kotwtrampkach Re: JAK DOBIERAC STANIK? - kompendium wiedzy:) 13.03.08, 23:53 tak sobie myślę.. Czy nie można by takiego artykułu wysmarować do kilku "babskich" czasopism? Chodzi o coś, co wiele osób czyta - jakieś poradniki, style, tiny etc. Najlepiej z "prezentem" :-) :-) przecież gdyby tabuny kobiet ruszyły do sklepów szukać swoich rozmiarów (bo wreszcie wiedziałyby jak) to może właściciele by to zauważyli.. :-) :-) Odpowiedz Link
kaniuniu86 Re: JAK DOBIERAC STANIK? - kompendium wiedzy:) 29.03.08, 12:08 kotwtrampkach napisała: > tak sobie myślę.. Czy nie można by takiego artykułu wysmarować do kilku > "babskich" czasopism? Chodzi o coś, co wiele osób czyta - jakieś poradniki, > style, tiny etc. Najlepiej z "prezentem" :-) :-) z tego, co czytalam, był arykuł w wysokich obcasach- nie wiem, czy przed, czy po Twoim poście. ja pisałam coś o tym do mojej gazety studenckiej, ale i tak wiem- 75D z bazarku kosztuje 10 pln 70F, śliczne i doskonale dopasowane kosztowało mnie 70 pln dlatego mimo że jestem entuzjastką wiem, że aż tak dużo kobiet się nie przestawi. co najwyżej te, które mają taki rozmiar, że nie mogą dostać absolutnie nic i tak czy siak, płacą krocie za stanki. taki jest mój punkt widzenia, ale może to i też dlatego, że wychowałam się wśród ludzi bardzo biednych. chociaż może i druga strona tego taka, że im bardziej popularne będą te staniki, tym będą tańsze :] Odpowiedz Link
kotwtrampkach Re: gazetowe 02.04.08, 07:41 już po moim poście :-) Ale nie miałam na to wpływu, heh a z bazarkami, to nie zupełnie tak - do tej pory kupowałam staniki za ok 60-80 zł, feliny, gaie itp - a i tak w rozmiarze "ostatnim" z możliwych. Moja mama też płaci niemało, a stanik leży bez sensu. To własnie nam się przyda informacja. Na dziś za ok 70 zł ja kupię piękna rzecz na brastopie np :-D I będzie PASOWAŁ!! Odpowiedz Link
kasiorix co z rowkiemi i ramiaczkami 25.03.08, 16:21 Jestem tu nowa i tak jak juz wiele z Was wypowiadalo sie tak samo i ja zawsze uwazalam ze jestem nie wymiarowa, a widze ze nie jestem sama. Zawsze kupowalam 75D ale ostatnio odwazylam sie na DD choc pewnie i to jest zly rozmiar. Na forum o rozmiarach jeszcze nie bylam ale tyle juz wiem. Mam dwa pytania: 1. Jak powinien ksztaltowac sie rowek? 2. Czy suwak od ramiaczek powinnien byc z przodu czy z tylu? Odpowiedz Link
maith Re: co z rowkiemi i ramiaczkami 25.03.08, 19:05 -Zacznij od rozmiaru, bo cała reszta to małe pikusie. -Rowek kształtuje się różnie. To akurat zależy od Twojego biustu i stanika. -Suwak od ramiączek musi być z tyłu. Nie z przodu i na pewno nie na ramionach. Jeśli włazi na ramiona albo przełazi przy prawidłowym podciągnięciu ramiączek, to należy SKRÓCIĆ RAMIĄCZKA (nożyczkami, igłą i nitką), a nie nosić je za luźno. Odpowiedz Link
asiula.pl Re: JAK DOBIERAC STANIK? - sprawa obwodu 02.04.08, 08:45 Jestem nowonawrócona. Chciałam zapytać bardziej doświadczonych jak sprawdzić czy obwód jest dobry? Mój nowy rozmiar to 70E przy wymiarach 74/92, który spokojnie można spotkać w sklepach stacjonarnych, jednak we wszystkich mogę zapiąć się na wszystkie haftki (z tym, że jedne są bardziej ciasne, inne mniej). Czy przymierzając nowy stanik powinnam zapiąć się "tylko" na pierwszą haftkę? Odpowiedz Link
isaari Re: JAK DOBIERAC STANIK? - sprawa obwodu 02.04.08, 19:15 Mam wymiary takie jak ty, czasem 74/92, czasem 73/91. Zaczynałam od 70E i 70DD, ale tez w zasadzie od razu mogłam się zapiąć najciaśniej i takie Allesy raz dwa mi się porozciągały. Przesiadam się na 65, na razie mam ino jeden taki, ale ten zapinam cały czas na pierwszy rząd haftek i nie martwię się co dalej - dwa rzędy w zapasie. Odpowiedz Link
partycja3 Re: JAK DOBIERAC STANIK? - sprawa obwodu 08.04.08, 14:35 No właśnie - obwód. Ja przy ciasno mierzonym 83 pod biustem nosiłam 75, za luźne się robiły, mierzyłam Freyę 70, ale skoro mogę się od razu dopiąć na najciaśniejszą haftkę i jest tylko trochę ciasno, to znaczy, że za luźny? Mam mętlik w głowie... Odpowiedz Link
milstar Re: JAK DOBIERAC STANIK? - kompendium wiedzy:) 02.04.08, 16:56 Ja się przyłączam do podziękowań :) Dzięki Wam przesiadka na 75G z 80D/E :) Odpowiedz Link
pagraszka Re: JAK DOBIERAC STANIK? - kompendium wiedzy:) 08.04.08, 14:26 proszę o poradę nie tylko rozmiarową. po urodzeniu i wykarmieniu żarłocznych bliźniąt (6 lat temu), moje piersi są mniejsze, niż były przed ciążą. Rozmiar akceptuję zupełnie, natomiast moje piersi zwisają i jest na nich mnóstwo rozstępów. Wygladają okropnie bez stanika, ale i w staniku nieszczególnie. Nie potrafię dobrać stanika tak, żeby móc pokazać odrobinę dekoltu. po prostu zawsze widać, że piersi zwisają i juz. jedynym wyjściem są golfy, ale podczas lata to spore utrudnienie :( W każdym bądź razie - czy można ukryć obwisłość? czy jeszcze będę mogła kiedykolwiek założyć cokolwiek z dekoltem?? proszę o pomoc!! co do rozmiarów - pod biustem mam 75, w biuście - w moich stanikach 86, 87. Dwa staniki, które do czegokolwiek się nadają, mają rozmiar 80B. Wbrew pozorom obwód staników pod biustem nie wydaje się zbyt duzy, bo opinają całkiem nieźle. Szukałam róznych modeli, ale na swój nie natrafiłam, moze z Waszą pomocą... Odpowiedz Link
kryklu Re: JAK DOBIERAC STANIK? - kompendium wiedzy:) 08.04.08, 15:05 Wszystko się ułoży ! Ale zaczynamy od prawidłowego rozmiaru , dobranie modelu w drugiej kolejności . Koniecznie idź do wątku rozmiarowego !!! Będziesz piękna ! Będziesz nosiła dekolty , tym głebsze , im dłużej będziesz chodziła w dobrych stanikach :) Odpowiedz Link
zuzia_8 Re: JAK DOBIERAC STANIK? - miseczka 16.04.08, 21:52 a co jeśli tuż nad fiżbiną (pod piersią) tworzy sie jakby puste miejsce (tylko na 1 piersi)??? Odpowiedz Link
didulina Re: JAK DOBIERAC STANIK? - kompendium wiedzy:) 28.05.08, 10:24 Pół życia (od 15 do 34 roku zycia - ojojoj ;/) zakładałam i zapinałam biustonosz nie zastanawiając się nad wyższymi aspektami tych czynności. Problem czy najpierw załozyć czy zapiąć i gdzie zapiąć - na brzuchu, na plecach - widzę w kategorii lekki fioł lub też nadmiar problemów w życiu. Teoretycznie znam swój nowy rozmiar, dobrze dobranego stanika jeszcze nie posiadam - ale juz wybrany w internecie. Na przeczekanie kupiłam sobie taki wsamraśnie ciasny - Gaia Sonia. W skepie i w domu zakładając go wygarniałam co trzeba zgodnie z instrukcją i było ok. Ale wczytując sie głębiej w forum - grasuję tu od miesiąca - pewne kwestie ubierania biustonosza poruszane często w różnych wątkach w końcu zwróciły moją uwagę...(uch, ten odruch czytania pobieżnego :/) Spróbowałam nowatorskiej dla mnie metody - wygarnąć pierś spod pach pochylajac się do przodu...no ta Gaia momentalnie przestała być wsamraśna :( ...zrobiła się ewidentnie za mała!!! Stoję sobie teraz przed lustrem i oglądam duże "sexi buły" - błeee! na przemian z czteropiersią widoczną przez bluzkę. Wniosek: mądrości nawet zebrane w jednym źródle powoli wnikają do umysłu! Dobrze, że przećwiczyłam tę wpadkę na średnio drogim biustonoszu... PS. Chcę jest mój biustonosz w dobrze dobranym rozmiarze!!! Odpowiedz Link
qrcza-k Re: JAK DOBIERAC STANIK? - kompendium wiedzy:) 02.07.08, 21:12 Czytam od kilku, tygodni. Dziewczyny już mi pomogły w ustaleniu rozmiaru z podanym przeze mnie wymiarów 80GG/H. Staniki sztuk dwie zakupione. Panache 80G (daisy) i 80GG(tango2). Co do pierwszego zdecydowanie za mały, bułkuję i przy pochylaniu cycki wyskakują na spacer. Teraz mam 80-GG jest lepiej, ba lepiej rewelka nie czuje że go mam na sobie, a pomyśleć że dawałam się namówić na bardzo dziwne rozmiary typu 95G (o dziwo znalazłam ;)) ostatnio 85F ale wiadomo jak to się ma do włąściwego rozmiaru. Wracając do sedna w tym Tango nie podoba mi sie układ piersi - może to moje dziwne odczucie bo wiadomo tyle lat katowane więc... Dół fiszbin nie dotyka skóry i góra między piersiami też, ale tu jest znacznie lepiej niż w tych co do tej pory nosiłam. W sumie nie wiem co jest przyczyną takiego stanu rzeczy... Jedynie zostaje mi jeszcze sprawdzić 36H... Odpowiedz Link
kasica_k Re: JAK DOBIERAC STANIK? - kompendium wiedzy:) 02.07.08, 21:16 Jeżeli fiszbiny masz "w powietrzu", zwłaszcza u dołu, to może oznaczać za małą miseczkę. Przyłóż fiszbiny do ciała i zobacz, czy nad miseczką nie wychodzi bułka. Odpowiedz Link
qrcza-k Re: JAK DOBIERAC STANIK? - kompendium wiedzy:) 02.07.08, 22:13 Kochana jesteś, ciuteczkę bułkują ale minimalnie. Prawdopodobnie jak by miseczki były bardziej miękkie nie byłoby problemu. Głownie chodzi i tak o prawą pierś - bo ta skubana zawsze była ciuteczkę większa no i po karminiu taka zostało bo i moje dziecię bardziej ją lubiło. Jeszcze jedno pytanie, stanik mam używany i już zapinam się na ostatnie haftki, jakbym kupowała nowy to lepiej mniejszy obwód?? Odpowiedz Link
gazica Re: JAK DOBIERAC STANIK? - kompendium wiedzy:) 04.07.08, 09:04 Witaj, mam problem oczywiscie z dobraniem stanika... w innym wątku dowiedzialam sie jaki powinnam nosc rozmiar - przy wymiarach 73/96 około 65G. Ucieszona zamowilam stanik o tym rozmiarze i rzeczywiscie jest dobry, ale malo wygodny i nie wygladam w nim ladnie. Przede wszystkim fiszbiny sa ogromne i mam je pod pachami i strasznie mi to przeszkadza. Co zrobić zeby znalezc stanik o mniejszych fiszbinach i gleboki a nie o wielkich fiszbinach i taki w ktorym moj biust wuglada jakby mi wystawal spod pachy??? Po prostu rozjezdza mi sie w nim biust na boki i bardzo mi sie to nie podoba. Prosze pomoz mi. Acha, i jeszcze mam pytanie: czy malomiseczkowiec i wielkomiseczkowiec to okreslenie glebokosci miseczki czy wielkosci fiszbiny??? bo moglabym wtedy odrozniac po tych okresleniach. Dziewczyna ktora sprzedawala mi go powiedziala ze jest "panachowy" zyli szyty jak staniki Panache. Jakie one konkretnie sa? ps. stanik jest firmy Adore. Pozdrawiam i blagam o odpowiedz! Odpowiedz Link
jaagna Re: JAK DOBIERAC STANIK? - kompendium wiedzy:) 04.07.08, 09:39 Możesz mieć "szerokofiszbinowca" ;-) (następne określenie) czyli stanik o fiszbinach mające szeroki odstęp między końcami U, właśnie takie (zazwyczaj) są biustonosze m.in. firmy Panache. Poszukaj zatem staniczków firmy Freya, które określane są jako "wąskofiszbinowce". Avocado ma róznież wąskie fiszbiny (ale za to ceny zabójcze). Mało- i dużomiseczkowce to biustonosze o miseczkach mniejszych lub większych niz standardowo (np. noszę rozmiar 70GG, a wielkomiseczkowca Maisie mam w rozmiarze 70G, małomiseczkowca musiałabym wziąć 70H). Acha, na taki problem jak Twój dobry jest wątek ratunkowy: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=79053510 Wklej tam swoje pytanie (jako odpowiedź na pierwszy post - wtedy nie zginie), a dziewczyny udzielą ci dokładnych rad. :-) Odpowiedz Link
eirenn Zaintrygowana 22.07.08, 19:07 >Jesli MISECZKA STANIKA MARSZCZY SIE na piersi, najczesciej sadzimy, ze >stanik jest za duzy. Jesli jednak tkanina marszczy sie tylko na >wierzcholku piersi - powod jest wrecz przeciwny. Przy ZBYT MALEJ >MISECZCE fiszbina >tworzy wezsze "U" i piers nie miesci sie w niej >cala - dlatego nie wypelnia do konca >miseczki. Sprobuj wiekszej miseczki - piers wypelni ja w calosci. To mnie zaintrygowało... Chodzi o czubek piersi w okolicy sutka, tak? Bo chyba nie o marszczącą się np. górną część balkonika - wtedy miska jest za duża, prawda? Odpowiedz Link
kaczencja Re: Zaintrygowana 22.07.08, 19:17 Ja to tak rozumiem. Ten efekt nazywa się "pomarańcza w szklance" i możesz o nim poczytać na balkonetka.pl Chodzi właśnie o to, że U samej piersi jest większe niż U fiszbiny. Czubek piersi jest pełniejszy niż miejsce na niego przeznaczone w miseczce i właśnie w strefie brodawek powstaje najczęściej ta zmarszczka. I wtedy to jest oznaka za małej miseczki. Jeśli się rozmijam z prawdą, niech mnie kroś poprawi. balkonetka.pl/2008/06/02/pomarancza-w-szklance-czesc-ii/ Odpowiedz Link
morrigaine Re: Zaintrygowana 24.09.08, 22:25 i jak się marszczy przy fiszbinie u dołu od strony pachy to zdaje się też oznacza że miska za mała ja tak mam w kokietce i tango, świezutkich, dostarczonych do mnie ledwo dzisiaj; w związku z czym z kokietką będę sie musiala pozegnac, bo wiekszych juz nie ma :(( o, tu się wypłakałam: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=82152342&a=85094936 Odpowiedz Link
rebellious0139 Re: JAK DOBIERAC STANIK? - kompendium wiedzy:) 07.12.08, 11:44 Z tymi ramiączkami to miałam problem zanim zdecydowałam się na stanikową metamorfozę. Jeszcze mi nie zniknęły wklęśnięcia na ramionach.. Bo ekspedientki stacjonarnych sklepów w moim mieście na oczy nie widziały biustonoszy o obwodzie 65, o 60 nie wspomnę. Specjalistki ;) Odpowiedz Link
abc334 Re: JAK DOBIERAC STANIK? - kompendium wiedzy:) 29.01.09, 11:46 Bardzo ważny jest tez środek stanika,powinien on w calości przylegać do naszego ciała! Odpowiedz Link
kura17 odstajace fiszbiny na mostku 18.02.09, 20:01 czy dobrze zrozumialam, ze odstajace na mostu fiszbiny to oznaka za malej miski? zawsze mi sie wydawalo, ze to przez obwod... kurcze, nosze normalnie ok 32GG lub 30HH, ale okazyjnie kupilam sobie zete 34G... ponoc duzomiseczkowiec, wiec sie martwilam, ze bedzie za duza... ... a tu wychodzi na to, ze jest za mala :( odstaje na mostku i przy ruszaniu robia sie bueczki, choc jak siedze, to u gory sa luzy i te kwiatuszki troche odstaja... co oznacza, ze zety miec nie bede, bo na 79cm pod biustem, 34 to ostatni obwod stanika, ktory waze sie kupic... ;) buuuuuuuuuuuuuuu Odpowiedz Link
asiasl Re: odstajace fiszbiny na mostku 11.06.09, 21:18 Ojej :( Przeczytałam cały ten wątek i wszystkie wątki podane w FAQ ale nie znalazłam odpowiedzi na dręczące mnie pytanie. Moje biustonosze (zawsze nosiłam 75B, pewnie to mi je niezle zdeformowalo, teraz nosze 75D, wiem wiem ze powinnam miec je mniejsze w obwodzie)niezaleznie od wielkosci i ukladu miski - zawsze wylatuja mi górą podczas gdy dół miseczki jest...pusty. Teoretycznie mogłabym stwierdzic, ze skoro wypadaja, to biustonosz jest za maly, ale kiedy go zakladam, wyglada na za duzy - miseczka nie jest do konca wypelniona moim biustem - na dole zebym nie wiem jak go ukladala i wkladala tam biust reka, zostanie miejsce na kilkanascie ze tak opisze, wacikow. Czy jest na to jakakolwiek rada? Odpowiedz Link
czarnulka1-5 zabudowanie pod pachą i rozstaw ramiączek 09.07.09, 18:33 Jestem dopiero na początku "drogi do dobrego stanika" i oczywiście na każdym kroku mam milion pytań i wątpliwości. Bardzo często zdarza mi się że mierzone staniki maja za szeroki rozstaw ramiączek. Wydaje mi się że nie mam bardzo wąskich ramion a jednak wielu modeli nie mogę nosić bo kiedy porządnie "rozłożę" biustonosz to ramiączka wypadają mi już poza ramionami. Myślałam że to może za szeroki obwód ale przy 90 cm pod biustem 80 powinna być dobra. Tak się zastanawiam czy szerokość fiszbin jest jakoś powiązana z rozstawem ramiączek? Jeśli tak to może po prostu powinnam wybierać wąskofiszbinowce? I jeszcze jeden problem: zabudowanie pod pachą. Czy jest jakiś podział na modele płytsze i głębsze w tym miejscu? Czy to że stanik wrzyna się pod pachą to wynik złego rozmiaru czy niepasującego fasonu? uff, zebrało się tych pytań trochę ale jak Wy nie pomożecie to kto? :-))) Odpowiedz Link
ganbaja Re: zabudowanie pod pachą i rozstaw ramiączek 09.07.09, 18:44 Oba problemy dotyczą najczęściej konstrukcji staników z miseczkami powyżej G. Trzeba czasu i pracy u podstaw by producenci coś zmienili w tej materii. Odpowiedz Link
ko_kartka Re: zabudowanie pod pachą i rozstaw ramiączek 09.07.09, 18:51 O, to, to! Duża rodzicom urosłam (miałam być bliźniakami, jestem 2 w 1), ramiona mam normalne, proste i dostosowane wymiarach do budowy, ale ramiączka w stanikach z dużą miseczką (znaczy się: właściwą, teraz) prawie że mi z nich spadają. Czy fulkupy mają te ramiączka wężej wszyte niż balkoniki? Czy to zależy od firmy, ogólnego modelu? Czy muszę się przyzwyczaić, że wpijają mi się w bok pachy i spadywowują? Nie wrzynają się wprawdzie, ale tak też szczególnie wygodnie to nie jest. Odpowiedz Link
excelsa Zapinanie stanika z przodu 29.07.09, 00:54 Witam! Mam nadzieję, że wybrałam poprawny wątek do opisania mojego kłopotu z przymierzeniem biustonosza. „Stanikomania” twierdzi, że najlepiej jest zapiąć haftki mierzonego stanika na plecach, pochylając się. Ja niestety nie potrafię tego zrobić. Powodem nie jest bardzo duży biust – noszę 65 I lub 65 J (jestem w trakcie uświadamiania i nie mam jeszcze pewności co do rozmiaru). Czy mogę zapiąć stanik z przodu, a następnie przekręcić go i prowizorycznie nałożyć na piersi? Wybieram się do „Yoshi” – sklepu bardzo polecanego na forum, może więc lepiej poprosić o pomoc w zapinaniu ekspedientkę? Będę wdzięczna za szybką odpowiedź. Z góry dziękuję! Pozdrawiam! Odpowiedz Link
psuj-ka Re: Zapinanie stanika z przodu 29.07.09, 11:06 Co rozumiesz przez prowizorycznie nałożyć na biust? :> wg mnie możesz zapiąć z przodu i przekręcić obwód, ale wtedy musisz ułożyć biust w miseczkach, wygarnąć go spod pach i tak dalej. Jeśli masz z tym problem, to warto przy przymierzaniu poprosić ekspedientkę o pomoc, po prostu pójdzie to szybciej, łatwiej jednak zgarnąć biust do miseczek zapinając stanik z tyłu. Odpowiedz Link
excelsa Re: Zapinanie stanika z przodu 30.07.09, 14:41 Czyli - jeśli zapnę stanik z przodu, przekręcę. Wygarnę i potrząsnę :-), a następnie podciągnę ramiączka, to zdołam bez problemu ocenić, czy biustonosz dobrze leży? Odpowiedz Link
psuj-ka Re: Zapinanie stanika z przodu 30.07.09, 14:58 Wg mnie tak, będzie to poprawnie założony stanik ;) tylko jeszcze musisz pilnować, żeby fiszbiny były dokładnie pod biustem, a nie niżej :) po przekręceniu obwodu możesz wygarnąć biust do misek w pochyleniu, tak jest zwykle łatwiej. Odpowiedz Link
brrruja Re: JAK DOBIERAC STANIK? - kompendium wiedzy:) 10.11.09, 01:27 To ja jeszcze dodam cos od siebie. Wyszperałam w zupełnie innym wątku (niestety, w tym ogromie nie jestem w stanie go teraz znaleźć, ale postaram się poszukać!) coś, co mnie sie przytrafiło. Otóż nosiłam dobry stanik, ale niestety rozciągliwy. Z pierwszej haftki w 3 tygodnie przeskoczyłam na ostatnią i myślalam, że na tym stanie. Stanik dobrze leżał, zbierał, ale po pewnym czasie pod koniec dnia zaczynał boleć mnie dół piersi (tam, gdzie styka się z fiszbiami). Po zdjęciu stanika miałam czerwoną smugę, którą uznawałam za znak ściśliwości stanika (w sumie dość irracjonalne stwierdzenie przy rozciągliwcu :P). Dopiero wczoraj doczytałam, że taki ucisk na dole piersi może być efektem MINIMALNIE ZBYT DUŻEGO obwodu. Ściągnęłam stanik nieco niżej, żeby fiszbina nie zachodziła nawet odrobiną NA pierś i dosłownie po chwili przestało mnie boleć. I smugi nie było. Nie podejrzewałam obwodu, bo nie podjeżdżał na plecy, a to zawsze bylo dla mnie najwiekszym wyznacznikiem. Cieszę się, że choć przypadkiem, znalazłam kolejną wskazówkę dotyczącą dobierania stanika. I choć moje wypociny nieco długie, mam nadzieję, że w dobrym wątku i może kiedys komuś się przydadzą ;) Odpowiedz Link
ja-minka Re: JAK DOBIERAC STANIK? - kompendium wiedzy:) 31.01.10, 19:05 Uświadomiłam dziewczynę. Zaczęła kupować staniki we właściwym rozmiarze. Ma blisko osadzone piersi i ostatnio podczas zakupów nie chciała George'a Cleo, który super leżał, robił ładny kształt. Wolała też dopasowanego, ale dającego brzydszy profil Bobbiego. Stwierdziła, że balkonetka zniszczy jej naturalny kształt biustu, bo rozdziela piersi. Wiem, że są różne kształty biustu i niekompatybilne staniki, ale o czymś takim nigdzie nie czytałam. Ja taka obeznana nie jestem i nic nie odpowiedziałam. Czy to prawda? Nie bardzo wiem, gdzie o to zapytać, jeśli w złym wątku, to proszę o podanie linku. Odpowiedz Link
moniach_1 Re: JAK DOBIERAC STANIK? - kompendium wiedzy:) 31.01.10, 20:22 Dziewczyna może mieć rację, tzn. może mieć bardzo blisko siebie piersi i mostek george'a mógł być dla niej za wysoki i/lub za szeroki. To niedobrze, kiedy na mostku fiszbiny włażą na piersi, z tego samego powodu, z którego nie powinny na nie włazić od strony pachy. Bobbie ma chyba nieco niższy mostek (jak to plunge), więc pewnie już na piersi nie właził. A kwestia profilu jest dość subiektywna, każdy chce uzyskać inny efekt :) btw jeśli moja hipoteza jest prawdziwa, to gratuluję dzieczynie zdrowego rozsądku, ja na początku uświadomienia zachłystywałam się tym wszystkim i absolutnie nie myślałam logicznie :) Odpowiedz Link
ja-minka Re: JAK DOBIERAC STANIK? - kompendium wiedzy:) 07.02.10, 22:54 Dzięki moniach_1. W takim razie lepiej nie wmawiać jej balkonetek. To, że fiszbiny nie mogą leżeć na piersi jest dla mnie oczywiste, chodziło mi o samo pytanie, czy stanik może zniszczyć naturalny kształt piersi? Z Twoją odpowiedzi wnioskuję, że dobrze dobrany nie. Dopiero teraz domyśliłam się, że staniki mogące zaszkodzić piersiom, to te które nie są kompatybilne ;) Odpowiedz Link
zasuvka Re: JAK DOBIERAC STANIK? - kompendium wiedzy:) 05.05.10, 13:17 Witam. Bardzo proszę o pomoc w rozszyfrowaniu tajemniczych nazw typów staników. Przekopałam całe forum, ale nie znalazłam takiego wątku i czuję się całkowicie zagubiona w gąszczu stanikowej terminologii. Chodzi mi o nazwy typów jakimi posługują się forumowiczki np.plunge, bakonetka, full cup, half cup itd... Powiem szczerze, że kompletnie nie rozumiem tych nazw i z czym to się je i jak te staniki wyglądają. Dobrze by było, gdyby powstał osobny wątek razem ze zdjęciami albo rysunkami pokazującymi jak taki stanik wygląda... Będę bardzo zobowiązana... P.S. Proszę o zdjęcia lub rysunki dlatego, że jestem początkującą poszukiwaczką właściwego rozmiaru i same wymienianie nazw staników producentów kompletenie nic mi nie mówi. Wiadomo- jak człowiek zobaczy na własne oczy to od razu zrozumie:)Z góry dziękuję Odpowiedz Link
arwena-g Re: JAK DOBIERAC STANIK? - kompendium wiedzy:) 05.05.10, 14:26 ogólnie: pl.wikipedia.org/wiki/Biustonosz#Kroje_miseczki szczegółowo: half cup : stanikomania.blox.pl/2007/08/Biust-na-tacy.html plunge: stanikomania.blox.pl/2008/07/Wielkie-V-czyli-plunge.html balkoniki: stanikomania.blox.pl/2007/02/Balkoniki.html gładkie: stanikomania.blox.pl/2007/06/Idealna-gladkosc-biustu.html full cup, half cup: stanikomania.blox.pl/2009/05/Pelna-miseczka-pelen-luksus-Elomi-odslona-druga.html Odpowiedz Link
roza_am Re: JAK DOBIERAC STANIK? - kompendium wiedzy:) 05.05.10, 14:28 Tutaj masz opisy i wizualizacje: forum.gazeta.pl/forum/w,50580,75041526,80585102,Kroje_biustonaszy.html balkonetka.pl/blog/tag/fason Dodatkowo możesz przejrzeć przykłady w katalogu staników wybierając po kolei poszczególne tagi. Także duże sklepy internetowe mają opcje wyszukiwania wg poszczególnych typów staników. kataloglb.blox.pl/html Odpowiedz Link
aankaa obwód 85, biustonosze 75(F) 07.09.10, 22:31 prawie 2 miesiące noszenia nowych :) rozmiarów - w każdym z modeli (Freya, Fellina, Dalia, La Senza, Gorseria) najlepiej się czuję gdy fiszbina jest ok 1 cm poniżej linii piersi. Pierś nie przylega do ciała . Nie mam wyraźnego odcięcia biustonosz/klatka (z ocieplaczem) - dość gładkie przejście, na plecach (ani pod pachami z tyłu) nie robią się balerony. Zostawić to jak jest czy szukać dalej ? Widać to tylko "na golasa", pod wszelkimi bluzkami (nawet dopasowanymi) problem znika Odpowiedz Link
feliks86 Re: JAK DOBIERAC STANIK? - kompendium wiedzy:) 25.10.21, 12:47 Ciekawa sprawa :) Nie wiedziałem jaki biustonosz wybrać dla mojej żony, ale po przeczytaniu poradnika na fashionetka.pl/jak-wybrac-wygodny-biustonosz-na-co-zwrocic-uwage-kupujac-biustonosz wiedziałem jaki stanik będzie dla jej odpowiedni. Była zachwycona moją wiedzą :D Odpowiedz Link