Dodaj do ulubionych

prośba o radę

23.01.10, 22:50
kupiłam śliczną tunikę bez pleców i potrzebuję stanikowej porady :) tunika
jest z cienkiego, lekko prześwitującego materiału, z przodu zabudowana z tyłu
ma dekolt tego typu:
bi.gazeta.pl/im/9/6671/z6671559O.jpg
żaden ze staników w mojej szafie nie pasuje, włącznie z górą od bikini- w
każdym wypadku widać ramiączka lub/i zapięcie.
może istnieją cuda stworzone do takich właśnie kreacji? myślałam nad plastrami
do biustu, ale mam wątpliwości czy to się sprawdza no i jaką firmę wybrać
biust mam nieduży: 91 w biuście, 80 pod biustem.
będę bardzo wdzięczna za szybkie porady
Obserwuj wątek
    • marysia_peachfield Re: prośba o radę 23.01.10, 22:55
      Jeśli możesz zrezygnować z biustonosza to to rozwiązanie będzie najlepsze.
      Niestety z moich doświadczeń wynika że plastry nie zdają egzaminu, chyba że masz
      bardzo jędrny biust, ale jeśli tak jest to nie będą Ci do niczego potrzebne:)
      • lesialesia Re: prośba o radę 23.01.10, 22:58
        jak już napisałam ta tunika prześwituje i nie czułabym się dobrze bez niczego
        pod spodem
    • indigo-rose Re: prośba o radę 23.01.10, 23:16
      Hm... Skoro stanik zawsze widać i nie da się tego obejść, może poszukaj jakiegoś
      ładnego stanika pasującego kolorem i stylem, żeby utrapienie zmienić w dodatkową
      ozdobę? :)
      • lesialesia Re: prośba o radę 23.01.10, 23:24
        najlepiej by pasował stanik bez ramiączek ale nie może mieć zapięcia z tyłu
        tylko jakiś ozdobny pasek, może koronkę, tasiemkę? coś takiego w ogóle istnieje?
        najlepiej by pasowaly te plastry...
        • yaga7 Re: prośba o radę 24.01.10, 02:19
          Jak masz jakiś stanik, który możesz poświęcić, może to być strapless, odcinasz
          boki stanika, wiążesz do nich paski tasmy / koronki / czegokolwiek i na plecach
          wiążesz kokardkę :)
          Wymyśliłam takie rozwiązanie dla swojego biustu 34G i nawet się trzyma.
          Aczkolwiek koniec końców nie zastosowałam tego rozwiązania na żywo, więc nie
          wiem, jak się sprawdza w realu :)
    • kk345 Re: prośba o radę 24.01.10, 01:59
      Powinna wystarczyć góra od bikini, teraz nie sezon, ale może upolujesz coś
      wiązanego na plecach, w kolorze tuniki? Plastry nie są raczej zbyt przyjemne i
      komfortowe w noszeniu...
    • kasica_k Re: prośba o radę 24.01.10, 02:45
      Są takie wynalazki, jak body z obniżonym tyłem
      www.adore.pl/Backless_Body_Ultimo_Miracle_body_1180_czern-86.html
      a nawet staniki strapless, też z obniżonym zapięciem
      www.adore.pl/Low_Back_Strapless_Ultimo_Miracle_biustonosz_1170_kosc_sloniowa-85.html
      - może znajdziesz coś takiego w swoim rozmiarze, tyle że oba wynalazki są dość
      zabudowane i nie wiem, czy masz ochotę się aż tak zakrywać, wiele zależy też od
      tego, jak bardzo głęboki jest dekolt. Może rzeczywiście jakaś harmonizująca góra
      od bikini to najlepsze rozwiązanie.
    • lesialesia Re: prośba o radę 24.01.10, 12:35
      ehh kurczę dzięki za rady. szkoda że plastry nie są godne polecenia. nie wiem
      czy w środku zimy znajdę jakiekolwiek pasujące bikini....
      • kk345 Re: prośba o radę 24.01.10, 12:42
        lesialesia, by zakończyć sprawę plastrów: weź kawałek plastra opatrunkowego i
        przyklej sobie na sutki i okolice. Po godzinie noszenia spróbuj zdjąć. Potem
        zweryfikuj ponownie swój pomysł i ruszaj z ulgą szukać bikini:-)))
        • lesialesia Re: prośba o radę 24.01.10, 13:17
          czyli to tylko o ból chodzi? myślałam, że ich niekomfortowość dotyczy noszenia,
          a nie zdejmowania
          • kk345 Re: prośba o radę 24.01.10, 16:42
            Niekomfortowość dotyczy także noszenia, ale każda z nas ma własną wrażliwość w
            tym względzie.
            • justinehh Re: prośba o radę 24.01.10, 16:45
              Kostiumy schowane za swetrami widziałam w Bhs i Marksie...
              • lesialesia Re: prośba o radę 24.01.10, 17:50
                a co to jest bhs?
    • bobeka005 Re: prośba o radę 25.01.10, 16:03
      Jeśli tunika jest tak delikatna, że aż prześwituje to nie wiem, czy bikini się sprawdzi. Zazwyczaj są szyte z "ciężkiego" materiału więc zwyczajnie może to nie pasować do siebie.

Nie możesz spróbować czegoś takiego:

www.allegro.pl/item868947151_biustonosz_samonosny_un_bra_silikon_stanik_roz_c.html
      Koleżanka nosiła to na studniówce przez bite 10 godzin i nic się złego nie stało. Ewentualnie coś sztywniejszego jak to:

www.allegro.pl/item892102044_intimissimi_new_stanik_samonosny_cielisty_s_m.html
      • moniach_1 Re: prośba o radę 25.01.10, 16:20
        Ja bym nie chciała zakładać pod coś półprzezroczystego stanika, który wygląda
        jakby go nie było, już wolałabym coś właśnie kontrastującego.
        • bajka60 Re: prośba o radę 25.01.10, 17:46
          Kokardki, czy koronki nie zdadzą egzaminu, jeżeli biustonosz będzie
          bez ramiączek. Wystarczy głębszy wydech.... i biustonosz masz pod
          biustem.
          A może ramiączka silkonowe doszyć z tyłu biustonosza ale, jak
          najbliżej boków a zamiast tyłu fajnie wyglądałby łańcuszek.
          Jeśli jesteś z Warszawy lub okolic to mogę pomóc w zrobieniu tego.
    • diuszesa Re: prośba o radę 25.01.10, 18:20
      Jest coś takiego jak obniżacz zapięcia; czasami można dostać silikonowe,
      częściej bezowe, aczkolwiek trzeba się nachodzić po pasmanteriach lub
      bieliżniakach. Ale teraz jest karnawał - kobiety potrzebują takich dodatków,
      może gdzieś będą... Można tez kupić przez Internet

www.soyelle.pl/obnizacz-zapiecia-biustonosza-transparentny-p-100.html?cPath=77_78_84&osCsid=10ee55e0a1d732747fb55265229c9868
      www.julimex.pl/go/_category/index.php?cidc=id_3
      Tylko nie wiem,czy obwód po bokach nie będzie wtedy wystawał i czy sam obnizacz
      nie bedzie zbyt krótki. Możesz kupić na próbe jakikolwiek i przymierzyć,
      najwyżej przyda ci się do innej sukienki...

Są też biustonosze z silikonowym tyłem. Przy Twoich wymiarach możesz znależć
      coś, co by w miarę pasowało, można czasem ubrac na jakąs okazję. W bieliżniakach
      stacjonarnych tez bywaja.

www.allegro.pl/search.php?string=biustonosz+z+silikonowym&sourceid=Mozilla-search

www.dopasowana.pl/product-pol-704-Obnizacz-zapiecia-firmy-Soyelle-BT115-.html

• lesialesia Re: prośba o radę 25.01.10, 18:27
        obniżacze niestety odpadają- dekolt jest prawie do pośladków. a co do tych
        silikonowych samonośnych - przymierzałam kiedyś takie cudo i wyglądałam
        paskudnie, bo toto zamiast podtrzymywać biust wygląda jak obwis który za moment
        odpadnie.
        szczerze mówiąc najbardziej liczyłam na to że te plastry są świetnym rozwiązaniem
        • kk345 Re: prośba o radę 25.01.10, 19:27
          lesia, skoro sama wiesz, ze silikonowe "biustonosze" nie podtrzymują biustu i
          smętnie opadają razem z nim w dół, to jak mają go podtrzymać plastry? Chyba, ze
          to będą bardzo duże plastry i sięgną od piersi do obojczyków- wtedy kosztem bólu
          są w stanie cokolwiek podtrzymać:-))
          Nie da rady, albo porządne ramiączka, albo ścisły obwód, nie da się zrezygnować
          z obu tych rzeczy i mieć ładnie podtrzymane piersi...:)
          • lesialesia Re: prośba o radę 25.01.10, 19:39
            hm no racja jednak mam większe zaufanie do kleju niż kawałka silikonu ;)
            • maheda Wystarczy trochę potu 26.01.10, 16:26
              i będzie po kleju.

Jedynym wyjściem wydaje się pójście w tunice bez bielizny.
              A jeśli nie chcesz, żeby Ci prześwitywały brodawki, to możesz sobie je zakleić
              (ale te kwiatki może być widać).

www.amber-fashion.com/galerie/plastry-90059_865.jpg

A te plastry - jeśli tunika prześwituje - będzie świetnie widać, lepiej od
              osłonek, bo mają dużą powierzchnię:
              www.avantizakupy.pl/?zobacz=4138
    • pumeczka Re: prośba o radę 25.01.10, 20:09
      byłam kiedyś na sylwestrze i podczas intensywnych tańców jedna osłonka spadła z
      biustu jednej pani, panowie mieli niezłą polewkę, jak pomagali szukać na
      podłodze tego cacuszka
      to taka anegdota do przemyślenia owego zakupu ;)
    • felisdomestica Re: prośba o radę 26.01.10, 16:00
      Czytam niektóre porady i włos mi się jeży na głowie...Jak można polecać bikini do takiej bluzki???? Przecież to będzie PGR-owski sznyt...Do czegoś takiego nic się pod spód nie zakłada, a jeśli bluzka prześwituje, to znaczy że jest do niczego i nie należy zawracać sobie nią głowy. Jedynym wyjściem jest rozprucie jej i podszycie przedniej części czymś nieprzezroczystym.
      • kk345 Re: prośba o radę 26.01.10, 16:13
        > Czytam niektóre porady i włos mi się jeży na głowie...Jak można
        polecać bikini
        > do takiej bluzki???? Przecież to będzie PGR-owski sznyt...

Nie wiem, czy temat powinien wzbudzać w Tobie az takie emocje, to
        tylko ubranie...
        BTW: po czym rozpoznaje się sznyt PRGowski lub nie PGRowski?
        • lesialesia Re: prośba o radę 26.01.10, 20:57
          felisdomestica a skąd wiesz jaka to bluzka i się tak święcie burzysz ?
          • felisdomestica Re: prośba o radę 27.01.10, 14:29
            A to nie ty pokazałas podobną w linku?
        • pierwszalitera Re: prośba o radę 27.01.10, 15:14
          kk345 napisała:

> Nie wiem, czy temat powinien wzbudzać w Tobie az takie emocje, to
          > tylko ubranie...
          > BTW: po czym rozpoznaje się sznyt PRGowski lub nie PGRowski?

No bo będzie PGR-owski sznyt. ;-) Jeżeli zakłada się tak wyciętą bluzkę w eleganckim celu, to o staniku trzeba zapomnieć. Ewentualne prześwitujące sutki są daleko mniejszym złem, niż jakieś wiązania psujące efekt dekoltu na plecach. No chyba, że idziemy na hip-hopową imprezę, tam zły smak i bielizna na wierzchu są stylowym założeniem, więc można założyć pod spód co się chce. ;-)
          • lesialesia Re: prośba o radę 27.01.10, 16:27
            co wam się ubzdurało że ta bluzka jest elegancka? owszem prześwituje, ale jest
            zrobiona z cienkiej bawełny. gdyby nie ten dekolt to powiedziałabym, że jest
            kompletnie ZWYCZAJNA
            • pierwszalitera Re: prośba o radę 27.01.10, 17:00
              lesialesia napisała:

> co wam się ubzdurało że ta bluzka jest elegancka? owszem prześwituje, ale jest
              > zrobiona z cienkiej bawełny. gdyby nie ten dekolt to powiedziałabym, że jest
              > kompletnie ZWYCZAJNA

Nic nam się nie ubzdurało, tylko piszę, że na eleganckie okazje tak się, znaczy z widocznym stanikiem, nie nosi. Jak widać pod nią stanik, to jest to trochę obciach, chyba, że ten obciach jest zamierzony i wtedy nie ma sprawy. Nie wiemy na jaką okazję masz zamiar tą bluzkę nosić. A "zwyczajna" to nic nie znaczy, bo nie wiemy, co ty definiujesz jako zwyczajne. "Zwyczajna" bluzka może w zależności od sposobu założenia, kombinacji i stylizacji reprezentować coś zupełnie innego i wymagać innego doboru bielizny.
            • moniach_1 Re: prośba o radę 27.01.10, 17:06
              No to jak nie jest elegancka, to ładny tył stanika imo może być widać. np. Pour
              moi opium ma ładny tył, cały satynowy z koronką przy zapięciu, nie wstydziłabym
              się go pokazać.

Chociaż, z drugiej strony, taka sukienka odwraca uwagę od biustu i kieruje na
              plecy. Szkoda te plecy czym zakrywać i przecinać. Ciekawe co sobie projektant
              myślał, że jak to ludzie będą nosić :/
              • pierwszalitera Re: prośba o radę 27.01.10, 17:24
                moniach_1 napisała:

Ciekawe co sobie projektant
                > myślał, że jak to ludzie będą nosić :/

Myślał sobie, że będzie się nosić bez stanika. Nie wiem dlaczego to ma być taka herezja. Biust bez stanika nie wygląda wcale tak źle, większość z nas patrzy na to zbyt krytycznie. Silikonowa propaganda działa. ;-) A jak ktoś ma na przykład duży rozmiar i chodzenie bez stanika staje się niepraktyczne ze względu na bujanie, to nosi coś innego. Jak zauważyłaś, ten fason kieruje uwagę na coś innego i moim zdaniem nadaje się lepiej dla mniejbiuściastych kobiet. Podobnie jak minispódniczka wygląda lepiej na długich i szczupłych nogach, a wyraźnie zaznaczona talia na figurach typu klepsydra.
                • moniach_1 Re: prośba o radę 27.01.10, 19:11
                  Ależ ja nie mam nic do chodzenia bez stanika i nie uważam tego bynajmniej za
                  żadną zbrodnię, a mój biust bez stanika wygląda super :) Chodzi mi o to, że
                  jeżeli bluzka jest przeznaczona do noszenia bez stanika, to powinna być z
                  takiego materiału, żeby nie prześwitywała. Widoczny kształt sutka - ok (zresztą
                  uważam, że to wygląda bardzo seksownie), ale już prześwitywanie koloru sutka nie
                  wygląda dobrze i myślę, że dla większości osób byłoby krępujące.
                  • pierwszalitera Re: prośba o radę 27.01.10, 20:03
                    moniach_1 napisała:

Chodzi mi o to, że
                    > jeżeli bluzka jest przeznaczona do noszenia bez stanika, to powinna być z
                    > takiego materiału, żeby nie prześwitywała. Widoczny kształt sutka - ok (zresztą
                    > uważam, że to wygląda bardzo seksownie), ale już prześwitywanie koloru sutka ni
                    > e
                    > wygląda dobrze i myślę, że dla większości osób byłoby krępujące.

Po pierwsze: Przezroczyste bluzki pokazują się co chwila na wybiegach i prezentowane są przez modelki zwykle bez stanika.
                    Po drugie: To co jest krępujące dle jednego, nie musi być krępujące dla kogoś innego. Poza tym zależy od sytuacji.
                    Po trzecie: To ta bluzka autorki wątku jest faktycznie tak transparentna, że widać kolor sutka?
                    • moniach_1 Re: prośba o radę 27.01.10, 20:32
                      > Po pierwsze: Przezroczyste bluzki pokazują się co chwila na wybiegach i prezent
                      > owane są przez modelki zwykle bez stanika.

Zgoda, ale ciuchy z wybiegów funkcjonują (znów: w moim odczuciu) bardziej jako
                      wskazanie kierunku, czy małe dzieło sztuki (nie mogę znaleźć dobrego słowa). To,
                      co idzie do produkcji masowej jest raczej bardziej konserwatywne i ugrzecznione.
                      A wątpię, żeby było konserwatywne dla zasady. myślę, że chodzi tu o wymagania
                      klientek, które za tym, co bardziej konserwatywne głosują portfelem. (mówię cały
                      czas o konserwatywności = niechęci do pokazywania sutków w swoich strojach,
                      chociaż pewnie można tę myśl rozciągnąć też na co innego). Jasne, że są osoby
                      którym to nie przeszkadza lub chcą nosić takie stroje - po prostu wydaje mi się,
                      że tych, które nie chcą pokazywać sutków jest większość.

> Po drugie: To co jest krępujące dle jednego, nie musi być krępujące dla kogoś i
                      > nnego. Poza tym zależy od sytuacji.
                      Oczywiście. Ale dla autorki wątku jest krępujące, dlatego kombinujemy, jak to
                      rozwiązać bez pokazywania sutków (już kilkakrotnie mówiła, że to przezroczystość
                      stroju jest problemem, nie lęk przed kiepskim wyglądem bez stanika) i z jak
                      najmniejszą szkodą dla efektu.
                    • kk345 Re: prośba o radę 27.01.10, 21:28
                      > Po pierwsze: Przezroczyste bluzki pokazują się co chwila na wybiegach i
                      prezentowane są przez modelki zwykle bez stanika.
                      > Po drugie: To co jest krępujące dle jednego, nie musi być krępujące dla kogoś
                      innego. Poza tym zależy od sytuacji.
                      > Po trzecie: To ta bluzka autorki wątku jest faktycznie tak transparentna, że
                      widać kolor sutka?

Po pierwsze: chybiony argument- czy widziałaś kiedykolwiek na wybiegu modelkę z
                      biustem?
                      Po drugie i trzecie: skoro właścicielka bluzki nie chce jej nosić bez niczego
                      pod spodem, to ma prawo szukać innych rozwiązać, prawda?
                      • moniach_1 Re: prośba o radę 27.01.10, 22:22
                        > Po pierwsze: chybiony argument- czy widziałaś kiedykolwiek na wybiegu modelkę z
                        > biustem?
                        www.treehugger.com/noir-catwalk-2.jpg
                        www.bbc.co.uk/insideout/content/image_galleries/north_east_catwalk_s13_w2_gallery.shtml?23
                        www.flossie.com/wp-content/blogs.dir/1/files/2009/01/catwalk_trend_ghd_c.jpg
                        (pierwsze zdjęcie)

1.bp.blogspot.com/_TmN-I4lcbGM/RdjHk4hHOAI/AAAAAAAABNo/T19thbZxcTY/s400/Luciano%2BSopriani%2BMilan%2BFashion%2Bweek.jpg
                        www.daylife.com/photo/01LBgxk6S2gW7
                        Niektóre z nich mają większy biust ode mnie. Uważam twój argument za wyjątkowo
                        niestosowny, szczególnie na tym forum. Nawet jeśli modelki mają mniejsze biusty,
                        niż by miały, gdyby się nie głodziły, to część dziewczyn ma takie biusty z
                        natury. Nie nazywaj tego proszę brakiem biustu.

Niektóre stroje wyglądają imho fajnie, ale dla mnie wyjście tak poza dom byłoby
                        krępujące. Dla autorki wątku najwyraźniej również.
                        --
                        62/82 -> 60E i okolice :)
          • kk345 Re: prośba o radę 27.01.10, 16:50
            Ale ja nadall nie wiem, jak rozpoznać ten PGRowski sznyt... i boję
            się, ze nieświadomie sama go będę gdzieś reprezentować. Na imprezy
            hip-hopowe nie chodzę, więc nie mam punktu odniesienia.
            • pierwszalitera Re: prośba o radę 27.01.10, 17:06
              kk345 napisała:

> Ale ja nadall nie wiem, jak rozpoznać ten PGRowski sznyt... i boję
              > się, ze nieświadomie sama go będę gdzieś reprezentować. Na imprezy
              > hip-hopowe nie chodzę, więc nie mam punktu odniesienia.

Ale jakieś rapującego videoclipa już na pewno widziałaś i wiesz, co noszą na nim panienki. Jak założysz coś takiego na ulicę, albo do szkoły, to jest to PGRowski sznyt. Na odpowiedniej imprezie będziesz w czymś takim za to ostra laska.
    • lesialesia Re: prośba o radę 27.01.10, 20:30
      odpowiadam na powstałe wątpliwości:
      1. bluzka nie jest elegancka i zamierzam ją nosić na mało eleganckie wyjścia
      2. prześwituje na tyle, że nie zamierzam jej nosić na gołe ciało. gdybym chciała
      nic nie zakładać pod spód nie zakładałabym takiego wątku
      • hermenegilda_k Re: prośba o radę 28.01.10, 08:37
        imo plastry, takie jak te w kształcie kwiatków będą najlepsze
        dla mnie wystające zapięcie stanika przy takim głębokim dekolcie jest
        całkowicie nie do przyjęcia - ale to jest mój gust
        każdy stanik będzie mniej lub więcej wystawał, więc tylko plastry albo
        podszycie przodu, ale wtedy bluzka straci swój urok
        a kwiatki są zabawne ;)

jakoś je odkleisz po imprezie :))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka