Dodaj do ulubionych

WĄTEK RATUNKOWY - 7

07.05.10, 17:16
Kupiłaś stanik i nie pasuje?
Napisz o tym, może razem coś poradzimy.
Podaj swoje wymiary oraz rozmiar i model stanika.

Linki do poprzednich WĄTKÓW RATUNKOWYCH:
1) forum.gazeta.pl/forum/w,32203,74890482,0,WATEK_RATUNKOWY.html?s=0
2) forum.gazeta.pl/forum/w,50580,83561236,0,WATEK_RATUNKOWY_2.html?s=0
3) forum.gazeta.pl/forum/w,32203,82152342,0,WATEK_RATUNKOWY_3.html
4) forum.gazeta.pl/forum/w,32203,87207957,0,WATEK_RATUNKOWY_4.html
5) forum.gazeta.pl/forum/w,32203,92207994,,WATEK_RATUNKOWY_5.html?s=0
6) forum.gazeta.pl/forum/w,32203,97595112,97595112,WATEK_RATUNKOWY_6.html
Obserwuj wątek
    • lanka77 WĄTEK RATUNKOWY - 7 11.05.10, 11:47
      Witam, kupiłam na allegro używaną arabellę oyester 65G i nie wiem co jest nie
      tak, bo:
      - miska bardzo dobra, ale fiszbiny sięgają prawie do pleców
      -obwód strasznie luźny , na ostatniej haftce jest mi wcale nie za ścisło
      Moje pytania
      -czy przyczyną jest to, że to stanik jest używany i obwód się rozciągnął a
      możliwe, że razem z nim fiszbina- jeśli poprzednia właścicielka miała większy
      obwód niż ja?
      -czy może fiszbina w nim taka była, a ja potrzebuję jakiś stanik
      wąskofiszbinowy, bo mam wąski korpusik?
      Bardzo proszę o radę, zamierzam kupić nowy, ale chyba 60H(mam nadzieję, że takie
      są), bo jeśli wezmę mniejszy obwód to miska musi być większa?
      • kryklu Re: WĄTEK RATUNKOWY - 7 11.05.10, 11:57
        Arabelki słyną z rozciągliwości, a jeszcze używana...
        Nie wiem ile masz pod biustem. Może poszukaj bardziej ścisłych
        modeli.
        Arabella powyżej miseczki G zamienia się z jednowarstwowego,
        przeźroczystego plunge w bardziej zabudowaną dwuwarstwową
        balkonetkę. Szczerze mówiąc nie wiem, czy w obwodzie 28 są arabelki
        powyżej G.
        • lanka77 Re: WĄTEK RATUNKOWY - 7 11.05.10, 12:01
          Naczytałam sie o tych arabellach, że są rozciągliwe, a co z tą fiszbiną celująca
          w plecy, jest rozciągnieta, czy one takie są, a może to kwestia tego, że miska
          jest duża G i fiszgina jest wtedy szersza?
          Pod biustem 72
          • kryklu Re: WĄTEK RATUNKOWY - 7 11.05.10, 14:50
            Do G fiszbiny Frey'i są węższe, od GG robią się szerokie.
            W Twoim przypadku fiszbina jest chyba rozciągnięta.
            Mając obwód 72 spokojnie możesz nosić niezbyt rozciągliwe 30 lub
            bardzo ścisłe 32 (tu będziesz miała szansę na węższe fiszbiny).
            • lanka77 Re: WĄTEK RATUNKOWY - 7 11.05.10, 15:07
              Bardzo dziękuję za rady. Arabella bardzo mi sie podoba, więc chyba kupię ten sam
              rozmiar (30G) tylko nową, a ta którą mam używana przy każdym wygarnianiu coraz
              bardziej wchodzi na plecy...)-:
              • marikooo Re: WĄTEK RATUNKOWY - 7 11.05.10, 20:55
                A czy mogłabyś napisać, jaka jest szerokość tej fiszbiny w tej chwili?
      • azymut17 Re: WĄTEK RATUNKOWY - 7 12.05.10, 00:16
        Przypuszczam, że miska jest po prostu za duża. Maheda w rozmiarowym doradzała 65F, w Pollyannie było ono za małe, lepiej byś zrobiła próbując większej miski, tak jak doradzałam w poprzednim ratunkowym. Nie jestem fanką tabelek, ale ciężko mi wyobrazić sobie 65G (i to w dużomiskowej Arabelli!) na 92/93cm w biuście. Jest to mozliwe chyba tylko na bardzo jędrnym biuście. Dlatego fiszbina może być na plecach, miska natomiast przylega, bo jest naciągnięta ramiączkiem.

Kolejny powód fiszbiny na plecach to może być nieprawidłowe wygarnianie. Wiele osób na początku swojej drogi stanikowej robi to tak jakby odwrotnie: nie wygarniają buł spod pachy do miseczki, ale miseczkę naciągają na te buły ciągnąc fiszbinę pod pachę - bardzo często muszę w przymierzalni korygować ten błąd. W ten sposób miseczka się spłyca i niewprawnym okiem nie widać tego, że jest za duża. Można tak założyć stanik nawet o kilka miseczek za dużych!
        Świetną instrukcję wygarniania napisała kiedyś Effuniak, ale teraz przy prawie 500 jej postach na forum nie dam rady tego odnaleźć. W skrócie chodziło o to, by się pochylić, jedną łapką chwycić górną końcówkę fiszbiny a drugą sięgnąć w stronę pleców i wszystko umieścić w miseczce, po czym fiszbinę odłożyć dokładnie w to samo miejsce, w którym była.

Na ten temat wypowiadała się na swoim blogu Wera9954:
        stanikologia.blox.pl/2009/11/Antyporadnik-odcinek-2-czyli-jak-stlamsic-piersi.html#ListaKomentarzy
        Jak nadal masz wątpliwości, możesz wysłać swoje zdjęcia do zamkniętej galerii Lobby - podrzucałam Ci linka :-)
        • lanka77 Re: WĄTEK RATUNKOWY - 7 12.05.10, 15:31
          Szerokość fiszbiny 14,5 cm
          Jest mi w tej freji naprawdę bardzo wygodnie (jeśli chodzi o miskę) i chyba nie
          wyobrażam sobie mniejszej, ale skoro tak doradzacie to spróbuje.
          Z tym wygarnianiem to racja, naciągam fiszbinę żeby wszystko zebrać, obwód jest
          niezbyt ciasny i jak wygarnę to fiszbina mi tak mocno nie przylega pod pachą i
          wszystko ucieka.
          • eloquor Re: WĄTEK RATUNKOWY - 7 12.05.10, 21:03
            Pytanie do dziewczyn J+ mających doświadczenie z Panache - co robicie z tymi
            koszmarnymi fiszbinami? Generalnie Panache mi pasuje, zreszta w moim rozmiarze
            nie mam zbytniego wyboru, ale może coś da się zrobić z drutami. Wymieniacie,
            skracacie?
            • akj77 Re: Fiszbiny w Panache 12.05.10, 23:02
              eloquor napisała:

> Pytanie do dziewczyn J+ mających doświadczenie z Panache - co robicie z tymi
              > koszmarnymi fiszbinami? Generalnie Panache mi pasuje, zreszta w moim rozmiarze
              > nie mam zbytniego wyboru, ale może coś da się zrobić z drutami. Wymieniacie,
              > skracacie?

W wątku o robótkach ręcznych

forum.gazeta.pl/forum/w,32203,92951316,92951316,Robotki_reczne_2.html?wv.x=2
              było o skracaniu fiszbin, przeszukaj. Wymienić łatwo, tylko nie bardzo jest na
              co, bo ciężko dostać odpowiednio sztywne i jednak odpowiedniej długości
              fiszbiny. Kiedyś się do tego przymierzałam, jak miałam raz w rękach jedno 32JJ.
              Potem schudłam i okazało się, że nawet w H-HH fiszbiny Panache nie dla mnie.
            • bebe.lapin Re: WĄTEK RATUNKOWY - 7 14.05.10, 09:44
              Nic nie mozna bylo zrobic. Przerzucilam sie na effuniaki. ;)
              • eloquor Re: WĄTEK RATUNKOWY - 7 17.05.10, 20:14
                bebe.lapin, z tego co kojarzę to masz rozmiar w okolicach mojego (ja mam
                34JJ/36H) - jak effuniaki się spisują? Szczerze przyznam, że nie ma dnia,żebym
                nie weszła na stronę i nie zastanawiała się czy nie kupić, ale czekam na miękkie:)
                • bebe.lapin Re: WĄTEK RATUNKOWY - 7 18.05.10, 17:39
                  mnie kalkulatorek wyliczyl ostatnio brytyjskie 34HH, ale zaczynalam od wiekszych :)

polecam, nawet, jesli to sztywniaki. :D zupelnie pierwsze modele plandzy (te
                  sprzedawane jeszcze w szufladzie) nie byly idealne, ale teraz smialo i z czystym
                  sumieniem polecam. obwody scisle, ale nie obcisle (na poczatku nie czulam sie z
                  tym pewnie, ale przekonalam sie na wlasnej skorze), malo rozciagliwe przy
                  dluzszym uzytkowaniu, ramiaczka ok, bardzo dobre podtrzymanie, nawet przy
                  zamaszystych ruchach (tance afrykanskie z gatunku energicznych)efekt
                  ujedrniajacy tez byl juz omawiany na forum :),no i efekty wizualno-dekoltowe
                  nieziemskie.
                  Co prawda tez czekam na miekkie ;), ale wyprobuj plandzyki koniecznie.
                  • eloquor Re: WĄTEK RATUNKOWY - 7 18.05.10, 19:54
                    dzięki bebe. a masz jeszcze na sprzedaż te biubiu z Twojej sygnaturki? Bo może
                    bym to mrrau wypróbnęła:)
                    • bebe.lapin Re: WĄTEK RATUNKOWY - 7 19.05.10, 12:06
                      Mam mrrau i amarant; a poza tym, to powinnam sprawdzic kocia z dlugim, bo tez
                      sie za duze zrobily, ale nie wiem, czy jeszcze znosnie, czy juz nie ;)
        • szamponetka1 czy mój biust jest wąsko osadzony? 17.05.10, 18:35
          Zwracam się do Was z zapytaniem, ponieważ zakupiłam sobie Fantasie, różne
          modele i we wszystkich mam następujące zjawisko - kanalik z fiszbiną zachodzi
          mi na biust i go przypłaszcza :( co powoduje deformację z przodu, zaś tego
          zjawiska nie obserwuję we Freyach - i w Panache plunge (Normalnie luzem odstęp
          między piersiami mam na szerokość palca). Czy tylko Freye i plungi będą
          pasować czy może inne modele też zachowują się podobnie?
          • anka_z_lasu Re: czy mój biust jest wąsko osadzony? 17.05.10, 21:01
            Prawdopodobnie masz wąsko rozstawiony biust, a staniki, które zbliżają piersi do
            siebie mogą tylko potęgować ten efekt. Sama mam wąski rozstaw i nauczyłam się
            już, że:
            - plunge nie zawsze są rozwiązaniem - miękki plunge Opulence Pour Moi ma dość
            szeroki mostek i wraz właził mi na piersi
            - wysokie mostki potrafią przyjemnie zaskoczyć - mierzona Ewa Bień miała mostek
            nawet dość wysoki, ale na szerokość - IDEALNY! Szkoda, że jednocześnie
            badziewiasty obwód...
            - ciekawym chwytem są wolne końce fiszbin - jeśli pozwolić im skrzyżować się,
            nie będą się pchały na pierś. Przykład - Keia Pink Fifi:
            balkonetka.pl/katalog/bra/keia-pink-fifi-8
            Taka niby jestem mądra w teorii, ale miękkiego stanika, żeby nie rozpychał się
            między piersiami - nadal poszukuję...
            • szamponetka1 Re: czy mój biust jest wąsko osadzony? 17.05.10, 22:19
              u mnie Freye nie rozpychają, niestety mają drapiącą koronkę przy gumce - a ja
              będąc w ciąży mam z tym problem.
              Bień odstaja mi od mostka - generalnie chcę znaleźć miękki i delikatny stanik -
              dziewczyny polecały Fantasie, ale one włażą i spłaszczają mi piersi przy mostku :(
              • anka_z_lasu może Freya Senses? 17.05.10, 22:29
                Jest milutka w dotyku i mostek też ma całkiem wąski. Raczej dużomiseczkowiec.
    • ciociazlarada Dzordz nie pasuje, pomocy! 17.05.10, 11:19
      W drodze kupna-sprzedazy stalam sie wlascicielka George Cleo (koralowego) w
      rozmiarze 30E. I teraz problem: haftowana koronka nijak nie chce lezec, z jednej
      strony marszczy sie, z drugiej wbija. Ogolnie stanik nie wyglada na za duzy ani
      za maly. Ktos tak mial? Czy to normalne i mam pokochac? Moje wymiary 67/90, 30E
      to moj standardowy rozmiar.
      • anka_z_lasu dżordż jest na biusty pełne u góry 17.05.10, 12:03
        jeśli się takiego nie ma, jak ja na przykład, to nie ma raczej szans na to, żeby
        dobrze leżał... Wczoraj mierzyłam go po raz kolejny i ostatni, i tak jak piszesz
        - tu się marszczy, tu się wcina, fe.
        No chyba, że masz biust pełny u góry - to wtedy nie wiem.
        • ciociazlarada Re: dżordż jest na biusty pełne u góry 17.05.10, 14:45
          Nie wiem, czy biust ktory ma idealnie rowny spadek taki o: \ mozna nazwac pelnym
          u gory, podejrzewam, ze tak, bo nie jest to tzw. skocznia narciarska. George
          wcina mi sie wlasnie w polowie tej krawedzi, a za wcieciem: pustka. Moj biust
          jest malo plastyczny i nie potrafie go w ta pustke wepchnac... Nie bardzo mam go
          jak zwrocic, czy jest jakas szansa, ze to sie 'samo dopasuje'?
          • agn44 Re: dżordż jest na biusty pełne u góry 17.05.10, 20:30
            Raczej samo sie nie dopasuje. Radzilabym go sprzedac.
    • naijalla Re: Masquerade Maia robi się za duża... 18.05.10, 16:49
      Jestem w trakcie odchudzania. Zakupiłam sobie wyżej wymienioną Maskaradkę w
      rozmiarze 34FF i pasowała idealnie. Niestety, wraz ze stratą kilogramów stanik
      robi się zbyt duży: obwód mam już na najciaśniejszą haftkę i mogę bez problemu
      włożyć pod spód zaciśniętą pięść, miski zaczynają odstawać u góry. Moje obecne
      wymiary to 82/104, jestem raczej z tych ściśliwych.

Co z tym robić? Kombinować z robótkami ręcznymi, czy odpuścić sobie?
      • ania.biulandia Re: Masquerade Maia robi się za duża... 18.05.10, 17:52
        Gdyby chodziło tylko o obwód to jeszcze mogłabyś kombinować, ale jeśli miski
        robią się za duże to nic nie poradzisz - Maia najlepiej wygląda dopasowana na
        styk, w za dużych miskach nie będziesz miała tego efektu odkrytej góry i nie
        będzie spektakularnie ;)
      • katinkova Re: Masquerade Maia robi się za duża... 18.05.10, 22:50
        Będzie za to na przykład miejsce na kanapki do pracy :P
        • ca-ss help! 21.05.10, 13:40
          Przenoszę się zatem do tego wątku - z nadzieją, że coś doradzicie..
          Biorę ślub za trzy miesiące. Mam piękną suknię, do której potrzebuję bielizny z
          głębokim wycięciem na plecach.
          Moje biustonosze są zwykle w rozmiarze 65FF - 65G.
          Podobno w Arkadii w W-wie można kupić jakieś body bez pleców.
          Poratujcie! Czy jest dla mnie jakaś bielizna..? Gorset, stanik - cokolwiek..
          Czy obniżacz zapięcia to dobry pomysł przy sukni z satyny, która jest dość
          obcisła? Nie chciałabym, żeby było go widać..
          Pomocy!
          • rudaa26 Re: help! 21.05.10, 16:26
            A moze zdecydowałabyś się przeszycie biustonosza. Jeden ze sklepów
            internetowych oferuję usługi przerabiania biustonoszy. W twoim
            przypadku chodzi o to zeby nie było widać tyłu.
            WYCIĘCIE TYŁU BIUSTONOSZA DO GŁĘBOKIEGO DEKOLTU

Usługa polega na wycięciu tyłu biustonosza i wszyciu mocowań na
            silikonowe paski, które dają nam wiele możliwości zapięć. Możemy
            umocować silikonowe paski, wstążki lub taśmy z dowolnego materiału.
            Możemy przepinać je z tyłu "na krzyż", równolegle jeden lub dwa
            paski. Takie rozwiązanie jest niezbędne przy sukniach ślubnych bez
            ramiączek i z głębokim dekoltem.
            Żeby nie było skopiowałam to ze strony sklepu internetowego LI PARIE
            tu masz linka
            www.bieliznaliparie.pl/pl/info/Uslugi-Gorseciarskie

• ca-ss Re: help! 21.05.10, 16:54
              Znam ten sklep. Chodzi mi jednak o to, żeby zupełnie nie było tyłu. Silikonowe
              paski wyglądają chyba słabo.. Sama już nie wiem. A może któraś z Was wszywała
              duże miseczki do swojej sukienki? Czy to dobry pomysł?
          • lavaenn Re: help! 21.05.10, 18:10
            chyba coś takiego byłoby najlepsze:
            www.adore.pl/Backless_Body_Ultimo_Miracle_body_1180_czern-86.html
            tylko z dostępnością bardzo marnie, na stronie ultimo też resztki... gdyby ci
            się udało znaleźć, to z opinii w galerii wynika że jest dużomiskowe.

może wrzuć zdjęcie sukni, to ktoś jeszcze coś wymyśli :)
            • ca-ss Re: help! 22.05.10, 12:27
              To jest idealne rozwiązanie! :D Wielkie dzięki! :)
              Mam jeszcze trochę czasu, więc może uda mi się gdzieś znaleźć takie body - białe
              lub nude.
    • eloquor Re: WĄTEK RATUNKOWY - 7 21.05.10, 13:40
      Dziewczyny help! Mam zadanie bojowe - szefowa poprosiła mnie o pomoc w doborze
      stanika do sukienki na wesele i muszę się wykazać:) Problem w tym, że nie znam
      modeli z jej okolic rozmiarowych. Po zaciągnięciu do sklepu z brafittingiem
      wyszło że potrzeba 65D (zamiast legendarnego 75B:). Niestety w sklepie nic nie
      wybrała, a sprawa jest dość pilna. Stanik ma być: biały lub cielisty, plunge,
      usztywniany, z odpinanymi ramiączkami, a najlepiej multiway. Effuniaków dziewczę
      nie chce:( Może któraś mi poradzi jakiś model konkretny, bo kobieta jest dobrym
      materiałem do nawrócenia - szkoda byłoby zmarnowac taką okazję;)
      • milstar Re: WĄTEK RATUNKOWY - 7 21.05.10, 18:31
        Na takich rozmiarach to chyba lepiej znają się dziewczyny na Lobby
        Małobiuściastych - może coś doradzą :)
    • zireael00 Re: Kontakt do Effuniak 25.05.10, 18:10
      Zamówiłam mamie Effuniaka, ale mam wrażenie, że jest za mały.
      Szukałam maila do Effuniak, żeby wysłać jej zdjęcia mamy i zapytać o radę rozmiarową, ale nigdzie nie mogę go znaleźć. :/ Mogę prosić o podanie?
      Chyba, że mam napisać do Uli, żeby przekazała te fotki Ewie...?
      • anka-ania Re: Kontakt do Effuniak 25.05.10, 20:32
        Ja pisałam na maila gazetowego.
    • aniazm Re: WĄTEK RATUNKOWY - 7 30.05.10, 15:13
      dziewczyny, proszę o radę. kupiłam w piątek tango II i strasznie mnie
      uwiera... nie mogłam tego stwierdzić przy zakupie, bo co to jest te 10 minut w
      przymierzalni... zaczął uwierać po kilku godzinach noszenia. wbija mi się pod
      pachami, ale od strony biustu (miseczka mi się wbija), ramiączka, oraz
      fiszbiny z przodu. rozmiar stanika 70GG (do tej pory miałam jakiś model Anity,
      75E). jest ciasny w obwodzie, ale to mai akurat nie przeszkadza. próbowałam
      zmieniać długość ramiączek, ale wtedy piersi nie leżą dobrze.

czy stanik się rozciągnie? czy będę miała komfort noszenia? czy jednak to nie
      jest model dla mnie...?
      • edhelwen Re: WĄTEK RATUNKOWY - 7 30.05.10, 15:23
        a na jakie wymiary wzięłaś ten rozmiar? Takie mogą być też objawy za ciasnego
        obwodu. Co to znaczy, że miseczka się wbija? Krawędź miski "tnie" pierś, szwy
        się mocno odbijają?
        • aniazm Re: WĄTEK RATUNKOWY - 7 30.05.10, 15:43
          moje wymiary 80/108
          krawędź wbija się w przednią część pachy/ramienia - widać to na zdjęciu,
          czerwona pręga picasaweb.google.pl/aniazm/STANIK#
          • maith Aniazm 30.05.10, 16:34
            Tak sobie myślę, że:
            -dobry stanik nie powinien Ci robić krzywdy
            -ale czasem problem jest przemijający
            -jeśli problem pojawił się dopiero po paru godzinach, to może pomóc
            noszenie innego stanika do czasu jego zniknięcia, a potem wracanie do
            Tanga. Problem powinien pojawiać się rzadziej, a na końcu zniknąć.
            -możesz też po prostu źle reagować na niezbyt miękki (nie ukrywajmy)
            materiał Tanga. A ten ma szansę się odrobinę złagodzić po paru
            praniach.

Swoją drogą istnieją łagodniejsze, milsze czy niżej wycięte staniki.
            Potem będziesz mogła spróbować np. Effuniaków, są w ogóle nisko
            wycięte. Ale zaraz po zmianie Twój biust potrzebuje najpierw poprawy
            rozciągniętych wiązadeł, więc plunge na początek nie jest dobrym
            pomysłem.

A teraz przejrzyj sobie jeszcze wątek Najlepszy codzienny biustonosz
            forum.gazeta.pl/forum/w,32203,78452320,78452320,Najlepszy_CODZIENNY_biustonosz.html

Tam jest sporo o wygodzie.

Do poprawy stanu biustu przydaje się też spanie w staniku (może być
            topik, chodzi o coś, co uniemożliwi piersiom rozjeżdżanie się na boki
            w czasie snu). Chodząc wcześniej w za luźnych stanikach narażałaś
            biust na dyndanie z góry na dół, a nocą ten sam biust rozjeżdżał Ci
            się na boki. To przypomina działanie dziecka, które próbuje rozruszać
            mleczaka, żeby szybciej wypadł.

Reasumując:
            -niczego szkodliwego nie masz znosić
            -stanik noś tylko do czasu aż zacznie być niewygodny, wtedy wymieniaj
            -jeśli oprócz tego Tanga miałabyś tylko zły rozmiar, to staraj się
            wymieniać staniki tak, żeby w tym niepodtrzymującym siedzieć np.
            tylko przed komputerem, a jak grozi Ci podbieganie do autobusu, czy
            jak idziesz poćwiczyć, czy potańczyć, to żebyś miała na sobie
            podtrzymujące Tango.
            -spróbuj zmiękczyć materiał np. kilkakrotnym praniem
            -rozejrzyj się za stanikiem bardziej słynącym z wygody, najlepiej też
            niżej wyciętym (ale tu ostrzegam, że np. Effuniaki, chociaż cudowne,
            wymagają najpierw poprawienia stanu biustu noszeniem jakiś czas
            dobrego stanika i spaniem w czymś chroniącym biust - to może być
            stanik bez fiszbin, czy jakiś stary - może być za luźny, byle
            miseczki nie były za małe, a może być topik).
            -
            • aniazm Re: Aniazm 30.05.10, 17:15
              patrząc na swoje zdjęcia, doszłam do wniosku, ze miseczka jest za duża, a raczej
              fiszbiny są za szerokie. doszyłam sobie dwie haftki, poszerzając tym samym obwód
              o mniej więcej 1,5 cm ( fiszbiny się tak nie wbijają w mostku). na razie go
              odłożyłam i założyłam stary, o jaka ulga... :(
              założę jutro i zobaczę.

dzięki za rady i zabieram się za czytanie:)
              • edhelwen Re: Aniazm 30.05.10, 20:01
                mhm, fiszbiny wyglądają na trochę za szerokie, a miska na trochę za dużą. Być
                może lepszy byłby w tym modelu obwód 75. Przy ciasno mierzonych 80cm pod biustem
                oczywiście możesz zaniżać do 70 przy rozciągliwych obwodach, zależnie jeszcze
                jak reagujesz na ścisk, ale przy lepiej trzymających obwód 75 powinien być w
                porządku.
                Nie sugerowałabym się też bardzo tym, że nosiłaś wcześniej 75-tki z innych firm
                i były za luźne, więc powinnaś dlatego brać 70. Bo może się okazać, że nowy
                stanik ma porządny obwód i 75 z niego będzie dobrze pasować.
                • aniazm Re: Aniazm 30.05.10, 20:27
                  byłam w peachfield, tam mnie pani zmierzyła i dawała tylko 70. tango od razy
                  dała GG, powiedziała, że maja mniejsze miseczki. cleo francis (chyba) kupiłam 70
                  G, jeszcze nie nosiłam. ale sprawdziłam, że fiszbiny ma węższe, ale dłuższe przy
                  pasze. zobaczymy.
                  ostatnio dużo staników mierzyłam, w część 70 i 75 się nie mogłam zapiąć, także
                  obwód dobrze dobrany:), przynajmniej mi nie przeszkadza. świetnie na mnie leżała
                  primadonna (70G), ale cena mnie powaliła...
                  • madzioreck Re: Aniazm 30.05.10, 22:09
                    Jest jeszcze jedna strona medalu: im bardziej zaniżamy obwód, tym bardziej
                    miseczki i fiszbiny rozciągają się w poziomie, a tym samym krawędź miseczki
                    tnąca pachę wędruje nieco w kierunku pach właśnie. A Tango ma faktycznie dość
                    ścisły ten obwód. Przymierzając się do kupna stanika domagaj się jednak
                    przymierzenia innego rozmiaru - w tym wypadku 75FF, bo być może i ten spokojnie
                    podtrzymałby biust. Przymierzyć przecież nie szkodzi :)
                    • aniazm Re: Aniazm 02.06.10, 09:21
                      obserwacje - tanga (70GG) nosić nie mogę, wrzyna się nieprzyjemnie, cleo
                      frances(70G) jest OK.
                      czy jeśli kupię przedłużacz do stanika, to powinno się polepszyć przy tangu?
                      • akj77 Re: Aniazm 02.06.10, 10:37
                        To jest tango plunge, które w przeciwieństwie do tanga balkonetki ma akurat
                        luźny obwód. Jak patrzę na zdjęcia, to w ogóle nie widzę, żeby było ciasne, za
                        to widzę, że słabo kształtuje biust. Bardzo wątpię, żeby przedłużka tu coś
                        pomogła. Tango w ogóle nie jest udanym modelem - ani plunge, ani balkonetka - a
                        wrzynanie się tu i ówdzie jest w nim normą. Sprzedaj w diabły i poszukaj czegoś
                        lepiej pasującego. Skoro Cleo się sprawdza, to możesz iść w tym kierunku, ale
                        jest jeszcze kilka fajnych marek.
                      • sharteel Re: Aniazm 02.06.10, 13:53
                        aniazm napisała:

> obserwacje - tanga (70GG) nosić nie mogę, wrzyna się nieprzyjemnie, cleo
                        > frances(70G) jest OK.
                        > czy jeśli kupię przedłużacz do stanika, to powinno się polepszyć przy tangu?

A nie jest to czasem tak, że w Tango masz za duże miseczki, więc ściągasz mocno
                        ramiączka, co skutkuje wrzynaniem przy pachach? Zwłaszcza, że to jest plunge,
                        czyli specyficznie skrojony przy pachach; miseczka przy ramiączku podchodzi dużo
                        wyżej niż w balkonetce (Frances).

Jeśli tak, to przedłużka obwodu raczej nic nie pomoże - ale dla świętego spokoju
                        możesz kupić i wypróbować.

Pamiętam, że miałam podobne pręgi, kiedy zaczynałam nosić plunge. Potem
                        przestały mnie obcierać. Nie wiem, czy u Ciebie też tak będzie.
                        • aniazm Re: Aniazm 02.06.10, 14:24
                          słuchajcie, ale tango II to plunge? na stronie napisane, że balkonetka... i
                          zgłupiałam.
                          juz wystawiłam na allegro, może ktoś kupi, ja się męczyć nie bedę:/.
                          • sharteel Re: Aniazm 02.06.10, 15:09
                            Tango występuje w dwóch wersjach:

balkonetka, np:
                            www.dopasowana.pl/product-pol-415-Biustonosz-Tango-balkonetka-white-Panache-Superbra-3251-.html
                            i plunge,
                            np.www.dopasowana.pl/product-pol-412-Biustonosz-Tango-plunge-white-Panache-Superbra-3256-.html.

Twoje Tango wygląda bardziej na plunge - ale mogę się mylić.
                            • azymut17 Re: Aniazm 02.06.10, 15:46
                              sharteel napisała:

> Tango występuje w dwóch wersjach:

A dokładnie to Tango występuje w dwóch wersjach: classic i II. Tango II też występuje w dwóch wersjach. To, co ma Aniazm, to "Tango II Plunge".
                              Na moje oko albo: za duża miska/za luźne ramiączka/niewygarnięcie spod pachy/za wysokie zabudowanie pod pachą (czyli niekompatybilność)/bardzo wrażliwa skóra na sztywne materiały.
                              • sharteel Re: Aniazm 02.06.10, 21:27
                                @ azymut17

Super, że uściśliłaś.
      • doris.sol Re: WĄTEK RATUNKOWY - 7 30.05.10, 16:56
        Hmm.Cos jednak jest nie tak z tym Tango II...Ja tez zakupilam ten model i mimo
        odpowiedniego rozmiaru robi mi taka sama krzywde.Niestety problem nie mijal i
        musialam go odlozyc do polki.Po jakims czasie znow postanowilam sie z nim
        dogadac ale efekt byl taki sam jak wczesniej.Moze rzeczywiscie jest to kwestia
        konstrukcji tego modelu.Zreszta zauwazylam ze z plundzami mi nie po
        drodze.Jednak zeden inny stanik (jak do tej pory)nie jest ze mna tak
        niekompatybilny jak Tango.
    • bacia12 effuniak-lawendowy 30.05.10, 20:15
      Nie nosiłam nigdy plunge, wiec nie do końca wiem jak powinno to wyglądać :(
      Zakupiłam effuniak 70 E. MAm wrażenie, ze prawa miska jest ciut większa (albo moja pierś mniejsza). Nie wiem jak powinien taki biustonosz dokladnie leżec. Czy cały powinein przylegać do piersi? JA mam lekki luz. Nie wiem czy to wina za duzej miski, czy moze zbyt duzego obwodu (inne staniki noszę 65). Niby jest ścisly, ale nie uwiera.
      Nie wyslalam spowrotem, bo nawet nei wiedzialabym na co zamienic :(
      • madzioreck Re: effuniak-lawendowy 30.05.10, 22:03
        Nie piszesz, jakie masz wymiary, ale jeśli normalnie nosisz 65, to effuniakowa
        70 raczej nie jest za luźna. jeśli chodzi o miskę - w zasadzie nie powinno nic
        odstawać, ale jeśli masz lekką asymetrię, a ma ją znakomita większość kobiet, to
        trzeba wybrać: albo troszkę luzu na mniejszej piersi, albo buła na większej -
        jeśli ten luz jest nieznaczny, to ja bym stanik zostawiła. Ale możesz zrobić też
        sobie fotki i przesłać zdjęcia do naszej galerii, gdzie nikt niepowołany ich nie
        obejrzy, i wtedy będzie łatwiej coś podpowiedzieć. Rozumiem, że to Twój pierwszy
        stanik po "uświadomieniu"?
        • bacia12 Re: effuniak-lawendowy 31.05.10, 09:12
          Nosilam już jakiś czas 65 (Melissa, Gorsenia), ale nie byly to Plunge
          • bacia12 Re: effuniak-lawendowy 31.05.10, 09:16
            zdjęcia mam, ale nie widać tego luzu. Plunge powinien chyab robic rowek, a moj na pewno tego nie robi :(
            • mszn Re: effuniak-lawendowy 31.05.10, 09:49
              Jeśli masz twarde, bardzo jędrne piersi, to stanik może nie poradzić sobie ze
              zbliżeniem ich w jakiś spektakularny sposób.

Acha, zauważyłam, że w pierwszym poście napisałaś: "niby jest ścisły, ale nie
              uwiera" - co niby miałoby świadczyć o za luźnym obwodzie. Żaden stanik nie ma
              prawa Cię uwierać! Jeśli jest Ci niewygodnie, to obwód jest za ciasny.
    • mad_die panache do karmienia - 34G 10.06.10, 21:53
      za duze maja miseczki :( a ja glupia kupilam dwa, swiecie przekonana, ze beda
      dobre... bo przeciez musza byc dobre... w obwodzie sa ok, ale miseczki - wg mie
      za duze.
      no chyba ze ktos mi obejrzy zdjecia (wysle na maila) i jednak stwierdzi ze sa
      ok, moze sobie piersi zle ulozylam...
      w kazdym badz razie jakby co mam do sprzedania chyba jednak... dwa panache do
      karmienia z brastop.com
    • aminta87 Re:Panache Cleo 16.06.10, 00:12
      Bylam dzis w sklepie stacjonarnym w warszawie, atmosfera w sklepie ok.Tyle tylko
      ze wybór w moim rozmiarze nijaki(podobno 36HH,wymiary 86/116), ale zakupilam
      jeden jedyny jaki był w takim rozmiarze (Panache Cleo) zdesperowana chyba tym ze
      juz mam dość wpijania sie ramiaczek.No i tak, w przymierzalni niby wszystko
      ok.ze rozmiar dobry, a ze to moj pierwszy stanik dobrze dopasowany to zostalam w
      nim. Wróciłam do domu.No i stwierdzam ze cos z tym stanikiem jest nie tak, obwod
      jakby za luzny, bo go poprawiam(chociaz to moze stare przyzwyczajenia)trosze do
      góry podjezdza. Ale to nic, najgorsze sa te fiszbiny...mi sie zdaje ze one
      jakies za duze dla mnie, za szerokie?no nie wiem, tak mi sie wbijaja w skóre
      boleśnie(wlasnie niedawno zdjelam ten stanik bo juz nie moglam wytrzymac),
      powinny one celowac w srodek pachy,a te moje wg mnie celuja za pache, w plecy...
      A ramiaczka.... jak sie poluzni (tak zeby nie pozostawaly slady na skorze) to
      zaraz przy pachach zaczyna okropnie odstawac ten material z miski.I tak nie wiem
      co mam z tym zrobic. Czy to tak ma byc wszystko? Ja poczatkujaca to nie wiem:(
      • ko_kartka Re:Panache Cleo 16.06.10, 09:41
        Może powinnaś spróbować z obwodem 34? A przepięłaś chociaż na ostatnie haftki?
        Może to tylko kwestia odzwyczajenia się d poprawiania? Fiszbiny w miseczce
        powyżej G mogą, niestety, być za szerokie i kłuć. Ale jeśli miseczka odstaje, to
        może jednak jest za duża? Ja tak miałam z pierwszym stanikiem - fiszbiny
        dziabały, miska się marszczyła i jeszcze mostek się wpijał w skórę. Ale po kilku
        dniach przyzwyczaiłam się, stanik się pewnie też jakoś do mnie ułożył i jest
        super wygodny aż do dnia dzisiejszego.

Wiesz, takie rzeczy jak niewygoda stanika nie do opanowania mogą wyjść dopiero
        po kilku godzinach noszenia - tego się nie wyczuje przy mierzeniu.
      • anka_z_lasu Re:Panache Cleo 16.06.10, 10:13
        Jaki kupiłaś model Cleo?

"obwod jakby za luzny, bo go poprawiam(chociaz to moze stare
        przyzwyczajenia)trosze do góry podjezdza."
        Spróbuj zapiąć się ciaśniej, na pierwszą haftkę i zobacz, czy jest jakaś
        różnica. Czasem za bardzo skrócone ramiączka też potrafią ciągnąć obwód do góry,
        więc sprawdź również regulację ramiączek. Też na początku miałam stary odruch
        poprawiania obwodu ;)

"Ale to nic, najgorsze sa te fiszbiny...mi sie zdaje ze one
        jakies za duze dla mnie, za szerokie?no nie wiem, tak mi sie wbijaja w skóre
        boleśnie"
        Zobacz, czy fiszbiny dokładnie otaczają pierś, czy gdzieś jest może "puste
        miejsce" pomiędzy drutem a piersią. Czasem można to "wymacać", czasem widać
        dopiero po zdjęciu stanika - ze śladów na skórze. Zdarza się, że fiszbiny
        zbytnio rozszerzają się w okolicach pachy. Z tego, co piszesz o fiszbinie
        celującej za pachę - może tak być w Twoim przypadku. Niestety, w rozmiarach
        ponad miską G zdarza się to często i różnym producentom. Można się z tym
        pogodzić, albo szukać modeli o węższych fiszbinach (choćby Effuniaki).

A ramiaczka.... jak sie poluzni (tak zeby nie pozostawaly slady na skorze) to
        zaraz przy pachach zaczyna okropnie odstawac ten material z miski.
        To może być oznaka, że miska jest za duża, choć niektóre modele, np. Brooke mają
        generalnie odstającą górę. Czy z kolei nie poluźniłaś ramiączek za bardzo?
        Odstaje tylko przy pachach, czy i przy mostku też?
        Jeśli chcesz, możesz wysłać swoje zdjęcia w staniku do naszej zamkniętej galerii
        - ocenimy dopasowanie :) regulamin tu:
        forum.gazeta.pl/forum/w,32203,91687524,91687524,Galeria_Stanikow_regulamin.html
      • akj77 Re:Panache Cleo 16.06.10, 17:48
        aminta87 napisała:

> Bylam dzis w sklepie stacjonarnym w warszawie, atmosfera w sklepie ok.Tyle tylk
        > o
        > ze wybór w moim rozmiarze nijaki(podobno 36HH,wymiary 86/116), ale zakupilam
        > jeden jedyny jaki był w takim rozmiarze (Panache Cleo)

> Ale to nic, najgorsze sa te fiszbiny...mi sie zdaje ze one
        > jakies za duze dla mnie, za szerokie?no nie wiem, tak mi sie wbijaja w skóre
        > boleśnie(wlasnie niedawno zdjelam ten stanik bo juz nie moglam wytrzymac),
        > powinny one celowac w srodek pachy,a te moje wg mnie celuja za pache, w plecy..

Panache tak ma. Spróbuj staników Freya albo Effuniaków (mówię to jako nosicielka
        34H kiedyś, 32H teraz). Ja się w ogóle nie dogaduję z fiszbinami w żadnym modelu
        Panache.
    • wera9954 Trwałe ślady po staniku 19.06.10, 17:12
      Nie wiem, czy wolno mi zakładać nowy wątek na ten temat, więc piszę tutaj.
      Noszę plisowanego czarnego Effuniaka, rozmiar 70E, wymiary jak w sygnaturce.
      Mogę swobodnie oddychać, i nie odczuwam ucisku (chyba, że spuchnę podczas upału,
      ale to co innego), ale dzisiaj zrobiłam sobie dzień bez stanika i nadal mam
      delikatne, ledwo już widoczne ślady (no ale mam!). Czy powinnam kupić luźniejszy
      stanik?
      • wera9954 Re: Trwałe ślady po staniku 19.06.10, 17:14
        A, i dodam, że kiedyś nie miałam takiej skłonności do trwałych śladów, nosiłam
        za ciasne obwody (ciaśniejsze od mojego Effuniaka), które ciągnęły fiszbiny
        niemal na plecy i ślady znikały normalnie.
        • sharteel Re: Trwałe ślady po staniku 22.06.10, 14:42
          Ale jaki to jest rodzaj trwałych śladów? Na przykład: wgłębienie,
          zaczerwienienie, zasinienie, wysypka, przyciemniona skóra? Bo w zależności od
          tego przyczyna może być różna.
          • wera9954 Re: Trwałe ślady po staniku 25.06.10, 21:05
            Trochę przyciemniona skóra.
      • indigo-rose Re: Trwałe ślady po staniku 18.07.10, 18:24
        Może masz po jakimś innym staniku, tylko nie zauważyłaś wcześniej?
        • wera9954 Re: Trwałe ślady po staniku 18.07.10, 21:53
          Najczęściej noszę właśnie tego nieszczęsnego Effuniaka, na zmianę z Georgianą
          Masquerade. A ślady są po Effuniaku, no, chociaż teraz to mam ślady po wszystkim :/
    • niedzwiedzica Freya Rio 28F - "freyowa zmarcha"? help! 22.06.10, 14:13
      Dziewczyny... help! Uświadomiony stanik noszę od około 3 tygodni (Avocado
      Charlotte) i wczoraj przyszło do mnie w końcu moje wyszukane wymarzone Rio
      Fuchsia 28F. Moje wymiary to 68 cm pod i 90 cm w biuście. Stacjonarnie mierzyłam
      białe 28E i wydało mi się przymałe, poza tym nie byłoby miejsca na migrację. I
      teraz mam problem... Obwód jest okej, (30 stacjonarnie mierzyłam i było za
      luźne), fiszbiny mniej więcej dobre, miska na dole jest cała wypełniona, ale...
      na samym środku miski w okolicach od sutka w górę do ramiączka robią mi się
      sterczące zakładki na materiale! Na większej piersi ta zmarszczka odstaje
      dosłownie na 2-3 mm sztywno, ale na mniejszej oprócz tej głównej robi się
      jeszcze mniejsza obok. Pod cienką bluzką widać trochę nierówności bo jednak
      materiał od Rio jest sztywny. I moje pytanie - czy ten materiał się po praniu
      ułoży czy ewentualnie muszę przerobić to Rio? Czy w ogóle jest sens je zostawiać
      czy odesłać? Jeszcze dzisiaj postaram się wrzucić zdjęcia na balkonetkę, ale
      może już któraś z Was ma podobne doświadczenia? Czy to jest ta słynna freyowa
      zmarcha?
      • niedzwiedzica Re: Freya Rio 28F - "freyowa zmarcha"? help! -foto 22.06.10, 19:56
        Dodałam zdjęcia na balkonetkę:
        www.balkonetka.pl/katalog/bra/freya-rio-65
        • feromona Re: Freya Rio 28F - "freyowa zmarcha"? help! -fot 25.06.10, 14:04
          Witam
          Od kilku dni stałam się posiadaczką nowego biustonosza dopasowanego
          w jednym ze sklepów polecanych tutaj na forum.
          Faktycznie biustonosz dopasowany jest ponoć dobrze , jednak ja się
          czuję w nim mało komfortowo.
          Wcześniej nosiłam biustonosze 80C lub D a wyszłam z 65G
          Biust lezy pięknie , co nie podlega dyskusji , zmiana jest
          diametralna.
          Nie mogę kompletnie przyzwyczaić się do uścisku pod biustem . Po
          całym dniu bolą mnie żebra . 70 była ponoć już za luźna.
          Czy ja będę cały czas czuła ten uścisk? czy to kwestia
          przyzwyczajenia?
          Poza tym , czy takie uciskanie żeber , nie jest przypadkiem
          niezdrowe?
          Pozdrawiam
          • confused.girl Re: Freya Rio 28F - "freyowa zmarcha"? help! -fot 25.06.10, 14:17
            Zmierz się ciasno pod biustem i napisz tutaj ile masz. Ja obecnie noszę 65e na
            71cm pod biustem, ale na początku 65 były dla mnie za ciasne i mój pierwszy
            stanik miał 70dd. I stopniowo się przyzwyczajałam do niego, zapinałam coraz
            ciaśniej aż w końcu doszłam do wniosku, że potrzebuję 65. Ale jestem na 100% że
            gdybym zaczynała od razu od 65, to rzuciłabym stanik w kąt i dała sobie spokój z
            całym "uświadomieniem" ;) Może spróbuj na allegro upolować jakiś tani stanik z
            większym obwodem:)
          • madzioreck Feromona 25.06.10, 17:29
            Ból żeber nie jest normalny, nie może tak być. Piszesz, że nie znasz swoich
            wymiarów - zmierz się miarką krawiecką, pod biustem ściśle i na wydechu, w
            biuście - w staniku, bez ściskania miarki w pozycji pochylonej. Niemniej jednak,
            jakie wymiary by nie były, to Ty zawsze decydujesz, czy stanik jest dobry dla
            Ciebie i wygodny, brafitterka ma Ci pomóc, ale decyzja należy do Ciebie. Stanik
            ma być na tyle ścisły, żeby siedział w jednym miejscu, żebyś go nie musiała
            poprawiać, żeby nie podjeżdżał na plecach do góry, ale nie może Cię cisnąć! W
            pierwszych dniach, po zmianie z obwodu 80, jest oczywiście możliwe odczuwanie
            lekkiego dyskomfortu, jak po przesiadce z luźnych klapek na szpilki, ale nie
            ból! Kupując stanik, poruszaj się w nim: zrób kilka skłonów, podnieś ręce do
            góry, podskocz - jeśli wtedy obwód się nie przesuwa, jest OK, nie kupujemy
            najciaśniejszego, jaki da radę zapiąć ;)
            Czy zgłaszałaś brafitterce, że jest Ci niewygodnie, czy dopiero w domu się
            okazało? Co to za stanik?
            • anka_z_lasu Re: Feromona 25.06.10, 17:46
              "nie kupujemy najciaśniejszego, jaki da radę zapiąć ;)" tylko właśnie: kupujemy
              najluźniejszy, który jest stabilny i nie podjeżdża ;)
        • azymut17 Re: Freya Rio 28F - niedzwiedzica 25.06.10, 15:34
          Nie jest to freyowa zmarcha. Na zdjęciu niestety widać, że stanik ma za dużą miseczkę. Jest też bardzo naciągnięty ramiączkami, co sprawia, że wrzyna się w pachę - przy częstym noszeniu mogą Ci się zrobić trudne do usunięcia brązowe ślady. Stanik stanikowi nierówny, to, że jeden egzemplarz 28E był za mały nie oznacza, że inny nie byłby dobry. Ale podejrzewam, że był za mały ze względu na obwód, przy Twoich wymiarach takie zaniżanie nie jest konieczne, 65 by pewnie wystarczyła, ale z dobrą miseczką - może mierzyłaś za dużą?

Przy Twojej budowie ciała nie może być mowy o żadnym zapasie na migrację, nie ma nic, co miało by szansę przejść do miseczki, migracja zatem będzie pewnie jakościowa (czyli ogólna poprawa stanu biustu, podniesienie, wypełnienie i zaokrąglenie). Powinnaś więc nosić staniki, które pasują na styk, tutaj po poluzowaniu ramiączek miseczka zacznie bardzo odstawać, naciągnięcie ramiączek przypłaszcza Ci obecnie biust na zasadzie bandaża :-(

Jeśli chcesz Rio, to polecam raczej 30DD (czyli miska mniej, obwód więcej) lub 28E fuksjowe - skoro białe miało za małe miseczki.
          • niedzwiedzica Re: Freya Rio 28F - niedzwiedzica 25.06.10, 17:25
            Dzięki :-) Rzeczywiście spróbuję 30DD, może rzeczywiście będzie lepiej :-)
    • bebe.lapin wspolne zakupy a odsylanie 10.07.10, 14:28
      wpisalam sie juz w watku brastopu, ale na wszelki wypadek przyklejam tez tutaj.

dziewczyny, nie wiem, co zrobic; zrobilam wspolne zakupy dla mnie i dla jednej
      forumki, ktorej stanik bede dopiero dosylac. ja juz wiem, ze bede miala zwroty,
      a nie wiem, czy jej model bedzie pasowal, czy bedzie zwracac albo wymieniac.
      i teraz jestem w kropce - odeslac swoja czesc zamowienia jako zwrot, a druga
      forumka w razie niedopasowania bedzie zalatwiac "osobno", czy przeslac jej
      wszystkie staniki, co bedzie oznaczac, ze w razie dopasowania swojego bedzie
      musiala za mnie robic zwrot i bedzie dodatkowe zamieszanie w naszych
      rozmiczeniach...

nie wiem tylko, czy inteligencja brastopu jest wystarczajaca, aby udzwignac
      logistyke tej pierwszej opcji :d - co sadzicie na ten temat?
    • a.malami75 Re: WĄTEK RATUNKOWY - 7 14.07.10, 13:53
      Witam

Moje wymiary - pod biustem 73 , w obwodzie 94

Kupiłam stanik 70 E (34E) Marks&Spencer - nie pasuje jakos ... tyle się
      naczytałam o doborze stanika a tu taki klops .Na czubku(tak od góry ) stanik się
      marszczy ale piersi wyłażą z góry , są jakieś ściśnięte . Zobaczcie i pomóżcie
      bo już nie wiem czy za mały bo wyłażą jakoś trochę czy za duża miska bo się
      marszczy .No i lezy fatalnie - nie robi jabłuszka tylko sterczy ohydnie :/
      Zdjęcia :
      img710.imageshack.us/img710/3711/85783216.jpg
      img295.imageshack.us/img295/5097/98022846.jpg
      img695.imageshack.us/img695/2457/40264990.jpg
      • anka_z_lasu Re: WĄTEK RATUNKOWY - 7 14.07.10, 14:20
        jest sporo za mały - fiszbiny powinny dotykać mostka.
    • blondzidelko Re: WĄTEK RATUNKOWY - 7 14.07.10, 16:07
      Ja mam problem z wbijajacymi sie fiszbinami w mostek. Zauwazylam, ze
      najlepiej pasuje Panache Tango. Ma to chyba zwiazek z dlugoscia
      fiszbin miedzy piersiami. Im dluzsze tym mniej boli? Probowalam
      Curvy Kate, Cleo itp, ale wszystkie fiszbiny na mostku sa krotsze od
      tego Tango II. Rozmiar 28F i generalnie leza swietnie (obwod
      idealny), ale po godzinie mam slad na mostku i boli :( Probowalam
      30, ale sa za luzne. Jakies porady? Moze sa jakies inne modele z
      takim "wyzszym mostkiem"?
      Dziekuje
      • ja-minka Re: WĄTEK RATUNKOWY - 7 14.07.10, 16:50
        Wysoki mostek ma Audelle Honeycomb balkonetka.
      • zireael00 Re: WĄTEK RATUNKOWY - 7 14.07.10, 19:10
        Znam ten ból. Bardzo delikatne dla mostków są Effunaiki, spróbuj. I to nie jedyna ich zaleta. ;)
        Odradzam Ci natomiast Freye. Rio jest w miarę łagodne dla mostków, ale większość modeli wierci dziurę.
        • confused.girl Re: WĄTEK RATUNKOWY - 7 15.07.10, 17:46
          zireael00 napisała:

> Znam ten ból. Bardzo delikatne dla mostków są Effunaiki, spróbuj. I to nie jedy
          > na ich zaleta. ;)
          > Odradzam Ci natomiast Freye. Rio jest w miarę łagodne dla mostków, ale większoś
          > ć modeli wierci dziurę.

No mi akurat fiszbiny w Rio robiły największą krzywdę;) Aż musiałam je wymienić
          na inne i jest lepiej.
          Natomiast 'łagodne' fiszbiny mam w Effuniaku i Avocado. Nic a nic nie ranią:)
      • agn44 Re: WĄTEK RATUNKOWY - 7 14.07.10, 19:50
        Z tego co czytałam, niektóre dziewczyny podkładają na początku waciki pod mostek
        i po jakimś czasie jest już lepiej. Inne odginają mostek np kombinerkami. Jeśli
        się zdecydujesz na drugie rozwiązanie, to zrób to przez szmatkę, żeby nie
        uszkodzić materiału stanika.
        Próbowałaś usztywnianych staników? Mi prawie zawsze mostek w nich odstaje.
        Natomiast, tak jak koleżanka wcześniej napisała, nie polecam Freyi, w nich nawet
        mi mostek przylega.
        • blondzidelko Re: WĄTEK RATUNKOWY - 7 14.07.10, 20:12
          Dziekuje za odzew.
          Freya nie dla mnie, bo mam piersi raczej szerokofiszbinowe i to Tango lezy idealnie.
          Probowalam z wacikami i niestety to nic nie daje. Pralam te wszystkie staniki juz kilkakrotnie i nic nie zmienia sie:(
          Sprobuje moze kombinerkami? Mozna prosic o opis techniczny?:) Mam je wyginac na zewnatrz jak rozumiem? Odmostkowo? Czy trzeba byc delkiatnym?
          A pokierowalybyscie jeszcze w modelach dla wyzszych mostkow? 28f?
          Dziekuje
          • blondzidelko Re: WĄTEK RATUNKOWY - 7 15.07.10, 17:32
            Melduje poslusznie, iz operacje obcegami pomogly! Ale sie ciesze. Caly dzien w nowym staniku i nic a nic nie boli!!!
            Dziekuje dziekuje dziekuje:)
    • ewelina_1 Zmniejszanie stanika 18.07.10, 16:21
      Trochę desperacji. ;) Na swój rozmiar w wymarzonych stanikach chyba już nie mam szans. Pojawiają się za to czasem większe obwody (nawet 2 rozmiary) z odpowiednio przeliczoną miseczką. Teoretycznie wystaczyłoby zwężenie obwodu i zamiana szerszych fiszbin na węższe. Pytanie: czy warto? Czy efekt końcowy nie będzie tragiczny? Czy ktoś już tak zrobił?
    • iwon01 Re: WĄTEK RATUNKOWY - 7 22.07.10, 08:01
      Powoli zaczynam być zdesperowana. Zawsze wydawało mi się, że mam mały
      biust, bo wymiary 80/93 nie są imponujące, ale wszystkie staniki które
      przychodzą to prawie namioty. Zamawiam 32E i niektóre są OK, ale ja
      chciałabym jakiś kobiecy stanik nie przypominający namiotu. Poradźcie
      proszę coś mało pancernego, bo już nie mam ochoty i kasy na
      eksperymenty.
      • kk345 Re: WĄTEK RATUNKOWY - 7 22.07.10, 09:18
        A jakie modele przypominają Ci namiot, co zamówiłaś dotychczas?
        Noszę 32F i żaden z moich staników nie jest namiotowy, więc nie
        wiem, do czego porównujemy...?
    • marikooo za ciasny kostium! jak go "poszerzyć"?? 01.08.10, 13:19
      Dziewczyny, pomocy.
      Kupiłam bikini Freya Darling Harbour z balkonetką. Piękny, ale 70F jest za
      ciasne na moje 72 ciasno pod (!)

Urlop zaczynam za tydzień, nie zdążę kupić większego stanika - zresztą ten model
      jest już trudno dostępny. W zwykłym staniku można zamontować przedłużkę. Co
      można zrobić w kostiumie kąpielowym??

Błagam o pomoc koncepcyjną!
      • edhelwen Re: za ciasny kostium! jak go "poszerzyć"?? 01.08.10, 13:46
        jak on jest zapinany z tyłu?
        • edhelwen Re: za ciasny kostium! jak go "poszerzyć"?? 01.08.10, 13:47
          a już widzę... jedyne co mi przychodzi do głowy, to wyjęcie tych klamerek z tyłu
          jeśli się da i prowizoryczne doszycie jakiś wstążek materiałowych do wiązania :/
      • azymut17 Re: za ciasny kostium! jak go "poszerzyć"?? 01.08.10, 13:59
        A może stary jak świat patent z krzesłem? Zapiąć na oparciu albo na nogach i trzymać kilka dni, aby rozciągnąć. W ten sposób dopasowałam sobie szorty od Vodkatini, XXS na 95 cm w biodrach :-)
        • edhelwen Re: za ciasny kostium! jak go "poszerzyć"?? 01.08.10, 15:29
          a to działa tylko na kąpielowe, czy na staniki też? ;) Mam jeden za ciasny
          stanik, z przedłużką go nie chcę nosić, a nie chcę go też oddawać xD
          • azymut17 Re: za ciasny kostium! jak go "poszerzyć"?? 01.08.10, 19:27
            edhelwen napisała:

> a to działa tylko na kąpielowe, czy na staniki też? ;) Mam jeden za ciasny
            > stanik, z przedłużką go nie chcę nosić, a nie chcę go też oddawać xD

Na staniki też pewnie działa, ale trzeba zdawać sobie sprawę, że jest to w pewnym sensie niszczenie stanika, bo tak silne rozciągnięcie może sprawić, że popękają gumki na obwodzie i materiał trochę się zeszmaci. Tak więc jest to sposób drastyczny, do stosowania w sytuacjach podbramkowych.

agn44 - fiszbiny mogą się rozjechać i stanik może stracić fason, dlatego nie jest to lekarstwo na każdy przyciasny stanik, przedłużka lepsza.
        • agn44 Re: za ciasny kostium! jak go "poszerzyć"?? 01.08.10, 16:31
          azymut17 napisała:

> A może stary jak świat patent z krzesłem? Zapiąć na oparciu albo na nogach i tr
          > zymać kilka dni, aby rozciągnąć. W ten sposób dopasowałam sobie szorty od Vodka
          > tini, XXS na 95 cm w biodrach :-)

A fiszbiny nie rozjadą się za bardzo?
      • irenka65f przeszyć zapięcie 01.08.10, 22:04
        Mam taki sam kostium. Ja odprułabym te zagięte paseczki, które są przełożone
        przez uszka zapięcia i albo przyszyłabym samym brzeżkiem - to da dodatkowe 2 cm
        obwodu, albo, jeśli 2cm za mało, doszyłabym tam kawałeczek innego materiału. Ten
        obcy materiał schowa się pod spód, a w obwodzie zyskasz ok. 4cm.
        Ale jeśli jeszcze nie nosiłaś tego kostiumu to może spróbuj najpierw ponosić go
        w domu. Możesz nawet dobrze zmoczyć obwód i taki mokry założyć. Jest szansa, że
        się dopasuje bo mój troszkę się rozciągnął, a miałam go na sobie zaledwie kilka
        razy.
        • marikooo Re: przeszyć zapięcie 02.08.10, 06:47
          Dziewczyny, dzięki za wszystkie rady!. Rozciągałam go przez kilka dni, ale to
          nie jest dobry sposób na stanik w kropki, bo się robi wzór w elipsy ;)
          Zaniosę go dzisiaj do krawca, może mi po prostu doszyje z obu stron zapięcia po
          kawałku gumy w brązowym kolorze? Zbyt mało materiału jest przy zapięciu, żeby
          popuścić, nie ma z czego.
          Boże, czemu w katalogu nie widać, że halterneck ma obwód z pojedynczej warstwy
          materiału (75 jest na mnie za szeroki), a balkonetka z podwójnej (70 za ciasna)?
          W ten sposób mam dwa kompletnie niedopasowane staniki...
    • mawel Panache Porcelain Strapless 30FF 03.08.10, 09:34
      Kopiuję tutaj mój wątek:
      Witam! Liczę że znajdę tu pomoc w rozwiązaniu mojego problemu ze straplessem.
      Bardzo brakowało mi takiego typu stanika w szafie, więc po przejrzeniu oferty
      sklepowej i różnych opinii na balkonetce zdecydowałam się na Panache Porcelain
      Nude. Bardzo się na niego napaliłam, musiałam długo czekać na mój rozmiar,
      tymczasem przeżyłam wielkie rozczarowanie gdy już przyszedł i mogłam go
      założyć. Wszystko leży totalnie źle i nie mam pojęcia dlaczego - teoretycznie
      rozmiar jest dobry, ten sam co zawsze noszę czyli 30FF, wszystkie brytyjczyki
      jakie mam są w tym rozmiarze i każdy leży dobrze. Problemy jakie występują z
      moją porcelanką:
      - odstający mostek
      - dziwny obwód- z jednej strony jak zapinam to mam wrażenie że tył jest
      strasznie rozciągliwy, dam radę zapiąć się na ostatnią haftkę, a z drugiej jak
      już to zrobię to jest mi tak ciasno że cały stanik zsuwa się mi na dół
      - miski niby są ogromne, kiedy przykładam je do ciała wydaje się że bez
      problemu zmieszczę tam mój biust, tymczasem po nałożeniu dół misek mam
      niewypełniony, a cały biust jakby rozsmarowany i spłaszczony
      • agn44 Re: Panache Porcelain Strapless 30FF 06.08.10, 17:35
        Skąd ja to znam? U mnie jest tak samo, mostek odstaje, miski rozpłaszczają
        piersi na klacie, a do tego mam niesamowite buły pod pachami :)

Dobrze go założyłaś? Strapless w przeciwieństwie do innych staników, powinien
        mieć obwód wyżej (tak jakby podjeżdżał).
        • mawel Re: Panache Porcelain Strapless 30FF 06.08.10, 17:45
          Posiłowałam się trochę z moim stanikiem. Wzięłam przedłużkę, żeby sprawdzić co
          to da, i ku mojemu zdziwieniu było dużo lepiej, nie wyglądałam już tak
          okropnie:) Jednak nadal odstawał mostek a dół misek pustawy. Piersi
          spłaszczone:( Próbowałam go różnie zakładać, ale i tak te defekty się
          pojawiały, więc zdecydowałam że stanik oddaję. Może to po prostu nie mój fason
    • excelsa Re: WĄTEK RATUNKOWY - 7 05.08.10, 22:00
      Piszę z prośbą o radę.

Pomagałam mojej cioci w dobraniu nowego rozmiaru. Od mniej więcej pół roku nosi
      30FF. Biust cioci wygląda teraz imponująco.

Ciocia mówi, że najlepiej czuje się w balkonetkach "Frei" i gotowa jest kupować
      je w ciemno. Ja mam jednak zastrzeżenia odnośnie wolnego miejsca u góry miski
      przy ramiączkach.

Ostatnio przez internet kupiłyśmy kostium kąpielowy tej marki:
      www.brasandhoney.com/freya-bikini/freya-mystic-bikini/u/w-plunge-bikini-top/.
      Gdy musiałyśmy zdecydować, czy go zostawić, ciocia była bardzo chora, więc ocena
      dopasowania niełatwa. Ciocia jest z kostiumu cały czas bardzo zadowolona.
      Jednak podczas sobotniego grilla zwróciłam uwagę, że na ramionach zostają jej
      ślady. Obwód jest zdecydowanie ciasny. Uznałam więc, że za mocno podciągnęła
      ramiączka. Poluzowałam je, ale wtedy miska u góry, koło pachy, była dużo mniej
      wypełniona, bardziej niż w normalnym staniku. Biust cały czas wyglądał dobrze,
      ale nie aż tak, jak wcześniej.

takie wolne miejsce to poważna sprawa? Może jednak nie ma przeciwwskazań do
      noszenia tych modeli? Ciocia nosi jeszcze fioletową „Tiffany” z „Masquerade” i
      beżowy T-shirt „Chantelle”, jednak żaden nie odpowiada jej tak, jak staniki „Frei”.

Bardzo dziękuję za pomoc!
      • akj77 Re: WĄTEK RATUNKOWY - 7 06.08.10, 22:13
        Ja też mam wolne miejsce przy ramiączkach w każdym bardziej zabudowanym
        staniku. To raczej normalne, pierś zaczyna się po prostu trochę niżej. Jeśli nie
        widzisz innych oznak niedopasowania, to jest OK.
        • excelsa Re: WĄTEK RATUNKOWY - 7 09.08.10, 21:56
          Bardzo dziękuję za pomoc! Jestem uspokojona. :-)
      • madzioreck Re: WĄTEK RATUNKOWY - 7 06.08.10, 23:18
        Sam fakt pustej przestrzeni przy ramiączku to nie jest objaw niedopasowania czy
        duży problem. Mówisz, że ciocia nosi zwykle balkonetki - a to jest plunge, który
        mnie podtrzymuje biust w okolicach mostka. W zależności od kondycji biustu (nic
        o tym nie piszesz), im niższy mostek, tym większa skłonność biustu do wylewania
        sie środkiem, więc przybywa przy mostku, ubywa przy ramiączkach.
        • excelsa Re: WĄTEK RATUNKOWY - 7 09.08.10, 22:04
          Dziękuję za pomoc.

Nie jestem pewna, czy dobrze się wyraziłam, określając model biustonosza. Z
          ciocią nazywamy jej staniki balkonetkami, bo tak naprawdę mają dość wysoki
          mostek, ale przypuszczam, że według producenta są to plunge.
          Biust rzeczywiście trzyma się bardziej środka miski, ale nad jej krawędzią,
          nawet przy mostku, nie tworzy się żadne wybrzuszenie.
          Niestety obawiam się, że nie umiem zbyt poprawnie ocenić kondycji biustu. Cioci
          na pewno schodzą bułki, których się nabawiła w za małych stanikach. Podpytam ją.
          Może będzie pomocne, gdy dopiszę, że ciocia ma trzydzieści pięć lat, ale wygląda
          jeszcze młodziej.

Dziękuję za wszelkie rady!
          • madzioreck Re: WĄTEK RATUNKOWY - 7 13.08.10, 13:53
            Mówiąc o kondycji, chodziło mi o konsystencje - czy biust jest jędrny, średni,
            czy raczej miękki, lejący. Myślę, że tak się po prostu biust układa w tym
            staniku, u mnie w niektórych też tak jest.
    • caffenero Panache, Eliza 30F żółta... marszczy się :( 08.08.10, 16:18
      Dziewczęta potrzebuję Waszej pomocy...
      Jestem teraz w Londynie, więc skorzystałam z okazji i pogalopowałam
      do stacjonarnego sklepu Bravissimo na Covent Garden. Tam kupiłam
      białą porcelankę 30F (która pasuje idealnie) i nieszczęsną Elizę 30F
      w kolorze żółtym. Staniczek jest niezwykle urokliwy, dlatego tym
      bardziej jest mi żal, że jednak rozmiar okazał się nie być dla mnie
      idealny.

Stanik oceniała mi jedna z brafitterek tam pracujących i
      stwierdziła, że leży dobrze. Ja w ferworze radości z zakupów
      oczywiście oderwałam metkę po powrocie do domu zanim jeszcze raz
      upewniłam się, że to na pewno ten rozmiar.
      no i klops. Kiedy dzisiaj (jakiś tydzień po zakupie) założyłam go
      pierwszy raz byłam w szoku. Wszystko wygarnęłam jak należy, fiszbiny
      ładnie okalają pierś, ale materiał brzydko marszczy się na górze
      koronki i w okolicach ramiączek. Odnoszę wrażenie jakby został na
      siłę ściągnięty, bo jest go za dużo. Na lewej piersi, którą mam
      większą, marszczenie jest akceptowalne, ale na prawej już wygląda
      nieelegancko i odznacza się ono pod bluzką.
      Mam wrażenie, że powinnam mieć mniejszy rozmiar czyli 30E. Problem w
      tym, że przez tą oderwaną metkę nie mogę go za bardzo zwrócić do
      sklepu - paragon mam, ale nikt mi na słowo nie uwierzy, że ja go
      tylko mierzyłam w domu.

Co mogę zrobić? Poczekać, aż kiedyś do niego dorosnę? Czy może
      sprzedać?
      • caffenero Re: Panache, Eliza 30F żółta... marszczy się :( 11.08.10, 15:56
        Pomożecie? :)
      • ania.biulandia Re: Panache, Eliza 30F żółta... marszczy się :( 11.08.10, 18:17
        Wszystko zależy od tego czy biust ma szansę jeszcze zmigrować/urosnąć tzn. jak
        długo nosisz już dobrze dopasowane biustonosze? czy masz ciałko do zmigrowania?
        ile masz lat?
        Jeśli brak bułek i wiek już nienastoletni ;) to marszczący się za duży
        biustonosz odprzedałabym :)
        • sarkaaa Re: WĄTEK RATUNKOWY - 7 11.08.10, 21:59
          76-77/98-99. Mam za sobą pierwszą wyprawę po stanik inny niż...85D :)Mierzyłam
          różne modele brytyjskie - 70F, 70FF, 75E i zawsze jest to samo: lepiej trzyma
          obwód 70, ale nawet przy 75 obwód stanika tak jakby zagłębia się w skórę i po
          założeniu bluzki bardziej dopasowanej widać z zewnątrz jakby rowek, który
          szczególnie widać po bokach:/ Czy to jest cena którą trzeba ponieść za
          prawidłowe podtrzymanie piersi? A może potrzeba czasu, żeby się wszystko
          dopasowało? Zapinam się na ostatnią haftkę, jestem przeciętnej budowy. A może
          powinnam szukać staników mniej ściśliwych?
          Uff, dużo pytań...;)Będę wdzięczna za pomoc...
          • kk345 Re: WĄTEK RATUNKOWY - 7 11.08.10, 22:37
            Paradoksalnie przy ścisłym obwodzie dobrze dopasowanego stanika bułki i fałdki
            na plecach będą mniej widoczne, niż przy zbyt luźnym. Wygarniaj cierpliwie biust
            do miseczek, sięgając ręką aż na plecy, wtedy część tłuszczyku przemigruje do
            miseczek, bo część z tego tłuszczyku na plecach to wepchnięty tam za małymi
            stanikami biust:) Poza tym na takich fałdkach najlepiej układają się staniki z
            szerszymi i sztywniejszymi obwodami, te z delikatnej siateczki mają z reguły
            brzegi obwodu uszyte z mocniejszej gumki/tasiemki i mają tendencję do wrzynania-
            przynajmniej u mnie, a mam podobne do Ciebie wymiary.
            No i na koniec- masz szansę na gładsze plecy i boczki, ale czasem fałdki nie
            znikają całkowicie bez śladu- wtedy musisz sobie uświadomić, ze to coś za coś-
            albo biust bedzie na miejscu, przytrzymany ścisłym obwodem i ładnie zapakowany w
            miseczkach, albo będzie się przesuwał, wylewał górą i dołem misek, ale za to
            boczki będą gładkie. Ja wolę mieć biust na właściwym miejscu :)
          • madzioreck Re: WĄTEK RATUNKOWY - 7 11.08.10, 22:43
            Trochę czasu i cierpliwości. Rozumiem, ze w okolicach obwodu robi się,
            popularnie zwany, baleronik? Mnie też się robił na początku, a później zniknął
            po cierpliwym wygarnianiu - plecy miałam gładkie mimo przynajmniej 20kg nadwagi.
            Te fałdki przy obwodzie to najczęściej efekt noszenia niedopasowanych staników -
            za luźnego obwodu i/lub za małej miseczki, ciałko ucieka wtedy pod ten za luźny
            obwód.
        • caffenero Re: Panache, Eliza 30F żółta... marszczy się :( 11.08.10, 22:46
          Dobrze dobrany biustonosz noszę od roku. Mam 23 lata i jestem bardzo szczupła,
          więc nic mi niestety nie może zmigrować. Bułek nie mam i nigdy nie miałam, więc
          chyba jednak odprzedam moją Elizę.
          Dzięki za pomoc :)
    • bed.shosanna To samo,co w "ała". 13.08.10, 11:00
      Pisałam już o moich perypetiach z obwodami w innym wątku,ale skierowano mnie
      tu,a że moich problemów nie koniec,to jednak napiszę tu.
      Moje wymiary to 66/85.Posiadam Curvy Cate Princess czarną rozmiar 28E(czyli 60F)
      i Freye Summer 30DD(65E).Freya była idealna,ale przez to,że tak wygodna,to się
      rozciągnęła i już nie trzyma tak dobrze,jak na początku.Natomiast CK nosiłam i
      nosiłam w nadziei,że się trochę rozciągnie i nic.Sine ślady,wyżłobienia w skórze
      i ból,największe i najbardziej bolesne ok.2,5cm za piersią,bo tak kończyła mi
      się fiszbina.Kupiłam przedłużkę,bolało trochę mniej,ale dalej były otarcia i
      uczucie pieczenia a dziś,boli mnie trochę bliżej piersi,bo fiszbiny nie były tak
      rozciągnięte,ale za to nie ma śladów i czuję się,jakbym miała obite żebra,no
      boli tam,gdzie kość.Zauważyłam też,że jako wykończenie od dołu są pętelki
      otaczające takie małe wystające coś-minikwiatki czy coś w tym stylu i te kwiatki
      są drapiące jak cholera,obawiam się,że one po części mnie obcierają.
      I co ja mam teraz zrobić?Co zrobić z za luźną,choć mimo to komfortową freyą i z
      princess?I jak tego uniknąć w przyszłości?I jaki wobec tego powinnam brać
      rozmiar?Jestem szczupła i mam mało do ściskania,wiec może 65 wystarczy?
      • anka-ania Re: To samo,co w "ała". 13.08.10, 12:34
        Freyę możesz podszyć - instrukcje znajdziesz tu
        Princess najlepiej puść w świat i kup większą (pewnie 30DD).

Jaki rozmiar masz brać w przyszłości? Może być tak, że każdy stanik będziesz miała w innym rozmiarze. Najlepiej przed kupnem przeszukaj wątki producenckie pod kątem danego modelu. Poczytaj czy jest mało- czy dużomiskowy, rozciągliwy czy ściśliwy. A i tak wszystkie te informacje trzeba w końcu zweryfikować nabiustnie. Nie ma innej możliwości.
        • anka-ania I jeszcze parę źródeł informacji: 13.08.10, 12:42
          balkonetka.pl/katalog/ - tu możesz porównać jakie rozmiary noszą
          dziewczyny o podobnych do ciebie wymiarach
          A tutaj masz zebrane informacje z wątków producenckich z LB i LMB:
          kataloglb.blox.pl/html
          kataloglmb.blox.pl/html
      • kryklu Re: To samo,co w "ała". 14.08.10, 19:59
        Większość Frey'i jest rozciągliwa, może lepsze byłyby z obwodem 28?
        CK są chyba mniej rozciągliwe i lepsze będą 30. Chyba, że są z Twoim
        biustem niekompatybilne.
        Rozciągnięty stanik możesz uratować podszywając obwód:
        retusze.blox.pl/2010/03/Zwezanie-obwodu.html
    • ciociazlarada Co dokładnie robi przedłużka z miską? 14.08.10, 19:36
      Mam na sobie stanik, który wcześniej mi nie pasował, chyba pisałam o nim w
      którymś Wątku Ratunkowym. Cleo George w rozmiarze 30E, z przedłużką założoną
      tak, że dokłada dwa "oczka" do obwodu. Jestem w górce rozmiarowej, stanik z
      przedłużką leży jak ulał. Przestał się marszczyć i wbijać jednocześnie, daje
      piękny zaokrąglony kształt.

Co konkretnie robi ta przedłużka z miskami? Czy są głębsze, bo fiszbiny są mniej
      ciągnięte przez obwód? Jaki rozmiar doradziłyby mi ekspertki w takim razie,
      jeśli zamarzy mi się wersja żółta lub zielona? Z góry dziękuję za pomoc!
      • kryklu Re: Co dokładnie robi przedłużka z miską? 14.08.10, 19:51
        ciociazlarada napisała:
        > Co konkretnie robi ta przedłużka z miskami? Czy są głębsze, bo
        fiszbiny są mnie
        > j
        > ciągnięte przez obwód?

Tak :)

Jaki rozmiar doradziłyby mi ekspertki w takim razie,
        > jeśli zamarzy mi się wersja żółta lub zielona?

Ja nie ekspertka, ale się wypowiem. Przy zmianie obwodu o oczko
        przeliczam wielkość miski o 2 rozmiary (30E -> 32D), ale z tym u
        różnych osób jest różnie, dlatego lepiej przymierzyć i 32D, i 32DD,
        upewniwszy się czy inna wersja kolorystyczna nie różni się
        długością/rozciągliwością obwodu i wielkością misek od znanej Ci
        wersji.

• ciociazlarada Re: Co dokładnie robi przedłużka z miską? 14.08.10, 20:41
          Podziękował:)!

Z tym 32D przeliczonym mam problem w większości staników, bo o ile
          "głębokościowo" jest ok, to D fiszbina ewidentnie jest dla mnie tak z 3 mm za
          wąska i zaczyna lekko gryźć po pewnym czasie.
    • ms_3 Re: WĄTEK RATUNKOWY - 7 14.08.10, 21:12
      Witam wszystkie Biuściaste :)
      Otóż, zakupiłam "właściwy" stanik - zostałam skorygowana z rozm. 80E
      na rozm.70 GG Panache
      superbra (Sienna czarno-różowy) z konsultacją specjalistki z Milla we
      Wrocku.
      Wszystko w sklepie było ok, ale dziś w domu - jakaś masakra :(

Stanik trzyma się w poziomie dobrze, zapięty jest na najlżejsze
      zapięcie, ramiączka są wyregulowane jeszcze przez specjalistę,a jednak
      jest "ale" - fiszbiny uciskają na żebra (mostek) a także materiał
      (ramiączko) w miejscu, gdzie ramiączko
      łączą się z miseczką (na pograniczu ramienia i pachy). Mam ochote go
      rzucić w kąt... :( A
      ciało w tym miejscu mam już czerwone i obolałe...

Czy źle go założyłam (choć w to wątpię - wygarnełam co trzeba skąd
      trzeba) czy to moje oporne ciało buntuje sie przed prawidłowym
      ułożeniem w staniku...

Powiedzcie proszę, że to minie, bo szkoda było by tej kasy, którą M
      wywalił na komplet tej bielizny...Przecież mu się nie przyznam... :(
      • ciociazlarada Re: WĄTEK RATUNKOWY - 7 14.08.10, 21:45
        Spróbuj ponosić go z przedłużką. Powinno pomóc. Natomiast to ocieranie pachy to
        niestety często występujący problem, niektóre firmy zakładają, że jak kobieta ma
        większy biust to i rozstaw ramion może musi mieć jak kopia Pudziana. Przedłużka
        też może trochę pomóc na to, jako że (właśnie się sama dowiedziałam z Wątku
        Ratunkowego od Kryklu:)) sprawia, że nie tylko tył, ale i przód stanika jest
        mniej rozciągnięty po klatce piersiowej.

Na przyszłość rozglądaj się za modelami z niską pachą. Swoją drogą ja nie mam
        ani jednego Superbra, bo mi żaden nie pasował, może nie jest to najlepsza marka
        dla Ciebie.
      • azymut17 Re: WĄTEK RATUNKOWY - 7 14.08.10, 21:55
        ms_3 napisała:
        > jest "ale" - fiszbiny uciskają na żebra (mostek)

Może to być po prostu wrażliwość Twojego mostka - jeśli wcześniej nosiłaś za luźne staniki, skóra nie jest przyzwyczajona do odczuwania czegokolwiek w tym miejscu. Pytanie tylko: czy w przymierzalni czułaś ucisk i uwieranie, ból? Jeśli tak, to może być to model nie dla Ciebie. Jeśli nie, to może być tak, jak z butami - trzeba je rozchodzić.

> a także materiał
        > (ramiączko) w miejscu, gdzie ramiączko
        > łączą się z miseczką (na pograniczu ramienia i pachy)

A prałaś już ten stanik? Stawiam, że nie :-) Ja nie jestem w stanie nosić żadnego stanika, którego po zakupie nie uprałam, bo wszędzie mnie uwiera. Na materiałach zostają resztki barwników, apretury i innych chemikaliów użytych w procesie produkcji stanika, dlatego w celu uniknięcia kłopotów lepiej go uprać przed pierwszym założeniem (jest tak zresztą ze wszystkimi ubraniami).

Pod fiszbiny na mostku podkładaj na razie wacik, jeśli po kilku (ok. 7-10) dniach noszenia (i prania :-)) nie poprawi się, możesz próbować je delikatnie odgiąć palcami (najlepiej robić to na stole, pilnując, by fiszbiny były płasko położone równolegle do blatu).
    • aankaa 34 (75)F Freya Jolie biała 16.08.10, 22:41
      no nie mogę się z nią pogodzić :(
      Wpija się w pachy z przodu (choć uświadomione biustonosze nauczyły mnie, że
      garbić się ani ładnie, ani wypada). Próbowałam kilkakrotnie i musiałabym nosić
      go wyłącznie na pieszo-wyprostowane wędrówki. A że to początek mojej drogi
      stanikowej to nie mam ich aż tyle, żeby mieć po jednym na każdą okazję.
      Ponieważ mój forumowy "dorobek" marniutki póki co, nie wiem co z tym fantem
      zrobić. Sprzedać nie mam jak (all to dla mnie czarna magia, na Giełdę LB nie mam
      szans przez najbliższe kilka/naście tygodni). I tak oto 199 zeta leży w
      szufladzie (byłabym gotowa pozbyć się go za pół ceny) i zęby (?) szczerzy ;(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka