeba się zastanowić tylko jeszcze nad miseczką. Wg mnie jesteś gdzieś na pograniczu brytyjskiego rozmiaru 36G i 36GG (ale bardziej 36G) i od tych rozmiarów zaczęłabym mierzenie. Co do rozmiarówki kontynentalnej - hmmmm tu jest problem. Teoretycznie bowiem powinnaś celować w rozmiary z okolic 80J-80K (wg norm ISO), ale praktyka wykazuje, że możliwym jest, że zmieścisz się w staniczki o rozmiarze nawet 80G-80H. Trzeba mierzyć... Odpowiedz Link
windpl 68/93,5 28.12.09, 12:07 Dzień dobry. Mam problem. Nie wiem jaki mam nosić rozmiar stanika. Wcześniej przed braniem tabletek anty. nosiłam 75B ale on raczej nie był dobrze dopasowany. Teraz, jak biust zmienił się, nie umiem dobrać odpowiedniego rozmiaru (jestem młodą – 20 lat- szczupłą 175cm/63kg osobą, a biust rozlewa mi się na boki). Zmierzyłam się wczoraj, prawie po okresie, czyli biust mi już minimalnie zmalał, nie jest taki napuchnięty;) Dopiero od jakiegoś pół roku przerzuciłam się na Frey'e. Zakupiłam biustonosz typu Eleanor w kolorze brązowym, rozmiar 65F, ale niestety pod wpływem noszenia, biustonosz rozszerzył się trochę pod biustem i teraz jak podciągnęłam ramiączka (bo zauważyłam, że biust mam za nisko- dzięki filmom mahedy;) fiszbiny zaczynają trochę odstawać przy podnoszeniu rąk do góry, nie przylegają tak jak kiedyś, przy dłuższych ramiączkach, na plecach (tam gdzie są haftki) też mi się trochę podnosi oraz miska też powinna być trochę większa, bo piersi zaczynają już troszkę wystawać. Bardzo prosiłabym o pomoc w dopasowaniu oraz doradzeniu jaki model biustonosza mogłabym przy swoim rozmiarze nosić na co dzień oraz do bluzek z dekoltem, bo niestety staniki z wysokim mostkiem wystającym spod bluzki są jest atrakcyjne;/ Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam serdecznie Agnieszka M. Odpowiedz Link
windpl Re: 68/93,5 28.12.09, 12:31 aha zapomniałam dodać,że mój rozmiar ten w temacie mierzyłam w tym staniku freya schylając się, bo bez ale w tej samej pozycji mam 96,5. Więc który jest prawidłowy wynik? Odpowiedz Link
maheda Re: 68/93,5 - windpl 28.12.09, 14:51 Trudno powiedzieć, który z tych dwóch pomiarów w biuście jest lepszy :) Pryz obwodzie w biuście 93,5 zaproponowałabym Ci przymierzenie jakiegoś stanika w rozmiarze brytyjskim 30(65)FF, a przy 96,5 cm w biuście poleciłabym początki mierzenia raczej od rozmiaru 30(65)G. Tak czy owak - wg mnie w staniku 30F możliwe, że masz zbyt małą miseczkę, chociaż może się okazać, że Twoja budowa jest taka, że nie poddaje się dyktatowi tabel i 30F jest dobrane perfekcyjnie :) Tak czy owak - jeśli miseczka w danym rozmiarze wydaje Ci się w porządku, ale obwód za luźny - mierz w tym samym modelu obwód o oczko ciaśniejszy, ale z miseczką o oczko większą - czyli jeśli 30(65)F ma odpowiednią miseczkę - spróbuj, jak będzie leżał stanik 28(60)FF. Zamiast 30(65)FF mierz 28(60)G a zamiast 30(65)G -> 28(60)GG. Pamiętaj, żeby zakładać stanik wedle instrukcji podlinkowanej w pierwszej linijce mojej sygnaturki! Odpowiedz Link
windpl Re: 68/93,5 - windpl 29.12.09, 10:01 dziękuję bardzo za odpowiedź;) Popróbuje w sklepie wszystkie rozmiary i zobaczymy;) A czy zna Pani model biustonosza mogłabym przy swoim rozmiarze i budowie nosić na co dzień oraz do bluzek z dekoltem, bo niestety staniki z wysokim mostkiem wystającym spod bluzki są nieatrakcyjne;/ Pozdrawiam Odpowiedz Link
maheda Re: 68/93,5 - windpl 29.12.09, 11:41 W stanikach do miseczki G można spokojnie dostać staniki typu plunge, do głębokich dekoltów w szpic. Oraz inne. Odpowiedz Link
pyziok.dwa 74/102 28.12.09, 17:00 nosze zazwyczaj Triumpha cokolwiek w rozmiarze 75 E, jednak jest zbyt szeroki po biustem zaraz na drugi dzien. Nie kazde E jest jednak dobre, niektore mi wychodzi jak nie gora to bokiem. Co poczac? Odpowiedz Link
maheda Re: 74/102 - pyziok.dwa 28.12.09, 17:46 Myślę, że trzeba próbować innego rozmiaru. Zaczęłabym od brytyjskiego rozmiaru około 32(70)G względnie 30(65)GG. Ale zaczynałabym od 32(70)G. W Triumphie jedynym rozmiarem, który mogłabyś spróbować przymierzyć, też byłby rozmiar 70G w niektórych modelach, ale nie polecam - one dość słabo trzymają biust i nie wszystkie modele w tym rozmiarze będą miały miseczki zbliżone do brytyjskiego G (chociaż część oczywiście tak). A już o obwodach 65 w ogóle można niestety zapomnieć :/ Spróbuj innych firm. :) Coś znajdziesz! Odpowiedz Link
maheda Re: 74/102 - pyziok.dwa 28.12.09, 19:43 Sporo ich... Brytyjskie rozmiarówki mają między innymi (a nie wymienię wszystkich) następujące firmy: Panache, Masquerade, Cleo, Freya, Fantasie, Fauve, Keia Pink, Pour Moi?, Miss Mandalay, M&S (z tym, że Marks&Spencer mają deczko inną rozmiarówkę, bo podwójne mają tylko DD), La Senza, Fayreform... Bankowo coś pominęłam. Ale w tej chwili nie wiem, co :) Odpowiedz Link