mika203 biust 14.02.15, 10:15 pod biustem 73 na luzie 77 normalnie 94 w zwisie 94 obecnie mam stanik 38,85 B i wypadają mi piersi z niego nawet w pozycji stojącej jestem 5 miesięcy po porodzie dziecko karmiłam tylko miesiąc piersią Odpowiedz Link
magdalena.k84 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 25.02.15, 10:17 Kochane, potrzebuje pomocy w doborze na nowo prawidłowego rozmiaru. Moje wymiary: pod biustem ciasno - 84 cm pod biustem luźno - 86 cm w biuście normalnie - 108 cm w biuście w zwisie - 110 cm Karmię piersią już 11 miesiąc więc laktację można uznać za ustabilizowaną. Przed ciążą nosiłam 85E, ale nigdzie nie mogę znaleźć swoich starych wymiarów, żeby porównać jak biust się zmienił. A w chwili obecnej nie czuję się komfortowo w tym rozmiarze. Piersi potrafią wysunąć się górą, tworząc bułeczki. I teraz nie wiem czy postawić na mniejszy obwód czy większą miseczkę. A nie bardzo mogę sobie pozwolić na komfort spędzenia długich godzin w sklepowej przymierzalni. Będę wdzięczna za Waszą pomoc. Odpowiedz Link
shiehallion shiehallion: prośba o zweryfikowanie rozmiaru 07.03.15, 15:04 Zasadniczo mam już rozmiar brytyjski ustalony (a raczej rozmiary, bo to wyraźnie się różni w zależności od marki i modelu), ale wolałabym poddać to jakiejś weryfikacji. Tak więc moje wymiary to: pod biustem na wdechu: 76 cm w biuście luźno, w cienkim staniku - 94 cm w biuście w zwisie: 95-96 cm Biust do karmienia nigdy nie służył, ale należy do kategorii "niepełnych u góry" i z lekką asymetrią (w dodatku latka robią swoje, czterdzieści lat minęło itd.), więc część fasonów średnio na nim leży (np. Freyowych, bo u góry miseczki mniejszej piersi wiatr hula, Panache Floris też niestety więcej nie kupię). Z tabelek wychodzi mi brytyjskie 32E (Panache Jasmine, Fern, Panache Juna), ale np. Fantasie dopasowałam sobie 32DD (model Vivienne) i zastanawiam się, czy np. w przypadku Fauve (a kuszą mnie bardzo niektóre modele na wyprzedażach, ale ze zmierzeniem będzie problem) też celować w ten mniejszy rozmiar. Będę wdzięczna, jeśli ktoś zweryfikuje moje szacunki rozmiarowe i coś podpowie w sprawie rozmiarówki Fauve :) Odpowiedz Link
majo.lika Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 majo. 10.04.15, 10:23 Pomóżcie! Chcę kupić stanik sportowy- Panache sport, nie wiem jaki rozmiar brać. Moje wymiary- 86, 88/110. Z effuniak noszę 80FF lub 85F. Dziekuję :) Odpowiedz Link
maaa.gda Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 12.04.15, 14:50 Witam, Moje wymiary to: pod biustem ciasno - 66 cm pod biustem luźno - 70 cm w biuście normalnie - 80 cm w biuście w zwisie - 84 cm Jaki powinnam nosić rozmiar? Aktualnie noszę 65 E (firmy Atlantic). Czuję się w dobrze w tym rozmiarze, ale jednak po jego zdjęciu, mam ślady od ramiączek i na plecach :( Próbowałam go zamienić na 70 C (też firmy Atlantic), ale jednak miski są trochę za ciasne i też mam ślady od stanika, ale przy tym rozmiarze tylko na ramionach, już na plecach żadnych śladów nie mam. Przymierzałam też 70 D, ale tu miski już są za duże... Powinnam próbować szukać w innej firmie? Czy to kwestia złego rozmiaru? Pomóżcie, bo już mi ręce opadają ;( Odpowiedz Link
kinga651 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 19.04.15, 14:28 pod biustem ciasno -77 cm pod biustem luźno - 80 cm w biuście normalnie - 96cm w biuście w zwisie -100cm nosze rozmiar 38/85 D, miseczka jest ok ale w obwodzie mam zbyt luzno;/ Odpowiedz Link
jahahi Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 23.04.15, 09:14 Witam, Moje wymiary to: pod biustem ciasno -85 cm pod biustem luźno - 91 cm w biuście normalnie - 109 cm - bez stanika w biuście w zwisie - 113 cm w staniku, 121 cm bez stanika Mój biust jest rozciągnięty i mało jędrny po odchudzaniu. Nosiłam 80E, ale teraz trochę przytyłam i szukam nowego dobrze dopasowanego stanika. Obecnie w 80E miseczka jest zdecydowanie za mała, piersi wystają z misek tworząc bułeczki, a krawędź miski wpija się w pierś. Co do obwodu nie mogę porównać, bo obecny stanik się już rozciągnął i nie będzie to miarodajne. Generalnie piersi straciły swoją jędrność i jak się schylam pojawiają się puste przestrzenie z zewnętrznych boków stanika, mimo, że w pozycji wyprostowanej stanik jest za mały. Moje piersi są słabo zebrane, uciekają do zewnętrznych boków, wystając pod pachą i muszę je ciągle poprawiać. A i generalnie wolę staniki z fiszbiną, ale zawsze mam problem ze znalezieniem rozmiaru w takim modelu. Pomożecie? Odpowiedz Link
shiehallion Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 23.04.15, 11:48 Ostatnio mało kto z doświadczonych się tu odzywa, więc "wyjdę przed szereg" i napiszę coś od siebie - mam nadzieję, że będzie to miało jakiś sens. @Jahahi - wydaje mi się, że mogłabyś wypróbować np. full cup typu Andorra/Clara marki Panache (elastyczna koronka powinna się ładnie dopasowywać do biustu), ewentualnie balkonetkę Jasmine (też Panache), z uwagi na panel boczny, side-support, i elastyczną koronkę górną. Może też Tango? W rozmiar ciężko będzie się wstrzelić od razu, pewnie przyjdzie Ci trochę pomierzyć i odsyłać (albo mierzyć na miejscui), ale ja wypróbowałabym na początek np rozmiar 80GG/H. 80E na bank jest za małe, więc nic dziwnego, że robią się bułeczki. Jeśli wolisz robić zakupy stacjonarnie, sprawdź sobie może sklepy polecane, na pewno znajdzie się coś w pobliżu twego miejsca zamieszkania. Odpowiedz Link
boats_and_birds Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 24.04.15, 18:27 Hej, potrzebuję pomocy przy określeniu prawidłowego rozmiaru. Zawsze nosiłam 65f lub 65ff, ale ostatnio zauważyłam, że coraz mniej się mieszcze w swoich stanikach. Przede wszystkim są za ciasne pod biustem, ale z miseczek też się już lekko wylewam, kiedy ułożę biust tak jak to się powinno robić. Mam też odwieczny problem z ramiączkami - wrzynają się tak, że wyżłobiły już rowki w ramionach. oto wymiary mierzone na świeżo: pod biustem ciasno - 72 pod biustem luźno - 77 w biuście na stojąco stanik - 94 w biuście na wisząco stanik - 101 w biuście na stojąco bez stanika - 95 Ostatnio mierzony przeze mnie nowy stanik to panache sport 70e. Domyślałam się, że nie mogę zamówić już 65ff, więc patrząc po rozmiarówce panache zamówiłam 70e (na 94 cm w biuście). No i obwód był całkiem wygodny, chociaż ciężko było się zapiąć. Natomiast miseczki za małe - fiszbiny nie obejmowały piersi na mostu, a na górze wypłynęła bułka. Zastanawiam się czy bardziej będzie pasować 70f, czy 70ff. A może powinnam pomyśleć o 75? Odpowiedz Link
eniiniki eniiniki 09.05.15, 16:58 Witam, Bardzo proszę o pomoc w doborze stanika. Jestem mamą karmiącą, laktacja się już ustabilizowała. Najlepiej leży na moim biuście Alles Cara Mia 85 I - biustonosz zapięty na najluźniejsze haftki sprawia lekki dyskomfort, mimo, że piersi ewakuują się dołem. Miseczka dzieli w górnej części pierś na pół, ale ładnie zgarnia ją spod pachy. W miarę mieszczę się jeszcze w Panache Sophie 85 J, ale obwód na najciaśniejszych haftkach jest za luźny, piersi są spłaszczone i przyciśnięte do siebie - nie wygląda to za dobrze... Potrzebuję porady odnośnie karmnika oraz stanika do biegania, przyznam też, że przydałoby mi się stanik o spania, bo samopas piersi na noc nie zostawię ;) Wymiary: pod biustem ciasno - 94 cm, pod biustem luźno - 101 cm, w biuście - 130 cm, w biuście (zwis) - 133 cm. Pięknie dziękuję za wszelką pomoc i pozdrawiam serdecznie :) eniiniki Odpowiedz Link
kasica_k Re: eniiniki 19.06.15, 18:42 Hej, trochę późno dostajesz odpowiedź ;) Ale mam nadzieję, że jeszcze na coś się przyda. Z Twoich wymiarów wynika nawet 85K, choć przy rejonach dużobiuściastych-dużoobwodowych często pasują miseczki nieco mniejsze niż wynika z wymiarów, więc powiedzmy, że przynajmniej JJ. Jeśli chodzi o stanik sportowy, Panache Sport co prawda ma dojść do J, ale jeszcze nie doszedł, w związku z czym pozostaje Ci: - Elomi Energise - jest do J, ale Elomiaki są spore, więc duża szansa, że się zmieścisz - Royce Impact Free (to samo ale bez fiszbin - podtrzymanie będzie słabsze) Te modele bywają do dostania w PL, ale rzadko, więc poszukaj koniecznie także po takich sklepach, jak Figleaves.com. Karmnikowo jestem słabo doświadczona, ale właśnie Royce ma karmniki do JJ-K. Druga opcja, i być może lepsza, bo na fiszbinach, to Ewa Michalak: www.ewa-michalak.pl/product-pol-568-Biustonosz-KM-Karmnik-Grace.html Tu raczej będziesz miała problem ze zmieszczeniem się w 85, bo jej staniki są ścisłe, ale w rozmiarówkę spokojnie wchodzisz. Najlepiej skorzystaj z jej kalkulatora rozmiarów. Odpowiedz Link
priety priety 21.05.15, 10:41 pod biustem ciasno - 94 cm pod biustem luźno - 100 cm w biuście normalnie - 123 cm w biuście w zwisie - 125 cm Od czasów "uświadomienia" nosiłam rozmiar 85 G (może nie dopasowany idealnie ale lepszy od 100 D noszonego wcześniej ;) ), ale zrobił się trochę za mały. W sensie miseczek i wydaje mi się że powinnam nosić 85H ale wolałabym się upewnić zanim coś zakupię żeby potem nie żałować. Mój najlepiej dopasowany stanik jest z F&f właśnie rozmiar 85 G ale ostatnio biust zaczął trochę uciekać gorą robiąc "bułeczki" :( Z góry dziękuję za każdą pomoc :* Odpowiedz Link
kasica_k Re: priety 19.06.15, 18:26 Hej, z Twoich wymiarów wynika nawet 85HH (38HH) w brytyjskiej rozmiarówce. Więc śmiało próbuj większych miseczek. Odpowiedz Link
scorpie Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 19.06.15, 17:22 Dziewczyny pomóżcie mi z doborem stanika, bo mam z tym duży problem. Obecnie nosze 75 E i jest to głównie spowodowane tym, że nic większego i mniejszego pod biustem nie umiem znaleźć w rozsądnej cenie. Właśnie skończyłam szkole i nie pracuje więc nie stać mnie na staniki za 100 zł :) Choć nie ukrywam, że chciałabym mieć choć jeden dobrze dobrany stanik, który posłużyłby mi na jakiś czas. Moje wymiary to : pod biustem ciasno - 75 cm pod biustem luźno - 77 cm w biuście normalnie - 100 cm w biuście w zwisie - 104 cm Domyślam się, że powinnam mieć większą miseczkę i mniejszy obwód. Ale zacofanie niektórych sklepów (szczególnie w małych miasteczkach ) bieliźniarskich naprawdę mnie przeraża. Kurcze, jest tyle dziewczyn które mają piękne, duże piersi a po prostu nie mogą kupić sobie stanika bo rozmiarówka kończy się na D. I jeszcze te niekompetentne ekspedientki... Te ich mierzenie wzrokiem gdy proszę o rozmiar E. Ja nie wiem czy to zazdrość czy niedowierzanie! Odpowiedz Link
kasica_k scorpie 19.06.15, 18:23 To E jest na Ciebie prawdopodobnie nieco za małe. Przy rozmiarze 75 pod biustem, z wymiarów wypada Ci co najmniej F. Ale zacznijmy od początku :-) Jeśli chodzi o brytyjską rozmiarówkę, która jest najbardziej przewidywalna, proponowałabym Ci 32(70)G. Co prawda zwykle produkcja z UK jest droższa niż 100 zł, ale można czasem upolować jakąś wyprzedaż czy pobuszować po ebayu. Tańsze są niektóre firmy polskie, które też oferują duże miseczki. Np. firma Ava - przy brytyjskim 32G u nich proponowałabym Ci 70H, może 70G (poszczególne modele czasem różnią się między sobą), mniej więcej to samo z firmy Gorsenia - 70H lub 70G. Obie znajdziesz w sklepie kontri.pl, w cenie poniżej stówki. Dobre kroje są zwłaszcza w nowych modelach (z tymi sprzed kilku lat jest różnie). Jeśli coś nie pasuje - jest opcja darmowego zwrotu do paczkomatu, czyli nic nie płacisz za wysłanie zwracanego towaru. Jeśli już kupisz i nie będziesz pewna, czy dobrze leży - śmiało pytaj. Mamy tu też zamknietą galerię, do której wstawiamy fotki i doświadczone forumki pomagają określić, czy jest OK i w czym problem, jeśli coś nie gra. Nie przejmuj się ekspedientkami, nie jesteś skazana na "naziemne" sklepy, a biust masz super ;-) Odpowiedz Link
kasica_k WĄTEK ZAMKNIĘTY - zapraszam do nr 53 19.06.15, 18:55 Wszystkie forumki chcące zapytać o poradę zapraszam do nowego wątku: forum.gazeta.pl/forum/w,32203,157974159,157974159,JAKI_POWINNAM_NOSIC_ROZMIAR_STANIKA_53.html Wątek nie może być za długi, bo powoduje to problemy techniczne i posty mogą się nie pokazywać. Dlatego musimy co jakiś czas zakładać nowy. Odpowiedz Link
wkreciara Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 05.03.16, 19:48 pod biustem ciasno - 86 cm pod biustem luźno - 90 cm w biuście normalnie - 106,5 cm w biuście w zwisie - 110 cm w tej chwili mam praktycznie idealnie dobrany biustonosz, jednak sprała mi się metka i nie pamiętam jaki to rozmiar :( szerokość fiszbin to 16 cm, a jak zmierzyłam miseczkę po zewnętrznej stronie wyszło mi 25 cm. Będę wdzięczna za pomoc! Odpowiedz Link
kasica_k Re: wkreciara 24.05.16, 02:38 Hej, na podstawie wymiarów wypada Ci 36(80)F w brytyjskiej rozmiarówce, a w polsko-niemieckiej coś w okolicy 80G (nie brałam pod uwagę wymiarów biustonosza, bo to mało miarodajne). Odpowiedz Link
rengur Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 01.05.16, 19:56 Proszę o rozmiar - 73 cm pod biustem i 85 w "zwisie" zazwyczaj kupuję 75 B/C, zależy od modelu, jestem szczupła, ale jakoś ciężko kupić mi ideał Odpowiedz Link
kasica_k Re: rengur 24.05.16, 02:40 Nie kupuj więcej niż 70 pod biustem - 75 jest na ciebie za luźne. Proponowałabym spróbować 70C, 70D. Odpowiedz Link
loginyzajete Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 23.05.16, 12:07 pod biustem ciasno - 82 cm pod biustem luźno - 87 cm w biuście normalnie -112 cm w biuście w zwisie - 117 cm Mam Panache Tango Classic 36G pasuje chyba najlepiej ale już ściuchany, reszta dramat, nic nie mogę dopasować, wszystko się za ciasne okazuje. Stare 36G niedobre (prócz wyżej wymienionego), mam 36H nowy polski z Nessy ale pije wszędzie straszliwie i obwód za mały i piersi w czerwonych pręgach :( Już załamana jestem, a że zmieniam często rozmiary (teraz się odchudzam) to wolę w coś używanego kupić, żeby za dwa miechy znów nie wydawać kupy kasy a w międzyczasie żeby mi pierś nie zdefromowała się. Błagam - pomóżcie!!! A co poradzicie do spania? Używam wspomnianego wyżej Panache, ale najlepszy nie jest, trochę się mi wrzyna między piersiami przy spaniu... Odpowiedz Link
kasica_k Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 24.05.16, 02:32 Hejka, wpisz się proszę do wątku 53, ten jest już niekatualny Odpowiedz Link
agamieszka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 14.08.16, 23:23 Hej:) Potrzebuję porady w kwestii rozmiaru oraz kroju biustonosza, który wreszcie ogarnie mój biust. Jestem małobiuściasta, ale na siostrzanym forum coś cicho a zależy mi na odpowiedzi, wybaczcie :) w biuście normalnie - 87 w biuście w zwisie - 90 pod biustem luźno - 71/72 pod biustem ścisło (bardzo) - 69/70 Problem z moim biustem jest taki, że jest on jakby szeroko rozstawiony, niezbyt pełny w jego górnej części (kropla?). Nie jest też jakoś bardzo twardy, sprężysty, dodatkowo moją zmorą jest niewielka, jednak zauważalna asymetria. Przy doborze kroju zależałoby i na zebraniu biustu do środka i uformowaniu bardziej pełnego kształtu. Moje obecne staniki to przeważnie 75C, miska na jednej piersi jest ciut duża w górnej części-odrobinę odstaje, ale lepsze to niż odcinanie na większej piersi. Jeśli chodzi o obwód to wiem, że jest on za duży, ale jakoś ciężko mi sobie wyobrazić, że muszę się "ścisnąć" bardziej :) Rozlewający się biust to mój kompleks, bardzo podobają mi się staniki soft, jednak mam sporo obaw czy one poradzą sobie z uciekającym i takim niepełnym biustem ... Serdecznie proszę o jakieś sugestie czego szukać w sklepowych zakamarkach. Odpowiedz Link
stella_gibson Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 15.11.16, 21:25 Dzień dobry, - pod biustem ciasno 79 cm - pod biustem luźno 83 cm - w biuście 94 - w biuście w zwisie 93 noszę teraz Fantasie smoothing 30F, na najluźniejszej haftce, ale na koniec dnia marzę o rozpięciu go. No i fiszbiny się odciskają, mimo że sam stanik wygodny. Odpowiedz Link
melmire Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 27.11.16, 22:49 Wymiary podaj nam wg schematu (przekopiuj i wklej w swoim poście): pod biustem ciasno - 80 cm (holender, zgrublam!) pod biustem luźno - 85 cm w biuście normalnie - 103 cm w biuście w zwisie -105 cm Moje aktualne staniki to 32FF, ale maja 5 lat wiec diabli je wiedza jaki jest teraz ich "prawdziwy" rozmiar. Dzieki za pomoc :) Odpowiedz Link
khati1 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 15.12.16, 12:50 Witam, Proszę bardzo o pomoc bo już pomału nie potrafię z moim biustem sobie poradzić. Wasza stronka dziesięć lat temu pomogła mi bardo,dzięki Wam poczułam że mój biust to wielki atut,dzięki Waszym cennym poradom.Dziś znowu do Was wracam,ponieważ widzę ogromną przemianę mych piersi.Jak dotąd noszę rozmiar 60gg,zawsze staniczki marki freya bo bardzo mi odpowiadają.Ale problem w tym,że piersi stały się mało jedrne,obwisłe.Robią mi się w staniku tzw.bułki.Myśle czy rozmiar ten się nie zmienil?Bardzo proszę o rade bo tylko Wam ufam. Podaje moje wymiary Pod biustem 68cm Pod biustem luzno 70cm W biuście normalnie 86cm W biuście w zwisie 88cm Odpowiedz Link
123she123 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 15.01.17, 14:14 Hej, proszę o radę: 1. pod biustem ciasno 76 2. pod biustem luzno 79 3. w biuście, (bez stanika, więcej cm) wyprostowana 94,5/95 4. w biuście, bez stanika (więcej cm), pochylona 99 biust raczej szeroko rozstawiony, stożkowy Odpowiedz Link
didanka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 13.02.17, 12:07 Witam:) Moje wymiary: Pod biustem ciasno: 78 Luzno: 82 W biuscie normlnie: 99 W zwisie: 97 W tej chwili mam jeden stanik który w miarę pasuje: Triumph 70H, miękki model. Ale obwód jest bardzo ścisły (mierzone 75 było jakby za luźne), a większa pierś mi wychodzi górą. Do tego fiszbina nie trafia "w środek pachy", a sięga za nią... Powinno tak być? Poza tym mocno uciska w żebra, mocno go czuję, a po kilku godzinach pojawiają się czerwone pręgi na skórze. Mam też biustonosz z firmy Li perie, rozmiar 34G, ale tu obwód jest zdecydowanie za luźny, a dobrze wybrany z okolic pach biust bułkuje górą. Poza tym jestem po dużej utracie wagi, więc mój biust nie jest w najlepszej kondycji, więc "wylewał się" z większości modeli, które mierzyłam. Poradzicie coś? Pozdrawiam :) Odpowiedz Link
kareen3 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 10.03.17, 18:50 pod biustem ciasno - 68 cm pod biustem luźno - 72 cm w biuście normalnie -86 cm w biuście w zwisie - 88 cm Aktualnie noszę stanik 65E, ogólnie to mam wrażenie że mam go cały czas luźno nawet nowy kupiony stanik, po wykonaniu kilku ruchów piersi uciekają mi ze stanika a jak go zakładam i dobrze je wygarnę to robią mi się bułki nad miseczkami. Zrobiły mi się też wałki pod pachami które staram się usunąć ale nie mogę dobrać odpowiedniego stanika. Chciałam kupić stanik 60F ale nie znalazłam w żadnym sklepie żadnego stanika który ma w obwodzie 60. Odpowiedz Link
chupaitt Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 23.12.18, 22:51 Witam serdecznie :D Postanowiłam w końcu postarać się o naprawdę poprawny stanik. W końcu na początku przyszłego roku stuknie mi ćwierć wieku, do tej pory ciachałam obwody w okołomarketowych stanikach ale trzeba coś ze sobą w końcu zrobić i po świętach sprawić sobie spóźniony prezent. :D Jeszcze mi się ociupinkę przytyło. pod biustem ciasno - 70 cm pod biustem luźno - 74 cm w biuście normalnie - 90 cm w biuście w zwisie - 93 cm Na ten moment większość moich dobrych w miseczce staników to 80D. Prawa pierś jest trochę większa od lewej i najswobodniej czuję się obierając miseczkę właśnie na nią. Ostało mi jeszcze parę uciętych 75D(sio do kosza :P) i sutek sobie wyskakuje jeśli stanik nie jest mocno zabudowany. Chciałabym wiedzieć od czego zacząć przymierzanie i w jakie rozmiary faktycznie celować i bardzo proszę o pomoc. Odpowiedz Link
esi1 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 15.05.20, 11:44 moja córka, nastolatka: pod biustem ciasno - 63cm w biuście normalnie - 83cm do tej pory nosiła takie topy bieliźniane, ale teraz potrzebujemy prawdziwego biustonosza, najlepiej miękkiego, z niedużą ilością ozdób. Polecicie jakieś strony lub konkretne modele? Odpowiedz Link
barbarabasia1966 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 24.09.20, 20:43 Witajcie :) pod biustem ciasno - 95 cm pod biustem luźno - 99 cm w biuście normalnie - 122 cm w biuście w zwisie - 126 cm Mam problem z doborem stanika do mojego biustu po przejściach, zniszczonego odchudzaniem, jest mało jędrny i lejący. Obecnie noszę biustonosz miękki VIKI 579 KRYSTYNA w rozmiarze 95H. Jest wygodny, ale niestety biust w nim po prostu wisi, tak, że kompletnie nie spełnia swojej funkcji. Próbowałam dobrać inne, ale na razie porażka. Ostatnio kupiłam dwa: *Biustonosz GORSENIA K357 BLANCA 95H wydawał się być ok, jeśli chodzi o obwód i ułożenie fiszbin, ale górna część miseczki z koronką odstawała, widać było, że pierś nie wypełniała jej w całości. *Biustonosz Samanta Cziczi A911soft w rozmiarze 90I, kupiłam kierując się wynikiem kalkulatora podanego na ich stronie. Teoretycznie ten rozmiar powinien być mniejszy od 95H Gorsenii, ale niestety okazał się o wiele większy, za luźny zarówno pod biustem, jak i w miseczkach i to sporo. Proszę o radę w jaki rozmiar celować? Jaki model byłby najlepszy dla takiego trudnego biustu? Odpowiedz Link
turzyca Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 28.09.20, 20:36 Trudnym biustom poleca się fullcupy, ale bardzo popularne w Polsce są półusztywniane z elastyczną koronką, bo koronka się dopasuje, a usztywnienie mocno podtrzymuje biust. Viki nie ma żadnego wzmocnienia, to taki biustonosz do spania i zachowaj go w tej funkcji, doświadczone biusty lubią podtrzymanie w nocy, to przyspiesza regenerację. Blanca może być dobrym wyborem, skoro koronka odstaje to wypróbuj po prostu 95G i 90H. Ogólnie jeśli nie masz sklepu stacjonarnego w okolicy, to weź na warsztat popularny model i wypróbuj sąsiednie rozmiary. To najłatwiejsza metoda, pewniejsza niż wróżenie z centymetra. Tylko sobie opisuj dokładnie wrażenia i mierz staniki także z miskami na plecach, żeby obiektywnie ocenić ciasnotę obwodu. Odpowiedz Link
barbarabasia1966 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 28.09.20, 23:29 Serdecznie dziękuję. Biustonosze właśnie zamówiłam, będę mierzyć! :) Odpowiedz Link
eenoive Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 26.05.21, 19:34 pod biustem ciasno - 99cm pod biustem luźno - 101 cm w biuście normalnie -120 cm w biuście w zwisie - 125 cm Witam po dlugim czasie. Zdazylam sie zestarzec i przytyc, obecnie nawet nie potrafie wskazac jaki rozmiar stanika nosze. Mieszkam w Holandii a ich rozmiarowka to jakas porazka. Dlatego chcialabym sie dowiedziec jaki powinnam nosic rozmiar stanika UK ale rowniez polskich marek a szczegolnie marki Gorsenia poniewaz sa teraz w dobrej cenie oczywiscie online. Moj ostatni rozmiar zanim utylam to 85f lub 90 e. Z gory dziekuje i pozdrawiam. Odpowiedz Link
maith-marta Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 12.09.21, 21:16 To 85 pod biustem paradoksalnie mogło Ci nawet zostać. A już praktycznie nie ma szans, żebyś potrzebowała obwodu większego niż 90 przy tych wymiarach. Na wszelki wypadek sprawdź najpierw sam obwód. Załóż możliwie nowszy, nierozciągnięty stanik 85 i tak samo 90, ale miskami na plecach. Wtedy sprawdzisz, jak odbierasz sam obwód. Dopiero do obwodu będzie można dobrać miseczki. Odpowiedz Link
monika918 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 26.12.21, 17:21 Cześć! Noszę rozmiar 75B, pod biustem 73/74, w biuście 82/83. Niby wszystko okej, ale nie uklada się to dobrze i po dłuższym chodzeniu strasznie bolą mnie ramiona i barki. Nie mam już pojęcia w jakie rozmiary celować :( Odpowiedz Link