Dodaj do ulubionych

ciąża - staniki mi się odciskają

05.08.11, 21:59
Dzień dobry. Nie pisałam ze trzy lata :)
Ale mam poważny problem i nie wiem, jaka jest przyczyna, poradźcie.
Przed ciążą nosiłam 70F/G, teraz w piątym miesiąću przerzuciłam się na 75G/H - G robi się za małe, H jest dość dobre. Ale, nawet jeśli miseczka jest za luźna i góra mi z niej odstaje, to po całym dniu noszenia stanika piersi mam fioletowe i fiszbiny odciskają się tak, że aż mam rowki, które utrzymują się do rana.
Czy to jest kwestia jakiejś dziwnej gęstości skóry, czy pokręciłam z rozmiarem? Pomierzyłam się: mam teraz ok.81 pod biustem i 103 w biuście.
Przymierzam się do zakupów nowej bielizny, poradźcie biednej ciężarówce, co robic :(
Obserwuj wątek
    • berenika80 Re: ciąża - staniki mi się odciskają 05.08.11, 22:13
      Głupia jestem - muszę się do tego przyzwyczaić. Noszę teraz 75F/G i jest mi niewygodnie bardzo. H pewnie będe nosiła za 3 miesiące :)
    • maheda Fioletowe piersi po zdjęciu stanika? 05.08.11, 23:03
      Natychmiast z tego stanika zrezygnuj (chyba, że jest fioletowy i farbuje).
      Ile cm masz w biuście, gdy się pochylisz w staniku do przodu?
      Wiele wskazuje na to, że katujesz się zbyt małymi miseczkami.
      • azymut17 Re: Fioletowe piersi po zdjęciu stanika? 05.08.11, 23:09
        Ja zrozumiałam, że po fiszbinach są fioletowe ślady, za szybko przeczytałam i skojarzyłam ze sobą. Faktycznie dziwne, no chyba że to od powiększonych naczyń krwionośnych?
        • maheda Re: Fioletowe piersi po zdjęciu stanika? 05.08.11, 23:23
          Albo od zbytniego ucisku piersi zbyt małymi miseczkami, skoro fiolet (jak rozumiem) ustępuje do rana i piersi fioletowe są tylko po zdjęciu stanika.

Bardzo mi się to nie podoba.

Nawet przy obecnych wymiarach - jeśli by już bawić się w teorię - rozmiar 75F-75G (polski, jak rozumiem z rozmiarówki) będzie przeważnie za mały w miseczkach.

Jeszcze jedno zatem pytanie do autorki wątku - jaka to marka i model stanika, te noszone 75F-75G?
          Ja bym raczej sugerowała rozejrzenie się za stanikami w rozmiarze 75H, przymierzenie ich i sprawdzenie, jak się będziesz czuła.

Względnie w brytyjczykach spróbuj czegoś w okolicach rozmiaru 34(75)FF.

Podane rozmiary proponuję dla 103 cm w biuście - ale może po założeniu stanika i pochyleniu się tak, żeby biust w tym staniku wisiał w stronę podłogi, będziesz miała w biuście więcej, niż 103? Możesz to sprawdzić?
          Bo jeśli tak, to lepiej byłoby celować w jeszcze większe miseczki, zamiast robić sobie krzywdę tym, co nosisz obecnie.
          • maheda I jeszcze jeden pomiar 05.08.11, 23:24
            Mimo wszystko.

Spróbuj się zmierzyć też w pochyleniu, ale jednak bez stanika. Jeśli masz dobry obwód i grubo za małe miseczki, to może się okazać, że obwód w biuście w staniku będzie przekłamany.
    • azymut17 Re: ciąża - staniki mi się odciskają 05.08.11, 23:05
      Ha! Opisałaś dokładnie mój problem z ostatnich kilu tygodni. Też jestem w ciąży, ale że mam dużo staników, również uprzednio za dużych, teraz dobrych (natura chomika i niechęć do pozbywania się niedobrych staników teraz procentuje), udało mi się dojść do tego, co u mnie nie grało. Może coś Ci to pomoże.
      Ale najpierw pierwsze pytanie - czy fiszbiny odciskają się też w stanikach dobrych rozmiarowo, czy tylko w za dużych? Za duży stanik wg wielu osób jest bardziej niewygodny niż za mały.
      Wracając do mnie. Otóż teraz spuchłam i skóra stała się bardziej wrażliwa. Wymiary pod nie zmieniły się bardzo, bo z 66 na 69, ale 65 są zdecydowanie ca ciasne. Jako że przedłużki istnieją, mogę nosić stare zdobycze. Zauważyłam jednak, że o ile kiedyś Arabelki były moimi najwygodniejszymi stanikami, teraz po kilku godzinach fiszbiny uciskają mi żebra. Nie końcówki, ale zewnętrzny łuk drutu. Podobnie jest z St. Tropezem. A Aragony i Hestia są niewyczuwalne, mimo że fiszbiny odbijają się w tym samym miejscu. Rozwiązanie jest już jasne dla każdego - potrzebne są staniki firm używających bardziej elastycznych, miękkich fiszbin.

Był kiedyś wątek na temat szczególnych potrzeb biustów nadwrażliwych, ale za nic nie mogę go znaleźć :-( Powalczę dalej z wyszukiwarką i najwyżej później wkleję.
      • azymut17 link do wątku o wygodzie 05.08.11, 23:15
        forum.gazeta.pl/forum/w,32203,125042285,,Kiedy_WYGODA_delikatnosc_jest_NAPRAWDE_wazna.html?v=2
        • berenika80 Re: link do wątku o wygodzie 06.08.11, 11:14
          Zmierzyłam się w pochyleniu, bez stanika - 106. Nawet centymetr krawiecki mnie boli jak dotykam, no nic...

Te 75G jest polskiej firmy Vena - kupiłam bo tani (60 zł) i na początku był super wygodny. Piersi wchodzą całe w miskę, nawet na górze jest nieco miejsca, bułki na górze ani po bokach mi się nie robią. Założyłam więc, że to dobry rozmiar. Ślady mam po szwach na misce głównie, czyli na samej piersi.
          Spróbuję tych miękkich fiszbinowców - czy gdzieś w wwie można je okiem obejrzeć i pomacać, czy dobre?
          DZięki za rady, jesteście jak zwykle kochane :)
          • azymut17 Re: link do wątku o wygodzie 06.08.11, 11:56
            W Warszawie akurat jeśli chodzi o sklepy, to masz stanikowy raj :-)
            Mapa sklepów jest tutaj:
            stanikowamapa.prv.pl/
            Najlepiej podzwonić po sklepach i dopytać się o asortyment, bo czasem nie wszystko jest na stronach sklepów.

Jeszcze pytanie: czy zakładasz stanik tak, jak jest to opisane w wątku rozmiarowym i dokładnie wygarniasz? Czyli, cytuję: "Mierząc stanik:
            - dobrze włóż cały biust do miseczek zagarniając go też spod pach,
            [instrukcja wygarniania znajduje się tutaj:
            forum.gazeta.pl/forum/w,50580,89074532,89500954,Re_Wygarniamy_porzadnie_eee_.html
            - wyprostuj się,
            - podciągnij ramiączka,
            [sprawdzisz w ten sposób, czy miseczki nie są za małe]"
            • berenika80 Re: link do wątku o wygodzie 06.08.11, 12:40
              Dokładnie tak robię, jestem bardzo porządnym wygarniaczem :)
              • maheda Słuchaj, a Ty się w Triumpha nie zmieścisz? 06.08.11, 20:41
                Fakt, że tanich staników, to ta firma raczej nie ma.
                Za to jest szansa, że w dużych salonach będą mieli rozmiar 75G - sprawdź, może akurat będzie dobry?
                Ta firma ma to do siebie, że szyją staniki, które są szalenie delikatne i miłe dla skóry. Więc jeśli zmieścisz się w rozmiarówce, to możesz zyskać całkiem fajny stanik.
                • berenika80 Re: Słuchaj, a Ty się w Triumpha nie zmieścisz? 06.08.11, 20:46
                  Przed ciążą robiłam kilka podejść do Triumpha, ale coś mi nie leżały - też ze względu na ich niewyględność i brak frymuśnych elementów, no ale teraz mam inne priorytety i gładkość to mój number one :)
                  Pójdę więc poszukać, bo się ciebie słucham :)
                  • maheda Re: Słuchaj, a Ty się w Triumpha nie zmieścisz? 06.08.11, 20:48
                    No wyględne, to one nie są, niestety.

Ale mam jeden taki, strasznie stary, strasznie źle dobrany rozmiarowo, ale tak milutki i mięciutki, że do tej pory w nim śpię, jeśli się gorzej czuję.
                    • berenika80 Re: Słuchaj, a Ty się w Triumpha nie zmieścisz? 06.08.11, 21:06
                      Wygoda to jest teraz największa zaleta. Niestety niedługo będę musiała porzucić złudzenia, bo mam własny ślub i potrzebuję stanika bez ramiączek do sukienki, coś mi się zdaje, że raczej nie wbiję się w coś milutkiego, co mi utrzyma biust przy tańcowaniu z rzeszą wujków i dziadków...:)
                      • maheda Re: Słuchaj, a Ty się w Triumpha nie zmieścisz? 06.08.11, 21:08
                        Jeśli będziesz miała dobrze dopasowaną kieckę gorsetową, to stanik nie będzie aż tak istotny - byle trzymał.
                        Ale tym się będziesz martwiła później, jak już przyjdzie do kupowania kiecki :-)
                        • berenika80 Re: Słuchaj, a Ty się w Triumpha nie zmieścisz? 06.08.11, 21:20
                          No właśnie chcę, żeby było odwrotnie, bo sukienka jest szyta na miarę i chciałabym do przymiarek mieć już stanik na sobie, żeby potem nie lać łez szukając takiego, który nie będzie wystawał - sukienka jest bez ramiączek i dość wycięta.
                          Zamierzam więc tuż przed szyciem kupić bieliznę, i liczyć na cud, że biust przez te 3 tygodnie do wesela nie powiększy się o kolejny rozmiar..
                          • maheda Re: Słuchaj, a Ty się w Triumpha nie zmieścisz? 06.08.11, 21:26
                            Rozumiem...
                            To może Freya Deco strapless? Mocno wycięta i w miarę delikatna od strony piersi, bo termicznie formowana i bez szwów...
                            • berenika80 Re: Słuchaj, a Ty się w Triumpha nie zmieścisz? 06.08.11, 21:29
                              Hmm, miałam Freyę strapless przed ciążą (70F), i cierpiałam w niej. Strasznie mi się wbijają fiszbiny, i między piersiami tez jakoś ciasno - Freya każda mi bardzo zbiera biust do przodu i do siebie, i ten środek potrafi być za szeroki...
                              • maheda Re: Słuchaj, a Ty się w Triumpha nie zmieścisz? 06.08.11, 21:49
                                Uhm, rozumiem.
                                No, to skoro nie lubisz do przodu, to może Porcelanka Strapless w takim razie, Panache'a?
                                • berenika80 Re: Słuchaj, a Ty się w Triumpha nie zmieścisz? 06.08.11, 21:54
                                  Przymierzę w sklepie bez żadnych iprzedzeń oba, i dam znać :) Kształt piersi w ciąży tez mi się zmienił, skoro przybywa mnie w dziwnych miejscach.
                                  Przyszły tydzień spędzam w sklepach :)
                                  • berenika80 Re: Słuchaj, a Ty się w Triumpha nie zmieścisz? 08.08.11, 19:01
                                    Poszłam do Bra-dreams i nabyłam. Wielce jestem zadowolona - kupiłam sobie ciążówkę Alishia Panache'a, w rozmiarze o dziwo 70GG - i jeszcze mi hafka została na ewentualne grubnięcie.
                                    dzis będzie test, czy pojawią się fioletowe krechy :)
                                    • azymut17 Alisha 08.08.11, 20:41
                                      Jak już ją trochę ponosisz, to proszę zrecenzuj ją koniecznie w Katalogu:
                                      kataloglb.blox.pl/html
                                      i ewentualnie na forum. Pomoże to innym przy podejmowaniu decyzji zakupowych.
                                      Miłego noszenia :-) Jak zrobi się za ciasny, a miski będą dobre, to możesz za niewielkie pieniądze dokupić przedłużkę.
                                      • berenika80 Re: Alisha 08.08.11, 21:11
                                        Opiszę na pewno :) na razie wydaje mi się dość ciasna pod biustem, ale to podobno rozciągliwiec - ponosimy, zobaczymy.
                                        Ps. do napisania na grudniówkach, proszę proszę :)
                                        • azymut17 Re: Alisha 08.08.11, 22:54
                                          berenika80 napisała:
                                          > Ps. do napisania na grudniówkach, proszę proszę :)

O, fajnie się składa :-) Jest nas tu więcej, kojarzę jeszcze co najmniej 2 nicki :-)
                                          • berenika80 Re: Alisha 10.08.11, 09:36
                                            No i nie wiem. Rozciągnęła się ta Alishia nieco juz. Niestety, mimo że to miękka bawełna, ma szwy w poprzek miski, takie pionowe, i one mi się wbijają totalnie.

Moze jednak termicznie tłoczoną miskę? Juz sama nie wiem :(
                                            • azymut17 Re: Alisha 10.08.11, 10:04
                                              berenika80 napisała:

> No i nie wiem. Rozciągnęła się ta Alishia nieco juz. Niestety, mimo że to miękk
                                              > a bawełna, ma szwy w poprzek miski, takie pionowe, i one mi się wbijają totalni
                                              > e.

Taniej wyjdzie, jak sobie kupisz na razie gładkie wkładki laktacyjne. Może odseparują trochę szwy od ciała?
                                              • berenika80 Re: Alisha 10.08.11, 10:31
                                                Jesteś geniuszem. Biegnę do sklepu :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka