Dodaj do ulubionych

JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 47

• amorki_22 67/81 27.01.11, 19:47
      strasznie mi ciężko co kolwiek dobrać. obecnie nosze 70c ale miseczka wydaje mi sie troszke za mała a w obwodzie mam za luzno zostają mi czerwone paski pod ramiączkami i pod biustem.chciała bym choć raz mieć wygodny. i wiedzieć w jakim sklepie moge spokojnie kupic.obecnie kupywałam w sklepie esotig
      • d0nia 74/86 27.01.11, 21:24
        • maheda Re: 74/86 - d0nia 28.01.11, 08:04
          70B, 70C
      • maheda Re: 67/81 - amorki_22 28.01.11, 08:03
        Zostań przy tym sklepie, ale spróbuj modeli w rozmiarze 70D, 70E.
        Wiem, że niektóre ich modele są wyjątkowo ścisłe pod biustem i powinny Ci wtedy w nich odpowiadać 70tki mimo, że zasadniczo w większości firm lepsze dla Ciebie byłyby staniki z obwodem 65 lub nawet 60.

Sklepy stacjonarne znajdziesz na Biuściastej Mapie Świata, pod linkiem stanikowamapa.prv.pl
        • amorki_22 Re: 67/81 - amorki_22 28.01.11, 09:39
          dziękuje ślicznie za porade
    • missteq89 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 47 27.01.11, 23:20
      Witam:) no więc tak mój obwód pod biustem to 78cm w biuście 103cm obecnie nosze staniki w rozmiarze 70F lub 75E jednak w zależności od marki czasami leżą one lepiej czasami gorzej martwi mnie też to że mam wrażenie, że staniki te mają za mały obwód pod biustem bo zostają mi okropne czerwone ślady a zdarzają się dni, że ten ucisk sprawia ból a gdy z kolei mierze staniki o większym obwodzie wydają one mi się za duże poza tym moja prawa pierś jest o około pół rozmiaru większa od drugiej.
      z góry dziękuje za pomoc.
      • maheda Re: 78/103 - missteq89 28.01.11, 08:07
        wedle tabel powinnaś zaczynać dobieranie rozmiaru od brytyjskiego około 34(75)F-34(75)FF lub 32(70)G.

Jeśli założysz swoje staniki wg wskazówek zawartych w artykule z drugiej linijki mojej sygnaturki - czy wszystko jest w porządku?
        • jombusiowa 73/92 28.01.11, 10:15
          Witam-po zmierzeniu się (mam nadzieję,że dobrym, jak piersi nie sa przepełnione:)) wychodzi mi 73/92. Noszę teraz 70E-ale pasują tylko miękkie na fiszbinie, usztywniane źle leżą.
          Karmię, ale ustabilizowanie-8 miesiąc, lewa pierś jest ciut większa od prawej.
          Niestety wracam do pracy i wtedy nie będę karmić-tylko delikatnie odciągać, i biust oczywiście bardziej się napełni.
          • maheda Re: 73/92 - jombusiowa 28.01.11, 10:19
            Spróbuj, z usztywnianych staników, miseczki o rozmiar większej - może będzie lepiej?
            Bra fitting to sztuka przymiarek i prób. Nie da się niektórych rzeczy określić a priori :-)
    • wampirek90 80/101 28.01.11, 11:58
      Chciałabym zacząć nosić prawidłową i normalną rozmiarówkę.
      Pod biustem 80cm a w biuście w zwisie (wg instrukcji) 101cm.
      Obecnie używam rynkowych biustonoszy.
      Rozmiar 38/85 jednak miseczka jest za mała, nie zbiera mi całego biustu.
      Pozdrawiam
      • maheda Re: 80/101 - wampirek90 28.01.11, 15:39
        Rozmiar 38/85 to po prostu 85B. Rozmiar nie dla Ciebie...

Spróbuj raczej staników z okolic 80E (polskiego) lub 36(80)DD (brytyjskiego).
        Sprawdź, jak się będziesz czuła w stanikach w rozmiarze około brytyjskiego 34(75)F.
    • mala_gosia_83 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 47 30.01.11, 10:47
      dzien dobry i prosze o pommoc
      jestem od 4 tygodni matka i karmie piersia...jako ze to dobiero 4 tygodnir teoretycznie lakatacja jest jeszcze nie unormowana. w nocy piersia sa pelne, w dzen miekkie i rozmiar oczywiscie inny.

szukam porzadnego stanika do karmienia
      moje wymairy : w zaleznosci od jakosci wdechu pod biustem 77 lub 75
      obwod piersi: w wyproscie : 92 cm jak sie pochyle do przodu i zmierze to nawet 94
      i nie wiem czy szukac 70 C,D,czy DD
      dziekuje za pomoc
      • maheda Re: 75/94 - mala_gosia_83 30.01.11, 11:38
        Sądzę, że raczej około brytyjskiego 32(70)E, a w polskich sklepach, w zależności od firmy, 70E-70F. Bardzo uważaj na to, żeby fiszbiny z tyłu sięgały Ci do około połowy pachy - tak, żeby nie uciskać gruczołów.
      • nekomimi 78/99 30.01.11, 22:15
        Celuję w Freyę Deco, chciałabym zamówić przez net. Nigdy nie byłam u brafitterki i nie czuję się na siłach określić tego sama. Gdyby ktoś zechciał podpowiedzieć byłabym wdzięczna :)
        • maheda Re: 78/99 - nekomimi 30.01.11, 22:26
          Trudno wyczuć...
          Być może rozmiar około 34(75)E. Ale tego się nie da na pewno określić przez net...
    • ameliaand Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 47 31.01.11, 20:52
      Witajcie

Mój rozmiar pod biustem to 86/87 a w biuście bez stanika 114 ze stanikiem 113.
      Napiszcie proszę jaki rozmiar stanika powinnam nosić :)
      • maheda Re: 86/113 - ameliaand 31.01.11, 20:57
        Nie wiemy, jaki powinnaś nosić :)
        Ale poradzimy, od jakiego rozmiaru dobrze zacząć poszukiwania swojego rozmiaru.
        Zacznij od rozmiaru brytyjskiego z okolic 36(80)G lub 36(80)GG. Względnie od okolic 34(75)H.
        • ameliaand Re: 86/113 - ameliaand 31.01.11, 22:12
          Bardzo dziękuję :)
    • white_shadows Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 47 02.02.11, 00:43
      pod biustem 69, w biuście 89-90, pomocy.
      • maheda Re: 69/90 - white_shadows 02.02.11, 08:26
        A jakie obwody nosisz obecnie? Jakie rozmiary staników? I jak one się układają?

Wg samych wymiarów pewnie powinnaś nosić staniki z okolic brytyjskiego 30(65)F, względnie 28(60)FF.
        Ale do tego, jaki rozmiar będzie na Ciebie pasował - być może jakiś inny - musisz dojść albo całkiem sama, metodą prób i błędów, albo z pomocą bra fitterki w sklepie stacjonarnym. Mapa sklepów stacjonarnych jest na Biuściastej Mapie Świata: stanikowamapa.prv.pl
        • white_shadows Re: 69/90 - white_shadows 02.02.11, 19:40
          hmm z takich mniej więcej pasujących to mam triumpha 75D i myślę że miseczka jest w miarę ok tylko obwód za duży a teraz jak się rozciągnął strasznie to już w ogóle masakra, a drugi z kappahla 70E i z nim wszystko jest ok, ale tylko przez jakiś czas od założenia, po jakimś czasie piersi zaczynają się "wydostawać" z niego i cały czas muszę go poprawiać.
          • maheda Re: 69/90 - white_shadows 02.02.11, 19:45
            Zacznij w takim razie od proponowanych przeze mnie rozmiarów.
            I przeczytaj jeszcze artykuł zalinkowany jako drugi w mojej sygnaturce. Stanik trzeba zakładać z uwzględnieniem tych wszystkich punktów.
            • solange0185 80/107 03.02.11, 11:56
              Sprawdzałam wymiary na elektronicznym brafitterze ale problem w tym ,że obwód wychodzi mi od 78do 80(nie wiem od czego to zależy).A w biuście w zależności ja luźno zmierzę 106-107cm
              i właśnie czasami ten jeden czy dwa centymetry dają rożne wymiary.Wychodzi albo 32GG albo 32H.Obecnie noszę 34G i niby leży dobrze ale czuję,że może być jeszcze lepiej.I teraz co wybrać GG czy H?
              z góry dziękuje za odpowiedź:)4
              • maheda Re: 80/107 - solange0185 03.02.11, 14:51
                Wiele zależy od danego stanika.
                Nikt nie jest w stanie powiedzieć na 100%, który z tych rozmiarów będzie dobry i czy w ogóle któryś będzie dobry.
                Trzeba mierzyć i samodzielnie sprawdzić.
    • ulisia.1 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 47 03.02.11, 20:32
      Witajcie! Ja też poproszę o poradę.

Zawsze nosiłam słynne 75 B ale już widzę, że to nie dla mnie.
      Obwód pod biustem na wydechu, ściśle 74/75 cm. Obwód w biuście 92 cm

Kupiłam na szybko w internecie polyannę freyi 32DD (70DD) i jest prawie dobra. ale: obwód nieznacznie podjeżdża mi do góry (ale naprawdę niedużo, przy mostku wszystko przylega, a wręcz się wbija trochę, zostaje mi bardzo wyraźny ślad) i miska jest chyba za mała ( pod pachą leciutkie wałeczki i na plecach powyżej obwodu stanika takie już wyraźne)

jaki rozmiar powinnam mieć...? czy 70E Panache byłby OK?
      • maheda Re: 74/92 - ulisia.1 14.02.11, 15:45
        Jeśli obwód podjeżdża tylko na zapięciu, a nie rusza się z tyłu po bokach pleców, to stanik jest OK.
        Myślę, że mogłabyś spróbować tego samego rozmiaru, ale z innych fasonów, takich półotwartych, z poziomą górną krawędzią stanika, jak część staników Masquerade czy balkonetki z Dalii, nie wspominając o genialnych stanikach Ewy Michalak - przy czym tam musiałabyś sprawdzić na stronie producenta, jaki powinnaś nosić rozmiar.
        • ulisia.1 Re: 74/92 - ulisia.1 15.02.11, 14:53
          Dziękuję!

ten model chyba rzeczywiście jest do d... bo mam inny rozmiar i też nie pasuje...
    • zaria Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 47 04.02.11, 16:23
      Witajcie :)
      Bardzo proszę o pomoc w dobraniu odpowiedniego rozmiaru - szukam biustonosza do karmienia.

Moje wymiary:
      pod biustem: 81 ściśle
      w biuście: 97
      Jestem 6 tygodni po porodzie, laktacja chyba się już stabilizuje.

Od razu zapytam, czy możecie polecić mi model stanika, w którym miseczki od wewnątrz są bawełniane (albo jak najbardziej naturalne? Poliestry i inne odpadają).
      Dziękuję za pomoc
      • 17lipiec1976 71/84 04.02.11, 19:15
        obwód biustu mierzyłam bez stanika, ponieważ nie posiadam żadnego miekkiego.
        cały czas nosze 75b. jesli chodzi o obwód pod biustem to mam wrazenie, ze wiekszosc moich stanikow jest za luzna.
        nosze push-upy.
        • maheda Re: 71/84 - 17lipiec1976 14.02.11, 15:47
          Spróbuj raczej staników w rozmiarze około brytyjskiego 65(30)D.
      • maheda Re: 81/97 - zaria 14.02.11, 15:46
        W rozmiarze, w jakim powinnaś szukać, czyli w okolicach 75D-75E, nie powinnaś mieć problemu ze znalezieniem stanika w sklepach dla mam - a tam, jak mniemam, jest spory wybór staników również z bawełnianą wyściółką.
        • zaria Re: 81/97 - zaria 23.02.11, 09:17
          Bardzo dziękuję!
    • katmiller 74/106 06.02.11, 17:49
      Jestem nowa i zielona :)
      Zgodnie z podpowiedzią elektronicznego brafittera noszę rozmiar 70L, mam też karmnik 75J firmy Melissa.
      W tym pierwszym miseczki wydają się za duże, w drugim miseczka trochę za mała, górą robią się jakby bułeczki, natomiast obwód już jest za luźny.
      Wolałabym, jeśli to nie problem polską rozmiarówkę :)

Obecnie kończę karmienie piersią, właściwie już tylko w nocy. Nie miałam zadnych nawałów, zapaleń, spektakularnych zmian rozmiaru i kształtu.

Proszę o wskazówki i dziękuję :D
      • justinehh Re: 74/106 07.02.11, 23:27
        Ja bym spróbowała na początek polskiego 70K i brytyjskiego 70H.
        • katmiller Re: 74/106 08.02.11, 20:38

dziękuję za odpowiedź
    • moniquue Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 47 07.02.11, 14:06
      Witam.Pod biustem mam 80cm,w biuscie 91cm,przy pochyleniu sie 97cm.Aktualnie nosze rozmiar 70 C lub B,w zaleznosci od biustonosza.Ale za kazdym razem cos jest nie tak.Prosze o pomoc(nie jestem w ciazy)
      • justinehh Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 47 07.02.11, 23:29
        Spróbuj większej miski, np 70D
    • 10totti Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 47 08.02.11, 16:41
      OK juz kiedys pisałam, ale kompletnie zapomniałam.
      Ostatnio się mierzyła.

I tak pod biustem jest 83 cm.
      Obwód biustu 96 cm, przy czym pochylona to 106 cm.

Obecnie noszę biustonosz romiar 70 f Dalia.

Wydaje mi się, że dobrze leży. Czasem uwiera w obwodzie, a czasm odstaje pod biustem. Generalnie odstaje na prawej piersi, chyba dlatego, że mam ja większa. Musze wtedy zwężyć ramiączko z prawej strony i jest ok.
      maheda napisała:

• maheda Re: 83/106 - 10totti 14.02.11, 15:40
        Zaczynałabym od rozmiaru około brytyjskiego 34(75)FF, czyli Daliowego około 75G, a jeśli 70, to raczej 70H.
        Na pewno nie jest ta miseczka na Ciebie za mała?
    • tenczynka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 47 09.02.11, 14:19
      Witam.
      Trafiłam na to forum przypadkiem szukając podpowiedzi w doborze stanika do sukni ślubnej. Teraz nie jestem pewna czy nosze dobre rozmiary. Zwykle noszę 70D ale obwód bywa zbyt luźny. Kupiłam więc raz biustonosz w rozmiarze 65E. Obwód wydaje się być dobry za to nad linia miseczki robią mi się "bułki" z piersi jaki i pod pachą tworzą się fałdki. Mierząc wg wskazań moje wymiary to 74cm pod biustem i 90cm w biuście. Proszę o fachową poradę.
      • justinehh Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 47 10.02.11, 15:12
        Skoro robią ci się bułki, przy założeniu że 65 nie robi ci krzywdy, spróbuj rozmiaru o miskę większego - 65f.
    • magda_zk 73 / 100 10.02.11, 07:35
      Witam,
      Aktualnie noszę 65GG fantasie helena balkonetka, który już jest nieco zwichrowany (zapinam na trzecia haftke) i wolę sie nim nie kierować przystępując do kolejnych zakupów, szczególnie że od góry na łączeniu z ramiączkami nieco odstaje, jak zresztą i górna część miseczek (ale to może być kwestia rozciągnięcia, bo jest przerobiony na karmnik).
      Karmię, ale to już jest faza ustabilizowana, bo ssak ma 15 m-cy.
      Mierzyłam się dwa razy - przy pierwszym podejściu wyszło 73/98 na miękki stanik w pozycji wyprostowanej, a drugi w pozycji pochylonej dał wynik 73/100. Zgodnie z różnymi tabelkami i ineternetowymi brafitterami powinno być 65G-65 GG, ale jakoś nie jestem do końca przekonana, szczególnie fakt odstawania przy ramiączkach jest dla mnie zastanawiający.

Pozdrawiam
      Magda

• maheda Re: 73/100 - magda_zk 14.02.11, 15:43
        Przy każdym biuście, którego jest więcej na dole, niż na górze, wysoko zabudowane staniki odstają od ciała przy ramiączkach.
        Twój biust nie ma kształtu kuli, ale raczej kropli czy gruszki - trudno zatem, żeby mógł wypełnić miseczkę w jej górnej części.

Sugerując się wyłącznie centymetrami - proponowałabym miseczki z okolic 65(30)G-65(30)GG.
    • astorkaa 83/ 102 10.02.11, 16:45
      Witam, oczekuję porady w doborze odpowiedniego rozmiaru :) Aktualnie noszę rozmiar 80 C. W obwodzie wydaje mi się dobry ponieważ nie jest wcale luźny, przylega, a też nie lubię ciasnych bo mi się sadełko wylewa ;) Czasem również tył stanika lekko unosi się do góry. Gorzej z miseczkami, ponieważ jak się dobrze wyprostuję i zgarnę biust to piersi się minimalnie wylewają ale tak to jest ok. Natomiast w rozmiarze 80 D miseczki są za duże, odstają trochę a szczególnie w prawej piersi która jest mniejsza od lewej.
      Prosiłabym o podanie polskiej rozmiarówki, pozdrawiam
      • maheda Re: 83/102 - astorkaa 14.02.11, 15:49
        Ale czy aby na pewno zakładasz te staniki poprawnie?
        Sugerowałabym jednak spróbować, jak się będziesz czuła w stanikach z okolic 75E.

Polecam też przeczytanie artykułu podlinkowanego u mnie w sygnaturce jako drugi - wykonując ręką ten ruch głaszczący z pleców powinnaś wygładzić sobie fałdki.
    • joasia_kulka Pod 70, w biuście 86/87 11.02.11, 18:19
      Teraz noszę 75B, ale już teraz widzę, że tylne zapięcie jest wyżej i nie jest na jednej linii, więc jest coś nie tak.
      • justinehh Re: Pod 70, w biuście 86/87 13.02.11, 21:27
        Obwód 75 jest po prostu za luźny, prawidłowy powinien tworzyć poziomą linię, pewnie miska też jest za mała, spróbuj na początek 65DD.
    • agus_malenka 78/96 12.02.11, 15:23
      Witam:) Tak jak w temacie: pod biustem - 78, w biuście bez stanika - 96. Dotychczas nosiłam 80 B/C...ale niestety nie leżą one zbyt ładnie. Wydaje mi się że najlepiej leży na mnie 80 C, ale tak jak inne podnosi się z tyłu i biust utrzymuje się głównie na ramiączkach zamiast na obwodzie...:/ Proszę o pomoc w doborze właściwego rozmiaru, ponieważ postanowiłam w końcu zainwestować w swój biust;) Pozdrawiam serdecznie:)
      • justinehh Re: 78/96 13.02.11, 21:24
        80C nie będzie leżeć ładnie, bo ten obwód jest za luźny, a przecież stanik też się rozciąga. Przymierz na początek 75DD albo 70 E.
        • agus_malenka Re: 78/96 13.02.11, 22:30
          Dziękuję ślicznie;)
    • limonatka 91/119 12.02.11, 18:06
      Zacznę od tego, że nigdy nie mierzyłam się "w zwisie" dlatego to 119 cm w zwisie mnie trochę dziwi, bo na stojąco mam 114 cm w biuście.

Nie do końca chodzi o sam rozmiar, raczej o model jaki mogłabym spróbować, bo ostatnio temat stanikowy mnie jedynie dołuje :(

Rozmiarowo najbardziej pasuje mi teraz 34J (Freya) - jest mile ścisłe pod biustem, z misek się nic nie wylewa. Ale....denerwuje mnie, jak bardzo Freya jest zabudowana w tym rozmiarze :( Materiał drażni mnie czasami pod pachą, nie jest to miłe :( A i o bardziej wydekoltowanych bluzkach nie ma co myśleć :(

Nie wiem, jakich modeli szukać, może są jakieś (w takim rozmiarze), które są mniej zabudowane. Z Freyi obecnie mam Celie (to właśnie ta 34J) i Eleanor (stary rozmiar 36H, już niezbyt dobry).

Z Panache przerabiałam Tango. Przez 2 lata było moim ulubionym stanikiem, ale teraz już nie mieszczę się w plunge'a bo nie ma go z miską J (a nosiłam do niedawna 36H), a zwykła balkonetka jest dla mnie za bardzo zabudowana pod pachami i nie tylko. Wypróbowałam też dwa modele Cleo, ale ma dla mnie za cienkie ramiączka i jakoś zawsze dzieli pierś na dwie części :(

Polecicie coś? Już mam dość niedopasowanych albo obcierających staników :( Może jednak dobiera zły rozmiar? No ale obecnie to 34J jest chyba całkiem dobra, tylko za bardzo zabudowana :(
      • maheda Re: 91/119 - limonatka 14.02.11, 15:52
        Przede wszystkim - jeśli na swoje 91 pod biustem będziesz nosiła staniki, których obwód będziesz zmuszona mocno zaniżyć przez to, że są okropnie rozciągliwe, to nie licz na to, że staniki będą się na Tobie dobrze układały.
        Spróbuj staników w rozmiarze około 36J, i owszem, ale innych producentów - na przykład Curvy Kate (stanik Princessa, który miałam na sobie nie dalej, jak wczoraj, w rozmiarze 34JJ był od moich pach odległy o lata świetlne i nie miał najmniejszych szans zrobić im krzywdy).
        Polecam staniki Ewy Michalak, ale u niej, to pewnie w rozmiarze około 85J - do konsultacji z producentką.
        • limonatka Re: 91/119 - limonatka 14.02.11, 17:54
          czyli o ile dobrze rozumiem:

Nosząc 34J Freyi zaniżam sobie obwód, bo tak naprawdę powinnam mieć 36, tak? Dobrze to rozumiem?

Miałam Curvy Kate (Portia), nawet mam ciągle. Rozmiar 34HH, kupiony na inne wymiary jakie miałam kiedyś. Przymierzyłam teraz ten rozmiar i w obwodzie jest dobra, ale oczywiście w miskach nie.
          A więc czy jeśli w obwodzie 34HH jest dobre, to celować w Curvy Kate w 36J? Nie lepiej zostawić obwód i zmienić literkę tylko? Pomocy, ja się w tym gubię :(

• maheda Re: 91/119 - limonatka 14.02.11, 18:18
            Jeśli naprawdę mocno ściskasz się pod biustem, mierząc to 91 cm, to mało prawdopodobne jest, żeby obwód 34 był dla Ciebie dobry - wyjąwszy modele o bardzo rozciągliwym obwodzie.
            Miałam na sobie wczoraj CK w obwodzie 75, i uwierz, że taki Angel był naprawdę cholernie ścisły - porównywalnie z modelem George marki Cleo.
            Po prostu im bardziej zaniżysz obwód (czyli im bardziej luźny, bardziej "ciągliwy" jest obwód stanika), tym mniej pasujesz do tego stanika. Bo zasadniczo i całkiem teoretycznie, to powinnaś nosić coś w okolicy 40(90)G, względnie 38(85)GG.
            Im bardziej musisz zaniżyć obwód, tym bardziej kształt miseczki będzie niedobrany dla kształtu Twojego biustu.

Nowe CK są ścisłe na pewno - wiem, bo mierzyłam. Nie wiem, jak stare modele Portii - trzeba sprawdzić w wątku producenckim - czy też były postrzegane jako ścisłe, czy raczej jako luźnawe...
            • limonatka Re: 91/119 - limonatka 14.02.11, 18:54
              Dziękuję za wyjaśnienie! A więc spróbuję pójść tym tropem i popróbować takich rozmiarów, jakie polecałaś. Może w końcu znajdę coś idealnego :)
              • maheda Re: 91/119 - limonatka 14.02.11, 19:48
                Z tym, że może być problem - być może nie potrafisz się odpowiednio zmierzyć pod biustem i rozmiar jest przekłamany?
                Albo po prostu nie ma staników, które byłyby w sam raz rozmiarowo? :/
                Sama rozumiesz.
                Stąd polecam jednak szukanie czegoś w obwodzie 38 lub 36, ale nie schodzenie w miarę możliwości do 34 - chyba, że ni ma wyjścia ;)
    • zawszemilatko Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 47 12.02.11, 21:29
      Witam jaki jest moj rozmiar stanika?Pod biustem na wdechu mam 93cm,a w biuscie na wysokosci brodawek 113cm.Obecnie mieszkam w Anglii i tu nosze 38DD a w Polsce 80-85 C lub D.Prosze o przeslanie mi miar europejskich.W studio stanika dobrano mi rozmiar 36FF ale zakupiony stanik po 2 godz.noszenia zostawil mi czerwone slady na ciele na caly dzien na wysokosci ramion i pod biustem.Dziekuje
      • justinehh Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 47 13.02.11, 21:30
        Czerwone ślady mógł zostawić zbytnio zaniżony obwód, spróbuj zmierzyć 85F (38F).
    • renrena88 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 47 13.02.11, 13:07
      Moje wymiary:
      pod biustem 77
      w biuście 88

Z reguły nosiłam staniki o takich rozmiarach: 34/75 (nawet nie wiem jaka to miseczka A czy inna :/ )
      W stanikach które noszę czuję się dobrze, jednak nie jestem pewna czy są odpowiednio dobrane . Dziękuję za radę :)
      • justinehh Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 47 13.02.11, 21:32
        75 ma szansę być za luźne, bo stanik rozciąga się z czasem, spróbuj na początek rozmiaru 70C.
    • magata.d Re: 89/111 13.02.11, 13:12
      Proszę mi poradzić, jaki powinnam nosić rozmiar stanika. Moje wymiary, dokonane według wskazówek to 89/111. Ponad rok karmię piersią, karmienie ustabilizowane, wydaje mi się że moje piersi wyglądaja jak przed ciążą. Do tej pory kupowałam staniki 75D lub 80D lub 75 E. Ciężko dobrać mi stanik. Mam wrażenie, że moje piersi sa jakoś "szeroko rozstawione", w większości staników środek między piersiami jest jakby za krótki, a pod pachmi piersi wychodzą a firzbiny wbijają się (mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi ;)).
      • maheda Re: 89/111 - magata.d 14.02.11, 16:01
        Ależ oczywiście, że wiemy :) Tak właśnie wyglądają piersi w źle dobranych stanikach :D
        Znamy to wszystkie z autopsji.

Skoro nosisz obwody 80 i 75 - polecam rozpoczęcie od rozmiaru z okolic brytyjskiego 36(80)FF.
        • magata.d Re: 89/111 - magata.d 14.02.11, 21:48
          Dziękuję za pomoc. Rozumiem że brytyjskie 36 FF to polskie 80 FF czy 80F, bo w polsce chyba sa jednoliterowe oznaczenia?
          • maheda Re: 89/111 - magata.d 14.02.11, 23:16
            Brytyjskie 36FF to polskie - w zależności od firmy od 80F do 80I.
    • margot_susane 77/100 14.02.11, 12:05
      W końcu się zmierzyłam... Tydzień temu byłam w dobrym sklepie na brafittingu- w sumie zmierzyłam chyba z 20 biustonoszy, rozmiarówka szalała od 30H (delia - za duzy obwód, lepszy by był 28) po 32J. Wyszłam z panache Cleo 30J - miska idealnie, obwód strasznie ścisły (ąz boczne fiszbiny kłują pod pachą), ale 32 był za luzny...
      Najgorsze jest to, że każdy model danej firmy pasował inaczej! Więc zgłupiałam, bo nie wiem, jaki mam rozmiar...
      • maheda Re: 77/100 - margot_susane 14.02.11, 16:00
        Jak widzisz - rózny, w zależności od firmy.
        Dokładnie tak, jak z ciuchami. Albo butami.
        • margot_susane Re: 77/100 - margot_susane 14.02.11, 20:30
          Pani Guru :)) Dziekuje za odpowiedź, przyjmuję ją z pokorą :((
    • metal_fish 85/115 cm 14.02.11, 21:20
      witam! chcę was prosić o dobór stanika :)
      moje wymiary zmierzone wg waszej instrukcji to 85 cm pod i 115 w biuście
      aktualnie takie 'w miarę' staniki które mam to 80G. obwód jest ok, teraz po jakimś czasie ich noszenia zapinam się na ostatnią haftkę i nie cisną, chociaż i przy takim obwodzie tył podjeżdża do góry :/ miseczka mogła by być większa bo przy pochylaniu i gwałtowniejszych ruchach biust 'wypływa' górą, muszę go co jakiś czas 'upychać' żeby dobrze wyglądał...
      dodam że mój biust jest kompletnie pozbawiony jędrności i sflaczały, mam wrażenie że mocno 'rozlewa' mi się pod pachy a między piersiami odstęp nie jest duży (na 1 palec...)
      proszę pomóżcie! :)
      • maheda Re: 85/115 - metal_fish 14.02.11, 23:21
        Wydaje mi się, że lepsze byłyby na Ciebie staniki z okolic brytyjskiego 36(80)H.
        Jeśli jednak obwód miałby Ci jeździć po plecach - lepiej celować w okolice rozmiaru 34(75)HH, jak mi się wydaje.
        Zerknij na Biuściastą Mapę Świata: stanikowamapa.prv.pl
        Są na niej oznaczone sklepy, w których powinnaś uzyskać pomoc przy doborze stanika.
    • aga2356 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 47 16.02.11, 16:24
      Witam jaki powinnam nosić rozmiar stanika, po dokładnym sprawdzeniu mój obwód pod biustem ściśle mierzony wynosi 84 cm , a obwód biustu 101 cm, teraz nosze bieliznę polskiej firmy unikat , mam dwa biustonosze jeden to rozmiar 75 D ,miseczka według mnie dobra ale pod biustem zbyt ciasno piersi zlewają się , drugi to rozmiar 80 C raczej dobry choć przy moim biuście nie podtrzymuje dobrze piersi ,dodam że przyjmuję teraz tabletki hormonalne które powiekszaja dodatkowo mój biust.
      • maheda Re: 84/101 - aga2356 16.02.11, 16:31
        Jeśli obwód 75 jest w porządku - zostań przy nim na razie.
        Spróbuj mierzyć staniki w rozmiarze około brytyjskiego 34(75)E lub 34(75)F.
        W polskiej rozmiarówce będą to okolice od 75E do 75H, w zależności od firmy i modelu.
    • gixera 71/97 16.02.11, 21:28
      Poszukuję dobrze dobranego biustonosza do karmienia, obecnie karmię 3 miesiąc. Przed ciążą 70E leżał dobrze.
      • maheda Re: 71/97 - gixera 16.02.11, 22:18
        Obecnie zaczynałabym poszukiwania raczej od rozmiaru około 30(65)G.
    • tulinkova 77/104 17.02.11, 10:38
      Witam :)
      Mój obwód pod biustem to 77, a obwód biustu to 104 (oba mierzone według instrukcji).
      Mój ulubiony stanik to rozmiar 40/90 (nie wiem jak to przełożyć na rozmiar literowy), dlatego, bo pasuje mi obwód (zapięty najściślej), ale miseczka jest trochę za duża. Drugi z dobrze trzymającym obwodem to 80C, zapinany na drugiej hafce (jest już trochę rozciągnięty, bo ma dwa lata), ale piersi z niego wypływają górą.
      • maheda Re: 77/104 - tulinkova 17.02.11, 10:55
        Stanik 40/90 to stanik, którego obwód to 90 cm wg naszej nomenklatury, co odpowiada obwodowi 40 w rozmiarówce brytyjskiej/USA.
        Brak oznaczenia miseczki sugeruje miseczkę B. Zatem z jakąś tam dozą pewności 40/90 to po prostu 90B.
        Przyznasz, że przy Twoich 77 cm pod biustem - 90tka to trochę za dużo ;)

W staniku 80C wydaje Ci się (z dużym prawdopodobieństwem), że obwód jest ścisły - a to z uwagi na to, że miseczki są za małe.Ta część piersi zatem, która nie mieści się w miseczkach, włazi Ci pod obwód, dodatkowo go napinając.
        Spróbuj sobie ten stanik zapiąć "tyłem do przodu", na gołym ciele, zaraz pod biustem.
        Czy nadal wydaje Ci się, że zapięcie jest ścisłe i dobrze się trzyma żeber?

Przy Twoich wymiarach sugerowałabym raczej rozpoczęcie mierzenia od staników w rozmiarze około brytyjskiego 34(75)FF.
        Załóż go zgodnie z prawidłami sztuki (patrz artykuł zalinkowany jako drugi w mojej sygnaturce), a potem się zastanów, czy wszystko z nim w porządku :)
        • tulinkova Re: 77/104 - tulinkova 17.02.11, 11:38
          owszem, ten 40/90 wydawał mi się taki 'swobodny', ale myślałam, że to jest spowodowane tym, że wcześniej nosiłam za male ;p. hmm, cóż, teraz poszukam czegoś w zaproponowanym rozmiarze :). dziękuję bardzo :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka