Dodaj do ulubionych

Proszę o pomoc

28.12.13, 07:42
Forum czytam czytam i czytam i im dłużej to robię tym bardziej się gubię,potrzebuje pomocy w doborze biustonosza na podstawie tego co kupiłam ostatnio,jest to biustonosz marki nessa model pamela i dośc wygodnie się go nosi ale mam pewne zastrzeżenia
-od początku zapinany najciaśniej i jest jeszcze ciut luźno
-fiszbina na końcach pod pachą uciska skóre i ma to miejce tylko pod jedną pachą.
Czy z tym stanikiem jest coś nie tak ??rozmiar tego biustonosza to 65g,a moje wymiary 68/95
czy na podstawie tej pameli da sie dopasowac cos lepszego???planuje zakupy internetowe...
Obserwuj wątek
    • azymut17 Re: Proszę o pomoc 28.12.13, 17:52
      Co to znaczy, że -od początku zapinany najciaśniej i jest jeszcze ciut luźno? Czy obwód przesuwa Ci się po plecach? Ląduje "na karku"?

W przypadku problemów z konkretnym stanikiem najlepiej przesłać zdjęcia do naszej zamkniętej galerii. Tam dostęp mają tylko zaufane forumki, nikt przypadkowy. Jeśli nie masz do niej dostępu, to na forum zostanie założony wątek z poradami dla Ciebie.
      • nitkaniebieska Re: Proszę o pomoc 28.12.13, 18:12
        pod kark nie podjeżdza,ale jest z nim tak jak ze spodniami ciut za dużymi,odrobine sie przesuwa;
        uwieranie w miejsce pod pachą zmniejsza sie wraz z przepięciem stanika na najluźniejszą haftke
        do galerii nie mam dostępu.
        • azymut17 Re: Proszę o pomoc 29.12.13, 12:06
          Może po prostu ten model jest rozciągliwy? I lepsze z niego byłoby 60H? Tego nie przewidzisz, to jest właśnie ryzyko zakupów internetowych, stanik może okazać się luźniejszy/ciaśniejszy niż standard. Można też postawić pytanie, czy taki standard w ogóle istnieje? Nigdy nie będzie tak, że dobry będzie jeden i ten sam rozmiar we wszystkich dostępnych stanikach. Często trzeba mierzyć rozmiary sąsiednie, by znaleźć odpowiedni.

Co do uwierania pod pachą - może masz delikatną asymetrię i ta pierś jest większa lub mniejsza? Ja mam tak, że w Arabelkach pod koniec dnia uwiera mnie końcówka fiszbiny pod prawą pachą, dlatego nie noszę tych modeli w kolejne dni. W innych stanikach fiszbina na długości kilku centymetrów ociera mi się o lewe żebro - nie jestem symetryczna i tam akurat wypada spotkanie druta z kością. To są takie osobiste właściwości budowy ciała, dla mnie nie skreśla to stanika, o ile problem pojawia się dopiero wieczorem, kiedy już mogę go zdjąć.

Co do galerii - sprawdziłam Twoje posty i chyba moderatorki nie dadzą Ci dostępu, bo wymagana jest pewna liczba merytorycznych postów na Lobby (np. opisy noszonych i mierzonych staników, opinie o sklepach, markach, porady dla innych i takie tam rozmowy :-)). Możesz zatem wysłać zdjęcia na podanego maila, a na forum będziesz miała wątek z poradami. Tutaj jest wszystko napisane:
          lobby.blox.pl/2011/01/Nowy-regulamin-galerii.html
          A coś lepszego na pewno da się dopasować, nie martw się! Na rynku naprawdę jest zatrzęsienie modeli w Twoich rozmiarach, z Twoimi wymiarami masz naprawdę w czym wybierać :-)
          • nitkaniebieska Re: Proszę o pomoc 29.12.13, 13:56
            nie jestem w temacie doświadczona,ale mam wrażenie ze jeśli chodzi o ten model o którym pisałam to mam wrażenie też właśnie że rozmiar 60h byłby lepszy niż 65g,ale niestety producent nie produkuje akurat tego modelu w tym rozmiarze.
            Jednakże jak już chyba pisałam poprzednio przepięcie na najluźniejszą haftke sprawia że ta fiszbina nie obciera.
            Co najważniejsze ten biustonosz zapięty najciaśniej nie jest wcale ciasny.
            Pozostaje mi szukać dalej,jeżeli ktoś bedzie chętny udzielić mi porady odnośnie doboru modelu bedę wdzięczna,gdzieś wyczyłałam że ten model o którym pisałam jest wąskofiszbinowy więc pewnie w takich modelach powinnam szukać.
            • nitkaniebieska Re: Proszę o pomoc 03.01.14, 11:01
              No i jak zapowiedziałam tak zrobiłam,zakupiłam panache superbra tango w rozmiarze 60h i o ile obwód tego biustonosza jest ok o tyle fiszbiny kończyły sie na plecach prawie,miseczka wielgachna...żebym ja to przeczytała wcześniej że ma bardzo szerokie fiszbiny...
              no nic chyba pozostanie mi dalej ta nessa,chyba spojrze na nią łaskawszym wzrokiem.
              • kasienka.body Re: Proszę o pomoc 03.01.14, 13:15
                nic dziwnego, że fiszbiny na plecach, bo miska pewnie za duża i do tego miski naciągnięte obwodem. Z tego modelu pewnie lepiej leżałby rozmiar 65G/30G.

• nitkaniebieska Re: Proszę o pomoc 03.01.14, 13:47
                  Zmierzywszy ten panache wyszło mi że w szerokosci fiszbiny ma 17cm,a to co mam w miare dopasowanego ma 15cm,(kończy sie około 1cm za piersią) więc nie mam pojęcia czy zmiana rozmiaru na szerszy w obwodzie dałaby mniejsze fiszbiny.
                • nitkaniebieska Re: Proszę o pomoc 04.01.14, 18:16
                  Zastanawiam sie czy to tango mogłoby jeszcze na mnie pasować,widziałam na allegro używany 65ff chyba i wymiarowo (fiszbinowo) było chyba w porządku.
                  Dzis na spokojnie mierząc to niefortunnie zakupione tango doszłam do wniosku że w tym obwodzie nie mogłabym chodzić bez przedłużki.
                  • kasienka.body Re: Proszę o pomoc 04.01.14, 19:17
                    Dobrze dobrane tango potrafi leżeć bardzo dobrze i jest wygodne, także jesli masz okazję to próbuj. 30FF ma szansę pasować.

-------------------------------------
                    Zapraszamy na jesienne kolekcje w sklepie BODY.
                    www.body.sklep.pl
                    kontakt@body.sklep.pl
              • azymut17 Re: Proszę o pomoc 03.01.14, 20:26
                A skąd wzięłaś taki rozmiar? W sensie - kto Ci tak doradził? Z Twoimi wymiarami powinnaś raczej celować w brytyjskie 30(65)FF, może G, z luźnych modeli 28(60)G lub GG! Czyli miskę-dwie mniej. A jeśli ta Nessa ma typową rozmiarówkę i to 65G (przeznaczone na wymiary 65/90) jest dobre, to brytyjskim odpowiednikiem będzie 30E i F oraz 28F i FF.

Widzę, że rozmawiałyśmy kiedyś w wątku rozmiarowym, ale nie mogę znaleźć, czy to ja doradziłam Ci pierwsze rozmiary na początek? Na Lobby nic nie ma. Pisałaś, że polecono Ci jakieś rozmiary, założyłam zatem, że dostałaś dokładny opis, jakie brytyjskie i jakie polskie/kontynentalne rozmiary mogą być dla Ciebie dobre - ja tak zawsze piszę. Ale chyba przeliczyłam się i dostałaś od kogoś niedokładne rady, bo chyba nie wiesz, że są różne systemy rozmiarów. M. in. polski i brytyjski. Polecam zatem notkę Kasicy:
                stanikomania.blox.pl/2008/10/W-gaszczu-rozmiarow.html
                • nitkaniebieska Re: Proszę o pomoc 03.01.14, 21:04
                  wpisując swoje wymiary w jakiś braffiter internetowy taki rozmiar pokazało.
                  • azymut17 Re: Proszę o pomoc 03.01.14, 22:20
                    Aha... no tak... Jakby to delikatnie ująć... elektroniczne brafittery, z całym szacunkiem dla Mariski (której mówiłam to wielokrotnie, więc się nie obrazi mam nadzieję), nie są zbyt dokładne. W sumie mój błąd, odpowiadając Ci po raz pierwszy w rozmiarowym powinnam sprawdzić Cię w wyszukiwarce, jakie rozmiary Ci poleciłam. Wróćmy może do początku i wpisz proszę swoje wymiary mierząc się wg instrukcji z mojej sygnaturki.
                    • nitkaniebieska Re: Proszę o pomoc 03.01.14, 22:55
                      Pod biustem ciasno-68
                      pod biustem luzno-70
                      w biuscie -w 89
                      w biuscie w zwisie 95.
                      pamela 65g zapinana od poczatku najciaśniej i wcale nie było za ciasno,jednakze ta sama pamela ostatni szorowała miejsce pod pachą i przepięta na najluźniejsza haftke przestała szorować bo przesuneła sie bliżej piersi,zaznaczam ta pierś jest mniejsza.
                      tego samego producenta inny model -paula 65f od poczatku bułkował masakrycznie na większej piersi.na moje oko asymetria 1 rozmiaru.
                      • azymut17 Re: Proszę o pomoc 04.01.14, 12:54
                        Z wyguglowanej tabeli rozmiarów Nessy wynika, że dla różnych modeli mają różne wartości, fajnie, tego jeszcze nie widziałam, do tej pory znane mi były tylko różnice między producentami. Załamka... Ta Pamela 65G jest niby na 89-91 w biuście, może warto byłoby porównać z większą miską dla pewności, ale tutaj problem jest też z obwodem. Ogólnie z polskich próbuj 65G i H, 60H i I. Z brytyjskich 30(65)F (można porównać z E i FF dla pewności) oraz 28(60)FF (można porównać z 28G).

Mam nadzieję, że to Tango możesz odesłać, 28H to nie Twój rozmiar. Z asymetrią jest tak, że w niektórych modelach widać ją bardziej, w innych mniej. Spróbuj modeli z elastyczną koronką u góry, czytałam dobre opinie o Panache Andorra. Obawiam się, że ma szerokie fiszbiny, a Ty chyba potrzebujesz węższych? Może Freya Pollyanna? To stary model, już nieprodukowany chyba (?), ale pewnie dostaniesz go gdzieś w ciekawej, wyprzedażowej cenie. Jest dość ścisły, możesz zacząć od obwodu 30(65).

Mam nadzieję, że piszę w miarę jasno, pisałam to na raty.
                        • azymut17 Re: Proszę o pomoc 04.01.14, 13:29
                          Jeśli nie wiesz, które staniki mają jaką rozmiarówkę (polską czy brytyjską), bez skrępowania zakładaj nowy wątek z pytaniem (np. czy firma X ma polską rozmiarówkę?). Nazwy firm bywają mylące, bo polscy producenci lubią snobować się na zagranicznych. Polscy są np. Kris Line (ale nie wiem, czy nie maja przypadkiem swojej własnej, oryginalnej rozmiarówki, jak np. Ewa Michalak), Comexim czy Nipplex (zwany przez niektórych Suteksem ;-)).
                        • kasienka.body Re: Proszę o pomoc 04.01.14, 13:32

>odeli z elastyczną koronką u góry, czytałam dobre opinie o Panache Andorra. Oba
                          > wiam się, że ma szerokie fiszbiny, a Ty chyba potrzebujesz węższych? Może Freya

Andorra wcale nie ma takich szerokich fiszbin, zwłaszcza w okolicach miseczki F-FF :) Wg mnie ma całkiem wąskie, tylko trochę wyższe pod pachą niż Freya.
                          Jest też małomiskowa (full cup) i ścisła, więc ja bym sugerowała rozmiar 30FF na początek z tego modelu.

-----------------------------------
                          Zapraszamy na jesienne kolekcje w sklepie BODY.
                          www.body.sklep.pl
                          kontakt@body.sklep.pl
                          • azymut17 Re: Proszę o pomoc 04.01.14, 13:48
                            kasienka.body napisała:
                            > Andorra wcale nie ma takich szerokich fiszbin, zwłaszcza w okolicach miseczki F
                            > -FF :) Wg mnie ma całkiem wąskie, tylko trochę wyższe pod pachą niż Freya.
                            > Jest też małomiskowa (full cup) i ścisła, więc ja bym sugerowała rozmiar 30FF n
                            > a początek z tego modelu.

O, widzisz, dobrze, że to piszesz, dzięki :-) Ja niestety nie mam teraz zupełnie rozeznania w rynku, dlatego doradzam tylko orientacyjny rozmiar na początek.
                          • nitkaniebieska Re: Proszę o pomoc 07.01.14, 19:30
                            A model panache envy też by się nadawało???
                            bo nie ma akurat w tym sklepie andorry i taki model mi zaproponowano :-)
                            też na początek wziąć 30ff ???
                            • kerima71 Re: Proszę o pomoc 07.01.14, 21:50
                              nitkaniebieska ,ja mam na sprzedaż panache andorra ,ale 65f
                        • nitkaniebieska Re: Proszę o pomoc 04.01.14, 13:42
                          Nesse pamele kupiłam pod wpływem balkonetki,bo jesli dobrze pamietam to były podobne wymiary,albo takie same.To tango kupiłam z mybra.pl i możliwość odesłania albo wymiany jest a jakże.
                          • azymut17 Re: Proszę o pomoc 04.01.14, 13:49
                            Mybra ma tez jakiś swój system rozmiarów, więc orientują się dobrze w sprzedawanym towarze. Możesz napisać do nich z pytaniem, co mogą zaproponować na podstawie tej Pameli.
                          • madzioreck Re: Proszę o pomoc 04.01.14, 16:38
                            nitkaniebieska napisała:

> Nesse pamele kupiłam pod wpływem balkonetki,bo jesli dobrze pamietam to były po
                            > dobne wymiary,albo takie same.

Mogłaś widzieć na mnie albo na drugim, znajomym biuście ;) Tylko ja mam ciasno 69, a luźno ze 75. Ja ten rozmiar odczuwałam jako niezbyt ścisły, wygodny, ale wystarczający do podtrzymania (ale ja nie lubię ciasnych staników i nie zwracam uwagi na podjeżdżanie 2-3 cm w górę, 60 panaszowej w życiu bym nie założyła ;) ), na najciaśniejszej haftce w sumie podobnie. Brytyjski rozmiar noszę 65F, w porywach FF, zależnie od modelu - 60H byłoby za duże o 2-3 miski. Pewnie obwód odczuwałaś jako wygodny, bo za szerokie miseczki "udawały" część obwodu.
                            Pamela ma wąskie fiszbiny, jak Comexim, i nie mam jej tylko dlatego, że lepiej zbierającym 65F są na mnie już wąskie (chociaż może na górkę to 65G byłoby dobre, przy zdjęciach miałam dołek). Natomiast modele oparte na kroju Pauli (Telimena, Karina, oznaczane jako push-up) mają już zupełnie inne fiszbiny, szerokie, dają też całkiem inny kształt i w dołku pasują mi w 65F. Biała Paula się ciągnie, czarna jest ściślejsza, Karina jeszcze ściślejsza, a Telimena dusi.
              • martvica Re: Proszę o pomoc 03.01.14, 22:29
                60H brytyjskie mocno się różni od polskiego.
                Tak czysto orientacyjnie, bo te wymiary powinny być w zakresach, a tu są wyciągnięte średnie:
                https://lori.redcart.pl/templates/images/description/8531/Image/tabela-rozmiarow.png
                https://blog.m-bra.pl/wp-content/uploads/2012/01/tabela-rozmiar%C3%B3w-bryyjskich.jpg
                • nitkaniebieska Re: Proszę o pomoc 21.04.14, 14:12
                  Dziękuję za polecenie andorry,pasującym mi rozmiarem okazało się 30f,idealnie dopasowany w obwodzie,, nawet mi się spodobał,więc nie chcąc ryzykować zakupiłam takie dwa.
                  Dziekuje za poradę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka