Dodaj do ulubionych

jak powinien leżeć miękki stanik bez fiszbin?

29.02.12, 12:16
W szczególności czy powinien rozdzielać piersi tj. przylegać do ciała między piersiami na całej swojej długości? Czy to w ogóle fizycznie możliwe? Do tej pory nosiłam biustonosze z fiszbiną, często usztywniane, teraz karmię i niestety nie jestem w stanie kupić żadnego, w którym fiszbina nie wbijałaby mi się w piersi;-( Byłam w polecanym na tym form sklepie Lady's Place, gdzie ekspedientka wbiła mnie w miękki stanik bez fiszbin. Ładnie trzyma i jest wygodny, ale zbija piersi w jedną masę. Na moje pytanie jak w temacie pani powiedziała, że ta zasada "nie do końca ma zastosowanie do miękkich staników". Czy to prawda?
Obserwuj wątek
    • konwalia-82 Re: jak powinien leżeć miękki stanik bez fiszbin? 29.02.12, 12:48
      nieprawda, w miarę przylegał mi na mostku karminik royca
      za to karnik panache robił jeden nalesnikocyc i jeszcze w ciagu dnia było gorzej

ja teraz karmie w effuniakach z odpinanyi ramiączkami i żałuję, ze tak późno
      • alladyna1986 tak samo ze sportowymi i słowo o Doreen 06.03.12, 10:38
        Zgadzam się z dziewczynami;) Na zdecydowanej większości biustów stanik bez fiszbin nie będzie przylegał na mostku w dobrym rozmiarze. Może przylegać, jeśli będzie za duży, ale nie o to przecież chodzi.
        Mam kilka bezfiszbinowców w różnych wersjach i żaden nigdy mi nie przylegał;) Czy to zupełnie miękki /shock absorbery/, czy usztywniany /mam z SH stanik dla amazonek/, czy karmnik /royce sofie i candy/.

Taki miękkus musiałby mieć specjalną konstrukcję, żeby rozdzielał piersi i przylegał. O ile w fiszbinowcu na rozdzielenie pracują fiszbiny, o tyle w bezfiszbinowcu trzeba by zmienić całą konstrukcję miski. Ale to by oznaczało powrót do dziobaków typu Doreen.;) Czyli: podwieszenie misek w ramce okalające biust, tak żeby od dołu obwodu przez mostek nad piersią do ramiączek szedł jeden pas materiału. Jak będzie naciągnięty i przytrzymany przez ramiączka i obwód, to ma szansę przylegać. Tyle że ciężko byłoby wyjmować pierś z takiego stanika.

Takim dziobakiem jest np. Shock Absorber B109, ale nawet w nim mostek mi nie przylegał, choć było blisko;) Tak samo we Frei Active, tej bez fiszbin, prawie identyczny krój.
        We wszystkich pozostałych sportowcach również tkanina wisiała nad mostkiem.

Miękkusy musiałyby mieć jakąś specjalną naprężoną błonę układającą się prostopadle do ciała, żeby mostki w nich przylegały i rozdzielały piersi;)

A skoro już o Doreen... widziałyście te zdjęcia Doreen w 34K i 36K?
        >> curvywordy.blogspot.com/2012/01/my-quest-for-sleep-bra-triumph-doreen.html
        Biały jest chyba za duży i dlatego bardziej rozstawia.
        IMO ten stanik nie jest zły. Wręcz przeciwnie, może być naprawdę świetny, przydatny;) W dobrym rozmiarze całkiem dobrze rozdziela piersi. Jego jedyne wady to retro kształt, który dzisiaj rozmija się z gustem młodych użytkowniczek, i drapiący materiał... ale jeśli chodzi o podtrzymanie, to Doreen wśród bezfiszbinowców wypada bardzo dobrze. Niesprawiedliwe jest ocenianie tego modelu przez pryzmat wszystkich jego złych dopasowań.
        Mając do wyboru wał jednopierśny albo rakietki, wybiorę rakietki.
        • alladyna1986 Re: tak samo ze sportowymi i słowo o Doreen 06.03.12, 10:46
          I jeszcze porównanie Sofie i Doreen na tej samej osobie:

Sofie curvywordy.blogspot.com/2012/01/my-quest-for-sleep-bra-panache-sophie.html
          Doreen curvywordy.blogspot.com/2012/01/my-quest-for-sleep-bra-triumph-doreen.html

Jak dla mnie Doreen wygrywa zdecydowanie, mimo retro kształtu. W Sofie miski kończą się na plecach i dziewczyna pisze, że nie zapewniają podtrzymania.
        • clarisse słowo o Doreen 06.03.12, 11:29
          > A skoro już o Doreen... widziałyście te zdjęcia Doreen w 34K i 36K?
          > >> rel="nofollow">curvywordy.blogspot.com/2012/01/my-quest-for-sleep-bra-triumph-doreen.html
          > Biały jest chyba za duży i dlatego bardziej rozstawia.
          > IMO ten stanik nie jest zły. Wręcz przeciwnie, może być naprawdę świetny, przyd
          > atny;) W dobrym rozmiarze całkiem dobrze rozdziela piersi. Jego jedyne wady to
          > retro kształt, który dzisiaj rozmija się z gustem młodych użytkowniczek, i drap
          > iący materiał... ale jeśli chodzi o podtrzymanie, to Doreen wśród bezfiszbinowc
          > ów wypada bardzo dobrze. Niesprawiedliwe jest ocenianie tego modelu przez pryzm
          > at wszystkich jego złych dopasowań.
          > Mając do wyboru wał jednopierśny albo rakietki, wybiorę rakietki.

Matkoświęto!!! Doreen z miseczką K?! Teraz?! Dlaczego tego nie było 20 lat temu?

Nie nabijam się wcale, Doreen 20 lat temu była najlepszym stanikiem na rynku na duży biust: trzymała. Oczywiście rozmiarówka kończyła się na DD - po wyjściu z 75DD można było wejść co najwyżej w 80DD a potem 85DD. Więc gdy się wyszło z rozmiarówki, nie trzymała już dobrze, a tylko tak sobie. Gdyby WTEDY można ją było kupić w obwodach od 65, z miskami do powiedzmy H, byłaby pewnie odpowiednikiem Panache Tango :)

Ze swoim - nie wiem ile wtedy mającym biustem, ale obstawiam że pewnie jakieś brytyjskie 65GG-H - po stokroć wolałam Doreen 80DD od Felin różnorakich w rozmiarze 75F. Bo mimo pełnej świadomości niedopasowania, w Doreen mogłam stworzyć wrażenie, że biust jest w dobrym staniku i mogłam się łudzić, że jest podtrzymany. W Felinach po prostu nieestetycznie mi się wylewało, a o podtrzymaniu nie było mowy. No i cena tych Felin wynosiła 2xDoreen albo 3xDoreen.
    • mam_to_w_nosie Re: jak powinien leżeć miękki stanik bez fiszbin? 29.02.12, 13:55
      Moim zdaniem (popartym jedynie własnym, nabiustnym doświadczeniem) to nieprawda.
      Panachowa Sophie bez fiszbin całkiem przyzwoicie rozdzielała mi piersi dając przy okazji ładny kształt.
    • azymut17 Re: jak powinien leżeć miękki stanik bez fiszbin? 29.02.12, 14:45
      Widać zależy to od biustu, bo ja w przeciwieństwie do przedpiszczyń nie mam szans na przyleganie materiału pomiędzy piersiami w miękkich karmnikach. Mierzyłam Panache Sophie (ten robił największy jednobiust), Freya Kelly, HotMilk Blaze, Tantalised, Cake Lingerie Toffee i wszystkie robiły mi krechę pomimo skromnego 32E/30F :-)
      Tak więc brafitterka miała rację. BTW są staniki z fiszbinami, które też pomimo dobrego rozmiaru nie będą przylegać na mostku - w większych rozmiarach (powyżej G) robiła tak np. Freyowa Pollyanna.
      • kasienka.body zgadzam się z azymut 29.02.12, 15:21
        co do słowa :)
        • maheda ja też! n/t 29.02.12, 19:15

• maith Re: jak powinien leżeć miękki stanik bez fiszbin? 29.02.12, 15:38
      Na pewno nie ma co ich porównywać ze stanikami na fiszbinach. Jak ktoś znajdzie lepszy przykład, to sama będę wdzięczna za podanie :)
      Ale generalnie kształt jest o wiele gorszy niż w stanikach fiszbinowych, natomiast w którą stronę, to jak widać różnie bywa.
      Nie wiem, czy to zależy od ludzia, czy od firmy, ale ja mierzyłam Royce i biust mi rozstawiał na boki. A nie mam naturalnie jakoś specjalnie rozstawionych piersi.
      O przyleganiu do mostka nie ma co marzyć ;)
    • zolwiktuptus Re: jak powinien leżeć miękki stanik bez fiszbin? 29.02.12, 15:49
      Dzięki dziewczyny. To co piszecie utwierdza mnie w moich dotychczasowych przemyśleniach - mierzyć, mierzyć i jeszcze raz mierzyć. Może w końcu trafię na idealny karmnik ...
    • maith Inne opcje 29.02.12, 16:16
      Na marginesie - czy mierzyłaś staniki z miękkimi fiszbinami?

A wątek o stanikach naprawdę wygodnych i delikatnych, czytałaś? :)
      forum.gazeta.pl/forum/w,32203,125042285,125042285,Kiedy_WYGODA_delikatnosc_jest_NAPRAWDE_wazna.html
    • zolwiktuptus Re: jak powinien leżeć miękki stanik bez fiszbin? 29.02.12, 22:07
      Mam jeden z fiszbiną żelową (Alles), ale niestety ona też wbija mi się w pierś, kiedy karmię na leżąco. Może to dlatego. że fiszbina nie obejmuje mi całkowicie piersi (stanik nie przylega do mostka). Kupiłam go zaraz po porodzie kiedy okazało się, że wszystkie staniki zakupione półtora tygodnia wcześniej są o jakieś 3 rozmiary za małe;-) i szybko znienawidziłam, bo masakrował mi biust. Przy okazji chciałam Was zapytać, czy jest jakaś szansa, że po skończeniu karmienia będą na mnie pasować biustonosze sprzed ciąży? Mam mnóstwo ładnych kompletów i strasznie ich żałuję;-(
      • k_linka Re: jak powinien leżeć miękki stanik bez fiszbin? 29.02.12, 23:32
        A mozesz napisac, jaki stanik ladnie trzyma i jest wygodny? Ja jeszcze nie mialam do czynienia z karmnikiem, ktory dawalby choc znosny ksztalt piersi. Ani takim, ktory przylegalby do mostka.

Przy okazji pozale sie, ze nawet dobrac sobie porzadnie stanika nie moge, bo u mnie piers po karmieniu a taka wezbrana na maxa to ze 4 miski roznicy
        • zolwiktuptus Re: jak powinien leżeć miękki stanik bez fiszbin? 01.03.12, 15:12
          Ten stanik, o którym pisałam na początku wątku to Hotmilk Eclipse. Jest naprawdę wygodny i miękki, a przy tym całkiem przyzwoicie trzyma biust. Niestety nie przylega do mostka (co najmniej u mnie) i nie jest to kwestia za małej miski, bo mierzyłam większą i już się marszczyła. Zauważyłam jednak, że dzięki temu że piersi są zbite zdecydowanie wyglądają na mniejsze (ja akurat jestem z tego zadowolona) i w tym staniku bez problemu dopinam się w koszule sprzed ciąży. Musiałabyś go zmierzyć, bo z tego co czytam na tym forum wynika, że to co dobre dla jednego biustu niekoniecznie sprawdza się na innym np. zachwalany tu Alles mimo przystępnej ceny i dość przyzwoitej jakości materiału według mnie jest porażką. Zmierzyłam kilkanaście staników różnych modeli i w rozmiarów i nic na mnie nie pasowało. Doskonale Cię rozumiem, bo ja też nie jestem w stanie kupić dobrego karmnika. Z zakupów w necie w ogóle zrezygnowałam, bo miałam tylko problem z odsyłaniem.
          • maith Re: jak powinien leżeć miękki stanik bez fiszbin? 01.03.12, 18:11
            Ale coś Ci się dzieje oprócz tego, że nie przylega do mostka?
            Bo te staniki z założenia zapewniają większą wygodę kosztem tego, że... no fiszbinowce to to nie są ;)
            Jeśli przyzwoicie trzyma biust, miska na pewno nie jest za mała, a jest dodatkowo bardzo wygodny, to nie ma co marudzić. Więcej się z bezfiszbinowca nie wyciśnie :)
            • zolwiktuptus Re: jak powinien leżeć miękki stanik bez fiszbin? 02.03.12, 17:09
              No właśnie nie przylega i robi krechę między piersiami. Na zdjęciach modelka ma w nim dwie wyraźnie rozdzielone piersi a nie jedną zbitą masę /też w innych miękkich modelach/, ale z tego co piszecie wynika, że tak to wygląda tylko na nielicznych biustach;-(
              • maheda Re: jak powinien leżeć miękki stanik bez fiszbin? 02.03.12, 17:19
                Z każdym zdjęciem moja nieletnia córka z uzdolnieniami i zacięciem w kierunku grafiki komputerowej może zrobić niemal wszystko.
                Zdjęciami bym się nie sugerowała.
      • anna-pia Re: jak powinien leżeć miękki stanik bez fiszbin? 02.03.12, 17:47
        zolwiktuptus napisała:

> Przy
        > okazji chciałam Was zapytać, czy jest jakaś szansa, że po skończeniu karmienia
        > będą na mnie pasować biustonosze sprzed ciąży?

Jest szansa i to jedyna odpowiedź, jaką możesz dostać. To jest loteria. Zmierzysz je po zakończeniu karmienia, 3 miesiące później i zobaczysz.
        • maheda Re: jak powinien leżeć miękki stanik bez fiszbin? 02.03.12, 18:25
          I jeszcze kolejne 3 miesiące później.
          Wg doradców laktacyjnych biust się regeneruje przez 6 miesięcy od zakończenia karmienia. Tj. odbudowuje się wtedy tkanka łączna i tłuszczowa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka