Dodaj do ulubionych

Problem z fiszbinami.

03.11.11, 17:41
Drogie Biuściaste!

Zostałam skierowana tu, aby umieścić osobny wątek. Liczę na Waszą pomoc.

Byłam ofiarą tzw. triumphu staników czyli jak większość Polek nosiłam zły rozmiar 75C/70D czyli tragedia. Od ok. 1,5 roku noszę już dobry rozmiar, a przynajmniej tak mi się wydaje.

Posiadam 4 staniki, które noszę na co dzień i jedne bez ramiączek na wyjścia ... bez ramiączek :) 1. Panache 65F Samanta 2. i 3. curvy kate 65G taki sam model w różnych kolorach, ale nie wiem jaki to model, nieusztywniany, miękki, dość zabudowany ale nie fullcup oraz 4. Freya 30F taki turkusowo-różowy, też nie znam nazwy modelu.

Mój problem polega na tym, że zawsze kiedy mierzę w sklepie staniki to najchętniej przymierzyłabym z coś z mniejszym obwodem, chociaż wiem, że to będzie za ciasne... Drugi problem to zawsze wbijające się fiszbiny pod pachami. Wbija się dokładnie końcóweczka fiszbiny, która na dłużą metę zostawia na skórze taki ślad przypominający siniaka.

Nie wiem z czego to wynika. Zostałam pouczona jak się zakłada stanik, nie mam wrażenia, że źle trzymają mi biust, choć czasami wydaje mi się, że robią się delikatne bułeczki nad górną linią stanika, jednak większa miseczka powoduje, że mam przestrzeń między materiałem a piersią przy górnej linii. Kiedyś jedna z brafitterek zaproponowała, żebym przymierzyła badrotkę i rzeczywiście biust wyglądał fajnie, ale chyba nie mogłabym na co dzień nosić takiego typu stanika. Nie wiem, może tak musi być i nic nie poradzę, ale chciałam się Was poradzić :)
Obserwuj wątek
    • ciociazlarada Re: Problem z fiszbinami. 03.11.11, 18:17
      Powodów może być wiele - pierwsze co mi przychodzi do głowy to Curvy Kate, w mniejszych rozmiarach znana z twardych, mordujących fiszbin. Mam 3 miękkie staniki tej marki i nie jestem w stanie wytrzymać w nich całego dnia.

Inne możliwe przyczyny to za duży rozmiar lub zbyt ciasny obwód, ale to ciężko stwierdzić przez internet.
    • maith Re: Problem z fiszbinami. 03.11.11, 19:31
      Pierwsze co mi przychodzi do głowy, to może wypróbuj Effuniaki?
      Mają niskie fiszbiny. Drugą opcją są fiszbiny elastyczne - te mają niektóre (ale nie wszystkie) Bestformy.
      Co do wbijania się krawędzi w biust, to faktycznie half-cupy byłyby tutaj lepsze, bo idą poziomo. Nie wiem, co masz na myśli pisząc o takim typie stanika, co Ci przeszkadza.
      W każdym razie w Effuniakach są też half-cupy, więc może przymierzyłabyś od razu half niskofiszbinowy... Wiele osób chwali je za wygodę.
      • szczeciniankawpoznaniu Re: Problem z fiszbinami. 04.11.11, 12:21
        Dziękuję za rady! Następnym razem będę pytała o elastyczne fiszbiny. Gadałam na ten temat z moją mamą wczoraj i doszłyśmy aż do budowy anatomicznej moich żeber! I rzeczywiście, może coś w tym jest, bo ja jestem dość wąska właśnie pod biustem. Wiele osób się dziwi, że mam taki mały obwód, bo nie jestem jakimś szczuplaczkiem.

No i następnym razem przy mierzeniu zwrócę się może w kierunku też tych innych miseczek, nie tylko bardzo pełnych.

Nawet nie wiedziałam, że jest takie określenie niskofiszbinowy. Będę musiała popytać w sklepie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka