Dodaj do ulubionych

Stanik dla cioci ;)

12.01.12, 15:47
Witajcie,
staram się nie tworzyć wątków,ale poproszę o konkretną poradę. Mam do ostanikowania ciocię,niedługo odwiedzi mnie w W-wie i chcę ją zabrać na stacjonarne zakupy. Kiedyś ją mierzyłam i z kalkulatora wyszły mi okolice 85J/80H bodajże (wymiarów niestety nie pamiętam),ale zamówione przez internet staniki były trochę za duże w tych rozmiarach. Do tego duża asymetria. Zastanawiam się gdzie w W-wie mogłabym się wybrać i jakie ewentualnie modele jej zaproponować, bo stanik musi być miękki i w jasnych kolorach, najlepiej bieli/kremu. Przeglądałam kiedyś stronę z ofertami sklepów (wg marek), ale chodzi mi o polecenie przez stanikomaniaczki jakiegoś modelu, którego będę szukać; sklepy natomiast chciałabym poprosić o informację, że mogłyby nas przyjąć na przymiarki i miałyby co zaproponować. Gdyby nie brzmiało to dość dramatycznie, to wyobraźcie ją sobie w bezfiszbinowym Triumphie 90D, w którym nie może wytrzymać bólu ramion...
Obserwuj wątek
    • an-olimatka Re: Stanik dla cioci ;) 12.01.12, 16:32
      Tu chyba nie można edytować postów? Powinno być, zdaje się: 85H/80J.
    • maith Re: Stanik dla cioci ;) 12.01.12, 18:06
      Ale miękkie w znaczeniu bezfiszbinowe, czy bez gąbki?
      Bo jak po prostu bez gąbki, to wejdź na Stanikową mapę
      stanikowamapa.prv.pl/

i sprawdź, które sklepy są najbliżej. Przejrzyj ich strony i się wybierzcie...
      Jak ciocia pomierzy staniki, to wybierze najwygodniejszy. Wygodne, bez gąbek i w dużym wyborze kolorów, też jasne, są np. Elomi czy Fantasie.
      Zresztą tu masz wątek o wygodzie
      forum.gazeta.pl/forum/w,32203,125042285,125042285,Kiedy_WYGODA_delikatnosc_jest_NAPRAWDE_wazna.html
      A wygoda pewnie będzie ważnym kryterium, szczególnie problemy z fiszbinami ktoś nieprzyzwyczajony może odbierać o wiele ciężej.
      • an-olimatka Re: Stanik dla cioci ;) 13.01.12, 12:30
        Zakładałam, że tylko bez gąbki, ale myślę, że gdyby było coś sensownego bezfiszbinowego to by się ucieszyła. Tylko nie sądziłam, że może być. Ofertę sklepów przejrzę, ale niektóre np. Biustokracja, do której mam stosunkowo blisko nie podaje dostępnej rozmiarówki - tą chyba tylko te, które mają też sprzedaż internetową?
        • maith Re: Stanik dla cioci ;) 13.01.12, 13:04
          Jak masz blisko do Biustokracji, to na Woli jest też Bra-Dreams, a tam mają też bodaj 2 modele bezfiszbinowe. Jaki bezfiszbinowce robią kształt to insza inszość - zawsze gorszy niż fiszbinowce, ale przy okazji niech ciocia przymierzy i te, nie wiadomo, co okaże się dla niej ważniejsze. Oni podają na stronie, co mają w jakich rozmiarach.
        • roza_am Re: Stanik dla cioci ;) 13.01.12, 13:39
          Biustokracja nie ma pełnego wyboru rozmiarów, dlatego lepiej się wcześniej u nich podpytać czy coś się znajdzie.
    • elaelisheva Re: Stanik dla cioci ;) 12.01.12, 22:28
      Na ból ramion to raczej polecałabym odciążające modele Anity z szerokimi ramiączkami. Co prawda w kręgach lobbystek noszą wdzięczne miano "chomąt", ale przy zmasakrowanych ramionach są super. Właśnie wypróbowałam na sobie, po latach noszenia dobranych przez brafitterki staników w końcu nie mam fiszbiny wbitej w pachę (albo dla odmiany w pierś - warianty zależne od modelu i firmy) i czuję jak powoli ramiona zaczynają dochodzić do siebie. Co prawda moje nie były aż tak zmasakrowane jak tu www.anita.com/pl-pl/Porada_i_serwis,Informacja_o_odciążaniu_i_dużych_miseczkach,Ryzyko_dla_zdrowia_przez_źle_dobrany_biustonosz ale swoje przeszły. I żeby nie było, rozmiar ten sam, co zawsze.... A skoro ciocia nosi triumpha, to raczej "chomąto" jej nie będzie straszne.
      • anna-pia Re: Stanik dla cioci ;) 12.01.12, 22:34
        Anita istnieje w podanym rozmiarze?
        • elaelisheva Re: Stanik dla cioci ;) 12.01.12, 22:37
          Do H na pewno (mam na sobie), niektóre modele do I.
          • kasica_k Re: Stanik dla cioci ;) 12.01.12, 23:25
            A czy to H jest równe brytyjskiemu? Kiedyś przymierzałam Anity i były to typowe rozmiary "kontynentalne" (G na mnie nie wchodziło). Za to mogę potwierdzić, że były świetnie wykonane i z dbałością o komfort (były to normalne modele, nie te szerokoramiączkowe, ale ramiączka były super mięciutkie i wygodne).
            • elaelisheva Re: Stanik dla cioci ;) 12.01.12, 23:45
              Raczej kontynentalne, niestety. Piszę "raczej" bo nie mam w tym momencie dobrego porównania. Anitę celowo kupiłam w zbyt dużym obwodzie, niejako leczniczo - muszę trochę luzu dać ciału i dać się wygoić wszystkim rankom i otarciom postanikowym. Elomi 75 HH było dla mnie nie do noszenia (ale raczej z powodu fatalnych misek), Prima Donna 80H była ok, Freya 36H ma zbyt luźny obwód. Anita bezfiszbinowa 80 H jest w zasadzie ok, docelowo pewnie się skuszę na jakąś 75 I, a to będzie do spania. Dopiero w tej Anicie poczułam jak bardzo mam zniekształcone ścięgna i mięśnie na ramionach... Po kilku dniach zmienia mi się powoli ułożenie całej górnej części ciała, sama jestem ciekawa co będzie dalej.
              • turzyca Re: Stanik dla cioci ;) 13.01.12, 09:29
                36H ma zbyt luźny obwód. Anita bezfiszb
                > inowa 80 H jest w zasadzie ok, docelowo pewnie się skuszę na jakąś 75 I, a to b
                > ędzie do spania.

Czy ja dobrze rozumiem, ze przesiadlas sie z brytyjskiego 80H przewidzianego na 116 cm w biuscie na niemiecka Anite przewidziana zgodnie z tamtejsza norma na 107 cm w biuscie i jest ok?
                Nie masz wrazenia, ze to swiadczy o tym, ze ktorys z tych stanikow nie byl dobrany prawidlowo?
                • elaelisheva Re: Stanik dla cioci ;) 13.01.12, 10:35
                  Freya 36H jest zbyt luźna w obwodzie, PrimaDonna 80H to jest w zasadzie kontynentalna rozmiarówka.
                  Rozmiarówka Anity ma troszkę inne założenia - tam nie wygarnia się do miseczki wszystkiego spod pachy i jeszcze z pleców i chyba jest to ta koncepcja, która lepiej pasuje do mojej anatomii.
                  Po tych baaaardzo ciasnych pod biustem stanikach teraz cały czas mam wrażenie, że jest za luźno, ale to jest tylko wrażenie. Nie jestem "przepołowiona" stanikiem i czuję się z tym znakomicie. Biust wygląda przyzwoicie, ostatecznie nie muszę przecież nosić tacy z kawą na biuście.
                  Kiedyś przeczytałam w internecie komentarz stanikowy, że gdyby to mężczyźni nosili biustonosze, to już dawno postęp w tej dziedzinie byłby "kosmiczny" - żaden facet nigdy w życiu nie nosiłby czegoś tak niewygodnego jak biustonosz... I chyba coś w tym jest, ja w każdym razie wyrosłam już z brafitterskich kanonów i chcę mieć na codzień wygodę. Na wielkie wyjście to mogę się parę godzin przemęczyć...
                  No i jakość materiałów i szycia jest w Anicie znakomita, nic nie gryzie - zrobiłam się ostatnio bardzo wrażliwa.
                  No i już dawno doszłam do wniosku, że nie ma dla mnie stanika idealnego, więc szukam chociaż dobrego i wygodnego.
                  • an-olimatka Re: Stanik dla cioci ;) 13.01.12, 12:33
                    A czy Anita w dużych rozmiarach jest gdzieś w Warszawie do przymierzenia stacjonarnie? W tabeli zawierającej ofertę sklepów na stanikowej mapie nie jest chyba uwzględniona? Z Anitą miałam styczność, bo zamawiałam przez internet karmniki (bodajże z Gdańska) i rzeczywiście jest wygodna, choć niepiękna, ale akurat cioci na estetyce najmniej będzie chyba zależało.
                    • clarisse Re: Stanik dla cioci ;) 13.01.12, 12:43
                      Jakaś Anita jest chyba w Bra Dreams.
                      Ale wiesz, jeśli Twojej cioci wychodzi BRYTYJSKA miseczka H lub J... to na Anitę nie ma najmniejszych szans, nie wiem czy jest się o co zabijać.
                    • elaelisheva Re: Stanik dla cioci ;) 13.01.12, 20:15
                      Jest Anita w dużym wyborze w al. Jerozolimskich, koło Emilii Plater. Byłam tam dzisiaj i mają tego full wypas. Na pewno coś cioci dobierzesz. Ceny circa takie jak w sklepie internetowym.
                  • roza_am Re: Stanik dla cioci ;) 13.01.12, 13:47
                    > Rozmiarówka Anity ma troszkę inne założenia - tam nie wygarnia się do miseczki
                    > wszystkiego spod pachy i jeszcze z pleców i chyba jest to ta koncepcja, która l
                    > epiej pasuje do mojej anatomii.

Co ma sposób zakładania stanika do rozmiarówki, w jakiej jest szyty? Przecież staniki Elomi czy innych marek też możesz nabyć w niewłaściwym rozmiarze i zakładać bez wygarniania skoro tak wolisz.

I ch
                    > yba coś w tym jest, ja w każdym razie wyrosłam już z brafitterskich kanonów i c
                    > hcę mieć na codzień wygodę. Na wielkie wyjście to mogę się parę godzin przemęcz
                    > yć...

Prawidłowo dobrany stanik, to także wygodny stanik. Jeśli bra-fitterka dobiera ci stanik niewygodny i pomimo twoich zastrzeżeń mówi, że tak ma być (znaczy niewygodnie), to nie ma racji. Bra-fitting został wymyślony po to, aby wreszcie było w stanikach wygodnie, a nie na odwrót.
                    • elaelisheva Re: Stanik dla cioci ;) 13.01.12, 20:19
                      Zgadzam się z Tobą, chociaż nie do końca. Ja jeszcze nie trafiłam na wygodny stanik.
                      A brafitterek "zaliczyłam" kilka, nie liczę tych tzw. przszkolonych sprzedawczyń.
                  • anna-pia Re: Stanik dla cioci ;) 13.01.12, 14:00
                    elaelisheva napisała:

> Rozmiarówka Anity ma troszkę inne założenia - tam nie wygarnia się do miseczki
                    > wszystkiego spod pachy i jeszcze z pleców i chyba jest to ta koncepcja, która l
                    > epiej pasuje do mojej anatomii.

Czyli Anita zakłada, że biust należy upchnąć pod pachy, rozsmarować po klatce piersiowej i będzie dobrze?

> ja w każdym razie wyrosłam już z brafitterskich kanonów i c
                    > hcę mieć na codzień wygodę. Na wielkie wyjście to mogę się parę godzin przemęcz
                    > yć...

Piszesz nieprawdę, sugerując, że brafitting zakłada, ze biustonosz ma być niewygodny. Podstawą brafittingu jest dopasowanie wygodnego stanika.

> No i jakość materiałów i szycia jest w Anicie znakomita, nic nie gryzie - zrobi
                    > łam się ostatnio bardzo wrażliwa.

To bardzo dobrze, że nie gryzie, to stanik, a nie włosiennica.

> No i już dawno doszłam do wniosku, że nie ma dla mnie stanika idealnego, więc s
                    > zukam chociaż dobrego i wygodnego.
    • anna-pia Re: Stanik dla cioci ;) 12.01.12, 22:31
      Elomi Caitlyn i generalnie Elomi. Ma je na pewno Peachfield (Żoliborz).
      • elaelisheva Re: Stanik dla cioci ;) 12.01.12, 22:36
        W moim rozmiarze fiszbina Elomi kończy mi się na plecach, to jest dopiero przeżycie! Ale ma plus - nie wbija mi się w pachę... Po godzinie w tym staniku mam ochotę rozebrać się bez względu na okoliczności. Po kilku "podejściach" do niego zrezygnowałam i teraz ozdabia szufladę.
        Ale to pewnie zależy od anatomii.
    • clarisse Re: Stanik dla cioci ;) 13.01.12, 11:50
      No więc tak.

Rozumiem, że pytasz o konkretny model i to jeszcze w odpowiednim kolorze, ale przy tak zadanym pytaniu szansa na to, że w sklepach akurat będzie dokładnie to, czego szukasz, jest nieduża. A szansa, że to NA PEWNO będzie pasować, jeszcze mniejsza. Więc może postawić na zmierzenie kilkunastu modeli i wybranie jednego, który spełnia największą ilość kryteriów? Bo wiesz - czasem jest tak, że kobieta mówi "tylko białe" - a jak już zmierzy "pasujący" to nagle się okazuje, że kolor przestaje mieć znaczenie.

A na długo ciocia przyjeżdża?

Ja bym zaproponowała przejrzenie sklepów na Stanikowej Mapie (zalinkowana wyżej) i zrobienie sobie przejażdżki po sklepach. Zakup na końcu, jak obczaicie więcej niż jeden sklep.

-> Wersja mini tego pomysłu to Bra Dreams + Dopasowana (są w różnych miejscach, ale przejeżdżasz jednym tramwajem, przejazd ok. pół godziny). (Widzę, że w Bra Dreams jest Elomi, wprawdzie nie w wymaganych kolorach, ale... Ponoć to dobry stanik dla dużych biustów i większych obwodów.)
      -> Druga wersja mini to Secret Hills (Kabaty) i AishaBra (niedaleko stacji eee... cholera? Służew?) - obie na linii metra - ale tu niestety nie wiem jak z dostępnością i różnorodnością modeli. No i uczciwie mówię, nie byłam w Secret Hills.

Inne wersje znajdziesz na mapie na pewno :) Chodzi o to, by obskoczyć jak najwięcej sensownych sklepów. Warto najpierw podzwonić do sklepów i upewnić się - czy są rozmiary TE I OKOLICZNE. I w ilu modelach. I przygotować ciocię na to, że niekoniecznie od razu kupicie.

Nie sądzę, żeby na ból ramion pomagały podkładki - raczej dobrze dobrany biustonosz.

No i jeszcze pytanie o te staniki zamówione przez Internet - czy widziałaś jak ciocia je mierzy? czy na pewno dobrze je zakładała? bo przy dużym biuście wygarnięcie i ułożenie może oznaczać miskę w górę, jeśli nie więcej.

Może tym bardziej dobrze by było, żeby ciocia pomierzyła kilka staników przy brafitterce. Nawet jak nic nie znajdzie, łatwiej jej będzie potem ocenić jak leżą te z internetu. Po sobie wiem, że człowiek nawet uświadomiony czasem ma kłopot z oceną tego, czy pasuje.

No a co do asymetrii, to są Effuniaki specjalnie do redukcji asymetrii - ale one niestety 1) nie są miękkie 2) mają inną rozmiarówkę niż brytyjczyki 3) stacjonarnie w Warszawie są tylko w Dopasowanej i w Biustokracji i trzebaby zadzwonić w jakich zakresach rozmiarowych są dostępne w sklepach i czy warto jechać je mierzyć 4) ... i czy akurat te od asymetrii...

Więc może to na później? :)
      • an-olimatka Re: Stanik dla cioci ;) 13.01.12, 12:42
        Właśnie dlatego, że mam wątpliwości czy uda nam się coś kupić, chciałabym zrobić wcześniejsze rozeznanie - też żeby jej od razu nie zniechęcić do idei ;) Nie wiem jeszcze dokładnie ile będziemy miały czasu, bo to też będzie zależało od tego czy ja dzieci komuś sprzedam na ten czas ;), ale optymistycznie zakładam, że jakąś wyprawę po kilku sklepach uda nam się zorganizować. Do Bra Dreams na pewno, bo to tuż koł mnie, a chciałam jej też BiuBiu pokazać. Fajnie, że mają Elomi, bo to chyba od niedawna?
        Co do zakupów przez internet: gdy (po moim nawróceniu) zobaczyłam jak ona wygląda zrobiłam szybką akcję zamówienia wszystkich staników w tych okolicach rozmiarowych w Peachfield, żeby sobie poprzymierzała. Widziałam jak to robiła, ale ja na domorosłą brafitterkę się, póki co, nie nadaję i dlatego też chciałabym, żeby ją zobaczył i pomierzył fachowiec w tej dziedzinie. Z tamtych staników zostawiła sobie chyba właśnie jakieś Elomi (nie Caitlyn, ale nie mogę sprawdzić, bo Peachfield po zmianie strony usunął historię zamówień) - narzekała potem trochę na fiszbiny i nie wiem czy go nosi, czy wróciła do swojego Triumpha.
        Wielkie dzięki wszystkim za rady! :)
        • bra-dreamerka Re: Stanik dla cioci ;) 13.01.12, 21:47
          Zapraszam serdecznie,

Postaramy się ciocię ostanikować :), pokażemy na spokojnie o co w tym wszystkim chodzi. Na pewno w nic na siłę nie ubierzemy. Tak jak było już napisane; Anita nie ma rozmiarówki na angielskie H. Spróbujemy z elomi, ale może i polska Dalia się sprawdzi- zobaczymy.
          Do zobaczenia
          Dorota
          • an-olimatka Re: Stanik dla cioci ;) 16.01.12, 14:15
            Bardzo dziękuję za zaproszenie! :)
            Pojawimy się, ale jakoś w pierwszych dniach lutego. Czy lepiej wcześniej zadzwonić i umówić się konkretnie czy wystarczy po prostu wpaść?
            • bra-dreamerka Re: Stanik dla cioci ;) 16.01.12, 18:43
              Witam,
              Nie ma potrzeby się umawiać, ale będzie mi miło również Was obie Panie gościć osobiście. Ja ostatnio trochę wybywam z Salonu i pojawiam się około 15- tej, ale zawsze jest moja córka- która świetnie sobie radzi z ciociami, babciami :)- pomimo Jej wieku.
              Zatem może proszę zadzwonić- to się umówimy :)
              Zapraszam
              Dorota
      • kis-moho Re: Stanik dla cioci ;) 13.01.12, 13:33
        > -> Druga wersja mini to Secret Hills (Kabaty) i AishaBra (niedaleko stacji
        > eee... cholera? Służew?)

Metro Stokłosy. Ale tam bym najpierw zadzwoniła, bo ostatnio jak byłam rzuciły mi się w oczy raczej Gossardy i Curvy Cate (ale ja szukałam w zupełnie innych okolicach rozmiarowych). Effuniaków na pewno nie mają.
        • clarisse nie no, effuniaków nie 13.01.12, 15:01
          Niedawno był taki wątek, i wyszło że w Warszawie Effuniaki ma tylko Dopasowana i Biustokracja, a i to nie w pełnej rozmiarówce.

Chodziło mi raczej o pokazanie, że można połączyć wizytę w kilku sklepach z bra-fittingiem, żeby więcej przymierzyć. Bo osobiście nie wierzę w sukces w żaden inny sposób jak przymierzenie jak największej ilości staników. :)
    • an-olimatka Re: Stanik dla cioci ;) 09.02.12, 23:25
      Witajcie,
      chciałam jeszcze raz podziękować za porady, a zainteresowanym zdać relację.
      Szczególne podziękowania kieruję do Bra-dreamerki, która nie dość, że w siarczysty mróz otworzyła nam sklep poza normalnymi godzinami otwarcia to jeszcze po napojeniu herbatą z sokiem malinowym, sprawnie i zdecydowanie, a przy tym bardzo serdecznie ubrała ciocię w Elomi Caitlyn (czarne! ;)), w którym to staniku ciocia wyszła ze sklepu i po stwierdzeniu, że już nigdzie nie jedzie, spędziła w nim cały dzień :)
      Potem wprawdzie musiała zrobić sobie kilka dni przerwy, ale dzielnie nadal się przyzwyczaja. Mam nadzieję, że tym razem jej się uda.
      • bra-dreamerka Re: Stanik dla cioci ;) 29.02.12, 18:03
        Droga An-olimatko,
        Bardzo dziękuję za przemiłą wizytę i cieszę się że Ciocia była i jest zadowolona z dobranego rozmiaru i modelu. Trzymam kciuki za Ciocię.
        Pozdrawiam
        Dorota
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka