Dodaj do ulubionych

jak wygoić skórę ?

21.02.12, 21:09
wrzucenie kilku (nastu) kilogramów zaskutkowało wzrostem obwodu - wytarłam sobie dziury pod obwodem biustonosza - ślad utrzymuje się nawet po przerwie nocnej i naskórek jest wytarty
jak to wygoić?
obwody mam już z przedłużkami więc nie cisną, miski nie uległy zmianie
nie nosić nic?
Obserwuj wątek
    • anna-pia Re: jak wygoić skórę ? 21.02.12, 21:49
      Bepanthen, Alantan... Tłuste i gojące, powinno pomóc.
    • maith Re: jak wygoić skórę ? 21.02.12, 21:56
      Hmm, ja bym tu wypróbowała np. krem z rokitnikiem.
      Kosztuje grosze (zwykle ok. 10 zł) a pomaga szybko regenerować skórę.
      To jest tak, że on z jednej strony działa jak bomba witaminowa, z drugiej jest dość gęsty, więc można go też uznać za mechaniczną ochronę.
      Ja go kupuję w pobliskim sklepiku, ale w ogóle wygląda tak
      Sam olej z rokitnika widziałam też w sklepach ze składnikami do kremów.
      • borsuczy_los Re: jak wygoić skórę ? 21.02.12, 22:31
        Na początek radziła bym wyeliminować czynnik drażniący skórę, skora notorycznie drażniona i pocierana nie ma szans się wygoić, nawet smarowana rożnymi preparatami. Rano i wieczorem- dezynfekcja miejsc podrażnionych + krem gojący np. cicalfate avene antybakteryjny. Zostaje problem biustonosza :(
        • maith Re: jak wygoić skórę ? 22.02.12, 00:25
          Właśnie dlatego, że może być problem z usunięciem na dłuższy czas przyczyny - biustonoszy jako takich, to podałam rozwiązanie wypróbowane w sytuacjach, kiedy przyczyny usunąć się nie da. W takich skrajnych sytuacjach stosowany bywa też Sudocrem.
    • asiek_asiekowaty Re: jak wygoić skórę ? 21.02.12, 23:35
      Nie nos najlepiej biustonosza jesli mozesz przez kilka dni albo nos jakis najdelikatniejszy. Polecam smarowanie otarc Alantanem Plus w kremie - ma fajne konsystencje kremu, latwo sie aplikuje i szybko wchlania, wiec nie utlusci ubrania. kosztuje ok 6 zl. Idealnie sprawdza sie tez przy poparzeniach, podraznieniach, po depilacji.
    • milstar Re: jak wygoić skórę ? 22.02.12, 00:10
      To ja dorzucę jeszcze maść Ziajka dla mam na podrażnione brodawki
      • wielebnna Re: jak wygoić skórę ? 22.02.12, 21:12
        dziękuję bardzo
        natłuszczam natłuszczam a przebiegnę się do apteki po zalecane maści
    • marikooo Solcoseryl 22.02.12, 21:24
      Na wszystkie ranki, otarcia, skaleczenia, odleżyny, afty itp.
      www.solcoseryl.pl/
      Nie znam drugiego preparatu, który tak przyspieszałby gojenie.
      • wwwwiedzma Re: Solcoseryl 01.03.12, 23:26
        Miałam kiedyś i maść i żel (najpierw na taką praktycznie otwartą ranę należało aplikować żel, a potem jak już się zasklepiła, to maść), rewelacyjnie przyśpieszały gojenie. Tylko wtedy (to już parę lat temu było) nie były dentystyczne, a ogólnego zastosowania.
        Ale działały jak złoto. To fakt.
    • madzikmedzik Re: jak wygoić skórę ? 01.03.12, 22:36
      Ja do dezynfekcji używałam octeniseptu. Do tego maść nagietkowa - nie zawodzi mnie przy otarciach, podrażnieniach czy nawet wysychającej nagminnie skórze wokół ust i na płatkach nosa (dobrze, że już nie ma mrozów).
      No i na czas leczenia noś luźniejszy obwód, żeby nic tam znowu się nie zaogniło :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka