zireael00
23.07.13, 17:29
Na jasną stronę bieliźnianej mocy przeszłam na początku 2009 roku. Przez półtora roku przetestowałam (mierząc i kupując) wiele marek i modeli (Panache: Superbra, Cleo i Maskaradki, Freya, Curvy Kate + Showgirls, Dalia, Ewa Bień), przeżywając liczne problemy z kompatybilnością. Kłopoty sprawiały za wysokie mostki i/lub za szerokie fiszbiny oraz za bardzo zabudowane miski, niekiedy wrzynające się w biust krawędzią lub, dla odmiany, odstające. Effuniakowe plungi i piankowe halfy okazały się lekiem na całe zło, więc kupowałam tylko je przez kilka lat. Eksperyment z miękkim halfem od Effu zakończył się fiaskiem. Wiem, że powinnam się cieszyć, że znalazłam firmę (chociaż jedną), która szyje staniki świetnie na mnie pasujące, łączące wygodę i dobry wygląd biustu, ale mam ochotę trochę odpocząć od Effuniaków.
Po pierwsze, jak już napisałam, HM na mnie nie pasuje, a ja naprawdę lubię miękkie biustonosze i szczególnie latem wolałabym się nie odziewać dzień w dzień w piankę. SM jeszcze nie próbowałam i cena mnie do tego nie zachęca.
Po drugie, wzornictwo Effuniaków często rozmija się z moim poczuciem estetyki. Nie chcę brzmieć jak jakaś rozpieszczona i marudna istota, ale jako posiadaczka rozmiaru środkowotabelkowego (Effuniakowe 80D), chciałabym mieć trzy w jednym - stanik wygodny, robiący ładny efekt i ładny sam w sobie i wkurza mnie, jeśli muszę iść na kompromis kosztem tego ostatniego.
Po trzecie, Effuniaki są coraz droższe. Nie będę o to obwiniać nikogo, widocznie tak musi być. Na wyprzedaży może nie być (i często nie ma) mojego rozmiaru. Podaż Effuniaków na rynku wtórnym jest prawie żadna, dlatego używanego też nie mogę kupić. Brytyjczyki i nowe, i używane można znaleźć np. na Ebayu w cenach dość strawnych.
Przechodzę do sedna - czy możecie, drogie forumki, polecić mi biustonosze o właściwościach zbliżonych do piankowych Effuniaków? Potrzebuję wąskich fiszbin, niskiego mostka i raczej niskich misek. Nie muszą robić fantastycznej dolinki ani okrąglutkich jabłuszek, w końcu staniki do dekoltów już mam. Zapewne najbliższy spełnienia moich oczekiwań jest jakiś miękki plunge, a to chyba rzadko spotykany gatunek. : o