Dodaj do ulubionych

Biustonosz usztywniany- nie dla mnie? PILNE

05.01.16, 12:33
Ponieważ mam określony czas na odesłanie, i potrzebuję porady, piszę w nowym wątku.
Mam zamiar wrzucić zdjęcia do galerii, wtedy wiadomo, łatwiej doradzić.
Otóż- dotąd nosiłam biustonosze miękkie, ALE mój biust jest dość szeroko rozstawiony i zamarzyło mi się coś, co go zbierze spod pach do środka.
Kupiłam comexim model basic, najpierw 75 G, teraz mam 80G.
I nie wiem, czy zostawić :/.

Mam luz w jednej misce, jednak na to chyba wiele nie poradzę?
W miękkich to mniej widać. A tych,np w lecie, pod cienkimi ubraniami- widać to "z boku"? Jeśli ktoś nie wie o tym luzie?

Biust pięknie zebrany, jest dolinka/kreseczka, Ale znowu ale- nie jestem przyzwyczajona do tego! Czuję się dziwnie.
A co gorsze, ten wyeksponowany biust nie jest tak stabilny, jak w miękkich freyach, faluje...
A ja pół życia żyłam z kompleksami "wielkiego", falującego biustu i nie chcę tego znowu.
Przyzwyczaję się, czy znacie osoby skazane jednak na życie w miękkich biustonoszach?

A może polecicie modele miękkich, dobrze zbierających, niezbyt płytkich biustonoszy???
Napaliłam się na efuniaki, ale one wszystkie wyglądają tak płytko, co u mnie = falująca góra.
Przymierzałam kiedyś cielusia i znam ten efekt.

Mimo większego niż zwykle obwodu i wygarniania mam "poduchy" w okolicach pach- czyżby ten rozmiar jednak nie był dobry?
Zapinam się swobodnie na ostatnią haftkę, gdyby nie to, że miałam na sobie 75, która była ewidentnie za ciasna, powiedziałabym, że obwód z tendencją do za szerokości.

Ktoś może coś doradzić, na szybko, bez zdjęć?
A wymiary: ciasno pod- 78-80 cm, w biuście ok 102
Stare biustonosze mam 34FF i okolice, jakiś avy 75G (jest w miarę ok,obwód na pewno), stąd ten pierwszy strzał.
Obserwuj wątek
    • yaga7 Re: Biustonosz usztywniany- nie dla mnie? PILNE 05.01.16, 13:59
      Parę luźnych uwag.

Buły pod pachami - u mnie pomogło wygarnianie, zmiana obwodu na większy i testowanie większych i szerszych misek. Jeżeli w staniku fiszbiny są za wąskie (a miska teoretycznie jest dobra), nawisy podpachowe są ogromne.

Na comeximach się nie znam, a mierzyłaś inne sztywniaki? Może właśnie Avę? Effuniaki też mają różne fasony usztywnianych, są CHP, PL i S - wszystkie mierzyłaś? Może być tak, że CHP Ci nie będzie pasować, a będzie pasować PL albo S. Albo w drugą stronę.
      • paula.anna Re: Biustonosz usztywniany- nie dla mnie? PILNE 05.01.16, 18:26
        > Na comeximach się nie znam, a mierzyłaś inne sztywniaki? Może właśnie Avę? Effu
        > niaki też mają różne fasony usztywnianych, są CHP, PL i S - wszystkie mierzyłaś
        > ? Może być tak, że CHP Ci nie będzie pasować, a będzie pasować PL albo S. Albo
        > w drugą stronę.

Nie przymierzałam innych efuniaków itp.
        Nie mam w rozsądnych okolicach sklepu z taką ofertą.
        Ale nawet na zdjęciach większość aktualnych modeli wydaje mi się za bardzo wycięta/za płytka.
        • yaga7 Re: Biustonosz usztywniany- nie dla mnie? PILNE 05.01.16, 18:38
          > Ale nawet na zdjęciach większość aktualnych modeli wydaje mi się za bardzo wyci
          > ęta/za płytka.

Zdjęcia zdjęciami, mamy wszystkie różne biusty :)

Na mnie S-ka wychodzi dość zabudowana, taka sztywna balkonetka, raczej nie do dekoltów.
    • anna-pia Re: Biustonosz usztywniany- nie dla mnie? PILNE 05.01.16, 14:26
      paula.anna napisała:

> Otóż- dotąd nosiłam biustonosze miękkie, ALE mój biust jest dość szeroko rozsta
      > wiony i zamarzyło mi się coś, co go zbierze spod pach do środka.

To tak jak ja :)

> Mam luz w jednej misce, jednak na to chyba wiele nie poradzę?
      > W miękkich to mniej widać. A tych,np w lecie, pod cienkimi ubraniami- widać to
      > "z boku"? Jeśli ktoś nie wie o tym luzie?

Nie, nie będzie widać, chyba że ktoś będzie natrętnie się wgapiał i bluzka będzie praktycznie przezroczysta, to może się dopatrzy.

> Biust pięknie zebrany, jest dolinka/kreseczka, Ale znowu ale- nie jestem przyzw
      > yczajona do tego! Czuję się dziwnie.

Heh, no ja kreseczek nie trawię, jak chcesz taką mieć, to noś, jak nie, to odeślij.

> A co gorsze, ten wyeksponowany biust nie jest tak stabilny, jak w miękki
      > ch freyach, faluje...

No wiesz, stanik jest z przodu dość mocno wycięty w szpic, fiszbiny nisko, to takie są efekty :)

> A ja pół życia żyłam z kompleksami "wielkiego", falującego biustu i nie chcę te
      > go znowu.
      > Przyzwyczaję się, czy znacie osoby skazane jednak na życie w miękkich biustonos
      > zach?

Albo rybki, albo akwarium. Jeśli biust jest miękki, to będzie falował w tak wyciętym staniku. Jeśli chcesz mieć usztywniany, to wybierz bardziej zabudowany krój - ja noszę głównie miękkie staniki, bo takie lubię, ale mam też półusztywniane i usztywniane, ale znowu - bardziej zabudowane pośrodku. Świetnie się sprawdzają halfcupy.

> A może polecicie modele miękkich, dobrze zbierających, niezbyt płytkich biuston
      > oszy???

Przyjrzyj się dobrze krojom nawet w samym Comeximie. Moje najbardziej zbierające to Avocado.

> Mimo większego niż zwykle obwodu i wygarniania mam "poduchy" w okolicach pach-
      > czyżby ten rozmiar jednak nie był dobry?

Poduchy mogą być stałym elementem Twojej urody :)

> Zapinam się swobodnie na ostatnią haftkę, gdyby nie to, że miałam na sobie 75,
      > która była ewidentnie za ciasna, powiedziałabym, że obwód z tendencją do za sze
      > rokości.

Spróbuj większą miseczkę - miękki biust "wypychany" spod pachy sztywną miseczką może uciekać, może większa da mu się ładnie ułożyć.

> Ktoś może coś doradzić, na szybko, bez zdjęć?
      > A wymiary: ciasno pod- 78-80 cm, w biuście ok 102
      > Stare biustonosze mam 34FF i okolice, jakiś avy 75G (jest w miarę ok,obwód na p
      > ewno), stąd ten pierwszy strzał.

Przy 34FF (noszę 34G/32GG/32H, polskie 75H, 75J, 80H) strzelałabym w polskie 75H i 75J, 80G i 80H.
      • paula.anna Re: Biustonosz usztywniany- nie dla mnie? PILNE 05.01.16, 18:32
        > Albo rybki, albo akwarium. Jeśli biust jest miękki, to będzie falował w tak wyc
        > iętym staniku. Jeśli chcesz mieć usztywniany, to wybierz bardziej zabudowany kr
        > ój
        - ja noszę głównie miękkie staniki, bo takie lubię, ale mam też półusztywnia
        > ne i usztywniane, ale znowu - bardziej zabudowane pośrodku. Świetnie się sprawd
        > zają halfcupy.

Ten wydaje mi się dość zabudowany, w stosunku do tego co widzę w sklepach.
        Stąd moje dywagacje, czy może to po prostu nie dla mnie.

> Spróbuj większą miseczkę - miękki biust "wypychany" spod pachy sztywną miseczką
        > może uciekać, może większa da mu się ładnie ułożyć.

Ale wygarniam i nadal mam luz. To raczej nie za mała miska.
        Pomijam zupełnie, że wg kalkulatora comeximu powinnam brać bodajże 75E ;)
        Raczej taka uroda- wiek, nadwaga, brak jędrności itp
        • anna-pia Re: Biustonosz usztywniany- nie dla mnie? PILNE 06.01.16, 01:16
          paula.anna napisała:

> Ten wydaje mi się dość zabudowany, w stosunku do tego co widzę w sklepach.
          > Stąd moje dywagacje, czy może to po prostu nie dla mnie.

Modelki zwykle prezentują mniejsze rozmiary niż Twój, więc staniki wydają się mniej zabudowane, to raz :) Dwa, faktycznie ten nie jest super wycięty, ale cały czas ma dość nisko fiszbiny pośrodku, więc biust siła rzeczy ucieka do środka.

> Raczej taka uroda- wiek, nadwaga, brak jędrności itp

Z tym nic nie zrobisz :)
        • madzioreck Re: Biustonosz usztywniany- nie dla mnie? PILNE 06.01.16, 02:37
          > Ale wygarniam i nadal mam luz. To raczej nie za mała miska.

Jak znam Comexim, to po prostu fiszbiny są za wąskie. I wtedy tak się właśnie dzieje - miska może nawet odstawać z przodu, a bokiem wychodzą buły, tym bardziej, że comeximowe 80G w kroju plunge ma miskę wąską, a głęboką. Nie jest to model, który polecałabym na faktycznie szeroko rozstawione lub o szerokiej podstawie biusty, bo fiszbiny zwyczajnie ich "nie łapią" z boku.
          • paula.anna Re: Biustonosz usztywniany- nie dla mnie? PILNE 06.01.16, 09:45
            madzioreck napisała:

> > Ale wygarniam i nadal mam luz. To raczej nie za mała miska.
            >
            > Jak znam Comexim, to po prostu fiszbiny są za wąskie. I wtedy tak się właśnie d
            > zieje - miska może nawet odstawać z przodu, a bokiem wychodzą buły, tym bardzie
            > j, że comeximowe 80G w kroju plunge ma miskę wąską, a głęboką. Nie jest to mode
            > l, który polecałabym na faktycznie szeroko rozstawione lub o szerokiej podstawi
            > e biusty, bo fiszbiny zwyczajnie ich "nie łapią" z boku.

Przyłożyłam do siebie, a potem włożyłam comexima na starą pollyannę karmelową w rozmiarze 34F. I naprawdę nie widzę istotnej różnicy w szerokości fiszbin! Nawet boki są podobnej wysokości.
            Ale buły w cemiximie wyraźnie większe niż w innych moich biustonoszach. Nawet mój mąż to zauważył.
            A już wczoraj bliska byłam decyzji o zostawieniu tego biustonosza, wydaje się być bardzo wygodny.
            A teraz znowu się waham.
            • madzioreck Re: Biustonosz usztywniany- nie dla mnie? PILNE 13.01.16, 12:11
              > Przyłożyłam do siebie, a potem włożyłam comexima na starą pollyannę karmelową w
              > rozmiarze 34F. I naprawdę nie widzę istotnej różnicy w szerokości fiszbin! Naw
              > et boki są podobnej wysokości.
              > Ale buły w cemiximie wyraźnie większe niż w innych moich biustonoszach. Nawet m
              > ój mąż to zauważył.

Fiszbiny w Comeximie są chyba sztywniejsze niż we Frei (z tego, co pamiętam, bo dawno nie nosiłam Frei), i o ile w stanikach przyłożonych do siebie "na pusto" mogą wyglądać podobnie, to na ciele układają się inaczej, comeximowa fiszbina nawet przy wąskim obwodzie nie "pójdzie"w stronę pleców.
    • margo13ak Re: Biustonosz usztywniany- nie dla mnie? PILNE 05.01.16, 17:21
      Ja się nie dogaduję z plunge`ami Comeximu. Właśnie z powodów, jakie opisujesz - chyba w żadnych innych biustonoszach nie mam takich buł wylewających się pod pachami (rozmiary 70HH/75H)... Składają się na to dwie rzeczy, bardzo wąskie fiszbiny i niski, wąski obwód. Znad tego obwodu właśnie uciekają moje buły... bez względu na rozmiar/obwód.
      Jak możesz, to jednak spróbuj Effuniaków PL, one górą nie są takie płytkie. Aczkolwiek mnie też nie pasują - mam kilka, ale w starej konstrukcji, z nowej wylewam się środkiem :(
      Jak potrzebuję sztywnego plunge, sięgam po Deco-klony Freyowe, fakt, że rzadko - bo mam nisko osadzony biust i Effu S-ki z niczego mi nie wyłażą - więc z upodobaniem noszę S-ki i SM-ki.
      • paula.anna Re: Biustonosz usztywniany- nie dla mnie? PILNE 05.01.16, 18:36
        > Jak możesz, to jednak spróbuj Effuniaków PL, one górą nie są takie płytkie. Acz
        > kolwiek mnie też nie pasują - mam kilka, ale w starej konstrukcji, z nowej wyle
        > wam się środkiem :(
        > Jak potrzebuję sztywnego plunge, sięgam po Deco-klony Freyowe, fakt, że rzadko
        > - bo mam nisko osadzony biust i Effu S-ki z niczego mi nie wyłażą - więc z upod
        > obaniem noszę S-ki i SM-ki.

Mogę tylko kupować wysyłkowo i odsyłać :/
        I nie szukam koniecznie plunge'a (właściwie nawet nie chcę typowego plunge'a, nie przepadamy z moim biustem za tym krojem), nawet niekoniecznie sztywniaka- na pewno coś sensownie zbierającego spod pach.
        A na effuniaki się, jak pisałam, napaliłam (bo tak pięknie zbierają itp, itd), ale nie widzę na zdjęciach NIC, co by spełniało moje oczekiwania!
        • 100krotna Re: Biustonosz usztywniany- nie dla mnie? PILNE 07.01.16, 23:13
          Bo IMO niestety - Effuniaki najlepiej oceniać nabiustnie. Nie patrz na zdjęcia, nie patrz na wieszaki, weź to na klatę. Zmienia się percepcja.
          • paula.anna Re: Biustonosz usztywniany- nie dla mnie? PILNE 09.01.16, 08:44
            Wszystko lepiej przymierzyć przed zakupem.
            I ja bardzo chętnie!
            Cóż, jeśli takich możliwości jeśli chodzi o effuniaki nie mam i już.
            A jeśli dodatkowo na zdjęciach nic mnie nie zachwyca....

Będzie okazja, to na pewno przymierzę i być może kupię.
            Teraz koncentruję się na takich modelach biustonoszy innych firm, które swoim wyglądem zachęcają mnie do ryzykownych zakupów wysyłkowych.
      • yaga7 Re: Biustonosz usztywniany- nie dla mnie? PILNE 05.01.16, 18:40
        Ooo, to jest jakaś nowa konstrukcja PL? Nowa w sensie od kiedy?
        • madzioreck Re: Biustonosz usztywniany- nie dla mnie? PILNE 06.01.16, 02:57
          Nowa to chyba w sensie obecna, jest trochę inna niż te dawniejsze, pierwsze plandże (Ty chyba miałaś bakłażana, o ile pamiętam, i on chyba był jeszcze na tej starszej konstrukcji, ale głowy nie dam).
    • paula.anna Zdjęcia 05.01.16, 18:38
      Mam zrobione, ale w galerii to pewnie potrwa zanim zostaną umieszczone.
      Ktoś kiedyś umieszczał TUTAJ, bezpośrednio na forum?
      Tak byłoby dużo szybciej.
      Mogę w końcu po podjęciu decyzji, usunąć je z galerii, prawda?
      • kasica_k Re: Zdjęcia 12.01.16, 16:33
        Jasne, możesz umieścić na forum, na twoją prośbę moderatorki skasują posta albo ty skasujesz zdjecia i już. Jeśli wolisz w Galerii, wyślij do mnie - mam uprawnienia do umieszczania tam.
        • paula.anna Re: Zdjęcia 23.01.16, 20:33
          Wysłałam w takim razie zdjęcia na gazetowego.
          Dzięki!
          • kasica_k Re: Zdjęcia 24.01.16, 13:21
            Już zamieszczone :)
    • madzioreck Re: Biustonosz usztywniany- nie dla mnie? PILNE 06.01.16, 02:53
      > A może polecicie modele miękkich, dobrze zbierających, niezbyt płytkich biuston
      > oszy???
      > Napaliłam się na efuniaki, ale one wszystkie wyglądają tak płytko, co u mnie =
      > falująca góra.
      > Przymierzałam kiedyś cielusia i znam ten efekt.

Cieluś to z czasów, jak chyba tylko PL były z usztywnianych effuniaków, a teraz jest sporo innych krojów, i miękkich i usztywnianych. Jeszcze nie widziałam effuniaka, który w Twoich okolicach rozmiarowych by nie zbierał :)
      Z innych mogę polecić Dalię - najpewniejszy krój to soft K26 lub semisoft K24. A jeśli usztywniany, to K27 - też fajnie zbiera i daje ładny kształt, a nie jest specjalnie powycinany (brać miskę mniej, niż w K24 i K26). Fiszbiny węższe niż w brytyjczykach, ale i boki wyższe i raczej nic nie wyłazi pod pachami. Nessa robi genialne softy, tylko uwaga na miski, bo wychodzą dość małe. Selena ciasna, Tatuaż ciasny, Rossa luźniejsza. Innych nie macałam :) Zbierają bardzo dobrze, kształt okrągły i uniesiony, a jednocześnie bardzo dobre podtrzymanie i brak falowania.
      Konrad ma fajnie leżące usztywniane balkonetki (krój oznaczony jako padded). Kris Line - softy i semisofty zwykle fajnie leżą i zbierają, ale w Krisie sporo zależy od konkretnego modelu, materiału, rodzaju haftu.
      Na szybko to tyle :)
      • paula.anna Re: Biustonosz usztywniany- nie dla mnie? PILNE 06.01.16, 09:32
        madzioreck napisała:

> Cieluś to z czasów, jak chyba tylko PL były z usztywnianych effuniaków, a teraz
        > jest sporo innych krojów, i miękkich i usztywnianych. Jeszcze nie widziałam ef
        > funiaka, który w Twoich okolicach rozmiarowych by nie zbierał :)

Cieluś był u mnie daawno, ze 4 lata temu.
        A ja się nie kłócę, że effuniaki nie zbierają itp, kłopot w tym, że nie mogę obejrzeć i przymierzyć na żywo, a modele oglądane w internecie nie krzyczą do mnie "weź mnie".
        No nic mnie nie zachwyca wizualnie, a szczególnie potencjalnie praktycznie. Wglądają na za płytkie dla mnie, co nie zachęca do wydawania kasy na kupowanie i odsyłanie :/.
      • paula.anna Re: Biustonosz usztywniany- nie dla mnie? PILNE 09.01.16, 09:03
        madzioreck napisała:

> Z innych mogę polecić Dalię - najpewniejszy krój to soft K26 lub semisoft K24.
        > A jeśli usztywniany, to K27 - też fajnie zbiera i daje ładny kształt, a nie jes

Madzioreck, a jakieś konkretne modele???Masz jakichś ulubieńców?

Nie mam jeszcze żadnych doświadczeń z dalią, jednak zdjęcia i ceny wydają się zachęcające :).
        Ta Anna wygląda ok ;)
        www.dalia.pl/bielizna/biustonosze/big/biustonosz_anna_big_k27_bialy.html
        Ale czy znowu, wygląda tylko na zdjęciu, a na mnie już mniej ;)?

I dalii nawet coś znajdę do "pomacania" w lokalnych sklepach.
        Podobnie jak konrada i chyba kris line- tej ostatniej firmy to nie mogę oglądać na zdjęciach, nie odnajduję się wśród tych głównie mocno biuściastych modelek, nie umiem sobie wyobrazić tych modeli na moim znacznie mniejszym biuście :/.
        Nie mam kompleksów, ani za małego, ani (już) za dużego biustu, te zdjęcia mi po prostu nie pasują.

Wrzucę tu modele, które wydają mi się interesujące, może ktoś je zna i coś napisze.

A na razie i tak dziękuję, bardzo mi pomogłyście.
        • madzioreck Re: Biustonosz usztywniany- nie dla mnie? PILNE 09.01.16, 13:57
          Ulubieńców to mam dużo ;) Ale te kroje z Dalii, które podałam, statystycznie najczęściej bardzo dobrze leżą (te K27, K24 itd. to oznaczenia krojów, a modele na nich robione są różne). Dalia teraz robi ciasne obwody, więc raczej radziłabym 80, a K27 wypada większe w miskach niż K24 i K26. Bardzo ładna jest np. Doris K24 :) Fiolet z szarym i czerwone cosie do tego :)
          Z Krisem jest tak... jak bardzo kocham krzysiowe staniki, tylko że u nich każdy model na jednym kroju może wychodzić inaczej rozmiarowo, bo stosują różne dzianiny i bardzo różne rodzaje haftów i koronek. Jakby Ci się wizualnie spodobał konkretny model, to jeśli go znam, to mogę doradzić w jaki rozmiar celować. Całkowicie usztywniane (krój deco plunge) mają niski mostek i duże miski, ale softy i semisofty są w większości na zwykłym balkonetkowym kroju, więc co prostu zerknij czy coś Ci odpowiada kolorystycznie/stylistycznie.
    • kasica_k Fotki w galerii - opinie 24.01.16, 13:33
      Moja opinia: Comeximowe plunge to krój nie dla Ciebie - tak samo zresztą jak nie dla mnie ;-) Ma zbyt wąskie fiszbiny i za niskie boki. Miseczki są za głębokie, ale jeśli zmienisz je na mniejsze, to staną się za wąskie fiszbinowo. Moim zdaniem spokojnie próbuj sztywniaków, ale innych firm (np. Freyowe halfy - zwłaszcza te o bardziej zamkniętej misce, może też Deco). Podobno halfy Comeximu są fiszbinowo szersze, ale mam jeszcze za małe doświadczenie z nimi, by doradzać.

Aha, wyglądasz bardzo dobrze i nie masz żadnego tam wielkiego biustu skazanego na miękkie. Ja mam podobne proporcje, choć jestem większa (z Comeximu wchodzę dopiero w 85H) i nie powstrzymuje mnie to przed niczym ;-) Choć miękkie staniki po prostu lubię najbardziej.

Jeśli masz chęć popróbować jeszcze polskich firm, to może podpasują Ci na przykład półusztywniane Avy. Zwykle mocno zbierają, boki mają wysokie (czasem aż za wysokie), z fiszbinami jest różnie - często wąskie, ale nie tak jak Comexim. Dalia jest też bardzo wąskofiszbinowa, ja na przykład raczej nie mogę nosić tej firmy.
      • paula.anna Re: Fotki w galerii - opinie 25.01.16, 08:39
        kasica_k napisała:

> Moja opinia: Comeximowe plunge to krój nie dla Ciebie

Chyba masz rację.
        Mam podejrzenie, że plunge w ogóle nie dla mnie.
        Co do sztywniaków, to jeszcze nie skreślam ich całkowicie.

> Aha, wyglądasz bardzo dobrze i nie masz żadnego tam wielkiego biustu skazanego
        > na miękkie.

Dziękuję bardzo :).
        Już od ok 7 lat wiem, że nie mam wielkiego biustu. Teraz przede mną wyzwanie odkrycia innych opcji niż freyowe miękkusy ;).

> Jeśli masz chęć popróbować jeszcze polskich firm, to może podpasują Ci na przyk
        > ład półusztywniane Avy. Zwykle mocno zbierają, boki mają wysokie (czasem aż za
        > wysokie), z fiszbinami jest różnie - często wąskie, ale nie tak jak Comexim. Da
        > lia jest też bardzo wąskofiszbinowa,

Spróbuję avy, tym bardziej, że chyba znajdę ją stacjonarnie, w każdym razie jest na to szansa! Że COKOLWIEK avy będę mogła przymierzyć.
        Wczoraj przymierzałam konrada, niestety dalii nie było w moim rozmiarze, więc nadal nie mam z nią żadnych doświadczeń :/.
        Niektóre modele konrada leżały lepiej, inne gorzej, jednak nie znalazłam jednego zadowalającego w 100%. A to padł na "teście podskoków" ;), a to wzornictwo nie to, a to bosko z przodu a dzioby z profilu...

Zaglądam na stronę avy, czy te modele mają szansę spełnić moje kryteria?
        av 1149

an 1280

av 1159 ten wygląda na niewidoczny pod jasnymi górami :)

I kolorowe:
        av 1363

av 1355

av 1331

av 1278 ten wydaje się bardzo podobny do 1280.
        • 100krotna Re: Fotki w galerii - opinie 25.01.16, 10:53
          Ja zgadzam się z Kasicą, że Comeximowe plunge nie dla Ciebie - według mnie coś jest nie tak z fiszbinami i obwodem (fiszbiny za niskie, obwód za wąski) co powoduje także problemy ze stabilnością biustu. Jednak po zdjęciach zupełnie nie zgadzam się, że ogólnie staniki usztywniane nie są dla Ciebie - akurat trafiłaś na baardzo specyficzny model :)
          Niestety obecnie nie jestem w stanie podpowiedzieć konkretnego modelu
          • paula.anna Re: Fotki w galerii - opinie 25.01.16, 10:57
            Dzięki za kolejną opinię.
            A biustonosz odsyłam.
            Nie wiem dlaczego dopiero teraz zauważyłam, że mam na to 30, a nie 10 czy 14 dni.
            Dobrze się złożyło, że jednak jeszcze zdążę :). Już myślałam, że będę musiała go pokochać.
            • anna-pia Re: Fotki w galerii - opinie 26.01.16, 10:37
              1363 ma szeroki mostek, IMHO powinien pasować w mostku. Napisz może do producenta i zapytaj, które inne kroje mają taki.
              • paula.anna Re: Fotki w galerii - opinie 26.01.16, 10:50
                Dzięki, popatrzę, zapytam.
                • paula.anna Re: Fotki w galerii - opinie 27.01.16, 09:16
                  Napisałam do avy wyłuszczając swoje potrzeby.
                  Zaproponowali mi to, co już wcześniej sama wstępnie wybrałam :)

1149

1159
        • kasica_k Re: Fotki w galerii - opinie 26.01.16, 14:23
          Z konkretnymi modelami półusztywnianymi Avy niestety nie pomogę, bo notorycznie wpadam w Avie w międzyrozmiar i trudno mi coś dla siebie dopasować - wolę miękkie. Na Twoim miejscu wzięłabym kilka na próbę i niepasujące odesłała - poszukaj sklepu z darmowym zwrotem, np. kontri.pl, możesz wziąć całą paczkę do przymierzania - zwrot nic nie będzie cię kosztował.
          • paula.anna Re: Fotki w galerii - opinie 27.01.16, 15:12
            kasica_k napisała:

> Na Twoim miejscu wzięłabym kilka na próbę i niepasujące odesłała - poszuka
            > j sklepu z darmowym zwrotem, np. kontri.pl, możesz wziąć całą paczkę do przymie
            > rzania - zwrot nic nie będzie cię kosztował.

Zachęcona darmowym zwrotem, perspektywą hurtowego przymierzania zajrzałam do kontri. I (już?) nie ma darmowego zwrotu.
            Kto ponosi koszt przesyłki zwrotnej?

Bezpośredni koszt zwrotu towaru ponosi klient.

Szukam dalej.
            • kasica_k Re: Fotki w galerii - opinie 28.01.16, 14:13
              Trzeba było czytać dalej :-) "KONTRI.pl dzięki serwisowi szybkiezwroty.pl umożliwia swoim klientom dokonanie zwrotu towaru bez konieczności ponoszenia kosztów wysyłki paczki zwrotnej. Procedura zwrotu jest bardzo prosta, a wysyłka odbywa się za pośrednictwem Paczkomatów InPost." Dokładnie z tego korzystałam.
              • paula.anna Re: Fotki w galerii - opinie 29.01.16, 09:03
                O, widzisz, nie doczytałam...
                Mea culpa.
                Idealnie się składa, że od niedawna w mojej dziurze jest paczkomat.

Freya deco, hm.
                Mam w zasięgu sklepy z brytyjczykami, przy okazji w takim razie przymierzę, jeśli będzie! Choćby z ciekawości.
                Bo mam pewien opór w stosunku do plunge'ów (nie wiedziałam, że basic to plunge...), ale skoro proponujesz, to spróbuję.
                Miałam jednego plunge'a, masquerade shanghai, prawie go nie nosiłam. Choć był niewątpliwie profesjonalnie (stacjonarnie) dobrany, a mój biust wyglądał w nim dobrze.

Za to przymierzyłam 2 avy- 1159 75G była jakby lekko za mała i w ogóle nie bardzo, za to model 925 leżał zadowalająco.

>Na tak niskie boki jak w plandżu z Comeximu długo nie trafisz, więc nie zaprzątaj sobie głowy tym

A inne comeximy, tzn nie plunge?
                Skontaktuję się z producentem w sprawie modeli z wyższymi bokami i normalnymi fiszbinami.
              • paula.anna Re: Fotki w galerii - opinie 09.02.16, 08:12
                Kasica, donoszę, że dzięki twojej podpowiedzi mam właśnie w domu 3 biustonosze avy do przymierzenia.
                Pewnie je odeślę, ale co tam, przecież są darmowe zwroty :).

Baardzo dziękuję za wszelką pomoc udzieloną mi w tym wątku.
                • kasica_k Re: Fotki w galerii - opinie 10.02.16, 15:59
                  Życzę, żeby coś jednak pasowało :-) Jak nie tym razem to następnym :-) W razie problemów pisz/daj fotki, to będziemy rozkminiać dalej.
                  • paula.anna Re: Fotki w galerii - opinie 20.02.16, 11:13
                    Mam nowe pytanie.
                    Czy jeśli w semi sofcie ta gąbka odznacza się na biuście, jakby odstawała, to jest być może znakiem za dużej miski?
                    Widać to także w ubraniu, efekt nieciekawy, jakby mi się tam właśnie kończyła miska- za duża... Tak mi to wygląda. Ale czy na pewno za duża??? Czy może to jakaś inna niekompatybilność?

Chyba wkleję wam tu zdjęcia, bo mam czas do poniedziałku, żeby oddać staniki- tym razem do sklepu stacjonarnego.
                    Znalazłam taki w mojej mieścinie, że mi pani zamówiła wybrane modele :).
      • paula.anna Ava obwody 25.01.16, 09:33
        Jak na razie ta firma nie kojarzy mi się ze ściśliwymi obwodami.
        Tzn znam model 740, w obwodzie 75 i jest dla mnie raczej luźny.
        Podobnie było z karmnikiem 1157.
        Te 2 modele, z którymi dotąd miałam do czynienia, zdecydowanie nie spełniały moich oczekiwań. Jednak patrząc na zdjęcia katalogowe, widać, że nie mogłam się spodziewać np dobrego zebrania biustu spod pach.
        Liczę więc na lepsze doświadczenia z kolejnymi modelami.
        Zamierzam podczas internetowych zakupów celować w 75G.

Aha, wczoraj w sklepie pani mnie obmierzyła i wyszło jej 75 cm pod biustem, mi zawsze wychodzi więcej, czasem sporo więcej, bliżej 80 cm.
        Sama się inaczej mierzę? Choć mocno ściskam miarkę?
      • anna-pia Re: Fotki w galerii - opinie 26.01.16, 10:30
        kasica_k napisała:

> Moja opinia: Comeximowe plunge to krój nie dla Ciebie - tak samo zresztą jak ni
        > e dla mnie ;-) Ma zbyt wąskie fiszbiny i za niskie boki.

Co więcej, moim zdaniem miseczki stanika są zbyt blisko siebie, masz szeroko rozstawiony biust, taka Twoja uroda. Moim zdaniem powinnaś mieć stanik o dość szerokim pasku pomiędzy miseczkami - miałam kiedyś stanik Pour moi?, miał właśnie taki pas startowy pośrodku i był z tego powodu rewelacyjny. Popatrz uważnie na zdjęcia staników z przodu.

Co do buł pod pachami - moim skromnym zdaniem to nie buły, tylko biust. Szeroko rozstawiony, więc taki jest i już. Gwoli pocieszenia: zauważyłam, że kiedy pod dopasowane ciuchy założę stanik z szeroko rozstawionymi miseczkami, to wyglądam, jakbym miała talię (a nie mam), co nie jest złe. Zbieranie biustu do środka nie jest obowiązkowe :)

> Aha, wyglądasz bardzo dobrze i nie masz żadnego tam wielkiego biustu skazanego
        > na miękkie.

Tako rzecze Kasica, podpisuję się.
        • paula.anna Re: Fotki w galerii - opinie 26.01.16, 10:48
          anna-pia napisała:

> Co więcej, moim zdaniem miseczki stanika są zbyt blisko siebie, masz szeroko ro
          > zstawiony biust, taka Twoja uroda. Moim zdaniem powinnaś mieć stanik o dość sze
          > rokim pasku pomiędzy miseczkami - miałam kiedyś stanik Pour moi?, miał właśnie
          > taki pas startowy pośrodku i był z tego powodu rewelacyjny. Popatrz uważnie na
          > zdjęcia staników z przodu.
          > Zbieranie biustu do środka nie jest obowiązkowe :)

Nie chodzi mi o mocne zbieranie, robienie "seksownych kreseczek", wyciskanie piersi górą miseczek ;).
          Raczej o utrzymanie biustu w obrysie ciała, no żeby nie wchodził pod pachy, lekkie ukierunkowanie ku środkowej linii ciała.
          Zwracam uwagę, żeby miski były odpowiednio zabudowane- bo takie staniki lubię, wydaje mi się, że przy okazji mostki są w nich dość szerokie.
          Zalinkowałam avy, które mi się podobają, mogą być, jeśli chodzi o to kryterium?
          Bo chcę już coś nabyć, a nadal nie wiem, czy znowu nie trafię jak kulą w płot.

> > Aha, wyglądasz bardzo dobrze i nie masz żadnego tam wielkiego biustu skaz
          > anego na miękkie.
          >
          > Tako rzecze Kasica, podpisuję się.

Komplementów nigdy dość, dziękuję bardzo.
          • anna-pia Re: Fotki w galerii - opinie 26.01.16, 13:00
            paula.anna napisała:

> Raczej o utrzymanie biustu w obrysie ciała, no żeby nie wchodził pod pachy, lek
            > kie ukierunkowanie ku środkowej linii ciała.

Wiesz co, a może stań topless przed lustrem i przyjrzyj się sobie z przodu i z boku. Na zdjęciach w galerii biust wygląda na szeroko rozstawiony, czyli taki, który wychodzi jednak poza obrys tułowia. Z tym dużo nie zrobisz, pozostaje pokochać :) Moim zdaniem to naprawdę nie jest żadna wada, jeśli biust wychodzi poza obrys tułowia. No dobrze, ja tak mam i to akceptuję. I przy takim biuście zebranie do środka, żeby nie wychodził poza obrys tułowia, kończy się właśnie "wyciskaniem" i kreseczką (której ja nie trawię). BTW, biust mam po 3 ciążach i 3 karmieniach.

> Zwracam uwagę, żeby miski były odpowiednio zabudowane- bo takie staniki lubię,
            > wydaje mi się, że przy okazji mostki są w nich dość szerokie.

To są dwie różne rzeczy. Np. ten czerwony half, który wspomniałam wcześniej, ma szeroki mostek.
            • paula.anna Re: Fotki w galerii - opinie 26.01.16, 13:27
              anna-pia napisała:

> Wiesz co, a może stań topless przed lustrem i przyjrzyj się sobie z przodu i z
              > boku. Na zdjęciach w galerii biust wygląda na szeroko rozstawiony, czyli taki,
              > który wychodzi jednak poza obrys tułowia. Z tym dużo nie zrobisz, pozostaje pok
              > ochać :) Moim zdaniem to naprawdę nie jest żadna wada, jeśli biust wychodzi poz
              > a obrys tułowia. No dobrze, ja tak mam i to akceptuję.
              I przy takim biuście zeb
              > ranie do środka, żeby nie wychodził poza obrys tułowia, kończy się właśnie "wyc
              > iskaniem" i kreseczką (której ja nie trawię). BTW, biust mam po 3 ciążach i 3 k
              > armieniach.

Ok, być może nic nie da się z tym zrobić, nie da się uzyskać efektu subtelnego zebrania...
              Generalnie akceptuję swoje ciało, jednak ten biust "pod pachami" na razie niezbyt mi się podoba. Tzn kiedy mam fazę na tematy stanikowe, bo przecież na co dzień wkładam na biustam co mam i już.
              Chcę na razie ekperymwntować i znaleźć model bielizny, który mnie optymalnie uszczęśliwi.

Ten czerwony to half???
              Wygląda mi tak przyjaźnie, balkonetkowo ;).
            • paula.anna Re: Fotki w galerii - opinie 26.01.16, 15:28
              anna-pia napisała:

> paula.anna napisała:

> Wiesz co, a może stań topless przed lustrem i przyjrzyj się sobie z przodu i z
              > boku. Na zdjęciach w galerii biust wygląda na szeroko rozstawiony, czyli taki,
              > który wychodzi jednak poza obrys tułowia. Z tym dużo nie zrobisz, pozostaje pok
              > ochać :)

Tak o tym myślę i jakoś trudno mi uwierzyć w to "nie da się" ;).
              Nie wiem, czy spory, niemłody biust rzadko wystaje poza obrys, mój pewnie tak.
              ALE mam biustonosz, który umieszcza go w tym obrysie!
              Stary, "babciny" w wyglądzie fantasie serene.
              Czyli jednak można. I chcę tego, między innymi. No chyba, ze nie umiem opisać tego, czego chcę.

Teraz pytanie, jakie modele dadzą mi to, bez całej niepożądanej reszty ;).

Pamiętam, że stare modele panache, przed cleo itp, miały dla mnie za szerokie fiszbiny, czyli chyba takie bardzo szerokie też niewskazane, dobrze myślę?

Pytać przed zakupem, czy fiszbiny nie są bardzo wąskie- to raz. Czy są normalnej szerokości??? jak to nazwać?
        • kasica_k Re: Fotki w galerii - opinie 26.01.16, 14:19
          Anna, plandże Comeximu są BARDZO wąskofiszbinowe i maja chyba najniższe boki jakie w życiu widziałam :) Mam ten temat na świeżo, bo przymierzałam w firmie. W takim staniku każdy biust, który nie ma bardzo wąskiej podstawy i nie jest mega wysoko osadzony, będzie wychodził na boki. Jest to specyficzna konstrukcja i różni się od większości tego, co znamy np. z brytyjczyków. Moim zdaniem paula.anna wystarczą normalne boki i normalne, nie bardzo wąskie fiszbiny, choćby jak w Deco i już wszystko, co trzeba, znajdzie się w miskach oraz jest bardzo możliwe, że nie będzie wcale wystawało poza obrys. Ja też uważam, że to nie jest bezwzględnie konieczne, ale generalnie jest możliwe w tym konkretnym przypadku. Szerokość mostka to inna bajka, tu przede wszystkim wąski jest rozstaw fiszbin (to jest konstrukcja na biust wąski a długi, że tak powiem :).
          • anna-pia Re: Fotki w galerii - opinie 26.01.16, 21:04
            Wąski a długi, powiadasz. Czyli Paula.anna trafiła na najgorszy możliwy dla siebie model, który maksymalnie podkreślił niekompatybilność z biustem.
            BTW, niskie boki to moje marzenie :)
            • paula.anna Re: Fotki w galerii - opinie 27.01.16, 08:50
              anna-pia napisała:

> Wąski a długi, powiadasz. Czyli Paula.anna trafiła na najgorszy możliwy dla sie
              > bie model, który maksymalnie podkreślił niekompatybilność z biustem.

To mamy diagnozę, ufff.
              A teraz- jakie modele dla mnie?

A te niskie boki, w połączeniu z innymi fiszbinami- mogą być dla mnie?
              Czy mam zapomnieć?
              Pytanie w sumie teoretyczne, bo wysokie boki mi na razie ;) nie przeszkadzają.
              • kasica_k Re: Fotki w galerii - opinie 28.01.16, 14:16
                A Freya Deco na ten przykład próbowałaś? Boki są normalne, markę znasz, więc raczej cię nie zaskoczy fiszbinowo. Na tak niskie boki jak w plandżu z Comeximu długo nie trafisz, więc nie zaprzątaj sobie głowy tym :)
    • paula.anna Zakochałam się! ava 1288 semi soft 25.01.16, 10:34
      1288

Znacie ten model?
      Kolor mnie zachwycił!
      Choć zasadniczo szukam "cielaka" pod jasne góry ;).
      Jestem bliska kliknięcia "kup teraz", jednak poczekam jeszcze, liczę na jakieś recenzje, podpowiedzi rozmiarowe itp.
      • wodadobra Re: Zakochałam się! ava 1288 semi soft 25.01.16, 19:48
        Mam ten krój w innym kolorze i po początkowym zachwycie jego notowania u mnie zmalały. Bardzo rozciągliwe ramiączka. Obwód też się "wychechłał". A najgorsze było to, co mi robił to na upalnych wakacjach - chciał mnie zabić fiszbinami bocznymi. Ból nie do opisania.
        • paula.anna Re: Zakochałam się! ava 1288 semi soft 26.01.16, 08:22
          O, to zniechęcający głos :/.
          Liczę na kolejne.
          I co z innymi modelami?
          Z obwodami, generalnie?
    • paula.anna A gdybym się jednak uparła dalej szukać comeximu? 26.01.16, 11:41
      Tzn odpowiedniego dla mnie modelu tej firmy?
      Jakieś pomysły?

Przejrzałam znowu stronę, dostępne biustonosze i chyba ten nieszczęsny basic wydaje mi się najgłębszy :/.
      Nie chcę half-cupów, czy innych wyglądających jak halfy.
      Nie bardzo widzę coś dla siebie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka