Dodaj do ulubionych

jak nie zniszczyć stanika w praniu?

20.04.12, 16:55
zepsułam już 2 sztuki przez własną głupotę (choć przez całe życie wrzucam staniki bezpośrednio do pralki i nigdy nic się nie działo-a ostatnio te 2 poleciały :()
wiem,że są kule do prania i woreczki-ale nie wiem ile to wart5e.
możecie mi coś polecić ?
z góry dzięki
Obserwuj wątek
    • anka_z_lasu Re: jak nie zniszczyć stanika w praniu? 20.04.12, 17:15
      No jak fiszbiny w pralce to tylko w woreczku, moim zdaniem. Te usztywniane dają radę. O taki np: www.img.chh.pl/large_size/a7700a84eefe5d250dae7261d22503e3.jpg
      Ale nie polecę konkretnego, bo swoje woreczki kupowałam w sklepie typu "wszystko za 4 zł" ;) Bywają w Biedronkach i Lidlach.
      • kasica_k Re: jak nie zniszczyć stanika w praniu? 20.04.12, 17:29
        Ja piorę w zwykłych woreczkach, nie usztywnianych. A najcenniejsze okazy ręcznie.

Ale ten usztywniany mi się podoba, może bym te najcenniejsze okazy do takiego zaczęła wkładać :) Bo okrutnie nie lubię ręcznego prania.
      • yaga7 Re: jak nie zniszczyć stanika w praniu? 20.04.12, 18:45
        Ooo, miałam taki usztywniany - ale on jest tylko górą usztywniany, dołem jest normalnie miękki.

Teraz wszystko piorę w miękkich woreczkach, ale z żadnym stanikiem nigdy nic mi się nie stało. Ale z drugiej strony - piorę je hurtowo, po kilkanaście sztuk, na delikatnym programie, więc może też dlatego.
    • urkye Re: jak nie zniszczyć stanika w praniu? 20.04.12, 18:52
      chyba najgorsze dla staników jest wirowanie, prawda? Może po prostu wyłączyć opcję wirowania, po praniu wyjąć stanik i dopiero resztę, bez stanika, odwirować? Chyba tak by było najłatwiej:)
      • ja_joanna Re: jak nie zniszczyć stanika w praniu? 21.04.12, 15:43
        Myślę, że program prania ręcznego, dostępny w wielu pralkach (z kołysaniem bardziej niż wirowaniem) + woreczek to jest dość bezpieczna opcja dla wielu staników. Ja jednak i tak większość piorę ręcznie.
    • sybla1 Re: jak nie zniszczyć stanika w praniu? 20.04.12, 19:01
      Większość piorę ręcznie, bo nigdy mi się nie uzbiera kolorystycznie taka ilość, żeby pralkę odpalać :) , ale czasami te domowe wrzucam z innymi lekkimi rzeczami, w zwykłym siateczkowym woreczku na suwak. Nigdy się nic nie działo, normalnie wiruję, daję te same płyny co do reszty. Ale jak coś jest delikatne, np Deco, to tylko ręcznie, bo materiał strasznie się haczy.
      • paartycja Re: jak nie zniszczyć stanika w praniu? 20.04.12, 19:17
        w moim przypadku podczas prania stopił się materiał na fiszbinie na dole,pośrodku-drut wylazł,materiał stopiony więc twardy i gryzący-staniki do wyrzucenia..
        • yaga7 Re: jak nie zniszczyć stanika w praniu? 20.04.12, 19:24
          Może to kwestia zbyt wysokiej temperatury w pralce? Awarii pralki?
        • azymut17 Re: jak nie zniszczyć stanika w praniu? 20.04.12, 19:27
          Może ustawiłaś za wysoką temperaturę?
          • madzioreck To nie temperatura 20.04.12, 19:54
            o nie jest kwestia temperatury, nawet 90% nie stopi materiału i fiszbiny. Jedyny stanik, który popsułam w pralce dokładnie tak samo (nowiutka, pierwszy raz prana Marina :() nie przeżył z powodu przeładowania pralki. Nie wiem, jakiegoś zaćmienia dostałam czy co, ale wsad upychałam prawie nogą, bo byli u mnie siostrzeńcy i prania było dużo. Stopienie mostka nastąpiło od tarcia nim o szybę drzwiczek w czasie wirowania.
            • madzioreck Re: To nie temperatura 20.04.12, 19:54
              A, oczywiście prałam w woreczku - też poszedł w drzazgi.
              • zmijunia.lbn Re: To nie temperatura 21.04.12, 15:15
                No tak, przy stanikach nie należy przeładowywać bębna ani prać ciężkich rzeczy (dżinsy).
            • akubaga Re: To nie temperatura 21.04.12, 18:39
              tak samo zniszczyłam sobie nową Lottie :( też prałam w miękkim worku
              teraz kupiłam ten usztywniony od góry i z dołu, mam nadzieję, że będzie chronił staniki przed takimi wypadkami, no i nie wrzucam już do pełnej pralki
      • yaga7 Re: jak nie zniszczyć stanika w praniu? 20.04.12, 19:23
        Ja Deco piorę w woreczku złożone na pół, materiałem zewnętrznym do wnętrza, w pralce z innymi stanikami, nic mi się nie pohaczyło :)

I wszystkie kolory piorę razem, włącznie z czarnymi, żaden stanik mi nigdy nie zafarbował.
        • azymut17 Re: jak nie zniszczyć stanika w praniu? 20.04.12, 19:34
          yaga7 napisała:
          > I wszystkie kolory piorę razem, włącznie z czarnymi, żaden stanik mi nigdy nie
          > zafarbował.
          >
          A mnie zafarbowała pistacjowa Bethany, ale to ona złapała kolor od niebieskich ubrań, mimo 40 stopni :-( Wolę dlatego prać ręcznie, widzę, co się dzieje.
        • littlefrog Re: jak nie zniszczyć stanika w praniu? 21.04.12, 16:03
          Ja deco piorę normalnie luzem z resztą prania i też nic się z nim nie dzieje :) Kolorowe w 30 z kolorowym praniem, cieliste z białym nawet w 40, staniki żyja i mają się dobrze :)
    • madzioreck Re: jak nie zniszczyć stanika w praniu? 20.04.12, 19:56
      Najlepiej oczywiście ręcznie, albo w kuli do prania lub takim usztywnianym woreczku jak wyżej. Zwykły siatkowy woreczek chroni nie tyle biustonosz, co inne ubrania przed zaciągnięciem przez haftkę albo coś.
    • arwena-g Re: jak nie zniszczyć stanika w praniu? 21.04.12, 10:50
      Ja piorę wszystkie staniki w pralce ( także usztywniane maskaradki) w siateczkowym woreczku na suwak, w 30 stopniach z podobnymi kolorystycznie rzeczami. Zanim nabyłam woreczek siateczkowy prałam w małej poszewce od poduszkę (jaśka) i nigdy nic mi się nie stało z żadnym stanikiem.
    • justinehh Re: jak nie zniszczyć stanika w praniu? 21.04.12, 10:59
      Parę dni temu odkryłam, że pralka w moim nowym domu ma program pranie ręczne. Staniki przetrwały tę przygodę w stanie idealnym, ale to były same miękkie sztuki, bez farbującej wszystko Estelle...
      • yaga7 Re: jak nie zniszczyć stanika w praniu? 21.04.12, 11:05
        Mam też czerwoną Estelle, niczego mi nie zafarbowała :)
        • maheda Są jeszcze ściereczki do prania w pralce 21.04.12, 13:02
          Do białych i do kolorów - te drugie mają za zadanie nie dopuścić do zafarbowania innych rzeczy nawet, jeśli coś puści kolor.
          Koleżanki sobie bardzo chwalą.
          • aankaa Re: Są jeszcze ściereczki do prania w pralce 21.04.12, 15:06
            polecam ściereczki z czystym :) sumieniem. Rewelacyjne zwłaszcza do trudnych wsadów typu ciuch w biało/kolorowe ciapki/paski itp
    • zmijunia.lbn Re: jak nie zniszczyć stanika w praniu? 21.04.12, 15:13
      Ja piorę w zwykłych woreczkach do prania - zasuwanych na suwak, bo do ściąganych jakoś nie mam zaufania. Do kupienia w wieeelu miejscach, ja mam z La Senzy i H&M (miałam też z Cubusa ale miały coś nie tak). Moja mama kiedyś się zapierała, że swoich staników w życiu by do pralki nie włożyła, a teraz pierze tylko tak, więc polecam z czystym sumieniem. :)
    • mssselfdestruct Re: jak nie zniszczyć stanika w praniu? 21.04.12, 15:25
      Piorę zwykle ręcznie w zwykłym płynie do ciemnego, takie bardziej znoszone albo tanio kupione usztywniane raz na jakiś czas wrzucam do pralki w woreczku, takim jak tu: link. O inne się boję ; ) na przykład nigdy bym nie wrzuciła do pralki Glossies, już przy praniu ręcznym się martwię, czy nie zaciągnę paznokciem.

• alex331 Re: jak nie zniszczyć stanika w praniu? 22.04.12, 07:32
      Ja piorę w bawełnianej powłoczce na jasiek, zapinanej na guzik. Tylko miękkie piorę w pralce, sztywnych nie mem odwagi, razem z innymi ciuchami na 40 st. Nigdy nie miałam żadnych sensacji:)
      • kotwtrampkach Re: jak nie zniszczyć stanika w praniu? 22.04.12, 15:39
        o, jak nie miałam usztywnianego woreczka, też prałam w powłoczce na jasiek. Chodziło głównie o to,żeby druty i haftki nie pozahaczały sie o inne rzeczy i nie odgięły. Piorę w ok 40stopniach, i - jak juz wyzej było pisane - dbam, zeby pralka nie była przeładwana. Najczęściej na takim połówkowym praniu.
        NIe piorę ręcznie, bo 1. trudno mi doprać (nie wchodzi mi ugniatanie z obaw przed uszkodzeniem kanalików fiszbin) 2.ciężko mi dokładnie wypłukać 3.nie moge ich dobrze wykręcić.
    • the_pipeline Re: jak nie zniszczyć stanika w praniu? 22.04.12, 21:41
      Ja od niedawna mam woreczek z intimissi i jestem bardzo zadowolona puki co (to było kilka prań na razie). On jest taki pół usztywniany, tzn ma dwie obręcze i trzyma jakis kształt. Piorę na 30 st na delikatnym programie, wirowanie nie za mocne, z innymi rzeczami ale raczej luźno. Wszystko piorę jak leci, miękkie i usztywniane, nie mam aż tak cennego żebym się o niego bała:)
      Do tej pory prałam ręcznie, ciężko mi było się zebrać. Mam wrażenie że po ręcznym wyciskaniu bardziej były zmaltretowane niż po wirowaniu.
      • the_pipeline Re: jak nie zniszczyć stanika w praniu? 22.04.12, 21:47
        Zapomniałam że mam straplesa Effuniaka i może jego to bym się bała wsadzić do pralki:) Ale on w ogóle jest dziwny, jak się go wkłada do miski z wodą to nie tonie :D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka