aguchniak86 czy zmieszcze sie w halfa 65GG 08.04.11, 17:41 niby to ja od wielu lat ostanikkwana i zglupialam! effuniaki mam w roznych rozmiarach, (od przyluznych juz - schudlam , turkusowych i czerwonych plandzy przez cielaka (65 HH - ramiaczka mi sie wbijaja jak cholera). Ostatnio co nieco schudlam (tak w obwodzie pod jak i "w") chociaz w "w" moze z pol miski, nie wiecej, na tyle ze mieszcze sie w nowej maskaradce 65H. Ostatnio zamowilam usztywniane halfy effuniakow, rozmiar 65HH, okazalo sie ze sa duzo za duze i w ogole wygladaja jak zbroja (ja mam 154), wiec pytanie....czy wobec powyzszego istnieje szansa ze wbije sie w miekkie halfy 65GG? jak sie mierzylam to mialam 73 pod i 102 w i niby wypadam z rozmiarowki, ale moze jakos by sie dalo upchnac mojega Marksa i Engelsa w miekusie??? Odpowiedz Link
ycik Re: czy zmieszcze sie w halfa 65GG 08.04.11, 21:14 Aguchniaku, szczerze to raczej wątpię, żeby udało Ci się zmieścić w 65GG- ja mam Szmaragda właśnie w tym rozmiarze, a mam w zwisie 98cm i nic tam więcej nie upchnę;) Niektóre sztywne halfki są większe, np. Truskawki chyba o jakoś rozmiar. ALE... Effuniak zapowiadała powiększenie rozmiarówki miękkusów, więc uszy do góry i trochę cierpliwości :) Na pewno będziesz jedną z wielu, która czeka na większe rozmiary miękkich halfów :) Odpowiedz Link
kryklu Re: czy zmieszcze sie w halfa 65GG 09.04.11, 07:45 A moim zdaniem masz szansę się zmieścić. Ja przy podobnych wymiarach noszę HM 70G - o miskę mniej niż PL i HP, Chaberka też noszę 70G. Odpowiedz Link
alexis-z Re: czy zmieszcze sie w halfa 65GG 10.04.11, 09:02 Ja w prawdzie nie w tym zakresie rozmiarowym ale ostatnio jak kupowałam Effuniak to pani Ewa pisała, że duże wypadają modele CH. Potwierdzam to jak wyjmuję wkładkę z Lilia CH to miska wypada jak bardzo duże 65f lub może 65ff. Naprawdę jest spora. Więc może powinnaś jak to próbować z modelami CH. Na balkonetce też dziewczyny pisały, że wypadają nawet rozmiar więcej. Odpowiedz Link
aguchniak86 Re: czy zmieszcze sie w halfa 65GG 13.04.11, 12:53 eh, no nic...i tak mnie nie ma w Polsce jak wroce to sporbuje...moze juz beda wieksze rozmairy Odpowiedz Link
ptasia 70dd: Perełka, HP Fuksja, Toffik 10.04.11, 20:27 Wrażenia z przymiarek: wszystkie mierzone staniki w rozmiarze 70dd, w którym mam Szmaragd. Obwody ścisłe, ale komfortowe, pracujące. HP Fuksja - niestety za mały w misce, 70e do porównania nie było; ramiączka trudne do wyregulowania. Perełka - miska na styk. Toffik - też na styk, ale jakby minimalnie większy od Perełki, i Toffika nabyłam :) Wrażenia z noszenia Toffika: to pierwszy Effuniak nie sample, którego design naprawdę mi się podoba - lekko retro, satyna, pionowe cięcia, dość prosty, nie przeładowany. Kształt robi, jak to Effuniak, świetny. Ramiączka wygodne. Jedyne ale to lekko dziabiący mostek, co nigdy do tej pory w Effuniakach mi się nie zdarzało. Do kompletu wzięłam majtki - rozmiar 36, teoretycznie wg tabelki wypada mi 38, ale na pierwszy rzut oka widziałam, że 38 będą za duże. Odpowiedz Link
beata-1978 Re: jest stokrotka! n/t 11.04.11, 16:58 a miałam nadzieję, że on będzie z tej poszerzonej rozmiarówki :( Ewo czy wiadomo już kiedy będzie onyks?? Odpowiedz Link
grecz Re: jest stokrotka! n/t 11.04.11, 17:13 Ładny..ale z serii "chcę Ci nosicielko zrobić fiszbinami dziurę między piersiami" ;) Odpowiedz Link
grecz Re: Grecz 12.04.11, 16:10 Na zdjęciu widzę wysoki mostek, mierzyłam wcześniej inne HM-y, które mnie haratały - stąd moja opinia, całkowicie oczywiście subiektywna bo wiem, że innym dziewczynom wysoki mostek pasuje. Odpowiedz Link
peranema fiszbiny - bakłażan vs ...? 11.04.11, 20:06 Na początek wymiary: w obwodzie 69/71, w biuście 84, pochylone 87. Moja przygoda z effuniakami była bardzo krótka - miałam bakłażana 70C, który w obwodzie był umiarkowanie ciasny (tzn. czułam go, ale jednocześnie bezproblemowo od początku zapinał się na najciaśniejszą haftkę), miseczki były na styk w dołku rozmiarowym, normalnie jedna pierś trochę bułkowała. Ale prawdziwym problemem byly fiszbiny - zdecydowanie za wąskie - wchodziły jakieś 2 cm na pierś masakrując ją. Dla większego oglądu na sprawę: normalnie noszę różne panache, przy czym fiszbiny George'a są na styk, a Confetti czy Arizy idealne. Straasznie podobaja mi się nowe halfki - myślicie, że jest jakakolwiek szansa, żeby fiszbiny były w porządku w którymś rozmiarze czy sprawę uznać z góry za przegraną? Odpowiedz Link
effuniak Re: fiszbiny - bakłażan vs ...? 12.04.11, 08:26 odpuść sobie, dalsze modele maja węższe fiszbiny Odpowiedz Link
peranema Re: fiszbiny - bakłażan vs ...? 12.04.11, 21:53 Szkooda. Dzięki za szczerą odpowiedź : ) Odpowiedz Link
meredith0 PL BLACK 95GG / Cielisty Plunge 90H 11.04.11, 20:36 Zamówiłam (już jakiś czas temu) dwa Effuniaki - Cielisty Plunge w rozmiarze 90H oraz Plunge Black 95GG. To moje pierwsze "uświadomione" biustonosze, więc właściwie kupowałam w ciemno. Mile zaskoczyła mnie szybkość wysyłki - kompletowanie mojego zamówienia nie trwało wcale aż 2 tygodnie, do tego wysłane w czwartek, w piątek było już u mnie. Pierwsze wrażenie po otwarciu pudełka - o jeżuuu jakie to wielkie :D. Pierwszy na tapetę trafił Cielisty Plunge - wygląda pięknie, o wiele ładniej niż na zdjęciach na stronie. Kiedy już wsadziłam to cudo, okazało się, że swoim obwisłym, lejącym się biustem ledwie ledwie wypełniłam lewą miskę, a na prawej, zauważalnie mniejszej, miska fruwa aż furczy. Do tego obwód, mimo że całkiem ścisły, wcale nie podtrzymywał mi piersi, przy podskokach latały mimo skrócenia ramiączek. Z żalem musiałam go odesłać :(. Plunge Black wzięłam 95GG, bo naczytałam się tutaj, że jest bardzo ścisły. Wygląda bardzo elegancko, trochę tylko rażą te beżowe zapięcia z tyłu, ale da się to przeżyć :). Plotki o ściśliwości były chyba trochę przesadzone, bo na początku zapięłam się w nim na drugą haftkę (tam są 4) i było OK. Teraz zapinam się na ostatnią haftkę i jest prawie idealnie: mostek leży tam gdzie powinien, fiszbiny celują w połowę pachy, piersi pięknie zebrane i podniesione, dekolt wygląda bardzo kusząco. Ale miseczki na górze odrobinkę odstają (na tej prawej, mniejszej piersi nawet nie odrobinkę :/). Obwód na ostatniej haftce trzyma biust ładnie, choć mam wrażenie, że lekko podjeżdża na plecach. Mam z nim też inny mały problem - kiedy na bardzo wygarnę lewą miskę, to przy przyciąganiu ręki do ciała skrzypi mi fiszbina pod pachą :/. Nawet przy zdjętym biustonoszu widać, że fiszbina ma lekki luz w tym kanaliku i skrzypi. Wcześniej tego nie było, więc pewnie wyrobiło się w noszeniu :/. Jest na to jakas rada? Podsumowując - niesamowicie wygodne biustonosze, pierwsze które idealnie leżą na mostku i nie piłują mi ramion :D. Swoją drogą, na początku pod pachami miałam gigantyczne wiszące buły O_O, po cierpliwym wmasowywaniu ich w biust prawie zniknęły, za to biuścik zrobił się jakby mniej lejący :D. Ponieważ potrzebuję jednak choć jednego jasnego biustonosza, bardzo proszę znawczynie o pomoc - skoro PL Black 95GG zapięty na ostatnią haftkę jest OK, to w jaki rozmiar celować w tych jasnych (najlepszy byłby Cielisty Plunge, ale się nie upieram ;)). Moje rozmiary - obwód 93 ściśle/96 luźno, w biuście około 125 cm, ale to zaczyna lekko zwyżkować :). Przepraszam za takie długie wypociny O_O.... Odpowiedz Link
effuniak Re: PL BLACK 95GG / Cielisty Plunge 90H 12.04.11, 08:27 A ja bym spróbowała 90GG skoro 95GG jest i za duże i za luźne Odpowiedz Link
meredith0 Cielisty Plunge 90GG 17.04.11, 00:58 Skorzystałam z Pani sugestii i Cielistego Plunge zamówiłam w rozmiarze 90GG. Pierwsza przymiarka Odpowiedz Link
beata-1978 stroje kąpielowe - pytanie 12.04.11, 20:37 Ewo czy jesteś w stanie podać mniej więcej termin pojawienia się strojów kąpielowych? I najważniejsze czy planujesz tankini?? Większość strojów leży na mnie beznadziejnie, więc w effustrojach cała nadzieja :) Odpowiedz Link
aguchniak86 wieksze rozmiary halfow? 13.04.11, 12:56 juz ktorys raz czytam ze maja byc wieksze rozmary halfow, zakkladajac ze jest to prawda, chcialam sie wobec powyzszego spytac: czy wiadomo kiedy? czy beda to nowe wzory czy bedzie mozna zamowic stare wzory w wiekszych rozmarach. Szczerze mowiac mam dosc usztywnianych biustonoszy w moim rozmiarze (65 H) ktory w sumie nie jest jakim kosmicznie wielkim biustem... Odpowiedz Link
pierwszalitera Re: wieksze rozmiary halfow? 13.04.11, 14:45 aguchniak86 napisała: Szczerze > mowiac mam dosc usztywnianych biustonoszy w moim rozmiarze (65 H) ktory w sumi > e nie jest jakim kosmicznie wielkim biustem... Mówisz tu o effuniakowym rozmiarze 65H, czy brytyjskim? Odpowiedz Link
indigo-rose Re: wieksze rozmiary halfow? 13.04.11, 15:56 Przecież Effuniak ma w zasadzie rozmiarówkę brytyjską, tylko że ściślejsze obwody :) Odpowiedz Link
pierwszalitera Re: wieksze rozmiary halfow? 13.04.11, 16:30 indigo-rose napisała: > Przecież Effuniak ma w zasadzie rozmiarówkę brytyjską, tylko że ściślejsze obwo > dy :) No i właśnie przez te ściślejsze obwody, ktoś noszący brytyjskie 65H, będzie miał u Effuniaka 70GG (jeżeli w ogóle GG, bo half cupy mogą inaczej leżeć i może wystarczyć G), albo nawet 75 z jeszcze niższą literką. I wtedy nie ma problemów z rozmiarówką half cupów. Odpowiedz Link
akj77 Re: wieksze rozmiary halfow? 13.04.11, 16:54 pierwszalitera napisała: > indigo-rose napisała: > > > Przecież Effuniak ma w zasadzie rozmiarówkę brytyjską, tylko że ściślejsz > e obwo > > dy :) > > No i właśnie przez te ściślejsze obwody, ktoś noszący brytyjskie 65H, będzie mi > ał u Effuniaka 70GG (jeżeli w ogóle GG, bo half cupy mogą inaczej leżeć i może > wystarczyć G), albo nawet 75 z jeszcze niższą literką. I wtedy nie ma problemó > w z rozmiarówką half cupów. Litero, ani w 65H, ani w 70GG nie ma u Effuniaka miękkich halfów - kończą się one miskę niżej, na 65GG/70G/75FF itd. Można najwyżej liczyć na to, że się człowiek zmieści w mniejszą miskę, ale ja próbowałam i mi się nie udało ;) U Ewy nie działa ten numer co w Masquerade - wziąć większy obwód, żeby wejść w rozmiarówkę - bo konstrukcja jest pociągnięta do konkretnej wielkości miski. Odpowiedz Link
pierwszalitera Re: wieksze rozmiary halfow? 13.04.11, 17:22 akj77 napisała: > U Ewy nie działa ten numer co w Masquerade - wziąć większy obwód, żeby wejść w > rozmiarówkę - bo konstrukcja jest pociągnięta do konkretnej wielkości miski. Że rozmiarówka miękkich halfów kończy się na 65GG/70G/75FF faktycznie nie dopatrzyłam, ale przecież biorąc u Effuniaka wyższy obwód bierze się miseczkę niższą literkowo, więc to jest dokładnie ten sam numer co w Masquerade. Naturalnie nie działa w nieskończoność, u Masquerade też nie, ale przy sąsiednich rozmiarach jak najbardziej. Odpowiedz Link
polta Re: wieksze rozmiary halfow? 13.04.11, 17:31 Ale w Masquerade masz 65G,70G i 75G. Nie mieszcząc się w to 65G, możesz wziąć 70G i nosić (czasem zwężając obwód). U Effuniak rozmiarówka halfów kończy się w tabelce schodkami. Czyli nie mieszcząc się w to 65GG (potrzebując 65H) nie możesz zamówić 70GG, bo go już nie ma. Odpowiedz Link
akj77 Re: wieksze rozmiary halfow? 13.04.11, 18:20 pierwszalitera napisała: > akj77 napisała: > > > U Ewy nie działa ten numer co w Masquerade - wziąć większy obwód, żeby we > jść w > > rozmiarówkę - bo konstrukcja jest pociągnięta do konkretnej wielkości mis > ki. > > Że rozmiarówka miękkich halfów kończy się na 65GG/70G/75FF faktycznie nie dopat > rzyłam, ale przecież biorąc u Effuniaka wyższy obwód bierze się miseczkę niższą > literkowo, więc to jest dokładnie ten sam numer co w Masquerade. Naturalnie ni > e działa w nieskończoność, u Masquerade też nie, ale przy sąsiednich rozmiarach > jak najbardziej. Nie, nie. Przykład. Noszę 75GG, chcę mieć Antoinette, która jest do G (ale w każdym obwodzie) - mogę kupić 80G i zwęzić obwód albo nosić na ostatniej haftce i mam odpowiednik 75GG, tak zresztą zrobiłam. W effuniaku tak by się nie dało, bo jakby największym rozmiarem miski było 75G, to w 80 byłoby tylko FF. Odpowiedz Link
pierwszalitera Re: wieksze rozmiary halfow? 14.04.11, 00:30 akj77 napisała: > Nie, nie. Przykład. Noszę 75GG, chcę mieć Antoinette, która jest do G (ale w ka > żdym obwodzie) - mogę kupić 80G i zwęzić obwód albo nosić na ostatniej haftce i > mam odpowiednik 75GG, tak zresztą zrobiłam. W effuniaku tak by się nie dało, b > o jakby największym rozmiarem miski było 75G, to w 80 byłoby tylko FF. Ja cię nie bardzo rozumiem. To znaczy rozumiem, że w przypadku większych biustów ta praktyka u Effuniaka jest niemożliwa, bo mieseczki kończą się kolejno na 65GG/70G/75FF. To był mój błąd, bo myślałam, że wyższe obwody kończą się też w okolicach GG. Ale nosząc przykładowo brytyjski i nieco rozciągliwy rozmiar 65H (z obwodem pod biustem w okolicach 72-74cm) można w Effuniaku sięgnąć nawet po rozmiar 75. I wtedy odpowiednikiem 65H byłby 75G. A to już tylko miseczka więcej od istniejącego 75FF. Moim zdaniem warto zmierzyć, bo miękki Szmaragd wypadał u mnie na nieco większy niż miseczki w plungach. No chyba, że autorka postu nosi effuniakowe 65H, wtedy ta cała dyskusja jest zbędna. ;-) Odpowiedz Link
akj77 Re: wieksze rozmiary halfow? 14.04.11, 12:27 pierwszalitera napisała: > akj77 napisała: > > > Nie, nie. Przykład. Noszę 75GG, chcę mieć Antoinette, która jest do G (al > e w ka > > żdym obwodzie) - mogę kupić 80G i zwęzić obwód albo nosić na ostatniej ha > ftce i > > mam odpowiednik 75GG, tak zresztą zrobiłam. W effuniaku tak by się nie da > ło, b > > o jakby największym rozmiarem miski było 75G, to w 80 byłoby tylko FF. > > Ja cię nie bardzo rozumiem. No chodzi mi o to, że w Maskaradce większa miska istnieje, jeśli istnieje większy obwód. A w Effuniaku nie, rozmiarówka kończy się na konkretnej misce i żadne kombinacje obwodowe nic tu nie dadzą - może się i człowiek dopnie, ale będzie mieć wtedy fiszbiny na piersiach, czyli po prostu za małą miskę. > To znaczy rozumiem, że w przypadku większych biustó > w ta praktyka u Effuniaka jest niemożliwa, bo mieseczki kończą się kolejno na 6 > 5GG/70G/75FF. To był mój błąd, bo myślałam, że wyższe obwody kończą się też w o > kolicach GG. Ale nosząc przykładowo brytyjski i nieco rozciągliwy rozmiar 65H ( > z obwodem pod biustem w okolicach 72-74cm) można w Effuniaku sięgnąć nawet po r > ozmiar 75. I wtedy odpowiednikiem 65H byłby 75G. A to już tylko miseczka więcej > od istniejącego 75FF. Ale wychodzi na to samo, jakby próbować wcisnąć 65H w istniejące 65GG. Bo 65GG i 75FF mają u Effuniaka takie same miski. Oczywiście to 65GG może pasować, ale może równie dobrze nie pasować - mnie na przykład taki numer z effuniakowym halfem nie wyszedł :) Może być oczywiście tak, że 65H jest naciągnięte obwodem i wtedy ta miska powinna być realnie mniejsza... ale dlaczego od razu zakładać złe dopasowanie :) Na pewno warto mierzyć sąsiednie rozmiary, ale to jednak jest rozmiar sąsiedni, a nie odpowiadający. Odpowiedz Link
indigo-rose Re: wieksze rozmiary halfow? 13.04.11, 18:00 To też zależy, o jakie brytyjczyki chodzi. Niby wiadomo, że Freye i Panache, bo są najbardziej popularne, i wtedy ok, ale teraz pojawia się coraz więcej firm szyjących ściśliwce i wtedy rozmiarówka chyba będzie działać effuniakopodobnie. Słyszałam nawet (ale tylko słyszałam, nie sprawdzałam osobiście), że niektóre modele z Pour Moi trzeba zawyżać, chociaż to chyba akurat dotyczy bardziej moich okolic rozmiarowych, a nie 65H. No i jeśli nie można liczyć Effuniaków jako rozmiarówki brytyjskiej, to znaczy, że wypadam dołem z brytyjskich tabelek (nawet nie wiedziałam, że tak się da!). Odpowiedz Link
catsumi Jaki rozmiar CH i HP w porównaniu z plunge? 14.04.11, 13:09 Strasznie spodobał mi się miętus, już nie mogę się doczekać kiedy się pojawi... Nie wiem tylko na jaki rozmiar powinnam się zdecydować? Wcześniej miałam tylko effuniaki w wresji plunge (z nowych modeli cielaka) i zawsze w rozmiarze 70GG. Czy z modeli CH i HP powinnam próbować ten sam rozmiar? Odpowiedz Link
anulla1974 Re: Jaki rozmiar CH i HP w porównaniu z plunge? 14.04.11, 13:48 Ja CH mam w tym samym rozmiarze co plunge. Odpowiedz Link
akj77 Re: Jaki rozmiar CH i HP w porównaniu z plunge? 14.04.11, 13:52 catsumi napisała: > Strasznie spodobał mi się miętus, już nie mogę się doczekać kiedy się pojawi... > Nie wiem tylko na jaki rozmiar powinnam się zdecydować? Wcześniej miałam tylko > effuniaki w wresji plunge (z nowych modeli cielaka) i zawsze w rozmiarze 70GG. > Czy z modeli CH i HP powinnam próbować ten sam rozmiar? Na pierwszy raz tak. Potem oczywiście mogą wyjść jakieś różnice zależne od kształtu biustu. Odpowiedz Link
serpiente.emplumada Potwierdzam 14.04.11, 14:28 Mam kilka plunge'ów i HP Czarny - rozmiar jest ten sam, inna kwestia to rzeczywiście kształt miski, plunge'e lezą na mnie jak ulał, HP od góry trochę odstaje (i to nie jest kwestia za dużej miski). Teraz czekam na Toffi - zobaczymy... Odpowiedz Link
catsumi Re: Potwierdzam 14.04.11, 14:52 dziękuję wam, to będę próbować tego samego rozmiaru :) Mnie właśnie też kusi toffik, ale powtarzam sobie, że nie potrzebuję dwóch usztywnianych staników. I staram się wytrwać w tym i poczekać na mietusa, a jeżeli okaże się dobry to wtedy zamówić toffika :) Odpowiedz Link
izas55 Miętus 14.04.11, 15:29 Kiedy można się spodziewać majtek do miętusa, takich jak maja modelki? Odpowiedz Link
ciociazlarada Re: Miętus 14.04.11, 16:12 O matko jaki sliczny! Chce majtasy i zamawiam:) Odpowiedz Link
catsumi Re: Miętus 14.04.11, 16:15 Ja jestem ciekawa jaki rozmiar nosi na zdjęciu modelka z większym biustem? Odpowiedz Link
wronki12 Re: Miętus 85G mam 19.04.11, 13:34 Właśnie dotarł i wygląda bardzo sympatycznie - szczególnie te kwiatuszki. Co do dopasowania, to obwód mogę zapiąć nawet na druga haftkę przy ciasno mierzonym moim 87, ale bałam się, że w rozmiarze 80 byłoby mi za ciasno nawet z przedłużką. Miski wydaja się duże, ale jak zakładam to są ok - mam asymetrię i w prawej mam niewielki luz, ale wystarczy podciągnąć ramiączko i jest dobrze. Jak założyłam bluzkę, to są śliczne krągłe jabłuszka i nawet przy sporym dekolcie biustonosz nie wystaje. Jeszcze tylko straplessa mi brakuje w tym rozmiarze. Odpowiedz Link
senecaa Re: Miętus 85G mam 20.04.11, 16:41 Do mnie właśnie dotarł rzeczony Miętus, założyłam i... zobaczył go mąż... Też mu się spodobał.. :D Wygląda ślicznie, bardzo wiosennie i optymistycznie (stanik, nie mąż), dużo lepiej niż na zdjęciach ze sklepu. Obwód raczej ścisły, wydaje mi się, że z czasem nie będzie się rozciągał. Kwiatki super. Co prawda pionowe szwy odznaczają się pod ubraniem, ale zupełnie mi to nie przeszkadza. A co, niech ludziska wiedzą, że mam dobrze skrojony biustonosz... Ramiączka wygodne i miękkie, nie wpijają się nigdzie. Fiszbiny z resztą też. W rezultacie można zapomnieć, że ma się go na sobie. Mam rozmiar 80gg. Dzięki Pani Ewo! Odpowiedz Link
teresa104 Jaka sankcja mnie czeka? 14.04.11, 19:34 Kupiłam pierwszy Ewini stanik. Pogłoski o Efekcie (wielkie E) nie są przesadzone. Pewno Ewa mi da po łbie, ale rozgięłam fiszbiny, jak zresztą robię to we wszystkich stanikach z wyjątkiem tiffany plunge. Stanik jest teraz spersonalizowany, nie wiem jednak, czy jego konstruktorka mnie nie zgani;) Odpowiedz Link
kryklu Re: Jaka sankcja mnie czeka? 14.04.11, 23:36 teresa104 napisała: > Pewno Ewa mi da po łbie, ale rozgięłam fiszbiny, jak zresztą robię to we wszyst > kich stanikach z wyjątkiem tiffany plunge. Stanik jest teraz spersonalizowany, > nie wiem jednak, czy jego konstruktorka mnie nie zgani;) Doniesienie do prokuratury już zostało złożone. Odpowiedz Link
effuniak Re: Jaka sankcja mnie czeka? 15.04.11, 06:47 hmm... np. radość z noszenia jeszcze lepiej dopasowanego stanika ;) Odpowiedz Link
teresa104 Kurczę, genialny jest ten Twój stanik. 15.04.11, 13:52 Mam hp czarny. Drugi dzień noszę i zamiast się skupić na robocie gapię się na swoje cycki - kulki zamiast lisich pyszczków. Już mam objawy neurologiczne od przyciągania brody do klatki. Jak mi wpadnie ta stówka, co to ma mi wpaść, biorę jakiś cielisty, jeśli jest, albo fuksjowy. Odpowiedz Link
mszn Re: Kurczę, genialny jest ten Twój stanik. 15.04.11, 14:31 Ha, spotkało mnie dokładnie to samo. Kupiłam hp czarny, po kilku dniach wpatrywania się w klatę uznałam, że chciałabym się też powpatrywać w klatę odzianą w jakąś jasną bluzkę i trzeba to sobie umożliwić. Hp puder przyszedł wczoraj, objawy te same. Kupuj cielaka i od razu zamów masażystę do tego karku, bo będziesz taka wpatrzona siedziała codziennie. A ja dzisiaj w Motylu, który na uczelni w zasadzie jeszcze bardziej niebezpieczny, bo kształt może nie aż taki, ale za to chcę sobie POD bluzkę zaglądać, bo on taki piękny. I jeszcze się podotykać, bo mi miękki i zwiewny... dostanę nakaz pracy z domu, mówię Wam, nikt mnie tu już za biurko nie wpuści do ludzi. Odpowiedz Link
effuniak Re: Kurczę, genialny jest ten Twój stanik. 15.04.11, 15:52 Teresa a tyś przypadkiem nie z mojego rodzinnego miasta ? Odpowiedz Link
teresa104 Z miasta fabryk i Tuwima, i rewolucyjnych burz. 15.04.11, 16:20 Jak najbardziej. Odpowiedz Link
effuniak kochana szara Łódź.... 15.04.11, 17:41 ... to czemu nie przyjdziesz do firmy tylko wydajesz kasę na przesyłki ? ;) Odpowiedz Link
sekretariat_effuniak Re: kochana szara Łódź.... 15.04.11, 19:01 Szefowa chciałaby zdekonspirować Teresę? :) Odpowiedz Link
teresa104 Teresa jest już zupełnie zdekonspirowana. 15.04.11, 19:12 Jeszcze tylko nie ma w sieci jej zdjęć w stringach. Odpowiedz Link
effuniak Ula - jasne :) 15.04.11, 19:51 taka fajna Teresę może dałoby sie jakoś zaprzęgnąć do pracy w naszej firmie bo mam wrażenie, że idealnie by do nas pasowała ;DDD Odpowiedz Link
teresa104 Dziewczyny, bardzo chętnie, 15.04.11, 20:09 na Lutomierską mam rzut beretem:) Odpowiedz Link
teresa104 a skoro jestem przy głosie 15.04.11, 19:19 Czemu we wnętrzu miski mam małą wszywkę z napisem XL? Że niby mój 75D jest taki XL? Odpowiedz Link
effuniak Re: a skoro jestem przy głosie 15.04.11, 19:46 te wszywki wewnątrz staników to określenie osoby szyjącej co ułatwia kontrolę jakości Jak jest cos nie tak, to wiadomo kogo zabić ;) Odpowiedz Link
ciociazlarada Majty! Maaaajty! Maaaaaaajty! 15.04.11, 20:31 Zaraz mi wykupią miętusa, a jak czekam na majtki do niego, jak przyczajony tygrys... Chciałabym również, korzystając z okazji, podziękować pracownikowi L i XS. Odpowiedz Link
effuniak Re: Majty! Maaaajty! Maaaaaaajty! 16.04.11, 06:37 yyyyyyyyyyyyy..........nie będzie ! bo mam pół belki dzaininy do zwrotu, a ponieważ podczepiono mnie pod zlecenie innej firmy co bym nie musiała brać 40km tej, skądinąd ślicznej dzianiny, to teraz mogą mi oddać kasę albo.... przyjąc zamówienie na w/w metraż i za 6-8 tygodni będzie mój ! Dlatego z bólem aczkolwiek nie wezmę takiej ilości, bo przez najbliższe 10lat królowałby Miętus i jego pochodne..... Nie przewidziałam tego i mamy w produkcji same staniki .... :( Odpowiedz Link
izas55 Re: Majty! Maaaajty! Maaaaaaajty! 16.04.11, 08:24 o masz, i gdzie teraz kupić pasujące? Myślałam że jak modelki mają na zdjęciach to się w końcu pojawią. Nic tylko płakać rzewnymi łzami i wierzyć, że może ci tą dzianinę wymienią. A tak swoją drogą to musi być koszmarne nie wiedzieć czy materiał który kupujesz będzie dobry czy nie. Pamiętam Kinga też wspominała o podobnych przebojach z dostawcą tkanin Odpowiedz Link
kalibetre Re: Majty! Maaaajty! Maaaaaaajty! 20.04.11, 23:42 Majty w miętowym kolorze bez dodatku innego koloru ma w ofercie firma na T. Stringi, tangi i hipsterki całe z miętowej gęstej koronki. Cenowo bodajże od 30 do 39 zł. Tylko nie wiem czy kolor identyczny jak w Ewowym Miętusie, wydawał mi się podobny ale Miętusa w rękach nie miałam więc nie dam sobie głowy uciąć. Odpowiedz Link
kryklu Re: Majty! Maaaajty! Maaaaaaajty! 16.04.11, 09:42 effuniak napisała: > yyyyyyyyyyyyy..........nie będzie ! > > bo mam pół belki dzaininy do zwrotu, a ponieważ podczepiono mnie pod zlecenie i > nnej firmy co bym nie musiała brać 40km tej, skądinąd ślicznej dzianiny, to ter > az mogą mi oddać kasę albo.... przyjąc zamówienie na w/w metraż i za 6-8 tygodn > i będzie mój ! > Dlatego z bólem aczkolwiek nie wezmę takiej ilości, bo przez najbliższe 10lat k > rólowałby Miętus i jego pochodne..... > > Nie przewidziałam tego i mamy w produkcji same staniki .... > > :( Współczuję. Wkurzające są takie sytuacje. A do miętusa można moim zdaniem stosunkowo łatwo dobrać majtki w kolorze mocnego różu. Odpowiedz Link
pinupgirl_dg Re: Majty! Maaaajty! Maaaaaaajty! 16.04.11, 13:59 Ojej, faktycznie szkoda, że majtek nie będzie :(. > A do miętusa można moim zdaniem stosunkowo łatwo dobrać majtki w kolorze mocneg > o różu. W sumie masz rację, może udałoby się dopasować też takie miętowe. Jeśli jeszcze można odpruć w sposób bezbolesny dla stanika jeden kwiatek i przyszyć do majtek, byłby niezły komplet. Odpowiedz Link
kryklu Re: Majty! Maaaajty! Maaaaaaajty! 16.04.11, 16:43 pinupgirl_dg napisała: > W sumie masz rację, może udałoby się dopasować też takie miętowe. Jeśli jeszcze > można odpruć w sposób bezbolesny dla stanika jeden kwiatek i przyszyć do majte > k, byłby niezły komplet. Fajnie byłoby, gdyby sklep dorzucał do każdego Miętusa 1-2 kwiatki w celu robienia takich kompletów bez niszczenia stanika, do którego te kwiatki bardzo mi pasują. Odpowiedz Link
marsmig znalazłam majtki do miętusa 22.04.11, 23:13 Majtki z miętowej koronki widziałam w sklepie na T. - dół do stanika z ich nowej kolekcji. Figi za około 35 pln, a stringi za około 32. Nie wiem, czy pasują idealnie kolorem/wzorem koronki, ale wyglądały na dobre uzupełnienie miętusa. Odpowiedz Link
yarrowia Re: Majty! Maaaajty! Maaaaaaajty! 18.04.11, 01:25 Tak sobie myślę...Gdyby tak do kompletu poza majtami wprowadzić zasłony, obrusy, pościel, narzuty na łóżko...to i te 40km by zeszło!:D Cholera, ale takie zasłony by mi się w pokoju ładnie prezentowały. Ah, śnił mi się dziś ten miętus,serio mówię:) Odpowiedz Link
anka-ania Re: Majty! Maaaajty! Maaaaaaajty! 18.04.11, 14:18 Jakby co, to ja też reflektuję na miętowe zasłony. ;) Odpowiedz Link
100krotna Re: a skoro jestem przy głosie 22.04.11, 10:23 Mam nadzieję, że nie porządkujecie osób za pomocą rozmiarów? :D:D Odpowiedz Link
effuniak Zapowiedzi kostiumów 22.04.11, 11:17 zdjęcia są w Szufladzie (na moim blogu) i na FB i uprzedzę ewentualne pytania - dostępne są TYLKO I WYŁĄCZNIE takie kombinacje jak na zdjęciach Żadne indywidualne zmiany nie wchodza w rachubę - zwłaszcza w sprawie majtek do panterki :) Odpowiedz Link
effuniak Re: Zapowiedzi kostiumów 22.04.11, 11:19 Dodam tylko, że majtki do panterki maja wszytą chusto-spódniczkę na stałe Odpowiedz Link
pinupgirl_dg Re: Zapowiedzi kostiumów 22.04.11, 11:34 Oba śliczne, ale Mokka rządzi :). Odpowiedz Link
agafka88 Re: Zapowiedzi kostiumów 22.04.11, 11:37 Bardzo fajne :) I zdjęcia też mi się bardziej podobają niż te stokrotki. Podoba mi się, że nie zostały usunięte fałdki modelki, które występują naturalnie przy zginaniu, wygląda to uroczo :) Kiedy kostiumy będą dostępne? Podobają mi się obydwa i chciałam zamówić dwa, więc zależałoby mi, żeby dało zamówić się jednocześnie. Odpowiedz Link
effuniak Re: Zapowiedzi kostiumów 22.04.11, 11:55 Aga - inny fotograf inne zdjęcia :) Kostiumy będą szyte na zamówienie czyli zbieramy zamówienia - 1 tydzień, szyjemy - w drugim tygodniu Odpowiedz Link
mania_aniam Re: Zapowiedzi kostiumów 22.04.11, 12:37 Czylo kiedy beda zbierane zamowienia? Czy w trybie ciaglym? Odpowiedz Link
effuniak Re: Zapowiedzi kostiumów 22.04.11, 14:04 W trybie ciągłym ale w rytmie tydzień na tydzień będzie można zwracać/wymieniać ale nie będzie ich na stanie sklepu naszytych jak staniki - poza tymi co wrócą od klientek Odpowiedz Link
greylin Re: Zapowiedzi kostiumów 22.04.11, 13:59 W jakiej cenie będą. Czy to, ze szyte na zamówienie to znaczy, ze nie będzie można ich zwracać/wymieniać? Czy rozmiarówka "jak w pl i strapl." oznacza, że zakres rozmiarów jest taki sam czy, że trzeba brać rozmiar jak w ww? Kostiumy będą dostępne w sklepach? Odpowiedz Link
100krotna Re: Zapowiedzi kostiumów 22.04.11, 17:45 A czy będzie można kupić kostiumy stacjonarnie? Osobiście interesuje mnie brafitteria w Krakowie, ale pytanie jest ogólne :) Bo ja z każdego effuniaka to mam inny rozmiar, więc wolałabym przymierzyć, bo nie wiem, czy trafię z rozmiarem (właśnie jestem w trakcie wymiany czerwonej panterki, która miała być na bank dobra - przecież mam innego plunga w takim właśnie rozmiarze ;)). Odpowiedz Link
akj77 Re: Zapowiedzi kostiumów 22.04.11, 15:12 effuniak napisała: > zdjęcia są w Szufladzie (na moim blogu) i na FB > > i uprzedzę ewentualne pytania - dostępne są TYLKO I WYŁĄCZNIE takie kombinacje > jak na zdjęciach > Żadne indywidualne zmiany nie wchodza w rachubę - zwłaszcza w sprawie majtek do > panterki > > :) Ewo, czy szorty do mokki są w miarę wysokie? Fatalnie wyglądam w majtkach, które kończą mi się pod brzuchem. Bo że figi są niskie, to widzę - czy może zależy to od rozmiaru? Odpowiedz Link
pineapplegirl Re: Zapowiedzi kostiumów 22.04.11, 16:43 Zapowiedzi są rewelacyjne. Modelka – idealna, zachęcająca do zakupu. Fotograf doskonale się spisał ;) A co do kostiumów: Mokka świetna, ale ja raczej nie kupię, mam już Vodkatini ( i top i tankini) w tym samym kolorze, więc ten wzór trochę mi się już znudził. Panterka - drapieżna, przyciąga uwagę, na pewno nie pozostanie niezauważona na żadnej plaży. Ja osobiście panterki nie lubię a szczególnie czerwonej, ale wizja kostiumu bez ramiączek i spódniczki z figami sprawia, że coraz bardziej mi się podoba. A najbardziej cieszy mnie to, że może jak się pojawiły zapowiedzi kostiumów, to może juz bardzo niedługo zobaczymy zdjęcia innych nowości (np. Melona itp.) :D Odpowiedz Link
anna-pia ale Vodkatini to Freya, nie Effuniak :) 23.04.11, 15:57 pineapplegirl napisała: > A co do kostiumów: Mokka świetna, ale ja raczej nie kupię, mam już Vodkatini ( > i top i tankini) w tym samym kolorze, więc ten wzór trochę mi się już znudził. Vodkatini to Freya, nie Effuniak :) kataloglb.blox.pl/2008/12/Freya-Vodkatini-stroje-kapielowe.html Odpowiedz Link
irenka65f Re: ale Vodkatini to Freya, nie Effuniak :) 23.04.11, 16:06 Ale effuniakowa mokka odrobinę podobna ;-)) Odpowiedz Link
pineapplegirl Re: ale Vodkatini to Freya, nie Effuniak :) 23.04.11, 16:53 Tak, wiem że Freya :) To prawda, że producent inny lecz kolor według mnie bardzo podobny (ja mam kolor Cafe Latte, inny kolor niż w zalinkowanym katalogu) no i krój szortów również zbliżony, stąd napisałam, że Mokki nie kupię ;) Co nie znaczy, że nie skuszę się na Panterkę ;) Odpowiedz Link
indigo-rose Re: ale Vodkatini to Freya, nie Effuniak :) 23.04.11, 19:26 Mnie się też tak skojarzyło. Ale to plus, bo mi się Vodkatini szalenie podobało, a tu jeszcze jest niewątpliwie lepszy stanik :) I przez to mam dylemat - bo jak w zeszłym roku stroje podobały mi się średnio, tak teraz Mokkę nabyłabym chętnie, a przecież mam już dwa stroje i nawet nie wiem, czy w tym roku wyląduję nad wodą... Odpowiedz Link
maith Kostium kąpielowy a la dziewczyna Bonda :) 25.04.11, 12:03 Mokka mnie bardzo cieszy, bo uwielbiam ten typ kostiumu i super, że Ewa też zdecydowała się na moją ulubioną inspirację :) Dla niezorientowanych wrzucam link do pierwowzoru: tinyurl.com/4x7g8bs (Ursula Andress, lata 60-te) Powtórzony przez Halle Berry w kolejnym Bondzie w 2002 r tinyurl.com/4x7cjww A będą inne kolory? Panterka wygląda świetnie, chociaż jako strapless nie dla mnie i panterek nie noszę. Natomiast typ dołu "gatki z chustą" sam w sobie bardzo mi się podoba. Ja chyba w ogóle lubię niesztampowe doły :) Może to dlatego, że duże biusty "eksponują się same" i dobre wrażenie robi większy akcent na dole dla przeciwwagi... Zeszłoroczny czerwony kostium kupiłabym tylko dla tego dołu. Niestety wtedy też góra nadawała się tylko na mniejsze biusty. Odpowiedz Link
kasiadj07 Re: Kurczę, genialny jest ten Twój stanik. 15.04.11, 20:41 Drugi dzień noszę i zamiast się skupić na robocie gapię się na s > woje cycki - kulki zamiast lisich pyszczków. Już mam objawy neurologiczne od pr > zyciągania brody do klatki. O widzisz, to masz to samo, co ja od ponad roku. Trzeba szybko przeciwdziałać, bo może się źle skończyć. Jedyna rada, to ustawienie lustra na biurku na wprost siebie, ewentualnie częste wizyty w toalecie, coby ludzie się dziwnie nie patrzyli. A z jasnych HP to puderek cudny jest:) Odpowiedz Link
malinowo_kalinowa Ewo, Effuniaku 16.04.11, 00:49 Ewo, Takie nieśmiałe pytanie kiedy ( w przybliżeniu oczywiście) pojawią się nowe plunge? Zdradzisz na jaką kolorystykę (styl - po za tym, że Effuniakowy i niepowtarzalny) można liczyć? Czy obecne na Balkonetce zapowiedzi łączki czerwonej i fioletu będą w tym kroju może? Odpowiedz Link
clarisse Re: Ewo, Effuniaku 16.04.11, 01:53 A ja powtórzę pytanie, bo widzę że wyżej umknęło. Czy będą plunge Miętusy? Pozdrawiam Clarisse Odpowiedz Link
malinowo_kalinowa Re: Ewo, Effuniaku 16.04.11, 02:01 na to pytanie ja akurat znam odpowiedź, niestety nie (info jest na stronie sklepu) Odpowiedz Link
jul-kaa Re: PL - będą : 16.04.11, 10:41 Jak juz tak wypytujemy, to ja spytam o tankini na bazie plunga. Będzie...? Odpowiedz Link
jul-kaa Re: PL - będą : 16.04.11, 11:10 To okropnie smutna wiadomość :( Mam nadzieję, że może w kolejnym sezonie... albo w jeszcze następnym,.... Odpowiedz Link
beata-1978 Re: PL - będą : 17.04.11, 19:10 no to mam nadzieję, że lato będzie bardzo zimne i deszczowe zarówno w Polsce jak i w Chorwacji, bo ja NIE MAM CO NA SIEBIE WŁOŻYĆ!!! Żadne tankini na mnie nie leży :/ Czy ktoś wie jak na bazie effuniaka zrobić samemu tankini?? Odpowiedz Link
kotwtrampkach Re: PL - będą : 19.04.11, 22:22 hmmm.. nie łatwiej po prostu zarzucić na wierzch luźną koszulkę z kąpielowego materiału w kontrastowym lub podobnym kolorze i udawać że tak ma być? żęby kostium wystawał górą i dołem, a brzuch jednak był zakryty... Można też użyć do tego celu chustki - w ubiegłym roku bardzo popularne.. Odpowiedz Link
beata-1978 Re: PL - będą : 20.04.11, 11:05 nieee, koniecznie chcę i pożądam tankini :) Odpowiedz Link
clarisse Re: PL - będą : 18.04.11, 16:33 Julko, a czego właściwie dotyczy temat "PL - będą:" ?? Przez chwilę pomyślałam, że może wiesz skądś, że PL Miętusy będą, ale zajrzałam na stronę sklepu i tam jak wół odpowiedź na czyjeś pytanie, że nie będzie. :( Ech. Odpowiedz Link
roza_am Re: PL - będą : 18.04.11, 16:46 > Julko, a czego właściwie dotyczy temat "PL - będą:" ?? Dotyczy wypowiedzi Effuniak [wersja ocenzurowana]: Fiolet Kakao toffik i kostiumy .... Odpowiedz Link
oregano_caffe Melon 16.04.11, 17:26 Hmm... moja poprzednia wypowiedź zniknęła - nie wiem dlaczego. :/ A chciałam zapytać Pani Ewo za jaki czas mniej więcej będzie melon? Miesiąc? Więcej? ;) Odpowiedz Link
pierwszalitera Re: Melon 16.04.11, 17:49 oregano_caffe napisała: > Hmm... moja poprzednia wypowiedź zniknęła - nie wiem dlaczego. :/ A chciałam za > pytać Pani Ewo za jaki czas mniej więcej będzie melon? Miesiąc? Więcej? ;) Zniknęła, bo wycięto niepoprawne politycznie wstawki i pewnie przypadkowo znalazłaś się na lini nożyczek. ;-) Ale mnie też interesuje ten melon. Liczę, że to chociaż jeden nowy model w ciepłej tonacji kolorystycznej i mam nadzieję, że nie chodzi o arbuza, tylko o żółtawego melona. Odpowiedz Link
kryklu Re: Melon 16.04.11, 17:59 Ale mnie też interesuje ten melon. Liczę, że to > chociaż jeden nowy model w ciepłej tonacji kolorystycznej i mam nadzieję, że ni > e chodzi o arbuza, tylko o żółtawego melona. Tak to będzie raczej ciepła tonacja. Ktoś kto widział ten model, powiedział, że kolor kojarzy się z dojrzałym melonem galia. Odpowiedz Link
oregano_caffe Re: Melon 16.04.11, 22:30 Mam nadzieję, że przepowiednia z melonem galia się sprawdzi. Od dawna marzę o staniku w takim kolerze. Tylko już się doczekać nie mogę. ;) Odpowiedz Link
indigo-rose Re: onyks :) 19.04.11, 11:35 Super, pomyślę o nim ciepło, może kupię zamiast zwykłego czarnego hp. A jakie będą majtki? Odpowiedz Link
ja_joanna Jaki to kolor? 19.04.11, 12:54 Mam pytanie: jaki dokładnie kolor ma ten stanik? Bo jak weszłam na stronę, pisnęłam z zachwytu nad popielatym stanikiem, a potem w opisie doczytałam, że jest czarny. To jaki jest naprawdę? Odpowiedz Link
gruby_elf czarny 19.04.11, 14:02 cytaty z balkonetki: Anydalla, 19-04-11 10:16 Ojej, nazywa się Onyks, a jest szary? Przedziwne.;D effuniak, 19-04-11 10:24 jest CZARNY wrrrrrrr ;DDDD Odpowiedz Link
ja_joanna A Niemki zamówiły, bo ciemnoszary :( 23.04.11, 02:45 Buu, miałyśmy właśnie małą dyskusję na BF o tym czarnym Onyksie i wyszło, że ktoś go zamówił, bo myślał, że ciemnoszary. Wiadomo, że fotograf się nie popisał, ale może warto by było napisać na samym zdjęciu, że kolor się nie zgadza, a nie tylko w opisie. Odpowiedz Link
grecz Re: onyks-czy i kiedy majtki? 19.04.11, 13:21 bo Onyks piękny w swej prostocie i ja go chcę ale z majtkami :D Odpowiedz Link
grecz Re: Ale jakie majtki? n/t 21.04.11, 12:42 Jak w tytule posta: Onyksowe, do kompletu Odpowiedz Link
serpiente.emplumada @Effuniak: wymiana-możliwa w takim wypadku? 20.04.11, 14:04 Szanowna Pani Ewo, chciałabym wymienić zakupionego Effuniaka na inny rozmiar, jest tylko mały problem - papierowa metka była przyczepiona do ramiączka stanika w takim miejscu, że bez obcięcia nie mogłabym go wyregulować, tym samym sprawdzić, czy stanik rzeczywiście pasuje/nie pasuje. Czy wymiana zostanie uwzględniona, jeżeli włożę tę metkę luzem do woreczka razem ze stanikiem? Nie muszę chyba dodawać, że trochę mnie ta dytuacja zdenerwowała, nie mogłam nie obciąć tej metki, a wygląda na to, że zostanę z wydanymi pieniędzmi i stanikiem, którego nie będę nosić :( Odpowiedz Link
effuniak Re: @Effuniak: wymiana-możliwa w takim wypadku? 20.04.11, 14:44 Papierowe metki są mocowane z przodu stanika na wysokości ok 10cm od krawedzi miski Jakim cudem trzeba było podciągać ramiączko aż tak wysoko ? Odpowiedz Link
serpiente.emplumada Re: @Effuniak: wymiana-możliwa w takim wypadku? 20.04.11, 17:08 Nie przykładałam linijki, więc nie wiem, czy było to 5 cm, czy 15, choć moim zdaniem więcej niż 10. Nie wiem, jakim "cudem", zapewniam, że skoro to zrobiłam, była taka konieczność. Mam 164 wzrotstu i ważę 47 kg, może to wystarczający powód tego, że ramiączka były dla mnie dużo za długie? Jeżeli istnieje taka możliwość, tzn. jeśli kurierzy udosępniają jakieś raporty, możemy sprawdzić godzinę odebrania paczki - wiadomość na forum zamieściłam jakąś godzinę po odebraniu przesyłki, to kolejny dowód na to, że naprawdę tego stanika nie nosiłam, nie ma on żadnych śladów noszenia, poza odciętą papierową metką. Odpowiedz Link
serpiente.emplumada Re: @Effuniak: wymiana-możliwa w takim wypadku? 20.04.11, 18:02 Byłam przekonana, że stanik będzie dobry i dopiero po prawie całkowitym zaciągnięciu ramiączek doszłam do wniosku, że jednak jest ciut za duży. Co już w ogóle uśpiło moją czujność, to fakt, że ten stanik jest rozmiar mniejszy niż 6 moich innych Effuniaków. To miejsce, gdzie była przytwierdzona metka miałam jakoś na szczycie ramienia. Naprawdę nie wiem, jak mogę udowodnić, że tak właśnie było :( Mogę przesłać zdjęcia w tym staniku na dowód, że te ramiączka wypadły na mnie bardzo bardzo długie i musiałam oderwać tę metkę. Odpowiedz Link
onion68 Re: @Effuniak: wymiana-możliwa w takim wypadku? 20.04.11, 20:36 Ładne podejście do klienta, gratuluję :( I co za rzeczowa odpowiedź. Odpowiedz Link
ptysiowa_7 Re: @Effuniak: wymiana-możliwa w takim wypadku? 20.04.11, 21:00 Hmmm, a ja po przeczytaniu tego posta pomyślałam coś wręcz przeciwnego... Gdyby ta metka była faktycznie bardziej z tyłu niż z przodu, to najpierw bym spytała Effuniak, czy mogę ją zerwać, żeby przymierzyć, a nie odwrotnie. No i sfotografowałabym to na dowód, że tak rzeczywiście było. Sama urwałam pochopnie metki od dwóch Effuniaków, bo wydawało mi się, że są ok, ale nie obwiniałam za to nikogo, tylko sprzedawałam na Allegro. Odpowiedz Link
serpiente.emplumada Re: @Effuniak: wymiana-możliwa w takim wypadku? 20.04.11, 21:22 Dziękuję serdecznie za osądzenie mnie o "obwinianie". Ten stanik był już kupiony w ramach wymiany i nie sądziłam, że będę musiała zamówić stanik aż o dwa rozmiary mniejszy. Nie sądziłam też, że z jakiegoś powodu wszystkie moje Effuniaki miały suwaczki na łopatce, a w tym przesuwałam ramiączka, przesuwałam, a one ciągle wisiały. Dlatego oderwałam tę metkę, by, ku mojemu zdziwieniu, stwierdzić, że ramiączka ciągle są luźne (nawet z suwaczkiem prawie przy brzegu miski), a miski ciągle za duże. Możesz mi jeszcze wyjasnić, jak Twój komentarz pomógł w rozwiązaniu mojego problemu? Bo chyba nie zrozumiałam do końca Twych miłych intencji, ale wypada podziękować. Dziękuję. Odpowiedz Link
onion68 Re: @Effuniak: wymiana-możliwa w takim wypadku? 20.04.11, 21:44 > Hmmm, a ja po przeczytaniu tego posta pomyślałam coś wręcz przeciwnego... Gdyby > ta metka była faktycznie bardziej z tyłu niż z przodu, to najpierw bym spytała > Effuniak, czy mogę ją zerwać, żeby przymierzyć, a nie odwrotnie. No i sfotogra > fowałabym to na dowód, że tak rzeczywiście było. > Sama urwałam pochopnie metki od dwóch Effuniaków, bo wydawało mi się, że są ok, Co za kuriozalna wypowiedź. Myślę, że w każdym przypadku klient ma prawo oczekiwać od personelu sklepu odpowiedzi po pierwsze rzeczowej, po drugie uprzejmej. Ponadto, jako że nie przypuszczam, że ponowne umocowanie metki nastręcza jakieś trudności, miłym gestem byłoby, po upewnieniu się w któryś z proponowanych przez klientkę sposobów, że biustonosz nie był używany, przyjęcie zwrotu. Zwłaszcza że, jak można zaobserwować, problemów ze zbytem raczej nie ma. Ciekawa jestem, jak właścicielka sklepu może prezentować taką pewność w kwestii miejsca umocowania metki, skoro, jak czytam, nawet różne modele biustonoszy mogą tak drastycznie różnić się rozmiarowo (o dwa rozmiary?!). Odpowiedz Link
pierwszalitera Re: @Effuniak: wymiana-możliwa w takim wypadku? 20.04.11, 22:05 onion68 napisała: > Co za kuriozalna wypowiedź. Odpowiedź była zgodna z panującą konwencją. Sprzedawca nie ma obowiązku przyjęcia używanego produktu. A produkt bez metki uznawany jest jako używany. Chyba, że chodzi o reklamację. Tu mamy do czynienia jednak ze zwykłą wymianą. Źle wszyta metka, uniemożliwiająca przymierzenie, była powodem do reklamacji, więc trzeba było się zabezpieczyć się fotograficznie, albo nie odrywać i od razu odesłać. > Ciekawa jestem, jak właścicielka sklepu może prezentować taką pewność w kwestii > miejsca umocowania metki, skoro, jak czytam, nawet różne modele biustonoszy mo > gą tak drastycznie różnić się rozmiarowo (o dwa rozmiary?!). Właścielka sklepu może polegać na swoich standardach i nie ma obowiązku osobistego sprawdzania każdego produktu. To kupujący musi pokazać, że towar jest felerny. Jak napisałam, trzeba było reklamować, a nie odrywać i dopiero wtedy mierzyć. Po oderwaniu źle wszytej metki powód do reklamacji znika. To tak jakbyś kupiła stanik zabrudzony, wyprała, a potem reklamowała czysty stanik z argumentacją, że były plamy. Za późno. A na to, że różne modele różnią się o dwa rozmiary nie ma żadnych dowodów. Różne konstrukcje mogą różnie leżeć na biuście i robić wrażenie mniejszej lub większej miseczki. Odpowiedz Link
serpiente.emplumada lol 20.04.11, 22:18 A gdzie ja powiedziałam, ze chcę ten stanik REKLAMOWAĆ? Nie chcę go reklamować, bo wszystko z nim ok. Chciałabym wymienić go na jeszcze mniejszy rozmiar. Przedstawiłam swoją nietypową sytuację i uprzejmie zapytałam, czy sprzedawca zrobi dla mnie wyjątek, popierając to różnymi argumentami, np. tym, że od odebrania paczki kurierskiej do zadania pytania minęła może godzina. Odpowiedz Link
pierwszalitera Re: lol 21.04.11, 00:41 serpiente.emplumada napisała: > A gdzie ja powiedziałam, ze chcę ten stanik REKLAMOWAĆ? Nie chcę go reklamować, > bo wszystko z nim ok. Chciałabym wymienić go na jeszcze mniejszy rozmiar. A ja ci napisałam, że bez metki nie możesz wymieniać, a tylko reklamować. Ale odcięłaś metkę. Lol. Odpowiedz Link
irenka65f Re: @Effuniak: wymiana-możliwa w takim wypadku? 21.04.11, 08:54 Od dawna widzę, że effuniak ma tu jakieś szczególne względy u niektórych lobbystek i traktuje inne klientki jak sprzedawca mięsa w czasach kartkowych. Pewnie wiele z was nie pamięta tych czasów, więc gwoli wyjaśnienia był to typowy rynek producenta, w odróżnieniu od rynku klienta, który jest teraz. Osobiście też odnoszę wrażenie, że odpowiedzi effuniak bywają nieuprzejme. To oczywiście wrażenie, ale decyduje o moich decyzjach - nie kupuję effuniaków. Raz się złamałam i zakupiłam chabra i chyba go komuś sprezentuję bo przy moim rozmiarze - środek tabelki - mogę mieć wiele staników lepiej dopasowanych do mojego biustu. I w tym momencie odpowiedzią effuniak (wpisującą się w jej standardy traktowania klientek) powinno być "i dobrze, takich klientek na nie potrzeba". Odpowiedz Link
pierwszalitera Re: @Effuniak: wymiana-możliwa w takim wypadku? 21.04.11, 12:53 irenka65f napisała: > Osobiście też odnoszę wrażenie, że odpowiedzi effuniak bywają nieuprzejme. To o > czywiście wrażenie, ale decyduje o moich decyzjach - nie kupuję effuniaków. Raz > się złamałam i zakupiłam chabra i chyba go komuś sprezentuję bo przy moim rozm > iarze - środek tabelki - mogę mieć wiele staników lepiej dopasowanych do mojego > biustu. Wiesz, ja też nie kupowałabym produktów, które mi nie pasują i których nie potrzebuję. Zupełnie niezależnie od tego, czy sprzedawca jest dla mnie miły, czy nie. Nie widzę jednak potrzeby deskredytowania produktu, tylko dlatego, że nie podoba mi się sprzedawca. Nikt nie może zarzucić mi stronnictwa i wyjątkowej sympatii dla Effuniak. Wiele rzeczy w jej sposobie prowadzeniu przez nią biznesu uważałam i ciągle uważam za katastrofalne, niejednokrotnie o tym pisałam. I właśnie dlatego, by nikt nie mógł mi zarzucić złej woli i kierownia się uprzedzeniami, wypróbowałam na sobie jej staniki, sklep i wszystko to, co związane jest z obsługą klienta. Jedno jest pewne, jej staniki są moim zdaniem wyjątkowe i przekonują mnie jako produkt bieliźniany. Co nie znaczy, że zgadzam się na nieuprzejmości, jednak po prostu rozróżniam fakty i nie wrzucam w odruchu zemsty, wszystkiego do jednego wora. Acha, jak chaber ci nie pasował, to trzeba było go odesłać, a nie urządzać teraz ostentacyjne akcje z prezentami. Nie dosyć, że dałaś zarobić producentce, to może się jeszcze zdarzyć, że zwerbujesz jej tą akcją nową, zadowoloną klientkę. ;-) Odpowiedz Link
irenka65f Re: @Effuniak: wymiana-możliwa w takim wypadku? 21.04.11, 22:09 Po pierwsze nie robię żadnych ostentacyjnych akcji. Po drugie - czy nigdy Ci się nie zdarzyło, że stanik przy mierzeniu wydawał Ci się dobry, a po kilku godzinach noszenia okazało się, że nie jest? Po trzecie - na moje decyzje o zakupie wpływa nie tylko produkt, ale też towarzyszący sprzedaży serwis. Może gdybym była zmuszona brakiem towaru, którego baaardzo potrzebuję - zniosłabym niezbyt zadowalające mnie traktowanie, ale skoro nie muszę - wybieram sklep w którym czuję się dobrze. Powiem więcej - zdarza mi się zapłacić wyższą cenę, żeby kupić coś w miejscu, które lubię. Nie dotyczy to tylko staników. Cóż - taka ze mnie dziwaczna klientka. Odpowiedz Link
pierwszalitera Re: @Effuniak: wymiana-możliwa w takim wypadku? 22.04.11, 00:44 irenka65f napisała: Po trzecie - na moje decyzje o zakupie > wpływa nie tylko produkt, ale też towarzyszący sprzedaży serwis. Może gdybym by > ła zmuszona brakiem towaru, którego baaardzo potrzebuję - zniosłabym niezbyt za > dowalające mnie traktowanie, ale skoro nie muszę - wybieram sklep w którym czuj > ę się dobrze. Powiem więcej - zdarza mi się zapłacić wyższą cenę, żeby kupić co > ś w miejscu, które lubię. Nie dotyczy to tylko staników. Cóż - taka ze mnie dzi > waczna klientka. W tym co opisałaś nie ma niczego odkrywczego. Wydaje mi się, że tak zachowuje się większość klientek. Rozważa, czy zakup produktu warty jest podjęcia pewnych starań. I dla jakiejś grupy kobiet staniki marki Effuniak są tych starań widocznie warte. Ale zupełnie nie o to mi chodziło. Pisałam o tym, że skoro nie podoba ci się sklep i zachowanie sprzedawcy, to możesz otwarcie pisać, co ci przeszkadza, ale nie pisz na jednym oddechu, że produkty są do kitu, skoro miałaś do czynienia raptem z jednym stanikiem i do tego w nieodpowiednim rozmiarze, albo kroju. Odpowiedz Link
irenka65f Re: @Effuniak: wymiana-możliwa w takim wypadku? 22.04.11, 17:02 No to wyjaśniam do dna. Nie podoba mi się wizerunek jaki pani Ewa Michalak pokazuje na lobby. Nie podoba mi się obsługa w sklepie internetowym bo kontakt jest trudniejszy niż w innych tego typu sklepach (długie czekanie na maila z odpowiedzią, trudno się dodzwonić). Ponieważ jestem ze środka tabelki - noszę staniki innych producentów. Chaber strasznie mi się spodobał na zdjęciu. Kupiłam go stacjonarnie w onlyher bo, dla odmiany, bardzo miło mi się tam kupuje. Po kilku godzinach noszenia okazało się, że to jednak nie to. Wspomniałam o nim bo nie byłoby najprawdziwszą prawdą, że effuniaków nie noszę. Mam jednego, ale mi nie pasuje, więc chętnie się go pozbędę. Innych nie spróbuję z powodów wymienionych na początku. Czy teraz moja wypowiedź jest jasna? Odpowiedz Link
onion68 Re: @Effuniak: wymiana-możliwa w takim wypadku? 22.04.11, 17:55 > No to wyjaśniam do dna. Nie podoba mi się wizerunek jaki pani Ewa Michalak poka > zuje na lobby. Nie podoba mi się obsługa w sklepie internetowym bo kontakt jest > trudniejszy niż w innych tego typu sklepach (długie czekanie na maila z odpowi > edzią, trudno się dodzwonić). Ponieważ jestem ze środka tabelki - noszę staniki > innych producentów. Chaber strasznie mi się spodobał na zdjęciu. Kupiłam go st > acjonarnie w onlyher bo, dla odmiany, bardzo miło mi się tam kupuje. Po kilku g > odzinach noszenia okazało się, że to jednak nie to. Wspomniałam o nim bo nie by > łoby najprawdziwszą prawdą, że effuniaków nie noszę. Mam jednego, ale mi nie pa > suje, więc chętnie się go pozbędę. Innych nie spróbuję z powodów wymienionych n > a początku. Popieram to zdanie. Jestem w bardzo podobnej sytuacji - środek tabeli, mam jednego effuniaka. Jest niebrzydki i wygodny, ale żaden ósmy cud świata, jak się tego spodziewałam po lekturze wielu postów na tym forum. W moim przypadku transakcja przebiegła gładko, ale obserwacje, jak można zostać potraktowanym przez sprzedawcę powodują, że raczej nie skuszę się na ponowny zakup. Wolę kupować nie gorsze staniki w o wiele przyjemniejszych miejscach. Myślę, że takich osób może być więcej ;) Odpowiedz Link
slotna Re: @Effuniak: wymiana-możliwa w takim wypadku? 22.04.11, 18:20 > Jestem w bardzo podobnej sytuacji - środek tabeli, mam jednego effuniaka. Jest > niebrzydki i wygodny, ale żaden ósmy cud świata, jak się tego spodziewałam po l > ekturze wielu postów na tym forum. > W moim przypadku transakcja przebiegła gładko, ale obserwacje, jak można zostać > potraktowanym przez sprzedawcę powodują, że raczej nie skuszę się na ponowny z > akup. Wolę kupować nie gorsze staniki w o wiele przyjemniejszych miejscach. > Myślę, że takich osób może być więcej ;) Ja mialam akcje ze spozniona przesylka, do tego informacji o stanie zamowienia nie moglam sie od sklepu doprosic (wyslalam zwrot i do samego konca nie wiedzialam, czy doszedl). W efekcie stanik dostalam dopiero pol roku pozniej, bo z miejsca, gdzie przesylka zostala wyslana, musialam wyjechac, a nie mial mi go kto przeslac dalej. Gdyby wyslano go o czasie, spokojnie bym odebrala. Oczywiscie nikt mnie za to nie przeprosil, chociaz sklep wiedzial o sprawie, bo usilowalam sie skontaktowac z nadzieja, ze da sie dogadac z firma kurierska (telefonu na stronie sklepu wtedy nie bylo). Mimo tego zamowilam staniki po raz kolejny - nie sa na mnie idealne, slaba jakosc, ale sa zdecydowanie najwygodniejsze ze wszystkiego, co mam. Tylko ze tak nie bedzie zawsze - maskaradki maja szersza rozmiarowke, bravissimowe alany podobno sa waskofiszbinowe (jeszcze nie probowalam). Z momentem, kiedy jakas inna firma mi przypasuje, zrezygnuje z effuniakow bez zalu - chyba, ze cos sie zmieni (wystarczy zatrudnic osobe znajaca sie na PR). Aha, dodam, ze moje pierwsze zamowienia byly realizowane o czasie, a kontakt ze sklepem byl bardzo mily. Odpowiedz Link
effuniak Onion68 22.04.11, 19:33 masz w sygnaturce : Mogłabym robić nie wiadomo co, ale nic nie robię. Jak to przyjemnie robić to, na co ma się ochotę. więc... no cóż.... reszta jest milczeniem ..... Odpowiedz Link
onion68 Re: Onion68 22.04.11, 22:30 > masz w sygnaturce : > > Mogłabym robić nie wiadomo co, ale nic nie robię. Jak to przyjemnie robić to, n > a co ma się ochotę. > > więc... no cóż.... reszta jest milczeniem ..... Bardzo na temat wypowiedź. Nie powiem, że nie utwierdziłam się w swoim zdaniu, wyrażonym tu wcześniej. Odpowiedz Link
kryklu Re: @Effuniak: wymiana-możliwa w takim wypadku? 22.04.11, 20:13 "No to wyjaśniam do dna. Nie podoba mi się wizerunek jaki pani Ewa Michalak poka zuje na lobby. Nie podoba mi się obsługa w sklepie internetowym bo kontakt jest trudniejszy niż w innych tego typu sklepach (długie czekanie na maila z odpowiedzią, trudno się dodzwonić). Ponieważ jestem ze środka tabelki - noszę staniki innych producentów. Chaber strasznie mi się spodobał na zdjęciu. Kupiłam go stacjonarnie w onlyher bo, dla odmiany, bardzo miło mi się tam kupuje. Po kilku godzinach noszenia okazało się, że to jednak nie to. Wspomniałam o nim bo nie byłoby najprawdziwszą prawdą, że effuniaków nie noszę. Mam jednego, ale mi nie pasuje, więc chętnie się go pozbędę. Innych nie spróbuję z powodów wymienionych na początku." "Popieram to zdanie. Jestem w bardzo podobnej sytuacji - środek tabeli, mam jednego effuniaka. Jest niebrzydki i wygodny, ale żaden ósmy cud świata, jak się tego spodziewałam po lekturze wielu postów na tym forum. W moim przypadku transakcja przebiegła gładko, ale obserwacje, jak można zostać potraktowanym przez sprzedawcę powodują, że raczej nie skuszę się na ponowny zakup. Wolę kupować nie gorsze staniki w o wiele przyjemniejszych miejscach. Myślę, że takich osób może być więcej ;)" Ano właśnie, jesteście ze środka tabelki :) Gdybyście były zmuszone do noszenia staników GG+ , pewnie same wychwalałybyście effuniaki pod niebiosa i stawiały ich konstruktorkę na piedestał, jak ja mam ochotę czynić. Wy macie niezłe alternatywy, dla mnie alternatywa effuniaków to niewygoda, cierpienie i gorszy wygląd. Jeśli chodzi o kontakty z Ewą i zakupy w jej sklepie, mam same dobre doświadczenia, a staników kupiłam kilkadziesiąt. Poznałam chyba wszystkie zachodnie marki dla średnio- i dużobiuściastych, i od kiedy poznałam effuniaki, nie jestem zainteresowana ich wyrobami. A kiedy sobie uświadamiam jak krucha jest firma E. M. w porównaniu z brytyjskimi potentatami, ogarnia mnie groza, na myśl, że mogłaby przestać istnieć. Tfu, tfu, odpukać... Odpowiedz Link
pinupgirl_dg Re: @Effuniak: wymiana-możliwa w takim wypadku? 22.04.11, 21:52 > Ano właśnie, jesteście ze środka tabelki :) > Gdybyście były zmuszone do noszenia staników GG+ , pewnie same wychwalałybyście > effuniaki pod niebiosa i stawiały ich konstruktorkę na piedestał, jak ja mam o > chotę czynić. Ja też jestem ze środka tabelki i odkąd mam pierwszego dobrze dobranego Effuniaka, jakoś przestałam się specjalnie interesować innymi firmami. Nie udało mi się dopasować Effuniaka od razu i kosztowało mnie sporo pieniędzy, o co trudno mieć pretensje do sklepu, mimo wszystko uważam, że warto było te pieniądze stracić, za to zyskać takiego fajnego producenta. W kontaktach ze sklepem zawsze staram się być miła i otrzymuję ze strony sklepu to samo, nigdy mnie nie potraktowano nieprzyjemnie. Odpowiedz Link
akj77 Re: @Effuniak: wymiana-możliwa w takim wypadku? 24.04.11, 19:05 > W kontaktach ze sklepem zawsze star > am się być miła i otrzymuję ze strony sklepu to samo, nigdy mnie nie potraktowa > no nieprzyjemnie. Ja mam podobnie. Co więcej, dwa razy się zdarzyło, że Ewa poprawiła mi stanik, w którym mi coś nie pasowało, mimo że nie ma według regulaminu takiego obowiązku. Piszę to dla równowagi - rozumiem, że niektóre klientki miały złe doświadczenia ze sklepem, ja jednak miałam bardzo dobre i o tym też należy mówić. Odpowiedz Link
ochanomizu Re: @Effuniak: wymiana-możliwa w takim wypadku? 23.04.11, 14:15 A ja uważam Effuniaki -zwłaszcza miękkie halfy za ósmy cud cud świata: bo wreszcie mam dobrze leżące miękkie staniki (balkonetki na mnie nie leżą), bo są wygodne (w przeciwieństwie do np. Ewy Bien), bo trafiają w mój gust, bo są starannie uszyte, i bo są szyte w Polsce! Odpowiedz Link
ciociazlarada @Irenka65f 22.04.11, 20:21 Nie piszę, żeby bronić Effuniak, bo jest dorosła i robi, co uważa. Nie mam też zamiaru podważać Twoich odczuć w stosunku do obsługi w firmie Ewy. Chciałabym się jedynie podzielić ogólną refleksją:) Mam taką pracę, że wiele podróżuje i pomieszkuję w różnych krajach. Sporo również kupuję za granicą. I kiedy słyszę "tradycyjne", polskie "klient nasz pan" to szczerze mówiąc opadają mi ręce i nie tylko. Wiele, zbyt wiele, osób traktuje to zawołanie jako usprawiedliwienie dla marudzenia, odreagowywania swoich złych nastrojów na sprzedawcach/producentach i ogólnie jako przyzwolenie na odgrywanie tzw. artystki ze spalonego teatru lub też pokoleniową zemstę za trud prababci w służbie pańszczyźnianej. Bo można, bo przecież "klient nasz pan". Nie byłam wszędzie, ale w wielu krajach sprzedawcy są owszem, bardzo uprzejmi, natomiast na marudzenie reagują skrajnym chłodem (np. GB, Dania). W Szwecji jeżeli podniesiesz głos, zobaczysz plecy obslugi lub wezwanego ochroniarza, który owszem, bardzo uprzejmie delikwenta wywali, w Holandii za to sprzedawca jak najbardziej odpłaci pięknym za nadobne tyle, że głośniej. Nie insynuuję, że byłaś nieuprzejma w stosunku do Effuniak. Po prostu czasami, kiedy czytam to, co dziewczyny piszą na FB na temat min modelek, "bazarowych wzorów" i oglądam inne przejawy podobnej twórczości, tudzież cudowne odpadające historie odpadających metek, to nie dziwię się Effuniak i nachodzą mnie takie refleksje jak ta wyżej. Też jestem ze środka tabelki i bardzo lubię sklep Ewy. Odkąd staniki są dopracowane, a jakość świetna, noszę i kupuję je z przyjemnością. Nigdy nie miałam żadnych problemów z obsługą klienta, choć faktycznie, klientką jestem niekłopotliwą. Zamawiam, płacę i odbieram paczkę. Nie oczekuję, że ktoś wywróży mi rozmiar przez internet, podobają mi się modelki:), a jeżeli dany model nie trafia w mój gust, to po prostu go nie kupuję, bez komentarzy. Jednym słowem - polecam Effuniaki:) Odpowiedz Link
kalibetre Re: @Irenka65f 22.04.11, 21:02 Effuniak naprawdę stara się jak może, żeby jej klientki czuły się komfortowo, doradza, odpowiada na pytania, sugeruje się naszymi prośbami i opiniami. Ale przecież jeszcze się taki nie urodził, coby wszystkim dogodził :) Ja zakupiłam już dziesięć effuniaków i nie napotkałam najmniejszego problemu. Designu nie krytykuję, kupuję te które mi się podobają a o pozostałych się nie wypowiadam bo i po co? Wiem jak się czuje Pani Ewa czytając niektóre opinie na temat swoich produktów/designu/obsługi itp. Mnie samej jest bardzo przykro kiedy słyszę, że to co sprzedaję jest paskudne, tandetne, bazarowe itp... Przecież nikogo nie zmuszam do zakupu, jeśli coś się nie podoba można przecież powiedzieć "Nie. Dziękuję. Wolałabym coś innego" i wyjść. Ja po dzisiejszym dniu pracy zaczęłam wątpić w kulturę osobistą Polaków. Dlaczego większość osób traktuje sprzedawców jak ludzi niższej kategorii? Klientki odbierały telefony albo zaczynały gdzieś dzwonić akurat wtedy kiedy były obsługiwane a następne osoby czekały w kolejce. Żują gumę kiedy ze mną rozmawiają. Słyszałam pytania typu: "Macie/masz to i to...?" od osób z którymi ani ja ani moje koleżanki z pracy nie byłyśmy na ty. Klientka obraziła się, kiedy powiedziałam, że trzeci raz tych samych rajstop na ręcę nie będę pokazywać bo boję się że je w końcu zaciągnę - usłyszałam, że przecież od tego tu jestem - a potem kazała sobie dać takie w nieotwieranym opakowaniu, kiedy się nie zgodziłam - zostałam zwyzywana od idiotek. Bo przecież "klient nasz pan" jak napisała ciociazlarada. Odpowiedz Link
ciociazlarada Re: @Irenka65f 22.04.11, 22:02 Ogólnie uważam, że "klient nasz pan" nie jest złą zasadą. Niestety, niektórzy notorycznie zapominają, że to również oznacza "noblesse oblige"... Odpowiedz Link
irenka65f Re: @Irenka65f 22.04.11, 23:30 kalibetre napisała: Żują gumę kiedy ze mną rozmawiają. Akurat ta guma to chyba nie powinien być problem ;-)) Pracuję w usługach i to dość szczególnych (medycyna) i też zdarzają mi się niekulturalni pacjenci, ale są w zdecydowanej mniejszości, więc staram się o nich nie pamiętać. Znakomita większość to grzeczni, sympatyczni ludzie i nawet jak zdarzy się im gorszy dzień i zachowają się dziwnie to znoszę ten fakt ze stoickim spokojem i nie ustawiam się po przeciwnej stronie. Przecież gramy do tej samej bramki. Podobnie jak Ty z Twoimi klientkami - one chcą kupić dobrą i pasującą rzecz. Ty chcesz im taką rzecz pomóc znaleźć. No bo przecież sprzedawca usiłujący sprzedać cokolwiek czy to klientowi pasuje czy nie, byle tylko skasować pieniądze nigdy się nie zdarza ;-)))) Odpowiedz Link
azymut17 Re: @Irenka65f 22.04.11, 23:59 irenka65f napisała: > Podobnie jak Ty z Twoimi klientkami - one chcą kupić dobrą i pasującą > rzecz. Ty chcesz im taką rzecz pomóc znaleźć. Też jak Kalibetre pracuję w sklepie i niestety zdarzają się osoby (wcale nie tak rzadko), które wcale nie chcą nic kupić. Przyszły do sklepu, aby sobie np.: pozwiedzać, poczuć się dopieszczoną (by ktoś im nadskakiwał), powybrzydzać, wyżyć się na kimś, pokrzyczeć na kogoś, porządzić chwilę drugą osobą, skrytykować czyjś sklep, asortyment, wygląd/liczbę/zachowanie pracowników, czy w końcu aby coś ukraść. Tak więc z takimi to ja nie gram do jednej bramki ;-) Odpowiedz Link
kalibetre Re: @Irenka65f 23.04.11, 08:11 irenka65f napisała: > Akurat ta guma to chyba nie powinien być problem ;-)) Jasne.. bardzo miło słucha się ciamkania i mlaskania podczas rozmowy. Wybacz - ale te "odgłosy paszczą" przyprawiają mnie o dreszcze i będę uparcie twierdzić, że to niekulturalne. Odpowiedz Link
onion68 Re: @Irenka65f 23.04.11, 09:03 > Jasne.. bardzo miło słucha się ciamkania i mlaskania podczas rozmowy. > Wybacz - ale te "odgłosy paszczą" przyprawiają mnie o dreszcze i będę uparcie t > wierdzić, że to niekulturalne Dziewczyny pracujące w sprzedaży/usługach - rozumiem Waszą frustrację, ale co to ma do rzeczy? Czyli do dwóch sytuacji, które się tu pojawiły, kiedy klientki nie były w stanie uzyskać odpowiedzi na swoje pytania w bezpośrednim kontakcie ze sklepem, musiały szukać z nim kontaktu na forum, w odpowiedzi na swoje pytania spotkały się z dziwnymi zarzutami i brakiem rzeczowego rozwiązania problemu. Ja cieszę się, że takie rzeczy wychodzą, gdyż daje to innym klientkom materiał do ewentualnych dalszych decyzji zakupowych. W transakcjach allegro czy organizowanych przez serwisy typu ceneo jakość towaru jest tylko jednym z kryteriów oceny transakcji. Podam jeszcze przykład podobnej sytuacji, którą ja miałam z Brastopem: zamówiłam dwa staniki, podczas wypakowywania okazało się, że jeden był zaczepiony o ozdobę drugiego. Podczas odczepiania powstało małe zaciągnięcie. Natychmiast napisałam do sklepu, czy w razie, gdy stanik będzie źle leżał zgodzą się na zwrot. Odpowiedź otrzymałam szybko i pozytywną. Na szczęście stanik leżał dobrze i z możliwości tej nie musiałam korzystać. Też mogli mnie podejrzewać, że sama to zaciągnięcie popełniłam paznokciem czy coś. Ja miałam możliwość zwrócenia, ale jednak nie skorzystałam z niej, za to ta możliwość, gdyby rozmiar był zły, i w ogóle postawa sprzedawcy była dla mnie bardzo istotna. W efekcie nie stracił nikt. Tak się buduje lojalność klienta. Między innymi. Odpowiedz Link
irenka65f Re: @Irenka65f 23.04.11, 10:53 Przypomniał mi się podobna sytuacja. Z onlyher dostałam przesyłkę - stanik specjalnie zamawiany, oryginalnie zapakowany - wyglądało, że nikt tego opakowania jeszcze nie otwierał. Niestety po otwarciu okazało się, że brzeg miseczki jest brudny - jakby ktoś przymierzył go na fluid czy samoopalacz. Napisałam do Agnieszki i dostała (prawie natychmiast) odpowiedź, że oczywiście mogę go zwrócić. Może gdyby pasował idealnie - wyprałabym i po krzyku, a że nie - odesłałam. A przecież to ja mogłam go ubrudzić. Nikt mi jakoś tego nie nie sugerował. A w brastopie miałam taką sytuację, że brakowało jednego odpinanego ramiączka do gorsetu. Ponieważ gorset zostawał - dosłano mi to ramiączko i nikt nie wmawiał mi, że na pewno były zapakowane dwa. W przypadku effuniak czytamy z jaką pewnością producentka pisze, że metki przymocowane są solidnie i w odpowiednim miejscu, a wina zawsze leży po stronie klienta. I jeszcze jedno. Tak już w życiu jest, że dostajemy to czego się spodziewamy. Uwaga - nie czego oczekujemy, ale czego się spodziewamy. Jeśli spodziewacie się (wy kochane sprzedawczynie, ekspedientki, brafiterki, doradczynie klienta), że przyjdzie do was klientka niegrzeczna, która chce się dowartościować waszym kosztem to taka przyjdzie, a w każdym razie tą właśnie zarejestrujecie najdokładniej, ale jeśli spodziewacie się miłych kobiet przychodzących po pomoc i przyjmujących tę pomoc z wdzięcznością to przyjdą właśnie takie, a że czasem urwą metkę, ubrudzą towar upuszczając go na podłogę na którą wniosły właśnie kałużę błota, zaciągną delikatną bieliznę złamanym paznokciem czy (bardzo często mi się to zdarza ;-)) przechodząc zrzucą kilkanaście ubrań czy staników z wieszaka - to cóż. Nobody is perfekt. Aha i może nie wiedzą, że żucie gumy może kogoś tak bardzo obrzydzać, a właśnie zjadły pizzę z sosem czosnkowym i nie chciałyby komuś chuchać tym czosnkiem ;-)) Wiem, wiem, powinny nosić ze sobą szczoteczkę do zębów i przed wejściem do sklepu z bielizną dokładnie wyczyścić zęby. To ostatnie zdanie to zamierzona, mała (mam nadzieję) złośliwość. To tak, żeby nie było na ten temat komentarzy ;-)). Odpowiedz Link
serpiente.emplumada Re: @Irenka65f 23.04.11, 12:26 > Nie byłam wszędzie, ale w wielu krajach sprzedawcy są owszem, bardzo uprzejmi, > natomiast na marudzenie reagują skrajnym chłodem (np. GB, Dania). W Szwecji jeż > eli podniesiesz głos, zobaczysz plecy obslugi lub wezwanego ochroniarza, który > owszem, bardzo uprzejmie delikwenta wywali, w Holandii za to sprzedawca jak naj > bardziej odpłaci pięknym za nadobne tyle, że głośniej. Nie trzeba chwalić się dalekimi podróżami, w Polsce też już jest cywilizacja i dokładnie tak to działa. Nie wiem, czy wszędzie, ale ja dokładnie takie instrukcje dostałam na szkoleniu przy okazji zatrudnienia w pewnej gastronomii (sieć, Warszawa) Jest tylko jedno małe "ale". Owszem, tradycyjne "klient nasz pan" wbrew pozorom wypływa właśnie z mentalności post-katkowej i nie jest specjalnie praktykowane na świecie, co opisałaś wyżej. Istnieje natomiast coś takiego jak PR i jedną z zasad nim rządzących jest niezdradzanie braku profesjonalizmu. Odpowiedz Link
ciociazlarada Re: @Irenka65f 23.04.11, 12:51 Przeczysz sama sobie. Mówisz, że byłaś na szkoleniu, więc wiesz zapewne również, że produkt zwraca się z metkami. Nie wiem dlaczego uważasz w związku z tym za konieczność wpisanie się w ową "mentalność post-kartkową", jak sama ją nazwałaś, pokazując w kolejnych postach jak ona działa na własnym przykładzie:) >"Istnieje natomiast coś takiego jak PR i jedną z > zasad nim rządzących jest niezdradzanie braku profesjonalizmu." Profesjonalizm objawia się między innymi tym, że przestrzega się regulaminu, który się samemu stworzyło. Robiłaś zakupy w sklepie Effuniak, więc automatycznie również zaakceptowałaś ten regulamin, nieprawdaż? Jest tam taki punkt na temat zwrotów i wymian. Bardzo jasno napisany. Nie rozumiem nie tylko Twojego problemu, ale również Twoich zarzutów względem Effuniak. Nie widzę braku profesjonalizmu, wręcz przeciwnie. Odpowiedz Link
irenka65f Re: @Irenka65f 23.04.11, 15:50 No to przeczytaj tą, twoim zdaniem profesjonalną, odpowiedź effuniak bo już ją chyba zapomniałaś. Odpowiedz Link
ciociazlarada Re: @Irenka65f 23.04.11, 16:27 Nie, nie zapomniałam jej. "Papierowe metki są mocowane z przodu stanika na wysokości ok 10cm od krawedzi miski Jakim cudem trzeba było podciągać ramiączko aż tak wysoko ?" Co tu widzisz nieprofesjonalnego, niegrzecznego, naruszającego zasady dobrego wychowania? Kilka osób w tym wątku napisało czarno na białym i ja się z tym zgadzam: jeśli zamocowanie metki uniemożliwia mierzenie stanika, to jest to wada, którą należy reklamować. Urywanie metki+robienie rabanu na forum po fakcie nie jest powszechnie przyjętą i akceptowalną metodą załatwiania takich spraw. Ja zrobiłabym tak samo jak zasugerowała Ptysiowa7, napisałabym do Ewy (albo tutaj na forum) przed faktem mierzenia, załączając fotkę poglądową. Regulaminy w sklepach internetowych czarno na białym określają co można zwrócić i w jakim stanie, a ja się bardzo cieszę, że producent ich przestrzega. Przecież to chroni mnie i Ciebie, wszystkich potencjalnych kupujących. Być może sytuacja serpiente.emplumada jest nietypowa, owszem, ale wyobraź sobie, że dostajesz stanik/produkt bez metki. Co zrobisz? Zadowolona będziesz? Dopuszczasz takie nietypowe sytuacje po stronie sprzedawcy, skoro po stronie klienta są OK? Przyjmiesz tłumaczenie Effuniak, że to stanik od serpiente.emplumady, tylko zmierzony, czy też może dołączysz do grona obrażonych p.o. księżniczek;), narzekających na niedostatki profesjonalizmu? Odpowiedz Link
kasiek-5 Re: @Irenka65f 23.04.11, 17:33 Czytam wasze wypowiedzi i nie rozumię w czym problem?? wystarczy pójść do pierwszego lepszego sklepu odzieżowego i tam poprosić o wstrzelenie metki większość sklepów posiada tego typu urządzenia gdyż same piszecie że wam także nieraz metka się odczepiła w trakcie mierzenia Odpowiedz Link
pierwszalitera Re: @Irenka65f 23.04.11, 19:04 kasiek-5 napisała: > Czytam wasze wypowiedzi i nie rozumię w czym problem?? wystarczy pójść do pierw > szego lepszego sklepu odzieżowego i tam poprosić o wstrzelenie metki większość > sklepów posiada tego typu urządzenia gdyż same piszecie że wam także nieraz met > ka się odczepiła w trakcie mierzenia Sklep, który wstrzela klientkom metki w towar niepochodzący z tego sklepu, podałabym do prokuratury, ponieważ bierze udział w działalności przestępczej. A skąd niby taki sklep ma wiedzieć, czy towar nie jest noszony, kradziony, podrabiany, albo w inny sposób manipulowany, że daje mu to prawo do przywracania obcemu towarowi metkowego dziewictwa? Odpowiedz Link
pinupgirl_dg Re: @Irenka65f 23.04.11, 18:46 > No to przeczytaj tą, twoim zdaniem profesjonalną, odpowiedź effuniak bo już ją > chyba zapomniałaś. Ja w wypowiedzi Effuniak też nie widzę nic szczególnego. Zapytała tylko, jak do tego doszło, bo sytuacja jest faktycznie wyjątkowa, przynajmniej biorąc pod uwagę moje doświadczenia z Effuniakami. Nie odpowiedziała jeszcze ani tak, ani nie, nie sądzę, żeby też czymś strasznie uraziła klientkę. Nie trzeba każdego posta zaczynać od "Szanowna Pani.." a kończyć "Z poważaniem", czy okraszać go setką uśmieszków. Rozpętała się burza, w której producent już nie brał udziału. Mi, tak szczerze, byłoby wszystko jedno, czy serpiente.emplumada nosiła ten stanik tydzień i wyprała, żeby go zwrócić, czy go tylko zmierzyła, czego oczy nie widzą... ;), byle tylko stanik był w idealnym stanie. Ale sporo klientek uznaje, że taka sytuacja jest nie do zaakceptowania. Odpowiedz Link
serpiente.emplumada Re: @Irenka65f 24.04.11, 12:18 Nie rozumiem nie tylko Twojego proble > mu, ale również Twoich zarzutów względem Effuniak. Nie widzę braku profesjonali > zmu, wręcz przeciwnie. Twoje nierozumienie to Twój problem, umysł ludzki jest zawodny. Odpowiedz Link
ciociazlarada Re: @Irenka65f 24.04.11, 15:22 Oczywiście, że to mój punkt widzenia, bo problemem bym tego nie nazwała - nie pasuje mi do definicji:). Tym niemniej obserwuję Twoje pieniackie posty w walce o "prawa uciemiężonego klienta" z prawdziwym zainteresowaniem. I nieodmiennie polecam Effuniaki:) Odpowiedz Link
magda2em Re: EFFUNIAK - 12 20.04.11, 18:10 Kiedy będą doły do Onyksa? Chciałam zamówić za jednym zamachem i miętusa, i onyksa, i doły do tego drugiego, skoro do miętusa ich nie będzie wcale, ale boję się, że zanim doły do Onyksa się pojawią, to mi rozmiar miętusa zniknie. Planowane są jeszcze inne kolory modelu CH na wiosnę, czy dopiero w kolekcji jesienno/zimowej? Odpowiedz Link
magda2em Re: EFFUNIAK - 12 20.04.11, 20:26 No i mi miętusa wykupili, właśnie jak sama kliknęłam "zamów". Ewo, nie będzie już więcej doszywania? *ocka kotecka* Takie jedno 75FF miętowe... *wściekła, że nie zdecydowała się 5 minut wcześniej* Odpowiedz Link
izas55 Re: EFFUNIAK - 12 20.04.11, 21:23 mi też zniknął rozmiar. dostałam odpowiedź, że nie ma możliwości zamówienia..... Odpowiedz Link
beata-1978 Re: EFFUNIAK - 12 20.04.11, 22:06 to już pojawiły się te doszyte rozmiary?? i znowu zniknęły?? Odpowiedz Link
onion68 Re: @onion68 20.04.11, 22:19 > Hmmm, a ja po przeczytaniu tego posta pomyślałam coś wręcz przeciwnego... Gdyby > ta metka była faktycznie bardziej z tyłu niż z przodu, to najpierw bym spytała > Effuniak, czy mogę ją zerwać, żeby przymierzyć, a nie odwrotnie. No i sfotogra > fowałabym to na dowód, że tak rzeczywiście było. > Sama urwałam pochopnie metki od dwóch Effuniaków, bo wydawało mi się, że są ok, Skąd wiesz, czy nie płacisz pełnej ceny za stanik, przymierzony przez 10 klientek, co z tego, że z metką? Ja zrozumiałam, że nie chodzi o wszytą metkę, tylko tę z ceną, mocowaną na takiej plastikowej zawieszce. Ponadto nigdzie nie napisałam, że sklep musi się w tej sytuacji zgodzić na wymianę. Na pewno powinien kontaktować się z klientem w sposób świadczący o profesjonalizmie, co jak dotąd nie nastąpiło. Natomiast miłym gestem (i zwiększającym lojalność klienta, a także zachęcających innych do zakupu) byłoby pójście na rękę klientce, o ile nie odbyłoby się to wbrew interesom sklepu lub innych klientów. Czy do "wyciągnięcia" sprawy na forum nie doszło w wyniku braku reakcji sklepu na maile, tego jestem ciekawa. Odpowiedz Link
serpiente.emplumada Re: @onion68 20.04.11, 22:27 > Czy do "wyciągnięcia" sprawy na forum nie doszło w wyniku braku reakcji sklepu > na maile, tego jestem ciekawa. Owszem, właśnie tak, maila od sklepu nie dostałam, nawet jeśli go dostanę jutro, to fakt, że najpierw dostałam odpowiedź tu na forum otwartym (odpowiedź zresztą już przez Ciebie skomentowaną...), samo w sobie jakoś świadczy... Odpowiedz Link
ciociazlarada Pytanie o wkładki - Onyx 20.04.11, 22:34 Onyx zdobył moje serce, czekam na majtasy, jeśli będą (jestem niepocieszona, że z dołami do Miętusa tak wyszło, zrezygnowałam z niego, ale serce mi krwawi...) Mam pytanie o wkładki - jak one działają? Czy mogę wykorzystać je do lekkiego upgrejdowania walorów;), kupić jeden rozmiar więcej i nosić z wkładkami? Może to jest bardzo głupie pytanie, ale ja nigdy nie używałam wkładek. Nawet za czasów 70B wyjmowałam i wywalałam, bo mi się biust nie mieścił i tak. Normalnie wzięłabym Onyksa 65DD/70D (taki mi pasuje Chaber i Perełka) Czy jak wezmę 70DD z wkładkami to będzie akurat? Taki hiper puszap? Z góry dziękuję! Odpowiedz Link
kasikk68 Re: Pytanie o wkładki - Onyx 21.04.11, 13:44 mnie się wydaję że to wkładki nie są po to by robić efekt push-up tylko do korygowania asymetrii:) i że należy wybrać swój Effuniakowy rozmiar. Odpowiedz Link
kasikk68 Re: Pytanie o wkładki - Onyx 21.04.11, 13:46 cyt. ze strony sklepu: "Ponadto w staniku są wyjmowane wkładki do korekty asymetrii. Wkładki umiejscowione są w kieszonkach zapobiegających ich przesuwaniu podczas noszenia. Wielkość wkładek jest dostosowana do rozmiaru misek!" Odpowiedz Link
pinupgirl_dg Re: Pytanie o wkładki - Onyx 21.04.11, 14:35 Ale nadal nie wiadomo, czy wkładki mają powiększyć mniejszą pierś do rozmiaru tej większęj - czyli bierzemy rozmiar dopasowany do większej piersi, w moim wypadku byłaby to miska więcej niż standardowo. Wtedy dla kogoś bez asymetrii, gdyby wziął miskę więcej i większy rozmiar, czyli stanik dawałby wrażenie większego biustu, ale pewności nie ma :). W normalnych push upach wkładki naciskają biust punktowo powodując, że wydaje się bardziej pełny u góry. Z tego typu wkładkami, wyrównującymi asymetrię, jeszcze nie miałam do czynienia a stanik dobieram na rozmiar pośrodku jedną i drugą piersią. Sama jestem ciekawa, jak to działa, chociaż sama zbieram na razie na puderka. Odpowiedz Link
snowflake86 Re: Pytanie o wkładki - Onyx 21.04.11, 14:34 hiper puszap to na pewno nie będzie, bo ja podobno mam niewielką asymetrię, a ta wkładka wyrównuje mi wizualnie wielkość piersi. wydaje mi się, że jak kupisz rozmiar więcej to raczej się utopisz, nawet z wkładkami. a tak btw radziłabym wzięcie obwodu 65, bo onyks jest dość luźny w obwodzie (przynajmniej mój) ;) Odpowiedz Link
grecz Re: Pytanie o wkładki - Onyx 21.04.11, 15:54 A na jaki obwód pod biustem wzięłaś 65? Odpowiedz Link
snowflake86 Re: Pytanie o wkładki - Onyx 21.04.11, 19:02 ja wzięłam 60tkę :P na 62-66cm pod biustem. ale rozciąga się do ponad 72cm, tak jak moje 65tki z HP, także jeśli ktoś się waha między dwoma obwodami, to doradzałabym mniejszy ;) Odpowiedz Link
snowflake86 Re: Pytanie o wkładki - Onyx 21.04.11, 19:18 do 72cm a nie do ponad 72cm ;) Odpowiedz Link
ciociazlarada Re: Pytanie o wkładki - Onyx 21.04.11, 19:35 No to już nie wiem, jaki zamawiać. Myślałam o wzięciu 65E i "przywkładkowaniu się", czasami człowiek ma ochotę zaszaleć, a co! 65E (brytyjskie) mam normalnie w 95% staników, Chabra mam 65DD, bo jest mocno pojemny, Perełkę tylko mierzyłam i wydawała mi się mniejsza od Chabra. Wymiary mam zazwyczaj 67/89. Mówicie, że raczej celować w 65? Odpowiedz Link
snowflake86 Re: Pytanie o wkładki - Onyx 21.04.11, 20:02 ja nie miałam doświadczenia ani z chabrem, ani z perełką, ale noszę 65e/60f na 88cm w biuście i jest ok, a onyksa nie uważam za dużomiskowca - jest na mnie na styk i nawet boję się, co by było jakby się skurczył choć trochę w praniu.. jeśli nie masz asymetrii, to spróbuj 65e z wkładkami, może nie będzie za duży :) Odpowiedz Link
ciociazlarada Re: Pytanie o wkładki - Onyx 21.04.11, 21:19 Fajnie, dzięki za poradę. Dobrze byłoby móc pomierzyć go stacjonarnie, ale niestety to poza moimi możliwościami. Pewnie się zdecyduje na to E. Odpowiedz Link
ptysiowa_7 Re: @onion68 20.04.11, 23:11 Moją intencją nie jest zaszkodzenie nikomu. Sama staram się postępować tak, jak życzyłabym sobie, żeby inni postępowali. Dlatego nie próbuję odsyłać staników, od których oderwałam metki, bo sama nie chcę takich staników kupować. Metka papierowa jest przecież m.in. dowodem, że stanik jest nieużywany. Nie przesadzajmy, wystawienie stanika na Allegro nie jest chyba aż taką fatygą. Ja przekonałam się, żeby następnym razem trzy razy pomyśleć przed oderwaniem metek:) Odpowiedz Link
slotna Re: @onion68 21.04.11, 00:23 Urwanie metki nie bylo rozsadne i sklep nie ma obowiazku tego stanika przyjac, ale zwroc uwage na to, ze pytanie bylo bardzo grzeczne i dziewczyna nie prosila, zeby uwierzyc jej na slowo, tylko szukala drogi udowodnienia, ze w staniku nie biegala przez dziec caly (godzina dostarczenia). Odpowiedz sklepu jak dla mnie powinna w takiej sytuacji brzmiec "Przepraszamy, niestety zasady przyjmowania zwrotow zabraniaja nam akceptowac ubrania bez metek. Jest to podyktowane wzgledami higienicznymi blablabla..." itd. Publiczne sugerowanie, ze klientka klamie, uwazam za niedopuszczalne - tym bardziej, ze nie bylo tu jakichs okropnych zarzutow, przed ktorymi nalezaloby sie moze bronic. Troche za wysokie wczepienie metki sie zdarza, sama dostalam kiedys taki stanik. Odpowiedz Link
pierwszalitera Re: @onion68 21.04.11, 00:55 slotna napisała: Publiczne sugerowanie, ze klientka klamie > , uwazam za niedopuszczalne - tym bardziej, ze nie bylo tu jakichs okropnych za > rzutow, przed ktorymi nalezaloby sie moze bronić. Nikt nikomu niczego nie sugerował. Chodziło o standardową sytuację, kiedy odcięta metka może oznaczać używanie stanika. To sprzedawca decyduje teraz, czy zrobi wyjątek. A na forum można przestrzeć tylko przed zrywaniem metek, bo można się przejechać i tyle. I nie bardzo rozumiem skąd wyrzucanie producentce niegrzeczności. Co w informacji o normalnym miejscu wszyciu metki i pytaniu o sposób przymierzenia stanika jest obraźliwego? Odpowiedz Link
slotna Re: @onion68 21.04.11, 01:57 > Nikt nikomu niczego nie sugerował. A i owszem: "Papierowe metki są mocowane z przodu stanika na wysokości ok 10cm od krawedzi miski _Jakim_cudem_ trzeba było podciągać ramiączko aż tak wysoko ?" (podkreslenie moje) > Chodziło o standardową sytuację, kiedy odcię > ta metka może oznaczać używanie stanika. To sprzedawca decyduje teraz, czy zro > bi wyjątek. Oczywiscie, ze sprzedawca decyduje i wcale nie twierdzilam, ze powinien zwrot przyjac. > A na forum można przestrzeć tylko przed zrywaniem metek, bo można > się przejechać i tyle. Moze to zrobic w grzecznej formie. Podalam przyklad. > I nie bardzo rozumiem skąd wyrzucanie producentce niegr > zeczności. Co w informacji o normalnym miejscu wszyciu metki i pytaniu o sposób > przymierzenia stanika jest obraźliwego? Wyrzucanie stad, ze nie byla grzeczna. Normalna odpowiedz w takiej sytuacji to, moim zdaniem, "stanikow bez metek nie przyjmujemy" plus dowolne ugrzeczniajace ozdobniki, jak kto ma ochote. Zauwaz, ze Effuniak wlasciwie nie odpowiedziala nawet na pytanie. Odpowiedz Link
estrelka84 Odpadła mi metka jak ze zwrotem? 22.04.11, 14:00 Właśnie odebrałam straplessa toffi. Szczęśliwa poszłam mierzyć, jednak metka odpadła jeszcze przed zapięciem stanika. Zamocowana była z tyłu, ten plastik po prostu strzelił. Strapless jest za mały o dwa rozmiary chcę go wymienić i teraz nie wiem czy zwrot będzie uwzględniony. Kurcze, gdyby była przypięta z przodu to nic by się nie stało, a tak, nie z mojej winy mam być 135 zł w plecy???? Odpowiedz Link
effuniak Re: Odpadła mi metka jak ze zwrotem? 22.04.11, 14:06 Etykieta w straplessie jest mocowana z boku pod pachą . Stanik bez etykiety jest traktowany jak używany Odpowiedz Link
estrelka84 Re: Odpadła mi metka jak ze zwrotem? 22.04.11, 14:13 Ja to rozumiem, ale łatwo jest w tym miejscu urwać tą etykietkę przy mierzeniu. Nie zrobiłam tego celowo. Odebrałam stanik kilka minut przed napisaniem postu, nawet nie zdążyłam go przymierzyć, próbowałam zapiąć i plastik mi strzelił. Co mam teraz z tym stanikiem zrobić? Odpowiedz Link
estrelka84 Re: Odpadła mi metka jak ze zwrotem? 22.04.11, 14:27 O 13:40 odebrałam stanik, później usiłowałam dodzwonić się do sklepu, w końcu wysłałam maila o 13:56. Tu napisałam o 14:00. Naprawdę chcecie traktować ten stanik jako używany? Jest mi przykro, bo zostałam potraktowana jakbym celowo urwała metkę, a tak naprawdę to miejsce przyszycia uniemożliwia spokojne przymierzenie bez stresu o tą metkę. Odpowiedz Link
ciociazlarada Ciekawość to pierwszy stopień do piekła 22.04.11, 19:05 Niemniej nie mogę się powstrzymać. Dziewczyny, jak Wy to robicie? To już drugi taki przypadek na forum. Nie mierzyłam w życiu wielu Effuniaków, ale ponad 10 na pewno, również dwa różne rozmiary straplessa. Wszystkie miały metki umocowane: a) w takim miejscu, że nie przeszkadzały w regulacji ramiączek. Rozwiewając wątpliwości - biust mam osadzony BARDZO wysoko. b) w taki sposób, że musiałam je odcinać, odgryzać, siepać nożem itd. aby się ich pozbyć. Grubsza tekturka+twardy plastikowy drucik. Czy ja mam jakieś inne Effuniaki, czy jak? Odpowiedz Link
estrelka84 Re: Ciekawość to pierwszy stopień do piekła 22.04.11, 19:17 Już sprawa się rozwiązała ;) Ale też nie rozumiem jak można urwać metkę przy ramiączku ;) Przy straplessie wydedukowałam już jak ją urwałam. Przy zakładaniu chciałam założyć wyżej i musiałam o nią zaczepić. Niemniej jednak i tak uważam, że powinna być przyczepiona gdzieś w okolicach miski i to najlepiej przyszyta ;) Przy halfcupach i plunge'ach nigdy metki nie urwałam przy mierzeniu. Zdarzyło mi się dopiero przy mierzeniu straplessa i aż się boję mierzyć następnego... Odpowiedz Link
kalibetre Re: Ciekawość to pierwszy stopień do piekła 22.04.11, 20:06 Metka na plastikowym druciku to jednak lepsze rozwiązanie. Miałam przypadek kiedy klientka chciała po dwóch tygodniach od zakupu zwrócić biustonosz z przyszytą metką, który wyraźnie był używany - czuć było zapach proszku do prania :/ Nie tak trudno ostrożnie rozciąć nitkę którą jest przyszyta metka, pochodzić w biustonoszu i przyszyć metkę ponownie. Uwierzcie mi, że niektóre klientki przechodzą same siebie - zdarzają się sytuacje, w których ktoś chce oddać założone już cienkie rajstopy, majtki "założone tylko raz po kąpieli", produkty zakupione w innych sklepach i tym podobne kwiatki. Odpowiedz Link
serpiente.emplumada A jak się rozwiązała? 23.04.11, 12:15 estrelka84 napisała: > Już sprawa się rozwiązała ;) A jak się Twoja sprawa rozwiązała? Bo ja nie dostałam żadnej odpowiedzi od środy, ani na maila wysłanego do sklepu, ani tu. Dodzwonić się nie mogłam. Odpowiedz Link
bebe.lapin Re: A jak się rozwiązała? 02.05.11, 22:18 Wlasnie, jak sie rozwiazala dokladnie, bo do wygrazania i pomstowania to kazdy jest pierwszy, a jak producent pojdzie komus na reke, choc wcale nie musi, to jakos nikt go nie pochwali, czy chociazby nie poisze konca dramatycznie opisanej historii. Odpowiedz Link
boziaj Re: Ciekawość to pierwszy stopień do piekła 23.04.11, 07:04 e, zdarzaja sie różne rzeczy mi akurat przy mierzeniu 1 frei - a mierzyłam w zyciu wielokrotności 10 ;) - odpięła się ta plastikowa zawieszka z zaskoczenia wzięłam w ręce i zapięłam z powrotem (juz na amen), tyle ze juz poza stanikiem :P szczęsliwie pasował, wiec nie miałam problemu Odpowiedz Link
serpiente.emplumada @Estrelka84 23.04.11, 12:09 Przejrzyj proszę mój temat, który jest jakieś pół strony wyżej "Effuniak - czy wymiana możliwa w takim wypadku?". Zadałam rzeczowe pytanie, wyjaśniłam, o co chodzi z odcięciem metki w moim wypadku, RÓWNIEŻ POWOŁAŁAM SIĘ NA GODZINĘ ODEBRANIA PACZKI vs. godzinę napisania posta na forum. I wiesz co? Dowiedziałam się od innych użytkowniczek, że jestem "bezmyślna", "mam braki w rozumowaniu" (!), a także dowiedziałam się, że "mam byc łaskawa warzyć swe słowa" (!!!). Czyli witamy na forum e-matka bis. W takich chwilach nie chcę być kobietą. Odpowiedz Link
serpiente.emplumada * 23.04.11, 12:28 Oczywiście ważyć, a nie warzyć, bo warzyć można strawę. Odpowiedz Link
ja_joanna Re: Odpadła mi metka jak ze zwrotem? 25.04.11, 21:18 Osobiście nigdy mi metka nie odpadła sama ani nie była źle wszyta, ale przez moje ręce się przewinęło trochę Effuniaków przez zamówienie grupowe w Berlinie i ostatnio przez mój własny sklep i powiem szczerze, że te metki zawsze mnie stresują. Jak muszę przekładać staniki w pudle ze stanikami, żeby znaleźć odpowiedni, którego szukam, to zawsze się boję o te metki, że się gdzieś zahaczą i urwą. Rozumiem, że w takiej sytuacji, kiedy firma jest jeszcze dość mała i nie może sobie pozwolić na dużą kulancję (iście na rękę klientce) w przypadku sporu/niepasującego stanika z oderwaną metką, trudno o alternatywę, nie zmienia to faktu, że jako klientka najbardziej lubię metki takie, jak ma np. Cleo, które są na długiej wstążeczce, którą można do przymierzenia zdjąć i którą znacznie trudniej urwać. Odpowiedz Link
psuj-ka Re: Odpadła mi metka jak ze zwrotem? 26.04.11, 08:27 Mi kiedyś odpadła metka przy mierzeniu morskiego plunga - próbowałam zobaczyć, jak wygląda pod bluzką i trach :( Odpowiedz Link
akj77 Miękkie halfy do 75GG? Cichaczem? 24.04.11, 22:17 Wtem! na stronie sklepu można zamawiać miękkie halfy w rozmiarze do 75GG i pochodnych, czyli dwie miski więcej, niż dotychczas. Nie było o tym nigdzie pisane (ani na LB, ani na fejsie), ja przegapiłam, czy może to ktoś się pospieszył z wprowadzeniem takiej opcji do sklepu? Super by było, gdyby to była prawda :-) Odpowiedz Link
moniiiq Re: Miękkie halfy do 75GG? Cichaczem? 25.04.11, 01:33 kurde jeszcze jedna miska do mojego rozmiaru..... Odpowiedz Link
yaga7 Re: Miękkie halfy do 75GG? Cichaczem? 27.04.11, 08:09 Wielkim cichaczem ;))) Ale zamówiłam Motyla i Krokodyla w wersji 75G i GG, zobaczymy. Kiedyś mierzyłam krokodylowe 75FF, było za małe o miskę lub o dwie, więc mam nadzieję, że któryś z tych rozmiarów będzie dobry. Szkoda tylko, że będę tak dłuuuuugo czekać, ale mam nadzieję, że będzie warto. Odpowiedz Link
beata-1978 Re: Miękkie halfy do 75GG? Cichaczem? 27.04.11, 09:19 Też się wreszcie doczekałam :) zamówiłam granatowego motyla 70H i czekam z utęsknieniem (i z nadzieją, że się w niego zmieszczę). Szczerze mówiąc, gdyby nie post na forum, to wogóle bym się nie zorientowała, że Ewa poszerzyła rozmiarówkę. Odpowiedz Link
dorotaifilip Re: Miękkie halfy do 75GG? A Stokrotka? 27.04.11, 11:27 Tylko szkoda, że nie wszystkie od razu. Chciałabym stokrotkę w rozmiarze 75G. I od razu majtki do niej. I w ogóle to zła jestem, że za wcześnie, jak widzę, zamówiłam Motyla Granatowego 75FF, którego już nie oddam i nie wymienię na 75G. Z moich subiektywnych podpowiedzi Motyla Granatowego można brać w rozmiarach CH (Chabra, Toffika). Przynajmniej tak mi wypadło porównanie Motyla (75FF, w którego się ledwo mieszczę w "najmniejsze" moje dni miskowo a obwodowo to luźniak), z tymi CH (75G - dobrymi cały czas) . Co do majtek to szorty motylowe odbieram jako średnie - w kierunku dużych, toffikowe majtki jako zdecydowanie duże podobnie jak majtoski do chaberka. Wszystkie mam w rozmiarze 44 na 108 - 109 cm w biodrach. Poprzednie doły do plandży (ze starszej kolekcji) też mam w rozmiarze 44 i są zasadniczo mniejsze w moim odczuciu. dorota Odpowiedz Link
yaga7 Produkty do 14 dni 25.04.11, 18:07 Zauważyłam, że i Onyks, i Motyl w moim rozmiarze (wreszcie!!! :D) są na zamówienie 14 dni. Czy w takim przypadku jest normalnie możliwy zwrot towaru? Drugie pytanie: Jednocześnie inny rozmiar jest dostępny w terminie 24h. Rozumiem, że cała przesyłka jest wysyłana dopiero po tym, jak całość zamówienia będzie dostępna? Bo niektóre sklepy czasem wysyłają połowę od razu, a połowę później, stąd moje pytanie. Odpowiedz Link
grecz Re: Produkty do 14 dni 25.04.11, 18:48 Zwrot towaru przy dostępności towaru do 14 dni jest możliwy, nie dostrzegłam żadnych uwag na str sklepu a i ja sama takie zwrot czyniłam. Zresztą, jak mnie sklep powiadomił, Onyks jest w stałej kolekcji i będą go długo doszywać (super!). Przesyłka zostanie wysłana do Ciebie dopiero gdy wszystkie produkty będą gotowe. Odpowiedz Link
yaga7 Re: Produkty do 14 dni 25.04.11, 19:27 Dzięki za info! W ogóle to powinnam zamieścić ten post w wątku sklepowym, a nie tutaj. Ech, ten świąteczny zawrót głowy ;) Odpowiedz Link
kryklu CH Miętus 75FF 25.04.11, 21:00 Na moje 103/72. Ogromnie mi się podoba. Obwód ściślejszy niż w Chabrze, luźniejszy niż w HP, dobrze pracujący. Miski porównywalne z Chabrem. Po dwóch dniach noszenia stwierdzam, że jest ogromnie wygodny. Obwód rozciągnął się w trakcie noszenia, z najlużniejszych haftek stopniowo przeszłam na najciśniejsze. Jestem pewna, że po praniu znowu będzie ściślejszy, tak jak inne effuniaki. Przyznam się do pewnej modyfikacji, jakiej dokonałam od razu po zakupie: wymieniłam ramiączka na malinowe R&P. Stanik nabrał charakteru, ale przede wszystkim nadaje się teraz do noszenia. Oryginalne ramiączka (śliczne) są potwornie rozciągliwe, zdolność unoszenia mojego biustu zyskały dopiero po maksymalnym skróceniu, ale wtedy bolały mnie ramiona. Przy samonośnych biustach ta rozciągliwość może być nieistotna, mój biust samonośny zdecydowanie nie jest. Nie odpowiada mi też kształt misek wysuwający bardzo piersi do przodu. Przy ciężkich jak mój biustach zdecydowanie lepszy jest krój HP. *************************************************** Mam wielką nadzieję, że Ewa nie zrezygnowała definitywnie z kroju HP *************************************************** Żeby zmniejszyć trochę to wysunięcie piersi, zmieniając ramiączka, przyszyłam je do misek trochę bliżej mostka (ok. 1,5cm od pierwotnego umocowania). Kształt piersi zrobił się bardziej kulisty, przedtem z profilu był hmm...jajowaty. Nie mam ochoty na takie zabawy przy każdym piankowym halfie, z utęsknieniem będę wypatrywała staników o kroju HP. Odpowiedz Link
psuj-ka Re: CH Miętus 75FF 26.04.11, 08:26 Zgadzam się, oryginalne miętusowe ramiączka są fatalne! :( psują całe podtrzymanie. Kojarzą mi się z ramiączkami z pierwszych plungy jeszcze z szuflady. Odpowiedz Link
senecaa Re: CH Miętus 75FF 26.04.11, 08:53 Oj...oj... i u mnie po trzech dniach noszenia ramiączka bardzo się rozciągnęły. Przy misce nie są już elastyczne, tylko jak sznurek. Poza tym zjeżdżają na tych suwakach do podnoszenia. I gdzie ja teraz biedna kupię jakieś pasujące? Wszystko inne na razie git. Odpowiedz Link
kasica_k CH Miętus 85F 28.04.11, 03:13 Dołączam do narzekających na ramiączka. Mój biust baunsuje na nich aż miło, zupełnie się dla mnie nie nadają. Szkoda, bo reszta stanika bardzo udana, dobrze trzymający obwód (trzyhaftkowiec) i znakomity krój miseczek, znany z Chabra i CH Perełki. Nie wiem, może dla lżejszych biustów takie ramiączka są akceptowalne, dla mojego na pewno nie. Odpowiedz Link
magda2em Pytania do Ewy 25.04.11, 22:13 1. Kiedy będą dostępne doły do Onyxa i Perełki (sądząc po zdjęciach katalogowych nowych do Perełki w planach są)? 2. Czy są planowane na najbliższą przyszłość inne staniki w kroju CH? W jakich kolorach? Będzie coś ciemniejszego niż Miętus? Lub jeśli nie ciemniejszego - to przynajmniej coś, co pasowałoby do oliwkowej cery? Odpowiedz Link