mariposka88 74/92 23.09.10, 16:57 Witam, mam problem z doborem stanika jak większość tutaj ;/ próbowałam pzeliczać sama wg internetowych ''poradników'' wychodziło mi 75D, 65F lub 70DD więc sama juz nie wiem... a noszę 75C lecz szczerze przyznam ze piersi mi się ,,wylewają'' do góry i często muszę je poprawiać ;) proszę o radę :) pozdrawiam Odpowiedz Link
maheda Re: 74/92 - mariposka88 23.09.10, 18:17 Myślę, że najlepiej byłoby zacząć od rozmiaru 70DD lub 70E, a dopiero potem zastanowić się, co dalej :) Nie istnieje jeden jedyny rozmiar stanika, jaki się nosi, tak samo, jak nie istnieje jeden niezmienny rozmiar noszonego obuwia lub noszonych ubrań. Zawsze trzeba mierzyć, bo raz na Ciebie będzie dobry stanik w rozmiarze podanym przeze mnie (lub bliskim), innym razem w rozmiarze 75D, a jeszcze innym - w 65F. Polecam lekturę artykułu zalinkowanego w drugiej linijce mojego artykułu :-) Powodzenia! :-) Odpowiedz Link
szarotkaaaaa Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 46 26.09.10, 15:12 Hej :) Szukam swojego rozmiaru - moje wymiary: 66 ścisło pod biustem, na luźno 69, w biuście 83, w pochyleniu 86. Aktualnie jedynym stanikiem, który pasuje jest Masquerade Regency 65d wersja różowa, wcześniej mieściłam się we Freyę Antoinette 65d, ale zaczęły się robić spore buły. Czy to możliwe, że mój rozmiar to teraz 65dd? Odpowiedz Link
maheda Re: 66/86 - szarotkaaaaa 26.09.10, 16:09 W niektórych stanikach niewątpliwie tak. Nie ma czegoś takiego, jak jeden słuszny rozmiar noszonych staników - w niektórych nadal będą lepsze te w rozmiarze 65D, w innych - 65DD, a w jeszcze innych 60DD lub 60E ;) Dlatego właśnie za każdym razem trzeba mierzyć bieliznę. Odpowiedz Link
barbi_iksel Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 46 27.09.10, 13:09 Witam i proszę Was o pomoc! Obecnie noszę rozmiar 80 H i kupuję rujnując się biustonosze Felliny. Po zmierzeniu się wg. wskazówek na forum mam 120 cm w biuscie i 87 cm pod biustem. Niestety ciagle tyję, więc miseczka G zaczyna powoli być za mała. Teraz odchudzam się przy pomocy dietetyczki, więc pewnie biust się zmniejszy. Ogólnie lewa pierś jest trochę większa niż prawa. Proszę pomóżcie mi ustalić, jaki obecnie powinnam nosić rozmiar. Dziękuję! Odpowiedz Link
maheda Re: 87/120 - barbi_iksel 27.09.10, 14:08 Witaj! Masz identyczne wymiary, jak ja - gdy przyszłam na forum ;) Wtedy najlepiej na mnie pasowały staniki z okolic brytyjskiego 80(36)H, bo miałam biust w dużej mierze rozsmarowany wokół żeber. Jednak teoretycznie przy takich wymiarach powinny Ci pasować staniki w rozmiarze około brytyjskiego 36(80)HH lub nawet 36(80)J. Felinowe H nijak się ma do brytyjskiego H - trzeba mierzyć. Polecam zerknięcie na Biuściastą Mapę Świata - tam znajdziesz najbliższe Ci sklepy, w których właścicielki i ekspedientki znają się na brafittingu i potrafią dobrać odpowiedni rozmiar stanika lub przynajmniej doradzić, jeśli tych staników nie mają na stanie. Rozmiar stanika zawsze dobiera się na teraz i już - a nie na bliżej nieokreślone "kiedyś" ;) Dlatego nie ośmielę się nawet zgadywać, co może się z Twoim biustem stać za np. miesiąc, a co nie - organizm każdej kobiety reaguje w różny sposób na takie same bodźce, np. na odchudzanie. Powodzenia! Odpowiedz Link
barbi_iksel Re: 87/120 - barbi_iksel 04.10.10, 19:00 Dziękuję pięknie za pomoc! Jak już moja waga się ustali, to wybiorę się do dobrego sklepu, albo zwrócę do braffiterki. pozdrawiam Odpowiedz Link
szaksa72 89/117 29.09.10, 13:44 Duży ten mój biuścik , ale może mi coś podpowiecie :) Najlepiej czuję się w biustonoszu 85G, nie jest on szczytem marzeń bo przy schylaniu się biust "wydostaje się z uwięzi" , bieganie to też droga przez mękę . W biuście zapięta jestem na ostatnią haftkę więc może powinno być 80... Myślałam o rozmiarze 85H a może od razu 85I ale najpierw może wy mi coś doradźcie :) Odpowiedz Link
maheda Re: 89/117 - szaksa72 29.09.10, 23:00 Skoro w 85tce biust ucieka ze stanika - trzeba mierzyć 80tkę, nie ma rady ;) W stanikach produkcji brytyjskiej spróbuj zacząć mierzenie od rozmiaru około 36(80)GG lub 36(80)H. W stanikach produkcji polskiej szerzej - z okolic 80H-80K ;-) - tak szerokie rozbicie z uwagi na baaaardzo różne rozmiarówki polskich firm szyjących bieliznę. Odpowiedz Link
magdusiaf11 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 46 30.09.10, 13:53 91/114-115 Witam, na zmierzylam sie tak jak opisano to na wstepie. Chcialabym jednak zaznaczyc, ze jestem osoba z tluszczykiem, a czytalam gdzies, ze od wyniku pomiaru pod biustem powinno sie odjac wtedy nawet 5-6 cm. Podane przeze mnie wymiary sa bez odejmowania. Obecnie stwierdzam, ze nie mam juz chyba zadnego stanika, ktory by dobrze lezal. Do tej pory kupowalam 85D i miska jest jednak za mala. Pod biustem z tym 85 tez roznie byla. Jak mierzylam rozne staniki jedne sie strasznie wpijaly, inne lezaly w miare ok, ale po jakims czasie podchodza mi do gory na plecach i w ogole nie trzymaja piersi jak trzeba. Przyznam, ze dopiero zaczynam szukac dobrego dla siebie rozmiaru, a we wszystkich artykulach jakos malo jest informacji jak to jest z dobrym dopasowaniem przy tluszczyku:) Mam tez problem z piersiami, po karmieniu jedna jest wieksza:( Odpowiedz Link
madzioreck 91/114-115magdusiaf11 03.10.10, 19:44 Z tym pomiarem pod biustem chodzi o to po prostu, żeby zmierzyć obwód "twardszych" tkanek, bo miękki tłuszczyk nie stanowi żadnego oparcia dla obwodu. Nie ma potrzeby, jeśli zmierzymy się ściśle, odejmować dodatkowych centymetrów. Wprawdzie nie ma jednego, uniwersalnego rozmiaru stanika, który będzie na Ciebie pasował we wszystkich modelach, bo są one różne, tak jak buty i ubrania, ale powinnaś celować w okolice brytyjskiego 38(85)FF, lub jeśli trafisz na rozciągliwy model (np. Staniki Freyi: Arabella, Eleanor) - to raczej 36(80)GG. Bardzo ważne jest prawidłowe założenie stanika i dokładne wygarnięcie biustu do miseczek, bez tego nie da się ocenić, czy rozmiar jest dobrze dobrany, dlatego polecam lekturę tego krótkiego poradnika: stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html Jeśli chodzi o jedną pierś większą - to normalne, mało jest kobiet, które mają idealnie takie same piersi. Jeśli asymetria nie przekracza 1 rozmiaru miseczki - dobieramy biustonosz do większej piersi. Powodzenia :) Odpowiedz Link
iunae 73-4/98-9 30.09.10, 17:10 Witajcie :) Myślałam, że ominie mnie wizyta w tym temacie, ale jednak wiedzy nigdy nie za wiele ;) Ściślej rzecz biorąc, wątpliwości porobiły mi się właśnie od nadmiaru wiedzy :P Czytam te blogi, czytam różne wypowiedzi i głupieję, delikatnie mówiąc. Zacznę od tego, że miesiąc temu było 78/98, więc jednak coś takiego jak migracja istnieje, wow ;) W moim 70F prawa pierś zaczyna niemiłosiernie bułkować, nawet gdy siedzę. Moje pytanie: przeliczyłam się wedle nowych wymiarów i wyszło mi 30GG; rozciągliwe niby 28HH ale szczerze to nie biorę ich pod uwagę. Niby nie mam literkofobii, ale też nie mam literkofilii (w sensie: ach! D za mało, F co tam? jedziemy dalej z alfabetem) i jednak chciałabym, żeby stanik posłużył mi nieco dłużej... Ach, dodam dla pewności: z uwagi na kiepską konsystencję piersi* (lata w miseczce Bee robią swoje) mierzę obwód w biuście albo w staniku albo bez, natomiast zawsze w pozycji pochylonej, bo jednak troszkę mi spoglądają na buty. *choć i tu zaczyna być poprawa, szczególnie z boku. Ech, dwie przyjaciółki z moimi radami i kalkulacjami są zachwycone i już się dumnie uniesione noszą, a ze sobą mam problem :D Odpowiedz Link
madzioreck Re: 73-4/98-9 iunae 03.10.10, 19:51 Widzisz, do wszelkich kalkulatorów i tabel należy podchodzić z dystansem, powstawały m. in. w różnym czasie, po doświadczeniach z różnymi modelami staników. Nie sądzę, abyś dobrze czuła się w obwodach 28 - mało jest staników aż tak rozciągliwych, a zaniżenie o 2 rozmiary w przypadku wąskich obwodów może się skończyć bólem i niewygodą. Inaczej ma się sprawa przy obwodach rzędu 80 i więcej, jest więcej materiału, który się rozciąga. Proponuję celować w ścisłe 32FF (taki np. Cleo George czy Ariza powinny być obwodowo w sam raz, mojego georga zaczęłam nosić bez niewygody dopiero przy takim obwodzie pod biustem, jak Ty, 30 nawet bym chyba nie zapięła) lub luźniejsze 30G, 30GG (Arabella, Eleanor). Zawsze jednak ostateczna weryfikacja następuje przy przymiarce. Odpowiedz Link
hare851 91-92/112-113 02.10.10, 15:59 Witam, dopiero zaczynam swoją przygodę i chyba nawet nie umiem się dobrze zmierzyć ;) bo wynik raz jest 91/112 a raz 92/113. Jaki w takim razie powinnam nosić rozmiar? Pozdrawiam Odpowiedz Link
madzioreck Re: 91-92/112-113 hare851 03.10.10, 19:53 Proponuję celować w okolice brytyjskiego 38(85)F, 38FF, przymierzając stanik pamiętaj aby go prawidłowo założyć i dokładnie wygarnąć biust do miseczek - to konieczne, aby ocenić, czy rozmiar jest prawidłowy: stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html Powodzenia :) Odpowiedz Link
moniakociara Re: 91/116 03.10.10, 16:15 Prosilabym o dobranie rozmairu dla mojej mamy. W 'zwisie' tez jest 116. Mama jest osoba duza, z nadwaga. Obecnie nosi staniki 40DD-42D. Mówi, ze czasami i w takich nie moze sie dopiąc, czy to efekt rozmasowania biustu na plecach i pod pachami? Odpowiedz Link
madzioreck Re: 91/116 moniakociara - mama 03.10.10, 20:01 Obecnie nosi staniki 40DD-42D. Mówi, ze czasami i w > takich nie moze sie dopiąc, czy to efekt rozmasowania biustu na plecach i pod p > achami? To efekt za małej miseczki. Jeśli piersi nie mieszczą się w miseczkach, to muszą zmieścić się gdzie indziej, stąd wrażenie, że obwód jest ciasny. Mama powinna celować w okolice brytyjskiego 38(85)G, choć na pewno nie w każdym staniku akurat ten rozmiar będzie idealny, staniki są różne nawet w jednym rozmiarze, mają ciaśniejsze/luźniejsze obwody, większe/mniejsze miseczki. Zawsze, jeśli są wątpliwości, czy to obwód jest za ciasny, czy miseczka za mała, należy zapiąć stanik miseczkami do dołu. Jeśli wtedy obwód jest OK, to znaczy, że trzeba szukać większej miseczki. Przymierzając stanik, trzeba dokładnie wygarnąć piersi do miseczek, sięgając aż do pleców: stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html To bardzo ważne, bo jeśli biustu nie wygarniemy, to możemy dojść do wniosku, że miseczki są wiele za duże, a po wygarnięciu okazuje się, że są dobre lub nawet za małe. W początkowym okresie ciałko z miseczek usiłuje oczywiście uciekać z powrotem pod pachy i na plecy, ale po pewnym czasie, różnym u różnych osób, zostaje na stałe tu, gdzie jego miejsce, ale wygarnianie dobrze powtarzać kilka razy dziennie. Powodzenia :) Odpowiedz Link
de_monn Re: 81/97 03.10.10, 19:02 witam. poprosze o dobor rozmiaru stanika. dotychczas nosiłam raczej staniki typu push-up bo ciezko mi bylo uwierzyc ze cos miekkiego moze dobrze utrzymac moj wiotki biust. poprosze wiec rowniez o przyklad fajnego stanika ktory w moim rozmiarze zbieralby ladnie moj biust. w tej chwili nosze stanik o obwodzie 71 i choc nie cisnie to zostawia czerwone slady na ciele. Odpowiedz Link
madzioreck Re: 81/97 de_monn 03.10.10, 20:09 Hej :) Dla podtrzymania biustu nie ma większego znaczenia czy stanik jest miękki, czy usztywniany - haczyk tkwi w doborze rozmiaru i w tym, aby materiał miseczek był nieelastyczny, wtedy biust jest utrzymany, bo materiał nie poddaje się piersiom, tylko odwrotnie :) Jeśli chodzi o ślady - jakiego rodzaju to są ślady? Takie same, jak zostają po gumce od skarpetek, majtek czy pasku spodni? Czy raczej sine wżery, które nie znikają po krótkim czasie? Bo u mnie na przykład ślady zostawia każda część garderoby, ale znikają pół godziny po zdjęciu ciucha. I czy rozmiar miseczek jest dobry? Bo może to być kwestia za ciasnego obwodu, albo za małych miseczek przy dobrym obwodzie - wtedy stanik też ogólnie robi się za ciasny. Proponuję w większości staników celować w brytyjskie 34(75)DD, albo 32(70)F w przypadku modeli znanych z rozciągliwego obwodu - np. Freya Eleanor czy biała Jolie. Są również staniki, gdzie lepszy będzie 36(80)C, 36D - taki np. Panache Cleo George czy Panache Ariza mają ścisłe obwody i spokojnie można brać obwód bez zaniżania. Jeśli chodzi o konkretny model - trudno mi coś doradzić, bo każdy stanik na każdym biuście leży inaczej, musisz poprzymierzać i popróbować. Na większości biustów ładnie leży np. Freya Rio (ścisliwiec). Jesli biust jest wiotki, to na początek nie decyduj się na mocno powycinane staniki typu hulfcup czy plunge, tylko raczej fason balkonetka lub fullcup. Odpowiedz Link
madzioreck Re: 77/99 18.10.10, 22:05 Hej, proponuję celować w brytyjskie 32(70)FF, z ciaśniejszych modeli (np. Cleo George) - 34(75)E. Odpowiedz Link
ulinezja Re: 77/99 03.12.10, 12:53 madzioreck napisała: > Hej, proponuję celować w brytyjskie 32(70)FF, z ciaśniejszych modeli (np. Cleo > George) - 34(75)E. Poprzymierzałam troche właśnie takich ostatnio i stwierdzam, że to jest chyba to :) A sportowe? Kupiłam Shocka ( WCZORAJ) i :( błąd :((( Nie trafiłam... :( Na pierwszy rzut "oka" był dobry, ale na drugi już nie. Mam go teraz na zbyciu. SA B518 75E level 3. Biały. Odpowiedz Link
lori_anna 74/109/111 07.10.10, 12:34 dziewczyny, ostatnio mi urósł biust (z powodu ciąży) i muszę zmienić bieliznę, moje aktualne wymiary to 74/109 (111 w zwisie), mam dobrą arizę mulbery w rozmiarze 30K, zamówiłam też bubble bra (bravissimo) w tym samym rozmiarze, ale ten model jest mega ściśliwy (w spoczynku 61, rozciąga się maks do 71cm), wiec bez przedłużki nawet go nie moglam zapiac - zastanawiam się na jaki wymienic 32J? 32JJ? poradźcie :) Odpowiedz Link
kate1748 cze 07.10.10, 19:19 hej Kobiety! też mam mam problem z doborem prawidłowego stanika. ;/ pod biustem mam 75cm a w biuście 89cm... te czarodziejskie tabelki nic mi nie mówią:( pomożecie?? Odpowiedz Link
madzioreck kate1748 75/89 18.10.10, 22:10 Proponuję zacząc od bryt. 32(70)D, zreszta w tym rozmiarze powinnaś też znaleźć bez problemu polskie staniki, w tych okolicach rozmiarówki polska i brytyjska się pokrywają :) Pamiętaj o prawidłowym zakładaniu stanika i wygarnianiu biustu do miseczek, bo bez tego nie ocenisz, czy stanik jest prawidłowo dobrany: stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html Odpowiedz Link
madzioreck Re: 74/109/111 18.10.10, 22:08 Niestety nie powiem Ci na 100%, że powinnaś wziac 32J czy 32JJ, natomiast podejrzewam, że w obwodzie 30 większość staników będzie za ciasna - nie chodzi tez o to, żeby dać radę zapiąć, ale jeszcze nosić cały dzień i oddychać ;) Musisz, niestety, przymierzyć, jedne kobiety zmieniając obwód przeskakują o 2 miski (tak, jak wskazuje tabela), a inne o jedną... Odpowiedz Link
mkiichigo Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 46 07.10.10, 22:58 Witam. Po dokładnym zmierzeniu się wyszło mi że mam 75/98. Jak do tej pory kupowałam 75D, ale to jednak na pewno nie jest mój rozmiar - kiedy się pochylam lub gwałtownie ruszam, moje piersi po prostu "wylewają się" górą z miseczek . Mam bardzo małe doświadczenie z dobieraniem odpowiedniego stanika, ponieważ mam dopiero 16 lat, a w sklepach, w których jak dotąd bywałam znalezienie wspomnianego wyżej 75D (nie wypchanego) graniczy niemalże z cudem. Bardzo byłabym wdzięczna za poradę i proszę też o podanie polskiej rozmiarówki ;) Odpowiedz Link
mkiichigo Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 46 12.10.10, 19:29 byłam dzisiaj w sklepie Lady's Place w metrze centrum i bardzo miała pani pomogła mi dobrać rozmiar. zmierzyła mnie dokładnie i okazało się, ze mam pod biustem 70cm a nie 75, jak myślałam. Od teraz mój rozmiar to 65F/FF ;) Tylko ceny tych staników są trochę przerażające... Odpowiedz Link
zwyczajna.ja Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 07.10.10, 23:23 Witam, Chciałabym dobrać właściwy rozmiar stanika.. Mój rozmiar konfekcyjny to 38 z tendencją do 36.. Teraz noszę 70D firmy MAT..i w sumie tylko push upy..ale chciałabym mieć choć jeden miękki.. Wydaje mi się, że miseczka jest ok.. Proszę o pomoc bo na "kalkulatorach widzę różne rozmiary PL.. 65D, 70B, 60G! Zgodnie z Waszą sugestią odnośnie mierzenia: - pod biustem 70 - w biuscie 85 Interesują mnie obydwa rozmiary (GB i kontynentalne) bo jeszcze nie wiem jaki stanik kupię.. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link
zwyczajna.ja Jeszcze jedna prośba.. 08.10.10, 10:59 Jaki krój stanika wybrać, żeby piersi ładnie wyglądały.. Na chwilę obecną rozjeżdżają mi się coś na boki.. :/ Nie wiem czy to wina złego rozmiaru czy taka już moja uroda.. Odpowiedz Link
madzioreck 70/85 zwyczajna.ja 18.10.10, 22:16 Hej :) Kalkulatory mają to do siebie, że nie uwzględniają różnic między modelami staników... ze ściśliwych możesz próbować obwodu 70(bryt. 32), i wtedy celuj w okolice 32B, 32C (pol. podobnie, w tych okolicach rozmiarowych rozmiary polskie i brytytjskie wypadają podobnie, przynajmnie wg tabel), z bardziej rozciągliwych - 30(65)D, 30DD. Rozjeżdżanie się piersi na boki to nie "taka uroda", tylko taki stanik... niestety nie jestem w stanie nie na żywo, tylko przez net doradzić modelu, który zrobi Ci z biustem to, co chcesz - natomiast na pewno najważniejsze jest dobranie rozmiaru. Poczytaj wątek o modelach polecanych na początek, poprzymierzaj, pooglądaj zdjęcia na stronach sklepu - na każdym biuście stanik leży inaczej. Bardzo ładnie zbiera np. Freya Rio, ale czy w przypadku każdej osobyu tak będzie, tego nie wiem. Odpowiedz Link
kubekja123 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 46 13.10.10, 11:30 Proszę o podanie właściwego rozmiaru, także rozmiarówkę dla polskich i niemieckich marek Wymiary: - pod biustem 75cm - w biuście 90cm Obecnie kupuję biustonosz 85C, ale wg mnie miseczka nie jest do końca dopasowana (jakby za mała). Teraz karmię piersią (syn ma skończony rok tak więc karmienie jest ustabilizowane). Z góry dziękuję Odpowiedz Link
madzioreck kubekja123 18.10.10, 22:20 Hm... według mnie to jest przede wszystkim za duży o jakieś 3 rozmiary obwód... powinnaś celować w okolice bryt. 32(70)D, 32DD. Przy za luźnym o tyle oczek obwodzie naprawdę trudno stwierdzić, co jest nie tak z miseczką... Pamiętaj również o prawidłowym zakładaniu stanika: stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html Odpowiedz Link
komarmarusia Re: 70/96 14.10.10, 23:38 Witam! Tak jak podałam w temacie obwód pod biustem to 70 cm na wydechu, a w zwisie 96. Obecnie noszę 80D, z czego obwód jest dobry bo firma ta ma nieco zaniżony obwód, natomiast miska jest za mała - szczególnie jeśli chodzi o lewą pierś bo jest nieco większa. Schudłam 8 kg, moje rozmiary się zmieniły i potrzebuję Waszej pomocy!!! Zbliża się dzień ślubu, a każda panna młoda chce dobrze się prezentować dlatego wszystko w Waszych rękach :) Interesują mnie oba rozmiary (kontynentalny jak i GB). Odpowiedz Link
madzioreck komarmarusia 70/96 18.10.10, 22:25 Zdarza się, że stanik ma tyle nietypowa rozmiarówkę, że trzeba zawyżyć obwód - ja tez mam jeden z obwodem 80, który pasował na dużo mniej pod biustem, ale tak zdarza się dość rzadko. Proponuję celować w okolice bryt. 32F, 32FF lub 30G, w zależności od tego, jak zachowuje się obwód. Z polskiej rozmiarówki - teoretyczne wg tabeli ogólnej - 70G, 65J, natomiast tu radzę jednak zajrzeć w tabele poszczególnych producentów, ponieważ u nas nie ma jednego standardu w tej dziedzinie, i tak 70G Avy czy Gai to coś całkiem innego niż 70G Dalii, która ma rozmiarówkę bliższą brytyjskiej. Tu jeszcze krótki poradnik dotyczący zakładania stanika: stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html Odpowiedz Link
ninamyers Stanik dla teściowej 17.10.10, 00:04 Witam, Bardzo proszę o pomoc w doborze stanika dla teściowej. Jej wymiary to 86,5 cm pod biustem mierzone dość ścisło (ale na cienką sukienkę) i 104 cm w biuście mierzone w staniku na tą samą cienką sukienkę. Teściowa do tej pory nosiła 85E miękki na fiszbinach, ale jak dziś dotknęłam to obwód latał luźno i oczywiście podjeżdżał zbyt wysoko. Faktem jest również że ostatni stanik kupiła sobie (jak zeznała) 3 lata temu. Jej piersi sama określiła jako "latające papierki". Wiem, że podane przeze mnie wymiary nie były zebrane zgodnie ze sztuką, ale dla mnie już i tak zagadnięcie jej o stanikowy temat i zebranie tychże wymiarów było nie lada wyzwaniem, dlatego raczej chciałabym uniknąć proszenia jej o wymiary w zwisie lub bez stanika. Teściowa jest starszą panią (po 80-tce) i jest troszkę przy kości. Proszę też o info czy dla zupełnie niejędrnego biustu sprawdziłby się jakiś Effuniak (plunge) czy raczej nie? Dodam że w tym przypadku chodziłoby mi aby jej dekold był po prostu dekoldem (generalnie chciałabym żeby poczuła się lepiej we własnym ciele - teraz aż przykro patrzeć na jej dekold) - nie chodzi mi o jakieś super dopasowanie również ze względu na to, że pewnie nie jest przyzwyczajona do ciasnych obwodów. Za jakąkolwiek pomoc będę niezmierne wdzięczna. pozdrawiam serdecznie Nina Odpowiedz Link
madzioreck 86/104 teściowa ninamyers 27.10.10, 11:13 Teoretycznie rozmiar, który teściowa nosi teraz (zakładam, że to rozmiar kontynentalny, nie brytyjski?) nie powinien być najgorszy, ale wszystko zależy od konkretnego stanika... w tym samym rozmiarze stanik może być za ciasny lub za luźny. Trzeba po prostu przymierzyć, i zobaczyć, jak będzie leżał i jak teściowa będzie się w nim czuła. Szukajcie bliżej 80E, 80F (i polski, i brytyjski rozmiar), natomiast raczej odradziłabym effuniaki, ponieważ ze względu na niski mostek niespecjalnie nadają się na bardzo zniszczone biusty, polecałabym raczej krój balkonetka lub fullcup. Przy przymierzaniu stanika to jest BARDZO ważne: stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html Odpowiedz Link
zuzaplastus Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 46 17.10.10, 10:46 72/94 Posiadam staniki 75d, 80c i 80d, żaden nie leży dobrze. Odpowiedz Link
madzioreck 72/94 zuzaplastus 27.10.10, 11:21 Witaj :) Proponuję celować w okolice rozmiaru bryt. 30(65)FF lub z ciaśniejszych modeli (opinie o modelach na forum) 32(70)E, polski - około 70F, 70G, 65I - ale to jest, w przypadku polskich rozmiarów, tylko teoria i naprawdę szeroko rozumiane "okolice" - np. Dalia szyje rozmiary bardzo zbliżone do brytyjskich, i te nasze rozmiary są mocno rozstrzelone. Tu poradnik ułatwiający zakładanie stanika, bo to bardzo ważne - jeśli nie wygarniesz dobrze biustu do miseczek, nie będziesz w stanie ocenić, czy biustonosz jest prawidłowo dobrany: stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html Odpowiedz Link
chuckbass1990 79/95 17.10.10, 12:50 Ostatnio noszę staniki 80C, ale nie leżą idealnie. Odpowiedz Link
madzioreck Re: 79/95 chuckbass1990 27.10.10, 11:23 Proponuję szukać w okolicach bryt. 34(75)D, 34DD, podobnie w polskich - 75D, 75E. Pamietaj, że aby właściwie ocenic, czy stanik dobrze leży: besame.blox.pl/2007/02/Stanikowo-poradnikowo.html trzeba go prawidłowo założyc: stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html pozdrawiam :) Odpowiedz Link
zuzaplastus 72/94 17.10.10, 14:18 Staniki 75d, są za duże w obwodzie i miseczka jest przymała Odpowiedz Link
maheda Re: 72/94 - zuzaplastus 03.11.10, 09:56 Spróbuj raczej staników z okolic brytyjskiego 30(65)F lub 30(65)FF, względnie czegoś z okolic 32(70)E lub 32(70)F. Odpowiedz Link
swislowa JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 17.10.10, 22:20 Witam! Ja również z tą samą prośbą=] Przy obwodzie 85 pod biustem i 108 w biuście jaki rozmiar stanika byłby najodpowiedniejszy? Jaki model polecałybyście mi, żeby mój ciężki, "kroplowaty" biust wyglądał ładnie i seksownie? Do tej pory nosiłam Triumph Ladyform Soft w rozmiarze 80e i powiem szczerze, że na ten model nie mogę już patrzeć. Marzy mi się coś z pięknej koronki=] Pozdrawiam Marta Odpowiedz Link
madzioreck 85/108 swislowa 27.10.10, 11:37 Hej :) Proponuję poszukać w okolicach bryt. 36(80)F, 36FF, w naszej rozmiarówce - w okolicach teoretycznie 80H, w praktyce nasza rozmiarówka zaley od konkretnego producenta i może pasować całkiem inny rozmiar (np. rozmiary Dalii zbliżone sa zdecydowanie bardziej do brytyjskich, niż polskich...). Najważniejsze jest to, abyś umiała ocenić, czy stanik dobrze lezy, rozmiar nadrukowany na metce ma drugorzędne znaczenie: besame.blox.pl/2007/02/Stanikowo-poradnikowo.html stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html Co do modelu... cóż, wymiary to nie wszystko, nie potrafię Ci powiedzieć na odległosć, w czym Twoje piersi będa się najlepiej prezentować, każdy biust jest inny. Ale za to powiem Ci, że w tych okolicach rozmiarowych możesz kupić sobie stanik, jaki tylko chcesz :) Odpowiedz Link
renia_84 79/97 20.10.10, 23:43 Witam. Mam różne rozmiary biustonoszy głównie 75 c,d, w ciąży nosiłam pod biustem 80 ale teraz są bardzo obszerne-dziwne bo 79 mam pod biustem, sama już nie wiem jakie mam nosić. Karmiłam synka 17 m-cy, teraz ma 2 lata. Najlepiej czuję sie w bardotkach, fajnie podnoszą biust. Proszę o 2 rozmiarówki. Odpowiedz Link
maheda Re: 79/97 - renia_84 03.11.10, 09:54 Może spróbuj staników w rozmiarze około brytyjskiego 75(34)DD? W polskiej rozmiarówce od 75D do 75F, w zależności od firmy. Odpowiedz Link
jo-asienka 87/113 21.10.10, 17:04 Na sobie mam teraz Arizę czerwoną 36G, mam wrażenie że jest tak nie do końca kompatybilna z moim biustem - odstają mi ramiączka przy łączeniu z miseczkami i chyba jest nieco za mały, niby nie bułkuje ale jakoś tak dziwnie wygląda (może dlatego że do tej pory nosiłam mocno zabudowane i za duże po schudnięciu z poziomu 40GG?). Fiszbiny raczej ok jeśli idzie o rozstaw w tym modelu. Co sugerujecie, w co celować? Odpowiedz Link
maheda Re: 87/113 - jo-asienka 03.11.10, 09:52 Jeśli szczyt biustu jest ściągany w dół, to miseczka jest za mała. Być może lepsza jednak byłaby Ariza w miseczce większej lub po prostu stanik o innej konstrukcji. Odpowiedz Link
paolcia2486 Jaki stanik? Paola 22.10.10, 20:19 Witam. Chyba nigdy nie byłam zadowolona ze swojego stanika. Większość czasu chodzę bez lub w staniku sportowym. Wiem, że chodzenie bez stanika nie wpłynie dobrze na ich wygląd, dlatego chciałabym dobrze dopasowany stanik. Pod biustem mam jakieś 72 lub 71 cm. Nie jestem pewna jak mocno miałam trzymać miarkę. Trzymałam po prostu tak by się nie zsuwała. W biuście w miękkim staniku po pochyleniu się wg instrukcji - 87 cm. W sumie biust raczej nie duży ;) Normalnie noszę staniki 70 lub 75 B. Mama zawsze pomagała mi wybrać idąc tak jak większość kobiet "na oko". Mały biust - mała miseczka. Ona sama chyba też nigdy nie była zadowolona ze swojego. Jaki problem w moich? nie układają się w ogóle. Obwód podchodzi mi do góry, a jeśli zapnę ramiączna na krzyż, często zapięcie nawet nie przylega do ciała. Ramiączka albo mi się wrzynają w skórę, albo spadają. Miseczki... cóż. Fiżbina nie wskazuje raczej środka pachy. Jako, że jedną pierś mam dość widocznie mniejszą od drugiej, jedna z nich podzielona jest brzegiem miseczki na taką bułeczkę wylewającą się, druga natomiast często delikatnie odstaje. Jeśli zciaśnię ramiączko, tak by przylegała stanik nie układa się dobrze. Podchodzi do góry kiedy unoszę ręce. Nie wiem już co powinnam zmienić Skoro obwód 70 jest na mnie za duży mam nosić 65? Nie będzie za mały? No i w zwykłych sklepach często trudno go dostać. Poproszę rozmiary kontynentalne i brytyjskie, jeśli można. No i jakąś porade jaki typ stanika dobrać by uwydatnić biust, a nie zrobić sobie krzywdy źle dobranym za małym, z którego biust się "wylewa". Odpowiedz Link
maheda Re: 71/87 - paolcia2486 03.11.10, 09:44 Skoro 70 są za luźne, to dość naturalnym jest spróbowanie, czy 65tki nie będą w sam raz, nie uważasz? :) Próbuj staników w okolicach brytyjskiego 30(65)DD lub polskiego 65E. Co do krojów staników - wiele zależy od kształtu biustu, oczywiście. Jednak biusty w tym rozmiarze kapitalnie kształtują staniki Ewy Michalak (przy czym tu radziłabym jednak wyjątkowo celowanie w 70C), bądź dowolne staniki z poziomym górnym brzegiem miseczek. Odpowiedz Link
paolcia2486 Re: 71/87 - paolcia2486 06.11.10, 18:22 korzystając z okazji, że przebywam kilka dni we Wrocławiu zaszłam do sklepu poleconego na waszym forum. Rzeczewiście wyszłam ze staniczkiem 65 E, chodź tylko dlatego, że był push up. staniczki bez gąbeczek które mierzyłam i były na mnie dobre to 60 E. mimo wszystko już czuję różnice. jestem na prawdę zadowolona :) Dzięki, że są takie fora, sama nie dałabym sobie rady :) Odpowiedz Link
martakozaczuk 76/97 23.10.10, 10:14 Jak w temacie - pod biustem sprawa prosta. Biust mierzony w Arabelce 30FF w "zwisie". Bez stanika jak stoję ma 97, w "zwisie" bez stanika 102. Teraz noszę staniki Ava 70G albo 65H. Są ok, choć troszkę się rozciągają. I pod pachą mam troszkę bułki i nie wiem, co z nimi zrobić, bo do miski wygarnąć się nie dadzą. Może taka moja uroda ? Wspomniana arabelka ma chyba ok miskę, jednak lekko bułkuje - mam wrażenie, że to spowodowane sztywną, nierozciągliwą koronką w górnej części miski. Mam 25 lat, 168cm wzrostu, waga 70kg, więc mam trochę tłuszczyku. Odpowiedz Link
maheda Re: 76/97 - martakozaczuk 03.11.10, 09:41 Noalle osochosi? :) Masz staniki w teoretycznie około dobrym dla Ciebie rozmiarze, wiesz, na czym polega witz... w czym możemy Ci pomóc? Odpowiedz Link
aneczka574 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 46 23.10.10, 22:31 mój rozmiar pod biustem to 70 a pod gdu jestem pochylona 85, wydaje mi sie ze rozmiar ktory obecnie nosze (80B, 70C) nie jest moim odpowiednim. Proszę o pomoc. chciałabym polską rozmiarówkę. Odpowiedz Link
justinehh Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 46 02.11.10, 16:44 Na początek możesz celować w 65D. Odpowiedz Link