Dodaj do ulubionych

plebiscyt na Balkonetce :)

09.12.09, 23:39
Mauzonka ogłosiła plebiscyt na najbardziej probiuściasty sklep roku
balkonetka.pl/
Uważam, że warto zagłosować:
- po pierwsze, większość z nas ma pewnie ulubiony sklep, który chciałaby
pochwalić,
- po drugie, im większa próba statystyczna, tym wynik lepiej odzwierciedla
rzeczywistość - czy jakaś dobra dusza obeznana ze statystyką mogłaby to
potwierdzić, zaprzeczyć temu lub napisać jaśniej?
Tak czy inaczej, zachęcam do głosowania :)
Obserwuj wątek
    • agus2412 Re: plebiscyt na Balkonetce :) 10.12.09, 00:00
      Jesli dobrze zrozumiałam, to na razie tylko zgłaszamy sklepy. Głosowanie ma być
      później. Jeśli się mylę, poprawcie :)
    • azymut17 Re: plebiscyt na Balkonetce :) 10.12.09, 00:46
      anna-pia napisała:
      > - po drugie, im większa próba statystyczna, tym wynik lepiej odzwierciedla
      > rzeczywistość - czy jakaś dobra dusza obeznana ze statystyką mogłaby to
      > potwierdzić, zaprzeczyć temu lub napisać jaśniej?

Ale to chyba nie będzie próba statystyczna..? Ja co prawda znam raczej
      statystykę socjologiczną, i to w teorii tylko, ale sądzę, że aby wynik był
      odzwierciedleniem rzeczywistości to osoby ankietowane musiałyby być grupą
      reprezentatywną (proporcjonalnie z miast, rozmiarów staników do faktycznej
      liczby mieszkanek i nosicielek rozmiarów) lub dużą całkowicie losową (niech mnie
      ktoś poprawi, jeśli się mylę). Żaden z tych warunków nie może tu być spełniony,
      zatem jest to plebiscyt, a nie badanie naukowe. Co nie oznacza, że nie można
      wyciągnąć z niego ważnych wniosków. Nie będą to jednak wnioski typu
      "uświadomione klientki wybierają sklep X" (nie wszystkie uświadomione czytają
      Balkonetkę), tylko "czytelniczki/cy Balkonetki biorący udział w głosowaniu
      wybrali sklep X" (nie ma pewności, że wszyscy czytelnicy Balkonetki zagłosują).
      • kasica_k Re: plebiscyt na Balkonetce :) 10.12.09, 02:22
        Raczej wiadomo, że celem plebiscytu nie jest badanie naukowe ;)

Chodzi o to, żeby osoby zainteresowane tematem miały okazję do wyrażenia opinii.
        A im więcej takich opinii, tym lepiej dla nas jako potencjalnych klientek, bo po
        pierwsze - wyniki takiego plebiscytu mają wartość informacyjną (choćby dlatego,
        że znajdzie się w nich zapewne pokaźna lista sklepów), po drugie - jest to
        zawsze pewien bodziec dla sklepów do rozwijania się i wychodzenia naprzeciw
        potrzebom :) Dlatego ja też uważam, że zagłosować warto (jak już będzie
        głosowanie, bo na razie zgłaszane są kandydatury :).
        • azymut17 Re: plebiscyt na Balkonetce :) 10.12.09, 11:19
          Ja nie neguję bynajmniej przydatności tego plebiscytu, bo jest to obecnie
          najlepszy sposób, by poznać opinię ogółu uświadomionych klientek bez angażowania
          jakichś gigantycznych środków finansowych. Wypowiedziałam się tylko w kwestii
          wartości naukowej, bo o to poproszono :-) Jako lobbystka jestem jak najbardziej
          za :-)
          • anna-pia Re: plebiscyt na Balkonetce :) 11.12.09, 09:26
            Może niekoniecznie chodziło mi o wartość naukową, ale badawczą, a zresztą, może
            to to samo? Tak czy inaczej, dzięki plebiscytowi - zgłaszaniu sklepów -
            zajrzałam do onlyher, gdzie wcześniej moja mysz nie gościła.
      • anna-pia Re: plebiscyt na Balkonetce :) 10.12.09, 10:23
        O właśnie, Azymut, o takie wyjaśnienie mi chodziło :)
        \
    • roza_am Świetny pomysł - nominujmy i głosujmy! 10.12.09, 18:00
      Im więcej z nas zgłosi swoje ulubione sklepy, a potem zagłosuje, tym lepiej. Nie chodzi o "naukowość", tylko o jak najbardziej zróżnicowane, odzwierciedlające naszą różnorodność głosy. Przecież inne preferencje sklepowe może mieć 20-latka z małego miasteczka, a inne dojrzała bizneswoman z wielkiego miasta. Inny sklep może preferować karmiąca mama, a inny wnuczka kupująca staniki babci. Jak wiemy co biust to gust, także sklepowy :)

Jeśli Mauzonka oraz sklepy się zgodzą chętnie zamieszczę info o Laureatach plebiscytu na Biuściastej Mapie.
    • butters77 Re: plebiscyt na Balkonetce :) 11.12.09, 13:06
      Przyłączam się do głosów za oddaniem głosu:) Taki plebiscyt to nie tylko miara
      (oczywiście - w ograniczonym zakresie;) tego, w jakich sklepach najchętniej
      kupujemy, i motywacja/nauczka dla sklepów. Dla mnie osobiście cenne jest to, że
      poznam "opinie w pigułce", czyli np. czytelny wykres popularności sklepów, z
      których jeszcze nie korzystałam. Bo przyznaję, że ostatnio mało kupuję i wielu
      polskich sklepów nie przetestowałam na własnym biuście:)
      • mauzonka Re: plebiscyt na Balkonetce :) 11.12.09, 17:28
        Ja też wielu jeszcze nie testowałam, stąd pomysł, żeby skorzystać z naszej wielkiej społecznościowej wiedzy i zobaczyć, które sklepy cieszą się największym uznaniem. No a potem... tam kupować:)

Na razie rzeczywiście zgłąszamy nominacje, a ankiety/sondy przygotuję jutro.
    • roza_am GŁOSOWANIE ROZPOCZĘTE! 04.01.10, 14:29
      balkonetka.pl/2010/1/3/laur-balkonetki-2009-glosujemy
      Mamy niecałe 2 tygodnie na podjecie ostatecznej decyzji i zagłosowanie na nasze ulubione sklepy. Zatem do dzieła!
      • anna-pia Re: GŁOSOWANIE ROZPOCZĘTE! 06.01.10, 11:04
        Poszłam i zagłosowałam :)
    • ania.kar przez IE się nie otwiera 08.01.10, 11:25
      Zagłosowałam, ale dopiero jak otworzyłam stronę w Firefoksie, bo używając IE
      pokazuje mi się komunikat :"Program Internet Explorer nie może otworzyć miejsca
      internetowego balkonetka.pl/. Operacja przerwana".
      • renulec Re: przez IE się nie otwiera 08.01.10, 11:43
        U mnie było to samo. W ogóle IE nie otwierał Balkonetki. Wspomogłam
        się więc Firefoxem (chyba zresztą nawet przy nim już zostanę).
    • ania.kar wyniki 08.01.10, 11:53
      Przyglądam się dotychczasowym wynikom i jeśli chodzi o warszawskie sklepy
      stacjonarne, to wynik mnie trochę zaskoczył. Najwięcej głosów jak na razie ma Li
      Parie (11%), więcej od Dopasowanej (9%), Abrakadabry (10%) i Peachfield (5%). Aż
      tyle fanek tego sklepu się znalazło? Jakoś komentarze na Lobby i Balkonetce tego
      nie odzwierciedlają.
      • nie-rozumiem Re: wyniki 08.01.10, 11:57
        co lepsze - wszystkie te głosy na Li Parie pojawiły się wczoraj ;) Z 1% skoczyło
        na 11 :D
        • ania.kar Re: wyniki 08.01.10, 12:18
          Oj, pomyliłam się z tym brakiem komentarzy. Jednak i one też się pojawiły:
          balkonetka.pl/2009/12/8/laur-balkonetki-plebiscyt-nominacje#c42358
          Komentarze 148-150.
          • nivaliss Re: wyniki 08.01.10, 12:26
            tak, to też dziwny zbieg okoliczności, te osoby na balkonetce nigdy
            wcześniej nie pisały, najwyraźniej przyszły tylko po to, żeby
            podzielić się swoim zachwytem nad LiParie... dla mnie ewidentny
            marketing szeptany

pojawienie się tyle głosów na LiParie to dla mnie skandal, sklep ten
            ani na lobby ani na balkonetce nie był nigdy popularny, nasuwa się
            samo kto oddał te głosy

wielkie brawa dla sklepu, udało im się pogorszyć moje zdanie na ich
            temat. a myślałam, że to niemożliwe...
            • malagracja Re: wyniki 08.01.10, 16:07
              A mi się wydaje, że to dopiero początek i inne sklepy też prędzej czy
              później zaczną kombinować ;-)
              • beniutka_bo ŻENADA 08.01.10, 16:11

• nivaliss Re: ŻENADA 08.01.10, 16:20
                  najbardziej żenująco jest to, że w tym plebiscycie nie ma żadnej
                  nagrody, jak banalnie by to nie brzmiało nagrodą są same głosy
                  klientek. po co więc fałszować wyniki??
                • malagracja Re: ŻENADA 08.01.10, 16:21
                  Wydaje mi się, że prawo głosu powinny mieć dziewczęta z jakimś stażem
                  na Balkonetce :-( Bo tak, nawet jak będzie przymus założenia konta, to
                  tak naprawdę nic to nie da...
        • ania.kar Re: wyniki 09.01.10, 13:24
          I już Li Parie skoczyło na pierwsze miejsce z 13% wyprzedzając Millę (12%) -
          wrocławskiego monopolistę ;-)
    • ania.kar Re: plebiscyt na Balkonetce :) 14.01.10, 12:25
      Głosowanie trwa do soboty. Ciekawe czy Li Parie przekroczy 30%, a może dojdzie
      do 40%? Już ma 22%, więc wszystko jest możliwe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka