Dodaj do ulubionych

SCULPTRESSE

30.04.13, 13:38
Wątek poświęcony stanikom marki SCULPTRESSE by Panache - zapraszam do opisywania konkretnych modeli, wymiany doświadczeń z ich użytkowania, uwag na temat rozmiarówki itp.

Dla porządku W TYTULE wypowiedzi podajemy zawsze NAZWĘ MODELU - bez względu na
to, czy opisujemy model, który już nosimy, czy pytamy o jakiś, który dopiero planujemy kupić.

Sculptresse to nowa marka produkowana przez brytyjską firmę Panache, skierowana do kobiet o szerszych obwodach pod biustem (80 i powyżej). Rozmiary obwodów zaczynają się od 36 (80) i kończą na 46 (105), miseczki obejmują zakres D-J.

Strona marki:

www.panache-lingerie.com/gb/brands/Sculptresse/
Obserwuj wątek
    • kasica_k Bellise - przeklejone 1 30.04.13, 13:47
      Watek na temat tego modelu rozpoczęty przez babciun, wklejam tutaj wybór informacji z tego wątku:

babciun:
      Podjęłam próbę...

wyjścia poza krąg panaszowskich tang i zamówiłam w firmie "Świat Fiszbinki" stanik (przepisuję z metki) Bellise Balconnet Floral Pri- Sculptresse BY PANACHE, rozmiar 90/J, który podpowiedziała mi właścicielka sklepu.
      Bardzo byłam podekscytowana i ciekawa, czy ten inny model będzie na moje bardzo, bardzo duże piersi dobry i to zamawiany drogą internetową! Zdecydowałam się na te zamówienie, bo w tej firmie już raz udał mi się zakup na odległość. Przesyłka przyszła dosłownie na drugi dzień. Stanik śliczny, szerokie ramiączka podszyte czymś miłym,zapięcie na 3 haftki, niebolesne fiszbiny. Trochę musiałam się pogimnastykować, zmienić długość ramiączek itp. żeby dostrzec, czy model jest "trafiony". Na tę chwilę leży świetnie, nic nie uwiera, obwód jest bardzo ścisły- mam nadzieję, że to początek zmian w moim bardzo skromnym zasobie staników. Dzięki Lobby wdrożyłam świadome ostanikowanie a także odważyłam się (z dobrym skutkiem) korzystać z internetowego sklepu, co kiedyś wydawało mi się niemożliwe. Dziękuję:)

Re: Podejęłam próbę
      babciun 29.04.13, 16:37
      Dzięki za gratulacje:). Fiszbiny są niby takie same jak w tangu, przyłożyłam do siebie oba staniki i jest różnica pomiędzy Tango Ocean Blue a Floral Pri. W niebieskim fiszbiny kończą się równo z miseczką, a w kwiatowym pół cm wcześniej, z kolei w nude (Tango II) fiszbiny kończą się dobre 1,5 cm wcześniej. Podstawową różnicę widzę w materiale, z jakiego wykonany jest stanik kwiatowy - jest zdecydowanie inny niż w obu tangach. W kwiatowym przeważa bawełna, potem jest elastyn, lycra elastyn, nylon, poliamid,, poliester, sztuczny jedwab, jedwab, wiskoza (brak informacji ile % każdego składnika), a dla przykładu w Tango Ocean Blue skład wygląda tak: poliamid 61%, Poliester 29%, elastan 10%. Różnica w kontakcie ze skórą ogromna. Oba tanga musiałam obłaskawiać, nosić początkowo po parę godzin, a w Tangu Blue domowym sposobem zapobiegać zwijaniu się ramiączek. W Tangu Floral- po kilku ułożeniach biustu czuję się dobrze, co nie znaczy, że go "nie czuję" na sobie. Ale nie mam czerwonych pręg pod biustem, a miejsce połączenia miski z obwodem (czy jak to nazwać) nie obciera.
      • kasica_k Re: Bellise - przeklejone 2 30.04.13, 13:48
        c.d.:

kwestia składu
        kasienka.body 29.04.13, 17:43
        Wydaje mi się, że to co odczytałaś jako skład biustonosza to tylko informacja jak odczytywać skład faktyczny. Czy ten skład jest na białej papierowej naklejce? Panache przysyła wraz z biustonoszami opisy składu przetłumaczone na polski (zazwyczaj naklejka naklejona na metkę papierową), ale sprawdzić je należy na metce wewnętrznej stanika i tylko przetłumaczyć konkretną tkaninę.

Bellise
        kasica_k 29.04.13, 16:46
        Gwoli informacji, ten model o którym pisze Babciun to marka Sculptresse, model nazywa się Bellise i ma w tym sezonie 3 wersje: cielistą, czarną i Floral Print czyli w kwiatki. Można je obejrzeć tu:

stanikomania.blox.pl/2013/01/Rzezbienie-pelnych-ksztaltow-Sculptresse-nowa.html

Re: Bellise
        babciun 29.04.13, 18:43
        Kasiu, dzięki:).
        Niestety, obejrzałam na wszystkie strony zarówno metkę jak i dołączone informacje na kartoniku, nie znalazłam innych składników stanika, jak tylko te, o których napisałam. Jest jeszcze sposób prania i adres dystrybutora oraz link do strony www.panache-lingerie.com.

babciun 29.04.13, 18:52
        Przepraszam, udało mi się dwa razy wysłać ten sam post, a chciałam napisać, że znalazłam jednak skład tego konkretnego stanika: 87% polyamid, 11% elastan, 2% poliester. Hm, czyli to samo co w tangach, różnica w procentowej zawartości...

kasica_k 29.04.13, 20:51
        Paryżanko, Bellise jest całkiem inaczej skrojona niż full-cupy Elomi. Nie ma side-supportu i bardziej przypomina krojem balcony niż full-cup.

maith 29.04.13, 21:17
        A jak wypada rozstaw ramiączek?

kasica_k 30.04.13, 13:30
        Moim zdaniem przeciętnie, nie tak jak w full-cupach.

babciun 30.04.13, 13:19
        c.d. Belissy- dziś zaczęło się od układania biustu w miseczkach, to zajmuje trochę czasu, bo tego materiału do układania jest trochę, lewa pierś większa (albo prawa mniejsza), po jakimś czasie wszystko zaczęło dobrze wyglądać, szczególnie z profilu... profil zdradza niedoskonałości:). Ramiączka wszyte przy brzegu, czyli szeroko i bardzo łatwo mogą się zsuwać, ale jeszcze mi się to nie zdarzyło. fakt, noszę ten stanik parenaście godzin zaledwie.
        • babciun Re: Bellise - przeklejone 2 30.04.13, 14:52
          To ja w nowym wątku napiszę wrażenia z połowy dzisiejszego dnia: zapięłam stanik najciaśniej, jak się dało, żeby zobaczyć wrażenia. Początek był trudny, wydawało mi się, że za ciasno, ale dotrwałam do teraz. Buły są na tylnym zapięciem i pod pachami. Ale stanik nadal miły w noszeniu, nie obciera ani ramiączka się nie zsuwają (a dziś dzień u nas upalny, że ho ho). Po powrocie z zakupów postanowiłam z kolei dołączyć przedłużkę, żeby te buły rozgonić.
          Mam nadzieję, że nie przynudzam, jeżeli zbytnio się rozpisuję, to proszę o zwrócenie mi uwagi:)
    • babciun Re: SCULPTRESSE 01.05.13, 21:13
      Uprzejmie donoszę, że przez zastosowanie przedłużki (jak jest gorąco, wolę troszkę luźniej w obwodzie) trafiłam w sedno i dziś już cały dzień noszę Bellisę. Teraz rozumiem, co znaczy nie czuć stanika:). Biedne te moje tanga teraz...
    • yaga7 Belisse 10.05.13, 08:18
      Dotarła do mnie Belisse w 36F i zostaje. Obwód przyjemnie ciasny, sam stanik ładnie wykonany, mięciutkie ramiączka.
      Wada to dość spore zabudowanie (w związku z tym nie wyobrażam sobie zabudowania ichnich fullcupów), ale pod ciuchami wygląda ładnie. Co prawda nie robi kulek, tylko takie zadarte noski, ale wygląda to w porządku.
      Mam nadzieję, że będzie wygodny :)
      • babciun Re: Belisse 10.05.13, 22:16
        Oby się sprawdził ten stanik:). Ja ze swojego jestem coraz bardziej zadowolona, czego i Tobie życzę:)
    • kasica_k Pure Lace 25.06.13, 15:52
      Mam Pure Lace w kolorze hot pink rozmiar 36G. Długą recenzję napisałam do bloga: stanikomania.blox.pl/2013/06/Urok-rozowej-koronki-czyli-Sculptresse-debiutuje.html

Rozmiar w normie, pasuje idealnie. Nisko zabudowany, niżej niż inne Sculptresse. Obwód z siatki bardzo dobrze pracujący, trzyma, a nie ciśnie, nie przesuwa się. Miseczki są lekko elastyczne, ale nie rozciągają się w pionie i podtrzymują bardzo dobrze. Kształt zaokrąglony naturalny, koronka gładka, nie odznacza się pod ubraniami, przewiewna, ładne i wygodne ramiączka. Jedyna wada tego stanika wg mnie to takie sobie średnie zbieranie z boków, ale nie rozstawia. Ogólnie - bardzo na plus. Moja mama też ma (40E) i chwali :)
    • kasica_k Willow i May 04.01.14, 15:55
      Dłuższa recenzja:
      stanikomania.blox.pl/2014/01/Mayowe-wierzby-w-srodku-zimy.html
      Oba full-cupy z side-supportem, dużomiskowe - zamiast swojego 36G wzięłam 36FF. Mocno wykrojone przy pachach, więc raczej nie powinny uwierać. Obwodowo w normie, bardzo dobrze trzymające i jednocześnie wygodne obwody. Dobrze podtrzymują i podnoszą, zbierają nieźle ale nie super :) kształt okrągło-noskowaty.
    • yaga7 Chi Chi 25.03.15, 21:46
      Zaryzykowałam na ebayu i nie żałuję. Nie wiem, czy nie leży lepiej niż Jasmine, bo w moim rozmiarze Jasmine ma dość wąskie i elastyczne ramiączka, a Chi Chi ma od spodu ramiączek dodatkowy materiał i bardzo mi to pasuje.
      Leży świetnie i wydaje mi się, że jest trochę dużomiskowa (jak Jasmine).

Mogłabym się do zapięcia, bo w czasie noszenia haftki się rozjeżdżają (po praniu to znika) i po jednym dniu stanik wygląda nieciekawie. Zobaczymy, jak będzie w czasie dalszego stosowania.

Jeżeli tylko nie wypadnę dołem z rozmiarówki, na pewno kupię kolejną wersję kolorystyczną :)

Przy okazji pytanie - czy są jeszcze jakieś modele Sculptresse oparte na tym kroju?
      • kasienka.body Re: Chi Chi 26.03.15, 12:49
        > Przy okazji pytanie - czy są jeszcze jakieś modele Sculptresse oparte na tym kr
        > oju?

Np. Paradise, ale nie ma on elastycznej koronki :)

...........................................
        Zapraszamy na nowe kolekcje w sklepie BODY.
        www.body.sklep.pl
        kontakt@body.sklep.pl
        • yaga7 Re: Chi Chi 26.03.15, 14:19
          To obawiam się, że może się wcinać.
      • wodadobra Re: Chi Chi 26.03.15, 14:14
        Ja mam Flirtini. Wydaje mi się, że to ten sam krój.
        I jestem zachwycona.
        Na razie nie mam żadnych zastrzeżeń.
        Rozmiar 36F. Rozmiar raczej tabelkowy.
        • yaga7 Re: Chi Chi 26.03.15, 14:20
          A ma elastyczną koronkę?

Co do tabelkowatości, to ja teraz jestem nietabelkowa, bo wg tej tabelki moje 36F jest na 106,5 w biuście, mam 103 (nie mowiąc o tym, że Cleo noszę 36FF).
          .
          • wodadobra Re: Chi Chi 26.03.15, 16:10
            Koronka jest podszyta siateczką, więc nie pracuje tak jak w Andorze czy Chi Chi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka