Dodaj do ulubionych

Lobby?.. nie dla wszystkich :(

14.01.13, 22:45
Lobby wiele zmieniło - wiem, bo siedzę w biustonoszu, z którego biust mi nie wypada. Ale niestety zaobserwowałam niepokojącą zmianę, moim zdaniem cofającą nas do czasów sprzed lobby.

Tak, jak kiedyś jedyny słusznym rozmiarem było rozciągające się 75B, teraz jest to uświadomione (czyli ciasne) 70G. Innych rozmiarów nie ma.
- Pani se dopnie przedłużkę.
- stanik ma być ciasny, bierze pani?
- to się na pewno rozciągnie
- nie, obwodów 80 nie będzie w dostawie, tylko na specjalne zamówienie
to są autentyczne odpowiedzi ze sklepów stacjonarnych. W sklepach internetowych też nie ma nic powyżej jedynie słusznego 70 i 75. Osiemdziesiątek ze świecą szukać. Usiłowałam kupić Panache Sport w kolorze Pink - za nic, 80F nie ma nigdzie :( Zamówienie w sklepie stacjonarnym można zrobić, ale pod warunkiem, że kupię i poczekam 3 miesiące... a jeszcze trzy-cztery lata temu z 80-tkami nie było problemu!

Kolejna sprawa to luki w tzw "wiedzy" stanikowej. Ten zbiór zasad w ogóle nie przewiduje istnienia osób posiadających tłuszcz na szkielecie. Tłuszcz jest bardziej ściśliwy niż kości. Efekt takiego ściskania na kobiecie z nadwagą to problem z wałkami wyciśniętymi nad i pod obwodem. Dolna część obwodu, która powoduje trwałe doły w tłuszczu.

Kolejna sprawa: jak te biustonosze są zbudowane. Najczęstsza wada to dół obwodu silnie gumkowy, a reszta luźna - jak w starych majtkach, które trzymały się na gumce. Obwód zamiast trzymać całą swoją powierzchnią, a NAJMNIEJ krawędzią, trzyma właśnie i tylko 7 milimetrami gumki, wżerającej się do kości. Ramiączka wszyte pod pachą niemalże, chyba po to, żeby spadać i bardziej wyciskać wałki pod pachą.

Kobiety z nadwagą to chyba 20% wszystkich, lobby nie dla nich?

Ida w biustonoszu 75FF - z przedłużką, oczywiście, bo 80 nie do dostania :(
Obserwuj wątek
    • skarabeusz_81 Re: Lobby?.. nie dla wszystkich :( 14.01.13, 23:27
      Panche sport pink skoro stacjonarnie nie ma, to moze online?
      sklepy internetowe to nie tylko polskie strony, np na brastopie, bravissimo stanikow w rozmiarze 36 duzy wybor;
    • kk345 Re: Lobby?.. nie dla wszystkich :( 14.01.13, 23:28
      > W sklepach internetowych
      > też nie ma nic powyżej jedynie słusznego 70 i 75. Osiemdziesiątek ze świecą sz
      > ukać.

W samym Peachfield, które sprawdziłam jako pierwsze masz ponad 20 modeli w brytyjskim 80f...
    • pinupgirl_dg Re: Lobby?.. nie dla wszystkich :( 14.01.13, 23:38
      > Dolna część obwodu, która powoduje
      > trwałe doły w tłuszczu.

To jest chyba problem nie związany z samą szerokością obwodu, tylko z jego budową. Są kobiety, których klatka piersiowa mocno się zwęża do talii, coś takiego: \ /, są takie, które mają bardziej równą: | |. Ja należę do tego drugiego typu i w biustonosza z ciaśniejszą dolną gumką trudno mi coś dobrać, bo jeśli dolna gumka mnie nie uciska, to górna jest za luźna. Jakimś wyjściem jest np. kupowanie staników o wąskim obwodzie, gdzie jedna i druga gumka są blisko siebie, ale w dużych rozmiarach takich obwodów praktycznie nie ma.
    • azymut17 Re: Lobby?.. nie dla wszystkich :( 14.01.13, 23:39
      Ale to, o czym piszesz, nie dotyczy w ogóle Lobby Biuściastych! Tylko sklepów! Dlaczego uważasz, że:
      > Kobiety z nadwagą to chyba 20% wszystkich, lobby nie dla nich?
      skoro to, o czym piszesz, w ogóle nie dotyczy tego forum???

Nie wiem, jak teraz jest w sklepach, bo ich nie odwiedzam. Pamiętam jednak, że jak dwa-trzy lata temu pracowałam jako brafitterka, to 80 miałyśmy sporo. Największy obwód to było 110 czy 115 (z Elomi). Z Freyi i Panache'a 80 i 85 brałyśmy, bo się sprzedawały. Dlatego podejrzewam, że obecne braki to wynik niestety kalkulacji rynkowej. Sklepowi nie opłaca się mieć dużego wyboru rozmiarów, bo to jest za dużo zamrożonej gotówki (BTW sklep, w którym pracowałam, musiał się zamknąć, a to o czymś świadczy). Obwody 70 i 75 sprzedawały się najczęściej, potem 65 i 80.

To, o czym piszesz, wygląda mi na nową wersję "pani se zwęzi". Czyli sklep zamawia mało rozmiarów, próbując dopasować je na siłę do klientek. Pierwsze na rynku robiło to Li Parie, zamawiali kilka rozmiarów na krzyż, a potem oferowali usługi krawieckie, by stanik przyciąć do klientki. Inne sklepy zobaczyły, że to przejdzie i przestały zamawiać pełną rozmiarówkę, bo po co, skoro do takiego LP walą tłumy?

Co do gumek i budowy biustonosza się nie wypowiem, bo sama nie mam takich problemów, a klientkom starałam się dobierać takie staniki, by właśnie nie trzymały się tylko na tej gumce, i by plecy były gładkie.
    • magdalaena1977 Re: Lobby?.. nie dla wszystkich :( 15.01.13, 00:56
      Jesteś z Gdańska, prawda? Niestety tamtejszych sklepów osobiście, ale szybki rzut na mapę stanikową pokazuje dwa sklepy: Lingeria (internetowo 76 modeli 36F) i Biulandia (6 modeli).
      Może tam spróbuj?

Ja noszę 85F i w Warszawie jestem w stanie spokojnie kupić stanik stacjonarnie. Co prawda nie ma co liczyć, że od ręki będę miała całą ofertę Frei i Panache ;-) ale zawsze daje się coś wybrać.
      • bear80 Re: Lobby?.. nie dla wszystkich :( 15.01.13, 12:45
        Ale przy 80 J lub 85 JJ już tak wesoło nie jest. Pojedyncze modele nie zawsze kompatybilne z biustem - i niestety na prośbę o sprowadzenie modelu czy rozmiaru odpowiedź że sprowadzimy jak pani kupi. Mam kupić nawet jak nie będzie pasować?
        • turzyca Re: Lobby?.. nie dla wszystkich :( 15.01.13, 17:15
          bear80 napisała:

> Ale przy 80 J lub 85 JJ już tak wesoło nie jest. Pojedyncze modele nie zawsze k
          > ompatybilne z biustem - i niestety na prośbę o sprowadzenie modelu czy rozmiaru
          > odpowiedź że sprowadzimy jak pani kupi. Mam kupić nawet jak nie będzie pasować
          > ?

O ile dobrze rozumiem da sie zrobic tylko dwie rzeczy:
          - rozpropagowac wiedze stanikowa tak bardzo, zeby kazda kobieta oczekiwala stanika dopasowanego do jej potrzeb. 80J jest w ogole populacji nie az tak rzadkie. Tylko wiekszosc jego nosicielek wciaz nie wie, ze moze im byc wygodniej. Trzeba to zmienic. Mozna siegnac do metod zgromadzonych w tym starym watku: forum.gazeta.pl/forum/w,32203,82345880,,Zalatwiamy_sobie_SLICZNE_TANIE_staniki_czyli_.html?v=2
          - dopoki 80J nie pojawi sie w duzym wyborze w bielizniaku na rogu, kupowac przez internet. W razie watpliwosci co do dopasowania mozna skorzystac z galerii. Staniki kupowane przez internet mozna odsylac bez podania powodu.
          • bear80 Re: Lobby?.. nie dla wszystkich :( 17.01.13, 11:42
            Można odsyłać? No naprawdę nie wiedziałam... ;-)
            Po prostu po którymś tam razie odsyłania nietrafionych modeli i rozmiarów zrezygnowałam z tej zabawy, bo za koszty przesyłek miałabym ze 2 albo i 3 staniki. Nie wspominając o konieczności zamrożenia wcale niemałej gotówki.
            Te kilka lat temu zrezygnowałam z walki, ale ponieważ w moich okolicach rozmiarowych nie mam wielkiego wyboru to powracam.
            • madzioreck Re: Lobby?.. nie dla wszystkich :( 17.01.13, 14:19
              > Można odsyłać? No naprawdę nie wiedziałam... ;-)

Nawet nie wiesz, jak dużo kobiet o tym nie wie i dlatego nie zamawia przez internet. Dlatego właśnie o tym piszemy, choć dla większości z nas tutaj to oczywiste.
            • kis-moho Re: Lobby?.. nie dla wszystkich :( 17.01.13, 14:26
              > Po prostu po którymś tam razie odsyłania nietrafionych modeli i rozmiarów zrezy
              > gnowałam z tej zabawy, bo za koszty przesyłek miałabym ze 2 albo i 3 staniki. N
              > ie wspominając o konieczności zamrożenia wcale niemałej gotówki.

No ale po tym którymś tam razie masz już doświadczenie, wiesz jak wypadają miseczki, fiszbiny i obwody, prawda? I wtedy nie zamawiasz ciągle w ciemno. To jest owszem, pewien koszt, ale tylko na początek, chyba, że nagle zmieni ci się rozmiar - ale i wtedy masz już sporą wiedzę opartą na tym, co przymierzyłaś. Przecież nie musisz potem przy każdych zakupach brać na zaś 4 czy 6 rozmiarów.
              • bear80 Re: Lobby?.. nie dla wszystkich :( 17.01.13, 14:45
                Po dłuższej przerwie (bo kupiłam ulubiony model w kilku egzemplarzach w różnych wersjach kolorystycznych) niestety muszę znowu szukać. A w wątku "co zamiast Panache Harmony" niestety wielkiego ruchu nie ma :-(
                I tak do końca nie jestem przekonana czy jestem stanikomaniaczką - ma być wygodnie i tyle.
              • kasica_k Re: Lobby?.. nie dla wszystkich :( 17.01.13, 14:48
                No właśnie, ja prawdę mówiąc nie rozumiem do końca, o co chodzi z niemożnościa dobrania stanika zdalnie. Ile sąsiednich rozmiarów trzeba przymierzyć: 4, 5? Dwa-trzy zamówienia i z głowy. Potem już się jedzie na doświadczeniu. Ja mimo już długiego doświadczenia też czasem odsyłam, ale zamawiam po jednym staniku i kończy się albo na jednej wymianie albo zwrocie. To jest rzecz wpisana w e-zakupy, coś za coś - jeżeli stacjonarnie nie ma odpowiedniego asortymentu, to się kupuje zdalnie. Wolę zapłacić od czasu do czasu te 15 zł za polecony do UK niż biegać po stacjonarkach, których mam w mieście kilkanaście. Fortuna to nie jest, a oszczędność czasu duża, zwłaszcza że ceny stacjonarne są wyższe niż online. Nie rozumiem tej logiki, że za koszta przesyłek można kupić kilka staników... Zamiast wielu rzeczy można kupić kilka staników, lepiej zapłacić za przesyłkę i mieć niż nie mieć wcale.
                • magdalaena1977 Re: Lobby?.. nie dla wszystkich :( 17.01.13, 16:50

kasica_k napisała:

> No właśnie, ja prawdę mówiąc nie rozumiem do końca, o co chodzi z niemożnościa
                  > dobrania stanika zdalnie. Ile sąsiednich rozmiarów trzeba przymierzyć: 4, 5? Dw
                  > a-trzy zamówienia i z głowy. Potem już się jedzie na doświadczeniu.

No właśnie nie.
                  Ja zupełnie nie potrafię przewidzieć, czy dany stanik będzie dobrze leżał i jakiego dokładnie rozmiaru potrzebuję. Czasami mi się udaje, jeśli kupuję coś w stylu biustonosza, który mam w szufladzie, ale jeśli chcę nową firmę czy nowy fason, to mam może 15% szansy na sukces. Nawet effuniaki potrafią różnić się między sobą.

I dla mnie dużo sensowniejsza jest opcja, że poświęcam godzinę, jadę do sklepu, mierzę kilkanaście staników i kupuję to co jest ok. Odpada mi użeranie się z kurierem / listonoszem i latanie na pocztę. Plus koszty odsyłek i zmian kursów walut.
                  • kis-moho Re: Lobby?.. nie dla wszystkich :( 17.01.13, 17:03
                    > Ja zupełnie nie potrafię przewidzieć, czy dany stanik będzie dobrze leżał i jak
                    > iego dokładnie rozmiaru potrzebuję. Czasami mi się udaje, jeśli kupuję coś w st
                    > ylu biustonosza, który mam w szufladzie, ale jeśli chcę nową firmę czy nowy fas
                    > on, to mam może 15% szansy na sukces. Nawet effuniaki potrafią różnić się międz
                    > y sobą.

Może to jest kwestia rejonów rozmiarowych? Ja mniej więcej wiem, jakie kroje mają się u mnie szansę sprawdzić, jakie można testować, a jakie na pewno nie dadzą rady. Wiem też, jakich fiszbin potrzebuję. W ten sposób robię selekcję wśród nowych krojów. Potem patrzę do galerii/balko na podobne biusty (mam kilka "referencyjnych"), i widzę, czy lepiej brać oczko wyżej czy niżej. U mnie sprawdza się bez pudła.
                  • kasica_k Re: Lobby?.. nie dla wszystkich :( 17.01.13, 17:20
                    W brytyjczykach też jest taka nieprzewidywalność? Bo w Effuniakach to rozumiem, też nie bardzo wiedziałabym co zamawiać, bo różne miałam doświadczenia z nimi.
                    • magdalaena1977 Re: Lobby?.. nie dla wszystkich :( 17.01.13, 17:41
                      kasica_k napisała:

> W brytyjczykach też jest taka nieprzewidywalność?

Ta nieprzewidywalność jest nie tyle w brytyjczykach co we mnie ;-)
                      Nie wyczuwam tych wszystkich subtelności fiszbinowo - głębokościowych, sporo staników jest ze mną niekompatybilnych. W galerii jest mało zdjęć w moich okolicach rozmiarowych, a z tego co jest ciężko mi ekstrapolować.
                      Tak samo jest z doborem koloru kosmetyków - wczoraj kupowałam cień do powiek i powiedziałam pani w inglocie, że ma mi dopasować jeden z 12 odcieni jasnego, bo mnie to przerasta.

Ale jeśli chodzi o wybór najlepszej lodówki czy laptopa, to mogłabym pracować jako personal shopper ;-)
        • magdalaena1977 Re: Lobby?.. nie dla wszystkich :( 16.01.13, 01:27
          bear80 napisała:

> Ale przy 80 J lub 85 JJ już tak wesoło nie jest. Pojedyncze modele nie zawsze
          > kompatybilne z biustem

No niestety 80J (brytyjskie, jak rozumiem) to nie jest środek rozmiarówki i nie ma co liczyć na to, że wszystkie modele będą szyć w tym rozmiarze. Tak jak nie każdy pantofelek można kupić w rozmiarze 42 z tęgością F.

A jeśli ktoś ma mniej typowe wymiary i jeszcze mieszka w mniejszym mieście, to niestety pozostaje mu się cieszyć z istnienia sklepów internetowych, gdzie można swobodnie kupować i odsyłać - w polskich sklepach ceny są wyższe, za to w brytyjskich masz ryzyko zmian kursów walutowych i wyższe koszty odsyłki.
          Na pierwsze zakupy z brafittingiem wybrałabym się jednak do dobrze zaopatrzonego sklepu w dużym mieście, wcześniej dzwoniąc czy na pewno mają kilka staników w moim rozmiarze i okolicach.
          • kasienka.body Re: Lobby?.. nie dla wszystkich :( 17.01.13, 16:45
            > w polskich sklepach ceny są wyższe,

No nie do końca, może kiedyś były większe różnice, teraz często nawet w polskim sklepie jest taniej. Jedynie Freya wypada trochę korzystniej, ale są to kwoty rzędu 20 zł. Panache wychodzi w PL nawet taniej (porównuję z Bravissimo aktualne kolekcje, nie przecenione).

---------------------------------------
            Zapraszamy na zimowe wyprzedaże w sklepie BODY.
            www.body.sklep.pl
            kontakt@body.sklep.pl
            • magdalaena1977 Re: Lobby?.. nie dla wszystkich :( 17.01.13, 17:04
              kasienka.body napisała:

> > w polskich sklepach ceny są wyższe,
              >
              > No nie do końca, może kiedyś były większe różnice, teraz często nawet w polskim
              > sklepie jest taniej. Jedynie Freya wypada trochę korzystniej, ale są to kwoty
              > rzędu 20 zł. Panache wychodzi w PL nawet taniej (porównuję z Bravissimo
              > aktualne kolekcje, nie przecenione).

No właśnie cały myk w tych przecenach - w polskich sklepach jest ich dużo mniej, dotyczą nielicznych modeli itp. A kupując w UK (brastop, ebay) można spokojnie dostać nowego brytyjczyka poniżej 100 zł z wysyłką.
              Przy czym ja jestem osobą, która nie ma parcia na nowości i dla której stanik sprzed dwóch sezonów jest równie dobrzy co ten z najnowszej kolekcji.
        • daslicht Re: Lobby?.. nie dla wszystkich :( 16.01.13, 14:51
          Dla dziewczyn z rozmiarem typu 80JJ czy ogólnie H+ polecam staniki Bravissimo. Żadna Freya czy Panache im nie dorówna w tym zakresie rozmiarowym.

No i takie Bravissimo czy inne brytyjskie sklepy mają obwody 80 bez łaski i często taniej niż w Polsce.
        • maith 80-85 J-JJ 16.01.13, 21:21
          bear80 napisała:

> Ale przy 80 J lub 85 JJ już tak wesoło nie jest. Pojedyncze modele nie zawsze k
          > ompatybilne z biustem

Załóżmy wątek dla dużych miseczek z obwodem przynajmniej 80 i pogadajmy, co ciekawego jest do wyboru :)
          Przepaść jest gdzieś między 80H a 80HH już, bo do H i w 80-tkach jest większy wybór.
          Potem jest trudniej.
          Pogadajmy, podzielmy się doświadczeniami (które mają) i pomysłami :)

> i niestety na prośbę o sprowadzenie modelu czy rozmiaru odpowiedź że sprowadzimy jak
          > pani kupi. Mam kupić nawet jak nie będzie pasować?

Nie, nie i jeszcze raz nie. Nie decyduj się na taki kretynizm.
          Na co Ci sklep stacjonarny, skoro masz w nim kupować kota w worku?
          Możesz sama sobie ten stanik sprowadzić ze sklepu internetowego i jak po przymierzeniu okaże się, że nie pasuje, to go odesłać.
          Tylko bardzo ważne - nie usuwaj metek, najpierw mierzysz (jak w sklepie).
          Wiele z nas robi zakupy w sklepach internetowych, uważając je za bardzo wygodne :)
        • ania.kar Re: Lobby?.. nie dla wszystkich :( 17.01.13, 12:08
          niestety na prośbę o sprowadzenie modelu czy rozmiaru
          > odpowiedź że sprowadzimy jak pani kupi. Mam kupić nawet jak nie będzie pasować
          > ?

W którym to sklepie usłyszałaś?
    • kasienka.body Re: Lobby?.. nie dla wszystkich :( 15.01.13, 16:50
      >W sklepach internetowych
      > też nie ma nic powyżej jedynie słusznego 70 i 75.

No chyba nie we wszystkich?

U mnie np. zawsze były i są dostępne i 80 i 85 i wyżej.
      Zarówno z modeli bazowych jak i sezonowych.
      Więc w zasadzie nie rozumiem takiego uogólniania, że sklepy nie mają nic ponad 75.
      To chyba raczej wylewanie żali na jakiś jeden konkretny sklep, ale przecież jest ich już dużo i jak nie w jednym to w drugim.

Z Panache Sport pink to mógłbyć problem taki, że był on szyty w bardzo limitowanej ilości, więc na zamówienie trzeba było czekać aż producent doszyje ten kolor (z tego co wiem to miał być wznowiony w styczniu). U nas różowy sprzedał się błyskawicznie i też zapisywałam klientki na koniec stycznia jeśli chciały konkretnie ten kolor.

---------------------------------------
      Zapraszamy na zimowe wyprzedaże w sklepie BODY.
      www.body.sklep.pl
      kontakt@body.sklep.pl
    • madzioreck Re: Lobby?.. nie dla wszystkich :( 15.01.13, 17:30
      Ido, piszesz, jakbyś odwiedziła wszystkie sklepy i zmierzyła wszystkie staniki... ja nie wątpię, że są takie miejsca, jak opisujesz, ale bez sensu jest rozciąganie takich opinii na wszystkie. U nas są obwody do 95, zwracamy uwagę, aby to co zamawiamy nie trzymało się tylko na gumach, staramy się, żeby w większych rozmiarach było do wyboru coś więcej niż biały, czarny, beż.

> Kolejna sprawa to luki w tzw "wiedzy" stanikowej. Ten zbiór zasad w ogóle nie p
      > rzewiduje istnienia osób posiadających tłuszcz na szkielecie. Tłuszcz jest bard
      > ziej ściśliwy niż kości. Efekt takiego ściskania na kobiecie z nadwagą to probl
      > em z wałkami wyciśniętymi nad i pod obwodem.

Są sytuacje, kiedy trzeba wybrać: albo podtrzymany biust, albo gładkość przy obwodzie - trudno tu oczekiwać cudów. Jednak w okolicach 80F można spokojnie dobrać coś, co nie wrzyna się w ciało, a jednocześnie dobrze podtrzymuje. Inna sprawa, że rzeczywiście trend mocnego zaniżania się utrzymuje, u nas to my czasem słyszymy od klientek, że "przecież ma być jak najciaśniej, za luźne staniki mi pani daje!", co nie jest prawdą.
    • maith To może załóż wątek... na temat :) 16.01.13, 01:12
      1) Masz problem ze znalezieniem w sklepach 80-tek, to załóż wątek na ten temat. Wtedy chociaż sklepy mające szersze obwody będą miały powód, żeby tam wejść.
      Kiedyś nawet był tu wątek dla osób potrzebujących przynajmniej 80-tek, z dużymi miseczkami. To tym bardziej jest tu miejsce na wątek ogólnie 80plus :)

2) 80-tki to jeszcze mały pikuś. Problem zaczyna się po 90-tce. 80F jest rozmiarem niesamowicie popularnym u producentów, dlatego może nie w najbliższym sklepie, ale generalnie ten rozmiar kupisz. Tymczasem wystarczy wejść w magiczne 95 i większość producentów już na Ciebie... nie szyje. Podobny problem pojawia się, kiedy firmy szyją większe miseczki w mniejszych rozmiarach. 80F zwykle tego nie odczuwa. Ale 80H, czy 90F już tak.

3) Nie robi się zamówień w sklepach stacjonarnych (bez możliwości rezygnacji) tylko zamawia się w sklepach internetowych (z możliwością zwrotu bądź wymiany jeśli coś nie będzie Ci pasowało). Przesyłki z UK potrafią dotrzeć w 3 dni. Odwagi :)

4) Lobby nie służy ustalaniu jedynie słusznego rozmiaru. Lobby służy propagowaniu szerokiej rozmiarówki. Jeśli dostrzegasz problem w jakiejś grupie rozmiarowej - załóż wątek tutaj i postaraj się zebrać więcej osób, dla których to również jest problem. Zacznij lobbować.

5) Już w 2010 roku Kasica poruszyła ten problem znaną notką na Stanikomanii o dyskryminacji 80-tek:
      stanikomania.blox.pl/2010/10/Rownouprawnienie-osiemdziesiatek.html
      Może warto sprawdzić, co się od tamtej pory zmieniło.

6) Na temat różnic pomiędzy osobami mającymi tłuszcz do ściśnięcia i nie posiadającymi tegoż było tutaj już sporo rozmów. Podobnie jak na temat różnych cech staników dopasowanych do różnych potrzeb. Tylko pewnie podobnie jak tutaj, rozmowy toczyły się w wątkach, z których żaden nie miał tytułu mającego większy związek z tematem. Wszelkie dyskusje techniczne są tu bardzo mile widziane. Załóż wątek o problemach z obwodami, czy o tym, jakie potrzeby implikuje otoczka tłuszczowa i zobaczymy, co z tego wyjdzie. Wątki techniczne zawsze cieszyły się na lobby sporym zainteresowaniem :)

7) Kobiety z nadwagą to spora grupa. Zresztą to nie jest jedyna przyczyna, dla których kobiety mogą potrzebować szerszych obwodów.

8) Na początku istnienia Lobby obwody w wielu firmach były tak kiepskie, że wymagały większego ściskania. Potem się poprawiały i w efekcie pojawiały się informacje, że np. z modelu X należy brać obwód o oczko większy niż w podobnym modelu Y sprzed roku.
      Dobrze trzymające obwody, które nie rozciągają się po tygodniu, stają się coraz powszechniejsze.
      • kasica_k Wątków im więcej tym lepiej 17.01.13, 15:03
        maith napisała:
        > Tylko pewnie podobnie jak tutaj, rozmo
        > wy toczyły się w wątkach, z których żaden nie miał tytułu mającego większy zwią
        > zek z tematem.

Gorąco popieram wątki o komunikatywnych tematach, choć z drugiej strony ten temat ma to do siebie, że brzmi kontrowersyjnie i przez to przyciąga czytelników :)

Generalnie jednak - jeśli chcemy lobbować, to naszym priorytetem jest sprawne docieranie do lobbowanych, czyli do producentów, sklepów, czyli komunikowanie potrzeb w sposób konkretny.

Jest ciągle faktem, że wybór 80tek D+ w PL jest wyraźnie gorszy od wyboru choćby w UK, nieliczne sklepy są wyjątkami z tej reguły, ale wciąż nie możemy się cieszyć tak dobrym wyborem. Co możemy zrobić?

1) Kupować w UK, np. w Brastopie, Figleaves. 80tek tam nie brakuje. W rozmiarze np. 80F (którego szuka założycielka wątku) w Brastopie jest m.in. kilkanaście modeli Freya i Fantasie oraz sporo Fauve. A wczoraj zamówiłam 80G Fauve Aurelia w pięknej wersji fioletowej za niespełna 20 funtów. O tym, gdzie i co kupujemy, pisać na forum - po to by: a) informować inne zainteresowane, gdzie mogą kupić 80tki, b) sygnalizować firmom polskim, że istnieje popyt, który przez ich ograniczenie asortymentu zaspokajany jest nie u nich, tylko za granicą.

2) Sygnalizować popyt, pytając o 80tki w sklepach i powracając do tego tematu na forach, blogach itp., jeśli wątki na ten temat już były, to nic nie szkodzi, trzeba zakładać nowe co jakiś czas.
      • mokta Re: To może załóż wątek... na temat :) 18.01.13, 21:56
        Co do obwodu 90+ to zgodzić się mogę tylko w punkcie, że wiekszosć najpopularniejszych producentów tego obwodu nie szyje.
        Za to radzę się rozejrzeć za czymś mniej popularnym w Polsce czyli Debenhams, Silhouette (oni np często produkują staniki nawet do literki K w obwodach nawet do 115), M&S, Shapely Figures, Playtex. Obwód 90-95 do literki G produkuje też tani George.
        I wcale większość z nich nie jest bez fiszbinowa. Przerobiłam z babcią tyle firm więc trochę się orientuję :)
        • maith Re: To może załóż wątek... na temat :) 19.01.13, 01:31
          I znowu cenne uwagi giną.
          To może by tak założyć 2 wątki z podpowiedziami, żeby dziewczyny z naprawdę trudnymi rozmiarami od razu widziały, że nie jest tak źle, że w ich rozmiarach można znaleźć staniki i to niektóre całkiem ładne.
          Nie wiem, może dla dziewczyn 80H+ i 95F+?
          • mokta Re: To może załóż wątek... na temat :) 19.01.13, 11:05
            A po co dwa wątki? Nie można np założyć 80g-120J? Albo 80GG+?
            Mówię o tym dość często ale co z tego skoro i tak jak grochem o ścianę.
            Dziewczyny wolą popularne marki i nie chcą eksperymentować z innymi.

Duże michy, bodajże do 100JJ, produkuje też Triumph ale tutaj tylko bez fiszbinowe typu Doreen.
            Evans ma chyba do 120H, są to tanie staniki bez fiszbin.
            Raz natknełam się na markę Simply Me - tanie i niestety niskiej jakości, pełna rozmiarówka do 50JJ. Tylko, że chyba nie są już produkowane. Ale na ebayu można znaleźć wszystko :)
            • maith Re: To może załóż wątek... na temat :) 21.01.13, 21:56
              mokta napisała:

> A po co dwa wątki? Nie można np założyć 80g-120J? Albo 80GG+?

Równie dobrze można ludzi z 95F+ wrzucić do jednego worka z 65B-.
              Albo nie zakładać żadnego wątku. Uznając, że Lobby Biuściastych jest w końcu wystarczająco precyzyjną nazwą ;)

Wyobraź sobie, że Ty masz trudnodostępny rozmiar. Ale taki naprawdę trudnodostępny. Np. 95H. I wchodzisz z tym rozmiarem w wątek niby dla Ciebie. A tam zalewają Cię informacje o masie staników, jakie są dostępne w tak prostych rozmiarach jak 80G czy 80GG. Co w coś wchodzisz, to jest nie dla Ciebie. W końcu załamana dochodzisz do wniosku, że na tym lobby też nic dla Ciebie nie ma, skoro nawet w wątku niby dla Ciebie wszystko co widzisz jest nie dla Ciebie.

Przecież między 80G-GG a 95G zieje przepaść dostępności.
              Efekt? Nawet jeśli tam będą jakieś pomysły dla Ciebie, to i tak nie znajdziesz tak małej igły w tak dużym stogu siana nie na temat.
              Osoba potrzebująca 120J tym bardziej się zgubi.
              Taki wątek jest dla nich równie szeroki jak całe lobby :)

Jednocześnie osoby potrzebujące dużych miseczek, czyli H+ w 80-90, mają zupełnie inne możliwości i dla nich szyją też zupełnie inne marki. Tutaj też jest przepaść.
              A chodzi o to, żeby osobom z trudniej dostępnymi rozmiarami zaproponować jakąś jednak w miarę ograniczoną grupę rozmiarów, wśród których realnie będą mogły znaleźć dla siebie podpowiedzi.
              • mokta Re: To może załóż wątek... na temat :) 22.01.13, 16:52
                ja tam tylko rozmyślam :) Popatrzyłam sobie na allegro jak to jest z tymi trudnymi rozmiarami, od 40F do 44JJ i wyciągnełam takie wnioski:
                -ofert jest dużo a ich liczba zmniejsza się wraz z wielkością miski
                -najczęściej kupowany jest triumph
                -w niektórych przedziałach rozmiarowych kobiety wybierają chętniej staniki bez fiszbin a niektóre tylko z fiszbinami
                -zauważyłam też, że przy pewnych rozmiarach idą tylko staniki biel-czerń-beż
            • bear80 Re: To może załóż wątek... na temat :) 22.01.13, 10:50
              Mokta przepraszam Cię bardzo ale Doreen to ja nie chcę nawet jakby mi dopłacali. Dawno nie mierzyłam nic w Triumphie bo nie mają na mnie rozmiaru więc nie wiem jak obwody, ale stylistyka nic a nic się nie zmieniła. No i kształt biustu na modelce mi się nie podoba - jakoś z dziobem mi się kojarzy.
              • mokta Re: To może załóż wątek... na temat :) 22.01.13, 16:43
                Miło mi, że z calego mojego wywodu i wyliczania wyłapałaś tylko Doreen :)
          • beinea Re: To może załóż wątek... na temat :) 20.01.13, 19:16
            > I znowu cenne uwagi giną.
            > To może by tak założyć 2 wątki z podpowiedziami, żeby dziewczyny z naprawdę tru
            > dnymi rozmiarami od razu widziały, że nie jest tak źle, że w ich rozmiarach moż
            > na znaleźć staniki i to niektóre całkiem ładne.
            > Nie wiem, może dla dziewczyn 80H+ i 95F+?

Wg mnie, wszystkie kragle kasie (nie showgirl) ktore spelniaja warunek dla dziewczyn 80H+ sa calkiem urocze, czesto w przyzwoitych cenach, ale ciezko je dopasc w naszym cudnym kraju, bo niewszedzie widzialam kolorowe lottie w duzym rozmiarze, predzej bazowe kolory (imho) drapiącej emilki.
            Ja co prawda nie lapie sie w te warunki, bo 85H to najczesciej kupowany przeze mnie rozmiar, oraz 40GG, ale takie dalsze literki alfabetu z obwodami 80+ (tango szyty do obwodu 100, melody tez do 100 i chyba harmony nie wiem do ilu szyty) widuje b. czesto w outletach.
            No np. Arize ostatnio 40JJ (nawet 50zl nie kosztowala, wiec az mnie skrecalo ze nie ma mojego rozmiaru).
            Te "trudne" rozmiary mozna znalezc, ale trzeba sie naszukac, oj i to duzo.
    • mokta Re: Lobby?.. nie dla wszystkich :( 18.01.13, 21:39
      Jeśli masz gdzieś w swoim mieście sklep La Vantil to tam ostatnio zorbili dużą wyprzedaż staników. Kupilam dla kolezanki Kostara 65G a dla drugiej 65J. Widziałam dużo 80G = 36G, Gaia, Feliny. Wiem, że to mało znane ale może chociaż warte przymierzenia.

troche mnie dziwi, że skarżysz się na brak rozmiaru 80F. Na allegro jest tego mnóstwo. Sprawdziłam własnie Panache sport rozmiar 80F i są 4 pozycje. Fakt, nie kolor Pink, są czarne i jeden moim zdaniem nawet ciekawszy - 3 kolorowy.
    • mokta ebay 18.01.13, 21:48
      No i zapomniałam o ebayu. Na 36F wyswietliło mi sie tyle rzeczy, że hoho.
    • kasica_k Nowa marka dla 80+ 22.01.13, 17:15
      Panache robi nową markę od 80:

stanikomania.blox.pl/2013/01/Rzezbienie-pelnych-ksztaltow-Sculptresse-nowa.html
      Ma wejść od końca lutego - ale nie wiem, czy i ile będzie do kupienia w PL.
      • kasica_k Maskaradki i inne w 80 22.01.13, 17:35
        Dziś zamówiłam sobie pistacjową Antośkę za 90 zł w 80G, więc dzielę się odkryciem:

80F:
        bodyrevolution.pl/kategoria/biustonosze?size=80F
        80FF:
        bodyrevolution.pl/kategoria/biustonosze?size=80FF
        80G:
        bodyrevolution.pl/kategoria/biustonosze?size=80G
        • fauve-love Re: Maskaradki i inne w 80 23.01.13, 15:24
          o, jak czad! Dzięki Kasico!
        • azymut17 Re: Maskaradki i inne w 80 23.01.13, 18:26
          A nie bałaś się tego sklepu? Ja na stronie nie znalazłam żadnych informacji o firmie, żadnego adresu, nazwy firmy, numerów NIP czy REGON. Dla mnie to trochę taka firma krzak, mam nadzieję, że się mylę.
          • roza_am Re: Maskaradki i inne w 80 23.01.13, 18:35
            Tutaj wszystko jest.
            • azymut17 Re: Maskaradki i inne w 80 27.01.13, 20:00
              O, dzięki. Nie znalazłam tego regulaminu, bo klikałam na linki poniżej. Napis "Regulamin" wyglądał mi na tytuł działu, bo jest większą czcionką, poniżej jest cała reszta, jakby zawartość tego regulaminu, gdzie nie znalazłam tych info. Przepraszam za rzucanie oskarżeń.
          • kasica_k Re: Maskaradki i inne w 80 23.01.13, 19:03
            Sklep już dawno się ze mną kontaktował, w sprawie reklamy, ale zakupy robię w nim po raz pierwszy. Sklep jest przybudówką tej firmy: www.brarevolution.com/Bra_Revolution/Idea.html , może tam jest więcej info. Zajmują się głównie "latającym bra-fittingiem" :)
    • katecat1 Re: Lobby?.. nie dla wszystkich :( 28.01.13, 02:00
      Wiesz co, ja noszę 90 g/h i to jest do dostania nawet w Bydgoszczy, gdzie niewiele jest probiuściastych sklepów, 80-tek wiszą całe rzędy, 80f to nawet triumph i inne "zwykłe" firmy mają. Skąd jesteś?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka