Dodaj do ulubionych

JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 47

24.12.10, 14:12
Zapraszamy serdecznie wszystkie forumki (zwłaszcza nowe), które nie są pewne
swojego rozmiaru.

Prosimy, żeby pytanie o rozmiar wpisać jako odpowiedź na TEN POST!

*UWAGA: nasze ekspertki nie siedzą przed komputerem 24 godziny na dobę,
dlatego odpowiedzi na Wasze pytania mogą pojawić się z pewnym opóźnieniem.
Prosimy o cierpliwość i "podbijanie" pytań dopiero, gdy ewidentnie zostaną
przeoczone (kiedy zobaczysz, że wszystkie inne osoby otrzymały odpowiedzi, a
przy Twoim pytaniu cisza).

Wpisz w tytule swoje wymiary!

1) UWAGA - mierzymy się zawsze:
- pod biustem ściśle, na wydechu czyli bez powietrza (i bez stanika),
- w biuście mierzymy się w swoim najwygodniejszym, miękkim (!) staniku,
pochylając się tak mocno, by biust "zwisał" swobodnie, leciuteńko naprężając
taśmę.

2) Napisz, jaki rozmiar teraz nosisz - możesz opisać stanik, który leży
częściowo dobrze (np. "80E jest mi dobre w miseczce, ale obwód za duży..") i
te zupełnie niedopasowane - a wspólnie spróbujemy ustalić, jaki rozmiar byłby
dla Ciebie najlepszy! :)

2A) Nie zapomnij o ważnych informacjach dodatkowych, mających wpływ na wybór
rozmiaru - takich jak ciąża (który miesiąc), karmienie (czy już
ustabilizowane), silna asymetria, czy mastektomia.

3) Mierząc stanik:
- dobrze włóż cały biust do miseczek zagarniając go też spod pach,
[instrukcja wygarniania znajduje się tutaj:
forum.gazeta.pl/forum/w,50580,89074532,89500954,Re_Wygarniamy_porzadnie_eee_.html
- wyprostuj się,
- podciągnij ramiączka,
[sprawdzisz w ten sposób, czy miseczki nie są za małe]
- poruszaj się trochę, poskacz, schyl się głęboko, zamachaj rękami
[Dobrze dobranego stanika przez cały dzień nie trzeba poprawiać - nie
przesunie się, kiedy się schylisz, żeby zawiązać buty, ani kiedy zmieniasz
bluzkę. W dobrze dobranym staniku biust też nie podskakuje, kiedy musisz
podbiec do autobusu].

4) My pomagamy dobrać rozmiar na podstawie SZCZEGÓŁOWYCH OPISÓW, a nie -
fotografii. UWAGA: nie wysyłamy sobie wzajemnie ŻADNYCH ZDJĘĆ na prywatne
maile! Nie dajcie się nigdy zwieść tekstom w stylu "Podeślij mi zdjęcie
biustu, a wtedy ocenię Twój rozmiar" - TO BZDURY! Takie próby są oczywiście
kasowane, dlatego widząc je od razu należy wezwać moderatorkę.

5) Odpowiedzi na pytania, które niemal każda z nas sobie zadawała, są tu:
forum.gazeta.pl/forum/w,32203,64532723,0,FAQ_czyli_najczesciej_zadawane_pytania.html

6) W tym wątku doradzają forumowiczki posiadające już pewne doświadczenie.
Zatem wszelkie budzące wątpliwości "rady" nieznanych nam wystarczająco osób
będą kasowane bez ostrzeżenia.

7) Najczęściej podajemy Wam brytyjskie rozmiary staników. Jeśli interesuje Was
również rozmiarówka kontynentalna (staniki polskich czy niemieckich marek)
napiszcie o tym w Waszym poście, a wtedy podamy Wam oba rozmiary. Jeśli podany
przez nas rozmiar będzie rozmiarem kontynentalnym, a nie brytyjskim -
oczywiście zaznaczymy to w odpowiedzi.

8) Po przekroczeniu 500 postów zakładany jest nowy wątek rozmiarowy.
Poprzednie zostają jako archiwalne i tam już NIE piszemy.

Link do wcześniejszego wątku rozmiarowego jest tu:
46:
forum.gazeta.pl/forum/w,32203,114613253,,JAKI_POWINNAM_NOSIC_ROZMIAR_STANIKA_46.html?v=2
PS. OSTRZEGAMY przed popadaniem w zakupowy szał od razu po ustaleniu rozmiaru.

Biust w nowym rozmiarze potrafi stopniowo odzyskiwać swoje prawidłowe wymiary,
więc stanik, który kupisz dziś, za miesiąc może już nie pasować. Kupujmy więc
rozważnie.
Obserwuj wątek
    • almerr 68/85 almerr 26.12.10, 00:34
      Witam. mam pod biustem 68 cm a w 85 cm. nosze aktualnie 75b push upy ale różnie to bywa. Obwód stanika jest całkiem ok, ale miseczki trochę spłaszczają mój biust. Proszę o pomoc
      • maheda Re: 68/85 - almerr 26.12.10, 15:15
        Spróbuj zamiast tego staników o rozmiarze z okolic 30(65)D (polskie około 65D).
        W stanikach o bardziej rozciągliwym obwodzie być może lepiej będą leżały te o rozmiarze z okolic 28(60)DD lub 60E. Do spróbowania na własnym biuście :-)
    • xxxtabxxx 85/115(125) 27.12.10, 14:52
      Nie zauważyłam, że poprzedni wątek ma już ponad 500 postów i tam się wpisałam. Przeklejam pytanie tutaj:
      Dzień dobry,
      jestem w tej chwili w ósmym miesiącu ciąży (końcówka) i zabieram się za szukanie biustonosza do karmienia. Moje wymiary to:
      pod biustem ciasno: 85cm (przed ciążą 78-80cm)
      w biuście luźno mierzone w staniku: 115cm, "w zwisie" 125cm.
      W tej chwili noszę Effuniaki 80HH, w których miseczka mogłaby być teraz odrobinkę większa, ale nie ma tragedii i nie kupuję teraz stanika na miesiąc noszenia, obwód jest ok, zapinam się na pierwszą haftkę.
      Gdybyście mogły doradzić w jaki rozmiar celować w Sophie Panache i w polskiej Melissie. Z Panache nie miałam nic do tej pory, więc nie wiem jak wypada rozmiarowo, a Melissę miałam jedną sto lat temu, niedługo po zmianie rozmiaru i nie wiem na jaki teraz powinnam się decydować.
      Za wszystkie rady będę bardzo wdzięczna :)
      • anna-pia Re: 85/115(125) 27.12.10, 22:31
        xxxtabxxx napisała:

> Dzień dobry,
        > jestem w tej chwili w ósmym miesiącu ciąży (końcówka) i zabieram się za szukani
        > e biustonosza do karmienia. Moje wymiary to:
        > pod biustem ciasno: 85cm (przed ciążą 78-80cm)
        > w biuście luźno mierzone w staniku: 115cm, "w zwisie" 125cm.
        > W tej chwili noszę Effuniaki 80HH, w których miseczka mogłaby być teraz odrobin
        > kę większa, ale nie ma tragedii i nie kupuję teraz stanika na miesiąc noszenia,
        > obwód jest ok, zapinam się na pierwszą haftkę.
        > Gdybyście mogły doradzić w jaki rozmiar celować w Sophie Panache

sugeruję napisać do sklepu, a jeśli sprzedawca nie będzie wiedział, to celuj w 75J / JJ / K

> i w polskiej M
        > elissie.

Z Melissą też miałam do czynienia ostatnio lata świetlne temu, ale pamiętam sympatyczne i rzeczowe podejście. Najlepiej napisać maila lub zadzwonić. Sugeruję zaczęcie od okolic 75K.

> Z Panache nie miałam nic do tej pory, więc nie wiem jak wypada rozmiar
        > owo, a Melissę miałam jedną sto lat temu, niedługo po zmianie rozmiaru i nie wi
        > em na jaki teraz powinnam się decydować.
        > Za wszystkie rady będę bardzo wdzięczna :)
    • white-malina Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 47 27.12.10, 17:00
      I ja nie zauważyłam nowego wątku, więc przeklejam moje pytanie :)
      Prosiłabym o pomoc w określeniu rozmiaru biustonosza, (zależy mi bardziej na określeniu rozmiaru polskiego)
      Obwód pod biustem mierzony na wydechu 107 cm, obwód w biuście w najwygodniejszym biustonoszu, w pozycji pochylonej 137 cm. Najlepszy stanik jaki miałam w życiu ma rozmiar uk 44DD (zapięty na ostatnie haftki) Kiedy go założę i macham rękoma i podskakuje i schylam się nie podjeżdża mi nigdzie, miseczki też są ok ale w ciągu dnia po dłuższym noszeniu czasami jednak podjeżdża i fiszbiny wbijają mi się pod pachy, zwłaszcza jak się schylam, zapinam buty, podnoszę ręce żeby związać włosy. czasem aż pierś próbuje uciec dołem z miseczki i wchodzi pod obwód stanika. Wieczorem też tył stanika podjeżdża mi do góry mimo tego ze gdy zakładam go rano jest prosto, ścisło i nie rusza się (nie zwiastuje podjeżdżania ;) )
      • marcelina003 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 47 27.12.10, 19:46
        Witam ,poprosze o pomoc dwie nastolatki do tej pory noszace ....wszystko ;(
        1 pod biustem 73 w biuscie 78(mama jej kupje 85 b)
        1 pod biustem 76 w biuscie 85
        Jutro wysyłam je na pozadne zakupy z gory dziękuje i pozdrawiam
        • anna-pia 73/78 i 76/85 27.12.10, 22:41
          marcelina003 napisała:

> Witam ,poprosze o pomoc dwie nastolatki do tej pory noszace ....wszystko ;(
          > 1 pod biustem 73 w biuscie 78(mama jej kupje 85 b)

obwód 65, miseczka B lub C? nie mogę podać dokładniejszej odpowiedzi, sugeruję zapytać na siostrzanym forum
          forum.gazeta.pl/forum/f,50580,Lobby_Malobiusciastych_.html

> 1 pod biustem 76 w biuscie 85
          > Jutro wysyłam je na pozadne zakupy z gory dziękuje i pozdrawiam

obwód 70, miseczki C, D

ale jeśli podane obwody będą za luźne, to należy sięgnąć odpowiednio po obwód 60 i 65, pamiętając o przeliczeniu miseczek - przy 60 to będą C, D, E, przy 65 - D, E
      • anna-pia white-malina 107/137 27.12.10, 22:37
        Ewidentnie obwód jest za duży - jeśli biust ucieka dołem, to spróbuj zmierzyć obwód 40 (zapinając się z przodu, tylko żeby sprawdzić, czy nie ciśnie), a jak będzie za ciasno, to 42.
        W przypadku obwodu 40 zmierz miseczki FF, G, GG, w przypadku obwodu obwodu 42 - F, FF, G.

Z opisu wynika, że obwód jest za luźny - rozciąga się w ciągu dnia poza dopuszczalne granice. Jeśli rano jest dobrze, to moim zdaniem powinnaś rano zapinać się na najluźniejszą haftkę, a w ciągu dnia, jak poczujesz, że stanik podjeżdża, przepiąć na ściślejszą.
        • white-malina Re: white-malina 107/137 27.12.10, 23:41
          A właśnie jeszcze nie napisałam, że zanim zakupiłam ten biustonosz (44DD) nosiłam rozmiary mniej więcej 85D, 85E, były za małe miseczki ale myślę że obwód nie był za ciasny bo nic mnie nie cisnęło i przecież nie wytrzymałabym latami w zbyt ciasnym obwodzie. A wtedy jak nosiłam to 85 to w obwodzie pod biustem miałam jakieś 6-8 cm więcej niż teraz. Dlatego mnie dziwi dlaczego teraz to 44 jest dobre (chociaż tylko rano)
          Chyba zacznę mierzenie od 90-85 w obwodzie ale miseczka przy 85 musiałaby pewnie być jeszcze większa, tak?
          • anna-pia Re: white-malina 107/137 28.12.10, 00:40
            white-malina napisała:

> A właśnie jeszcze nie napisałam, że zanim zakupiłam ten biustonosz (44DD) nosił
            > am rozmiary mniej więcej 85D, 85E, były za małe miseczki ale myślę że obwód nie
            > był za ciasny bo nic mnie nie cisnęło i przecież nie wytrzymałabym latami w zb
            > yt ciasnym obwodzie.

No dobrze. To jeśli obwód 85 (czyli brytyjskie 38) był dobry, to czemu, na litość, przeskoczyłaś na 44, czyli nasze 100? Rzuć to w szufladę i zmierz coś z 85, skoro nie ciśnie :) Może 90 (czyli 40). Może okolice misek G, GG (spróbuję ściągnąć tu ekspertkę od większych obwodów, ja nie czuję się tu najpewniej).

> A wtedy jak nosiłam to 85 to w obwodzie pod biustem miałam
            > jakieś 6-8 cm więcej niż teraz. Dlatego mnie dziwi dlaczego teraz to 44 jest d
            > obre (chociaż tylko rano)

Jak jest dobre tylko rano, to wcale nie jest dobre.

> Chyba zacznę mierzenie od 90-85 w obwodzie ale miseczka przy 85 musiałaby pewni
            > e być jeszcze większa, tak?

Tak :)
            • white-malina Re: white-malina 107/137 28.12.10, 07:39
              Zmieniłam na 44 bo... pewnie w poszukiwaniu ideału;) Tak na poważnie to mnie cisnęły fiszbiny pod pachami, wtedy myślałam, że stanik za mały a teraz jak poczytałam to wiem, że to prawdopodobnie sama miseczka była za mała ;) Bez Waszej pomocy nie jest łatwo połapać się w tych rozmiarach i nawet człowiek nie wie co go ciśnie ;)
              Poza tym jak go kupowałam nie wiedziałam, że 44 to 100 i brałam "na oko" więc nawet nie miałam świadomości, że to nasze 100
              • jul-kaa Re: white-malina 107/137 28.12.10, 13:01
                Ja mam trochę podobne wymiary, mniej pod biustem i trochę mniej w biuście. Noszę okolice brytyjskiego 38J, effuniakowe 85J/HH (niektóre z przedłużką).
                Myślę, że powinnaś celować w obwód 90 i miskę większą niż G (H? HH?). Przy takich dużych obwodach warto więcej zaniżyć, luźniejsze latają po plecach. Ja rozumiem, dlaczego kupiłaś obwód 100, mnie też zdarzały się podobne absurdy przed uświadomieniem - miałam nawet stanik z obwodem 120 :):)
                Sprawdziłam jeszcze w kalkulatorze i wychodzi tam rozmiar 42J (95J), który jednak może być za duży.
                Pytanie jeszcze, jaki masz obwód "w zwisie" - wiesz jak się to mierzy?
                I jeszcze jedno - mnie się rozmiar BARDZO zmienił od czasu uświadomienia - zaczynałam od 85FF, skończyłam jak już wspomniałam na 85HH/J - to wszystko dzieki migracji - dużo biustu mialam na plecach i pod pachami. U Ciebie może być podobnie.
                • white-malina Re: white-malina 107/137 28.12.10, 19:35
                  Właśnie... dopiero dziś odkryłam watek o migracjach bo dopiero wczoraj mnie oświeciło żeby zagłębić się w tematy piersiowe. I przyjrzałam się i rzeczywiście pod pachami mam tego mnóstwo... ale myślałam, że to zwyczajny tłuszczyk, którego i w innych miejscach mi nie brakuje więc w sumie dlaczego miałoby nie być pod pachami (tak wcześniej myślałam).
                  Nie wiem jak mierzyć w zwisie, chodzi o mierzenie bez stanika z pochyleniem do przodu? Jak tak to chyba mi miarki zabraknie ;)
                  A mam pytanie troszkę nie w temacie rozmiarowym; jędrność piersi się też poprawia? Bo z tym u mnie krucho, ostatnio schudłam ok 15 kg (planuje chudnąc dalej) i dziś się przyjrzałam mojej skórze na piersiach i jest jak pergamin, taka cieniutka i delikatna, jakby miała się zaraz przedrzeć. Na to dobry biustonosz też pomoże?
                  • jul-kaa Re: white-malina 107/137 29.12.10, 00:11
                    Jasne, ze pomoże :)
                  • jul-kaa Re: white-malina 107/137 29.12.10, 00:11
                    I zmierz się w tym zwisie, to będzie łatwiej coś doradzić, bo inaczej to loteria :)
                    • white-malina Re: white-malina 107/137 29.12.10, 13:22
                      No dobra... nie wiem czy z tym zwisem dobrze zrobiłam, nie wiem jak powinna być naprężona miarka. Mierzyłam mniej więcej z takim naprężeniem jak obwód w biuście w staniku. W każdym razie wyszło 141 cm.
                      • maheda Re: white-malina 107/137 29.12.10, 13:32
                        To ja jeszcze będę upierdliwa ;)
                        Czy możesz się zmierzyć "w zwisie", ale mając na sobie założony taki swój stanik, który wg Ciebie najlepiej podnosi/podtrzymuje Twój biust?
                        • white-malina Re: white-malina 107/137 29.12.10, 16:37
                          Właśnie w taki sposób mierzyłam te 137 cm. W najlepiej trzymającym biustonoszu (tzn obwód ma ewidentnie za duży ale wg mnie miseczka jest bliska ideału - 44DD) pochylona pod kątem ok 90 stopni, delikatnie tylko napiętą taśmą :)
                          • white-malina Re: white-malina 107/137 05.01.11, 11:43
                            Podbijam moje pytanie, bo z postów, które napisały anna-pia i jul-kaa nie umiem wyłowić choćby przybliżonej odpowiedzi;) jeszcze bardziej mi się zamętliło :) Dziś pomierzyłam eszystkie swoje staniki i obwodowo na pewno najlepiej trzyma się na mnie 85 ale w związku z tym od jakiej miseczki najlepiej zacząć mierzenie.
                  • anna-pia Re: white-malina 107/137 29.12.10, 00:12
                    Poprawa jędrności zależy, brutalnie rzecz ujmując, od wieku. Zmieniłam stanik na właściwy po 30. i jest dobrze, ale zawsze nosiłam dobry obwód, tylko miska przymała. Poczytaj bloga Mahedy www.maheda.eu - pisze o dbaniu o biust, a Maheda jest właściwie najwyższej klasy ekspertką od biustu i staników oraz ich dobierania w całej Polsce. Jej wypowiedź możesz potraktować jako rozstrzygającą.

Co do mierzenia w zwisie - tak, chodzi o to.
    • majo.lika 110/133 28.12.10, 21:48
      pomóżcie proszę, jaki rozmiar stanika, to dla mojej mamy, jest juz starszą panią i nie będzie chciała się zbyt mocno ściskać

Dzięki za pomoc :))
      • anna-pia Re: 110/133 29.12.10, 21:55
        Może okolice 100G? To tylko sugestia, może okazać się, ze lepszy będzie obwód o 5 cm szerszy czy węższy, no i inna miska.
        Przeczytaj ten wpis
        stanikomania.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?361780
    • mleko_czekoladowe 82/98 29.12.10, 22:08
      Cześć;)
      Tak jak w temacie napisałam, pod biustem 82, w biuście 98. Noszę stanik 75C albo 75D,zdarzyło się nawet 75DD. Zastanawiam się czy 70 byłby w porządku czy może w ogóle inny a jaka miseczka to już zupełnie nie wiem...
      Mam nadzieję że coś mi doradzicie ;)
      Pozdrawiam!
      • anna-pia Re: 82/98 30.12.10, 11:45
        Jeśli 75, to brytyjskie E, polskie F. Jeśli 70, polskie H, brytyjskie FF.
        czyli generalnie obwód może być dobry, tylko miseczka powinna być większa - zaznaczam, że podane litery to przybliżenie, może się okazać, że będziesz potrzebowała innej miseczki, trzeba zmierzyć.
    • misia.50 78/98 30.12.10, 11:58
      Proszę o podanie jaki rozmiar powinnam nosić.Proszę też o rozmiarówkę europejską.Prawą pierś mam o rozmiar większą i nie mogę dopasować stanika,bo gdy na lewej ładnie się układa,to prawa wylewa się.Teraz jeszcze muszę odnaleźć sklep.Może któraś zna taki w Lesznie? Dziękuję i szczęśliwego Nowego Roku.
      • maheda Re: 78/98 - misia.50 07.01.11, 10:25
        Celowałabym chyba w okolice brytyjskiego 34(75)E, względnie 32(70)F.
        W polskiej rozmiarówce, w zależności od firmy musiałabyś celować w 75E do 75G oraz w rozmiary dla obwodu 70 - od 70F do 70H.

Generalnie przy różnicy wielkości piersi o jeden rozmiar dobieramy przeważnie stanik do większej piersi, a w mniejszej albo silniej naprężamy ramiączko, albo dokładamy wkładkę, albo nie przejmujemy się lekkim luzem w miseczce.
        Przy większej asymetrii - albo dobieramy stanik do większej piersi, dokładając wkładki do mniejszej piersi, lub też nie przejmując się luzem w miseczce z mniejszą piersią, albo dobieramy stanik tak, żeby był trochę za duży na mniejszą pierś, a trochę za mały na większą.
        Wiele zależy od kroju stanika (nie każdy da się dobrać przy asymetrii), a także od rodzaju piersi.

Przeczytaj artykuł zalinkowany jako drugi w mojej sygnaturce - te wiadomości pomogą Ci w samodzielnym doborze stanika.
        Jeśli jednak nie będziesz chciała dobierać sobie stanika samodzielnie, polecam korzystanie z >>> Biuściastej Mapy Świata <<<.
    • cerutinka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 47 30.12.10, 12:52
      witam,
      Jestem w 9 miesiącu ciąży. Obwód pod biustem 88cm, w biuście 100cm. Przed ciążą nosiłam rozmiar 75B. Jaki rozmiarze powinnam kupić biustonosz do karmienia?
      • maheda Re: 88/100 - cerutinka 07.01.11, 10:28
        Moja odpowiedź brzmi: nie mam zielonego pojęcia.
        Stanik do karmienia dobierz sobie jakiś miesiąc - półtora po porodzie, jak Ci się laktacja ustabilizuje. Do tego czasu możesz nosić cokolwiek, co Ci biust podtrzyma.
        Po prostu nie da się przewidzieć, jak się zachowa biust po porodzie :(
        Na ten moment chyba radziłabym celować w okolice 80D...
    • maigold Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 47 02.01.11, 13:43
      Pytanie głównie o rozmiar stanika dla mamy. Kilka razy zwracałam jej uwagę,że nosi chyba za mały. Ostatnio sama poprosiła o zakup. Wymiary podała mi przez telefon i wydaje mi się, że zawyżyła obwód, a zaniżyła miseczkę (obwód 90 , w biuście 111). Jest to pani prawie 70 letnia z dużym biustem.
      Mnie ostatnio tez powiększył się biust tzn sama miseczka. Do tej pory nosiłam słynne 75 b, teraz przeszłam na 75 d i niektóre z biustonoszy są nadal za małe w miseczce. Zrobiłam podejście do 70 e , ale okazał się jednak za duży, 70 d za mały. Generalnie próba kupienia biustonosza z mniejszym obwodem i większą miseczką się nie udała. Z drugiej strony te 75 d zapinam na pierwszą haftkę i po jakimś czasie mogę zrobić "procę"na plecach czyli podejrzewam, że kupuję za szerokie w obwodzie. Moje wymiary to 75 obwód i 96 biust i pewnie tez niedobrze się wymierzyłam.
      • maheda Re: 90/111 - maigold - mama 07.01.11, 10:41
        Być może mama zawyżyła/zaniżyła pomiar, ale nie jestem w stanie stwierdzić, o ile ;)
        W związku z tym podam "strzały" do rozpoczęcia mierzenia dla podanych przez Ciebie wymiarów.
        Dobrze byłoby też wiedzieć, w jakich obwodach nosi staniki Twoja Mama obecnie, bo to też informacja...
        Z tego, co mówisz, mama mogłaby zacząć mierzenie od staników w brytyjskim rozmiarze około 38(85)F (może 38(85)FF?) lub 36(80)FF/36(80)G.

Oczywiście, może się okazać, że finalnym rozmiarem byłoby całkiem co innego, jednak od czegoś trzeba zacząć :)

Polecam swoją własną notkę na temat dobierania staników paniom w wieku mniej więcej Twojej mamy:
        tnij.com/U3W880
        • maigold Re: 90/111 - maigold - mama 08.01.11, 12:14
          Bardzo dziękuję za rady. Zerknęłam do Twojej notki i na zamieszczone zdjęcia. Widzę, że problem leży jednak w wymierzeniu się. Mama jest niska, ale biust nawet w beznadziejnie dobranych biustonoszach jest bardzo obfity, pełny.
      • maheda Re: 75/96 - maigold 07.01.11, 10:50
        Przy takich wymiarach, jak Twoje, zacząć teoretycznie można od staników w rozmiarze około brytyjskiego właśnie 32(70)E. Jednak w tych okolicach rozmiarów miseczek różnice potrafią być naprawdę olbrzymie (zwłaszcza w polskiej rozmiarówce) i sięgać do trzech rozmiarów, przy jednym i tym samym oznaczeniu miseczki, ale różnych firmach oraz modelach.

Nie ma lepszego sposobu dobierania staników, jak dobieranie na konkretnym modelu, który ma szeroką rozmiarówkę w sklepie.
        Po prostu może się okazać, że stanik A w rozmiarze 70D ma dla Ciebie za małą miseczkę, natomiast w staniku A nie ma rozmiaru 70E, mierzysz zatem rozmiar 70E, ale z modelu stanika B, i nagle okazuje się, że miseczka jest za mała. Być może z modelu stanika B lepsza byłaby miseczka 70D.

A ja jeszcze jedno pytanie: dlaczego stwierdziłaś, że miseczka w 70E była za duża?
        Jeśli miseczka w staniku o miękkiej miseczce marszczy się na czubku - oznacza to, że miseczka jest zbyt mała i trzeba mierzyć większą.
        Zbyt duża miseczka fałduje się, ale w górnej części miseczki, i to wtedy, gdy jesteś wyprostowana. Przy zgarbieniu się, czy pochyleniu, naturalnym jest odstawanie górnej części miseczki.
        • maigold Re: 75/96 - maigold 08.01.11, 12:19
          Dziękuję. Widzę, że długa droga przede mną w dobieraniu biustonoszy. Masz rację co do różnic w modelach, firmach w obrębie tego samego rozmiaru.
          Ten 70 e był usztywniany.
    • joagru 109/129 02.01.11, 20:19
      Witam, proszę o pomoc w ustaleniu rozmiaru.

Nosiłam już takie koszmary jak 120 DD w swoim życiu, dobierane na oko na bazarze.. Potem, udało mi się przypadkiem zmierzyć 110 C, i myślałam że jest dobrze, nie było.. Potem odkryłam Was :) i odkryłam że mam zły stanik. A potem odkryłam że nie jest łatwo kupić duży rozmiar. W końcu, upolowałam Stanik Gaia model Delfina, rozmiar 105 G, i przeżyłam szok! Był idealny, piersi się podniosły, siedziały w staniku, a nie nad czy pod, piękny dekolt..
      To było 2 lata temu. Potem jeszcze z Gaia kupiłam Selenę 105 G, ale była miska jakby mniejsza, więc stanik poszedł w szufladę..
      Od 20 lat chudłam i tyłam, moje piersi są sflaczałe i wiszące. Teraz odchudzam się znów, ale tym razem z dietetykiem i masażystką, która 2 razy w tygodniu masuje całe ciało, i piersi też, żeby jeszcze bardziej nie sflaczały..

Potrzebuję od nowa ustalić swój rozmiar. Delfina jest już za duża, obwód luźny, miseczki za duże, górą odstają. Noszę od biedy Selene, ale już też mi źle leży, a innych staników nie posiadam.

Wg Elektronicznego Bra-fittera mój rozmiar to 95 K. Wymiary jak podałam: 109/129. Pod biustem się ściśle mierzyłam, w biuście to w staniku Selena, inaczej się nie dało, gdy piersi są wiszące i tam gdzie zwykle powinny być brodawki, jest dopiero połowa piersi..
      Dziwi mnie przeskok od 105 G do 95 K. Zwłaszcza że chudnę i nadal będę, jeszcze długo.. Ale zwariuje bez dobrego stanika.

Lubię staniki usztywniane, jak Delfina czy Selena, nie chciałabym brać pod uwagę sklepów brytyjskich, więc prosiłabym o ustalenie polskiego rozmiaru. Myślę o zakupach w Melissie.

Dziękuję.
      • carbonka 76/98? 03.01.11, 07:13

witam. czy mogłybyście mi pomóc w znalezieniu odpowiedniego rozmiaru? mierzyłam się pod biustem i wyszło 76 na ściśle, w biuście bez stanika na stojąco 90, pochylona w dół 95, a w staniku 98.( jakiś chiński model 85 C)
        jestem młoda, mam 22 lata. Rok temu zakończyłam karmienie piersią ( prawie 9 m-cy), na wakacjach trochę schudłam i piersi zmalały, stały sie jakby trochę sflaczałe ... :(
        wpisałam w kalkulator 76/98 i wyszedł mi rozmiar 70F. czy dobrze zrobiłam czy wpisałam złe dane? liczę na waszą pomoc. mam od zawsze problem, żeby coś kupić na ten mój biust.
        PS: nie wiem czy któraś z forumek może mi powiedzieć czy ten sklep w rzeszowie podany na stanikowej mapie ( grunwaldzka 42/3) jest dobry i możecie go polecić?
        jakie są tam ceny?
        • maheda Re: 76/98 - carbonka 07.01.11, 10:56
          Do sklepu BiuStyl na Grunwaldzkiej się przejdź, właścicielka jest świetna merytorycznie i doradzi Ci odpowiedni dla Ciebie biustonosz.

Pewnie zaczniesz mierzenie od okolic brytyjskiego rozmiaru 32(70)E, ale - jak mówię - skoro masz stacjonarny pod nosem, to lepiej będzie się tam po prostu przejść.
      • maheda Re: 109/129 - joagru 07.01.11, 10:53
        Ja bym raczej celowała w staniki o rozmiarze z okolic brytyjskiego 44(100)F lub 44(100)FF.
        W polskiej Melissie - w okolice 100G.
    • eleninka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 47 04.01.11, 16:55
      Witam :)
      Dzisiaj zaczęłam szperać po forach dla biuściastych, gdyż mam już dość za ciasnego stanika, 'bułek' pod pachami i czerwonych pręg na ramionach. Nosiłam do tej pory stanik Triumpha Elastiform z fiszbinami, rozmiar 80 C. Jeszcze parę miesięcy temu był względnie dobry, nie idealny, ale w miarę trzymał biust w miseczkach i nie był drogi... Ostatnio jednak przytyłam parę kilogramów i biust wylewa mi się po bokach, w ten sposób, że mam dwie pary piesi - te w staniku i te obok, pod pachami :/ Z tyłu też zrobiły mi się okropne wałki, owszem, i bez stanika je mam, ale stanik tylko je uwidacznia, Elastiform jest chyba za wąski z tyłu... Ogólnie czuję się jak ściśnięty baleronik :(
      Bardzo proszę o radę - obwód pod biustem wynosi jakieś 83 cm, w biuście bez stanika (bo początkowo nie wiedziałam, że należy mierzyć 'w' :)) 103 cm, biust w staniku przy pochyleniu ma 105 cm... Zastanawia mnie jeszcze wynik pomiaru biustu w staniku, w pozycji pionowej (99cm). Pogubiłam się :)
      Nie znam się jeszcze na stanikach przyjaznych biustom, ale zdążyłam przejrzeć strony z biustonoszami Panache, bardzo mi się podobają pełne, zabudowane staniki, np. SUPERBRA ANDORRA, SUPERBRA MELODY czy SUPERBRA TANGO CLASSIC - myślę, że czułabym się pewniej (i szczuplej) w tego typu stanikach :)

Z góry dziękuję za pomoc,
      pozdrawiam
      • maheda Re: 83/103 - eleninka 07.01.11, 10:59
        To może przyjmijmy jednak, że w biuście jest 103? ;-)

Wydaje mi się, że powinnaś raczej nosić staniki w rozmiarze około brytyjskiego 34(75)F.
        Chyba, że jakiś stanik będzie ścisły, to i 36(80)E być może Ci wystarczy...
        Jeśli jednak lepszym pomiarem jest to 105, to miseczka będzie wszędzie o oczko większa, czyli 34(7)FF lub okolice 36(80)F.
        Skoro jesteś przyzwyczajona do Triumpha - polecam model Andorra :)
        • eleninka Re: 83/103 - eleninka 08.01.11, 00:53
          Dziękuję za radę, w najbliższym czasie udam się do jakiegoś porządnego sklepu bieliźniarskiego, postanowiłam, że będzie on stacjonarny - kusi mnie oferta sklepów internetowych, ale wolę jednak wszystko przymierzyć na żywo ;)
          Do Triumpha jestem przyzwyczajona, ale głównie dlatego, że w mojej mieścinie nie mam zbyt dużego wyboru - albo bazarek, albo Triumph, a że bazarek odpada.... ;)
          Wybiorę się do większego miasta i poszukam biustonoszy innych firm, sporo się naczytałam o Panache, wydaje mi się, że model Tango byłby wygodny.. :)
    • chili_4 Re: 78/95 04.01.11, 18:41
      Witam!Jak w tytule:pod-78,w najlepszym biustonoszy:95.W tej chwili nosze 80C zawsze zapinam sie na ostatnia haftke,ale czuje sie OK,cala reszta-fiszbiny,ramiaczka,zapiecie-na swoim miejscu.Prosze o oba roz.polski i brytyjski.Dziekuje i pozdrawiam.
      • krapheika Re: 78/100 05.01.11, 14:27
        Jak w temacie tyle wychodzi mi po zmierzeniu,interesuje mnie niemiecka numeracja.
        Wreszcie sie zebralam w sobie i zmierzylam ku uciesze m:-D
        • maheda Re: 78/100 - krapheika 07.01.11, 11:02
          W rozmiarówce niemieckiej celuj w staniki o rozmiarze około 75G lub 70H.
          Wiem, że w DE są dostępne staniki brytyjskie, ale gdzie - nie wiem, zabij...
          Jeśli trafisz - szukaj tych w rozmiarze około 34(75)F lub raczej 32(70)FF.

Tutaj znajdziesz więcej na temat sklepów w Niemczech:
          busenfreundinnen.net/
          • krapheika Re: 78/100 - krapheika 07.01.11, 11:22
            Dzieki wielkie,mam dwa sklepy gdzie sa doslownie wszystkie marki stanikow,teraz nie bede szukac w ciemno:-)
      • maheda Re: 78/95 - chili_4 07.01.11, 11:00
        Spróbuj zamiast 80C celować w 75D - nie będziesz musiała zapinać na ostatnią haftkę, wystarczy ci najluźniejsza :)
        Poza tym wszystko istotnie wydaje się być OK, gratuluję :)
        • chili_4 Re: 78/95 - chili_4 07.01.11, 11:33
          Dzieki bardzo :)),jutro lece sie "dopasowac"...
    • 10totti Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 47 06.01.11, 21:08
      Pomóżcie. Chce kupić stanik marki Victoria Secret, ale nie wiem jaki mam wybrać rozmiar, jaki jest amerykanski odpowiednik naszych rozmiarów.
      Ostatnio kupiła biustonosz o rozmiarze 70 F (w polskiej numeracji)
      • maheda Re: ??/??? - 10totti 07.01.11, 11:05
        Zakładając, że stanik 70F był dla Ciebie dobry, w VS potrzebowałabyś czegoś w okolicach 32DDD wzwyż (miseczkowo). W zależności od tego, jakiej polskiej firmy był ten stanik...
        Ale ponieważ VS kończy miseczki na DD, to - obawiam się - niewielkie masz szanse na dobranie sobie stanika tej firmy.
    • fairy-angel Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 47 06.01.11, 22:42
      Witam,
      mój obecny stanik zmusił mnie do przekopania internetu i w odpowiedzi trafiłam tutaj. Wydaje mi się, że noszę zły rozmiar stanika. Według polecanego przez Was kalkulatora wyszło mi, że mój rozmiar to 75H a dotąd nosiłam 85C. Nie rozumiem tego i proszę o pomoc. Mój obecny stanik nie zbiera mi ładnie biustu, z tyłu...jakby to powiedzieć, pasek z haftkami tworzy mi widoczne fałdki, które widać pod bluzką. Nie wiem jak to opisać.
      Kiedy podciągam ramiączka, biust się nie unosi. Po wymierzeniu biustu wg Waszych wskazówek wyszło mi tak: 86/103.
      Bardzo proszę o radę, w jakim kierunku powinnam pójść aby dobrać odpowiedni stanik.
      • fairy-angel Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 47 06.01.11, 22:44
        Zapomniałam napisać, że prosiłabym o rozmiar polski i brytyjski.
      • maheda Re: 86/103 - fairy-angel 07.01.11, 11:13
        Ja bym nie przesadzała aż tak bardzo z zaniżaniem obwodu na początek.
        Raczej spróbowałabym zacząć od staników w rozmiarze brytyjskim około 36(80)E. W polskiej rozmiarówce - różnie, w zależności od firmy od 80E do 80G.
        U Ewy Michalak pewnie po prostu 85C lub 85D

Swoją drogą - przejrzyj notkę "Rozmiar 75C, czyli przeciętny? " u mnie na stronie: maheda.eu/

Tam była dość gwałtowna "przesiadka", a kobiecie wydawało się, że stanik ma nieźle dobrany.
        • ag-a3 Re: 86/103 - fairy-angel 07.01.11, 12:17
          Witam, mam spory problem z doborem stanika. Otóż jestem w 20 tygodniu ciąży i przed ciążą nosiłam rozmiar 75 A polskiej rozmiarówki (być może miałam źle dobrany, bo dopiero teraz dowiedziałam się jak się dobiera stanik, ale raczej miałam mały biust) a obecnie wyszło mi z kalkulatora 75G, w rozmiarówce uk 34E, sprawdziłam kilka razy rozmiar, zmierzyłam się według instrukcji i mam 85 cm pod biustem a 101 cm w biuście, kupiłam jedyny stanik jaki znalazłam w Marks& spencer i jest tylko w teorii dobry, bo strasznie mnie gniecie, tzn gdy mierzyłam mniejsze miseczki czyli D lub DD były za małe, biust wypływa, ale miska E jest wysoko zakrojona i potwornie uraża mnie po dłuższym chodzeniu pod pachą wysoko, po za tym mam na całej długości odgniecione czerwone ślady pod biustem, co ja mam robić? Pomóżcie proszę, czy mam kupić rozmiar większy pod biustem? czyli 36 bo wtedy one są jakby nizej wykrojone. Dodatkowo to moja 3-cia ciąża i mój biust nie jest jędrny, jak stoję prosto to ładnie przylega do miseczki, jak sie zgarbię to mogłabym u góry włożyć jeszcze rękę bo odstaje. Strasznie to skomplikowane, biust stał się cięzki bardzo i oklapły, ale mam wrażenie, że ciągle rośnie. Dla mnie to nowośc, bo w poprzednich ciążach nie miałam aż takich przyrostów (a poprzednio urodziłam bliźniaki), to co teraz się dzieje zszokowało mnie i dlatego zainteresowałąm się wreszcie rozmiarem stanika, ale chyba nie umiem go sobie mimo wszystko dobrać. Prosze o pomoc. Pozdrawiam serdecznie.
          • maheda Re: 85/101 - ag-a3 07.01.11, 12:22
            Chyba raczej celowałabym w staniki w brytyjskim rozmiarze 36(80)D lub 36(80)DD...

Skoro obwód 34 jest dla Ciebie niekomfortowy, trzeba mierzyć 36 - zwłaszcza, że to dopiero 20 tydzień ciąży, zatem żebra jeszcze będą Ci się rozszerzać.
            Jeśli miseczka w 34E jest dobra, ale obwód przyciasny, to masz spore szanse, że w 36DD będzie idealnie.

Miseczka stanika ma przylegać właśnie, jak stoisz prosto - to normalne, że przy zgarbieniu lub pochyleniu się miseczka odstaje w górnej części.
            Jeśli Ci to przeszkadza, kup staniczek, w którym górna część miseczki jest uszyta z elastycznej, dopasowującej się koronki. Wtedy nie będzie tego efektu.
            • ag-a3 Re: 85/101 - ag-a3 07.01.11, 12:38
              Bardzo dziekuję, pędzę do sklepów, bo choć to może śmieszne, ale naprawdę czuję się zagubiona jak dziecko, bo pierwszy raz mam tak duzy biust i stanik mnie gniecie, wieczorem marze tylko, aby go zdjąc, inne, które mierzyłam są za małe, bo mi wypływa a to bokami, a to przodem, a zapytać nie miałam kogo. Z serca dziękuję i ciesze się, że jest takie super forum i że przyrost biustu spowodował, że wreszcie i do mnie dotarło, że źle dobieram stanik, nie miałam pojęcia przyznaję i zaraz rozesłałam do koleżanek, a nawet mojej mamy linki, aby poczytały, mierzyły się i dobrze sobie dobierały staniki i pewnie wiecie jaki był odzew :) wszystkie miały albo za dużo pod biustem, albo za mało w misce :D Dziekuję jeszcze raz i pozdrawiam.
              • maheda Re: 85/101 - ag-a3 07.01.11, 12:41
                Co do sklepów, zobacz tutaj:
                stanikowamapa.prv.pl

Może znajdziesz niedaleko siebie jakiś sklep z szeroką rozmiarówką i/lub profesjonalnym brafittingiem?
                • ag-a3 Re: 85/101 - ag-a3 07.01.11, 12:52
                  Dzieki, będę szukać, bo po ciązy, gdy już przestanę karmić, chciałąbym, aby ktos mi jednak pomógł dobrać dobrze staniki, jeszcze raz dziękuję, pozdrawiam.
                • ag-a3 Re: 85/101 - ag-a3 07.01.11, 16:15
                  Kupiłam jednak 36 D w rozmiarówce uk, miałaś rację, że muszę mieć więcej pod biustem, to od razu czuję większy komfort, ale mierzyłam też DD i choć miska jest bardziej dopasowana niż D, bo jest luźniejsza, to od razu podjeżdża mi pod samą pachę i ten sam problem, potwornie gniecie pod pachami, więc zdecydowałam się na D, bo przez to, że ma mniejszą miskę jest jakby bardziej wykrojony i nie podchodzi pod samą pachę. Zastanawiam się jeszcze czy to moja cecha osobnicza, że mnie te większe miski DD i E gniotą pod pachą wszystkie dosłownie, a mierzyłam tego sporo ostatnio, czy one poprostu leżą lepiej gdy ma się pełniejszy biust, (mój po ciążach trochę na jędrności stracił), od czego to zależy? od rozstawu klatki piersiowej czy od samego biustu? czy może od rodzaju biustonosza? Proszę o podpowiedź, bo mnie to nurtuje, z góry dziękuję i dziekuję jeszcze raz za pomoc w doborze rozmiaru, pozdrawiam serdecznie.
                  • maheda Re: 85/101 - ag-a3 07.01.11, 18:08
                    Przede wszystkim fiszbina z tyłu miseczki musi się kończyć za piersią, a nie leżeć na piersi.
                    Fiszbina leżąca na piersi niestety ugniata pierś i znajdujące się w niej naczynia limfatyczne, upośledzając drenaż.
                    Gdy fiszbina kończy się za piersią - często nieprzyzwyczajone do tego kobiety odczuwają dyskomfort - zwłaszcza, gdy są niższego wzrostu lub gdy mają wysoko zawieszony biust.

Opcją jest spróbowanie innych krojów staników niż te, które się dotąd nosiło.
                    Dla przykładu: wiele kobiet przyzwyczajonych jest do staników z głębokim dekoltem, z bardzo niskim mostkiem, do dekoltów w V, ang. plunge - ale jeśli stanik nie jest zabudowany z przodu, musi być wyższy pod pachą, żeby trzymać pierś; może się okazać, że stanik wyższy, z mostkiem między piersiami, nie będzie tak zabudowany pod pachami i dawał większy komfort.
                    Problemem jest też utrata jędrności piersi, bo staniki z dekoltem w V nagle przestają pasować - odpowiednie miseczki stają się puste u góry, stanik pije w pachy, a piersi próbują się wylać na dole przodem. Na początkowym etapie utraty jędrności biustu można jeszcze próbować ze stanikami o miseczkach o rozmiar za małymi, ale na dłuższą metę nie ma to większego sensu.
                    Lepiej zadbać o biust, o jego należyte podtrzymanie, a także odpowiednią pielęgnacją przywrócić w jakimś stopniu jędrność.

Wracając do Ciebie :)
                    Jeśli dobrze rozumiem, i mieszkasz w UK, polecam sklepy Rigby&Peller lub jeden ze sklepów sieci Bravissimo - w tych sklepach można umówić się na profesjonalny bra fitting, a bra fitterki podpowiedzą Ci, jak możesz sprawić, by Twój biust wrócił do formy, oraz sprawdzą, czy aby na pewno dobrze zakładasz stanik i czy jest dobrze dobrany.

Przeczytaj sobie jeszcze ten artykuł, który mam zalinkowany w drugiej linijce mojej sygnaturki - świetnie tam opisano, jak zakładać stanik oraz układać w staniku biust.
                    • ag-a3 Re: 85/101 - ag-a3 08.01.11, 11:30
                      Przepraszam zapomniałam napisać, nie w UK a w Irlandii, znasz może tutaj jakiś godny polecenia sklep z kimś kto na miekscu doradza kobietom? Na razie to wszystko dla mnie nowość, ale cieszę się, że poczyniłam pierwszy krok ku oświeceniu :) Ja w Polsce jestem z Krakowa, też bardzo proszę o polecenie jakiegoś sklepu tam, najlepiej z kimś kto doradzi, bo jak będę to od razu się tam wybiorę. Co innego czytać, a co innego porozmawiać z kimś kto pokaże, wytłumaczy. Chciałabym się dobrze tego nauczyć, aby nie gnieść piersi w za małych miskach, dobrze dobrać pod, widzę efekty, naprawdę odkąd mam stanik dopasowany, poprawiła mi się jędrność, biust się jakby wyprostował. Z góry dziękuję za wszystko. Pozdrawiam.
                      • maheda Re: 85/101 - ag-a3 08.01.11, 15:35
                        Co do sklepów - najlepiej nam wszystkim aktualną mapę sklepów znajdziesz tutaj:
                        stanikowamapa.prv.pl

Nie mam pojęcia, jak sytuacja wygląda w Irlandii, natomiast w Krakowie jest kilka sklepów, w których możesz spodziewać się obsługi na najwyższym poziomie :)
    • telimenus 77/93 07.01.11, 14:15
      Pod biustem 77, a w biuście 93. Obecnie noszę 75 D, jestem po okresie rocznego karmienia piersią, więc mój biust nie jest już tak jędrny jak był kiedyś. Proszę o cenne rady.
      • maheda Re: 77/93 - telimenus 07.01.11, 16:04
        A co jest nie tak ze stanikami, które nosisz?
        • telimenus Re: 77/93 - telimenus 08.01.11, 13:05
          Zapięcie z tyłu podnosi się do góry, a poza tym część stanika, która między piersiami powinna przylegać odstaje. Zapinam stanik na ostatnią haftkę, tak żeby jak najciaśniej przylegał do skóry, ale nic to nie daje. Zastanawiam się też, jaki stanik byłby najodpowiedniejszy-usztywniany czy pół usztywniany - może zasugerujesz jakąś firmę, bo nie mam już pomysłu, ani przyznam szczerze czasu-przy mim dziecku- na poszukiwanie stanika.
          • maheda Re: 77/93 - telimenus 08.01.11, 15:32
            Spróbuj w takim razie staników z obwodem pod biustem 70, wg anglosaskich oznaczeń 32.
            Może zacznij od rozmiaru z okolic 32(70)E, a potem zastanów się, co dalej.

Koniecznie przeczytaj artykuł z drugiej linijki mojej sygnaturki :)

Jeśli natomiast nie bardzo masz czas na chodzenie i zastanawianie się - zerknij na >>> Biuściastą Mapę Świata <<< i poszukaj sklepu, który jest najbliżej Ciebie.
    • gosia78 100/122 07.01.11, 14:38
      Witam, dopiero zaczynam walkę ze żle dobranymi biustonoszami i chciałabym na początek określić jakiego powinnam szukać rozmiaru aby był dla mnie dobry :-). Zmierzyłam się i sytuacja wygląda tak (cyfry to nie pomyłka ;-)) : pod biutem na wydechu 100 cm., w staniku 122 cm, bez stanika 126 cm, w staniku z pochyłem 125 cm. W chwili obecnej noszę model Triumph Visuelle W w rozmiarze EU 90F, GB 40 E. Lubię ten biustonosz ale fiszbiny odstają mi od klatki piersiowej (no chyba że nie wygarnę piersi spod pachy - to wtedy mniej ;-) ) i zsuwają mi się ramiączka. Wydaje mi się też że lekko podjeżdża do góry. Poza tym jest w mierę. Te rzeczy mnie okropnie wkurzają i dlatego chciałabym ustalić właściwy rozmiar i kupić taki biustonosz który byłby wygodny. Nie wiem czy sobie to dobrze wykombinowałam ale po lekturze forum obstawiałabym te typy: Freya Eleanor, Arabella, Polyanna, Panache Tango II . Będę wdzięczna za ustalenie mojego rozmiaru oraz wskazówki jakiego rozmiaru biustonosza muszę szukać biorąc pod uwagę te wymienione modele i czy to dobry wybór? Ewentaulnie który z modeli byłby najlepszy na początek. Serdeczne dzięki.
      • maheda Re: 100/125 - gosia78 07.01.11, 17:43
        Ha! Visuelle W to stanik, który kupiłam jako ostatni (na razie?) stanik Triumpha.
        Problem w tym, że z czasem jego obwód rozciąga się niemiłosiernie, i zamiast trzymać nas mniej więcej tak, jak na początku, niestety jeździ po plecach i w ogóle wszędzie, gdzie się mu pozwoli.

Jeśli rozmiar 90 był dla Ciebie na początku w porządku, próbuj innych 90tek.
        Zacznij może od rozmiaru około brytyjskiego 40(90)GG lub (Tango II) 40(90)G.
        W Arabelli być może 38(85)GG, bo jest okropnie rozciągliwa.
        • gosia78 Re: 100/125 - gosia78 11.01.11, 12:15
          No i mierzyłam Panache Tango II w rozmiarze 40 GG. I wydaje mi się na pewno za duży w obwodzie. Jak podnoszę ręce to miseczki też podjeżdżają i widać maleńki kawałek dołu piersi. Mam rację co do za dużego obwodu? Aaa i biustonosz zapięty na ostatnią haftkę. W takim razie jakiego rozmiaru szukać w Panache? Miseczka GG nie jest aż tak bardzo za duża ale myślę że G też by była dobra. Tylko jak zmniejszę obwód to pewnie niech to GG już zostanie? Mam szukać 38GG? a jak wtedy będzie w biustonoszach Freya? Arabella 36 GG??? A i jeszcze fiszbiny bardzo mi przylegają do klatki piersiowej. Oddzielają ładnie piersi ale czuję te fiszbiny. Nie wpijają się, przynajmniej jak mierzę biustonosz. Nie wiem jak by było przy dłuższej eksploatacji... Czy też coś tu jest nie tak czy to porostu taki urok tego modelu?
          • maheda Re: 100/125 - gosia78 11.01.11, 12:35
            Wygląda, że powinnaś szukać Tango II w okolicach rozmiaru 38(85)GG albo i spróbować, jak się będziesz czuła w 36(80)H - jeśli ostatnia haftka, to była najciaśniejsza.
            Z Arabelli zaczynaj mierzenie zdecydowanie od 80tki, możliwe, że i 75tka będzie dobra obwodowo, ale konstrukcyjnie to nie jest dobry stanik w miseczkach od GG w górę, niewielka jest zatem szansa, że będzie na Ciebie pasował (chociaż oczywiście istnieją kobiety, dla których jest dobry).

Jeśli byłaś w sklepie z szeroką rozmiarówką - dlaczego nie poprosiłaś o brafitting? Obsługa na pewno doradziłaby Ci w zakresie rozmiaru i wiedziałabyś już, w co celować :-)
            • gosia78 Re: 100/125 - gosia78 11.01.11, 12:44
              No własnie nie byłam w sklepie... :-). Biustonosz mierzyłam u koleżanki która kupiła sobie tango II i wykorzystałam żeby zobaczyć jak będzie leżał ;-). A który stacjonarny sklep w Warszawie jest naprawdę dobrze/ szeroko zaopatrzony i gdzie jest brafitting? Możesz polecić coś sprawdzonego i pewnego - nie mieszkam w Warszawie a chciałabym pojechać do konkretnego sklepu i być obmierzona i obkupiona za jednym zamachem. Mam nadzieję, ze mi nie napiszesz, że "takie rzeczy to tylko w Erze... " ;-)
              • maheda Re: 100/125 - gosia78 11.01.11, 12:55
                Istnieje coś takiego, jak Biuściasta Mapa Świata:
                stanikowamapa.prv.pl

Myślę, że coś dla siebie znajdziesz :-)
                • gosia78 Re: 100/125 - gosia78 11.01.11, 13:06
                  Dzięki, przeglądałam już wcześniej tą mapę ale nie wiem czy w tych wszystkich sklepach jest pełna rozmiarówka. Dzwonić, pisać i pytać o konkretny model i rozmiar? Chciałabym jakiegoś pewniaka co do rozmiarówki i brafittingu bo mam małe dziecko i nie bardzo chce Je ciągać po sklepach a tak na dłużej też nie bardzo chce zostawiać :-)
                  • maheda Re: 100/125 - gosia78 11.01.11, 13:16
                    Myślę, że w okolicach Twojego rozmiaru w każdym z tych sklepów coś się znajdzie :)
                    • gosia78 Re: 100/125 - gosia78 11.01.11, 13:58
                      Dzięki serdeczne :-). Pozdrawiam.
            • gosia78 Re: 100/125 - gosia78 11.01.11, 12:47
              maheda napisała:

> Z Arabelli zaczynaj mierzenie zdecydowanie od 80tki, możliwe, że i 75tka będzie
              > dobra obwodowo, ale konstrukcyjnie to nie jest dobry stanik w miseczkach od GG
              > w górę,
              A jakie są dobre konstrukcyjnie przy takich dużych miseczkach? Ten tango II w sumie by mi odpowiadał. To jest mniej więcej typ biustonosza, który lubię.
    • white-malina white-malina 107/137 08.01.11, 08:47
      Nie wiem czy nie odpisujecie bo uznałyście, że jestem upierdliwa ;) czy może z jakiegoś innego powodu. Ale ostatni raz spróbuję się przypomnieć, bo z postów, które napisały anna-pia i jul-kaa nie umiem wyłowić choćby przybliżonej odpowiedzi;) jeszcze bardziej mi się zamętliło :) Dziś pomierzyłam wszystkie swoje staniki i obwodowo na pewno najlepiej trzyma się na mnie 85 ale w związku z tym od jakiej miseczki najlepiej zacząć mierzenie.
      Przy okazji chciałam zapytać jeszcze o mamę - pod biustem 87, w biuście w zwisie 113 cm, nosi teraz 85D i mówi, że dobre ale chyba po prostu najlepsze z tego co miała więc jej się wydaje, że jest dobrze. Z tego co ja widziałam to na pewno podjeżdża i na pewno fiszbina gniecie pod pachą, wbija się w pierś. Podejrzewam, że jako 50 letnia pani ;) mama będzie chciała coś mniej ściskającego pod biustem
      • maheda Re: 107/137 - white-malina 08.01.11, 15:52
        Tak naprawdę, to nie ma ludzkiej siły, żeby trafić na stówę (czy choćby na 90%) z rozmiarem stanika wyłącznie po poznaniu czyichkolwiek wymiarów, przez internet.
        Tutaj możemy Ci podać wyłącznie rozmiary, od jakich _wydaje_się_nam_, że powinnaś zaczynać.
        Możemy mieć rację, możemy też się mylić.
        Po prostu większość kobiet o jakichś tam wymiarach, nie orientuje się nawet, od czego powinna choćby zacząć mierzenie. I po to jest ten wątek rozmiarowy.
        Natomiast każda z nas do swojego rozmiaru doszła samodzielnie, chociaż ostatnio coraz większą pomocą służą profesjonalne bra fitterki w niektórych sklepach z bielizną.

Masz dwa wyjścia:
        1. przejść się do sklepu z profesjonalnym bra fittingiem (ich cały czas aktualizowana mapa znajduje się pod adresem stanikowamapa.prv.pl )
        2. przeczytać kilka razy (do pełnego pojęcia, o co w tym wszystkim biega) artykuł zalinkowany w mojej sygnaturce jako drugi i samodzielnie spróbować sobie dobrać stanik, w razie wątpliwości wysyłając zdjęcia z założonymi świeżo zakupionymi stanikami do Galerii, gdzie doświadczone dziewczyny pomogą Ci w ocenie, co w staniku jest nie tak (lub powiedzą, że jest OK) - poczytaj sobie tutaj: forum.gazeta.pl/forum/w,32203,120551667,120551667,NOWY_regulamin_galerii.html .

Obwody starych staników nie są miarodajne, jeśli chodzi o kwestię trzymania. Trudno powiedzieć, jakiej były jakości, jak bardzo były rozciągliwe na początku.
        Wg mnie powinnaś zacząć od rozmiaru z okolic 42(95)GG, a jeśli obwód będzie zbyt luźny - wtedy go zmniejszyć.
        • white-malina Re: 107/137 - white-malina 10.01.11, 09:03
          Dziękuję Mahedko:) ja wiem, że nie da rady trafić na stówę bez mierzenia, po prostu ta rozpiętość miseczek była tak duża i kazałyście się mierzyć na inne sposoby i nie wiedziałam czy dostałam już od Was ostateczną sugestię :)
      • maheda Re: 87/113 - white-malina - mama 08.01.11, 15:54
        Skoro 85tki są za luźne i podjeżdżają, nawet przy zbyt małej miseczce, wypada spróbować 80tek.
        Próbowałabym zaczynać od okolic rozmiaru brytyjskiego 36(80)F lub 36(80)FF.
    • szczebora 80/100 08.01.11, 13:10
      Witam forumowiczki! :)
      Napisałam 80/100, ale pod biustem za każdym mierzeniem widzę mi coś innego. Jak zmierzę się naprawdę ciasno, to mam około 80: raz wyszło nawet 78 (nie wiem jakim cudem), a kiedy indziej 81-82. W biuście chyba dobrze.
      Dodam, że otacza mnie tłuszczyk i nie wiem jak mocno mogę się w niego wbić miarką. ;)
      Sprawdzałam w Bra-Fitterze, ale wygląda na to, że jestem na granicy, bo podaje różne rozmiary dla 80,81/100,101.

Dopiero zamierzam kupić pierwszy dobry stanik, prawdopodobnie będę celować w coś z tego wątku:
      forum.gazeta.pl/forum/w,32203,78247941,0,Pierwszy_dobry_stanik_.html .
      Na razie noszę 85B, z których najlepiej leży miękki z HΜ - nie podjeżdża na biust i nie spadają ramiączka. Reszta jest poduszkowa, z osiedlowego sklepu i lata jak chce. :p

Z góry dzięki za pomoc! :)
      • maheda Re: 80/100 - szczebora 08.01.11, 16:19
        Cóż, nie będę mądrzejsza od elektronicznego bra fittera, stanik musisz dobrać sobie albo samodzielnie, albo z pomocą bra fitterki w sklepie.
        Z tego, co piszesz, zaczynałabym od obwodu 75, wg anglosaskiej terminologii 34.
        A konkretnie, to od rozmiaru 34(75)E lub 34(75)F.
    • yooghurt 66/85 09.01.11, 22:13
      obecnie nosze 70B, ale czuje ze miski sa za małe
      • maheda Re: 66/85 - yooghurt 10.01.11, 15:06
        Spróbuj staników w rozmiarze około 65D lub okolic 60DD (ew. w rozmiarówkach, w których nie ma DD, próbuj 60E). Na początek.
        :)
        Jeśli nie masz pod ręką dostępnych staników z obwodami 65 ani 60 - zmierz 70C i sprawdź, czy ma lepsze miseczki od 70B. Spróbuj go przymierzyć metodą opisaną w artykule podlinkowanym w drugiej linii mojej sygnaturki.
    • diable Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 47 10.01.11, 23:51
      witam,
      prosze o porade: pod biustem mam 79 cm w biuscie 86 lub w "zwisie" 89. dotychczas nosilam (chyba jak wiekszosc pan) 75B czasem 80b - najczesciej w tych stanikach piersi "uciekaly" gora, albo w 80-ce zapiecie podjezdzalo czasem do gory. licze na to, ze dobrze dobrany stanik faktycznie poprawi ksztalt piersi, bo teraz ich profil bez stanika jest lekko wklesly - piersi nie sa obisle (nie dotykaja skory ponizej ) ale wiekszosc "masy piersi" jest w ich dolnej polowie".
      pomozcie prosze drogie doswiadczone biusciaste
      • maheda Re: 79/89 - diable 11.01.11, 08:55
        A co jest nie tak z rozmiarem 75B? Czy w nim Twoje piersi uciekają górą? Czy próbowałaś staników w rozmiarze 75C?

Kształt piersi jest przeróżny, wiele kobiet ma właśnie takie piersi, jak opisujesz, czyli ich masa jest w dolnej połowie :)
        Popatrz, tutaj fotografie nagich, naturalnych biustów:
        www.007b.com/breast_gallery.php
        • diable Re: 79/89 - diable 11.01.11, 10:57
          PRZEPRASZAM, W POPRZEDNIEJ WYPOWIEDZI ZROBILAM CZESKI BLAD: NIE 89 W BIUSCIE A 98 (jak mocniej scisne tasme to 97)- TO PEWNIE ZMIENIA TROCHE POSTAC RZECZY :)
          ogladalam zdjecia, tylko teraz pozostaje pytanie - czy te panie maja dobrze dobrane staniki :)
          75b jest w miare ok, nawet bardzo piersi gora nie uciekaja, za to mam buły pod pachami i choc naleze raczej do w miare szczuplych, to czesto sobwod stanika wrzyna sie w cialo i kiepsko wyglada pod obcislymi bluzkami. jedyny stanik 75 c jaki mam jest chyba w kiepskim dla mnie fasonie, bo moze i piersi wypwlniaja cale miseczki ale koszmarnie rozlaza sie na boki, a i tak mam szeroko rozstawione piersi.
          dodam, ze w elektronicznym bra-fitterze wyszlo mi albo 70g (?przy 96) albo wrecz 70 h (przy 98). w rzyciu czegos takiego nie mierzylam, a takie rozmiary widuje tylko na tym i podobnych forach
          • maheda Re: 79/98 - diable 11.01.11, 11:32
            To istotnie zmienia postać rzeczy :)
            Przy takich wymiarach raczej chyba próbowałabym celować w brytyjskie okolice 34(75)DD albo 34(75)E, próbowałabym też ewentualnie przymierzyć staniki w rozmiarze około brytyjskiego 32(70)F.

Spróbuj ten stanik w rozmiarze 75C założyć zgodnie z opisem z artykułu w drugiej linijce mojej sygnaturki :-)
            Jeśli wyleci Ci biust górą, to znaczy, że miseczki za małe.
            • diable Re: 79/98 - diable 11.01.11, 12:15
              dzieki bardzo za pomoc :)
              juz sie nie moge doczekac przymierzenia stanika w nowym rozmiarze - ciekawe jak bedzie na mnie wygladac.
              pozdrowionka
    • desire90 86/106 12.01.11, 10:34
      Z góry dziękuję! :)
      • maheda Re: 86/106 - desire90 12.01.11, 11:37
        Ale co nosisz obecnie? Z jakim skutkiem? :-)
    • jessica_bugs Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 47 12.01.11, 15:50
      Cześć, witam, jestem na tym forum nowa, poleciła mi je koleżanka. Proszę o pomoc w ustaleniu właściwego rozmiaru dla mnie. Wymiary - mierzone wg Waszych wskazówek - 126/92. Jestem w piątym m-cu trzeciej ciąży, oprócz tego biust zwiotczały, bo świeżo po karmieniu piersią (karmiłam do października 2010). Ostatnie moje staniki: 85 FF i 80 G. W tej chwili nosze ten drugi tylko i wyłącznie i jest już NAPRAWDĘ ZA MAŁY. Dużo tyję co miesiąc i biust po prostu zwariował.
      Pozdrawiam, czekam na odpowiedź, buziaczki
      • maheda Re: 92/126 - jessica_bugs 12.01.11, 16:08
        A jak jest pod biustem? Też jest za mały?
        Jeśli tak, raczej bym celowała w okolice rozmiaru brytyjskiego 38(85)HH - spróbuj, jak się będziesz czuła w stanikach z tych okolic rozmiarowych.
        A nie ma gdzieś niedaleko Ciebie jakiego sklepu z bra fittingiem?
        Tutaj mapa:
        stanikowamapa.prv.pl
        • jessica_bugs Re: 92/126 - jessica_bugs 18.01.11, 10:03
          Dziękuję za poradę. Dzięki mapie znalazłam sklep w moim mieście, no i od wczoraj jestem posiadaczką 85H Panache Andorra. Leży cudnie, no i jest wygodny, naprawdę dobrze trzyma piersi. Wydatek spory, ale raczej się z tym liczyłam. Pozdrawiam, czekam na spotkania bra fittingu w Lublinie.
    • gos007 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 47 12.01.11, 16:24
      Witam:) mam straszny problem ze znalezieniem stanika, dlatego proooszę o pomoc!
      pod biustem 82 cm
      w biuscie 98

do tej pory nosiłam staniki przeróżnych firm, więc i rozmiary były różne
      najczęściej 40/90 40/85 i zawsze coś było nie tak;/
      Proszę o rozmiar polski i angielski...
      • maheda Re: 82/98 - gos007 12.01.11, 16:32
        Oj, raczej spróbuj staników w rozmiarze około 36(80)D lub ewentualnie w okolicach 34(75)DD.
        W europejskich podobnie.
        Niestety, w tych miseczkach wiele firm szyje za małe albo za duże miseczki w stosunku do normy, stąd szczególnie uważnie oglądaj, czy Twoje piersi na pewno dobrze leżą w staniku.

Przeczytaj artykuł zalinkowany jako drugi w mojej sygnaturce.
        Masz to szczęście, że staniki w około Twoim rozmiarze są bez problemu dostępne w sklepach :)
        • gos007 Re: 82/98 - gos007 12.01.11, 17:02
          Właśnie ze względu na miseczki nosiłam takie molochy;) zawsze w mniejszych rozmiarach automatycznie miseczki były za małe;/
          • maheda Re: 82/98 - gos007 12.01.11, 20:12
            To trzeba zwiększać miseczki w tych mniejszych rozmiarach :)
            Ale na targowiskach raczej niewielkie szanse - głównie z uwagi na brak przymierzalni, bo mierzenie na ciuchy to słaby pomysł...
    • karolancia Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 47 13.01.11, 20:22
      Witam;) Proszę o rade pod biustem mam 76 w biuscie 90 a w 'zwisie'-93. Aktualnie noszę biustonosz w rozmiarze 36/80 ale niestety jest za luzny w obwodzie a za maly w miseczkach splaszczają mi biust. Prosze o pomoc ;)
      • maheda Re: 76/93 - karolancia 13.01.11, 20:37
        Spróbuj raczej staników w rozmiarze około 32(70)D.
        Przeczytaj artykuł zalinkowany w drugiej linijce mojej sygnaturki i postaraj się mierzyć staniki zgodnie z zasadami tam opisanymi.
        W Twoim rozmiarze powinno być sporo staników na rynku :-)
    • sabinka333 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 47 14.01.11, 11:46
      Witam!
      znowu mam problem z trafieniem w odpowiedni rozmiar gdyż schudłam a nie mam możliwości przymierzenia biustonoszy ze względu na brak sklepu stacjonarnego. Pod biustem ciasno 81 w biuście bez stanika 103(luźno) i 102 w staniku. chodzi mi o masquarade georgiane,masquarade isis, maie(stara maie mam 75 g miski jakby nie są złe ale obwód już na najciaśniejszej haftce i jednak już nie trzyma jak powinien), curvy kate tease me i trill me( oczywiście gdzieś przeczytałam,że miski są większe).
      z góry dziekuję za odpowiedz
      pozdrawiam Gosia
      • maheda Re: 81/102 - sabinka333 14.01.11, 12:34
        No niestety, w wątku rozmiarowym nie podajemy rozmiarów staników, które będą na pewno dobre.
        Skoro Maia w rozmiarze 75G ma za luźny obwód i dobrą miseczkę - być może powinnaś celować w staniki o ciasnym obwodzie w tym rozmiarze.
        A być może lepiej celować w staniki o rozmiarze 32GG.
        A być może w ogóle lepiej jeszcze w coś odrobinkę innego - zależnie od wielkości miseczek w danym modelu.

Niestety, doboru staników trzeba dokonywać albo samodzielnie, strzelając i próbując (i czasem pudłując), albo w sklepie stacjonarnym.
        Żeby natomiast ułatwić nam wszystkim zakupy, dzielimy się swoimi spostrzeżeniami odnośnie wielkości miseczek/ciasności obwodów w wątkach producenckich, do których Cię serdecznie zapraszam. Ich lektura powinna Ci pomóc w dobraniu sobie rozmiaru upragnionego modelu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka