Dodaj do ulubionych

JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 45

• aankaa 85 / 103 21.07.10, 17:39
      wiek "średnio-starszy" ;). Mój najwygodniejszy to miękki bawełniany z fiszbinami
      (tradycyjne :P 80B). Zapięty zawsze na najmniejszym obwodzie, nie mam problemu
      żeby podjeżdżał aż pod szyję, nie wrzyna się ani w boki, ani w plecy.
      Podczytując LB od 2-3 miesięcy jak mam okazję poprawiam, wygarniam i staram się
      namówić biust żeby nie rozglądał się wokół :D
      Jeśli to możliwe - poproszę o dopasowanie rozmiaru/ów na warunki zakupu w
      stacjonarnym sklepie (w necie kupuję wyłącznie rzeczy, które nie wymagają
      przymiarek)
      • maheda Re: 85/103 - aankaa 21.07.10, 21:46
        Jeśli obwód 80 Ci wystarcza, to spróbuj może raczej stanika w rozmiarze 80E lub
        80F? Choćby po to, żeby sprawdzić, czy nie będzie po prostu leżał lepiej.
        Wg rozmiarów teoretycznie masz trochę za małą miseczkę, ale praktyka i teoria to
        nieraz dwie całkiem różne planety ;)
    • ada841007 76/92 21.07.10, 22:02
      Witam,nosze rozmiar 75 D firmy Kinga miseczka przecina mi pierś i obwód jest chyba troszkę za luźny.Mam pól rocznego synka ale juz nie karmię. Proszę o pomoc w doborze rozmiaru i podanie także rozmiarówki polskich marek:)
      • maheda Re: 76/92 - ada841007 22.07.10, 12:33
        Czasem przecinanie piersi wynika wcale nie ze złego obwodu, ale z
        nieodpowiedniego kroju stanika.
        Być może jesteś przyzwyczajona do staników z ukośną górną krawędzią miseczek
        (jak w stanikach "do dekoltów", z niskim mostkiem), które nie będą się raczej
        sprawdzały teraz, kiedy jesteś po karmieniu.
        Próbuj staników albo zabuowanych, albo takich, w których górna krawędź miseczki
        jest (prawie) pozioma.
        Co do rozmiaru - spróbuj celować w staniki z polskiej rozmiarówki w okolicach
        70E-70F lub w brytyjskiej z okolic 32(70)DD-32(70)E.

Pamiętaj, żeby każdy stanik zawsze przed zakupem zmierzyć i sprawdzić, jak się w
        nim czujesz.
        Przeczytaj artykuł zalinkowany w drugiej linijce mojej sygnaturki - spróbuj
        zakładać staniki zawsze w ten sposób.
    • marisaa Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 45 22.07.10, 17:55
      Prosze o podanie mojego rozmiaru,bo pomalu zwatpiam.
      Pod biustem 75,w biuscie 89.
      Dzieki serdeczne.
      • maheda Re: 75/89 - marisaa 22.07.10, 22:05
        Spróbuj zacząć od staników w rozmiarze 70C lub 70D :)

Tylko pamiętaj o odpowiednim zakładaniu stanika, zgodnie z opisem zawartym w
        artykule podlinkowanym w drugiej linijce mojej sygnaturki :-)
        • marisaa Re: 75/89 - marisaa 23.07.10, 08:37
          Bardzo,bardzo dziekuje.
          Skomplikowane to nieco,ale godne zachodu.-)))
    • marifiori90 Re: 86/106 marimmama 22.07.10, 18:42
      Jako że zaraziłam się na dobre wszędzie wokół widzę teraz źle dobrane staniki!
      Chcę zacząć nawracanie mamy, która co prawda dość sceptycznie podchodzi ona do
      moich 'dziwactw z internetu', ale chociaż pozwoliła mi się pomierzyć. wymiary ja
      w tytule, chociaż nie wykluczam że obwód w biuście może się okazać ostatecznie
      większy bo ciężko było mi znaleźć w jej szafie stanik który jej nie
      spłaszczał... Co do staników jakie nosi trudno mi się wypowiadać, zresztą może
      lepiej nie pisać bo są FATALNIE dobrane i chyba was nie naprowadzą na dobry trop.
      Liczę na waszą pomoc ;)
      • maheda Re: 86/106 - marifiori90 - mama 22.07.10, 22:07
        Może zacznij od 85E (jeśli mama nie lubi się ściskać pod biustem) lub od 80F/80G
        z rozmiarów, które można spotkać w większych sklepach z bielizną?

W stanikach produkcji brytyjskiej byłoby to albo 38(85)DD, albo 36(80)E lub 36(80)F.
    • peahen 85/97 ciążowo ;) 23.07.10, 15:34
      Rozmiar stanika jest dla mnie nieustannym problem, mimo że przeglądnęłam mnóstwo tabel to dalej nic nie wiem i chyba jeszcze nigdy (!) nie miałam go prawidłowo dobranego.
      Moje wymiary 85/97.
      Jestem w 7 miesiącu ciąży i potrzebuję zakupić do szpitala stanik do karminenia, podobno powinien być o rozmiar większy... chociaż patrząc na mój mały biust mam poważne wątpliwości czy "urośnie" jeszcze o całą miseczkę ;)
      Najlepiej mi chyba teraz leży moja bardotka ślubna ;) tradycyjnie 75B, chociaż w obwodzie zdecydowanie za mało, za to w miseczkach się ładnie układają piersi.
      Pomóżcie! :)
      • maheda Re: 85/97 - peahen - 7 mc ciąży 23.07.10, 18:15
        Wedle cyferek lepszym dla Ciebie rozmiarem powinien być 80C na ten moment.
        Powtarzam - na ten moment!
        Kupno stanika do karmienia odłóż do przełomu 8 i 9 miesiąca ciąży, zwłaszcza,
        jeśli ciąża przebiega (tfu tfu) normalnie. Trudno przewidzieć, czy i jak zmieni
        się Twój biust do czasu porodu :)

Na pierwszych kilka tygodni po porodzie (miesiąc do półtora) najlepiej kupić
        sobie stanik całkiem miękki, skoro nie wiadomo, co się będzie działo z biustem,
        jednak około miesiąca po porodzie warto zainwestować w stanik do karmienia z
        fiszbinami, który odpowiednio pomoże w uniesieniu biustu.
        W ciąży i po porodzie dobrze jest spać w staniku, jeśli biust rośnie.
        • peahen Re: 85/97 - peahen - 7 mc ciąży 23.07.10, 22:00
          Dziękuję :) chyba rzeczywiście poczekam i w razie potrzeby odezwę się za miesiąc :)

Tak nie lubię miękkich staników... zawsze kupowałam z fiszbinami... ale chyba trzeba będzie się przemęczyć- zwłaszcza jeśli się w nim śpi ;)
    • arya79 85 pod/98 w 24.07.10, 12:29
      Witam! Poproszę o pomoc w określeniu rozmiaru stanika - zarówno w rozmiarówce
      brytyjskiej jak i kontynentalnej.
      Przed ciąża nosiłam słynne 75 B ;-) Karmienie piersią skończyłam po 14
      miesiącach, w listopadzie 2009 i od tej pory wciąż nie mogę trafić na dobry,
      naprawdę wygodny stanik. Poza tym bluzki zapinane na guziki muszę mieć w
      rozmiarze 46 (chociaż noszę 40-42, bo tylko takie "nie rozpadają" mi się na
      biuście:-)Wiem, że dobry biustonosz może to zmienić. Brytyjski 38 C jest prawie
      idealny, bo nie musze używać w nimi przedłużki, ale miseczki trochę się marszczą
      i fałdują. Najczęściej w stanikach mam wrażenie, że piersi idą mi każda w swoją
      stronę, albo miseczka wpycha mi brodawkę do kręgosłupa...
      • maheda Re: 85/98 - arya79 24.07.10, 17:33
        A próbowałaś słynnego 80C lub słynnego 80D? ;)
        Jeśli tak - to jak wrażenia?
        • arya79 Re: 85/98 - arya79 26.07.10, 16:23
          Przyznaję, że nie próbowałam. Będę więc celować w te rozmiary i jeśli się z nimi
          nie uda, znów się odezwę:-)
    • mizejew Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 45 25.07.10, 09:35
      Witam.
      Noszę stanik 75C
      Moje wymiary:
      pod biustem 77cm
      w staniku 105 cm (obwód w miarę dobry, za małe miseczki, piersi się
      nie mieszczą) .
      Proszę o podanie rozmarwki brytyjskiej i kontynentalnej.
      • maheda Re: 77/105 - mizejew 25.07.10, 11:23
        Staniki w rozmiarze 75C są odpowiednie przeważnie na osoby o wymiarach około
        80/93, nic zatem dziwnego, że piersi wylewają Ci się z miseczek z każdej strony.
        Spróbuj raczej celować w staniki z okolic brytyjskiego 32(70)G lub 32(70)GG.
        Z polskich firm daje to rozstrzał od 70G do 70K, w zależności od firmy -
        wszystko zatem trzeba mierzyć.

Przeczytaj artykuł podlinkowany w drugiej linii mojej sygnaturki - przy
        zakładaniu stanika zawsze w sposób opisany w tym artykule łatwo zorientować się,
        co w rozmiarze stanika nie pasuje.
        • elphina 82/105,106 25.07.10, 13:39
          Proszę o podanie rozmiarów dla mnie. Obwód noszę 75 i jest bardzo dobry-nie
          podsuwa się i dobrze trzyma się na swoim miejscu ale z miską mam
          problem-aktualnie 6 miesiąc ciąży. Dziękuję :)
          • maheda Re: 82/105,5 - elphina - 6 mc ciąży 25.07.10, 16:06
            Wydaje mi się, że jeśli chcesz coś kupić na kolejne trzy miesiące, to raczej
            mógłby to być obwód 80 - mogą Ci się żebra mocno rozszerzyć.
            Chyba, że wolisz dopinać przedłużki do 75tek, bo też można :)

Zaczynałabym celowanie od rozmiaru około 34(75)FF, względnie z europejskiej
            rozmiarówki okolice 75F do 75I, w zależności od firmy ;)

Pamiętaj, żeby odpowiednio zakładać stanik - patrz artykuł zalinkowany w drugiej
            linijce mojej sygnaturki.
            • elphina Re: 82/105,5 - elphina - 6 mc ciąży 26.07.10, 18:57
              Ostatnio zakupiłam 1 model w rozmiarze właśnie 75 F ale albo miseczki są za
              płytkie albo za małe-ciężko mi to stwierdzić. Dziękuję i pomierzę większe
              miski-zobaczę co się da wykrzesać z tych 3miejskich sklepów.
              • maheda Re: 82/105,5 - elphina - 6 mc ciąży 27.07.10, 00:10
                Może się umów na spotkanie w którymś ze sklepów?
                Miseczka 75F miała prawo być za mała, próbuj większych.
                Powodzenia :)
    • grubciabezbiustu Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 45 25.07.10, 14:13
      Hej. Już kilka razy próbowałam ustalić swój rozmiar stanika, ale nigdy mi to nie
      wychodzi. Obecnie moje wymiary to 94 pod biustem, i 103 w biuście. Nie jestem
      filigranową kobietą, a ze spora nadwagą, więc obwód pod biustem jest jak
      najbardziej dobrze podany. Nigdy nie wydawało mi się że mam miseczki a, a na to
      wychodzi przy moim odjęciu odwodów.. jestem już tak zdesperowana, ze po prostu
      szok, zazwyczaj kupuje staniki 80b/c pod biustem są ścisłe na środkowej albo
      ostatniej haftce mierzone, 85 jest już za luźne, i nie trzyma biustu w ogóle.
      nie umiem dobrać stanika tak żeby fiszbiny były tak jak na wielu filmikach w
      kierunku środku pach.. również ramiączka albo są za luźne, albo się wżynają w
      ramiona.. to samo jest z miseczką, gdy pod biustem jest ok, piersi wylewają się
      ze stanika i chyba nie musze mówić jak bardzo nieestetycznie to wygląda.. nie
      mam zbyt jędrnych piersi, właściwie to nawet nie zbyt.. nigdy nie wydawało mi
      się że mam mały biust, a z tych obliczen wychodzi mi jakieś a.. chciałabym
      dobrać taki stanik który nie pogarszałby tylko bardziej problemu.. czy są
      jakieś godne polecenia sklepy, gorseciarki w okolicach Białegostoku? bo
      zastanawiam się wlaśnie czy nie czas odwiedzić gorseciarki żeby chociaż trochę
      poprawić jędrność biustu:( co mi poradzisz? bardzo dziękuję z góry za rady
      raczej w kilku krajowej rozmiarówce.. miłego dnia
      • maheda Re: 94/103 - grubciabezbiustu 25.07.10, 16:10
        Czy obwód w biuście mierzyłaś zgodnie z zaleceniami z pierwszego postu?
        Jeśli tak, i jeśli 80tki są na Ciebie w sam raz - próbuj raczej staników w
        rozmiarze polskim z okolic 85C lub 80D.

Polecam jednak odwiedzenie sklepu z brafittingiem, który w Białymstoku jak
        najbardziej istnieje, a mieści się w pasażu handlowym koło kościoła św. Rocha,
        przy ul. Św. Rocha, na pierwszym piętrze. Sklep nazywa się BraZone.
        Tu link: www.cylex.pl/firmy/brazone---strefa-du%C5%BCego-biustu-10938714.html

Nie przejmuj się, że to strefa dużego biustu i pomaszeruj właśnie tam - na pewno
        otrzymasz fachową poradę!
    • mama.maksia Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 45 26.07.10, 09:46
      Witam. Mieszkam w Szczecinie i do tej pory nie mam dobrze dobranego
      stanika. Wczesniej nosilam usztywniane, ale zawsze mi ktoras z
      piersi wypadala, teraz nosze miekkie staniki, ale splaszczaja mi
      piersi i chyba raczej to niedobrze :)

A wiec tak, moje wymiary mierzone wg zalecen to:
      80cm pod biustem
      100cm w biuscie

Na ta chwile nosze stanik rozmiar 80C, ale miseczki sa stanowczo za
      male, a obwod za szeroki.
      Do tej pory karmie piersia, ale karmienie jest juz mocno
      ustabilizowane oraz lewa piers jest sporo wieksza od prawej.
      Poprosze dodatkowo poza brytyjska rozmiarowka o polska i niemiecka.
      • maheda Re: 80/100 - mama.maksia 26.07.10, 10:21
        W Szczecinie masz dwa sklepy, które ze spokojnym sumieniem i szczerze polecam, i
        to do nich się przejdź, żeby dobrać sobie rozmiar stanika.
        Pierwszy to TheBoob, na ul. Jagiellońskiej 95, drugi to Ebras, na ul. Królowej
        Jadwigi 9/1.

Pewnie zaczniesz od okolic rozmiaru brytyjskiego 34(75)F, co daje polskie lub
        niemieckie około 75F do 75H, ale to już trzeba sprawdzić samodzielnie.
        Jeśli obwód 80 odczuwasz, mimo zbyt małej miseczki, jako dużo za luźny, może się
        okazać, że lepszym wyborem będą dla Ciebie staniki z obwodem 70, z odpowiednio
        większymi miseczkami - w rozmiarówce brytyjskiej około 32(70)FF lub 32(70)G, a w
        rozmiarówce polskiej - od 70G do 70J.

Przeczytaj też artykuł zalinkowany w drugiej linijce mojej sygnaturki i sprawdź,
        jak poprawnie codziennie zakładać stanik :-)

I bardzo, ale to BARDZO polecam oddanie się w ręce dziewczyn z w/w sklepów. Na
        pewno Ci pomogą i udzielą odpowiedzi na Twoje pytania.
        • mama.maksia Re: 80/100 - mama.maksia 26.07.10, 15:02
          Bardzo, ale to bardzo dziękuję za pomoc!!!
    • matylda07 74/98-100 Freya Eleonor raisin 30G czy 30GG? 26.07.10, 20:11
      Jaki powinnam kupić rozmiar na wymiary:
      74/98-100. Jestem obecnie w 8 m-cu ciąży i mam zamiar karmić, więc piersi pewnie
      trochę urosną.

Wcześniej, przed ciążą miałam ten model w rozmiarze 28G, ale obwód zrobił sie za
      ciasny, miski za małe.

mam nadzieję, że nie popełniam błędu pytając co chwilę tutaj... Jeśli tak, to
      mnie przegoncie
      • maheda Re: 74/100 - matylda07 27.07.10, 00:12
        Pytać możesz, ale odpowiedzi, to raczej nie otrzymasz.
        Odpowiedź na Twoje pytanie o to, jaki będziesz miała rozmiar biustu od teraz za
        dwa-trzy miesiące, przypomina wróżenie z fusów lub ze szklanej kuli :)
        Rozmiar stanika do karmienia będziesz mogła sobie dobrać, jak ustabilizuje Ci
        się laktacja, czyli jakiś około miesiąc po porodzie.
        • matylda07 Re: 74/100 - matylda07 27.07.10, 09:19
          :)czy na wymiary, które podałam lepiej brać 30G, czy 30 GG?
          • maheda Re: 74/100 - matylda07 27.07.10, 11:06
            Nie mam zielonego pojęcia!
            Przez internet nikt nie może stwierdzić, który rozmiar będzie na Twój biust lepszy.
            Pewnie, że mogłabym strzelać, mam ostatecznie 50% szans, że trafię ;)
            Ale po co?

Jeśli po porodzie okaże się, że nie przytyłaś, a żebra Ci się zbiegną - może
            okazać się, że powinnaś nosić nadal staniki 60. Jeśli będziesz po porodzie
            cięższa o jakieś - dajmy na to - 15 kg od swojej wagi sprzed ciąży - pewnie
            lepsze będą 65tki.
            Biust potrafi się rozmiarowo zmienić ogromnie w ostatnich dniach ciąży i już po
            porodzie - ale też... może nie zmienić się _wcale_.

Jedyne, co możesz samodzielnie zrobić, to przymierzyć _teraz_ staniki, które
            będą dobre _na_teraz_. Nikt Ci nie zaręczy jednak, że za miesiąc czy półtora ten
            stanik będzie dla Ciebie w sam raz albo tylko nieznacznie nieodpowiedni.

Wedle rozmiarów podanych przez Ciebie, na teraz trzeba by było raczej celować w
            30 (jeśli już upierasz się przy 30 ;) ), z zakresu 30GG lub w niektórych
            modelach 30H.
            Jeśli przed porodem nosiłaś 28mki i nie przytyłaś bardzo dużo w trakcie ciąży -
            lepiej byłoby jednak zastanowić się nad stanikami w rozmiarze około 28HH.

Musisz jednak też liczyć się z tym, że przez pierwszych kilka (cztery-sześć)
            tygodni po porodzie, gdy laktacja będzie się stabilizowała, Twój biust będzie
            miał rozmiary, które z dużym prawdopodobieństwem zmniejsza się, gdy laktacja się
            ustabilizuje.
            Jeśli zatem stanik będzie na Twój biust dobry po porodzie, to raczej nie będzie
            dobry miesiąc po porodzie.

Polecam wątki i artykuły (np. na Stanikomanii) dotyczące tej tematyki.
    • remione 80 26.07.10, 21:30
      Jestem koło 20, piersi mam w miarę jędrne w dotyku, jednak troszkę oklapnięte.
      Obecnie nosze 80E, w obwodzie jest dobry, ale problem mam z miseczką, albo zle
      trzyma, albo coś mi wypływa z boku i górą. Bardzo proszę o pomoc w tej kwestii.
      • remione Re: 80 26.07.10, 21:31
        Przepraszam najmocniej moje wymiary to 80/105, nie wpisalo sie.
        • maheda Re: 80/105 - remione 27.07.10, 00:14
          Spróbuj raczej staników w brytyjskim rozmiarze około 34(75)FF lub 34(75)G.
          Wydaje mi się, że byłby to dla Ciebie o wiele bardziej odpowiedni rozmiar.
          Z polskiej rozmiarówki odpowiadałoby to stanikom w rozmiarach od 75G do 75J, w
          zależności od firmy, zatem trzeba by było próbować :-)
    • gosia_beauty 70/96 27.07.10, 11:33
      6 miesięcy temu urodziłam synka, karmię go piersią, laktację mam ustabilizowaną,
      teraz noszę karmnik 75E, ale schudłam i wydaje mi się, że jest za szeroki w
      obwodzie. Potrzebuję teraz kostiumu do opalania i normalnego stanika z
      fiszbinami, już nie karmnika. Bardzo potrzebuję pomocy, z góry dziękuję!
      • maheda Re: 70/96 - gosia_beauty 27.07.10, 11:38
        Spróbuj zacząć od staników w rozmiarze około brytyjskiego 30(65)G.

Popatrz na Biuściastą Mapę Świata - być może gdzieś niedaleko Ciebie jest sklep
        z brafittingiem? :)
        Tutaj link:
        stanikowamapa.prv.pl/
    • maheda Ten wątek jest już ZAMKNIĘTY 27.07.10, 14:57

Zapraszamy do wątku podpiętego na samej górze.

• justinehh Aktualny wątek rozmiarowy nr 46 wisi na górze 12.12.10, 00:39

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka