Dodaj do ulubionych

FAQ - czyli od czego zacząć

13.06.07, 12:57
Ponieważ forum pełne jest wątków, tematów i linków, wśród których początkujące
forumki mogą czuć się nieco zagubione - otwieramy wątek "bazowy" obejmujący
najczęściej zadawane pytania.
Znajdą się tu bezpośrednie linki do najpopularniejszych wątków, porady, od
czego zacząć dobieranie odpowiedniego rozmiaru - ot, taki przewodnik
krok_po_kroku po Lobby Biuściastych:)

Jeśli zapoznacie się z podstawami, wkrótce jasne staną się dla Was nasze
slangowe wypowiedzi typu "robią mi się bułki" czy "sklepy do D";)

Zapraszam!
Obserwuj wątek
    • butters77 Jaki mam ROZMIAR? 13.06.07, 13:04
      Zanim kupisz nowy stanik, upewnij się co do swojego rozmiaru. Wiele z nas PRZEZ
      LATA chodziło w za małych biustonoszach - nie popełniaj tego błędu!

Zmierz się dokładnie w biuście (w dobrze dobranym staniku, nie ściskając piersi
      miarą) i pod biustem (ciasno!) - a następnie wpisz się do wątku "JAKI POWINNAM
      NOSIĆ ROZMIAR".

Wspólnie postaramy się ustalić Twój rozmiar stanika!:)
      • butters77 Aktualny link do wątku ROZMIAROWEGO: 13.06.07, 13:06
        Aktualny link do wątku JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=62494567
        (będę wymieniać ten link w miarę pojawiania się kolejnych serii)
    • butters77 Czy mój stanik DOBRZE LEŻY? 13.06.07, 13:13

Nie jesteś pewna, czy stanik, który nosisz, leży tak, jak powinien?
      Kupiłaś nowy biustonosz, ale zastanawiasz się, czy pasuje?
      Sprawdź to w poniższym wątku!

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=30489571&a=30489571
      Tu znajdziesz dokładny opis tego, jak powinien leżeć dobrze dobrany biustonosz -
      a także przeczytasz o najczęściej popełnianych błędach stanikowych!

Łatwiej rozpoznasz pomyłki, widząc je na obrazkach:
      besame.blox.pl/2007/02/Stanikowo-poradnikowo.html
    • butters77 KTO PRODUKUJE staniki w moim rozmiarze? 13.06.07, 13:27
      Z czasem znajdziesz producenta, którego staniki będą leżały na Tobie idealnie.
      Najpierw jednak warto przejrzeć ofertę wielu firm - by dobrać biustonosz
      odpowiedni dla wielkości i kształtu (tak, tak, to też się liczy!) Twoich piersi.

Poniżej znajdziesz SPIS probiuściastych producentów:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=43676955
      Kliknij na dowolną markę, a trafisz do wątku poświęconego konkretnemu
      producentowi. Przeczytaj, co sądzimy o jego stanikach, jaki model polecamy, czy
      rozmiarówka wypada standardowo... Skorzystaj z naszych doświadczeń!
      • butters77 GDZIE kupić stanik? 13.06.07, 13:41
        Gdy już znasz swój rozmiar, nadchodzi czas na zakupy!:)
        Na forum znajdziesz dwa wątki poświęcone stricte sklepom z bielizną:

Sklepy TRADYCYJNE (stacjonarne):

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=27220992
        (poszukaj - może znajdziesz tu swoje miasto!)

oraz sklepy INTERNETOWE:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=27002630
        Ten drugi wątek pełen jest praktycznych porad i wskazówek - również dotyczących
        zwrotów towaru, sposobów płatności za staniki itp.
        Jeśli jednak nie masz ochoty tego czytać - a jedynie chcesz przejrzeć sobie
        asortyment sklepów - oto lista NAJPOPULARNIEJSZYCH linków!

POLSKIE sklepy internetowe:

www.avocado.com.pl
        www.bellissima.com.pl
        www.comexim.pl
        www.melissa.com.pl
        www.intimo4you.com

ZAGRANICZNE sklepy internetowe:

www.brastop.com
        www.bravissimo.com
        www.curvesandlace.com
        www.figleaves.com
        www.undercoverexperience.com
        www.upliftedlingerie.com
        www.lawtonslingerie.co.uk

Tyle na początek;)
    • butters77 Fuck FAQ;) 13.06.07, 13:54
      Wrrr... Mam dziś chyba zły dzień! Próbuję stworzyć wątek "startowy" dla
      początkujących forumek - z linkami krok_po_kroku, z najważniejszymi informacjami
      itp. - ale ciągle coś mi nie idzie... A to komputer mi się wiesza i zaczynam
      post od początku, a to link mi się nie wkleja (moderatorki widzą to doskonale,
      bo u nich ten wątek - z wykasowanymi błędami - ma dwa razy więcej postów;)
      Słowem - wszystko się kaszani;) A teraz dopiero przyszło mi do głowy, że lepiej
      byłoby chyba te wskazówki (czyli tytuły postów) ponumerować - to by dodało
      czytelności...

Ufff, chyba założę ten wątek jeszcze raz - a ten traktujmy jako próbny. Teraz
      muszę na chwilę odejść od kompa - ale proszę Was (zwłaszcza początkujące
      forumki) o wpisywanie, co było/jest dla Was największym kłopotem na forum. Jakie
      informacje trudno znaleźć, na jakie potrzebna byłaby spójna odpowiedź... Każdy
      głos będzie cenny!

Pozdrawiam,
      Butters zrezygnowany
      • besame.mucho Re: Fuck FAQ;) 13.06.07, 14:05
        Linki ZAZWYCZAJ (bo nie będę ryzykowała mówiąc że zawsze, wklejanie linków na gazetowym forum uważam za wyższą szkołę jazdy ;) ) wklejają się dobrze, jeżeli po nich raz czy dwa wciśnie się enter.
        A co do informacji - wydaje mi się, że dużo nowych forumek boi się zakupów w internecie, dlatego poza rzeczami, które są w spisie treści, zalinkowałabym też w FAQ wątek Kasicy, o tym dlaczego nie ma sensu się ich bać. Link (o ile mi się uda wkleić) :
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=57356275&a=57356275
      • kasica_k Re: Fuck FAQ;) 13.06.07, 14:18
        Butters, jestes genialna, ze sie powtorze. FAQ jest super.

Z tym, ze raczej zatytulowalabym taki watek "Najczesciej zadawane pytania - FAQ"
        albo "Zajrzyj zanim zapytasz!" czy cos takiego. Z doswiadczenia wiem, ze, ekhm,
        "w dzisiejszych czasach" nie wszyscy Internauci ten skrot znaja ;) A tak bedzie
        to oczywiste dla kazdego.
      • kasiamat00 Re: Fuck FAQ;) 13.06.07, 18:36
        Zaraz, zaraz - a to nie jest tak, że wystarczy wpisać ładnie cały adres, razem z
        początkowym "" (które automagicznie znika w poście :) i uważać, aby po
        linku na pewno była spacja, ew. inny biały znak (enter, tab)? Ja tak zawsze
        robiłam i działało... (wiem, wiem, SOA nr 1)
        • kasiamat00 Re: Fuck FAQ;) 13.06.07, 18:44
          No i mi zjadło najważniejszy kawałek tekstu. Jeszcze raz: wklejamy z początkowym
          "http", potem dwukropek, potem dwa slashe, potem adres. Tak, jak jest w pasku
          przeglądarki. Powyżej właśnie automagicznie zjadło te siedem znaczków :)
          • besame.mucho Re: Fuck FAQ;) 13.06.07, 18:54
            Ja tak wklejam, ale jak nie dam później linijki przerwy, to link się pokazuje, ale nie da się w niego kliknąć, trzeba kopiować i wklejać do przeglądarki. Ta linijka się potem sama kasuje i w poście na forum jej nie widać, ale jak piszę to muszę ją zostawiać. Magiczne jest to gazetowe forum ;).
            • catsumi Re: Fuck FAQ;) 13.06.07, 19:19
              A już chyba najłatwiej i najpewniej ze link wejdzie jest skorzystanie z:
              www.skocz.pl/
              gdzie wkleja się często długi i zawiły link i zostaje on ładnie skrócony :)
              np. tak: skocz.pl/STRAWBERRY
            • kasiamat00 Re: Fuck FAQ;) 13.06.07, 19:25
              Hmm, problemy z białymi znakami? Spróbuj nie przeklejać, ale wpisać z palca i
              zostawić tylko spację na końcu. Jeśli zadziała, to znaczy, że w tym co
              przeklejasz są jakieś niewidoczne znaki (to i zapewne gdzieś w pierwszych
              siedmiu znakach :), z którymi system sobie nie radzi. Głupi system :(
              • butters77 Re: Fuck FAQ;) 13.06.07, 22:28
                Dziewczyny, dzięki Wam bardzo za wszystkie uwagi i komentarze! I przy okazji
                podkreślam, że genialny pomysł z FAQ należy do Limonki, nie do mnie:)
                O zakupach internetowych na pewno napiszę, bo ten temat pojawia się bardzo
                często (zresztą która z nas się tego nie bała na początku:)

Niestety, teraz muszę jeszcze sporo popracować, więc do wątku FAQ wrócę później
                - ale nadal czekam na uwagi.
                (nadal nienawidzę tych linków gazetowych;)
                • limonka_01 Re: Fuck FAQ;) 14.06.07, 18:59
                  Dzięki Butters! :)
                  O FAQ myślałam już od jakiegoś czasu. Nie wychylałam sie jednak z tematem, ponieważ wydawało mi się, że jak zapropouję, to będę musiała poźniej sama go napisać. A leniwa jestem z natury okrutnie. Dlatego jestem pod ogromnym wrażeniem jak wspólnymi siłami i dużym zaangażowaniem wielu osób ta skarbnica wiedzy stanikowej rośnie na forum :)
    • maith Ojoj, a ja tu po cichu pisałam tekst dla nowych... 14.06.07, 00:23

CZY WIESZ, ŻE

1) Większość Polek nosi źle dobrane staniki. Wynika to stąd, że do polskich
      sklepów sprowadzana jest najczęściej tylko część rozmiarów, a metodą na ich
      sprzedaż wszystkim jest zakompleksianie klientek. Klasyczne "taaakich rozmiarów
      się nie produkuje" sprawia że kobiety starają się dopasować siebie do bielizny,
      a nie (jak powinno być) dobrać bieliznę do siebie. Na szczęście tak być nie
      musi. Masz mnóstwo możliwości, o czym za chwilę.

2) Noszenie złych rozmiarów jest szczególnie częste w 2 grupach. Wśród osób:
      -z dużym biustem,
      -z małym obwodem.
      W praktyce ten problem dotyczy najczęściej tych kobiet, które jakby miały dobrze
      dobrany biustonosz, to nosiłyby:
      -miseczki powyżej D
      -obwody poniżej 70

3) To nieprawda, że możesz kupić stanik tylko na A - D, a powyżej się nie da.
      Istnieją piękne staniki produkowane z miseczkami do K i my wiemy, gdzie je
      kupić, zatem jakieś F czy G, to nic specjalnego. Najbardziej biuściaste firmy
      znajdziesz tu:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=43678190

4) Nie istnieje coś takiego jak „małe C”, „duże B” czy „duże D”.
      Literki B, C, D tak naprawdę same nic nie znaczą. Nie określają żadnej wielkości
      jeżeli nie podamy obwodu. Polki chętnie się określają „mam B, mam D”.
      Ale nie ma jednego rozmiaru B, tak jak nie ma jednego rozmiaru D.
      Istnieje kilkanaście rozmiarów B, kilkanaście F, kilkanaście G i oczywiście
      kilkanaście D.
      60D jest maleńkie, potem jest 65D, 70D, 75D, 80D itd. aż do bardzo dużego 130 D.
      A Ty żyłaś do tej pory w świecie, w którym A to coś jak limonka, B jak cytrynka
      itd. Twój świat był prosty, tylko nieprawdziwy. Dlatego z niezrozumiałych
      przyczyn nie pasowały Ci staniki. Teraz masz szansę to zrozumieć.
      Przekonaj się sama. Wejdź do samoobsługowego sklepu z bielizną i porównaj np. 70
      D, 75D, 85D i 90D. Różnicę zobaczysz gołym okiem.

5) Właśnie dlatego to nieprawda, że miseczka F oznacza ogromny biust. Wiem co
      myślisz „Skoro ja mam D, a mam duży biust, to F musi być jakieś ogromne, bo to
      pewnie z dwa razy większe piersi niż moje. A to nieprawda. F tak naprawdę nie
      oznacza żadnej wielkości, jeżeli nie podamy obwodu. Chcesz się przekonać, jak
      wygląda naprawdę 75F?
      Wejdź tu i sama zobacz. Wcale nie jest specjalnie duże.
      stanikomania.blox.pl/2007/06/Biust-tygodnia-odslona-pierwsza.html

6) Polki są szczupłe. Sporo dziewczyn powinno nosić obwody 60 i 65. To wcale nie
      są obwody dziecięce. Jeśli normalnym obwodem dla szczupłej wysokiej kobiety jest
      70, 75, to jest oczywiste, że niższa kobieta, żeby zachować te same proporcje
      musi mieć wszystkie obwody mniejsze.
      Wątek dla osób, które powinny nosić obwód poniżej 70 jest tu:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=63349014
      .

-staniki różnych firm mają też często odmienne cechy niezależne od rozmiaru (jak
      różne U fiszbin, blisko/szeroko osadzone miseczki itd.). Dlatego zdarza się, że
      stanik nie pasuje do biustu, mimo że obiektywnie rozmiar jest dobrze dobrany.
      W praktyce po zmierzeniu staników np. 10 firm, człowiek już wie, że te mu nie
      pasują ze względu na zbyt wąskie/szerokie U fiszbin, te mają zbyt wąski/szeroki
      rozstaw miseczek, a tylko część jest dobra. Jeśli ktoś mierzył staniki zaledwie
      3-4 firm, to mógł akurat trafić na te, które mu nie pasują.

Jeśli wierzysz, że coś jest nie tak z Twoim biustem, a nie z bielizną,
      to prawdopodobnie padłaś ofiarą niekompetencji sprzedawczyń.

ALE DLACZEGO MAM MIEĆ TAK WĄSKI OBWÓD, SKORO Z TABELEK WYCHODZI WIĘKSZY?

Miarka jest sztywna, a obwód stanika rozciągliwy. Oznacza to, że obwód stanika
      należy ZAWSZE wyrównywać w dół.
      Czyli np. Przy 79 cm obwodu wybierać staniki z obwodem 75, a nie 80.
      Tabelki upierają się w tej sytuacji przy 80. To by miało sens, gdyby obwód
      stanika był nierozciągliwy (jak miarka). Ale że w odróżnieniu od niej jest
      rozciągliwy, zatem trzeba wyrównywać w dół. Tabelki tego nie powiedzą.

CZEMU TRZEBA NOSIĆ RÓŻNE ROZMIARY W RÓŻNYCH FIRMACH? MYŚLAŁAM, ŻE BĘDĘ MIEĆ
      JEDEN ROZMIAR.

Prawda jest taka, że tej samej kobiecie pasują różne rozmiary w różnych firmach
      z uwagi na różną rozciągliwość obwodów, różną głębokość miseczek itp. Nie ma w
      tym nic dziwnego.
      Twoim rozmiarem jest oczywiście ten, który pasuje Ci najczęściej. Ale robiąc
      zakupy musisz uwzględniać, że staniki różnych firm różnią się między sobą, więc
      w rzeczywistości w zależności od firmy (a czasem nawet od modelu) powinnaś
      często nosić różne rozmiary.
      Przecież nie będziesz sobie każdorazowo dopasowywać biustu do (zmiennych)
      rozmiarówek.
      Przykład:
      Pewnej dziewczynie w firmie X pasuje 75G, ale w firmie Y (o wyjątkowo
      rozciągliwych obwodach) bardziej będzie jej pasować 70H. A przecież jej biust
      się nie zmienił.
      Mało tego- 75G i 70H to tak naprawdę wciąż ta sama miseczka. Tylko ponieważ
      została wyliczona od mniejszego obwodu, to inaczej się nazywa. Choć wcale nie
      jest większa. Po prostu tym razem stanik uwzględnia szczupłość noszącej go
      dziewczyny. Bo pamiętaj, że obwód stanika musi trzymać ciężar Twojego biustu, a
      nie tylko zakrywać Ci kawałek żeber.

Dlatego trzeba świadomie przeliczać rozmiary, traktując tabelki tylko pomocniczo.
      I jeśli ta sama dziewczyna będzie chciała kupić stanik w firmie Z (o płytkich
      miseczkach, ale niezbyt rozciągliwych obwodach), to powinna wybrać 75GG.

SKĄD BRAĆ DOBRE STANIKI

Większość stacjonarnych sklepików w Polsce nie sprowadza (na razie) pełnej
      rozmiarówki. Ta branża stoi na wyższym poziomie w UK.
      Czy to duży problem? Znacznie mniejszy niż się powszechnie uważa.
      Nasze doświadczenia wskazują, że paczka z UK potrafi dojść w 3 dni.
      Początkowo nas to zaskakiwało, teraz już nie. A ceny potrafią być czasem nawet
      niższe niż w Polsce. Za znacznie piękniejsze staniki.
      Zerknij na:
      www.brastop.com
      (sklep z wyprzedażami)
      www.bravissimo.co.uk
      www.figleaves.com/uk/
      Jeśli boisz się kupować w Anglii, skorzystaj z polskich propozycji:
      www.melissa.com.pl
      (tanio i do K)
      www.bellissima.com.pl
      www.intimo4you.com
      Tak bez przymiarki?
      Paradoksalnie kupując przez Internet nie kupujesz kota w worku.
      Po przymierzeniu możesz się wycofać.
      Jeśli stanik Ci nie pasuje, to MASZ PRAWO go nie tylko wymienić, ale całkowicie
      zwrócić. A sklep odda Ci pieniądze. Zatem zakupy przez net są zawsze najpierw
      zakupami na próbę.

Polskie sklepy dają Ci na to 10 dni (od momentu otrzymania paczki do wysyłki)
      zmusza je do tego prawo), a brytyjskie 28 dni (od momentu otrzymania paczki
      przez Ciebie do otrzymania zwrotu przez sklep). Możesz zatem przymierzyć stanik
      nawet kilka razy, pod różne bluzki, bez wracania do sklepu i tłumaczenia
      sprzedawczyni, że jeszcze się zastanawiasz i chciałabyś jeszcze raz przymierzyć
      (jeszcze nigdy mi się w takiej sytuacji nie udało wyjść ze sklepu bez zakupów).
      Ważne tylko, żeby stanik nie nosił śladów używania i nie miał obciętych metek.
      Sklepy od razu powinny dołączyć formularze zwrotu, które wkłada się do przesyłki
      zwrotnej.
      Jedyne, co ryzykujesz, to koszty transportu.

MAM MĘTLIK W GŁOWIE. TEGO SIĘ NIE DA SPAMIĘTAĆ

Bo do tej pory w Twoim świecie wszystkie firmy trzymały oficjalnie identyczne
      rozmiary, dlatego mogłaś nie rozumieć, skąd się biorą różnice.
      W rzeczywistości istnieją firmy o głębszych miseczkach i takie o płytszych.
      Do tego dochodzi jeszcze różnica pomiędzy firmami stosującymi DD, FF, GG, HH a
      firmami
      niestosującymi tych dodatkowych rozmiarów. Istnieją firmy o rozciągliwszych
      obwodach i takie o obwodach ścisłych. Różnice dotyczą także szerokości U fiszbin.
      My widzimy to w całości. Ty
      • maith Urwało mi końcówkę. Za długi tekst? ;) 14.06.07, 00:25
        My widzimy to w całości. Ty też za jakiś czas będziesz się w tym super
        rozeznawać :)

Czy to jest bardzo skomplikowane? Nie. Jeśli tylko wszystkich informacji nie
        musi zebrać naraz 1 osoba, w pojedynkę. My na tym forum przyjęłyśmy kiedyś
        założenie, że nie ma złych biustów, są tylko źle dobrane staniki. Potem
        stworzyłyśmy wątki mające na celu wyłącznie informowanie się o cechach
        określonych staników. Znajdziesz je w SPISIE PRODUCENTÓW:
        To tam sprawdzamy wszystkie staniki przed zakupem.

Tak czy inaczej, żadna kobieta w pojedynkę nie wypróbuje 20 różnych firm i
        kilkuset różnych modeli. Jeśli jednak kobiety dzielą się informacjami, które
        pojedynczo zdobyły, to po jakimś czasie powstaje ogromna baza danych, stworzona
        razem, z której wszystkie możecie korzystać.
        Kilka lat temu myślałam, że staniki na duży biust są robione przez maksymalnie 3
        firmy. Teraz wiem, że jest ich ponad 20. Myślałam, że dostępne są tylko staniki
        brzydkie. Teraz znam kilkadziesiąt pięknych modeli. Ale to nie jest moja wiedza,
        tylko wiedza całego forum.
        Możecie z niej korzystać.
        • carmelli Biblia Biusciastych!! 14.06.07, 01:27
          Maith, jestes jak kolejny Apostol:))
          A to jest wiecej niz encyklopedia po prostu!

Mam nadzieje, ze niczyich uczuc religijnych nie obrazam:)

PS. Wlasciwie to nie Biblia Biusciastych tylko po prostu Stanikowa Biblia
          Kazdej Kobiety!
        • kasica_k Szacun 14.06.07, 01:37
          Maith, szczerze podziwiam Twoją umiejętność analizy, syntezy i perswazji :-)
          Znakomity tekst, wszystko co najważniejsze w pigułce. Chylę czoła.
        • butters77 Re: Urwało mi końcówkę. Za długi tekst? ;) 14.06.07, 09:30
          Maith, to jest super - kawał dobrej roboty! To po prostu TRZEBA wykorzystać:)
        • butters77 Maith, 14.06.07, 10:26
          Maith, a zgadzasz się, żebym to trochę pozmieniała? Bo chciałabym połączyć Twój
          tekst z moimi (we wspólnym wątku - poprawionym FAQ;) - i najpierw wstawiłabym
          Twój tekst (jako "wstępniak" - czyli takie najważniejsze zasady biuściastej!:)
          - a potem zapisałabym szczegółowe pytania (każde w oddzielnym poście - tak, jak
          wyżej) z linkami do odpowiednich wątków i stron. Tylko w paru miejscach
          chciałabym trochę skrócić Twój tekst, żeby informacje się nie powtarzały.
          Co Ty na to?
          • maith Re: Maith, 14.06.07, 11:54
            Jasne, tylko ja bym go też chciała jeszcze trochę dopracować. Ale też już widzę
            "punkty kolizyjne". Np. linki do sklepów internetowych :)
      • miotlica Re: Ojoj, a ja tu po cichu pisałam tekst dla nowy 14.06.07, 07:08
        Maith,

Jako świeżo uświadomiona biuściasta 65FF powiem: Maith, jesteś g e n i a l n a.

Opis zawiera mnóstwo logicznie uporządkowanych konkretów i już sobie wyobrażam,
        jak komuś całkowicie niezorientowanemu w stanikologii stosowanej:) wraz z
        czytaniem Twojego wpisu otwierają się oczy. Brawo i dziękuję.
        • catsumi Re: Ojoj, a ja tu po cichu pisałam tekst dla nowy 14.06.07, 09:48
          Ja też dołączam się do gratulacji, tekst jest po prostu rewelacyjny! :)
        • maith Dzięki dziewczyny :) 14.06.07, 11:37
          Chciałam go jeszcze troszkę dopracować, dodać jeszcze parę linków i mam jeszcze
          kawałek o tym, jak należy mierzyć nowokupowane staniki i dlaczego nie inaczej ;)
          i o tym, dlaczego staniki zamawiane przez Internet trzeba zawsze odsyłać, jak
          nie pasują. Tylko muszę je przerobić na formę ogólną.

Bo ja w pewnym momencie zaczęłam sobie zbierać to, co pisałam różnym osobom z
          wątpliwościami, a co mogłoby się przydać i innym i potem zaczęłam to przerabiać
          na całość i tak wyszło, ale jeszcze całości nie przerobiłam.
          A na formę częściowo pytaniową przełożyłam to dopiero teraz,jak zaczęła się
          rozmowa o FAQ :)

Butters, jak będziesz już miała ostateczną koncepcję FAQ, to ja jeszcze
          podlinkowałabym Twój spis sklepów internetowych. Teraz to się pewnie zmieni.
          • mary_lu Re: Dzięki dziewczyny :) 14.06.07, 12:27
            Maith, to jest rewelacyjne!!!

Czy mogłabym to wykorzystywać w mailach zapraszających do forum? Właśnie robię
            za eksperta ;) na forum trójmiejskim i zapraszam tutaj wiele dziewczyn...
            Dostaję też po kilka maili dziennie i już nie radzę sobie z odpisywaniem...
            • maith Re: Dzięki dziewczyny :) 14.06.07, 18:04
              Jasne. Daj mi to tylko dokończyć, będziesz mogła podlinkowywać całość :)
            • kasica_k Re: Dzięki dziewczyny :) 14.06.07, 18:10
              mary_lu napisała:
              > Czy mogłabym to wykorzystywać w mailach zapraszających do forum? Właśnie robię
              > za eksperta ;) na forum trójmiejskim i zapraszam tutaj wiele dziewczyn...

O, bardzo chwalebna dzialalnosc :)
              Swoja droga, na Stanikomanie mam wejscia z forum "szczecinianki" - czyja to
              robota? :)
    • inkaka Re: FAQ - czyli od czego zacząć 14.06.07, 12:20
      Jako początkujaca forumka, bardzo chciałabym znależć odpowiedzi na pytania o
      fasony biustonoszy i o to , co komu pasuje i co pomaga na określone problemy.
      Np.:
      - BIUST ZEPCHNIĘTY NA BOKI, RÓWNINA POŚRODKU - co robić , a przede wszystkim co
      nosić, żeby uzyskac coś zbliżonego do kreski między piersiami. Czego na pewno
      NIE nosić.
      -BOKI MISECZEK OBCIERAJĄ OKOLICE PACH - jakie fasony biustonoszy na pewno nie
      obcieraja (może te bardziej wycięte pod pachami???). A jakie juz kogoś obtarły.
      -OPADAJACE RAMIACZKA - jakie fasony mają te ramiaczka umiejscowione bliżej
      siebie
      -OPADAJĄCY BIUST - najbardziej "liftingujace " fasony
      itd....
      Czy dałoby się takie porady stworzyć, a jeśli gdzieś są, wkleić linki do nich
      , zamieszczając w tytule konkretny problem?
    • inkaka Re: FAQ - czyli od czego zacząć 14.06.07, 12:24
      A czy dałoby się zebrać w jednym miejscu "rozciągliwce" i "nierozciągliwce"? Wy
      to już wiecie, ale ja np. pojęcia zielonego nie mam , poza rozciągliwą SAMANTĄ.
      • maith Rozciągliwce i ścisłowce czyli odstępstwa od normy 14.06.07, 18:16
        Wszystkie polskie, poza Melissą i ponoć Comeximem są rozciągliwe. Prym wiedzie
        Gaia. Gdzieś tu są nawet wątki złorzeczące ;)
        Rozciągliwcową firmą jest też Kalyani.
        Z Fantasie - Rimini i Lilly.
        I z tego co sprawdziłyśmy (testowanie jest drogie ;) to lekkim rozciągliwcem
        jest także Rigby&Peller.
        Z Freyi na pewno słynna Arabelka.
        Z Panache rozciąga się (niestety) Heaven.
        Te bierzemy o obwodowy rozmiar mniejsze niż normę.

Natomiast ewidentnym ścisłowcem jest na pewno Panache Salsa. Należy go brać o
        rozmiar większy niż normę.

Tyle wiem ja. Z pewnością da się do tego jeszcze coś dorzucić albo uściślić.
        Zatem ktokolwiek widział, ktokolwiek wie ;)
        • kasica_k Re: Rozciągliwce i ścisłowce czyli odstępstwa od 14.06.07, 18:36
          To jest tez troche subiektywne. Zadna z nas nie przeprowadzila wnikliwych
          studiow z centymetrem w reku i zdarzaja sie sprzeczne opinie - zalezy z czym sie
          ma porownanie, jakie doswiadczenia z innymi stanikami etc.

Ja na przyklad kiedys twierdzilam, ze Salsa scisla jak nie wiem, tymczasem teraz
          mam wrazenie, ze jest w sumie calkiem przecietna. Po prostu mam wieksze
          doswiadczenie. Summa summarum spodziewam sie, ze przy rozszerzaniu tej listy
          pojawia sie przypadki dyskusyjne.

Jesli chodzi o pewniaki, to dla mnie absolutnymi pewniakami sa: Fantasie Rimini,
          Panache Heaven i Kalyani Cutie Pie - rozciagliwce stulecia :)

Mam jeszcze jedna uwage. Wydaje mi sie, ze tekst napisany przez Ciebie Maith
          zawiera juz wszystkie podstawowe wiadomosci konieczne na samym poczatku. I nie
          przesadzalabym z rozbudowywaniem go. To ma byc cos, co da sie lyknac jednym
          lykiem, bo jesli zrobimy z tego traktat w 10 rozdzialach, to nikt poczatkujacy
          przez to nie przebrnie i dalej bedziemy musialy odpowiadac same na te wszystkie
          pytania :)

Wiec takie rzeczy, jak porady dotyczace fasonow, rozciagliwce etc. warto
          oczywiscie umiescic w watku FAQ-owym, ale ja bym to zrobila niezaleznie od
          Przewodnika Dla Poczatkujacych Biusciastych by Maith :)
          • limonka_01 Re: Rozciągliwce i ścisłowce czyli odstępstwa od 14.06.07, 18:52
            Rozciągliwce i ściśliowce warte są osobnego wątku zalinkowanego w FAQ. Przecież przetestowanych modeli stale przybywa i nasze doświadzczenia w tym zakresie rosną z czasem. I chyba lepiej nie generalizować na marki, tylko odnosić się do poszczególnych modeli.
            • maith Re: Rozciągliwce i ścisłowce czyli odstępstwa od 14.06.07, 21:20
              limonka_01 napisała:

> Rozciągliwce i ściśliowce warte są osobnego wątku zalinkowanego w FAQ.
              > Przecieżprzetestowanych modeli stale przybywa i nasze doświadzczenia w tym
              > zakresie rosną z czasem. I chyba lepiej nie generalizować na marki, tylko
              > odnosić się do poszczególnych modeli.

Dobry pomysł. Osobny wątek podlinkowany w FAQ to najlepsze rozwiązanie. Właśnie
              dlatego, że temat jest nie do końca ścisły, a do tego jeszcze płynny :)
          • maith Rozciągliwce i ścisłowce czyli odstępstwa od normy 14.06.07, 21:15
            kasica_k napisała:

> To jest tez troche subiektywne. Zadna z nas nie przeprowadzila wnikliwych
            > studiow z centymetrem w reku i zdarzaja sie sprzeczne opinie

Zgadza się. Mi np. pasuje w Rigbym Opulence i nie brałabym go mniejszego, a
            Limonce się rozciągnął. Jeszcze zabawniej jest z 15-tką w topach Bravissimo.
            Dziewczyny zieloną mogą przeciągnąć przez biust do góry, a ja sprawdzałam czarną
            i ma całkowicie normalny obwód. A oficjalnie to jest wręcz ten sam model ;)
          • maith Re: Rozciągliwce i ścisłowce czyli odstępstwa od 14.06.07, 21:31
            kasica_k napisała:

> Mam jeszcze jedna uwage. Wydaje mi sie, ze tekst napisany przez Ciebie Maith
            > zawiera juz wszystkie podstawowe wiadomosci konieczne na samym poczatku. I nie
            > przesadzalabym z rozbudowywaniem go.

> Wiec takie rzeczy, jak porady dotyczace fasonow, rozciagliwce etc. warto
            > oczywiscie umiescic w watku FAQ-owym, ale ja bym to zrobila niezaleznie od
            > Przewodnika Dla Poczatkujacych Biusciastych by Maith :)

Dobrze. To ja teraz tylko wprowadzę parę drobnych poprawek i oddam Butters do
            nadania ostatecznych szlifów.
            A ten kawałek o tym, jak należy mierzyć nowokupowane staniki i dlaczego nie
            inaczej i o tym, dlaczego staniki zamawiane przez Internet trzeba zawsze
            odsyłać, jak nie pasują przygotuję jako osobny poradnik zakupowiczki.
            Bo to po prostu już mam.

Natomiast pytania Inkaki wyglądają na świetne tytuły wątków, w których możemy
            dzielić się sugestiami na te tematy, szczególnie, że tak naprawdę warto tu
            dyskutować już o konkretnych modelach. Wątków, które oczywiście powinny zostać
            podlinkowane w FAQ. Limonka miała tu super pomysł :)
    • maith Przewodnik-popr. Butters, czas naTwoje zmiany :) 14.06.07, 21:44
      CZY WIESZ, ŻE

-z dużym biustem,
      -z małym obwodem.
      W praktyce ten problem dotyczy najczęściej tych kobiet, które jakby miały dobrze
      -miseczki powyżej D,
      -obwody poniżej 70.

znajdziesz tu:

Literki B, C, D tak naprawdę same nic nie znaczą. Nie określają żadnej wielkości
      jeżeli nie podamy obwodu. Polki chętnie się określają „mam B”, „mam D”.
      kilkanaście D.
      60D jest maleńkie, potem jest 65D, 70D, 75D, 80D itd. aż do bardzo dużego 130 D.
      Przekonaj się sama. Wejdź do samoobsługowego sklepu z bielizną ]
      i porównaj np. 70D, 75D, 85D i 90D. Różnicę zobaczysz gołym okiem.

pewnie z dwa razy większe piersi niż moje”. A to nieprawda. F tak naprawdę nie
      wygląda naprawdę 75F?

6) Polki są szczupłe. Sporo dziewczyn powinno nosić obwody 60 i 65. To wcale nie
      są obwody dziecięce. Jeśli normalnym obwodem dla szczupłej wysokiej kobiety jest

JEDEN ROZMIAR.

tym nic dziwnego.
      zakupy musisz uwzględniać, że staniki poszczególnych firm różnią się między
      sobą, więc
      często nosić inne rozmiary.
      rozmiarówek.
      Przykład:
      się nie zmienił.

Dlatego trzeba świadomie przeliczać rozmiary, traktując tabelki tylko pomocniczo.

SKĄD BRAĆ DOBRE STANIKI?

Zerknij na:
      www.brastop.com
      (sklep z wyprzedażami)
      www.bravissimo.co.uk
      www.figleaves.com/uk/
      www.melissa.com.pl
      (tanio i do K)
      www.bellissima.com.pl
      www.intimo4you.com

TAK BEZ PRZYMIARKI?

zakupami na próbę.

zmusza je do tego prawo, a brytyjskie 28 dni (od momentu otrzymania paczki
      sprzedawczyni, że nadal się zastanawiasz i chciałabyś kolejny raz przymierzyć
      ten sam stanik
      (jeszcze nigdy mi się w takiej sytuacji nie udało wyjść ze sklepu bez zakupów ;).
      Sklepy od razu powinny dołączyć formularze zwrotu, które wkłada się do przesyłki
      zwrotnej. Jedyne, co ryzykujesz, to koszty transportu.

firmami niestosującymi tych dodatkowych rozmiarów.
      Istnieją firmy, czy wręcz konkretne modele, o rozciągliwszych obwodach i takie
      o obwodach ścisłych. Różnice dotyczą także szerokości U fiszbin.

razem, z której wszystkie możemy korzystać.
      Kilka lat temu myślałam, że staniki na duży biust są robione przez maksymalnie 3
      brzydkie. Teraz znam kilkadziesiąt pięknyc
      • maith Re: Przewodnik-popr. Może teraz wejdzie cały 14.06.07, 21:48
        CZY WIESZ, ŻE

-z dużym biustem,
        -z małym obwodem.
        -miseczki powyżej D,
        -obwody poniżej 70.

znajdziesz tu:

jeżeli nie podamy obwodu. Polki chętnie się określają „mam B”, „mam D”.
        kilkanaście D.
        Przekonaj się sama. Wejdź do samoobsługowego sklepu z bielizną ]
        i porównaj np. 70D, 75D, 85D i 90D. Różnicę zobaczysz gołym okiem.

pewnie z dwa razy większe piersi niż moje”. A to nieprawda. F tak naprawdę nie
        wygląda naprawdę 75F?

JEDEN ROZMIAR.

tym nic dziwnego.
        zakupy musisz uwzględniać, że staniki poszczególnych firm różnią się między
        sobą, więc
        często nosić inne rozmiary.
        rozmiarówek.
        Przykład:
        się nie zmienił.

SKĄD BRAĆ DOBRE STANIKI?

Zerknij na:
        www.brastop.com
        (sklep z wyprzedażami)
        www.bravissimo.co.uk
        www.figleaves.com/uk/
        www.melissa.com.pl
        (tanio i do K)
        www.bellissima.com.pl
        www.intimo4you.com

TAK BEZ PRZYMIARKI?

zakupami na próbę.

zmusza je do tego prawo, a brytyjskie 28 dni (od momentu otrzymania paczki
        sprzedawczyni, że nadal się zastanawiasz i chciałabyś kolejny raz przymierzyć
        ten sam stanik
        (jeszcze nigdy mi się w takiej sytuacji nie udało wyjść ze sklepu bez zakupów ;).
        zwrotnej. Jedyne, co ryzykujesz, to koszty transportu.

firmami niestosującymi tych dodatkowych rozmiarów.
        Istnieją firmy, czy wręcz konkretne modele, o rozciągliwszych obwodach i takie
        o obwodach ścisłych. Różnice dotyczą także szerokości U fiszbin.

razem, z której wszystkie możemy korzystać.
        brzydkie. Teraz znam kilkadziesiąt pięknych
        • maith Re: Przewodnik-popr. A teraz? 14.06.07, 21:50
    • monyaa Re: FAQ - czyli od czego zacząć 15.06.07, 22:25
      A ja chciałabym dowiedzieć się, co to balcony, plunge itd, bo nigdzie nie ma
      tego w wersji skondensowanej
      • kasica_k Re: FAQ - czyli od czego zacząć 15.06.07, 22:39
        tu jest troche:
        www.figleaves.com/uk/fitting_room.asp?cat=132&txt=2677
        i tu:
        www.freyalingerie.co.uk/main.asp?pid=19&rnd=5009
        W ogole chcialabym zauwazyc, ze sporo tej calej wiedzy tajemnej jest do
        wyczytania na stronach sklepowych i producenckich - ten na Listkach Figowych
        jest chyba najlepszy z mi znanych.
        • maith Re: FAQ - czyli od czego zacząć 15.06.07, 22:50
          A najprzyjemniej wchłania się tę wiedzę, czytając Stanikomanię :)
          • kasica_k Re: FAQ - czyli od czego zacząć 15.06.07, 22:59
            Miło mi :-)
            • maith Re: FAQ - czyli od czego zacząć 16.06.07, 11:34
              A swoją drogą ponieważ już w różnych miejscach podawałaś definicje, to w
              zasadzie opracowanie takiego absolutnego skrótu dla FAQ dla Ciebie byłoby
              najprostsze :)
              • maith Re: FAQ - czyli od czego zacząć 16.06.07, 11:35
                Taka 1 zdaniowa definicja i link (w przypadku balkoników np. do odpowiedniego
                artykułu na Stanikomanii :)
                • kasica_k OK, pracuje nad tym :) n/t 16.06.07, 23:49

• kasica_k Re: FAQ - czyli od czego zacząć 15.06.07, 22:56
          oczywiscie mialo byc "ten poradnik na Listkach Figowych" :)
    • maith Zaraz wrzucę obiecaną resztę 16.06.07, 22:05
      Czyli co należy robić mierząc stanik, jakie triki stosujemy, żeby udawać przed
      sobą, że stanik nie jest aż tak zły jak jest i dlaczego koniecznie trzeba
      odsyłać staniki, z których nie jesteśmy zadowolone.
      Można to dać osobno, jako po prostu elementy FAQ, bo akurat te problemy dość
      często się powtarzają.
      • maith PRZECZYTAJ ZANIM KUPISZ NOWY STANIK. 16.06.07, 22:13
        PRZESTAŃ SIĘ OSZUKIWAĆ, CZYLI JAKIE TRIKI STOSUJEMY, ŻEBY UKRYĆ PRZED SOBĄ, ŻE
        STANIK NIE PASUJE.

Osoby zaopatrujące się przez lata w źle zaopatrzonych sklepikach i w efekcie
        noszące nieprawidłowo dobrane staniki stosują mnóstwo tricków, żeby się oszukać
        i tak długo, jak się da, myśleć, że wszystko jest dobrze.
        Najczęstsze tricki, którymi próbujemy same siebie oszukać:

- tylko nakładamy stanik na biust, nie wkładając piersi do środka, zakładamy go
        nie jak stanik, a jak zasłaniacz - tą metodą część piersi rozjeżdża się na boki
        i na pierwszy rzut oka nie widać, że miseczki są za małe,

-garbimy się, żeby nie było widać górnych bułek,

-nie wykonujemy żadnych gwałtownych ruchów, podświadomie wiedząc, że wtedy nasz
        biust mógłby zmienić pozycję i pokazać w całej okazałości, jak bardzo za szeroki
        jest obwód (i w efekcie potem musimy co chwila poprawiać biust w staniku),

-nie podciągamy ramiączek, ponieważ po ich podciągnięciu pokazałyby się bułki i
        byłoby widać, o ile za małe są miseczki.

Nie rób tego nigdy więcej.
        Na szczęście już nie musisz się zaopatrywać w kiepskich sklepikach. Masz do
        swojej dyspozycji piękne biustonosze z miseczkami do K. Nie przenoś zatem tych
        dziwnych przyzwyczajeń na mierzenie staników, które mogą Ci naprawdę pasować.

JAK PRAWIDŁOWO MIERZYĆ BIUSTONOSZ

Mierząc jakikolwiek nowy stanik:
        1)
        - dobrze włóż sobie cały biust do miseczek, wyjmując go spod pach ruchem masującym,
        - wyprostuj się,
        - podciągnij ramiączka.

Dzięki temu sprawdzisz, czy miseczki na pewno nie są za małe.

2)
        -następnie wykonaj kilka gwałtownych ruchów,
        -i trochę poskacz.

Dzięki temu sprawdzisz, czy stanik nie ma zbyt dużego obwodu. Biust powinien
        pozostać na miejscu, nie może wysuwać się w kierunku pach. Podczas testu
        skokowego natomiast nie powinien dyndać niczym jojo.

Bądź ze sobą szczera, nie ograniczaj się obawami, że się nie zmieścisz.

3)
        -na końcu koniecznie załóż bluzkę, ponieważ wiele staników brzydko układa biust
        pod ubraniem.

Przed zakupami warto zapoznać się z poradnikiem w obrazkach, uczącym doboru
        właściwego rozmiaru:
        besame.blox.pl/2007/02/Stanikowo-poradnikowo.html
      • maith NIE POTRAFIŁABYM ODESŁAĆ ZAMÓWIONEGO STANIKA 16.06.07, 22:23
        ALE JA NIE POTRAFIŁABYM ODESŁAĆ ZAMÓWIONEGO STANIKA...

Odsyłanie jest normą. Nawet jeśli już znasz dobrze swój rozmiar, to zwykle tylko
        połowa pasuje.
        Zasada jest prosta - albo wrzucisz pierwszy niepasujący stanik z żalem na dno
        szuflady i nigdy więcej nie zamówisz bielizny w necie, albo przyjmiesz
        założenie, że zostawiasz sobie tylko to, z czego jesteś naprawdę zadowolona i
        wtedy staniesz się cenną klientką, chętnie robiącą internetowe zakupy :)
        Co jest lepsze dla obu stron? :)

Bardziej doświadczone forumki mają już na swoim koncie sporo odsyłek, ale mają
        też szuflady wypełnione pięknymi, wygodnymi stanikami kupionymi przez net. I w
        sklepach internetowych doskonale wiedzą, że niezadowolona klientka, żałująca, że
        wydała pieniądze na zakupy u nich, nigdy do nich nie wróci. A klientka, która
        wymieniła stanik na inny, albo otrzymała zwrot pieniędzy, wróci bez obaw. I to
        najczęściej wiele razy.
    • limonka_01 JAKI STANIK KUPIĆ DO SUKNI ŚLUBNEJ? 16.06.07, 23:17
      Jaki stanik i gdzie go kupić:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=42522446&v=2&s=0
      Stanik pod suknię ślubną z dużym dekoldem w literkę V:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=62263447&v=2&s=0
      Gorset lub body:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=42973758&v=2&s=0
      Stanik bez ramiączek:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=30672850&v=2&s=0
      Stanik z przepinanymi ramiączkami:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=58215009&v=2&s=0
      • limonka_01 Re: JAKI STANIK KUPIĆ DO SUKNI ŚLUBNEJ? - aneks1 16.06.07, 23:24
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=40335522&v=2&s=0
    • kasica_k BALCONY, PLUNGE, FULL CUP - o co chodzi? 17.06.07, 00:31
      Chodzi o kroje staników. Producenci i sklepy nie zawsze konsekwentnie używają
      tych terminów, trudno więc o ścisłe definicje, ale z grubsza wygląda to tak:

BALCONY, BALCONETTE, czyli po polsku „balkonik”, „balkonetka”, „biustonosz o
      kroju balkonowym” etc., to biustonosz mocno unoszący biust i zbierający go do
      przodu, niezbyt zabudowany, o w miarę poziomej linii górnej krawędzi. Pozwala
      często na odsłonięcie górnych partii biustu. Typowe kroje balkoników i przykłady
      znajdziesz w artykule:
      stanikomania.blox.pl/2007/02/Balkoniki.html

PLUNGE to biustonosz przystosowany do głębokich dekoltów, zwłaszcza tych o
      kształcie litery „V”. Charakteryzuje się niskim zabudowaniem pośrodku (fiszbiny
      między piersiami są w nim znacznie krótsze, niż w balkoniku).
      Więcej o plunge przeczytasz tu:
      stanikomania.blox.pl/2007/03/Daj-nura-w-dekolt.html

FULL CUP to po polsku „pełna miseczka”. Do full-cupów należą bezpieczne,
      zabudowane modele. Niestety nie nadają się do większych dekoltów, ale za to
      dobrze trzymają biust „w ryzach”. Często skrojone z cięciem poziomym w poprzek
      miski.
      Przykład: www.fantasie.co.uk/product.asp?range_id=462&season=CL2008
      (model w kolorze cielistym).

MOULDED BRA to biustonosz o miseczkach modelowanych termicznie, z których każda
      stanowi jedną całość - nie są pozszywane z kilku kawałków materiału. Lekko
      usztywniony, idealny do noszenia pod przylegającymi ubraniami (żadnych
      odznaczających się szwów). Przykład:
      www.fantasie.co.uk/product.asp?range_id=457&season=CL2008

PUSH-UP – utarło się nazywać tak biustonosze z możliwością włożenia specjalnych
      wkładek podnoszących biust, jednak nie jest to warunek konieczny. Push-upy, z
      reguły usztywniane, bardzo mocno podnoszą biust i zbliżają piersi do siebie, są
      też bardzo nisko zabudowane pośrodku, co umożliwia noszenie głębokiego dekoltu.
      Dają upragniony efekt stulonych jabłuszek, zwany też „kreseczką” :) Jako push-up
      na większy biust często określa się model Panache Inferno:
      www.bellissima.com.pl/strona.php?site=wyswietlanie_szczegol&id_inne=709&kategoria=ad

UNDERWIRED oznacza po prostu „na fiszbinach”, SOFT CUP – bez fiszbin, a PADDED -
      stanik usztywniany.

Więcej o różnych typach staników znajdziesz w poradniku sklepu Figleaves:
      www.figleaves.com/uk/fitting_room.asp?cat=132
    • limonka_01 redagowanie FAQ - kwestia techniczna 17.06.07, 11:35
      Co sądzice o tym, aby pracować na jednym wspólnym dokumencie. Osoby, które
      wypowiadały się w tym wątku dostały na gazetowgo maila zaproszenie do narzędzia,
      które udostępnia Google w celu wspólnej pracy nad jednym dokumentem. Proszę o
      przetestowanie i opinie. Jeżeli takie rozwiązanie nie zyska Waszej akceptacji,
      to proszę Butters o usunięcie tego wpisu.
      • maith Re: redagowanie FAQ - kwestia techniczna 17.06.07, 21:44
        Nie wiem, czy dobrze to zrozumiałam, ale tu pojawia się podstawowy problem. Po
        przekroczeniu pewnej wielkości tekst się urywa (ten mój podstawowy poradnik
        wszedł w całości dopiero po docięciu).
        Czyli to chyba i tak musiałoby być wkładane jako poszczególne części...
        A w takim razie pomysł Butters, że ona to wszystko włoży od nowa układając w
        jakiejś kolejności jest chyba najlepszy. A potem, jak dojdą następne elementy,
        to będą dokładane.
        • limonka_01 Re: redagowanie FAQ - kwestia techniczna 17.06.07, 22:30
          Na Googlach Ci się urywa?
          • limonka_01 Re: redagowanie FAQ - kwestia techniczna 17.06.07, 22:54
            Narzedzie Googla nazywa się "Dokumenty i Arkusze", aby redagowac plik należy
            załozyc konto na Googlach z mailem gazetowym jako login. Nad plikiem może
            pracowac róznoczesnie większa grupa osób. Rejestrowana jest historia, autor i
            data zmian. Nie rozpracowałam jeszcze kwestii formatowania tekstu, ani jego
            publikacji. Zawsze można z ostareczną wesją zrobić "zaznacz wszystko", "kopiuj"
            i "wklej" do docelowego miejsca FAQa. Sam plik to zwykły edytor tekstu, który
            może być rownocześnie edytowany przez osoby upowaznione. Aktualnie wszyscy,
            którzy dostali maila odemnie mają pełne upoważnienie do tekstu i do dawania
            dostępu dla kolejnych osób. Czekam na opinie. Jeżeli jest do D, to tez napiszcie :)
          • maith Re: redagowanie FAQ - kwestia techniczna 18.06.07, 01:08
            Nie nie, tu mi się urwało. Dlatego ten pierwszy tekst wrzucałam kilka razy, bo
            jak był za długi, to wychodził ucięty.
            Chodzi mi tylko o to, że nie da się tego FAQ zrobić w jednym ciągu jako 1
            dokumentu, 1 tekstu, bo nasze forum najwyraźniej nie przyjmie pojedynczego aż
            tak długiego materiału. Bo rozumiem, że Ty proponowałaś przygotowanie z tego 1
            dokumentu, prawda? A mi chodzi tylko o to, że możliwości techniczne naszego
            forum i tak by tę pracę zmarnowały.
            • limonka_01 Re: redagowanie FAQ - kwestia techniczna 18.06.07, 02:06
              Owszem, proponwałam zredagowanie FAQ jako jednego dokumentu. Jednak opublikowany mógłby być po kawałku albo Butters postawiłaby go w innym miejscu, a tutaj byłby zalinkowany.
              • butters77 Dziewczyny, obiecuję Wam, że wkrótce się... 18.06.07, 13:22
                ..tym zajmę na serio, ale mam pewną przykrą historię w rodzinie i - niestety -
                pochłania mnie ona bez reszty:( Dlatego na forum zaglądam tylko na krótkie
                chwile, sprawdzić, czy wszystko OK i dopisać się tam, gdzie zdążę... ale na
                dłuższe siedzenie przy komputerze nie ma szans. Wybaczcie mi to milczenie i
                proszę o cierpliwość...
    • butters77 OK, dziewczyny, zaczynam:) 20.06.07, 13:12
      OK, dziewczyny, zaczynam układanie FAQ od nowa - właśnie dzielę to i porządkuję
      w Wordzie, potem będę przeklejać (uff:)

Niektóre akapity z teksty Maith umieściłam jako oddzielne punkty - a niektóre w
      jednym bloczku jako swoistą "wiedzę w pigułce" (ta "pigułka" wieńczy wątek FAQ).
      Kilka fragmentów Maith poskracałam, bo wyrażone w nich rady powtarzały się z
      innymi, a bardzo mi zależy, żeby nowe forumki CZYTAŁY TO FAQ W CAŁOSCI - nie
      zniechęcając się długością (mam nadzieję, Maith, że się nie pogniewasz:)

Przejrzyjcie, proszę, i napiszcie, co myślicie.
      Acha, nowe FAQ umieszczam w oddzielnym wątku (od nowa), bo w tym nie połapałabym
      się już w skasowanych i ważnych postach:)

Uwagi wpisujmy jednak tutaj.
      • butters77 I jeszcze jedno - KASICO, 20.06.07, 13:14
        Dziękuję bardzo za "słowniczek" angielskich określeń staników - myślę, że dla
        początkujących będzie po prostu BEZCENNY! Naprawdę - moim zdaniem coś takiego w
        sekundę oswaja strach przed zagranicznymi zakupami:)
        • kasica_k drobiazg ;) 20.06.07, 15:11
          W dodatku to wcale nie ja na to wpadlam :)
    • butters77 Wiadomości z frontu;) 20.06.07, 13:32
      Kiedy wrzuciłam wszystkie potrzebne posty do Worda - zgadnijcie, ile wyszło mi
      stron? Czcionka 12.

Stron 10:)
      • butters77 Re: Wiadomości z frontu;) 20.06.07, 14:37
        OK, dziewczyny, to na razie tyle. Rzuccie okiem i powiedzcie, co myślicie:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64532723
        (Kasico, zgodnie z Twoją sugestią dodałam w temacie przybliżone wyjaśnienie skrótu;)

A ja tymczasem biegnę wstawić FAQ do Spisu Treści
        (i świętować, że udało mi się WSTAWIĆ LINKI!!!;)
        • kasica_k Kolejność 20.06.07, 15:10
          Co Ty na to, zeby umiescic "wiedze w pigulce" na samiutkim poczatku, jako
          pierwszy post? Tak zeby kazdy to przeczytal, zanim wezmie sie za cala reszte.
          • butters77 Re: Kolejność 20.06.07, 15:25
            Przyznam Ci się, Kasico, że taki miałam zamiar - ale w trakcie robót wyleciało
            mi to z głowy:( Rekompensatą miały być wykrzykniki - myślę, że dodają
            widoczności (choć wiem, że to nie to samo).
            Niestety, "przeklejenie" któregokolwiek postu nie jest możliwe (nie ma takiej
            opcji po prostu) - więc musiałabym założyć wątek zupełnie od nowa (i od nowa,
            kawałek po kawałku, wklejać każdy tekst z inkiem..)

Kiedy "przeklejam" jakiś post z jednego wątku do drugiego, to odbywa się to tak,
            że od nowa zakładam post, wpisuję temat, kopiuję wypowiedź przez ctrl+C i ctrl+V
            i dopisuję autora. Żadnej automatycznej możliwości nie ma - i tak samo nie można
            zmienić kolejności:(
            • kasica_k Re: Kolejność 20.06.07, 15:30
              Ech, przypomina mi to walkę z bloxem. No ale nic nie poradzimy...

To ja, żeby Cię pogrążyć ;) mam jeszcze jedna sugestie: zrobic z FAQ wątek
              przyszpilony, jeżeli sie da. Mam wrazenie, ze ten spis tresci malo kto czyta,
              czego nie rozumiem i nad czym boleję ;) ale tak jest.
              • kasica_k A spis treści 20.06.07, 15:35
                można troche skrocic.

Wydaje mi sie, ze efekt po wejsciu na strone Lobby jest taki: pomijamy szybko
                wzrokiem caly ten dlugi poczatek, bo to tyle pracy z czytaniem i zagladaniem w
                linki, i patrzymy nizej, tam gdzie cos sie naprawde dzieje - na wątki. No i stad
                blisko do zachowania pod tytulem "zadam pytanie, zanim przeczytam cokolwiek" :)
                • butters77 Spis treści i przyszpilanie 20.06.07, 16:11
                  Co do przyszpilenia - zgadzam się z Tobą, Kasico - myślę, że wywalę z
                  przyszpilonych "Spis producentów" (bo i tak jest widoczny) i doczepię FAQ.

Jeśli zaś chodzi o Spis treści, to też sądzę, że nikt na początku nie rzuca się
                  do czytania wszystkich jego punktów;), ale pozostawiam taki rozbudowany, bo w
                  razie czego znacznie łatwiej znaleźć poszukiwany wątek w Spisie, niż w
                  wyszukiwarce (rok 2007 czy 2008? itp). Chodzi mi tu nawet mniej o nowe osoby,
                  niż o stałe bywalczynie forum, które - chcąc odpowiedzieć po raz n-ty na to samo
                  popularne pytanie - szybko znajdują potrzebny wątek w spisie. Tak przynajmniej
                  ja to stosuję. Dlatego uważam, że warto trzymać na wierzchu te
                  najpraktyczniejsze informacje - bo są to kwestie, które wracają nie zawsze
                  często - ale regularnie.

(Kasico, pogrążaj dalej:)
            • maith Re: Kolejność 20.06.07, 15:38
              Faktycznie trochę szkoda. Bo kiedy pojawią się następne pytania i odpowiedzi (a
              z czasem się pojawią i dobrze), to wyląduje gdzieś w środku... chlip, chlip
        • maith Re: Wiadomości z frontu;) 20.06.07, 15:44
          A co do reszty. Nie ma fizycznej możliwości, żebyś mi Buttersiku cokolwiek źle
          przerobiła. Ufam Ci w tych sprawach bardziej niż sobie. Ale na wszelki wypadek
          zczytam to wieczorem, kiedy powinnam mieć trochę więcej czasu :)
          • butters77 Re: Wiadomości z frontu;) 20.06.07, 16:22
            Maith, nie mów takich rzeczy, bo mnie rumieniec oblewa aż po dekolt;) Bez Ciebie
            wątek FAQ byłby znaaaacznie uboższy!
            I tak sobie myślę, że naprawdę szkoda by było, gdyby tę "Biblię Biuściastych by
            Maith";) zasłoniły inne informacje... (a tak będzie, bo często zadawanych pytań
            pojawi się więcej). Wprawdzie w tej chwili mdleję na myśl o tym, ale może jednak
            założę wszystko od nowa...
            (i w tym momencie wątek FAQ okaże się najczęściej zakładanym wątkiem w historii,
            bo to będzie już jego czwarta edycja;))
            ...i wtedy umieszczę "Wiedzę w pigułce" na początku! W takim razie, Maith,
            byłabym wdzięczna, gdybyś jak najszybciej rzuciła okiem na wątek FAQ (a
            zwłaszcza na "WIEDZĘ W PIGULCE" - bo ją najbardziej skróciłam, dodając jej
            fragmenty jako oddzielne wątki).
            Co Ty na to?:)
            • maith Re: Wiadomości z frontu;) 20.06.07, 20:08
              Nie no, wszystko jest zrobione dobrze, a nawet jeszcze lepiej :) Super to
              dopracowałaś!
              Przecież pisałam, że można Ci zaufać w ciemno :)
              Natomiast jakbyś się jednak przemogła i wrzucała całość jeszcze raz, to w 2
              tekstach z wypunktowanymi informacjami można uzupełnić kropki i przecinki, bo je
              chochliki drukarskie częściowo schrupały ;)
              Chodzi o:
              -Jak prawidłowo PRZYMIERZYĆ stanik?
              -W jaki sposób najczęściej się oszukujemy?

I wykonałaś kawał naprawdę dobrej roboty, wszystko to razem zestawiając,
              dzieląc, dopracowując i przygotowując wersję ostateczną :)
              • maith I pytanie o link - 20.06.07, 20:10
                Czy osoba figurująca w 1 odcinku "Biustu tygodnia" zgodzi się, żeby linkował do
                niej wstępniak?
                • maith Urwało. Kasico, możesz spytać, czy nie ma nic 20.06.07, 20:11
                  Kasico, możesz spytać, czy Joanna nie ma nic przeciwko temu?
                  • kasica_k Pytanie poszlo 20.06.07, 22:56
                    i czeka na odpowiedz.
                    • kasica_k Odpowiedz pozytywna n/t 21.06.07, 12:49

• butters77 Re: Wiadomości z frontu;) 21.06.07, 14:12
                OK, Maith, dzięki za wszystkie uwagi - założę wątek jeszcze raz:) Postaram się
                dziś wieczorem, po pracy - a jeśli nie, to jutro. Do tego czasu śmiało można
                jeszcze zgłaszać uwagi.

Acha, i bardzo fajnie, że pomyślałyście o zgodzie Asi na podlinkowanie - dzięki!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka