Dodaj do ulubionych

Biustonosz po ciąży i po karmieniu- proszę o pomoc

24.08.14, 23:54
Witam,
Mam problem z dobraniem sobie biustonosza po okresie ciąży i karmieniu. Biustonosz z którego byłam zadowolona przed ciążą do comexim rozmiar 75G.
W ciąży biust mi dużo nie urósł i mieściłam się w nim. Podczas karmienia nosiłam alles mama który nie zdawał egzaminu i wróciłam do starego biustonosza. Teraz już 3 miesiące po karmieniu i nie mogę dobrać sobie biustonosza aby ten biust wyglądał ładnie tzn. aby "nie wisiał".

Biust po karmieniu się zmienił, czy jest możliwe abym znalazła stanik który go ładnie podtrzyma??????
Teraz mam Ava 70H rozmiar jest ok ale jak zakładam bluzkę to widzę że ten biust nie jest na takiej wysokości jakbym chciała ;/

Czy Wy też tak miałyście czy tylko ja mam taki problem....?? Proszę o radę jest to bardzo ważne dla mnie.
Obserwuj wątek
    • marikooo Re: Biustonosz po ciąży i po karmieniu- proszę o 25.08.14, 13:10
      Z dobrze podtrzymujących i unoszących biust do góry niezmiennie polecam Effuniaki. Zebranie z bokow i podniesienie biustu jest w niektórych modelach wręcz spektakularne ;) Jeśli masz możliwość mierzenia stacjonarnie, to super, a jeśli nie, to skorzystaj z kalkulatora na stronie Ewy Michalak.

Innych producentów nie polecę, bo od 2 czy 3 lat noszę już tylko Effuniaki, więc nie jestem na bieżąco.
    • angelika2217 Re: Biustonosz po ciąży i po karmieniu- proszę o 25.08.14, 14:21
      Dziękuje za odpowiedz, z pewnością się im przyjrzę a jaki Pani model poleca??

Stacjonarnie z tego co sprawdziłam powinny być u mnie w Bydgoszczy w jednym sklepie zobaczę czy będą mieli odpowiedni rozmiar jeśli nie to coś pokombinuje on line.
      • angelika2217 Re: Biustonosz po ciąży i po karmieniu- proszę o 25.08.14, 14:22
        czy ktoś jeszcze poleca też te biustonosze?? a może jeszcze jakieś inne?
        • prostokvashino Re: Biustonosz po ciąży i po karmieniu- proszę o 25.08.14, 19:34
          Też mogę powiedzieć, że Effuniaki najbardziej spektakularnie zbierają biust. Na pewno usztywniane, miękkich nie miałam - więc nie wiem jak z tym jest.
          Jak się przyjrzysz stronie Effuniak to zobaczysz, ze to są dosłownie kilka modeli wykonane w różnych materiałach. Jesli masz biust teraz po karmieniu i lejący, to może lepiej nie plandż, bo wtedy może trochę przez ten plandż biust przodem uciekać.
          A estetyka - cóż, było tu dużo dyskusji na ten temat. Jak by co cieliste i ciemne są w ofercie.
        • urkye Re: Biustonosz po ciąży i po karmieniu- proszę o 25.08.14, 21:41
          Effuniaki bardzo fajnie zbierają i podnoszą biust, to fakt :) Z innych marek warto jeszcze imho wypróbować balkonetki firmy Freya - bardzo je lubiłam przed ciążą. Ale zdecydowanie najlepiej sprawdzić różne firmy i różne modele, bo jednak biusty mamy różne i to, co u jednej z nas się fajnie sprawdza, u drugiej może totalnie nie leżeć. I na odwrót;)
    • angelika2217 Re: Biustonosz po ciąży i po karmieniu- proszę o 25.08.14, 23:32
      Po zagłębieniu się w ofertę Elfuniaków oczywiście najbardziej podobają mi się modele plunge (takie wycięte staniki zawsze lubiłam nosić) i teraz nie wiem czy zaryzykować i nabyć taki czy kierować się rozsądkiem i wybrać bardziej zabudowany model, możecie mi doradzić jaki będzie troszkę bardziej zabudowany niż plunge????? a nie będzie miał takiego dużego mostka bo tego nie lubię.
      • anka-ania Re: Biustonosz po ciąży i po karmieniu- proszę o 26.08.14, 11:31
        Modele S (usztywniane pianką) i SM (miękkie) nie mają ekstremalnie niskich mostków, ale bardzo wysokie też nie są. Mój S Szafirek w rozmiarze 70F ma mostek wysokości ok. 4 cm (pi razy oko, bo zmierzyłam wsadzając sobie linijkę w dekolt :)). SM mają mostki porównywalnie wysokie. Żaden z nich nie wychodzi z głębokich dekoltów kopertowych, np. takich:
        https://urkye.pl/userdata/gfx/47f3797203f7cd53fd9c678b16e994f9.jpg
        • angelika2217 Re: Biustonosz po ciąży i po karmieniu- proszę o 26.08.14, 12:36
          Ania bardzo dziękuje za zdjęcie kto by pomyślał że przy wyborze bielizny można mieć tyle dylematów, muszę się jeszcze zastanowić jaki model wybrać, a ty miałaś może kiedyś plunge????
          • anka-ania Re: Biustonosz po ciąży i po karmieniu- proszę o 26.08.14, 16:30
            Plunge (PL) miałam, ale wyrosłam i pozbyłam się. Wydaje mi się, że nie różni się bardzo zabudowaniem od S i SM.

Generalnie ostatnio chodzę tylko w biustonoszach Ewy Michalak. Cenię sobie wygodę, kształt i przewidywalność w rozmiarach.

A znasz balkonetka.pl/katalog/ ? Po zalogowaniu możesz pooglądać zdjęcia biustonoszy robione przez użytkowniczki. Możesz też znaleźć użytkowniczkę, która nosi twój rozmiar z kalkulatora Ewy Michalak i zobaczyć, jak wygląda w różnych modelach staników (choć to nie daje gwarancji, że dany stanik będzie tak samo wyglądał na tobie, bo biusty mają różny kształt, konsystencję, kondycję nawet mimo teoretycznie tych samych wymiarów).
          • pierwszalitera Modele Effuniaka 26.08.14, 21:12
            Pomiędzy modelem PL i S nie ma w kroju w twoim zakresie rozmiarowym aż tak dużej różnicy. Dla pewności zamówiłabym jednak na początek S-kę, będziesz czuła się pewniej, że nic nie wypłynie środkiem, a mostek nie powinien być mimo wszystko za wysoki.
            S-ka, to tylko odrobinę podwyższony plunge, nie jest to balkonetka typowa dla staników na większe biusty, której pewnie się obawiasz. Dopiero przy dużych rozmiarach S-ka staje się bardziej zabudowana, ale to wtedy trochę inny krój, co widać na modelce o pełniejszych kształtach. Z twoim rozmiarem nie podpadasz pod tą kategorię. A małe biusty (effuniakowa miska A-D) mają też swój własny krój pod nazwą 3D albo 3DM.
            Model SM ma taki sam krój jak S-ka, jest jednak stanikiem miękkim, bez pianki i usztywnienia, co nie musi oznaczać gorzej kształtującego stanika. Miękkie staniki Ewy słynną z doskonałego modelowania i podtrzymania nieustępującego stanikom usztywnianym.
            Modele PL, S i SM nadają się najlepiej do głębokich dekoltów w kształcie litery V. Do szerokich dekoltów pokazujących więcej biustu z góry może być lepszy model CHP, prowadzony u innych firm jako usztywniany half cup, w Polsce nazywany czasem też bardotką.
            Pamiętaj jednak, że staniki Ewy Michalak mają swoją własną rozmiarówkę, z własnymi regułami mierzenia i ustalania rozmiaru, więc skorzystaj przed zamówieniem z kalkulatora na stronie sklepu. Obwody tych staników są zwykle ściślejsze od innych polskich i brytyjskich, więc może się zdarzyć, że wyjdzie ci inny rozmiar niż ten, który obecnie nosisz. Podobnie jest z miską, Ewa prowadzi brytyjską nomenklaturę z podwójnymi literkami.
            • angelika2217 Re: Modele Effuniaka 26.08.14, 21:43
              Jesteście nieocenione, doszłam do wniosku, że zimówię sobie S-k, na balkonecce spędziłam już kilka godzin. Dziewczyny mają tam takie ładne modele tych staników ale na stronie internetowej nie ma ich w ogóle, wiecie jak często wchodzi jakiś nowy model do sprzedaży? Upatrzyłam sobie na pierwszy raz S Szykuś jeszcze troszkę pomyślę bo do 3.09 mają urlop to i tak nie zamówię teraz.

A co do rozmiarów to właśnie mi wyszło 75g i przyznam że pomyślałam aby zamówić 70h aby był ściślejszy najwyżej na początku bym go nosiła z przedłużką co wy na to??? czy brać wg kalkulatora??
              • prostokvashino Re: Modele Effuniaka 26.08.14, 22:21
                Bierz według kalkulatora. Ja wszystkie staniki mam 65 w obwodzie, a effuniaki 70. Przy czym jedną 70kę to jako nówkę z trudem dopinałam i przez chwilę nosiłam przedłużkę.
              • anka-ania Re: Modele Effuniaka 26.08.14, 22:25
                Lepiej weź rozmiar z kalkulatora. Wiele użytkowniczek wręcz zawyża obwód, bo staniki są ścisłe i prawie wcale nie rozciągają się z czasem. Mnie rozciągnął się nieco tylko S Szafirek i noszę go na środkowej haftce, ale osiągnął już chyba swoje maksimum, bo po pół roku częstego noszenia nadal jest to ta sama haftka.

Ale jeśli chcesz sama o ścisłości obwodów przekonać, to zamów od razu dwa rozmiary do porównania (jeśli możesz zamrozić trochę gotówki). Bez obaw, sklep jest solidny i szybko rozlicza zwroty - testowałam to wielokrotnie.
              • pierwszalitera Re: Modele Effuniaka 26.08.14, 22:33
                angelika2217 napisał(a):

> A co do rozmiarów to właśnie mi wyszło 75g i przyznam że pomyślałam aby zamówić
                > 70h aby był ściślejszy najwyżej na początku bym go nosiła z przedłużką co wy n
                > a to??? czy brać wg kalkulatora??

Brać według kalkulatora. Staniki Effuniaka nie należą do rozciągliwych, niektóre modele bywają nawet szczególnie ciasne. Przedłużka, to słaby kompromis, zmienia czasem dopasowanie stanika na niekorzyść.
                Odczuwanie ściśliwości staników Ewy jest indywidualne. Mnie z kalulatora wychodzi też 75 (przy ścisle mierzonym 73cm), a preferuję jednak effuniakowy rozmiar 80 (!). Dla porównania, mój brytyjski rozmiar, to 70. Istnieją jednak osoby noszące u Effuniaka ten sam rozmiar co w stanikach brytyjskich, większość jednak nosi u Ewy rozmiar obwodu o oczko wyższy od brytyjskiego, czy polskiego. Jeżeli masz doświadczenie tylko z polskimi markami, to tym bardziej skłaniałabym się do effuniakowego 75, Effuniaki są ściślejsze. Poza tym, Effuniaki to specyficzne kroje i nie muszą dusić, by ładnie kształtować.
                Jeżeli masz też teraz raczej miękki biust, to nie przesadzaj z wielkością miski. Effuniak doradza w razie wątpliwości miskę raczej ciut mniejszą niż ciut za dużą, inaczej biust nie ma dostatecznego podtrzymania i ma mniejsze szanse na powrót do dawnej kondycji.
                I odpowiednikiem miseczki 75G u Ewy nie jest 70H, tylko 70GG, na stronie sklepu jest tabela ułatwiająca przeliczenia.
                Jeżeli wybierzesz już jakiś konkretny model, to możesz zapytać o niego (ściśliwość, wielkość miski itd) w effuniakowym wątku na forum, albo poczytać tam recenzje.

> Dziewczyny mają tam takie ładne modele tych stanikó
                > w ale na stronie internetowej nie ma ich w ogóle, wiecie jak często wchodzi jak
                > iś nowy model do sprzedaży? Upatrzyłam sobie na pierwszy raz S Szykuś jeszcze t
                > roszkę pomyślę bo do 3.09 mają urlop to i tak nie zamówię teraz.

Nowości zapowiadane są na facebookowej stronie marki. Według producentki tego lata nie pokażą się już żadne nowe modele, ale może jesień/zima coś przyniesie, przypuszczalnie wtedy kilka nowych staników na raz.
                • angelika2217 Re: Modele Effuniaka 27.08.14, 17:04
                  W takim razie posłucham bardziej doświadczonych i zamówię 75G, wybrałam sobie S Szykusia miała go któraś z was???
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka