Dodaj do ulubionych

Jaki model stanika wybrać na początek?

06.08.11, 10:08
Witam,
Ostatnio mam ogromny problem z doborem odpowiedniego rozmiaru biustonosza. Kiedyś (dawno temu...) nosiłam standardowy rozmiar 75 B i było ok. Teraz, dwa lata po ciąży, przytyłam i wymiary mojego biustu bardzo się zmieniły:( Bardzo proszę o poradę, jaki stanik byłby dla mnie najlepszy. Chciałabym coś wygodnego, co ładnie podtrzyma mój biust. Do tej pory nosiłam staniki usztywniane, ale myślę, że mogłabym spróbować czegoś innego. Moje wymiary:
- pod biustem: 92-93 cm
- obwód biustu (pochylając się): 113 cm , a w pozycji wyprostowanej ok. 111-112 cm.
Wg tabeli rozmiarów brytyjskich powinnam nosić 38 (85) F.
Pozdrawiam i będę wdzięczna za rady:)
Obserwuj wątek
    • 1mokka Re: Jaki model stanika wybrać na początek? 06.08.11, 10:12
      Zamierzam kupić biustonosz przez internet (są tu różnorodne rozmiarówki) i bardzo proszę o rady, na co zwracać szczególną uwagę i jak w ogóle kupić biustonosz bez przymierzania.
      Czego na pewno nie kupować??? Jeśli można to doradźcie mi, proszę, konkretne firmy i modele.
      • azymut17 Re: Jaki model stanika wybrać na początek? 06.08.11, 12:08
        Niemożliwe jest doradzenie najlepszego modelu na początek, bo biusty oprócz rozmiaru różnią się też kształtem, konsystencją, wagą, wysokością zawieszenia itd. Osoba, która ma identyczne wymiary jak Ty, może potrzebować zupełnie innych staników, te same modele mogą leżeć na Was zupełnie inaczej i dla jednej być odpowiednie, a dla drugiej nieakceptowalne.

Dlatego na początek zawsze doradzam wizytę w dobrym sklepie stacjonarnym, gdzie pracują przeszkolone brafitterki niewciskające towaru klientom, ale nastawione na pomoc. Lista takich sklepów znajduje się tutaj:
        stanikowamapa.prv.pl/
        Jeśli zaś wizyta w takim sklepie jest z jakiś względów niemożliwa, wpisz się do tego wątku:
        forum.gazeta.pl/forum/w,32203,124234462,124234462,JAKI_POWINNAM_NOSIC_ROZMIAR_STANIKA_48.html
        Mierząc się dokładnie wg wytycznych z pierwszego posta. Tam doświadczone forumki doradzają w wyborze pierwszego rozmiaru na spróbowanie. Bo to, co wychodzi z tabelki, niekoniecznie musi być Twoim rozmiarem.

A zakupy w internecie to nie jest kupowanie bez mierzenia, tylko wypożyczenie za kaucją, by zmierzyć w jak najlepszych warunkach, bez pośpiechu, sprawdzić jak stanik leży pod bluzkami. Możesz też wtedy zrobić zdjęcia i wysłać do naszej zamkniętej galerii, gdzie (znowu) doświadczone forumki doradzają, czy dany model i rozmiar jest o.k.

> Czego na pewno nie kupować???
        Jedyne, co mogę napisać, to staniki usztywniane, bo w nich bardzo ciężko ocenić, czy rozmiar jest prawidłowy.
        • azymut17 P.S. 06.08.11, 19:21
          Zauważyłam, że już wcześniej wpisałaś się do rozmiarowego, więc rada nieaktualna.
          Jak już musiałabym podać jakieś konkretne modele, to polecałabym spróbowanie m.in. marek - modeli brytyjskich:
          Elomi - Caitlyn, jeśli lubisz wysoko zabudowane, zakrywające cały biust, ale bardzo wygodne
          Freya - Pollyanna, Arabella (jeśli wolisz do dekoltów), Rio
          Panache - Tango plunge, Tango balkonetka, Ariza, Emily, Andorra
          Fantasie - Savannah, Simone, Elodie

Mogłabym tak jeszcze długo, ktoś znający inne modele pewnie podałby inną listę :-)
          • 1mokka Re: P.S. 08.08.11, 14:12
            Dzięki serdeczne za informacje. Powoli się rozglądam. Bardzo podoba mi się Freya Polyanna i Fantasie Simone:) Mam nadzieję, że uda mi się coś dopasować. Pozdrawiam:)
            • myrtille Re: P.S. 08.08.11, 14:30
              U mnie pierwszym idealnie dobranym modelem była Polyanna. Uwielbiałam ją:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka