Dodaj do ulubionych

JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 48

• kiniamdk Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 48 30.04.11, 22:36
      72,5/86
      • ochanomizu Re: 72,5/86 - kiniamdk 05.05.11, 17:10
        Próbuj staników w rozmiarze 70(32)C, gdyby miały zbyt luźny obwód to wtedy 65(30)D albo DD.
    • jobenka 97/122 01.05.11, 23:38
      • ochanomizu Re: 97/122 - jobenka 05.05.11, 17:11
        Z tabelek wynika, że 90(40)G może pasować.
    • araquiell89 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 48 02.05.11, 18:46
      Witam,
      chciałbym, zeby ktoś mi doradził jaki powinnam nosić rozmiar stanika. Teraz mam 75DD przy wymiarach 83cm pod biustem i 103 cm w biuście. Wydaje mi się, że obwód jest ok, bo nic się z tyłu do góry nie przesuwa, ale miseczka chyba jest za mała, coś tak górą próbuje "wyjść". Chciałabym kupić w końcu pasujący stanik i nie wiem do jakiego rozmiaru się orientacyjnie przymierzać :)
      • ochanomizu Re: 83/103 - araquiell89 05.05.11, 17:13
        Większa miseczka czyli E albo F przy tym samym obwodzie (czyli 75 - brytyjskie 34) powinna leżeć lepiej i nie bułkować.
    • jelyfish Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 48 02.05.11, 22:06
      Witajcie :-)
      Kiedyś uzyskałam dzięki Wam pomoc w doborze stanika, teraz pytam w imieniu szwagierki, która ma ogromny problem ze znalezieniem tego dobrego rozmiaru, a co najważniejsze- tego odpowiedniego stanika. Chcę jej pomóc, zamówić stanik z jakiegoś brytyjskiego sklepu, ale jaki rozmiar przy wymiarach 93 pod biustem i 120 w biuście? Szwagierka nosi niestety głównie to, co "rynek" oferuje ("rynek" czyli w najlepszym razie Triumph, częściej lokalny ryneczek), ale po naszej ostatniej rozmowie uznała, że warto zaryzykować z brytyjczykami, zwłaszcza, że ja zamawiałam (prawie zawsze trafnie) z Figleaves. Pozdrawiam i liczę na Wasza pomoc :-)
      • ochanomizu Re: 93/120 - jelyfish 05.05.11, 17:17
        Szwagierce z tabelki wychodzi rozmiar 85(36)GG, ewentualnie w przypadku bardzo ścisłych staników 90(40)FF.
    • myff Wątpię, więc jestem:) 03.05.11, 21:17
      Nie wiem gdzie mam o to zapytać, to zapytam w wątku o rozmiarach. Moje wymiary to 75/102-103 (w pionie, bez stanika) Biust mam dosyć jędrny, ale to zasługa już 2 lat noszenia lepiej dobranych biustonoszy- w większości wypadków sama je sobie dobieram, bo nie stać mnie na nowe kupowane w sklepie pod okiem brafitterki, kupuję na giełdzie allegro etc tak trochę po omacku. Teraz noszę staniki w rozmiarze brytyjskie 70G i mam wrażenie, że są za małe. Otóż, gdy porządnie wygarnę to zwłaszcza na większej piersi robi mi się buła, na mniejszej też, ale oczywiście mniejsza. Moja wątpliwość jest inna, bo po kilkunastu minutach, półgodziny ta wygarnięta tkanka jakby się cofała i stanik albo zaczyna "dobrze leżeć" albo w przypadku dużomiskowych robi się pustawy. I teraz nie wiem czy te staniki są za małe i za mała miska nie jest w stanie tego utrzymać w ryzach, miski są za duże, a ja nie migruję aż tak, a może obwód 70 jest za ciasny i lepiej popróbować ścisłych 75 (ale FF czy G?)? Bo na pleckach tuż przy pachach robią mi się wałeczki, a i nad obwodem trochę się ciałka zbiera.
      Z góry dzięki:)
      • maheda Raczej w ratunkowym :P - myff 06.05.11, 18:54
        Dziewczyno, ciesz się, że Twój biust jest na tyle jędrny, że ma własny kształt i nie daje się wepchnąć w żadne ramy jakiejś tam szmatki :-)
    • kopnijsiewglowe Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 48 04.05.11, 19:36
      pod biustem- 68
      w biuście- 82

staniki jakie aktualnie noszę- 65C

z góry dziękuję za odpowiedź na mail ;))
      • ochanomizu Re: 68/82 - kopnijsiewglowe 05.05.11, 17:21
        Jeśli Ci w tym 65C wygodnie (obwód nie jest za luźny, miseczki nie są za małe, fiszbiny nie są za wąskie), to gratuluję dobranego stanika.
    • moim_zdaniem 80/106 05.05.11, 08:55
      Witam,

Zmierzyłam się ciasno pod biustem na wydechu i wyszło mi 80 cm, w biuście w staniku 106 cm.
      Dotychczas noszę staniki każdy w innym rozmiarze, najczęściej są to półusztywniane modele. Lubię Gaię, bo dość dobrze zbiera i podnosi mi piersi, mam 1 stanik ale już trochę wysłużony. Obecnie noszę biustonosz Gorsenii 80E, ale jest z nim coś nie tak, bo o ile pod biustem jest dość ciasny to notorycznie podczas chodzenia spadają mi ramiaczka i biust jest taki naleśnikowaty w nim, nie uniesiony.
      Mam też biustonosz w rozmiarze...90DD, jest za luźny kompletnie.
      Proszę o pomoc w doborze rozmiaru, prosze o podanie rozmiarówki brytyjskiej i polskiej.
      Z góry dziękuję!
      • maheda Re: 80/106 - moim_zdaniem 06.05.11, 18:43
        80E szyty jest na obwód w biuście około 101. Ty masz 106, więc stanik masz o jakieś 2-3 miseczki za mały.
        To, że jest naleśnikowaty, może być kwestią kroju nieodpowiedniego dla akurat Twojego biustu, ale też może być to efekt za małej miseczki, bo to dość charakterystyczne.

Jak dla mnie, mogłabyś zacząć od celowania w rozmiar brytyjski około 34(75)G.
        W polskich firmach byłoby to coś około między 75G a 75I, w zależności od firmy.
        W niektórych firmach, szyjących baardzo ścisłe obwody (Ewa Michalak, Kris Line, Comexim) pewnie lepiej byłoby celować w okolice rozmiarów od 80F-80G.
    • ania_z_poddasza 65/81,5 06.05.11, 13:50
      Obwód pod biustem: 65 cm
      W biuście: 81,5 cm
      Mam dość szeroki rozstaw biustu, większość biustonoszy w rozmiarze 70C, który do tej pory nosiłam, nie zbiera piersi z boku a fiszbiny z boku lekko wbijają. W miarę dobrze w biuście leży na mnie Gorsenia, rozmiar 70C. Ale obwód w nich jest zdecydowanie za szeroki - marszczy się, przesuwa, mogę zebrać go dość sporo z tyłu i nie jest mi ciasno,

Z góry dziękuję za pomoc.
      • ania_z_poddasza proszę także o polską rozmiarówkę 06.05.11, 13:58

• maheda Re: 65/81,5 - ania_z_poddasza 06.05.11, 18:52
        Cóż, zaczynałabym od obwodu 60.
        Może jakiś stanik w rozmiarze brytyjskim około 28(60)DD?
        Odpowiednikiem tego rozmiaru w większości polskich firm byłby rozmiar około 60D lub 60E.

Za to w polskich stanikach Ewy Michalak za to pewnie okolice 65C...
        • ania_z_poddasza Re: 65/81,5 - ania_z_poddasza 06.05.11, 20:32
          Dziękuję bardzo za pomoc. Straciłam rozeznanie w którymś momencie, kiedy zaczęłam sama wyliczać i oglądać tabele różnych firm. Wg tabeli firmy Alles noszę 65 C. Mam stanik w tym rozmiarze od nich i figa, za mała miska i to sporo. Sprawdzę Ewę Michalak, tym bardziej, że siedzibę firmy mam prawie pod nosem :)
          • maheda Re: 65/81,5 - ania_z_poddasza 06.05.11, 20:47
            Skoro siedziba Ewy pod nosem, to się z nią po prostu umów na dobranie stanika :-)
    • maryq 87/109 update 06.05.11, 14:16
      Ja bardzo przepraszam, ale jeszcze raz się dzisiaj zmierzyłam (bo jakoś mi nie pasowało, że aż tak duże te rozmiary mi wychodzą z kalkulatorów) i rzeczywiście - zawyżyłam swój biust o 6cm w obwodzie. Zatem nie 87/115 ale 87 na 109. Jestem prawie zdecydowana na polyannę 36FF, Freya Tigerlily (wyczytałam że to rozciągliwiec, więc jaki rozmiar?) rozważam tez Tango II balconette, fantasie lilli plunge, freya jolie u/w, fantasie olivia, freya retro plunge, freya rio.
      Jaki rozmiar tych biustonoszy powinnam zakupić? Dodam, że karmię ale laktacja jest ustabilizowana i powoli będę kończyć (chcę też kupić jeden karmnik). Obecnie noszę niestety na zmianę 2 Triumphy 80DD (szmatki takie) do karmienia, niby dobrane u super brafitterki ale chyba tylko dlatego, że nie miała zadnych innych do karmienia, no i smutek...
      • maheda Re: 86/109 - maryq 06.05.11, 18:50
        A czy Ty się na pewno zmierzyłaś w biuście w sposób opisany w pierwszym poście tego wątku?
        I w pochyleniu do przodu, w staniku najlepiej zbierającym i podtrzymującym Ci biust, masz właśnie 109 cm?

Zakładając, że tak - proponowałabym zaczynanie zabawy w dobieranie sobie stanika od rozmiaru około 36(80)FF, istotnie.
        Ale skąd się wzięło to przekłamanie do 115?...
        • maryq Re: 86/109 - maryq 06.05.11, 20:12
          Bardzo dziękuję za odpowiedź. A przekłamanie się wzięło z właśnie niedoczytania sposobu mierzenia w biuście - zrobiłam to po prostu hmmm totalnie luźno a jest napisane, że ma jednak taśma przylegać a nie zaciskać, więc wydaje mi się, że za drugim razem dobrze zmierzyłam.
          Czy z tych wymienionych w poprzednim poście mogę próbować 36 FF (przymierzam się do zamóienia 2-3 na brastopie) czy na jakiś muszę specjalnie uważać, bo jest przekłamany albo się rozciąga za bardzo? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź - strasznie staram się wgryźć w temat, ale same wiecie, jak on jest obszerny i dla nowicjuszki - trochę pogmatwane to wszystko:))
          • maheda Re: 86/109 - maryq 06.05.11, 20:47
            One są różne w miseczkach i mają różne stopnie rozciągliwości. Ale to akurat dobrze, bo masz szanse, że któryś Ci będzie pasował ;-)
    • wiewiora2305 Witam i proszę o radę:) 06.05.11, 15:22
      Witam serdecznie i proszę o pomoc.Mam problem z dobraniem odpowiedniego biustonosza a to z kilku powodów.Schudłam ostatnio 10 kg ,mój biust jest miękki,obwisły i z rozstępami wygląda jak pomarszczone cycuszki starej babci:( Od 2 tygodni śpię w biustonoszu (dziś kupiłam stanik sportowy bo w poprzedni było mi nie wygodnie)robię masaże kilka razy dziennie i wsmarowuję żele na jędrność i na rozstępy...Od kilku dni widzę leciutką poprawę ale nadal nie wiem jaki mam kupić biustonosz.
      MOJE WYMIARY TO:
      W BIUŚCIE - 95 cm
      POD BIUSTEM - 75
      Mój obecny stanik to rozmiar 34 D ale miseczka jest odrobinę za mała a 34 DD niestety jest za duży :( W moim miękkim staniku biust wygląda na lekko ściśnięty ale w miseczce DD niestety źle się czuję bo miseczka jest za duża i za wysoko podchodzi pod pachy:(
      Dodam że mieszkam w UK .
      Ciężko mi z tym moim wiszącym i miękkim biustem a wiem , że odpowiedni biustonosz może bardzo pomóc.
      Bardzo Was proszę pomóżcie.
      Dodam jeszcze , że jestem już 3 lata po porodzie i w ciągu tych 3 lat schudłam 30 kg więc mój biust też niestety poleciał.
      Mam jeszcze biustonosz hmmmm chyba to się nazywa balkonik taki lekko utwardzany w rozmiarze 34 D i biust wygląda w nim na większy ale i tak jak wygarnę wszystko spod pachy to miseczka jest za mała....
      • maheda Re: 75/95 - wiewiora2305 06.05.11, 18:56
        Spróbuj 32E :-)
        • wiewiora2305 Re: 75/95 - wiewiora2305 08.05.11, 11:49
          Witam cieplutko i dziękuję za poradę:)Wczoraj nie miałam za wiele czasu ale udało mi się przymierzyć jeden model biustonosza w rozmiarze 32 E i powiem, że była wielka różnica.Biustonosz inaczej leżał pod biustem i choć czułam że przylega do ciała było mi wygodnie a piersi w miseczkach też wyglądały inaczej tzn lepiej:)To był biustonosz miękki i szyty z podwójnego materiału i niestety miałam wrażenie , że materiał na miseczkach się marszczył dlatego muszę poszukać innego modelu w tym rozmiarze i mam nadzieję ,że będzie idealny:)Jeśli jednak 32 E nie za bardzo będzie pasował to czy jest jeszcze alternatywnie inny rozmiar dla moich wymiarów 75/95?
          Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję:)
          • maheda Re: 75/95 - wiewiora2305 08.05.11, 16:32
            To tak, jak z butami.
            Jeśli nie pasuje 6, to bierzesz numer mniej lub numer więcej, w zależności od tego, co jest nie tak z rozmiarem 6.

Jeśli ten stanik marszczył Ci się w części około brodawki, to być może był za mały w miseczce.
            Jeśli marszczył się w górnej części miseczki - prawdopodobnie był w miseczce za duży.
            Trzeba mierzyć, mierzyć i jeszcze raz mierzyć. Nie ma innej rady.
    • felyen 75/97 06.05.11, 16:00
      Cześć :) kiedy trafiłam na to forum, zmierzyłam się (było 77/96) i zamówiłam sobie z allegro pierwszy stanik, żeby się zorientować, czy to wyliczone 32F w ogóle ma sens. zanim nie przyszedł, zaczęłam spać w stanikach i mój biust wizualnie się poprawił saute - przestał leżeć na brzuchu, wydaje się pełniejszy. wymiary też wyszły mi troszkę inne. i dziś mierzę ten nowy stanik (padło na miękki m&s na fiszbinach, wiedziałam że to tylko wild guess i nie chciałam inwestować dużo) i - jestem strasznie rozczarowana :P obwód jest świetny, wreszcie nie podjeżdża, zapinam na ostatnią haftkę i jest w sam raz, ciaśniejszego bym nie chciała. biust mieści się cały w miseczce, na pewno nie mogłaby być mniejsza, nie przesuwa się jak biegam czy się schylam. choć wydaje mi się że widzę początki bułeczkowania z góry, bardzo delikatne. ale pod bluzką wygląda okropnie :P pomijam, że to full cup, liczyłam się z tym, choć po moich bazarkowych koszmarkach 75c/80c wydaje się, że ma golf.ale jestem w nim całkiem płaska, dużo bardziej niż bez stanika. wydaje mi się, że to kwestia fiszbin, nie uwierają mnie nigdzie (poza pierwszym uczuciem uwierania środkowej części łuku fiszbin na żebra, odgięłam delikatnie i przeszło), ale kończą mi się prawie równo z końcem pachy. w efekcie czego teraz dopiero mam biust rozsmarowany po całej szerokości korpusu. w bazarkowych obwody mi podjeżdżały, miałam fałdki na plecach i pod biustem od przesuwającego się obwodu i przerażające buły pod pachami. teraz te buły mieszczą mi się w fiszbinie bez zagarniania, po prostu fiszbina sięga dalej niż one. czy to znaczy, że jestem wąskofiszbinowcem? poradźcie mi proszę, w którą stronę mam szukać, bo przyznaję że zgłupiałam :P czy to możliwe, żeby właściwy rozmiar stanika pogarszał mój wygląd?
      • felyen Re: 75/97 06.05.11, 16:19
        aż z ciekawości zmierzyłam U, 17,5cm. jak porównałam z waszą tabelką i zobaczyłam, że porównywalne rozmiary mają U 14,5-15 (około) to trochę przestałam się czuć jak mutant, ale tylko trochę :P
      • maheda Re: 75/97 - felyen 06.05.11, 19:06
        Jest możliwe, że ta miseczka jest zwyczajnie na Ciebie za mała - a za mała miseczka może powodować spłaszczenie biustu oraz rozsmarowanie go w dół i na boki.
        Dodatkowo staniki typu full-cup raczej właśnie nie robią "efektu wow" z biustem. Mają być wygodne i obejmować cały biust, a nie eksponować piersi ;-)

Z M&S spróbuj 32G, a ze staników firm stajni Panache, Freya, Curvy Kate i podobnych, które mają miseczki: D, DD, E, F, FF...próbuj 32F lub 32FF.
        • felyen Re: 75/97 - felyen 07.05.11, 08:21
          Po kilku godzinach noszenia zdjęłam ten stanik bo okazało się że w dodatku ramiączka tną mi ręce i wtedy zrozumiałam co z nim jest nie tak. ma tak skrajnie elastyczne fiszbiny że z rozciąganiem obwodu one się rozciągały aż całkiem rozpłaszczyły miseczkę. bo nie spodziewałam się cudów ale ten stanik mnie zabandażował na płasko. jakbym znów miała 10lat. nie sądziłam że to możliwe :P czy w tej sytuacji powinnam przymierzyć ten rozmiar jeszcze raz,tylko porządnie wykonany?
          • maheda Re: 75/97 - felyen 07.05.11, 14:40
            Nie wiem, czy porządniej wykonany, ale w każdym razie inny, z mniej elastycznymi fiszbinami ;)
    • nituska Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 48 07.05.11, 00:48
      Witam,
      po zmierzeniu się wymiary wyniosły:
      obwód pod biustem: 78
      obwód w biuście: 90

Pozdrawiam!
      • maheda Re: 78/90 - nituska 07.05.11, 14:39
        A masz staniki w rozmiarze 75B?
        Jak się na Tobie układają?
      • elnata18081987 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 48 07.05.11, 17:48
        Witam! Po ciąży mój biust zmienił rozmiar. Obwód pod biustem mierzony ciasno to 86 cm, a w biuście luźno 102 cm. Zawsze nosiłam rozmiar 85B, jednak teraz ta miseczka jest na mnie za mała bo piersi troszkę się z niej wylewają i robią się takie nieestetyczne bułeczki. Ostatnio noszę rozmiar 80C i wydaje mi się bardziej trafiony, jednak nie jestem przekonana, czy to mój rozmiar. Bardzo proszę o pomoc, gdyż pragnę, aby moje piersi po ciąży wyglądały równie dobrze, jak przed:)
        • maheda Re: 86/102 - elnata18081987 08.05.11, 16:54
          Spróbuj założyć ten swój stanik w rozmiarze 80C zgodnie z instrukcją z drugiego linku mojej sygnaturki.
          Jeśli wszystko z nim będzie OK (uwaga: przy wygarnianiu NIE wpychamy wychodzących środkiem piersi do miseczek, żeby je schować, udając, że jest OK!), to znaczy, że stanik masz dobrze dobrany.
          Jeśli jednak po odpowiednim ułożeniu piersi będziesz miała problem ze zbyt małą miseczką - próbuj mierzyć 80D lub i większe miseczki dla obwodu 80, jeśli trzeba będzie.
    • chinnina Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 48 07.05.11, 21:24
      witam
      pod biustem- 75 na wydechu
      w biuście 92 po pochyleniu, 89-90 gdy stoję wyprostowana.
      zazwyczaj mam problem z doborem stanika, bo mam szeroko rozstawione piersi i po prostu "wypadają" bokiem. Noszę 75 A-C w zależności od firmy. Jakiego rozmiaru powinnam szukać?
      I jak dobrać bardotkę (pod sukienke bez ramiączek ze stanikiem kończącym się na wyskości pachy )? Mierzyłam 75- tworzyły się fałdki nad i pod zapięciem, a 80 zsuwała się po kilku podskokach- ze sklepu wyszłam załamana bo ekspedientka po podaniu mi różnych modeli powiedziała, że "najwidoczniej nie wszyscy nadają się do bardotek".
      dziękuję za wszelką pomoc :))
      • maheda Re: 75/92 - chinnina 08.05.11, 16:43
        Ale czy te 92 cm, to masz w staniku, jak w pierwszym poście prosimy?

> zazwyczaj mam problem z doborem stanika, bo mam szeroko rozstawione piersi i po
        > prostu "wypadają" bokiem.

To nie jest kwestia szeroko rozstawionych piersi, tylko fatalnie dobranych staników, które nosisz...

> ze sklepu wyszłam załamana bo ekspedientka po podaniu mi różnych modeli powiedziała,
        > że "najwidoczniej nie wszyscy nadają się do bardotek".

Ekspedientka miała poniekąd rację - nie wszyscy nadają się do bardotek.
        Ale to "nie wszyscy", to są osoby z dużymi i ciężkimi, opadającymi biustami. A nie osoby o Twoich wymiarach, i ona powinna o tym wiedzieć! A jeśli nie wiedziała, to była po prostu nieprofesjonalna i tyle.

> I jak dobrać bardotkę (pod sukienke bez ramiączek ze stanikiem kończącym się na
        > wyskości pachy )? Mierzyłam 75- tworzyły się fałdki nad i pod zapięciem, a 80 zsuwała się
        > po kilku podskokach

75 przypuszczalnie były za małe w miseczkach, a po drugie - przypuszczalnie były nie do końca dobrze założone.
        Przeczytaj sobie artykuł podpięty jako drugi w mojej sygnaturce - jeśli stanik będziesz zakładała w ten sposób, to nie będziesz miała jakichś bardzo dużych fałdek.
        Jednak jeśli wierzysz, że bardotka może się trzymać siłą woli, nie odznaczając się w żaden żywy sposób na skórze - to ... takie rzeczy tylko w Erze. Musiałabyś ją do skóry po prostu przykleić.
        Jeśli stanik ma Ci podtrzymać biust, to musi się silnie oprzeć na ciele. A jeśli się oprze na ciele, to zawsze jakieś mini fałdki się pojawią - nie ma zmiłuj. Do tego, żeby te fałdki były jak najmniejsze, służy odpowiednie (patrz wspomniany przeze mnie artykuł) zakładanie stanika.

Ad rem - powinnaś celować w staniki o rozmiarach około brytyjskiego 32(70)DD, mają szanse dobrze Ci podtrzymać biust i zebrać całe piersi do miseczek.

Staniki z obwodem 75, to tylko w niektórych firmach (Ewa Michalak, Comexim, niektóre modele Dalii), ale wtedy w rozmiarze około 75C lub 75D, miseczki raczej nie mniejsze
        • chinnina Re: 75/92 - chinnina 08.05.11, 21:06
          > Ale czy te 92 cm, to masz w staniku, jak w pierwszym poście prosimy?
          no w staniku po pochyleniu jest 91:)
          dzięki za rady:)
    • kaskaja 72 - 93 08.05.11, 12:36
      1)
      Pomiar pod biustem 71-72 cm
      Pomiar w zwisie - 93-94 cm, ale w zasadzie nie mam ulubionego miękkiego stanika, więc mierzyłam się w takim sportowym topie.

2)
      Teraz noszę zwykle 75D - ale są za luźne. Albo czasem udaje się znaleźć 70DD albo E, ale takie wydają mi się za ciasne.

Informacje dodatkowe - na wiosnę zawsze trochę chudnę, więc będzie raczej mniej niż więcej.
      • maheda Re: 71/94 - kaskaja 08.05.11, 16:58
        A spróbuj kiedyś przymierzyć stanik w rozmiarze około 70F lub 70G i sprawdź, czy nadal obwód będzie za ciasny?
        A co się stanie, jeśli któryś ze staników 70DD lub 70E przymierzysz tyłem na przód, zapinając zapięcie pod biustem - czy nadal będzie wg Ciebie za ciasny?
        Często obwód odczuwamy jako zbyt ścisły z uwagi na... za małe miseczki, do których się nam piersi nie mieszczą - wtedy część piersi wciska się pod obwód lub odciąga dodatkowo obwód do przodu.

Mnie się wydaje, że w ogóle najlepszymi dla Ciebie rozmiarami będą te około brytyjskiego 30(65)F lub 30(65)FF.
        Ale żeby do tego dojść, musiałabyś najpierw sprawdzić, jak się czujesz w rozmiarach około brytyjskiego 32(70)E, co odpowiada polskiemu około 70E-70G, w zależności od firmy i modelu.
        • kaskaja Re: 71/94 - kaskaja 08.05.11, 22:11
          Jak sprytnie powiększyłaś mi biust :-)))
          Dziękuję, spróbuję następnym razem przymierzyć 70kę tył do przodu i jeśli się sprawdzi, to poszukam większych miseczek.
    • kaher89 90/104 08.05.11, 21:18
      Witam:)

pod biustem 90
      w biuście 104

problemem jest też to, że jedna pierś jest trochę większa, więc robi się bułeczka..
      mam nadwagę, planuję przejść na dietę niedługo.
      bardzo proszę o pomoc, nie mam jeszcze zbyt wiele doświadczenia w dobieraniu biustonoszy..

z góry dziękuję! Kasia
      • maheda Re: 90/104 - kaher89 08.05.11, 22:13
        Próbuj zacząć od rozmiaru około 85D - próbowałaś już może?
        W jakich rozmiarach chodzisz i jak się w nich czujesz?
    • bielm Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 48 09.05.11, 14:04
      Witam. Ostatnim rozmiarem stanika jaki nosiłam przed ciążą był 85 H. Obecnie mam jestem w trakcie karmienia piersią z ustabilizowaną laktacją ale biust wylewa mi się delikatnie górą. Nie ukrywam, że nie udało mi się po ciąży zgubić wszystkich kilogramów więc to za pewne jest tego przyczyną.
      Wymiary mierzone według Waszych wskazówek to: pod biustem 96 cm (naprawdę ścisło), a w biuście 131 w pozycji wyprostowanej, 134 w pochylonej w miękkim staniku. Próbowałam mierzyć w sklepach ale nikt nie potrafi mi pomóc. Albo nie ma rozmiaru albo coś jest nie tak. Czasem obwód 85 jest za mały a z kolei 90 za duży. Czy możecie pomóc w doborze nie tylko rozmiaru ale i dobrego modelu, który dobrz4e zbierze i podtrzyma biust?
      Z góry dziękuję za pomoc
      • maheda Re: 96/134 - bielm 09.05.11, 15:27
        Mocno polecam staniki firmy Elomi.
        Nie są najtańsze, ale za to fantastycznie zbierają biust, no i nie gniotą.
        Spróbuj czegoś w okolicach ichniego 40(90)HH i sprawdź, jak się będziesz w tym czuła.
        • bielm Re: 96/134 - bielm 10.05.11, 09:13
          Bardzo dziękuję. Nie było łatwo znaleźć w takim rozmiarze ale kupiłam zgodnie ze wskazówką tej właśnie firmy i ten rozmiar :)
          • maheda Re: 96/134 - bielm 10.05.11, 17:53
            Ale mam nadzieję, że z pełną świadomością, że może być niedobry rozmiarowo ;-)
            To raptem początek poszukiwań...
            • bielm Re: 96/134 - bielm 11.05.11, 15:06
              Jest, mam, super!!! Wielki dzięki! Piersi na swoim miejscu, nic się nie wylewa, nie uwiera!!! Jestem wyzwolona :-) HURRA!!! Mógłby tylko lepiej zbierać tj. chodzi mi o to żeby piersi były bardziej do siebie zbliżone ale to już pewnie zależy od kroju.
              Czy możesz mi jeszcze podpowiedzieć czy w biustonoszach innych marek poszukiwać tego samego rozmiaru? Czy ewentualnie możesz polecić jeszcze jakąś konkretną firmę? Jeszcze raz dziękuję za pomoc :-)
              • maheda Re: 96/134 - bielm 11.05.11, 15:21
                :-) Cieszę się, że Ci się podoba i że wg Ciebie wszystko pasuje.

W biustonoszach innych marek szukaj raczej okolic 40(90)J. Elomi ma dość duże miseczki.
                Jednak zanim zaczniesz szukać czegokolwiek - ponoś trochę ten stanik i dopiero za tydzień-dwa zastanów się, czy na pewno wszystko z nim jest w porządku.
    • sabinuczka 83/108 10.05.11, 11:50
      Witam! Bardzo się cieszę, że istnieje to forum. Uświadomiłyście mi to, co podejrzewałam od zawsze - że moje staniki są niedobre. Bardzo proszę o poradę, jaki rozmiar powinnam nosić. Pod biustem bardzo ściśle mam 83 cm, obwód biustu 108 cm. W tej chwili jeszcze karmię dziecko (laktcja unormowana, ponad rok), ale potrwa to pewnie jeszcze góra miesiąc-dwa, bo planuję powrót do pracy. Bardzo obawiam się, jak będzie mój biust wyglądał po zakończniu karmienia, dlatego muszę już teraz coś z nim zrobić. W tej chwili noszę stanik w rozmiarze 85C, oczywiście ma za małe miseczki (chociaż miseczki z przodu odstają) i bez przerwy opadają mi w nim ramiączka (ten problem miałam od zawsze, skracanie ramiączek nic nie daje). Bardzo proszę o poradę.
      • maheda Re: 83/108 - sabinuczka 10.05.11, 17:58
        Spróbuj zacząć od staników w rozmiarze brytyjskim z okolic 36(80)F-36(80)FF lub 34(75)G.
        Powinno być lepiej :-)
    • stanboryss Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 48 10.05.11, 16:02
      Mam 91cm pod biustem i 114cm w biuście. Jaki stanik wybrać?
      • maheda Re: 91/114 - stanboryss 10.05.11, 21:40
        A jakie masz i jak się w nich czujesz?
        Masz coś z obwodem 85? Albo wręcz w okolicach rozmiaru 38(85)F? Jeśli tak - jak to leży?
        • stanboryss Re: 91/114 - stanboryss 19.05.11, 15:39
          Ostatnio nosiłam 85D i wydawały mi się duże... Tzn. jeśli mam 85 pod biustem, to miseczki mi się nie układają na górze-odstają...
          • maheda Re: 91/114 - stanboryss 24.05.11, 11:03
            A jeśli założysz stanik zgodnie z zasadami opisanymi w artykule podlinkowanym w drugiej linijce mojej sygnaturki - to też te miseczki są za duże?
    • wiewiora2305 Jestem załamana:(((Co z moim biustem jest nie tak? 11.05.11, 10:51
      Mierzyłam się raz jeszcze w kilku pozycjach i tak :
      -w biuście w biustonoszu miękkim w pozycji pochylonej w rozmiarze stanika 32E luźno wychodzi 96 cm
      -w biuście bez stanika luźno w pozycji pochylonej 102 cm
      -pod biustem ciasno 74 cm
      -pod biustem luźno 77 cm

Biustonosz w rozmiarze 32 E wydawał się być idealny, a dziś mam wrażenie , że jest lekko za luźny pod biustem:(
      Szukałam różnych kalkulatorów i nadal nie wiem jakiego rozmiaru powinnam szukać:(((
      A te wymiary!Czy jest dla mnie jakiś odpowiedni rozmiar biustonosza bo już zaczynam wątpić:(((
      Przepraszam za powielanie wątku:(
      • maheda Re: 74/96 - wiewiora2305 11.05.11, 11:06
        Spokojnie.
        Dobierać sobie stanik trzeba się nauczyć. Nic nie przychodzi samo z siebie, a i nieraz i tak można się pomylić - to całkiem, jak z butami :)

Możliwe, że ten stanik, który masz, wydawał Ci się świetny, bo nigdy nie miałaś lepszego. Teraz, gdy ponosisz trochę ten stanik, na pewno trochę inaczej zacznie Ci się układać ciało i możliwe, że kolejnym stanikiem, który będziesz kupowała, będzie taki w rozmiarze np. 30FF (lub w M&S 30G).
        Po prostu trzeba przejść jakąś swoją drogę do ukształtowania biustu i do znalezienia staników, które będą dobre dłużej.
        • wiewiora2305 Re: 74/96 - wiewiora2305 11.05.11, 11:18
          Dziękuję ślicznie za pocieszenie:)To fakt ,że biust układa się inaczej od kilku dni:)Nawet wymiary mi się nieco zmieniły :) Dziękuję za poradę :))
          Czuję się jak niedoświadczona sierotka i gubię się w tych rozmiarach....
          Mam nadzieję , że z czasem sama będę wiedziała jaki rozmiar to mój rozmiar:)
          A tymczasem polegam na osobach doświadczonych:)))
          Dziękuję i pozdrawiam gorąco:)))
    • balakier Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 48 11.05.11, 21:29
      Witam,
      mój obwód pod biustem to 73 cm, a biuście pochylonym w dół - 95. Pomóżcie w ustaleniu rozmiaru.
      • maheda Re: 73/95 - balakier 11.05.11, 21:46
        A jakie rozmiary nosisz obecnie?
        Proponowałabym zorientowanie się, jak się na Tobie będą układały staniki w rozmiarze około brytyjskiego 32(70)E (polskie 70E-70F) lub ewentualnie 30(65)F (polskie 65F-65G).
        • balakier Re: 73/95 - balakier 12.05.11, 09:00
          obecnie noszę 75E, ale ostatnio schudłam 10 kilo i większość moich biustonoszy jest nieco za szeroka pod biustem, a i miseczka nie leży idealnie-odstaje w górnej części. zanim pójdę do sklepu po nowe staniki, chciała zasięgnąć opinii ekspertów w tej sprawie :). niedawno kupiła stanik w rozmiarze 75D i pod biustem jest raczej dobry, ale w miejscu gdzie miseczka łączy się z ramiączkiem jest pusto, a troszkę niżej (na poziomie sutków) piersi jakby się wylewają do środka i jak się schylam to muszę się poprawiać.
          • maheda Re: 73/95 - balakier 12.05.11, 09:58
            Czyli kupiłaś sobie stanik, który jest wycięty w mocny trójkąt, tak? W sensie, że między miseczkami jest prawie pusto, a na mostku nie ma prawie nic?
            Po schudnięciu 10 kg w szybkim tempie z dużym prawdopodobieństwem masz po prostu zbyt luźny biust (z tego, co piszesz) do takiego stanika. Charakterystyczne jest wylewanie się środkiem i pusta miseczka przy ramiączku.
            Spróbuj ten stanik założyć zgodnie z instrukcją zawartą w artykule podpiętym u mnie w sygnaturce jako drugi. Tylko - jeśli się pierś wyleje środkiem - to nie oszukuj i nie wciskaj jej z powrotem do miseczek ;)
            Czy wszystko z rozmiarem w porządku?
    • magdamagda_pl rozmiar: pod biustem 82, w biuście 102 11.05.11, 22:10
      Witam!
      Bardzo proszę o pomoc w dobraniu rozmiaru stanika!
      Najczęściej noszę staniki Corin. Aktualnie miseczka C, a obwód jest podany dla FR 90, dla EUR 75 i US/UK 34. Stanik pod biustem leży tak jak na Waszych rysunkach :) spadają mi ramiączka niestety :/
      Planuję zakup nowych staników, bo zostały mi tak naprawdę tylko dwa w miarę dobre i w obydwu spadają mi te ramiączka.
      Dziękuję z góry!
      • magdamagda_pl Re: rozmiar: pod biustem 82, w biuście 102 12.05.11, 14:22
        podbijam :)
      • maheda Re: 82/102 - magdamagda_pl 12.05.11, 15:45
        Powiedz - jeśli założysz ten stanik zgodnie z zasadami opisanymi w artykule z drugiej linijki mojej sygnaturki - bardzo są za małe miseczki?

Generalnie przy Twoich wymiarach celowałabym raczej w Corinowe 75F lub 75G.
        A w brytyjskie około 34(75)E, względnie 34(75)F.
        • magdamagda_pl Re: 82/102 - magdamagda_pl 12.05.11, 16:13
          Dziękuję za odpowiedź!!! :)
          Po założeniu zgodnie z zasadami prawa miseczka brzydko odstaje u góry. Ogólnie to 2cm nad sutkiem już kończy się miseczka. Wydaje mi się, że bardzo za małe są miseczki.
          Patrząc na zdjęcia (w artykule i tutaj, na stronie) mój stanik tak nie wygląda, jest o wiele bardziej "skąpy" i biust wypływa górą.
          • maheda Re: 82/102 - magdamagda_pl 12.05.11, 16:15
            No to trzeba kupić większą miseczkę, nie ma zmiłuj.
            Zerknij jeszcze do mnie na stronę (pierwszy link sygnaturki), tam zobaczysz jeszcze, jak wyglądają za małe miseczki w miękkich stanikach - łatwiej Ci będzie to określać, bo - jak wiemy - łatwiej jest patrzeć na zdjęcia i filmy, niż na rysunki :-)
            • katarzyna_kep 87/100 13.05.11, 12:27
              Witam serdecznie
              poproszę o radę co do rozmiaru biustonosza. Skończyłam pół roku temu karmienie i wydaje mi się, że moje biustonosze do niczego się nie nadają.
              • maheda Re: 87/100 - katarzyna_kep 13.05.11, 18:20
                A w jakim rozmiarze je nosisz?
                Ja bym celowała w okolice 80C lub 80D...
                • katarzyna_kep Re: 87/100 - katarzyna_kep 27.05.11, 07:31
                  do tej pory nosiłam 75E przed ciążą i ten byłby ok ale jest trochę ciasny z kolei w 80 c mam luzy w miseczkach jakby miseczka była zbyt duża
                  • maheda Re: 87/100 - katarzyna_kep 27.05.11, 12:04
                    Spróbuj założyć swój 80C zgodnie z instrukcją z drugiej linijki mojej sygnaturki.
                    Czy nadal miseczka jest za duża?
    • mo_mo_133 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 86/114 12.05.11, 12:07
      Witam,
      moje rozmiary to 86 pod biustem
      114 w "zwisie".
      Jaki powinnam nosic rozmiar?
      • mo_mo_133 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 86/114 12.05.11, 12:10
        Przepraszam, po zmierzeniu jeszcze raz, dokladnie: 86 pod biustem i 110 w "zwisie".
        Sorry :)
      • maheda Re: 86/110 - mo_mo_133 12.05.11, 12:36
        Spróbuj od rozmiaru około brytyjskiego 36(80)F lub 36(80)FF.
        W polskich rozmiarach - okolice 80F-80H, w zależności od firmy i modelu.
        • mo_mo_133 Re: 86/110 - mo_mo_133 12.05.11, 12:42
          dziekuje bardzo bardzo :)
    • lostriska Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 48 12.05.11, 12:11
      Witam :) Bardzo proszę o radę. Moje wymiary to: 50 cm pod biustem, 122 cm w biuście (mierzone w staniku), 127 cm w biuście w trakcie pochylania się (mierzone w staniku). Nie mam dzieci, nie karmiłam. W sklepie firmy Triumph pani ekspedientka stwierdziła, że mam rozmiar 75 DD. Nie mam właściwie żadnego stanika w którym czuła bym się dobrze. W większości piersi "wylewają" się z miseczek. Nie mogę też robić zbyt gwałtownych ruchów np w tańcu bo grozi to wyskoczeniem piersi ze stanika. Piersi są symetryczne. Zawsze wmawiano mi, że muszę nosić tylko szerokie ramiączka, ale one i tak wpijają się w ramiona. Będę wdzięczna za wszystkie rady.
      • maheda 50/127 - lostriska - możesz potwierdzić? 12.05.11, 12:33
        Możesz potwierdzić oba wymiary?
        • lostriska Re: 50/127 - lostriska - możesz potwierdzić? 12.05.11, 12:54
          maheda napisała:

> Możesz potwierdzić oba wymiary?

Pomyłka, chochlik jakiś prawidłowe wymiary to 90/127 Przepraszam, klawiatura mi się poprzestawiała
          • maheda Re: 90/127 - lostriska - możesz potwierdzić? 12.05.11, 13:14
            A już Ci chciałam proponować indywidualne szycie gorsetów oraz... zastanowienie się nad operacją :P

Spróbuj zacząć dobieranie sobie staników od rozmiaru z okolic brytyjskiego 38(85)J lub 36(80)JJ.
            Jeśli będziesz szukała Elomi (co polecam - staniki nie są tanie, ale za to są szyte właśnie docelowo na osoby tęższe z dużym biustem, sama taki mam i jest cudny!), to chyba coś z okolic 36(80)HH.
            • lostriska Re: 90/127 - lostriska - możesz potwierdzić? 12.05.11, 13:41
              Bardzo dziękuję :) Może nareszcie uda się kupić coś fajnego. Mam rozumieć, że w polskich sklepach nie mam szans na odpowiedni rozmiar?
              • maheda Re: 90/127 - lostriska - możesz potwierdzić? 12.05.11, 13:44
                Brytyjskie staniki są bez problemu dostępne przynajmniej w jednym sklepie w każdym województwie w Polsce :)
                Od nich się zaczął cały bra-fitting w Polsce, bo lata temu nie było żadnej firmy polskiej (nie do wiary!), która produkowałaby naprawdę duże miseczki.

Zerknij na stronę stanikowamapa.prv.pl - znajdziesz tam polecane sklepy.
    • wenna78 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 48 13.05.11, 12:13
      Witam
      W biuście mam 109-110, pod biustem 89 (to początek 9 miesiąca).

Chodzi mi o rozmiar biustonosza do karmienia firmy Melissa - jaki powinnam wybrać?
      Musze coś kupić, bo nie chcę zostawiać na ostatnią chwilę. pomóżcie.
      • maheda Re: 89/110 - wenna78 13.05.11, 18:22
        Nie podejmuję się określenia nawet w przybliżeniu rozmiaru biustonosza na pierwszy miesiąc po porodzie.
        Ja bym raczej radziła Ci kupić bezfiszbinowe "beleco" (czyli coś z okolic europejskiego 75G) na pierwszy miesiąc, a w fiszbinowy stanik zainwestować, jak już Ci się ustabilizuje laktacja (i rozmiar biustu), czyli jakieś sześć tygodni po porodzie.
    • yokko-chan Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 48 13.05.11, 19:59
      Witam, ostatnio trapi mnie kwestia dobrania odpowiedniego biustonosza. Do tej pory nosiłam 85B... teraz zaś przerzuciłam się na 80C, jednak dalej nie wszystko jest dobrze. Mam lekką asymetrię i jedna z piersi wygląda idealnie w aktualnym rozmiarze, zaś druga... nieco się "wylewa" od strony pachy.
      Moje wymiary to, pod biustem 80, zaś w biuście 100. Mam nadzieje, że mi pomożecie, bo aktualnie zakup biustonosza wpędza mnie w złość, szczególnie kiedy panie sprzedawczynie próbują mi coś wcisnąć co ewidentnie wygląda Dzięki z góry!
      • maheda Re: 80/100 - yokko-chan 13.05.11, 20:19
        A próbowałaś może staników w rozmiarze 75E? Spróbuj - może się wszystko z tej większej piersi schowa do miseczki?
        Pamiętaj, żeby zakładając stanik bardzo dobrze wszystko wygarnąć do miseczek, jak opisano w artykule podlinkowanym jako drugi w mojej sygnaturce.

Pamiętaj też, że nie ma cudów - na mniejszej piersi będzie miseczka wtedy za duża.
        Zerknij na artykuł u mnie na stronie mówiący właśnie o dobieraniu staników:
        maheda.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=149%3Ajak-rozpozna-za-maza-du-miseczk&catid=35%3Aartykuy&Itemid=71&lang=pl
        • j_guziak Jaki powinnam nosi rozmiar stanika 80/94 14.05.11, 12:26
          Witam, nie wiem jaki powinnam nosić rozmiar. Pod biustem mam 80cm, a w
          biuście 94cm. Do tej pory nosiłam 75C, który jest w miarę dobry w obwodzie(czasami jest za ciasny), natomiast miseczki często mi odstają. Proszę o radę
          • maheda Re: 80/94 - j_guziak 16.05.11, 09:55
            Jeśli stanik zakładasz zgodnie z instrukcjami z drugiego linku mojej sygnaturki, a miseczka jest nada za duża, trzeba próbować 75B z danego modelu zamiast 75C.
            A czasem, jeśli po takim założeniu miseczka w 75C będzie za mała, trzeba będzie próbować 75D. Taki to już urok, że trzeba stanik przed kupnem przymierzyć - całkiem, jak buty :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka