Dodaj do ulubionych

Wątek małobiuściasty

20.07.07, 17:08
Tak dziś mi przyszło do głowy, czy istnieje coś takiego jak 60A? Przeglądałam
nasze ulubione sklepiki i zobaczyłam jedynie 30C/D
Dlaczego się nad tym zastanawiam? Ot przypomniały mi się stare, dobre,
studenckie czasy :) Wynajmowałam wtedy mieszkanie z koleżankami. Jedna z nich
nosiła 70A (zdarzało mi się podejrzeć jak staniki wyprane wisiały). I to 70A
z żelem. Dziewczyna drobniutka, malutka, z chłopięcą budową ciała. Tak
naprawdę zawsze myslałam, że nosi ten stanik tylko po to, żeby robił on za
jej biust. A że ona taka drobna, to podejrzewam, że więcej jak 60 pod biustem
nie miała. Jak duża może być taka miska 60C?
Dziś wychodzę na babski wieczór, no i może coś napomknę o naszym lobby :)
Obserwuj wątek
    • swierszczowa1 Re: Wątek małobiuściasty 20.07.07, 17:15
      60C wypadałobymniejsze od 70A. 60E powinno teoretycznie odpowiadać stanikowi
      70A. A jak drobna była to ja podejrzewam ze i 60 byłoby za szerokie. Przecież
      wszystkie dziewczyny które tu narzekają na wypadanie zebrami z rozmiarówki
      znowu takie drobne nie są. Na listkach figowych jest spory wybór staniczków w
      rozmairze 60A i innych malych rozmiarach. Nie wiem czy wklepi sie ten link
      www.figleaves.com/uk/nsf/qwiseranswered.asp?searchhandle=DADBDBDJDADADDDGGDDIDFDBGEGFGCGECNDIGGDJGGCNDEGDGDDFCNDIGGDEDGCNDDD
      EDJDHDBGDDBGCDDDIGFDFDADADADBDCDADADADEGCHCGBHDDADADCDGDADADCDCDADADBDIEEEDEDEEE
      EEGEEEGEEEIEDEEEEEGEEEGEEEHDADADADBDFDADADADBDADADADADADADADADADADADADBDADADADAD
      EGCHCGBHDDADADADBDB&answerhandle=DCCDDCDCDECDDBDEDH&answerhandleback=DCCDDCDCDEC
      DDBDEDH&originalquery=Bras&answer=DCCDDCDCDECDDBDEDH&answer=1&answer=1&answer=1&
      answer=1&answer=1&answer=1
      • songor Re: Wątek małobiuściasty 20.07.07, 17:58
        a mnie to zawsze zastanawia - chyba jakis ewenement jestem - wy przeskakujecie
        o 2 rozmiary miseczek a mi wlasciwie wystarczy 1..
        nosilam 70 D polskie (teraz juz w miske sie nie mieszcze sporo) a brytyjskie
        nosze 60 F albo 65 E/F (w zaleznosci od fasonu) :|
        • bajgla Re: Wątek małobiuściasty 15.12.07, 13:10
          mam dokładnie tak samo
      • ananke666 Re: Wątek małobiuściasty 20.07.07, 18:17
        > 60C wypadałobymniejsze od 70A. 60E powinno teoretycznie odpowiadać stanikowi
        > 70A.

Nie. Z tym się zgodzić nie mogę, a coś tam do powiedzenia mam, bo mam małobiuściastą siostrę. Przy malutkich miseczkach przeliczanie nie jest już tak oczywiste. 70A jest podobne do 65B, 60C nie widziałam na oczy, więc tu się nie odzywam. 60E absolutnie nie odpowiada 70A i odpowiadać nie może. Jeśli zastosowałaś przelicznik: 70A-65C-60E - to jest to niestety niezgodne z rzeczywistością. 70A odpowiada mniej więcej 65B (praktyka) i prawdopodobnie 60C.
        --
        Tupecik
        • swierszczowa1 Re: Wątek małobiuściasty 20.07.07, 18:34
          No moze. Tak by wychodziło z tabelek ze należy przeskakiwać o dwie literki bo
          jedna literka to zmiana o jeden cal czyli 2,5cm. Ale wiadomo ze tabelka tabelką
          a ciało ludzkie nie do końca daje sie w tabelkę wpasowac:) Tylko np takie
          rozmairy 70A, 65B , 60C to na jaki obwód w biuscie wtedy? Czy to juz
          indywidualnie kazdemu?
          • ananke666 Re: Wątek małobiuściasty 20.07.07, 19:00
            Trzeba też wziąć poprawkę zdroworozsądkową. Osoby z obwodami 65/90 i 80/90 teoretycznie mają tę samą miskę, prawda? Tymczasem w praktyce okaże się, że absolutnie nie. U tej z małym obwodem większą część owych 90 cm tworzy biust. U tej z obwodem 80 - żebra. Według tabeli Triumpha (wzięłam przykładowo) miska 70DD+E (mają to razem) to byłoby mniej więcej to samo, co 75C. Tymczasem o ile z miseczki 70DD/E wychodzi mi tylko trochę, to miseczkę od 75C mogę sobie nałożyć najwyżej na nos. Ona jest płytsza, bo przeznaczona na osobę, która ma szerszą klatkę piersiową.
            • swierszczowa1 Re: Wątek małobiuściasty 20.07.07, 20:20
              No tak. Rozsadnie piszesz:) Przemawia to do mnie:) Wynika z tego ze te tabelki
              się w miare sprawdzaja gdzy się je stosuje do prawidłowego rozmiaru a jak sie
              wezmie za szeroki obwód + jakos do tego obwodu dopasowana miseczka to nijak do
              tej Tabeli nei pasuje. Osoba noszaca niedopasowane 70A raczej ma mniej w
              biuście niż by to wynikalo z tabeli i stąd przeliczanie o 2 literki bedzie
              błędne. Dobrze rozumiem? Na moim ciele to jest tak ze na 10cm obwodu
              przeskakuje o 3 literki. Wczesniej chodziłam w 70E Polskim a teraz 60FF
              Brytyjskie czyli 3 oczka:). Może to jest metoda:) (1,5 literki na 5cm obwodu?:))
              • swierszczowa1 Re: Wątek małobiuściasty 20.07.07, 20:21
                Dodam ze to 70E nie bułkowało i nie było luzów (choć według tabel powinno być o
                jedno oczko na mnie za duze), tylko zapięcie to miałam na karku.
      • scarlet_agta Re: Wątek małobiuściasty 15.12.07, 10:10
        > 60E powinno teoretycznie odpowiadać stanikowi 70A.

Brytyjskie 60E ma miski wielkości polskiego 70C, a na pewno większe od 70B.
        • elmilinden Re: Wątek małobiuściasty 15.12.07, 12:22
          Ja mam mały biust. Zamówiłam stanik Freyi 60DD i mogę go sobie spokojnie założyć
          na kolano, jest bardzo duży. Jednak jak go założyłam, to forumki krzyczały na
          mnie, że za mały i mam kupić większy;)

Ale na pewno nie uznałabym, że 70A to 60E, to jest niemożliwe.
        • lynnl Re: Wątek małobiuściasty 19.12.07, 00:59
          Ja bym powiedziała, że brytyjskie 60 E jest zblizone do 70 D - mojego
          niegdysiejszego rozmiaru-mierzyłam
    • filoruska Re: Wątek małobiuściasty 20.07.07, 17:33
      www.aalingerie.com/
      Pierwszy link, który mi się wygooglał. Mają jeszcze mniejsze staniki niż te, o
      które pytasz, bo mają rozmiar 28AA. W rozmiarówce przewidują jeszcze mniejsze,
      czyli 28AAA, ale w tej chwili nic się nie pokazuje. Miseczki AAA są dopiero
      przy obwodzie 32.
    • maith A Bellissima? I akcja z mierzeniem? 21.07.07, 01:47
      Nasza Bellissima oficjalnie jest od 60AA.
      I na pewno obiecali, że będą mieli pełną rozmiarówkę od 60AA na perfekcyjnym
      dopasowaniu. Zatem osoby niezorientowane, niepewne, będą mogły przynajmniej na
      przykładzie Panache sobie pomierzyć bez konieczności kupowania.
    • nunia01 Re: Wątek małobiuściasty 22.07.07, 21:29
      Mi sie wydaje, że z małobiuściastymimoże być problem.
      Biust niewielki, jędrny. Nie potrzebuje podtrzymania. Nic nie wisi, nic nie
      wyskakuje z miski. Ramiączka sie nie wbijają. Stanik 70A można kupić wszędzie.
      A zapięcia na karku nie widzi się samemu. I że biust czasem w pusch up-ie
      zamiast wywindować sie do góry ucieka do dołu przypłaszczony stanikiem - też nie
      bardzo widać.
      I jak takim tłumaczyć - szczególnie samemu posiadając solidne 80G
      • turzyca Re: Wątek małobiuściasty 22.07.07, 22:06
        Argumenty, ktore moga przemowic do malobiusciastych:
        -maly biust tez z czasem obwisa i wyglada wtedy duzo mniej estetycznie niz duzy
        obwisniety biust - takie smetne mieszki sie z tego robia (widzialam u kolezanki
        i wstrzas to malo powiedziane)
        -maly biust dobrze ubrany wyglada na wiekszy
        -wyglada na wiekszy sam z siebie, wiec odpada strach co bedzie jak chlopak
        zdejmie ten kilogram zelu

No i koronny tekst o heblowaniu deski - twardy, zle dobrany stanik przesuwajac
        sie w gore i w dol, jak hebel po desce, rownie skutecznie wygladza wszelkie
        nierownosci ciala czyli biust.
        • sylwiastka Odnawiam wątek 15.12.07, 10:04
          w związku z wczorajszą polemiką na temat za malych/za dużych
          miseczek postanowilam odnowić wątek specjalnie dla tych mniej
          biuściastych, czyli m.in siebie. Poza tym lepiej, żeby wszystkie
          informacje dotyczące biustów ledwo D+ znajdowały się w jednym
          miejscu. Z praktyki sama siem, że dobranie stanka na takie piersi
          graniczy z cudem. Zazwyczaj miseczki wydają sie za duże, a mogą być
          po prostu o złym fasonie, lub za małe. Najpierw podam swój przykład,
          (może niektóre forumki odwiedzające malobiuściaste forum dozjaną
          deja vu). Zatem na 68-67/82 nie tak łatwo cokolwiek zaleźć. Byłam w
          Intimo (może to potwierdzić Boochmenka, której dziękuje za
          cierpliwość i dobrą radę) i 60D za male, 60DD za duże, 65D w miskach
          w miarę ok, obwód za luźny...Dodam, że każdy fason inaczej leży.
          Inne firmy odpadły w przedbiegach, avocado 60D za duże, panache
          fiesta aqua niekompatybilne i za małe.
        • maith Re: Wątek małobiuściasty 15.12.07, 13:05
          Nie ma nic, co bardziej przemawia do dziewczyn małobiuściastych niż koleżanka,
          której nagle "urósł biust". Która bez push-upu w miękkim, jak nie przezroczystym
          staniku ma wyraźnie większe piersi. Jak? Bo przestała je sobie rozpłaszczać za
          szerokimi obwodami.
          Możesz ten widok zastąpić tłumacząc, co się dzieje w za szerokim staniku, w
          którym skorupka push-upu jeździ po biuście rozpłaszczając go jak stolarz
          wytwarzający heblowaną deskę.
          • sylwiastka Re: Wątek małobiuściasty 15.12.07, 13:13
            Masz rację. Po prostu odzyskałam piersi. Już nie ukrywam ich w
            pancernych stanikach, które tylko rozpłaszczały je i rozsmarowywały.
            A niestety tak większosc małobiuściastych robi, tylko w jednym celu,
            aby po założeniu bluzki było widać dwie przyczepione protezy
            (staniki skotupki wygladają dość nienaturalnie). Okazało się, że
            miękki stanik podkreśla i sprawia, że biust jest naturalny.
      • scarlet_agta Re: Wątek małobiuściasty 15.12.07, 10:16
        > A zapięcia na karku nie widzi się samemu.

A małobiuściaste raczej nie będą miały zapięcia na karku, a jedynie minimalnie
        wyżej niż powinno być. Gdyby podciągnęły bardziej ramiączka to miałyby nie tylko
        zapięcie na karku, ale i fiszbiny na środku piersi przy minimalnym ruchu
        (niestety wiem z doświadczenia).
        • maith Re: Wątek małobiuściasty 15.12.07, 13:16
          Oj tak samo mają wyraźne problemy, tylko inaczej je odbierają. Np. kiedy biust
          im wyjeżdża dołem, to owszem, nie myślą, że to dlatego, że jest obwisły, ale
          myślą, że to dlatego, że jest za mały na stanik.
          A to bzdura. W dobrym obwodzie nikomu nie wyjeżdża.

Myślę, że zestaw reakcji na zły stanik i na dobry stanik, typowy dla osoby z
          małym biustem, najlepiej przedstawiła Katinkova. Tu jest skrót do jej
          wypowiedzi, podkreślający właśnie to porównanie:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=66255459&a=73166515
      • kruszyzna Re: Wątek małobiuściasty 17.12.07, 14:56
        nunia01 napisała:

> Mi sie wydaje, że z małobiuściastymimoże być problem.
        > Biust niewielki, jędrny. Nie potrzebuje podtrzymania. Nic nie wisi, nic nie
        > wyskakuje z miski. Ramiączka sie nie wbijają. Stanik 70A można kupić wszędzie.
        > A zapięcia na karku nie widzi się samemu. I że biust czasem w pusch up-ie
        > zamiast wywindować sie do góry ucieka do dołu przypłaszczony stanikiem - też ni
        > e
        > bardzo widać.
        > I jak takim tłumaczyć - szczególnie samemu posiadając solidne 80G

Ktoś, kto ma solidne 80G, raczej nie doświadczył sytuacji, kiedy przy podniesieniu rąk do góry fiszbiny z przodu podskakują na wysokość sutków i trzeba je sobie ukratkiem obsuwać w dół :)
        To nie zapięcie na karku jest glównym problemem dla małobiuściastych przy źle dobranym staniku, ale właśnie te cholerne fiszbiny. A wiem, co mówię, bo przed ciążą miałam różnicę między POD a W... 9-11 cm (77-78/87-89). Fiszbiny podjeżdżające na środek piersi to była prawdziwa zmora. Zdarzało mi się nosić staniki od 80A po 75B w czasach kiepskiego dopasowania. Sprawę uratowało nieco 70C (to jak już trochę poczytałam) i największym zaskoczeniem było właśnie to, że niczego nie muszę poprawiać i do tego miseczka C może być na mnie dobra. 70A wcale nie jest takie powszechnie osiągalne :) Najczęstsze jest 70B, 75B, 80B.
        Teraz zaliczam skok nabiustny, w moim pojęciu, spory, bo wyrosłam z Comeximowego 70F, powoli wyrastam z Melissowego 70E i chyba jednak zacznę nosić 70F z Melissy, którego nie oddawałam i które mam na czarną godzinę. I chyba dobrze zrobiłam :)
    • zielona_mama 60c/65b? w realu 21.12.07, 20:41
      Zostałam przez Was uświadomiona, że noszę złe staniki w euforii przeszłam się do
      kilku sklepów a tam... czarna dziura jeśli chodzi o rozmiary 60-65 i małej miseczce.
      Czy możecie mi podpowiedzieć gdzie Warszawie można przymierzyć staniki z małym
      obwodem?
      Pozdrawiam,
      zielona
      • turzyca Re: 60c/65b? w realu 21.12.07, 21:03
        Mieszkasz w stanikowej mecce, wiesz o tym? :)
        1) Avocado na Brackiej - dobre ekspedientki, choc moim zdaniem z malymi
        rozmiarami radza sobie troche gorzej.
        2) Chatte w Promenadzie - tu ekspedientki wyglosily juz troche glupich uwag,
        wiec ostroznie. Zdaje sie ze maja i bardzo dobre i bardzo zle.
        3) Buduar w Zlotych Tarasach - nie wiem jak z 60, 65 powinni miec, ekspedientki
        niestety jak ze zwyklego bielizniaka, nie nalezy sie ich w ogole sluchac.

Ew. skontaktuj sie z nasza forumowiczka marysia103, prowadzi w Warszawie sklep
        internetowy.
        • sylwiastka Re: 60c/65b? w realu 21.12.07, 21:56
          z tymi rozmiarami jest problem, to stanikowa czarna dziura...
          Standardowa rozmiarówka zaczyna się od 70A, jednak biuściaste firmy
          szyją od 60D - jest to naprawdę mały rozmiar (na mnie za mały, a mam
          niewiele). Przejdź się po wymienionych sklepach, przymierz
          najmniejszy 60tkowy lub 65tkowy stanik jaki będą mieli. Powygarniaj
          dokładnie biust spod pach do miseczek, podciągnij wysoko ramiączka.
          Mam nadzieję, że miseczka będzie pasować, jeśli nie, to zastanów się
          ile ew by Ci brakowalo (o ile jest za duża). Tylko uważaj w Chatte i
          w Buduarze będą chciali Ci wcisnąć push-up, nie kupuj w żadnym
          wypadku.. Powodzenia w poszukiwaniach. Jednak radzę sie mentalnie
          przygotować na netowe zakupy. Aha kontakt z Marysią, właścicielką
          sklepu Peachfield polecam, wkrótce będzie to również slep przyjazny
          małym biustom :)
      • maith Re: 60c/65b? w realu 21.12.07, 21:57
        60C i 65B to niezwykle trudne do kupienia rozmiary.
        Ale 65B podobno bywa w Realu (ten sklep).
        Warto też śledzić wątek sklepowy i staniki na mały biust na większych piersiach:
        wiekszepiersi.phorum.pl/viewtopic.php?t=504
        wiekszepiersi.phorum.pl/viewtopic.php?t=61&start=270
        • zielona_mama Re: 60c/65b? w realu 21.12.07, 22:26
          Dziękuję za szybką odpowiedz. W Avocado byłam i pani mi powiedziała że 60 b/c to
          powinnam kupić po prostu 70a :-) i podklejać stanik jakimiś taśmami(?).
          Zmierzyłam u nich 60 d i pierwszy raz miałam uczucie że stanik się dobrze
          trzyma.... niestety tylko pod biustem....
          Wybiorę się jeszcze do polecanego przez Was sklepu w Promenadzie.
          • sylwiastka Re: 60c/65b? w realu 21.12.07, 22:30
            Żadnego 70A... na mnie avocadowskie 60D jest za duże ale za to inne
            za małe. Avocado ma dziwna rozmiarówkę... nie przejmuj się nią.
            • zielona_mama Re: 60c/65b? w realu 21.12.07, 22:39
              Mnie to mocno rozbawiło :-)
              • maith Re: 60c/65b? w realu 21.12.07, 22:51
                Auć ;) A ja sobie potłukłam szczękę o podłogę. Taśmami? 70?
                Jeśli po sprawdzeniu stwierdziłaś, że pasuje Ci 60?
                Nie wiem co jest w Promenadzie, ale na pewno nie daj sobie wcisnąć NICZEGO co
                nie ma obwodu 60 albo bardzo ścisłego 65.
                Być może jeżeli przymierzysz mniejsze 60D, nachylisz się i wszystko sobie ruchem
                masującym spod pach powygarniasz do miseczek, to okaże się, że jest ok, albo że
                brakuje bardzo niewiele, a po noszeniu dobrego stanika przez miesiąc-dwa zwykle
                troszkę więcej biustu jest w miseczkach niż poza nimi i w efekcie miseczki się
                mocniej wypełniają.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka