Dodaj do ulubionych

Polscy naukowcy i superstanik

04.05.11, 10:01
Artykuł z fakcika tutaj www.fakt.pl/Oto-cudowny-biustonosz-z-Polski-,artykuly,102702,1.html
Mnie natomiast zastanawiają słowa profesora "Polki kupują biustonosze, które są zbyt małe pod biustem". I naprawdę nie rozumiem o co cho.... czyli mając powiedzmy obwód 73 powinnam nosić 80, ważne że stanik będzie na miarę XXI wieku ;).
Obserwuj wątek
    • myff Re: Polscy naukowcy i superstanik 04.05.11, 10:12
      Słowem wielkie miski, żeby przypadkiem nic "nie uciskało" piersi i super luźny obwód...
      Ale tam sami sobie przeczą, bo z jednej strony ma nie być za luźny, a z drugiej za ciasny- czyli żadna Ameryka, bo to wie chyba każda:) 200 złotych? To całkiem dużo, nawet jak za markowy stanik- zwłaszcza jeśli to to ma na sobie pani ze zdjęcia. A te wszystkie odnośniki do pokazała piersi- i tu mały kwadratowy dekolt...i nic szczególnego...śmieszna ta gazeta i jej artykuły. A firma to Corin:D
      • myff Re: Polscy naukowcy i superstanik 04.05.11, 10:15
        www.corin.pl/index.php?mid=8 ze strony corin:)
        • cavova Re: Polscy naukowcy i superstanik 04.05.11, 10:25
          haha, Corin, oczywiście - kojarzę ich głównie z powodu bardzo nieudolnego marketingu szeptanego uprawianego np. na groszkach tudzież znam.to a pewnie i gdzie indziej.
          artykuł w Fakcie jest logiczną konsekwencją drogi obranej w budowaniu wizerunku marki ;)
      • kryklu Re: Polscy naukowcy i superstanik 04.05.11, 10:37
        Nie marudź ;)
        Przecież to powinno oznaczać, że Corin rozszerza rozmiarówkę. Do tej pory w ich stanikach mogłam dostać raka, bo ich miseczki były za małe na mój średni biust.
        W moim mieście jest ich firmowy sklep. Przy najbliższej okazji wybiorę się tam po stanik. Zdam relację.
        • maith Dokładnie - trzeba będzie toto sprawdzić 05.05.11, 00:54
          Obiecują że
          "Jego miseczki są z mistrzowską precyzją dopasowane do kształtu piersi, a to oznacza, że stanik nie uciska biustu i chroni go przed rakiem."

Ale do czyich piersi?
          Przecież nie ma jednego kształtu piersi.
          Mamy je w różnych kształtach, w różnych wielkościach, o różnych podstawach, różnie rozstawione.

To dlatego jednym pasuje model X a innym Y. Stanik uniwersalny przynajmniej części kobiet nie okalałby piersi, tylko właśnie... jednym by na nie właził, a innym trzymałby się od nich za daleko...

Brakuje mi też informacji o rozmiarówce, bo przecież stanik nie ma pasować na jakiś fikcyjny model 3D, tylko na konkretne kobiety. A konkretne kobiety mają różne wymiary. Szczególnie że akurat Corin nie słynie z szerokiej rozmiarówki...

Też obawiam się, czy miseczki nie będą na tyle za małe, żeby mi to samo z siebie groziło rakiem, przy moim dużym biuście. Ewentualnie, czy tylko w celu zmieszczenia piersi nie musiałabym brać o wiele za szerokiego obwodu.

Tak czy inaczej trzeba będzie toto sprawdzić i zobaczyć, co wymyślili.
          Mając nadzieję, że rozmiarówka wystarczy chociaż dla 40% Polek. A nie dla 4.
          • 100krotna Re: Dokładnie - trzeba będzie toto sprawdzić 07.05.11, 21:54

Cytując, ze STRONY:
            „Na podstawie interakcji między powierzchnią biustonosza a ciałem kobiety zostały dokonane odpowiednie zmiany zarówno w kształcie jak i w wymiarach biustonoszy. Następnie sprawdziliśmy, czy zmodyfikowane kształty i wymiary rzeczywiście są optymalne – mają w końcu służyć jako wytyczna dla producentów”

Podoba mi się zdanie o zmianach w wymiarach biustonoszy ;)
            Oglądnęłam film (bez głosu, być może pominęłam jakieś kwestie, ale skupiam się na stronie wizualnej) i niespecjalnie mnie on przekonuje.
            Po pierwsze, trzy kobiety, to zdecydowanie zbyt mało, jak na taką próbę. Po drugie, wszystkie z nich mają dosyć jędrne piersi.
            Po trzecie - nie widzę ani rozmiarów małych, ani specjalnie dużych.

Cytat: "Zdarzało się, że informacje te były wręcz zatrważające, natomiast duży wpływ miały na nie moda i pewne tendencje, które pojawiły się w sieci. Przeszukując fora internetowe łatwością natrafić można na instruktaże nakłaniające do noszenia staników o zbyt małym obwodzie tudzież zbyt luźnej miseczce."

Owszem, zdarzają się takie instruktaże w sieci. Ale mam wrażenie, że nie wgłębili się w temat od tej strony i nie wiedzą dokładnie, jakie tendencje pojawiły się w sieci ;)
            Być może dobrze dobrany stanik wypadłby lepiej w początkowych testach.

Ogólnie, myślicie, że udałoby się ich zaprosić na forum, żeby można było osobie zorientowanej w temacie eksperymentu pozadawać pytania?
            Może napisać do nich oficjalnego maila z zaproszeniem do założenia tematu na forum?
          • ania.kar Rozmiary i inne szczegóły to tajemnica? 16.05.11, 13:42
            > Brakuje mi też informacji o rozmiarówce, bo przecież stanik nie ma pasować na j
            > akiś fikcyjny model 3D, tylko na konkretne kobiety. A konkretne kobiety mają ró
            > żne wymiary. Szczególnie że akurat Corin nie słynie z szerokiej rozmiarówki...

Też próbowałam ustalić w jakiej będzie rozmiarówce. Spytałam się o to na ich profilu na Facebooku, a także o modele i kiedy będą do kupienia. Pytania o konkrety (nie tylko moje, także Roberta K.) zostały pominięte:
            www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=198249726887149&id=118646678171058
            Nie wiem dlaczego, ale dla niezalogowanych osób jest niewidoczna moja odpowiedź z 12 maja z 13:06:
            "Naprawdę we wszystkich? :) Od obwodu 60 z miseczkami od A do M? :)

W Waszym sklepie internetowym wyszukiwarka nie pokazuje niczego o nazwie Beverly. Czy one są już w sprzedaży? Ciężko też znaleźć jakieś informacje o tych nowych modelach. Dobrze by było to jakoś jaśniej napisać, czyli jakie dokładnie modele, rozmiary, gdzie i od kiedy będą w sprzedaży.
            Może także na Lobby Biuściastych ktoś z firmy napisałby o tym wszystkim. To jest duże forum konsumenckie i z chęcią wita wypowiadających się tam oficjalnie różnych przedstawicieli z branży:
            lobby.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?506221"

Jak widać, na razie firma nie udzieliła żadnej interesującej odpowiedzi. Może osoby opiekujące się profilem na FB nie do końca wiedzą co się dzieje w firmie, patrz wielokrotnie zapowiadana już od 5 maja "wielka premiera filmu" :)
            www.facebook.com/pages/Corin-Lingerie/118646678171058
            • maheda Re: Rozmiary i inne szczegóły to tajemnica? 16.05.11, 13:58
              ania.kar napisała:

> Nie wiem dlaczego, ale dla niezalogowanych osób jest niewidoczna moja odpowiedź
              > z 12 maja z 13:06:
              > "Naprawdę we wszystkich? :) Od obwodu 60 z miseczkami od A do M? :)

Dla zalogowanych też nie jest widoczna.
              Widocznie ją usunęli.
              • ania.kar Re: Rozmiary i inne szczegóły to tajemnica? 16.05.11, 14:07
                Jak się zaloguję, to ją widzę. Pod tym tekstem o "premierze" filmu jest 6 komentarzy (2 firmy Corin, 1 Roberta i 3 moje).

Po zalogowaniu wchodząc przez ten poniższy link też nie widać wszystkich sześciu?
                www.facebook.com/pages/Corin-Lingerie/118646678171058?sk=wall
                • maheda Re: Rozmiary i inne szczegóły to tajemnica? 16.05.11, 14:17
                  Zgadza się, widzę tylko pięć postów.
                  • maheda Re: Rozmiary i inne szczegóły to tajemnica? 16.05.11, 14:18
                    Może jest ukryta - wtedy możliwe, że widzisz ją tylko Ty i Corin. Nie do końca wiem, jak działa ukrywanie.
                    • ania.kar [OT] Re: Rozmiary i inne szczegóły to tajemnica? 16.05.11, 14:26
                      Ja też nie wiem. Może nas ktoś uświadomi ;)
    • a_gneskka Filmik na Youtube 12.05.11, 19:42
      www.youtube.com/watch?v=WQHlc8972xQ

"Przy badaniach numerycznych pokazaliśmy, że zbyt mały stanik powoduje zbyt duże naciski na ciało, a tym samym dla kobiety jest to dosyć niebezpieczne".

"Podobnie jest przy zbyt luźnych stanikach, dochodzi do tarcia, i poprzez to tarcie również są miejsca cieplejsze i chłodniejsze."

Tu normalnie powinien pojawić się wniosek, że biustonosz powinien być po prostu dobrze dobrany. Ale nie ma tak prosto:

"badanie potwierdziło sukces: w nowym biustonoszu będącym owocem badań projekcja misek i ich kształt równomiernie rozkładało nacisk na biust. Badanie już owocuje tworzeniem modeli biustonoszy najlepszych dla zdrowia, niepowodujących zbędnych nacisków i jednocześnie najbardziej wygodnych."

A w tle tej ostatniej wypowiedzi defilada modelek w za małych miskach...
      • pinupgirl_dg Re: Filmik na Youtube 12.05.11, 20:12
        Podoba mi się to, co mówi ten lekarz na tym filmiku. Gdyby rzeczywiście udało im się ulepszyć konstrukcję i stworzyć wygodniczka - świetnie. Trochę mnie martwi straszenie rakiem, podczas gdy ten onkolog mówi, że nie ma żadnych bezpośrednich dowodów na udział źle dobranej bielizny a zachorowaniem, chociaż podobne głosy czytałam też gdzie indziej, m.in. na Lobby. Ale nawet jeśli chodzi "tylko" o komfort i wygodę - nic przeciw. Sama bym chętnie przymierzyła, chociaż za 200zł raczej nie kupię, chyba, żeby mnie swoją delikatnością powalił na kolana.
        • maheda Wygodniczek dla wszystkich 12.05.11, 20:16
          brzmi poniekąd tak samo, jak wygodne buty dla wszystkich...
    • maheda Ech, ja przepraszam, ale zalecę feminizmem 12.05.11, 20:12
      Uwielbiam, kiedy o tym, jak powinien leżeć stanik, decydują wyłącznie faceci. Zauważyłyście w gronie pomysłodawców i naukowców chociaż jedną kobietę?
      Żaden nigdy nie dźwigał biustu w rozmiarze powyżej brytyjskiego F, ale wiedzą, co powinno się dziać, jak wszystko powinno wyglądać oraz jakie są wstępne założenia do których należy dopasować stanik.

Oczywiście.
    • blondyneczka_ola Re: Polscy naukowcy i superstanik 16.05.11, 10:05
      Dziś w DDTVN o 10.15 rozmowa o badaniach i tym staniku.
      • blondyneczka_ola Re: Polscy naukowcy i superstanik 16.05.11, 10:36
        Udało mi się obejrzeć, mimo perturbacji ;) W reportażu przed rozmową było o szczegółach badań (rozłożenie nacisków w biustonoszu itp.) i o za ciasnych biustonoszach, pan z firmy zlecającej badania stwierdził, że to niemożliwe, żeby Polki potrzebowały obwodów 60 i 65; na szczęście Maheda odpowiedziała, że nie ma już tendencji do dopasowywania za ciasnych obwodów. Do studia zaproszona została właścicielka LP i pokazywała źle dopasowany i dobrze dopasowany biustonosz, potwierdziła, że jak najbardziej szczupłe kobiety potrzebują 60 i 65. Było dużo o przełamywaniu wstydu przed brafitterką. Generalnie odebrałam całą rozmowę, jako podważenie wiarygodności tych badań :)
        • ania.kar Re: Polscy naukowcy i superstanik w DD TVN 16.05.11, 13:24
          Może nie było to podważenie, tylko przypomnienie, że każdy stanik i tak musi być w dobrym rozmiarze i to w sumie jest najważniejsze. I że uciski powodują źle dobrane staniki. Podważone zostało stwierdzenie z reportażu, że obwody 60 i 65 są niepotrzebne.
          Panie z Li Parie i z Mambra pokazywały na modelkach jak wygląda stanik z luźnym obwodem i małymi miseczkami. Co robi z biustem, gdzie się wbija i uwiera. Była też modelka z rozmiarem 65H (a raczej 30H) i na niej było pokazane jak powinien leżeć stanik (chociaż miałam wrażenie, że mostek nie przylegał do ciała i opierał się z przodu na piersiach).
          Dobre wrażenie zrobiła na mnie pani Pieńkowska. W porównaniu do pierwszych programów o brafittingu z jej udziałem, widzę duży postęp :)
          • maheda Re: Polscy naukowcy i superstanik w DD TVN 16.05.11, 13:27
            ania.kar napisała:

> Dobre wrażenie zrobiła na mnie pani Pieńkowska. W porównaniu do pierwszych prog
            > ramów o brafittingu z jej udziałem, widzę duży postęp :)

To samo! :-)
    • silv_via Re: Polscy naukowcy i superstanik 16.05.11, 14:49
      Oglądałam niedawno program na TVN Style o zdrowiu (prowadziła go Maja Popielarska) i tam Omena Mensah na tle wieszaków z tysiącami staników firmy Corin opowiadała, jak to nie mogła wytrzymać w staniku dobranym profesjonalnie, który miał za ciasny obwód i zwróciła się ku luźniejszym stanikom Corin, bo te są wygodne, seksowne etc. Wydaje mi się też, że wspomniała o "innowacyjnej" technologii tej firmy.
      • kasica_k Re: Polscy naukowcy i superstanik 16.05.11, 17:10
        Polska marka przebija się do mediów - fajnie, tylko ta strategia reklamowa polegająca na walce z "ciasnymi obwodami" jest trochę zabawna: Kobiety! Wyzwólcie się spod ucisku wrażych Frejek i Panaszków, noście Coriny! :)
        • maheda W dodatku Corin produkuje 60 i 65tki 16.05.11, 17:27
          Ciekawe, dlaczego, skoro nikt tego nie powinien nosić?
          Jeśli będą konsekwentni, to powinni wycofać natychmiast wszystkie te chore obwody!
          • roza_am Re: W dodatku Corin produkuje 60 i 65tki 16.05.11, 17:32
            2/3 mierzonych przeze mnie corinowych 65-ek miało mega-rozciągliwe obwody. Teraz rozumiem dlaczego ;)
            • mefistofelia Re: W dodatku Corin produkuje 60 i 65tki 17.05.11, 02:37
              Miski też powinny być luźne, a te puszapy z ich strony wcale na takie nie wyglądają. Niekonsekwentni są ;P
              Wiele razy mierzyłam produkty Corin testując polskie firmy i zawsze było z nimi coś nie tak. A to luźny gumowaty obwód, a to dzioby, a to kanciaste przejście między częścią usztywnianą i miękką w półsztywniakach i miękka część wszyta pod takim kątem, że się wbija.
              Na stronie widać, że pracują nad asortymentem- choćby po wzornictwie, które jest dużo lepsze niż kiedyś, ale ja niestety na razie mówię im NIE- dla mnie mierzenie tych staników to strata czasu. Szkoda ;( Być może dam im szansę jak pojawią się pierwsze pozytywne opinie na ich temat wśród lobbystek.
              Żeby nie być gołosłowna poszukałam Corina w obu galeriach i na balkonetce. Żaden z prezentowanych staników mnie do siebie nie przekonał dopasowaniem ani wyglądem.

Badania z filmiku wyglądają mi na chwyt marketingowy mający na celu usprawiedliwienie luźnych obwodów i nieposzerzania rozmiarówki (można przecież zawsze pójść o oczko w górę z obwodem, to i miseczka nie będzie potrzebna taka duża).
              • roza_am up - n/t 30.05.11, 23:07

• maheda Link do programu 16.05.11, 15:25
      dziendobrytvn.plejada.pl/26,47991,news,,1,,biustonosz_idealny,aktualnosci_detal.html#autoplay
      • miss-alchemist Re: Link do programu 17.05.11, 09:14
        Wstyd mi, z niektórymi tymi naukowcami miałam zajęcia :(
        • pinupgirl_dg Re: Link do programu 17.05.11, 10:52
          Obejrzałam pobieżnie i dalej naukowcom nie mam nic do zarzucenia, pomysł mi się podoba. To chyba nie Twoi wykładowcy wyciągnęli wnioski, że obwody 60 i 65 są niemożliwe ;), zrobili, co do nich należało, wierzę, że porządnie, to, jak to wykorzysta firma to inna sprawa.
          • miss-alchemist Re: Link do programu 17.05.11, 10:57
            No mnie najbardziej fascynuje w tym filmie obecność naukowców, zajmujących się na co dzień optoelektroniką albo telekomunikacją. Nie mam pojęcia, jak to się ma do staników :P Chociaż fakt, profesor zajmuje się termografią, to już mogło mieć znaczenie. Ale telekomunikacja? WTF?

I dalej mi wstyd, bo wzięli udział w przedsięwzięciu, które ostatecznie jest po prostu nędzną reklamą firmy, która nie ma lepszego pomysłu na siebie. Ale może nie wiedzieli, co z tego wyniknie :P
            • pinupgirl_dg Re: Link do programu 17.05.11, 11:05
              Cóż, sądzę, że po prostu rzadko noszą staniki ;).
    • ptysiowa_7 Rozmiarówka 10.06.11, 23:51
      Oglądałam katalog jesień/zima 2011/2012. Wiele modeli zaczyna się dopiero od obwodu 70, niektóre od 65. Obwodu 60 nie widziałam. Mniej zabudowane modele - miękkie halfcupy i usztywniane - kończą się na misce D, E. Największa miseczka to I - ale tylko w obwodzie 65, bo wyżej jest po skosie - w 70 do H, 75 do G. Cóż więc z rocznych skomplikowanych badań, skoro wiele kobiet nie mieści się w rozmiarówce - mogli skupić się na jej rozszerzeniu, zamiast próbować stworzyć coś, co nie istnieje - stanik wygodny dla wszystkich... Może firma stwierdziła, że to im się bardziej opłaca? Szkoda tylko, że projekt był współfinansowany ze środków UE. Z materiałów reklamowych wynika, że "innowacyjne rozwiązania" są wykorzystywane we wszystkich biustonoszach firmy.
      • effuniak Re: Rozmiarówka 11.06.11, 06:28
        mieli pomysł na "przygarnięcie" pieniedzy to to zrobili a skoro znalazł sie ktoś "mądry" chcący finansować te utopijne pomysły ....
        no cóż...
        w każdym bądź razie zazdroszczę pomysłowości w organizacji dofinansowania
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka