Dodaj do ulubionych

Co na effuniakolubny biust? Propozycje modeli

23.07.13, 17:29
Na jasną stronę bieliźnianej mocy przeszłam na początku 2009 roku. Przez półtora roku przetestowałam (mierząc i kupując) wiele marek i modeli (Panache: Superbra, Cleo i Maskaradki, Freya, Curvy Kate + Showgirls, Dalia, Ewa Bień), przeżywając liczne problemy z kompatybilnością. Kłopoty sprawiały za wysokie mostki i/lub za szerokie fiszbiny oraz za bardzo zabudowane miski, niekiedy wrzynające się w biust krawędzią lub, dla odmiany, odstające. Effuniakowe plungi i piankowe halfy okazały się lekiem na całe zło, więc kupowałam tylko je przez kilka lat. Eksperyment z miękkim halfem od Effu zakończył się fiaskiem. Wiem, że powinnam się cieszyć, że znalazłam firmę (chociaż jedną), która szyje staniki świetnie na mnie pasujące, łączące wygodę i dobry wygląd biustu, ale mam ochotę trochę odpocząć od Effuniaków.
Po pierwsze, jak już napisałam, HM na mnie nie pasuje, a ja naprawdę lubię miękkie biustonosze i szczególnie latem wolałabym się nie odziewać dzień w dzień w piankę. SM jeszcze nie próbowałam i cena mnie do tego nie zachęca.
Po drugie, wzornictwo Effuniaków często rozmija się z moim poczuciem estetyki. Nie chcę brzmieć jak jakaś rozpieszczona i marudna istota, ale jako posiadaczka rozmiaru środkowotabelkowego (Effuniakowe 80D), chciałabym mieć trzy w jednym - stanik wygodny, robiący ładny efekt i ładny sam w sobie i wkurza mnie, jeśli muszę iść na kompromis kosztem tego ostatniego.
Po trzecie, Effuniaki są coraz droższe. Nie będę o to obwiniać nikogo, widocznie tak musi być. Na wyprzedaży może nie być (i często nie ma) mojego rozmiaru. Podaż Effuniaków na rynku wtórnym jest prawie żadna, dlatego używanego też nie mogę kupić. Brytyjczyki i nowe, i używane można znaleźć np. na Ebayu w cenach dość strawnych.

Przechodzę do sedna - czy możecie, drogie forumki, polecić mi biustonosze o właściwościach zbliżonych do piankowych Effuniaków? Potrzebuję wąskich fiszbin, niskiego mostka i raczej niskich misek. Nie muszą robić fantastycznej dolinki ani okrąglutkich jabłuszek, w końcu staniki do dekoltów już mam. Zapewne najbliższy spełnienia moich oczekiwań jest jakiś miękki plunge, a to chyba rzadko spotykany gatunek. : o
Obserwuj wątek
    • grecz Podłączam się do wątku 23.07.13, 22:50
      Mam bowiem podobne spostrzeżenia i podobne chęci ;)
    • gruby_elf Re: Co na effuniakolubny biust? Propozycje modeli 23.07.13, 23:36
      Może comexim? Tylko to też głownie piankowe plunge'e. Można je też zamawiać z obniżonymi miskami i wtedy są trochę mniej pancerne.

Ja ogólnie jestem kompatybilna tylko z effuniakami i comeximem, więc jest duża szansa, że innym tylko-effuniakolubnym by pasowało ;)
      • grecz Re: Co na effuniakolubny biust? Propozycje modeli 24.07.13, 11:01
        Jak wygląda ta opcja zamówienia z obniżonymi miskami? Dopisuje się coś w uwagach do zamówienia, jakoś dopłaca?
        • gruby_elf Re: Co na effuniakolubny biust? Propozycje modeli 24.07.13, 14:08
          Sama nie zamawiałam, ale na balkonetce prawie wszystkie dziewczyny mają z obniżonymi miskami, więc jest to dość popularna opcja ;) Wydaje mi się, że się nie dopłaca. I gdzieś czytałam, że tak - trzeba dopisać to w uwagach. Nie wiem, jak ze zwrotami.
      • slotna Re: Co na effuniakolubny biust? Propozycje modeli 25.07.13, 10:47
        Jedyny posiadany przeze mnie Comexim lezy na mnie nieco lepiej niz effuniaki, natomiast jest duzo ladniejszy i znacznie lepszej jakosci (chociaz tez w koncu wylazla z niego fiszbina - ale ramiaczka i reszta wygladaja wciaz jak nowe).
        • zireael00 Re: Co na effuniakolubny biust? Propozycje modeli 25.07.13, 11:30
          Dobrze wiedzieć. Dziękuję. : o
    • kryklu Re: Co na effuniakolubny biust? Propozycje modeli 24.07.13, 10:46
      Dla odpoczynku od effuniaków ( ramiączka... ), noszę half cupy Freyi. Te usztywniane są usztywniane delikatnie, a do miseczki F czy FF freya szyje też miękkie halfy.
      Frejowe mostki są dla mnie zupełnie nieinwazyjne, ramiączka przewygodne, tylko fiszbiny trochę szersze niż w effuniakach, ale to mi nie przeszkadza.
      • zireael00 Freya 24.07.13, 14:22
        Ano, ramiączka Effuniaków nie są super wygodne.
        Z Freyi miałam kilka Arabellek oraz jej "sióstr", nie pamiętam nazw modeli. Są to balkoniki lub balkoniko-plungi. Z halfami nie miałam do czynienia, trochę się obawiam odstawania - Showgirls i Cleo odstawały. Mogłabyś porównać wysokość mostka w halfie Effu i Freyowym? Ładnie proszę. :)
        • kryklu Re: Freya 24.07.13, 22:23
          Też kiedyś nosiłam balkonetki i plunge frejowe, teraz na mnie zupełnie nie leżą.
          Mostki freyowe i effuniakowe w usztywnianych halfach kończą się na górze na tej samej wysokości, a na dole frejki są znacznie bardziej podcięte (ok.1-1,5 cm).
          Pod pachą frejowe fiszbiny sięgają wyżej o ok.1,5 cm.
          "U" fiszbin frejowych jest szersze raptem o ok.0,5-1 cm.
          Porównywałam noszone przeze mnie rozmiary: Freya - 34G, E.M. - 80FF.
          I bardzo żałuję, że wypadam z rozmiarówki miękkiego halfa frejowego:
          www.freyalingerie.com/lingerie/gem/ss13/half_cup_bra.aspx?colour=nude
          Widziałam go też w kolorze niebieskim, białym, czarno-fioletowym.

Halfy, zwłaszcza usztywniane, trzeba dobierać na styk. Lepsza jest mała (!) bułka, niż odstająca miska.
          Freyowe halfy nie eksponują tak pięknie piersi jak effuniaki. Najbliżej im do modelu HP.
          • kasienka.body Miękkie halfy Freyi 25.07.13, 13:21
            Kryklu - możliwe, że nie masz czego żałować. Gem akurat nie jest zbyt szczęśliwym krojem (piszę o halfie, bo balkonik jest super). Jest wyżej zabudowany niż usztywnione frejowe halfy, bardziej zamknięty i większość biustów, które w nim widziałam dość mocno spłaszczał. Śliczny jest wizualnie, miska jest trochę większa niż standard, ale fason wg mnie niezbyt udany. Za to teraz na jesień wchodzi nowy miękki half Marvel (chyba nic nie pomyliłam?) - jest ze sztywniejszego materiału (ale bez pianki) i zapowiada się naprawdę nieźle :)
            • kryklu Re: Miękkie halfy Freyi 26.07.13, 11:02
              > Kryklu - możliwe, że nie masz czego żałować. Gem akurat nie jest zbyt szczęśliw
              > ym krojem

No to już mnie serce nie boli :)

Za to teraz na jesień wchodzi
              > nowy miękki half Marvel (chyba nic nie pomyliłam?) - jest ze sztywniejszego ma
              > teriału (ale bez pianki) i zapowiada się naprawdę nieźle :)

Dobrze wiedzieć. Będę trzymać rękę na pulsie.
    • zireael00 Rozmiar w Comeximie 25.07.13, 11:35
      Użytkowniczki Effuniaków i Comeximów - jaki macie rozmiar w drugiej firmie? Taki sam? Na stronie jest napisane, że obwody są ścisłe i nie trzeba zaniżać. Jak z miskami?
      • gruby_elf Re: Rozmiar w Comeximie 25.07.13, 14:58
        Rozmiarówka jest trochę inna.
        Jak miałam rozmiar effuniakowy bardziej 65g/gg - 70ff, to nosiłam Comeximy 65hh, choć jeden był bardzo ścisły (Florence) i wolałabym go mieć w obwodzie 70.
        Teraz mam bardziej effuniakowe 65ff/65g - 70f/70ff i pewnie potrzebowałabym 65h + ewentualnie odpowiednik z obwodem 70... ;) bo te moje 65hh teraz odstają.

Jeżeli chodzi o samą ścisłość to moim zdaniem podobnie jak effuniaki. Jedne modele są bardziej, drugie mniej. Ja mam pod biustem 68 cm i balansuję pomiędzy obwodami 65 i 70 w obu firmach.
      • the_pipeline Re: Rozmiar w Comeximie 25.07.13, 15:01
        Mi bardzo pasują Comeximowe plunge, kształt jest zupełnie inny niż w Effuniakowych. Są troche bardziej zabudowane, ale to nadal są plunge, z obnizonymi miskami nie próbowałam. Wzornictwo jest ciekawe i jakość b.dobra. Jedyne co to zarówno mi jak i koleżance po intensywnej eksploatacji powychodziły fiszbiny na mostku. Z tego co się orientuje to chyba częsty problem.

W Effuniakach nosiłam zwyczajowo 70F (różne modele), ale ostatnio nabyłam SM trefla w rozmiarze 65FF i chyba ten mniejszy obwód jednak bardziej mi odpowiada. W Comeximach mam 65H.
      • zireael00 Re: Rozmiar w Comeximie 25.07.13, 16:09
        Dziękuję za odpowiedzi. Przejrzałam katalog na balkonetce. Comeximu w rozmiarze 80D nie było ani jednego, najbardziej zbliżony był 80E i miała go dziewczyna z wymiarem ponad 80 pod biustem. A była to chyba Geisha, która, jak już zdążyłam się zorientować, uchodzi za okrutnego ściślaka, obok Carmen.

Ja mam pod biustem 77 cm, mocno ściśnięte nawet 76, luźno 82; w biuście 99 (w zwisie 101/102). Myślę zatem, że powinnam celować w 75F. Czyli standardowy rozmiar w polskich, przyzwoicie ścisłych stanikach. Rozważam też przesiadkę na niższy obwód u Ewy, chyba wszystkie jej staniki, nawet mało używaną i mało rozciągnięta Fuksję, noszę zapięte najciaśniej. Zresztą, dla aktualnych wymiarów effu-kalkulator wylicza mi 75E. : o
        • indigo-rose Re: Rozmiar w Comeximie 04.08.13, 12:37
          Jak 75E, to może zmieściłabyś się w Onlyher? Niektóre modele dobijają do tego rozmiaru. Ja też jestem effulubna i bardzo się cieszę, że się załapałam na rozmiarówkę OH, bo pasują nawet lepiej. Moim zdaniem środek tabelki nie ma co się obawiać, że skoro onlyherki są z założenia na mniejsze biusty, to będą niestabilne albo coś - trzymają i kształtują dobrze. Myślę, że mogłabyś sprawdzić.
          • zireael00 Only Her 04.08.13, 14:31
            Przyznam, że nie brałam nigdy OH pod uwagę, bo wydawało mi się, że wypadam z rozmiarówki górą. To świetna wiadomość, że jednak nie. Orientuje się ktosia, jaki rozmiar ma bardziej biuściasta modelka?
            • indigo-rose Re: Only Her 04.08.13, 18:51
              Jedna ma (miała?) taki sam jak ja, 65F. Ale wiem, że z czasem trochę schudła i w niektórych modelach prezentuje 65E, więc nie wiem, jaki jest jej aktualny.
      • slotna Re: Rozmiar w Comeximie 28.07.13, 20:21
        > Użytkowniczki Effuniaków i Comeximów - jaki macie rozmiar w drugiej firmie? Tak
        > i sam? Na stronie jest napisane, że obwody są ścisłe i nie trzeba zaniżać. Jak
        > z miskami?

Effuniaki mam glownie 75GG, Comexim - 70HH, Freye i Panache 70GG.
    • estreno A ramiączka Effuniak - Comexim? 04.08.13, 22:56
      A ja mam pytanie o ramiączka w Comeximach - czy są wygodne? Powoli, zwłaszcza przy ostatnich upałach, mam dość effuniakowych ramiączek. Noszę effu 75ff-g. Piersi mam gruczołowe, więc dość ciężkie i effuramiączka stają się dla mnie problemem.

A czy Ava też jest wąskofiszbinowa? I jak tam z wygodą ramiączek? Ktoś wie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka