Dodaj do ulubionych

Jak dbać o biust w trakcie odchudzania?

26.08.10, 14:00
Było już na forum parę wątków o odchudzaniu, ale dotyczyły one raczej wpływu odchudzania na rozmiar niż pielęgnacji. Chciałabym, żeby ten wątek był takim mini-kompendium wiedzy, co robić, żeby nasze piersi przetrwały ten okres w jak najlepszej formie :)

1. KONIECZNIE przez cały okres odchudzania (który może przecież trwać miesiącami) powinno się mieć chociaż jeden stanik w aktualnym rozmiarze. Przy szybkim chudnięciu wystarczy jeden, później, gdy idzie to wolniej, przydałyby się dwa. Tyle teoria, a praktyka? Zakupy stacjonarne do najtańszych nie należą, zamawiając przez internet liczymy się z ryzykiem, że będzie szedł na tyle długo, że się nim zbyt nie nacieszymy. Jak sobie z tym radzicie?

Stanik tylko trochę za duży można łatwo 'oszukać' zapinając go na najciaśniejsze haftki i podciągając bardzo mocno ramiączka - nie jest to jednak zbyt wygodne i nie daje takiego podtrzymania jak stanik we właściwym rozmiarze.

2. Spanie w staniku - jak dla mnie priorytet na czas odchudzania. Co prawda śpię w sporo już za dużym Shock Absorberze, ale fiszbinowce nie są do spania zbyt wygodne, a kupowanie dodatkowo nowego sportowca przy każdej zmianie rozmiaru byłoby już sporym obciążeniem finansowym. Podtrzymanie jak na tak wymagającą aktywność daje radę ;) Więcej o spaniu w staniku tutaj: forum.gazeta.pl/forum/w,32203,69140526,69140526,Moj_nowy_biust_i_spanie_w_staniku_.html

3. Balsamy, maści, itp.... - tutaj nie mam żadnego doświadczenia. Macie jakieś sprawdzone lub polecone? Wszystkie balsamy ujędrniające straszą mnie kofeiną intensywnie spalającą tłuszcz (dziękuję, już i tak sporo tego tłuszczu z piersi mi poleciało ;)), jak na razie smaruję się tylko zwykłym balsamem nawilżającym. Może coś z kolagenem? Ma to w ogóle sens?

4. Przede wszystkim - racjonalna dieta. Ale o tym chyba nie trzeba Lobbystkom przypominać ;)

5. Zimne prysznice? - póki jest gorąco, mogą być całkiem przyjemne, ale polewanie się lodowatą wodą, gdy na zewnątrz jest równie lodowato jakoś wywołuje we mnie ciarki. Czy to przynosi w ogóle jakieś rezultaty?

Wiem, że na forum jest sporo osób w trakcie odchudzania, lub takich, które skutecznie przez to przebrnęły - podzielicie się swoją wiedzą? :)
Obserwuj wątek
    • klawiatura_zablokowana Re: Jak dbać o biust w trakcie odchudzania? 26.08.10, 19:10
      Kolagen z tego co mi kiedyś mówiła kosmetyczka, przez skórę się nie
      wchłania. Proszę o poprawienie mnie, jeśli się mylę. Lepiej zjeść
      galaretkę z owocami lub - co było chudziej - bez cukru z zimnymi
      nóżkami :) Bo żelatyna to naturalny, najlepiej przyswajalny kolagen.

Co do balsamów, nie chcę robić reklamy konkretnej firmie, ale lepsze
      są już z jakimiś zielonymi herbatami czy minerałami. Przynajmniej nie
      ma wkurzającego efektu rozgrzewania.

No i zawsze jest domowy sposób, czyli peeling kawowy,
      najskuteczniejszy w ujędrnianiu jak dotąd :)
      • turzyca Re: Jak dbać o biust w trakcie odchudzania? 26.08.10, 23:39
        A ja sobie pozwole poleciec konkretna nazwa. Jest mianowicie polska firma
        Eveline, ktorej kosmetyki kosztuja grosze (duza tuba balsamu cos kolo 15 zl), a
        sa naprawde skuteczne. O ich zaskakujacej skutecznosci byly watki i na lobby,
        warto zajrzec do wyszukiwarki.
        • azymut17 ad balsamu ujędrniającego 27.08.10, 00:29
          Cieszę się, że byłaś Turzyco pierwsza z Eveline, bo mnie od godziny świerzbią palce, by o tym napisać. Przy moich niewielkich wahaniach wagi (ok. 4 kg i 2 miski) używałam preparatu o cudownej nazwie, aż wstyd się przyznać, "push up" :-) Niby ma kofeinę, ale chyba niewiele, bo nie czuć żadnego pieczenia ani ściągnięcia po aplikacji.
          • rudada Re: ad balsamu ujędrniającego 20.11.11, 17:33
            Używałam kiedyś i byłam bardzo zadowolona. Dawał efekt napięcia skóry. Ale trochę się boję (choć chyba to całkiem rracjonalne), że w jakiś sposób powiększy mój już i tak duży biust. Myślicie, że istnieje takie zagrożenie?
            • azymut17 Re: ad balsamu ujędrniającego 20.11.11, 18:38
              rudada napisała:

> Używałam kiedyś i byłam bardzo zadowolona. Dawał efekt napięcia skóry. Ale troc
              > hę się boję (choć chyba to całkiem irracjonalne), że w jakiś sposób powiększy mó
              > j już i tak duży biust. Myślicie, że istnieje takie zagrożenie?

Uważam, że to bardzo mało prawdopodobne. Ten efekt "powiększenia" to dla mnie coś w rodzaju lekkiej opuchlizny, która ma na celu wypełnić miękki biust i lekko go podnieść. Gdyby istniał kosmetyk naprawdę powiększający biust, chirurdzy plastyczni by zbankrutowali, a producent zbiłby fortunę - i na pewno tubka tego kremu nie kosztowałaby 15 zł ;-)
              • rikol Re: ad balsamu ujędrniającego 24.11.11, 18:03
                Efekt zalezy od tego, ile kilogramow ktos chce zrzucic. Moj biust zmniejszyl sie z D do B i nic mu sie nie stalo - no ale caly czas nosilam dobry stanik. Potem zwiekszyl mi sie z B do C, a potem jeszcze urosl jeden rozmiar, wiec znow mam D. Nie widze zmiany na gorsze. Balsamy moze pomagaja, ale niewiele. Ogolnie, zeby zachowac jedrnosc, nie mozna chudnac zbyt szybko, najlepiej kilogram tygodniowo, jak zalecaja lekarze. Po drugie, trzeba cwiczyc, najlepiej na silowni, z ciezarami. To wzmacnia miesnie i lepiej sie wtedy wyglada.

Na biust sa dobre pompki, ale to na miesnie dookola piersi, bo sama piers to tluszcz, wiec tu zbyt wiele nie pomoze.

Na pewno dobre sa masaze, ale na ile pomagaja, trudno mi powiedziec. Ogolnie masaze poprawiaja ukrwienie - ale nie wolno masowac u osob z rakiem.
        • magdalaena1977 Re: Jak dbać o biust w trakcie odchudzania? 27.08.10, 13:06
          turzyca napisała:

> A ja sobie pozwole poleciec konkretna nazwa.
          > Jest mianowicie polska firma Eveline,
          Ja też polecam różowy balsam Eveline.
        • maith Eveline - mam nadzieję, że nie cała się popsuła 27.08.10, 14:33
          W tych wątkach na Lobby też ja ich chwaliłam.
          A tu ostatnio jadąc za miasto kupiłam "pierwszy z brzegu" krem
          przeciwsłoneczny. Wzięłam Eveline, bo im ufa(ŁAM)
          Okazał się niewsmarowywalny. Wyglądałam jak mim przed występem.
          Wsmarować się nie dało, ale dało się... zmyć... jak farbę.
          Data ważności 2012.
          Od tej pory podchodzę do nich z większą ostrożnością. Z żalem :(
        • kotwtrampkach Re: balsamy 10.02.11, 16:10
          ja nie stosowałam żadnych specjalnych balsamów - czasem posmarowałam piersi balsamem do ciała, czasem jakimś olejem, robiłam pilling z soli lub cukru, ale sporadycznie, przy okazji całego ciała. PO schudnięciu piersi moje były bardzo nieapetyczne - prawie patzreć nie mogłam na nie bez stanika. I dużo się zmniejszyły - z 32J do 32F (nie schudłam bardzo dużo, jakieś dwa rozmiary konfekcyjne, ale w biuście najbardziej widać). Spałam w staniku wprawdzie, ale na stan biustu wpływ miały pewno za duże biustonosze - nie wymieniłam w porę.
          NO i po pół roku od zauważeni tych zmian i kupna mniejszych staników konsystencja moich piersi zauważalnie się poprawiła, rozmiar się zwiększył znów (okolice 32G) i mam wrażenie, że miałabym co wmasować do miseczek z pleców;-| (nie, nie przytyłam )
          Na ile to zmiany chwilowe a na ile stałe - pojęcia nie mam, mój biust jest najbardziej zmienną częścią mojego ciała .. ale wolę go takim, teraz :-) )
      • pierwszalitera Kawowy peeling 27.08.10, 01:36
        klawiatura_zablokowana napisała:

> No i zawsze jest domowy sposób, czyli peeling kawowy,
        > najskuteczniejszy w ujędrnianiu jak dotąd :)

No ale w kawie jest właśnie kofeina i to nie mało. Kofeina dobra jest na miejsca, gdzie robi się cellulit, czyli pupa, uda, brzuch i ramiona, ale nie na biust. A mnie peeling kawowy do tego rozgrzewa do czerwoności i podnosi ciśnienie, czego nie robi nawet ostre tarcie solą, więc ta kofeina wchłania się przez skórę.
        • effuniak szczerze mówiąc - nic nie pomaga ! 27.08.10, 07:54
          Tylko indywidualne własciwości genetyczne do regeneracji skóry a to pomogą
          wesprzeć tylko naprzemienne zmiennocieplne masaże!

Balsamy - powodują lekki obrzęk piersi ktory jest skuteczny tak długo, jak długo
          używamy balsam.
          należy w tym czasie starannie omijać brodawki, bo te reagują często
          nadwrażliwością a nawet bólem po kilku zastosowaniach balsamu
          A balsam z Evelin działa najfajniej ale też nie robi nic trwałego, działa doraźnie

Biust podczas odchudzania traci tkankę tłuszczową a własciwie nie traci komórek
          tłuszczowych tylko ich objętość ulega zmniejszeniu
          Skóra pozostaje taka sama - w sensie objetości/długości
          Dlatego kobiety po odchudzeniu maja prawie taki sam obwód biustu w pozycji
          pochylonej jaki miały przedtem
          Zmienia sie gęstość, konsystencja biustu i stąd potrzeba mniejszej miski niż to
          wynika z obwodu
          Nasze piersi są bardzo plastycznym tworem i dają się bez problemu "upchnąć" w tę
          mniejszą miskę dając pozory większej jędrności
          po zdjęciu stanika wszystko wraca do poprzedniego stanu, chyba że osoba ma
          naturalną lekkość regeneracji skóry
          Dlatego jednym z nas po odchudzaniu biust wróci(no, prawie wróci) do pożądanej
          jedrności a innym nie
          A im większa miska wyjściowa tym trudniej
          Im większy rozmiar stanika tym większe problemy ze skórą w miejscu tuż przy
          klatce piersiowej
          Problemy typu - wiotka, pomarszczona skóra lub nagle masa rozstepów

Najlepiej pomaga na to wszystko ponowny wzrost wagi

Mały/sredni biust regeneruje sie stosunkowo łatwo bo ilość komórek tłuszczowych
          jest znacznie mniejsza niż w piersiach dużych

Zwykle jak kobieta z małym biustem przytyje nawet wiele kilogramów to jej biust
          nadal pozostaje relatywnie niewielki w proporcjach do reszty ciała

Kobieta z dużym biustem ma znacznie więcej tkanki tłuszczowej w piersiach i jak
          tyje, to i biust jej się powiększa dużo bardziej niż u osoby z wyjściowo mała miską

Stąd proces regeneracji jest trudniejszy a czasem nawet niemożliwy(poza
          interwencją chirurgiczną)
          A im starsza delikwentka tym mniejsze prawdopodobieństwo regeneracji skóry

Widziałam wiele takich przypadków i powiem tak :
          Zastanówcie sie Kobietki czy aby na pewno chcecie być az tak szczupłe bo w
          ubraniach jest super ale bez....
          • madzioreck Re: szczerze mówiąc - nic nie pomaga ! 04.02.11, 12:42
            > Skóra pozostaje taka sama - w sensie objetości/długości
            > Dlatego kobiety po odchudzeniu maja prawie taki sam obwód biustu w pozycji
            > pochylonej jaki miały przedtem
            > Zmienia sie gęstość, konsystencja biustu i stąd potrzeba mniejszej miski niż to
            > wynika z obwodu

A właśnie... Przed odchudzaniem miałam w biuscie 121, w "zwisie" tak samo. Po odchudzaniu mam w biuście 94, w zwisie - 100. Staniki pasują takie, jak wskazuje tabela - z zastrzeżeniem, że +/- miseczka zależnie od modelu oczywiście :)
          • amused.to.death Re: szczerze mówiąc - nic nie pomaga ! 09.02.11, 22:50
            > Dlatego kobiety po odchudzeniu maja prawie taki sam obwód biustu w pozycji
            > pochylonej jaki miały przedtem
            > Zmienia sie gęstość, konsystencja biustu i stąd potrzeba mniejszej miski niż to
            > wynika z obwodu

to by wszystko tłumaczyło w moim przypadku.
            I dlatego w Twoich stanikach mam mniejszą miskę niż bym przypuszczała....
            W innych pewnie też, ale innych na razie nie zamawiam:D
    • madzioreck Re: Jak dbać o biust w trakcie odchudzania? 27.08.10, 01:13
      Kolagen w kremie nie ma większego sensu, nie wchłania się przez skórę, za duże
      cząsteczki. Czyli pic na wodę. Natomiast, jak zauważyła klawiatura_zablokowana -
      galaretki jak najbardziej poprawiają stan skóry i paznokci przy okazji.

Zimne prysznice - hmm, a kto każe się zlewać zimną wodą, można zrobić zimny okład :)

No i stanik, to podstawa. Dobry stanik całą dobę. Ja, stara wyjadaczka,
      przegapiłam moment, kiedy miseczki zrobiły się dużo za duże, i będę mieć sporo
      do nadrobienia :(
      • sylwiastka Re: Jak dbać o biust w trakcie odchudzania? 27.08.10, 01:52
        Kolagen jako że jest białkiem i to dużym ulega trawieniu dzięki działaniu
        enzymom trzustkowym. Jego cząsteczki nie przenikają przez ścianę jelita i nie
        wędrują do skóry. Włókna kolagenowe są tam syntetyzowane od początku.
        Zróżnicowana i racjonalna dieta powinna wystarczyć i zapewnić organizmowi
        wystarczającą ilość wszystkich aminokwasów niezbędnych do produkcji białek (w
        tym kolagenu). Samo wcinanie galaretek, pomoże jedynie dostarczyć aminokwasy
        niezbędne w dużej ilości do syntezy kolagenu, ale jeśli ten proces jest
        zaburzony niestety nie pomoże (kiepski murarz ze świetnych cegieł pałacu nie
        wybuduje).
        • pierwszalitera Re: Jak dbać o biust w trakcie odchudzania? 27.08.10, 10:56
          sylwiastka napisała:

Samo wcinanie galaretek, pomoże jedynie dostarczyć aminokwasy
          > niezbędne w dużej ilości do syntezy kolagenu, ale jeśli ten proces jest
          > zaburzony niestety nie pomoże (kiepski murarz ze świetnych cegieł pałacu nie
          > wybuduje).

Z drugiej strony, gdy brak cegieł nie wybuduje się niczego. Dlatego wszelkiego rodzaju głodówki, niskokaloryczne diety, polegające na tym, że bardzo mało jemy oraz diety z małą zawartością białka, jak zapychanie głodu warzywami z niewielką ilością odtłuszonych produktów mlecznych, wpływają bardzo źle na stan skóry i tkanki łącznej, a co za tym idzie na stan biustu. Odchudzenie jest zawsze stresem dla biustu, podstawą pielęgnacji jest więc wysokobiałkowa dieta. Z moich obserwacji, kobiety po takich dietach wyglądają zwykle po odchudzeniu najlepiej.
          • genepi Re: Jak dbać o biust w trakcie odchudzania? 27.08.10, 10:59
            Czyli Duncan? Czy białko w postaci nabiału też? Za mięsem nie przepadam
            więc może ryby i sery wystarczą?
            • klawiatura_zablokowana Re: Jak dbać o biust w trakcie odchudzania? 27.08.10, 14:56
              Wejdź najlepiej na jakąś dobrą stronę o Dukanie i poczytaj. Jest też
              jego książka, ściągnąć ebooka. Mnie osobiście Dukan nie przekonuje, ale
              jeśli o sam biust chodzi, to raczej nie zaszkodzi :) Chociaż z drugiej
              strony biust to tłuszcz, a nie białko, więc spektakularnych efektów też
              chyba nie ma co oczekiwać. Siedzę na forum dietetycznym i tam kobitki
              chudnące na Dukanie tracą w biuście, nie wiem jednak, jak te biusty
              potem wyglądają, bo nikt fotek nie zamieszcza samego biustu :P
              • maith Re: Jak dbać o biust w trakcie odchudzania? 27.08.10, 15:34
                Tu chyba chodziło o niepogorszenie stanu biustu też...
                Bo że zwykle kobiety chudnąc tracą też na kształcie biustu, to może
                wynikać z popularności w Polsce metody zmniejszania ilości kalorii...
                Ale warto by było się dowiedzieć, jak to działa przy Dukanie...
                • klawiatura_zablokowana Re: Jak dbać o biust w trakcie odchudzania? 27.08.10, 16:00
                  Jeśli się traci tłuszcz, to ciało flaczeje i rodzaj diety ma na to
                  niewielki wpływ, chyba że dążymy do zwiększenia proporcji tłuszcz vs
                  białko w organizmie na rzecz tłuszczu. Dukan dąży wyraźnie do
                  zwiększenia procentu białka (czyli mięśni), tłuszczu dostarcza
                  niewiele. Tak na moje oko, bo na Dukanie nie jestem. Najlepszą metodą
                  zapobiegania flaczeniu jest chyba po prostu wykonywanie ćwiczeń
                  ujędrniających klatkę piersiową i poprawiających stan skóry w górnych
                  partiach ciała. Można pić dużo wody, poprawia kondycję skóry, ale to
                  zaleca akurat każda dieta.
                  • madzioreck Re: Jak dbać o biust w trakcie odchudzania? 27.08.10, 16:21
                    Dieta Dukana, czyli białkowa, jest mimo wszystko łaskawa dla skóry, ale ponieważ
                    większości odchudzających się chodzi o utratę tłuszczu, to trudno bez żadnych
                    strat dla biustu stracić 20kg.
                  • pierwszalitera Re: Jak dbać o biust w trakcie odchudzania? 27.08.10, 17:04

> Jeśli się traci tłuszcz, to ciało flaczeje i rodzaj diety ma na to
                    > niewielki wpływ, chyba że dążymy do zwiększenia proporcji tłuszcz vs
                    > białko w organizmie na rzecz tłuszczu. Dukan dąży wyraźnie do
                    > zwiększenia procentu białka (czyli mięśni), tłuszczu dostarcza
                    > niewiele. Tak na moje oko, bo na Dukanie nie jestem. Najlepszą metodą
                    > zapobiegania flaczeniu jest chyba po prostu wykonywanie ćwiczeń
                    > ujędrniających klatkę piersiową i poprawiających stan skóry w górnych
                    > partiach ciała. Można pić dużo wody, poprawia kondycję skóry, ale to
                    > zaleca akurat każda dieta.

To nie całkiem tak jak piszesz. W czasie diety chcemy naturalnie stracić tłuszcz, to przecież o tam nam chodzi. Ale kondycja biustu nie zależy tylko od ilości zgromadzonego tam tłuszczu. Organizm nie przetwarza też tylko białka na białko i tłuszcz na tłuszcz, więc zwiększenie proporcji tłuszczu jest bez sensu. Białko jest jednak istotne dla regeneracji naszego ciała, więc jego brak w diecie odchudzającej odbija się zawsze niekorzystnie. Działanie (dużej ilości) wody jest za to zdecydowanie przereklamowane. Ćwiczenia działują też w ograniczony spoósb, bo biust to nie jest mięsień, jednak poprawiają one sylwetkę, postawę, metabolizm i ogólne odżywienie tkanek i skóry, wię mają pozytywny wpływ na kondycję biustu. A sensu i działania diety Dukana nie zrozumiałaś.
                    • klawiatura_zablokowana Re: Jak dbać o biust w trakcie odchudzania? 27.08.10, 18:12
                      Organizm nie przetwarza też tylko białka na białko
                      > i tłuszcz na tłuszcz, więc zwiększenie proporcji tłuszczu jest bez
                      sensu.

A gdzie ja napisałam, że komuś na diecie zależy na zwiększeniu
                      proporcji tłuszczu?

> Białko jest jednak istotne dla regeneracji naszego ciała, więc jego
                      brak w diecie odchudzającej odbija się zawsze niekorzystnie.

Słuszna uwaga, tylko co do ma do tematu?

>Działanie (dużej ilości) wody jes
                      > t za to zdecydowanie przereklamowane.

O ile obserwuję po sobie, aż tak bardzo nie jest.

Ćwiczenia działują też w ograniczony spoó
                      > sb, bo biust to nie jest mięsień, jednak poprawiają one sylwetkę,
                      postawę, meta
                      > bolizm i ogólne odżywienie tkanek i skóry, wię mają pozytywny wpływ
                      na kondycję
                      > biustu.

Przede wszystkim ruch zapobiega flaczeniu skóry, a o to chyba chodzi
                      w przypadku ładnego biustu, prawda? Co po obfitości tkanki, jeśli
                      skóra brzydka i nieelastyczna? A na to właśnie w znaczący sposób
                      wpływają woda (nawilża skórę od wewnątrz lepiej od jakiegokolwiek
                      kremu) i ruch.

>A sensu i działania diety Dukana nie zrozumiałaś.

Laboga, a skąd wiesz? Same jasnowidzki na tym forum...
                      • kasica_k Re: Jak dbać o biust w trakcie odchudzania? 27.08.10, 18:38
                        >
                        > Laboga, a skąd wiesz? Same jasnowidzki na tym forum...

Wątek jest o dbaniu o biust w czasie odchudzania, nie o cechach uczestniczek
                        tego forum. Proponuję trzymać się tematu, bo czytają to kobiety, które
                        potrzebują informacji. Sama dziś skierowałam do tego wątku kogoś, kto napisał do
                        mnie z pytaniem o dbanie o biust przy traceniu wagi.
                      • pierwszalitera Re: Jak dbać o biust w trakcie odchudzania? 28.08.10, 09:32

> A gdzie ja napisałam, że komuś na diecie zależy na zwiększeniu
                        > proporcji tłuszczu?

Napisałaś: "Jeśli się traci tłuszcz, to ciało flaczeje i rodzaj diety ma na to niewielki wpływ, chyba że dążymy do zwiększenia proporcji tłuszcz vs białko w organizmie na rzecz tłuszczu." Według mnie zdanie to świadczy (logicznie), że zwiększając zawartość tłuszczu w diecie chronimy organizm przed jego utratą. A to nie jest prawdą. Nasz organizm potrafi generować tłuszcz z każdej dodatkowej kalorii, obojętnie czy pochodzi ona ze zjedzonego tłuszczu, cukru, czy białka. Nie trzeba więc zwiększać proporcji tłuszczu w diecie, by go przybrać. Ale pewnie pisząc białko myślałaś o masie mięśniowej, a tłuszcz o tkance tłuszczowej? To trzeba było wyrażać się jasno. Tylko, że przybieranie tkanki tłuszczowej nie zapobiegnie też sflaczeniu. A wrażenie małej jędrności robi się często po stracie mięśni, a nie tłuszczu.

> Przede wszystkim ruch zapobiega flaczeniu skóry, a o to chyba chodzi
                        > w przypadku ładnego biustu, prawda?

Sflaczeje, gdy tracimy tłuszcz, niesfalczeje, gdy uprawiamy sport, no, tak proste to nie jest, zwłaszcza w sprawie biustu. Można mieć szczupłe, umięśnione i odchudzone sportem ciało, z bardzo małym procentem tłuszczu i mimo tego obwisły biust, bo tam mięśnia wytrenować sobie nie można.

> O ile obserwuję po sobie, aż tak bardzo nie jest.

To osobista anekdota. Wystarczy pić wystarczająco, czyli 1,5-2 litry płynów dziennie, a tak robi większość ludzi. Dodatkowa woda nie uczyni żadnych cudów.
                        • pinupgirl_dg Re: Jak dbać o biust w trakcie odchudzania? 20.11.11, 18:43
                          > Sflaczeje, gdy tracimy tłuszcz, niesfalczeje, gdy uprawiamy sport, no, tak pros
                          > te to nie jest, zwłaszcza w sprawie biustu. Można mieć szczupłe, umięśnione i o
                          > dchudzone sportem ciało, z bardzo małym procentem tłuszczu i mimo tego obwisły
                          > biust, bo tam mięśnia wytrenować sobie nie można.

Nie wiem, czy to kwestia wieku, ale mam wrażenie, że u mnie jędrność się wyraźnie poprawia, gdy uprawiam sport (jakikolwiek). Pewnie w dużym stopniu to wzmocnienie mięśni, ale mój biust też o niebo lepiej wtedy wygląda. Chociaż mi się raczej bardzo duże wahania wagi nie zdarzają, to mam wrażenie lepiej napiętej, zdrowszej skóry, kiedy się ruszam, nawet, jeśli mój biust maleje.
    • an-nna Re: Jak dbać o biust w trakcie odchudzania? 27.08.10, 16:59
      Też jestem na diecie i zauważam niekorzytne zmiany na moim dekoldzie i skorze, ale :
      1. stanik potwierdzam w zupelnosci niestety zco miesiaca trezba go zmienic znow
      na odpowiedni w rozmiarze
      2. Spanie w staniku poki co sie naczytałam sporo o tym i zastanawia mnie jakiego
      dokladnie typu powinien byc czy miekki z drucikami jak do chodzenia normalnie
      czy o co w tym do końca chodzi ...hmmm...-licze na Was w uświadomieniu :)
      3. Balsamy zdecydowanie Tołpa -ujędrniające z żółtej esryjki są niezastąpione
      4.Trzeba mocno suplementować organizm zwłaszcza jak mas się dużo do sracenia to
      bardzo ważne
      5. Zimne prysznice robie dzień w dzień i one przy długim stosowaniu naprawde
      wpływają rewelacyjnie na biust

a teraz moje dodatki to :
      6. ćwiczenia ćwiczenia ćwieczenia

juuusti.w.interia.pl/dieta/index.htm
      7. Maski na biust z naturalnego błotka około 30zl

www.dermaglin.pl/pl/nasza-oferta/maseczki/maski-na-cialo.html
      i to tyle ode mnie :)
      • an-nna Re: Jak dbać o biust w trakcie odchudzania? 27.08.10, 17:08
        jeszcze zapomniałam dodać>
        9. maska :  Maska ze śmietany
        Działanie: Ujędrnia i napina skórę, doskonały sposób na błyskawiczną poprawę
        stanu dekoltu, np. przed imprezą.
        Sposób przygotowania: Śmietanę kremówkę schłodź dobrze w lodówce. Jej grubą
        warstwę nałóż na 20 minut na szyję i dekolt, a następnie zmyj delikatnym żelem
        lub mydłem. Efekt napięcia utrzyma się nawet kilka godzin!

• maith Spanie w staniku 27.08.10, 19:05
        Nie nie, to nie ma być stanik taki, w jakim chodzisz.
        Po pierwsze nie potrzebujesz fiszbin, a nawet lepiej żeby ich nie
        było (staniki generalnie nie są przygotowane do wygodnego układania
        się w każdej pozycji, dlatego nawet najwygodniejszy stanik świata
        może Cię przy leżeniu na boku kłuć fiszbinami a przy leżeniu na
        plecach wbijać się mostkiem, czy robić cokolwiek innego niewygodnego)

Po drugie może być luźny, bo niczego tak mocno nie utrzymuje obwodem
        jak stanik do chodzenia/podbiegania do autobusu/i takie tam

Po trzecie to nawet niekoniecznie musi być stanik, czasem wystarczy
        topik.

Kluczem jest przytrzymanie biustu tylko o tyle, żeby w czasie spania
        nia rozjeżdżał się na boki :)
        Mi do tego wystarcza (jak sobie przypomnę):
        -rozciągnięty bawełniany stanik Kalyani po wyjęciu fiszbin
        -topik do spania z podtrzymaniem Bravissimo
        O tu masz opis tego, jak mój topik jest zrobiony
        www.bravissimo.com/products/nightwear
        -tzw."sportowy" stanik Tchibo zrobiony z czegoś oddychającego i
        rozciągającego się tak, że przed wstaniem z łóżka trzeba toto zdjąć,
        żeby biust nie był zmuszany do podskakiwania. W czasie snu nawet coś
        takiego mu nie szkodzi.
        • jobenka Re: Spanie w staniku 03.02.11, 23:12
          dziewczyny, a wy spicie w biustonoszach zawsze, czy tylko w czasie odchudzania?
          • kotwtrampkach Re: Spanie w staniku 18.04.11, 21:20
            ja zaczęłam spać podczas odchudzania i tak mi zostało. Niewygodnie mi teraz bez :-) Ale potwierdzam, ze dobrze robi.
            śpię w wygodnych stanikach - mam sportowy (absorbera) ale też lubię tangoII z fiszbinami - to chyba trzeba wypróbowac na własnym ciele i samej zdecydować co jest najwygodniejsze ;-)
    • alladyna1986 Re: Jak dbać o biust w trakcie odchudzania? 28.08.10, 10:22
      Co do punktu 3 - maści, balsamy - znalazłam kiedyś w necie taki przepis:

lejek ujędrniający do masażu piersi:

* 50ml oleju migdałowego lub innego nieschnący oleju roślinnego
      * 16 kropli olejku eterycznego ylang ylang
      * 9 kropli olejku eterycznego geraniowego
      * 3 krople olejku eterycznego imbirowego

Wykonanie:

Olejki i olej zmieszać i wlać do ładnej buteleczki. Można również użyć innych
      olejków eterycznych. Najważniejsze jest masowanie i "poślizg" tłustego oleju.
      Jeśli piersi mają być nie tylko jędrne, ale również pełniejsze, to NIE należy
      używać do masażu oleju jojoba. Olej jojoba emulguje tłuszcz pod skórą, który
      następnie jest usuwany z organizmu i piersi się zmniejszają.
      Aby osiągnąć widoczny efekt trzeba masować piersi regularnie, najlepiej rano i
      wieczorem przez kilka minut (100-200 ruchów). Masując nie należy rozciągać
      skóry, tylko ją delikatnie przygniatać. Masuje się prawą pierś prawą ręką, lewą
      pierś lewą ręką, spod pachy kolistym ruchem w górę, na środku tułowia w dół i
      kolistym ruchem przez dolną część piersi wraca się pod pachę. Najważniejsze jest
      masowanie mięśnia w górnej części piersi, który je przytrzymuje.
      Recepta pochodzi z ksiażki Maggie Tisserand "Aromatherapy for Women".

Niestety, jeszcze nie sprawdzałam, bo nie miałam kiedy kupić składników.
      Może któraś z was próbowała?
      Do tej pory używałam zwykłej oliwki (parafinowej;/), potem kupiłam oliwkę z
      rossmana (oleje naturalne), ale z olejkiem jojoba, którego ponoć nie powinno się
      wcierać w biust, bo daje efekt taki jak kofeina - tłuszczyk spod skóry powoli
      ucieka;p
      • alexis-z Re: Jak dbać o biust w trakcie odchudzania? 28.08.10, 11:05
        Witam 3 lata temu chodziłam do dietetyka bo miałam do zrzucenia 10kilo. W miarę
        szybko spadłam z 59kg do 49kg. W czasie odchudzania i po także codziennie
        robiłam masaż biustu, brałam byle jaki tłusty balsam, ale myślę że jeśli kobieta
        ma duży biust niech zabierze specjalny ujędrniający. Ja miałam zwykły balsam do
        ciała. Codziennie rano i wieczorem czasami w południe jeśli byłam w domu
        masowałam piersi kolistymi ruchami, i następnie na taką trochę lepiącą skórę
        zakładałam najlepiej trzymający stanik zbierający, Wtedy miałam akurat 30e Freya
        Antoinette. Odchudzanie zbiegło się z pierwszym dobrze dobranym stanikiem.
        Dodam, że brałam letni prysznic i przykładałam to coś gdzie leci woda do piersi
        i robiłam koliste ruchy. Mi pomogło. A i miałam ćwiczenie jakieś od dietetyka
        ale nie pamiętam jakie.
        • alexis-z Re: Jak dbać o biust w trakcie odchudzania? 28.08.10, 11:06
          Polecam też spać w trakcie odchudzania w staniku.
        • ko_kartka Re: Jak dbać o biust w trakcie odchudzania? 10.02.11, 10:25
          Masz na myśli słuchawkę prysznicową...?

Nie pamiętasz ćwiczenia, bo nie robiłaś, tak?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka