Dodaj do ulubionych

BIUBIU 18 - probiuściste ubrania

• clarisse Monaco green 42 BB/BBB 17.06.14, 17:39
      Przede wszystkim zdjęcia sklepowe moim zdaniem nie oddają koloru tej sukienki. Dla mojego oka ona jest zielona zielona. Na fotkach jakoś wpada w zielony z tendencją do zimnej zieleni morskiej, zielony hmm... taki wygłuszony. Co ciekawsze, jak próbowałam zrobić sobie zdjęcia, kolor był dokładnie jak na zdjęciach sklepowych - z tendencją. A ja ciągle widziałam zieloną zieleń. Widać taki oddcień.

Rozmiarowo - standard, choć mam wrażenie, że jest ociupinkę, minimalnie większa niż takie samo fasonowo Monaco 42 BB/BBB z długimi rękawami. Miałam te sukienki na sobie w odstępie dwóch dni (pogoda wariuje) i w to niebieskie po dwóch miesiącach przerwy ledwo wcisnęłam biust. W to zielone - bez problemu. Po założeniu wszelakoż obie leżały dobrze. Tak sobie myślę, że to może być efekt tego, że niebieskie jest już wielokrotnie prane i o te kilka mm mniejsze?

W przeciwieństwie do tego z długimi, nie ma "paseczków" w pasie - i chyba to dobrze. Tzn. nie mam nic przeciw paseczkom, ale pod ich nieobecność mogę spokojnie użyć paska i nie zastanawiać się, czy paseczki nie wyłażą - więc jest bardziej uniwersalna.

Dalej, w stosunku do posiadanego przeze mnie niebieskiego Monaco zauważyłam pewną zmianę na plus: materiał założony pod dekolt jest przyszyty ("złapany") nie tylko na dwóch bocznych szwach, ale i na dwóch środkowych. Dzięki temu nie próbuje uciekać górą na wierzch dekoltu, co niestety zdarza się w mojej z długimi (próbowałam go "złapać" nitką, ale do tego, żeby to zrobić ładnie i nie pomarszczyć dekoltu, trzeba lepszej ręki niż moja).

Tak więc to nieco poprawiona wersja.

Spódnica natomiast układa się jak w poprzednim Monaco, tutaj bez zmian.
    • magda2em Liberte - pyt. o dekolt 22.06.14, 08:34
      Wywija mi się materiał spod spodu na wierzch w dekolcie, przez co robi mi się brzydka krecha wzdłuż krawędzi na materiale, bo brzeg dekoltu jest zaprasowany. Czy coś jest nie tak z rozmiarem (więcej b, większy rozmiar w ogóle), czy ten typ tak ma i u mnie się będzie wywijać i koniec? Wywija się w obu zamówionych kolorach, w śliwce i w czarnym, tylko w czarnym prawie nie widać z racji koloru. Dekolt mi się wywijał w podobny sposób w innych bluzkach, które miały podobnie podwójny dekolt, nie pamiętam nazwy - Florence chyba. Helpunku, słoniocy?
    • yaga7 Julien i Liberte 26.06.14, 07:33
      Julien w standardowym 42B/BB, Liberte wzięłam 42B/BB i 42BB/BBB, bo zwykle mam problem z bluzkami z odcięciem pod biustem.
      Ponieważ nieco schudłam, pewnie weszłabym w 40 w obu bluzkach, jeśli chodzi o talię czy biodra, ale niestety bary mi nie chudną i bluzka na pewno nie mogłaby być mniejsza górą.

Julien leży dobrze, aczkolwiek mógłby być większy dekolt. Teraz to jest taki trochę bardziej elegancki tiszert, nic więcej ;) Ale leży fajnie, jest trochę luzu okolicach talii, a górą ładnie przylega. Ale bez efektu wow.

Liberte
      Niestety też bez efektu wow, dekolt też jest dla mnie za mały, wolałabym większy, albo chociaż szerszy. Ale leży poprawnie, aczkolwiek w śliwkowym materiał jest cienki, cieńszy niż w czarnym i jeżeli będzie przylegać, to będą widoczne fałdki czy stanik. U mnie standardowo przylega w okolicach podbiuścia na plecach, natomiast w talii już jest luźniej. Zostawiam B/BB, większy rozmiar co prawda lepiej leży w kwestii odcięcia pod biustem, ale widać, że jest na większy biust i po prostu mam puste miejsce.

Zostawiam obie (a właściwie trzy), bo takie małodekoltowe poprawne bluzki też się przydadzą, aczkolwiek chętnie powitałabym wersje obu modeli z większym dekoltem :)
    • moon-land Re: BIUBIU 18 - probiuściste ubrania 03.07.14, 10:26
      Mam pytanie: czy Biubiu planuje może jeszcze w najbliższym czasie sukienki z tkaniny, z podszewką, proste i eleganckie typu Red Town? I inne kiedyś były - czarna, bakłażanowa... Założyłam ostatnio Red Town, czułam się niezmiernie elegancko i wygodnie, zbierałam komplementy i pomyślałam, że ostatnio głównie dzianinowe się pojawiają (które też lubię i kupuję, ale tkanina z podszewką daje taki sznyt!).
    • ptasia Allain, Lucy i Bisette 36b/bb, Belle różne, Millau 15.07.14, 16:36
      Trochę się tego uzbierało, bo myślałam, że starsze opisałam, a tu nie:
      - Allain czarny 36 b/bb. Moim zdaniem ciut większy/luźniejszy od szarej Frontery, ale jak sądzę, to kwestia przynajmniej częściowo cieńszego materiału. Może 34 też by pasowało, ale 36 jest także ok, może tylko ciut długie w rękawach. Jak będzie chłodno, pewnie będę nosić w kółko, na przemian z Fronterą ;). Aha, dekolt większy niż w F.
      - Zamiast Lucy przypadkiem dostałam Bisette, więc przymierzyłam ;). Baskinka to nie moja bajka, a w tej wyglądałam niestety źle (kilka kilo gratis). Może 34 byłoby lepsze, ale wyszło na pniu, zresztą, jak pisałam, za baskinki dziękuję ;). Lucy przyszła na wymianę i od tamtej pory noszę ją b. często - lekka, wdzięczna, wzorek mozaikowy/kafelkowy b. mi się podoba (mam wersję granatową). Z materiałem przy delikatnym praniu (30 st.) nic się nie dzieje. Rozmiar 36 pasuje, jest tylko trochę luzu w ramionach.
      - Belle niebieską przymierzyłam w 3 rozmiarach: 34b, 34bb, 36b. 34bb za duże w biuście, za ciasne w talii, 36b za duże w biuście i plecach, 34b najlepsze, tylko ciut małe w talii. Za radą faceta zrobiłam herezję ;), tj. rozprułam zaszewki na plecach w 34b, uzyskując brakujące kilka cm w talii i teraz jestem zadowolona. Uważam, że uzyskałam w ten sposób rozmiar 35b ;). Gwoli ścisłości, wysłałam Kindze zdjęcia porównawcze i projektantka była jednak za 36b.
      Aha, bluzka z daleka wydaje się niebieska, choć jest w granatowo-białe paski. Tkanina fajna, elastyczna, nie za cienka. Bufki urocze, choć mogą budzić kontrowersje.
      - Millau 34b/bb. Bałam się długości tunikowej, ale do spodni/spodenek będzie ok. Krój mocno podkreśla biust ;). Materiał na szczęście nie jest cienki i prześwitujący, choć kolorową bieliznę nieco widać i coś w miarę a la cielak pewnie byłoby najlepsze, ale zarazem dzianina jest specyficzna, tj. trochę szorstka w dotyku.
    • anna-pia Vichy 22.07.14, 17:26
      Mam Sienę, sprawdziła się genialnie jako koszula dla kierowcy na upał (przy czym dla mnie upał to temperatura powyżej 25 stopni Celsjusza), dokupiłam Vichy blue tylko w tym celu: kolor niespecjalnie mój, ale krój jest genialny, a materiał jest świetny - cienki, przewiewny, pomimo zagnieceń dobrze wygląda.
    • yaga7 Voila 01.08.14, 18:32
      Bardzo dziękuję za możliwość wcześniejszego zamówienia :)

Po konsultacjach rozmiarowych postanowiłam zamówić 40B/BB - obecnie bluzki noszę 42B/BB, są nieco luźnawe w talii, Gomera dzianinowa 40BB/BBB jest ogólnie luźna, stąd pomyślałam, że 40B/BB w luźnej maxi powinno się sprawdzić.
      I rozmiarowo faktycznie pasuje. Na pewno jest to sukienka dla osób, które lubią luźne kiecki ;) Dla mnie jednak niekoniecznie, a strasznie żałuję, bo materiał bardzo, bardzo mi się podoba.
      Ale niestety, Luby jak mnie zobaczył, stwierdził, że trzeci miesiąc ciąży, jak nic. A tego typu teksty puszcza wyjątkowo rzadko, więc muszę jednak wyjątkowo nie bardzo wyglądać. Zwłaszcza że dzień wcześniej byłam w maxi z Pepperberry i dowiedziałam się, że wyglądam smukło :P
      Niestety nie pasują mi też szerokie ramiącha, wolałabym sukienkę albo z krótkim rękawkiem, albo na normalnych wąskich ramiączkach. I wolałabym też większy dekolt. I chyba też wolałabym kieckę, która od podbiuścia do talii jest nieco bardziej dopasowana, a potem się bardziej rozszerza.
      Natomiast jeszcze raz powtórzę, że materiał jest cudo, lekki, zwiewny, świetny na lato.
    • margo13ak Volia 40BB/BBB i 42B/BB 07.08.14, 15:14
      Mam, zamówione mailowo. Rzeczywiście jest luźna, cienka, przyjemna na ciele. 42 nawet nie otwierałam, dzięki luźnemu krojowi 40 ma zapasy ;-)
      Wzięłam 40BB/BBB, nauczona doświadczeniem przy moim nisko zawieszonym biuście, że będzie lepiej leżało, mimo, że tabelkowo powinnam wziąć 40B/BB. I miałam rację - odcięcie jest, gdzie trzeba, nie włazi mi na biust.
      Plecy luźne - mnie to osobiście nie przeszkadza, przy obecnych temperaturach to miłe, najlżejszy wietrzyk łapie ;-) efektu ciąży u mnie brak, choć luzy są widoczne. Sukienka za to pięknie spływa po figurze, mimo luzu podkreśla talię, wysmukla szerokie biodra, długość na moje 170cm idealna - ciut za kostki.
      Podoba mi się ozdoba w odcięciu, fajnie się komponuje z krojem.
      Zastanawiam się tylko, czy nie poprosić sklepu o troczki z materiału sukienki - gdybym miała możliwość związania ich z tyłu, dałoby się ją w plecach dopasować bez utraty lekkości. Chociaż tak, jak leży teraz, też ją będę nosić.
      • margo13ak Errata - VOILA powinno być, oczywiście.... 07.08.14, 15:37
        .... przepraszam :/
      • yaga7 Re: Volia 40BB/BBB i 42B/BB 07.08.14, 17:14
        Zazdroszczę :)

Widać dużo zależy od figury, bo widzę, że masz 73 pod biustem, ja mam 80, a i tak uważam, że to 40b/bb, które mierzyłam, jest za luźne :( No i nie podkreśla talii, wyglądam jak kloc, buuu.
    • margo13ak FARO red 40BB/BBB 07.08.14, 15:24
      Zamówiona 40BB/BBB ze względu na nisko zawieszony biust, przy wymiarach 73/103. Kolor czerwony raczej neutralny. Dopasowanie - standardowa 40 BiuBiu, czyli w moim wypadku mocno przy ciele w tym fasonie.
      Mam Faro z poprzednich edycji, granatowe 40B/BB. W porównaniu do niego tegoroczne jest nieco ściślejsze (inna dzianina) i .... ma za wysoki podkrój pachy :( Krawędź bluzki mam dokładnie pod pachą, praktycznie się w nią wbija :( - czyli dla mnie za krótkie ramiączka. Regulatory nie dają się zsunąć do dołu, bo mam je pod pachą :( Są też ciut węższe w przekroju, mam wrażenie, że układają się gorzej, chociaż same w sobie są ładniejsze, niż stare.
      Bluzka wraca, ze względu na wbijanie w pachę nie mogę jej nosić :( Szkoda, bo fason jest dla mnie ciekawy.
    • margo13ak MILLAU jeans 40BB/BBB 07.08.14, 15:36
      Urocza. Ku mojemu zdziwieniu efekt "ciąży" minimalny (w Lille miałam gorszy, O!), zniwelować daje się bez problemu - wystarczy owinąć się i zawiązać troczek z przodu ;-), ale luźniejszy przód może się przydać, choćby na letnie łasuchowanie przy grillu ;-)
      Materiał identyczny, jak w Rosay blue, to te same kropeczki - tylko ciemniejszy odcień, właśnie taki szaro-granatowy jeans. Rozmiar standardowy, przy uwzględnieniu luźniejszego przodu. Bluzka ładnie spływa, nie maskuje u mnie talii.
      40BB/BBB wzięte na wymiary 73/103, przy nisko zawieszonym biuście (dlatego BB/BBB, żeby odcięcie wypadło pod biustem).
      Mało mam bluzek dłuższych, a Millau jest oryginalna i fajna - zostaje :-)
    • gruby_elf Voila 36bb/bbb long* ;) 07.08.14, 19:00
      https://balkonetka.pl/static/cache/43/3c/433c980c1f71c7e6c0987b1f0cbe1322.jpg

Jestem bardzo zadowolona :) Dopasowanie jest luźne, ale mi to odpowiada. Góra i talia - ładnie podkreślona, a dół i brzuszek - schowane. Dekolt jakby większy niż na zdjęciach sklepowych, dla mnie na plus, szczególnie latem. Plecy może mogłyby być trochę bardziej dopasowane, ale nie przeszkadza mi to. Materiał przyjemny, kolor głęboki i zimny.

*mój egzemplarz jest dłuższy niż sklepowe.

Zamówiłam też 38b/bb, ale nawet nie otwierałam.
    • kajusieczka Re: BIUBIU 18 - probiuściste ubrania 14.08.14, 17:47
      Czy jeśli wszystkie bluzki z odcięciem pod biustem (w stylu MARENNES) podjeżdżają mi do góry, że odcięcie wchodzi na biust to znaczy, że powinnam zamawiać większy rozmiar B (zamiast 38B/BB zamawiać 38BB/BBB)? Czy może oznacza to, że mam nisko osadzony biust i nic nie da się zrobić? Jak przymierzam to jest ok, ale w ciągu dnia wszystko podjeżdża.
      • nientepaura Re: BIUBIU 18 - probiuściste ubrania 14.08.14, 18:00
        marennes chyba wychodziły ogólnie większe? w każdym razie moja przyjaciółka nosząca 40b/bb w tym modelu musiała wymienić na 38bb/bbb. niby tabelkowo na taki sam biust, a leży inaczej. wiele dziewczyn w niektórych modelach bierze więcej b, właśnie by uniknąć włażenia szwu na biust
    • one-st kiedy i jakie nowosci? 17.08.14, 15:44
      kiedy te cudne bluzeczki, ktore juz byly pokazne na FB - w serduszka i biala? na "gwal" biala mi potrzebna:)
      co jeszcze planujecie? czy i kiedy beda jesienne nowosic?
      • anika772 Re: kiedy i jakie nowosci? 28.08.14, 10:58
        Czy można liczyć na jakieś zwiewne, z nierozciągliwych tkanin bluzki, najchętniej z rękawem 3/4, bez kołnierzyka, w kolorze kremowym...? Na przykład coś takiego:
        www.orsay.com/pl-pl/moda/bluzki/trendige-bluse-divers-blue-2-67-67000446.html
        www.orsay.com/pl-pl/moda/bluzki/luftige-bluse-60080584.html

tylko, oczywiście, z miejscem na biust?
    • yo_anka Blog BiuBiu już nie istnieje? :( 28.08.14, 12:40
      Raz na jakiś czas szukałam tam zapowiedzi i fot jako ze nie mam Fejsa i jako stare uparta baba mieć na razie nie zamierzam
      Czy BiuBiu Blog już zniknął na zawsze, czy się gdzieś przeniósł, czy też są jakieś obostrzenia dostępu?
      Nie ukrywam, że lubiłam tą akurat formę prezentacji, nowości i modeli na użytkowniczkach i szkoda by były gdyby zniknął :(
      • yo_anka Re: Blog BiuBiu już nie istnieje? :( 28.08.14, 12:40
        bo stąd już nie da razy wejść :(
        biubiu.pl/webpage/zapowiedzi-.html
        • snowflake86 Re: Blog BiuBiu już nie istnieje? :( 28.08.14, 15:52
          Blog nie istnieje i to już od ładnych kilku miesięcy :(
    • bileterka La Parisienne 42B 14.09.14, 10:02
      Jest piekna. Material bardzo mi odpowiada. Bede ja tak dlugo nosila jak dlugo nie bede musiala zakladac grubych rajstop - subiektywnie twierdze, ze pasuje tylko do tych cienszych. Do grubych mam inne.

Sukienka nieco marszczy mi sie miedzy paskiem a biustem - kiedy siedze, kiedy jestem wyprostowana nic sie nie marszczy. Podejrzewam, ze to "wina" mojego nisko osadzonego biustu. Problem jest tez z zamkiem. U gory zamek troche odstaje kiedy jestem wyprostowana. Kiedy sie garbie - przylega. Dlugosc - nie zmartwilabym sie, gdyby miala ze 4cm mniej (mam 170cm). To nie jest jednak dla mnie wada, nawet nie zmierzam jej skracac (latwiej skrocic niz dosztukowac - znam to, poniewaz niestety osobiscie wolalabym, zeby z kolei bluzki Biubiu byly o jakies 5cm dluzsze). Kolor wg mnie wpada w stalowy z granatowym polyskiem. Najwiecej mam sukienek szarych i granatowych. Na poczatku sie buntowalam, teraz sie przyzwyczailam. Nie pogardzilabym jednak jasna Pariska, moze wiosna/lato? Wiem, jasne sa Monaco i Chaville, ale to fasony nie dla mnie.
      Plusy - fantastycznie przylega od paska w gore, ponizej maskuje to co mi sie nie podoba - odstajacy brzuch. Sukienka dopasowana, ale nie opinajaca. Jednak pod spod nic grubszego juz nie zaloze. Mnie akurat to nie martwi, ale dla niektorych moze to byc minus. Z tylu kryte rozciecie ok 16cm.

Gniecenie sie. Biubiu nadalo sukienke 10.09, odebralam ja dwie doby pozniej, ale z powodu braku czasu dopiero wczoraj moglam ja obejrzec. Wystarczy ja kilka razy przeciagnac zelazkiem. Mam nadzieje, ze po praniu tez nie bedzie problemow.

Na koniec slow kilka o cenie. Jesli sukienka starczy mi na dwa lata, to ja moge ja za tyle kupic. A wierze, ze starczy na dluzej (o ile nie zmieni mi sie figura). Na fb jedna z forumek porownala ceny do cen sukienek Orsaya czy H&M. Wiem jakiej jakosci sa sukienki w sieciowkach i dlatego od kilku lat tam nie kupuje, a jak juz sie skusze i zajrze do takiego sklepu, to i tak wychodze zirytowana. Jakosc dla mnie nie do przyjecia i mimo jednego B w biuscie ciezko mi cos dopasowac. Ceny, coz wg mnie ceny nie sa adekwatne do jakosci. A jesli nawet cos mi pasuje i kosztuje np 50zl, to nie kupie, bo to rzecz na jeden sezon, a ja nie lubie biegac po sklepach i kupowac cos co trzy - szesc miesiecy.
      Nie musze tez kupowac sobie kazdego modelu sukienki Biubiu bez wzgledu na to czy mi pasuje czy nie. Gorzej gdy fason pasuje i jest wiecej niz jeden kolor na ktory mam ochote :D

Nie ma mowy o odsylaniu - zostaje ze mna.
    • yaga7 La Parisienne 14.09.14, 14:53
      Stwierdziłam, że zamówię 40BB, bo ostatnio schudłam i w sumie z tabelki wychodzi raczej ten rozmiar.
      Ale niestety sukienka idzie do zwrotu, mam zbyt nietypową figurę :(

W biodrach i w talii (czyli do górnego szwu szerokiego pasa) leży świetnie, chociaż talia mogłaby być trochę niżej. W biuście jest ok, aczkolwiek może BBB byłoby lepsze. Ale niestety na obszarze podbiuścia, czyli od górnego szwu pasa w talii do biustu jest za ciasna (jednak talię mam węższą niż podbiuście, do tego mam szerokie żebra). Pewnie pod tym względem pasowałby rozmiar 42, który na 100% byłby za duży dołem, bo w tej czterdziestce są już odpowiednie luzy, większych nie trzeba.

Niestety po raz kolejny okazuje się, że tkaninowe sukienki BiuBiu kompletnie nie są na moją figurę :( A wielka szkoda, bo sukienka jest ładnie odszyta, ładnie leży (gdyby tylko nie była taka ciasna górą).
    • ochanomizu La Parisienne 36b 14.09.14, 18:32
      Udany zakup - po dłuuuugiej przerwie, bo albo nie odpowiadał mi fason, albo nie byłam w stanie dopasować rozmiaru.

Rozmiar standardowy - stare Pariski też mam w 36b i leżą podobnie. La Parisienne jest od Parisek dłuższa o jakieś 3cm, ma znacznie krótszy rozporek z tyłu (13.5cm zamiast 25cm) no i ma podszewkę tylko w spódnicy.

Nie obraziłabym się o kolejną sukienkę w tym kroju - albo jaśniejszą na lato, albo z grubszego materiału z rękawami 3/4 lub długimi na zimę.
      • la_parisienne.biubiu Re: La Parisienne 36b 24.09.14, 18:52
        Witajcie, tak długo mnie tu nie było, że nie wiem kiedy to nadrobię.
        Nie wiem nawet czy w dobrym miejscu posta piszę, kiedyś było inaczej ;)
        Dziękuję za wszystkie recenzje, przepraszam za brak odpowiedzi. Postaram się to nadrobić.
        Jesień przyszła, wprowadzamy nowości więc piszę co będzie na początek :
        Bluzka z baskinką i dla tych co nie lubią baskinek - sukienka z tego samego wzoru:
        www.biubiu.pl/category/nowosci
        www.biubiu.pl/category/zapowiedzi
        Bluzki z bawełny i z wiskozy - nowe modele, tuniki z wpuszczanymi kieszeniami w kolorach czarny, fiolet, fuksja, szmaragd, oraz podobne do nich dłuższe sukienki - wszystko to uszyte z grubej bawełny "dresówki".
        scontent-a-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/t31.0-8/p480x480
        /1781559_10152612045943463_48266428069128009_o.jpg
        Sukienki - następczynie frontery, oraz jeśli zdążymy - dawno obiecywana powtórka samej Frontery, z poszerzonymi rękawami.
        Sweterki na bazie Soliny - wydłużone i lekko zmodyfikowane, w dwóch wersjach - różowo-szary melanż z czarnymi rękawami oraz zielono-szary melanż z czernią. Zajawki widać na bannerach: www.biubiu.pl/.
        • yo_anka Re: La Parisienne 36b 25.09.14, 00:17
          Sukienki - następczynie frontery, oraz jeśli zdążymy - dawno obiecywana powtórka samej Frontery, z poszerzonymi rękawami.
          A jakie kolory będą?
        • yo_anka Re: La Parisienne 36b 25.09.14, 01:04
          www.facebook.com/BiuBiu.eu/photos/a.10150633425488463.394327.279220768462/10152612045943463/?type=1
          świetny ten krój!!!
          będą też kiecki w tym kroju?
          bo tunik nie noszę
          • genepi Re: La Parisienne 36b 25.09.14, 08:54
            Yo_anko, pod zdjęciem jest informacja od Biubiu:
            "Sukienki w podobnym kroju, do kolan też są, mają te same cięcia pionowe, wpuszczane kieszenie, ale u góry dekolt w serek i rękawy zwykłe, nie raglan."
            • anika772 Nowa frontera 03.10.14, 15:57
              Czy te nowe, zapowiadanie Frontery będą też z kapturami? Mam nadzieję że nie...
              Fajna kiecka, taka niezobowiązująca i mam przeczucie że często bym ją nosiła, no ale kaptur mi się bardzo nie podoba.
        • magda2em Re: La Parisienne 36b 25.09.14, 06:42
          "Sukienki - następczynie frontery, oraz jeśli zdążymy - dawno obiecywana powtórka samej Frontery, z poszerzonymi rękawami."

A czy można liczyć na poszerzenie rękawów również w koszulach? Odkąd przeskoczyłam w tkaninach z 42 najpierw na 44, a potem na 46, nie mogę zmieścić rąk w rękawie w koszulach... ostatnie Belle zaklinowały mi się niewiele powyżej łokcia (!), jakieś dobre 15 cm jak nic przed docelowym miejscem położenia rękawa - nawet nie miałam szansy sprawdzić, czy poza tym leży ok... Może mam wybitnie potężne ramiona - nie wykluczam, małe nie są - ale jakoś w jedną jeszcze pasującą koszulę z długim rękawem ręce jeszcze jestem w stanie zmieścić, więc mam jednak podejrzenie, że to jednak kwestia kroju.

Za to La Parisienne leży absolutnie genialnie, żałuję, że nie załapałam się na rozmiar granatowej wersji i mam tylko szarą.
          • yo_anka poszerzenie rękawów w wiekszych rozmiarach - TAK! 25.09.14, 08:52
            "Może mam wybitnie potężne ramiona - nie wykluczam, małe nie są - ale jakoś w jedną jeszcze pasującą koszulę z długim rękawem ręce jeszcze jestem w stanie zmieścić, więc mam jednak podejrzenie, że to jednak kwestia kroju."

Nie masz - jak też tak do tej pory myślałam, żem jedyna 42/44/46 o ponadnormatywnie tłustych ramionach - jest nas więcej! Utknęłam w koszulach też, i ni kroku dalej.

W większych rozmiarach kobiety mają po prostu wszystko większe, a na ramionach tłuszcz lubi się równie dobrze zbierać jak i na udach czy pupach :)

W większych rozmiarach - szersze rękawy - też za tym lobbuję :)
            • anna-pia Re: poszerzenie rękawów w wiekszych rozmiarach - 07.10.14, 14:30
              yo_anka napisała:

> "Może mam wybitnie potężne ramiona - nie wykluczam, małe nie są - ale jakoś w j
              > edną jeszcze pasującą koszulę z długim rękawem ręce jeszcze jestem w stanie zmi
              > eścić, więc mam jednak podejrzenie, że to jednak kwestia kroju."
              >
              > Nie masz - jak też tak do tej pory myślałam, żem jedyna 42/44/46 o ponadnormat
              > ywnie tłustych ramionach - jest nas więcej! Utknęłam w koszulach też, i ni krok
              > u dalej.
              >
              > W większych rozmiarach kobiety mają po prostu wszystko większe, a na ramionach
              > tłuszcz lubi się równie dobrze zbierać jak i na udach czy pupach :)
              >
              > W większych rozmiarach - szersze rękawy - też za tym lobbuję :)

Hmm, no nie wiem. Przeskoczyłam z 42/44 na 44/46 i rękawy zawsze mają ten sam luz, tj. bluzkę zakładam, ale nie dopinam się w biuście. Chyba że ja z tych, co tyją w biuście i na brzuchu li i jedynie ;)
              • yo_anka Re: poszerzenie rękawów w wiekszych rozmiarach - 12.10.14, 23:42
                > Hmm, no nie wiem. Przeskoczyłam z 42/44 na 44/46 i rękawy zawsze mają ten sam l
                > uz, tj. bluzkę zakładam, ale nie dopinam się w biuście. Chyba że ja z tych, co
                > tyją w biuście i na brzuchu li i jedynie ;)

Mi ciasno w ramionach i w 42 i 44, nie widzę dużej różnicy w szerokości
                Ale ja dla odmiany tyje na brzuchu i ramionach chyba tylko ;)
    • yaga7 Nowa Solina 04.10.14, 12:38
      Ponieważ czerwona Solina w 42BB/BBB na mnie wisi (ktoś chce kupić?), zamówiłam 40BB/BBB i pasuje doskonale.
      Miałam nadzieję na trochę cieplejszy materiał (skoro to miał być sweterek), ale niestety, wydaje mi się, że będzie cieńsza i mniej ciepła niż wersja zeszłoroczna, ten melanż ma takie dziurki.
      Długość bardzo dobra, proszę więcej, mogą być nawet dłuższe.
      Bałam się trochę tego zestawienia innego koloru rękawów i tułowia, ale o dziwo, na żywo wygląda to spoko.

Podsumowując, jestem zadowolona :)
      • anika772 Re: Nowa Solina 04.10.14, 14:42
        Ale zeszłoroczna była, zdaje się, ze sporym dodatkiem wełny? A nowa to akryl... Czyli nie tak ciepła.
        • yaga7 Re: Nowa Solina 04.10.14, 14:44
          Mam parę akrylowych sweterków i są całkiem ciepłe. Tylko że są grubsze, więc pewnie dlatego.
          • ululi Re: Nowa Solina 04.10.14, 15:08
            Czy rękawy w solinie też są ze swetrówki, czy to jakiś inny rodzaj dzianiny?
            • la_parisienne.biubiu Re: Nowa Solina 14.10.14, 10:51
              Uliuli - Rękawy też są ze swetrówki.
        • edzia100 Re: Nowa Solina 14.10.14, 16:22
          I to akurat dla mnie dobra wiadomość, że nie z wełny. Bo mam uczulenie nawet na małą ilość wełny :)
    • swierszczowa1 nowe soliny 36bb/bbb 06.10.14, 21:31
      Ja sobie te soliny wymarzyłam. Bardzo, bardzo, bardzo chciałam, żeby się pojawiły dłuższe soliny. Chciałam też takich kolorów, chciałam melanżów, chciałam takich materiałów. Kinga chyba weszła do mojej głowy jak je projektowała :) Oczywiście leżą doskonale. Na mnie rękawy mogłyby być jeszcze ciut dłuższe, ale i tak dają radę. Na długość też są ok. Mogę nosić je do spodni. W moim odczuciu nie są mniej ciepłe niż poprzednie wersje. Mam nadzieję że pojawią się następne odsłony wydłużonych solin. Chętnie bym ich przygarnęła jeszcze kilka. I solinową sukienkę też (ale taką dla długotułowiowych, długorękich i biodrzastych)
      • la_parisienne.biubiu Re: nowe soliny 36bb/bbb 14.10.14, 10:50
        Swierszczowa - Cieszę się, że mogłam zrobić coś w czym się dobrze czujesz :) Bardzo bym chciała robić swetry różne swetry, jednak nie chcę iść na kompromis z jakością. Miękkie i cudowne w chwycie swetrówki dostępne na rynku w dziesiątkach kolorów, mechacą się nieprzyzwoicie po kilku dniach noszenia. Niestety to samo dzieje się z przędzą ogólnie dostępną. Jeśli chciałabym ją sprowadzać w innej jakości, swetry kosztowałyby fortunę. Melanż był zapowiadany jako hit sezonu i bardzo mi się podobał, dlatego mimo, że jest sztywny i nie najciekawszy w chwycie, do tego drogi, zdecydowałam się na krótką serię.
    • bileterka Allain 11.10.14, 08:40
      Mam pytanie: jak bardzo brzucholubna bądź brzuchonielubna jest Allain? Mile widziane porównania do Cassis czy Bisette (posiadam je) ponieważ do Frontery, dzianinowej Gomery czy Marsali chyba nie ma większego sensu porównywać (wybitnie brzucholubne, a Allain mi na aż taka bardzo brzucholubną nie wygląda).

I jeśli któraś z Forumek ma już Almerię to tez bym prosiła o opinie odnośnie tego jak się układa na brzuchu.
      • yo_anka Re: Allain 12.10.14, 23:43
        Wg. mnie jest bardzo brzucholubna
        podobnie jak Gomery i Frontery :)
        Cassis czy Bisette nie mam wiec nie porownam
      • kasienka.b Re: Allain 13.10.14, 15:08
        Allain jest bardzo brzucholubna, tak jak Frontery i Gomery właśnie.
        Cassis wg mnie jest mniej brzucholubna niż Allain, w każdym razie bardziej mi w niej było brzuch widać niż w powyższej, w której brzucha nie widać wcale ;)

Almeria - podobnie jak wszystkie Gomeropodobne, brzuch się ładnie chowa :)
        Może dosłownie ciut bardziej dopasowana niż Gomery, ale i tak nadal bardziej łaskawa niż Cassis :)
        • bileterka Re: Allain 13.10.14, 18:58
          Dziękuję Kasienko i Yo_anko. Bisette odsyłam (nie ze względu na brzuch), a zamówiłam Allain.
    • boziaj Nowa modelka 11.10.14, 10:40
      czy mozna prosic o wymiary nowej modelki?
      w poprzednich już wiedziałam jak noszony przez nie rozmiar ma się do mojego, a teraz trudno zgadnąć
      • rudaa26 Re: Nowa modelka 11.10.14, 11:43
        Pod sukienką Bisette jest podane że dziewczyna nosi rozmiar 36b/bb. Jest natomiast niezgodność w opisie podanego wzrostu pod w/w sukienką - modelka ma 170 cm.
        Przy Almerii modelka ma już 173 cm wzrostu (co wydaje się zgodne z rzeczywistością, bo zamówiłam sobie Bisette i sięgała mi grubo za kolano przy wzroście 168)
        • rudaa26 Uppss niedoczytałam, że chodzi o wymiary:) 11.10.14, 11:44

• la_parisienne.biubiu Re: Nowa modelka 14.10.14, 10:42
          Nowa modelka jest bardzo szczupła i wysoka, ma 173cm, jeśli gdzieś jest napisane170, to przeoczenie przy kopiowaniu opisów ;) W zasadzie powinna mieć na sobie r. 34, a nie 36, co widać najbardziej chyba przy swetrach. Wymiary: talia ok. 65cm, biodra 92cm, biust 88cm
    • yo_anka nowowsci ALMERIA 12.10.14, 23:51
      1. czy będą jeszcze inne kolory?, bo jasnoniebieski i jasnoszary są nie dla mego typu urody niestety :(

2. czy wykończenie dekoltu jest jak w delikatny serek jak we Fronterach czy inne bardziej golfowate jak zapowiadają foty na modelce?

3. czy materiał jest cieńszy/grubszy do Fronter?

4. czy są może zapanowanie bardziej kontrastowe wykończenia detali jak np we FRONTERACH navy&lavender czy grey&pink? troczki, kaptur, itp? czy tylko wnętrze kaptura: białe?

5. LBNL O ile są szersze rękawki, bo są prawda ? :)
      • la_parisienne.biubiu Re: nowowsci ALMERIA 14.10.14, 10:36
        Yo_anko:
        1. Na razie nie będzie innych kolorów w tym modelu.

Tak na prawdę chciałam zobaczyć jak odpowiedzą klientki na wersję z golfem - wprawdzie szerokim i rozkładającym się przy dekolcie, ale jednak golfem. Wcześniej, kiedy dekolt nie był odpowiednio głęboki dostawało mi się po uszach, że jak to? że taki płytki dekolt itp. No ale na litość boską nie można robić wszystkiego na jedną modłę, trzeba robić różne rzeczy. I tak idę na wiele kompromisów między tym, co chciałabym a tym, co wiem, że sprzedam ;)
        O dziwo, ku mojemu zdziwieniu, dyskusja na FB rozpętała się w temacie "czy aby ta sukienka nie będzie za bardzo opinała brzucha" :D
        Otóż nie, nie będzie, bo jest siostrą cioteczną Gomery i wszystkich jej pochodnych. Jeśli chodzi o mnie osobiście wolałabym ją jeszcze szerszą, ale nie wiem co na to klientki. Jak daję większy luz, który nie ma nic wspólnego z workowatością, to widzę, że klientki zaniżają rozmiar żeby jednak mieć maksymalne dopasowanie.

2. Dekolt w Almerii jest okrągły standardowy okrągły plus rozszerzająco się kielichowo golf, który z tyłu przechodzi w kapturek.

3. Materiał jest z tego gatunku co Frontery - 230-220g.

4. Na razie nie planuję mocnych kontrastów. Fronterę też panujemy powtórzyć tylko tę stonowaną szaro-różową. Allainy były mocno skontrastowane i klientkom się to nie spodobało. Moim marzeniem są delikatne przejścia, o dwa-trzy tony maksymalnie, no ale to marzenia ;)

5. LBNL - nie wiem o co chodzi z tym skrótem, możesz naświetlić? :) rękawki są szersze, ale nie jestem teraz w stanie sprawdzić o ile, a nie pamiętam. Jednak przy powtórce Fronter jeszcze bardziej je poszerzę, bo widzę że w większych rozmiarach, przy szerokich ramionach jeszcze mogłoby być lepiej.
        • yaga7 Re: nowowsci ALMERIA 14.10.14, 10:44
          la_parisienne.biubiu napisała:

> Otóż nie, nie będzie, bo jest siostrą cioteczną Gomery i wszystkich jej pochodn
          > ych. Jeśli chodzi o mnie osobiście wolałabym ją jeszcze szerszą, ale nie wiem c
          > o na to klientki. Jak daję większy luz, który nie ma nic wspólnego z workowatoś
          > cią, to widzę, że klientki zaniżają rozmiar żeby jednak mieć maksymalne dopasow
          > anie.

Tylko problem w tym, że u niektórych osób takie sukienki właśnie wychodzą workowate. I to workowate w tym niedobrym stylu, niestety. Bo ja rozumiem workowatość po całości - typu luźna góra, brak dopasowania w ramionach, brak podkreślenia talii, luźne biodra.
          Ale u mnie workowatość w Twoich ciuchach objawia się tym, że bary, górne plecy i biust ciasne i podkreślone, a od podbiuścia w dół duuuuży worek ;) No a to już nie wygląda dobrze. niestety. Więc może po prostu więcej osób ma podobny problem?

Bo biuściasta sylwetka nie oznacza automatycznie, że kobieta ma duże biodra, wąskie ramiona i duży biust ;) Tych sylwetek jest naprawdę bardzo dużo i każda z nich chętnie znalazłaby dla siebie fajne ciuchy :)

Przydałaby się jakaś kiecka luźna po całości, a nie luźna tylko od podbiuścia w dół.

Sama jestem ciekawa, jak ta Almeria będzie na mnie leżeć ;)
          • veev Re: nowowsci ALMERIA 14.10.14, 11:25
            > Ale u mnie workowatość w Twoich ciuchach objawia się tym, że bary, górne plecy
            > i biust ciasne i podkreślone, a od podbiuścia w dół duuuuży worek ;) No a to ju
            > ż nie wygląda dobrze. niestety. Więc może po prostu więcej osób ma podobny prob
            > lem?

Ja mam podobnie. Po prostu mam górę większą niż dół i nawet jeśli wziąć odpowiednio dużą poprawkę na biust, to i tak mam problem z wpasowaniem całej sylwetki w jeden rozmiar. W ramionach i podbiuściu najlepiej leżałoby 42, w talii około 40 a w biodrach mogłoby być nawet 38, więc tego luzu w dolnej części i tak mam zawsze więcej, niż przewiduje konstrukcja.

Wybieranie ciucha, który jest z definicji luźny (nie w sensie "nieobcisły", ale "luźno dopasowany krojem") to dla mnie zawsze kompromis: albo będę miała górę dopasowaną bardziej, niż przewiduje konstrukcja, i sensownie leżący dół, albo będę miała "odpowiednio" luźną górę, a na dole worek (ale żeby uzyskac coś takiego, mogę po prostu pójść po 42/44 do dowolnego sklepu). I ten worek na mnie naprawdę nie wygląda fajnie, bo dodaje sylwetce ciężkości i kwadratowości.
            • yaga7 Re: nowowsci ALMERIA 14.10.14, 11:41
              Na mnie worki leżą dobrze pod warunkiem, że jest to tunika za tyłek, luźna w barach, luźna w talii, dopasowana w biodrach + rurki.

Z kieckami różnie bywa, dużo zależy od długości, na zasadzie im krótsza workowa, tym lepiej leży. Dlatego zastanawiam się nad ewentualnym skróceniem Gomery na przyszłe lato i zobaczę, jak będzie leżeć ta Almeria...
              • veev Re: nowowsci ALMERIA 14.10.14, 11:53
                Tak, u mnie krótkie (lniane) gomery leżą fajnie, ale (dłuższa) dzianinowa już nie bardzo. Nad Almerią się zastanawiałam za długo i się sprzedały; jakbyś przypadkiem miała chciała odesłać 40oo/ooo, to daj znać ;)
                • edzia100 powrót ALLAIN 14.10.14, 16:10
                  Właśnie zauważyłam, że pojawiły się znowu różne rozmiary sukienek Allain. I tu pytanie: ta limonka w sukience granatowej i fuksowej to jaka jest? bo gdzieś mi się obiło kiedyś, że to ciepły odcień? prawda to?
        • yo_anka Re: nowowsci ALMERIA 19.10.14, 07:47
          1. Skoro tak to wstrzymam się i poczekam na nowymi Fronterami, te i tak nie służyłyby mojej bladziochowatej zimowej cerze :)

"Wcześniej, kiedy dekolt nie był odpowiednio głęboki dostawało mi się po uszach, że jak to? że taki płytki dekolt itp. No ale na litość boską nie można robić wszystkiego na jedną modłę, trzeba robić różne rzeczy. I tak idę na wiele kompromisów między tym, co chciałabym a tym, co wiem, że sprzedam ;) "

Rozumiem to, ale i tak uważam że naprawdę dobrze to wypośrodkowałaś.
          Podoba mi się to że są różne modele, różne kroje na różne sylwetki, wiem że do niektórych nie powinnam wcale podchodzić (czasem z żalem, czasem tez po prostu, bo nie mój styl, kolor, bo po prostu nie na mnie i już.
          Dekolty też lubię różne; w zależności od okazji mam i głębokie, i zabudowane. Nie da się szyć dla wszystkich, szkoda jeśli nie zawsze możesz realizować swoje wizje (a może choć bardzo krótkie serie, po jednej w rozmiarze - Haute couture? ) ale jest wybór i to mi się podoba.
          A Gomera to naprawdę cudny krój!

4. > Fronterę też panujemy powtórzyć tylko tę stonowaną szaro-różową.
          SUPER wiadomość!

5. LBNL to akronim od "Last But Not Least", sorry za zaśmiecanie fora anglicyzmami.
          Bo dla mnie te rękawki to naprawdę ważna sprawa :)
          Ale wieści są nadzwyczaj obiecujące, czekam jeszcze na tą sukienkę na bazie kroju tunikowego, tej czarnej z LB.
          Nosz, chyba w końcu się ofejsbukuję, aby mieć kontakt ze nowinkami, bom ciągle z tyłu, pod tym względem.
          • la_parisienne.biubiu Re: nowowsci ALMERIA 20.10.14, 18:36
            Yo_anko, dzięki za wyjaśnienie, ja to jednak mało bystra jestem :D Co do FB - wcale nie musisz tracić życia na tego czasojada, wystarczy, ze wejdziesz na stronę sklepi i klikniesz we flagę "F" z boku i widzisz co się dzieje :)
    • yaga7 Almeria 14.10.14, 20:46
      No i mam :)

Rozmiarowo pasuje 40BB/BBB, podobnie jak Allain czy Gomera. Rękawki szersze niż we Fronterze, ale nadal mogłyby być szersze, a przynajmniej ujście rękawa (nie mam pojęcia, jak się to nazywa) mogłoby być szersze, bo jest minimalnie ciasno w okolicach pachy.
      Talia luźna, biodra już trochę mniej luźne, więc jest ok.
      Nie wiem, czy b/bb nie byłoby lepsze, bo nad biustem mam trochę materiału, no ale b/bb już i tak nie ma. Jeżeli zostawię, to kwestia zebrania materiału w biuscie chyba nie będzie problemem.
      Długość ok, po ściągnięciu troczkami wychodzi ponad kolano, więc spoko, aczkolwiek parę cm mniej też by było dobrze.
      Podoba mi się rozwiązanie dekoltu :)
      Natomiast szkoda, że wnętrze kaptura w obu wersjach jest białe, wydaje mi się, że kaptur lepiej by wyglądał z innym kolorem.
      Jeszcze nie wiem, czy zostawię obie wersje kolorystyczne, czy jedną, a jak jedną, to którą ;)

Przy okazji mam pytanie - czy nowe Frontery (ponoć mają być, tak?) mają dołem krój taki, jak Almerie, czy są jednak minimalnie szersze? I czy zmieniono rozwiązanie dekoltu?
      Bo mam starą Fronterę (40 bb/bb z metkami, na sprzedaż ;) ), która ma za ciasne rękawy, za ciasny dekolt i za szeroki dół (włącznie z talią) i razem wygląda to fatalnie, stąd moje pytanie.
      • la_parisienne.biubiu Re: Almeria 15.10.14, 09:39
        Yaga - Frontery są teoretycznie takim samym krojem jak Almeria, tylko w Almeriach zmieniłam stopniowanie i poszerzyłam rękawy.
        W nowej wersji Frontery będzie jak w Almeriach - szerokość dołu mniejsza, rękawy jeszcze szersze niż w Almerii, lekko zmniejszony kaptur.

Bez kapturów będą inne sukienki, te poczynione na bazie tuniki, która to miała być już, a będzie dopiero w okolicach listopada.
        • yaga7 Re: Almeria 15.10.14, 09:57
          A czy dekolt we Fronterze będzie taki sam jak w starej? Czy raczej trochę inny, jak w Olmerach?

Bo ten w starej Fronterze jest dość ciasny, głowa mi ledwo przechodzi ;) A w Olmerach jest już dobrze.
          • la_parisienne.biubiu Re: Almeria 15.10.14, 10:39
            Yaga- sprawdzę, bo nie pamiętam czy one się czymś różniły.
        • anika772 Re: Almeria 16.10.14, 14:40
          Bez kapturów będą inne sukienki, te poczynione na bazie tuniki, która to miała
          > być już, a będzie dopiero w okolicach listopada.
          >

No to czekam na te bezkapturowe, chociaż to dłuuugo jeszcze...
          • la_parisienne.biubiu Re: Almeria 16.10.14, 19:34
            Anika772 - ojtam tydzień, albo dwa zaledwie (mam nadzieję, że choć jeden kolor będzie już za tydzień). Mamy problem chorobowo/sanatoryjny w firmie, normalnie pomór jakiś ;) dlatego wszystko przyhamowało :(
            • anika772 Re: Almeria 16.10.14, 21:10
              Faktycznie, wszak zaraz listopad! Rany co ten Czas wyprawia!
        • yo_anka Re: Almeria 19.10.14, 07:29
          > Yaga - Frontery są teoretycznie takim samym krojem jak Almeria, tylko w Almeri
          > ach zmieniłam stopniowanie i poszerzyłam rękawy.
          > W nowej wersji Frontery będzie jak w Almeriach - szerokość dołu mniejsza, rękaw
          > y jeszcze szersze niż w Almerii, lekko zmniejszony kaptur.

A! to super wieści - czekam na nowe Frontery z niecierpliwością!
          GREY&PINK to była cudo! :)
      • yo_anka wrzuciałabyś foty? 19.10.14, 07:51
        Bo jak na tobie dobrze leży, to na mnie z reguły źle i odwrotnie :)
    • varietta_m Odbiór osobisty 16.10.14, 12:00
      Czy jest określony termin w którym należy się zgłosić po zamówienie przy odbiorze osobistym?
      Chętnie wybrałabym się zmierzyć tunikę jak się pojawi (i może nabyć), ale boje się, że do tego czasu zniknie mój rozmiar Soliny. Dwa razy jechać mam trochę za daleko. Czy jest możliwość jakiejś rezerwacji, czy odłożenia?
      • genepi Re: Odbiór osobisty 16.10.14, 17:22
        W takich sprawach lepiej pisać bezpośrednio, na maila albo dzwonić.
      • la_parisienne.biubiu Re: Odbiór osobisty 16.10.14, 19:31
        Varietta_m - wystarczy, że zapowiesz się w danym dniu, żebyśmy wiedzieli do której godziny ew. zostać. Możesz zadzwonić pod numer 32 - 2026005 lub napisać na biubiu at biubiu.pl
      • la_parisienne.biubiu Re: Odbiór osobisty 17.10.14, 17:26
        Tak, możesz zarezerwować telefonicznie lub mailowo, będzie czekało :)
    • inez69 Odsprzedam Almeria melange 40B/BB 18.10.14, 22:49
      Właśnie do mnie dotarła, ale jednak będę odsyłać. Jeśli znajdzie się jakaś chętna, to oczywiście mogę przesłac dalej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka