ida_listopadowa
14.01.13, 22:45
Lobby wiele zmieniło - wiem, bo siedzę w biustonoszu, z którego biust mi nie wypada. Ale niestety zaobserwowałam niepokojącą zmianę, moim zdaniem cofającą nas do czasów sprzed lobby.
Tak, jak kiedyś jedyny słusznym rozmiarem było rozciągające się 75B, teraz jest to uświadomione (czyli ciasne) 70G. Innych rozmiarów nie ma.
- Pani se dopnie przedłużkę.
- stanik ma być ciasny, bierze pani?
- to się na pewno rozciągnie
- nie, obwodów 80 nie będzie w dostawie, tylko na specjalne zamówienie
to są autentyczne odpowiedzi ze sklepów stacjonarnych. W sklepach internetowych też nie ma nic powyżej jedynie słusznego 70 i 75. Osiemdziesiątek ze świecą szukać. Usiłowałam kupić Panache Sport w kolorze Pink - za nic, 80F nie ma nigdzie :( Zamówienie w sklepie stacjonarnym można zrobić, ale pod warunkiem, że kupię i poczekam 3 miesiące... a jeszcze trzy-cztery lata temu z 80-tkami nie było problemu!
Kolejna sprawa to luki w tzw "wiedzy" stanikowej. Ten zbiór zasad w ogóle nie przewiduje istnienia osób posiadających tłuszcz na szkielecie. Tłuszcz jest bardziej ściśliwy niż kości. Efekt takiego ściskania na kobiecie z nadwagą to problem z wałkami wyciśniętymi nad i pod obwodem. Dolna część obwodu, która powoduje trwałe doły w tłuszczu.
Kolejna sprawa: jak te biustonosze są zbudowane. Najczęstsza wada to dół obwodu silnie gumkowy, a reszta luźna - jak w starych majtkach, które trzymały się na gumce. Obwód zamiast trzymać całą swoją powierzchnią, a NAJMNIEJ krawędzią, trzyma właśnie i tylko 7 milimetrami gumki, wżerającej się do kości. Ramiączka wszyte pod pachą niemalże, chyba po to, żeby spadać i bardziej wyciskać wałki pod pachą.
Kobiety z nadwagą to chyba 20% wszystkich, lobby nie dla nich?
Ida w biustonoszu 75FF - z przedłużką, oczywiście, bo 80 nie do dostania :(