Dodaj do ulubionych

Kolejny "fachowiec" się wypowiada

04.05.07, 13:55
...jak dobrać biustonosz
www.biust.pl/info/info_jwb.htm
Niby wszystko w porządku - jak się mierzyć itd., ale oczywiście wg pana
autora, jak dziewczyna ma 75 pod biustem to powinna kupić stanik z obwodem 75,
bo inaczej będzie uciskać... Ciekawe, czy wg niego, jak się ma 77 to trzeba
już kupić biustonosz o obwodzie 80...
No i jeszcze jeden kwiatek cytuję "Najgłębsza miseczka to "G"." - bez komentarza.
Najbardziej irytuje mnie to, że jako spec występuje facet, aż chce się
powiedzieć: Co ty wiesz o biustonoszach???
Obserwuj wątek
    • maheda padłam ze śmiechu :DDDDDDDD 04.05.07, 13:57
      "Przy biuście bardzo wydatnym stanik powinien mieć miseczki wydłużone ku dołowi,
      ramiączka szerokie i niezbyt rozciągliwe o starannie dopasowanej długości,
      zapięcie z tyłu."

Przepraszam, jak bardzo powinny być te miseczki wydłużone ku dołowi? :D
      • kasica_k Re: padłam ze śmiechu :DDDDDDDD 04.05.07, 14:03
        No tak, zeby sie biust zmiescil. Bo duzy biust to przeciez w dol zwisa :)
      • maith Re: padłam ze śmiechu :DDDDDDDD 04.05.07, 14:33
        Ku... czemu? I jeszcze... wydłużone ;))))
        Czy ten człowiek naprawdę myśli, że duże biusty to od razu muszą zwisać? I te
        szerokie ramiączka - wg niego biust wisi na ramiączkach? ;))
        I to jest sklep. No to sobie zrobił niezłą antyreklamę.
        Bo z tego wynika, że sprzedają staniki, w których biust jest z góry skazany na
        przegraną ;) Może powinni pomyśleć nad hasłem reklamowym - "Kilka miesięcy
        noszenia naszych staników i dorobisz się jamniczych uszu!"
      • effka454 Re: padłam ze śmiechu :DDDDDDDD 04.05.07, 14:54
        > Przepraszam, jak bardzo powinny być te miseczki wydłużone ku dołowi? :D
        >
        Właśnie wyobraziłam sobie stanik a'la Madonna (takie czarne sterczące rakiety)
        tylko wyprofilowany w dół - zgodnie z zaleceniami pana-autora ;D
    • suziliu Re: Kolejny "fachowiec" się wypowiada 04.05.07, 14:07
      hmmm...Ja mam dokładnie pod biustem 75 i w staniku, który jest na 75 zapinam
      się na najciaśniejsza haftkę i jeszcze w niektórych stanikach moge sobie
      spokojnie włożyć z tyłu np. kodeks postępowania cwyilnego i kodeks cywilny -
      edycja sądowa. J jeszcze mnie nie cisnie.

Szczerzę radze autorowi, aby porozmawiał z jakąs panią z dobrze dobranym
      rozmiarem stanika przed ewentualnym uaktualnieniem tekstu. Ja dla przykładu
      wolałabym bez konsultacji nie wypowiadać się o dobieraniu i wygodzie męskich
      slipek...
    • mary_lu Re: Kolejny "fachowiec" się wypowiada 04.05.07, 14:08
      "Noszenie stanika nie ma na celu korygowania kształtu biustu, lecz utrzymywanie
      piersi w ich naturalnej pozycji."

Ciekawe. Biedne moja babcie, muszę im pozabierać staniki, bo sobie jednak te
      kształty korygują...

"Przy biuście bardzo wydatnym stanik powinien mieć miseczki wydłużone ku
      dołowi, ramiączka szerokie i niezbyt rozciągliwe o starannie dopasowanej
      długości, zapięcie z tyłu."

Fuj! Jak mają wyglądać te "miseczki wydłużone ku dołowi"??? I pan chyba opisuje
      klasyczny fason "antygwałt".

"Powinien być uszyty z tkaniny gładkiej, mało rozciągliwej w obrębie miseczki -
      najlepiej z dobrej gatunkowo bawełny lub lycry."

Tak, bawełna i lycra to bardzo znane, nierozciągliwe tkaniny. A może chodzi o
      płótno bawełniane?

"Należy wybierać fasony gładkie bez szwu na linii brodawek, aby nie narażać ich
      na otarcie."

Tak, biustonosze bez szwów w miseczkach szczególnie pięknie modelują biust.

O typowym błędzie w mierzeniu się pod biustem i dobieraniu obwodu stanika to
      już nawet nie ma co pisać...
    • maheda Próbuję zrozumieć, o co autorowi chodziło... 04.05.07, 14:19
      Jak myślicie?
      "Nie może ani ich rozpłaszczać, ani przesadnie unosić, by nie doszło do
      załamania skóry pod sutkami."
      Nie bardzo mogę sobie wyobrazić, żeby przesadne unoszenie biustu spowodowało
      załamanie skóry pod sutkami?! Jeszcze naciągnięcie - rozumiem. Ale załamanie?!
      Któraś ma jakieś pomysły?
    • popea1 Re: Kolejny "fachowiec" się wypowiada 04.05.07, 14:20
      Najgłębsza miseczka to "G".
      A jesli ktoś jest jeszcze "głębszy"?
      "by nie doszło do załamania skóry pod sutkami"
      Czy skóra może się łamać?
      "mało rozciągliwej w obrębie miseczki - najlepiej z dobrej gatunkowo bawełny
      lub lycry".
      Lycra znana jest ze swej nierozciągliwości.
      "z koronki, sprawdźcie, czy jest miękka, przyjemna w dotyku, czy nie będzie
      drażniła delikatnej tkanki ani powodowała swędzenia czy uczulenia."
      patrzę na materiał i już z góry wiem, że uczuli, lub nie uczuli. Koronka w
      kwiaty - uczula, koronka w liście - nie uczula.
      "delikatnej tkanki"
      czyli skóry po prostu?

Chciałabym poznać tego genialnego mężczyznę.
    • effka454 Re: Kolejny "fachowiec" się wypowiada 04.05.07, 14:21
      Ach, i jeszcze "klasyka"
      po wpisaniu rozmiarów w "kalkulatorze" (95-122) pojawiła się urocza informacja:
      "Twój rozmiar to:
      >Biustonosze i gorsety: 120
      >Masz nietypowy rozmiar miseczki lub podałaś zły obwód w biuście,
      proponujemy skorzystać z tabeli rozmiarów.

>Koszulki i body: 56-58

>Konfekcja i piżamy: 42 "

No po prostu jakieś monstrum jestem
      I dlaczego koszulki i body 56-58, a konfekcja i piżamy 42 ???
      • maheda Re: Kolejny "fachowiec" się wypowiada 04.05.07, 14:31
        A ja mam nosić majtki 52/54! :-) 44 noszę i jest OK, nie wiem, czemu powinnam
        się przerzucać na 52 czy 54 :D
        Coraz bardziej podoba mi się ta stronka.
        Konfekcji i piżam dla mnie nie przewidują, ale już body powinnam nosić 42 :D
        Pyszne!
      • effka454 Re: Kolejny "fachowiec" się wypowiada 04.05.07, 14:39
        "Twój rozmiar to:
        > >Biustonosze i gorsety: 120

a przy tym rozmiarze to już mi wszystko opadło, nie tylko biust...
      • ciemnogrodzianka Re: Kolejny "fachowiec" się wypowiada 04.05.07, 15:47
        Tez mam "nietypowe rozmiary" Koszulki i konfekcja w ogole dla mnie nie istnieja,
        a biustonosz 75 H (czyli cos sie nie zgadza z wczesniejszym opisem). A wpisalam
        77 (zeby przypadkiem nie proponowali 80) i 101
        • limonka_01 Re: Kolejny "fachowiec" się wypowiada 04.05.07, 15:54
          ciemnogrodzianka napisała:

> a biustonosz 75 H (czyli cos sie nie zgadza z wczesniejszym opisem). A wpisalam
          > 77 (zeby przypadkiem nie proponowali 80) i 101

jak to możliwe skoro >>Najgłębsza miseczka to "G"<< ?
          • maheda Re: Kolejny "fachowiec" się wypowiada 04.05.07, 15:55
            W dodatku w portalu oferują miseczki I ;)
            No, ale to nie są "normalne" staniki, tylko takie do karmienia, pewnie dla
            mutantów :P
            Dla NORMALNYCH kobiet tylko do G ;-)
    • limonka_01 Re: Kolejny "fachowiec" się wypowiada 04.05.07, 14:25
      Oczywiście, że "fachowiec"! Przecież sprzedaje staniki, to się zna.
      Ma nawet ofertę na duży biust pod hasłem "DUŻE JEST PIĘKNE" (na dole strony)
      www.biust.pl/
    • magdalaena1977 Re: Kolejny "fachowiec" się wypowiada 04.05.07, 17:29
      > Wiele kobiet nie może doczekać się chwili,
      > gdy będą już mogły założyć pierwszy biustonosz.
      Myślę, że wszystkie kobiety mają tę chwilę za sobą. Chyba że wychowały się w
      dżungli.

Kiedy mama kupiła mi pierwszy staniczek "zerówkę" miałam 10 lat, na stałe
      zaczęłam nosić staniki w wieku lat 13. Za grosz nie określiłabym się wtedy jako
      kobieta.
    • butters77 Dziewczyny, kocham Was po prostu:) 04.05.07, 21:37
      Jak miło pośmiać się tuż po majówce:))

Te piersi ku dołowi, te koronki w listki, ta nierozciągliwa lycra..:)))
      Rozbroiłyście mnie:)
    • maith Ależ to jest super okazja! 05.05.07, 21:02
      Dziewczyny, to należy pilnie zabezpieczyć, bo to nam się może jeszcze przydać.
      Jeśli kiedykolwiek będziemy chciały przekonać brytyjskie sklepy do
      zareklamowania się na polskim rynku, to ten tekst, przetłumaczony na angielski,
      będzie koronnym argumentem, że u nas rynku sklepów sprzedających bieliznę NIE MA.
      W zasadzie należałoby jeszcze uprzejmie biust.pl podpytać, czy są wśród polskich
      sklepów internetowych w pierwszej 10-tce, 15-tce, 5-tce i czy mają na to jakieś
      dowody. Żeby nie było, że wszystkie są normalne, a jeden nieznany tak szaleje ;)
      Zestaw skrajnych bzdur umieszczonych tam jako porady sklepu z bielizną ma szansę
      przekonać każdą brytyjską firmę, że jeśli takie sklepy jeszcze nie bankrutują na
      ogromnym polskim rynku, to ten tort nawet nie zaczął być jeszcze dzielony i
      warto tu wyraźnie zaistnieć :)
      Taż w Anglii już w średniowieczu wiedziano więcej o stanikach niż to, co
      prezentuje ten pan ;)
      • kasiamat00 Re: Ależ to jest super okazja! 05.05.07, 21:37
        Chyba nie są przesadnie popularni, bo po wpisaniu w Google'a "sklep z bielizną"
        lub "bielizna" nie ma ich na pierwszych 4 stronach :) Czyli wypadają gorzej niż
        Intimo, które jest na rynku chyba od niedawna... Inna sprawa, że mają genialną
        domenę i pewnie sporo osób trafia tam w ten sposób :)

Co do popularności - nie mam pojęcia jak mieliby to mierzyć. Wielkością obrotów?
        Ilością klientów/zamówień? Przecież nikt im takich danych nie poda...
    • zuz-anka tam jest książka skarg i wniosków... 06.05.07, 11:59
      może by im nasze zdanie o nich przekopiować???
      • anna-pia Re: tam jest książka skarg i wniosków... 06.05.07, 22:04
        jest i mail
        poczta@biust.pl <poczta@biust.pl>
        właśnie piszę :) ta miseczka G mnie rozbawiła, własnie się waham pomiędzy J a K
        z Melissy :D
        • maheda Re: tam jest książka skarg i wniosków... 06.05.07, 22:59
          Ja do nich na maila napisałam zaraz, jak to zobaczyłam :)
          I oczywiście dałam link do naszego wątku :P
          • maith Re: tam jest książka skarg i wniosków... 09.05.07, 16:22
            Tego właśnie się bałam. Że ja tu bez dostępu do komputera wyjechałam, a Wy na
            pewno im napiszecie co o nich myślicie i oni (taaa, na pewno) zdejmą te żenujące
            głupoty czym prędzej ze swojej strony ;)
            Oczywiście zapomniałam, że jak ktoś takimi niesprawdzonymi, wyssanymi z palca
            bzdurami jest w stanie kompromitować swój sklep, to tak szybko logicznie myśleć
            nie zacznie :)
            Generalnie jestem zdania, że warto to przetłumaczyć na angielski (chociaż
            kawałki) i dołączyć do listu zachęcającego angielskie sklepy do zareklamowania
            się w Polsce. To naprawdę będzie koronny dowód, że nasze sklepy internetowe mają
            wiedzę na poziomie średniowiecza. Nieważne czy są bardzo popularni, nie muszą. W
            Anglii żaden sklep się tak nie wygłupia. A u nas Ci akurat napisali wprost, jaka
            jest ich "wiedza", czyli mogą się spodziewać, że "wiedza" w sklepikach
            stacjonarnych bywa podobna.
            Tak czy inaczej, na wszelki wypadek zrobiłam zrzut z ekranu tego cudacznego
            zestawu "porad" ;)
    • suziliu oto kolejne 'kwiatki' 09.05.07, 13:55
      www.bianitta.pl/index.php?a=t&id=14
      Mój ulubiony fragment: cytuję z tej strony "Pamiętaj, że biustonosz nie może
      być zbyt ścisły w obwodzie, gdyż może to prowadzić do ograniczonej ruchowej
      oddechowości klatki piersiowej, a w efekcie powoduje to słabe dotlenienie
      organizmu."

za to tu juz lepiej:
      www.dziennik.pl/Default.aspx?TabId=282&BackToCategory=11&ShowArticleId=31422

• maheda Re: oto kolejne 'kwiatki' 09.05.07, 14:23
        suziliu napisała:

> Mój ulubiony fragment: cytuję z tej strony "Pamiętaj, że biustonosz nie może
        > być zbyt ścisły w obwodzie, gdyż może to prowadzić do ograniczonej ruchowej
        > oddechowości klatki piersiowej, a w efekcie powoduje to słabe dotlenienie
        > organizmu."

To akurat jest prawda. Lekarze mówią to samo. Dlatego nie wolno kupować
        staników, które zapiąć można na wydechu na najluźniejszą haftkę, a potem piją,
        tylko - jeśli już się takowy kupiło i chce się go zostawić - trzeba używać
        przedłużek.

> za to tu juz lepiej:
        > <a
        href="www.dziennik.pl/Default.aspx?TabId=282&BackToCategory=11&ShowArticleId=31422"
        target="_blank">www.dziennik.pl/Default.aspx?TabId=282&BackToCategory=11&ShowArticleId=31422</a>

Lepiej, ale nie beznadziejnie? ;-)
        • suziliu Re: oto kolejne 'kwiatki' 09.05.07, 15:56
          Maheda - zgadzam się, ale w odniesieniu do informacji podaje na tej stronie -
          to ja juz powinnam cierpiec na niedotlenienie- mam 75 w obwodzie - i nosze
          staniki 70 - czasem 65.

Globalnie - w Polsce raczej kobiety nosza za luxne obwody niz za ciasne - ja
          sama wczoraj w swojej szufladzie wynalazalm stanik m& s obwód 38 angielskie.
          • maheda :) To też fakt. 09.05.07, 16:01
            Ale wystarczyłoby chyba powiedzieć, że niektóre firmy mają tak rozciągliwe
            obwody, że trzeba wtedy brać węższe rozmiary.
            I że nigdy nie ma co brać 80tki ani szerszych, jeśli się ma pod biustem 75 cm :/
            • zuz-anka Re: :) To też fakt. 09.05.07, 16:19
              standardowo - miseczka do G; a jak komuś za szeroko jest w 80G, to co?:)))
              maheda, odpisali?
              • maheda Chyba żartujesz.. 09.05.07, 16:22
                Za to było forum, na którym śmiałam umieścić swoją wypowiedź, i tego forum też
                nie mogę teraz znaleźć :P ;-)
                • maith Jesteś tu. Odpowiedz :) 09.05.07, 16:44
                  Twoja wypowiedź jest tu:
                  www.dziennik.pl/Default.aspx?TabId=204&ArticleId=31422&ArticleTabId=282&ForumPostId=109008
                  Napisałam pytanie do Ciebie w osobnym wątku - odpowiedz, proszę, bo nie wiem, co
                  wybrać :)
                  • kasica_k Re: Jesteś tu. Odpowiedz :) 09.05.07, 17:31
                    A ja juz dwa razy odpowiedzialam na ten sam post i za pierwszym razem wywalilo
                    mi przegladarke, a za drugim - moja odpowiedz sie po prostu nie pokazala. Co to
                    za jakies dziwne forum niedzialajace??
                  • maheda Raczej zrozumiałam, że chodziło o biust.pl ;) 09.05.07, 17:35
                    A odpowiedź do maith owszem, jest :)
                    • kasica_k Forum Dziennika 09.05.07, 18:03
                      maheda, powiedz, jak to zrobilas, ze Twoj post sie tam pokazal?

bo ja juz trzy napisalam, i zadnego nie ma. czekaja, az cenzura
                      zaakceptuje? :)
                      • maheda Re: Forum Dziennika 09.05.07, 18:13
                        Nie dawałam żadnych linków ;-)
                        Ale istotnie, tam jest moderacja i nie od razu się posty pokazują...
                        • kasica_k Re: Forum Dziennika 09.05.07, 18:20
                          A ja dawalam, i to dwa, na Lobby i na Manie. Odkad to linki sa zakazane w
                          postach forumowych? Ale dziwny ten Dziennik...
                          • maheda Re: Forum Dziennika 09.05.07, 18:23
                            Nie wszystkie fora zgadzają się na umeiszczanie linków do stron, ze względu na
                            reklamę różnych firm.
                            • kasica_k Re: Forum Dziennika 09.05.07, 19:04
                              To teraz napisalam bez linkow, za to wymienilam pare nazw sklepow. Ciekawe, czy
                              to tez wymoderuja :/
                            • maith Re: Forum Dziennika 09.05.07, 20:35
                              Na wszelki wypadek wszędzie, poza gazetą (bo dla niej nasz link jest linkiem do
                              ich własnego portalu) lepiej pisać, żeby poszukali w necie Lobby Biuściastych,
                              tam im pomogą, niż podawać linki. Moderacja linki wyrzuca, chyba że własne.
                              • kasica_k Re: Forum Dziennika 09.05.07, 22:18
                                Moderacja najwyrazniej wyrzuca takze takie slowa, jak "Bravissimo", a moze
                                chodzilo o "sklep"? :) A hak im w smak! Mam napisac "miejsce na litere B, gdzie
                                mozna w zamian za walory platnicze otrzymac biustonosz"?? :)
                                • maith Re: Forum Dziennika 09.05.07, 23:04
                                  Sklep wyrzuca na pewno, Bravissimo, jako nazwę (bo a nuż to sklep;)też, ale może
                                  jakbyś zapisała małą literą... Ale lobby biuściastych jak na razie Mahedzie
                                  przepuściło :)
                                  • kasica_k Re: Forum Dziennika 09.05.07, 23:21
                                    Eee, to ja juz sie nie bede wysilac, post mahedy wystarczy :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka