wis-ka 75/98 29.08.07, 20:16 noszę 80D, czasem 85C (ale to już tragedia... ;/ ) Doradźcie jaki rozmiar powinnam nosić, to chyba cud że trafiłam na to forum bo chyba dalej kupowałabym 85c który zmienia swoje położenie przy każdym ruchu.... Dziś mierzyłam w triumphie 75e i chyba pasuje :)Ale poczekam na rady fachowców. Odpowiedz Link
maheda Re: 75/98 - wis-ka 29.08.07, 21:06 Skoro pod biustem masz 75, to powinnaś celować w 70tki. Jeśli jesteś z Warszawy, Krakowa lub Poznania, spróbuj przymierzyć w którymś ze sklepów stacjonarnych (w Krakowie Intimo, w Warszawie spory wybór, w Poznaniu Avocado) z normalniejszą rozmiarówką (patrz wątek o sklepach stacjonarnych) stanik w brytyjskim rozmiarze 70FF, ewentualnie w brytyjskim 70F. Z niebrytyjskiego to wypada w okolicach 70G-H, nie wiem, czy jakaś firma szyje takie staniki... Odpowiedz Link
wis-ka Re: 75/98 - wis-ka 29.08.07, 21:14 dobra, zwyrtnął mi się metr krawiecki i teraz zmierzyła mnie mamuśka :) w biuście mam 98 a pod 78. Więc chyba by pasowało, że ta 75e mi dobrze leżała :) Odpowiedz Link
maheda Re: 75/98 - wis-ka 29.08.07, 21:29 :) Możliwe, ale mam nadzieję, że nie w Triumphie, który ma beznadziejnie rozciągliwe miseczki ;-) Spróbuj kiedyś, jeśli będziesz miała okazję, przymierzyć jakiś stanik 70FF z brytyjczyków. Tak dla zaspokojenia własnej ciekawości ;) Odpowiedz Link
wis-ka Re: 75/98 - wis-ka 29.08.07, 21:33 Mieszkam w okolicach Katowic, na początku września będę w Krakowie to coś poprzymierzam, napiszę co najlepiej leży i wtedy może ktoś doradzi mi coś ładnego dostępnego w sklepach internetowych. Tak właśnie patrzę na mój Ava 85 C i on jest dobry jak go zawiążę na plecach a nie zapnę na haftki... Jak ja mogłam tak źle dobrane biustonosze nosić ??.... Odpowiedz Link
oshinka5 nieowocna wizyta w sklepie AVOCADO 29.08.07, 20:52 (sorry, nową klawiaturę mam, paluchy niezwyczajne) Byłam dzisiaj w sklepie j.w. I nic. Nie mieszczę się w największe ichnie staniki - obwód zdecydowanie 85 (Freya była dobra 80), miseczka H jest na mnie za mała (chyba trochę), poza takim modelem: www.avocado.com.pl/show.php?nazwa=grandprix& który, niestety się dla mnie nie nadaje, bo sięga bardzo wysoko, praktycznie do żadnej bluzki nie pasuje. Jeszcze się namyślę i może kupię go sobie na jogę, czy coś... No i co mam teraz począć? Jeśli Freya jest dobra 80, to znaczy, że muszę wybrać większą miseczkę o 1 rozmiar pewnie, większą niż HH, bo samo H było dla mnie przymałe. Przy okazji zauważyłam też, że jedna jest zdecydowanie większa od drugiej i jeszcze (jakby było mało szczęścia) ta większa jest bardziej "oddalona" od mostka - są niesymetryczne totalnie. Znowu zaczynam się czuć jak Quasimodo :/ Odpowiedz Link
maheda oshinka5 - nieowocna wizyta w sklepie AVOCADO 29.08.07, 21:07 A ta miseczka H była na Ciebie dobra w jakim obwodzie i jakiej firmie/modelu? Odpowiedz Link
oshinka5 w tym :) 29.08.07, 21:13 www.avocado.com.pl/show.php?nazwa=grandprix& (Avocado Grand Prix) Chociaż generalnie wyglądało raczej słabo, bo sięgał za wysoko, a część zewnętrzna nie była wcale "obciskająca", a podobno powinna. Za to część wewnętrzna była ok. Odpowiedz Link
maheda Re: w tym :) 29.08.07, 21:30 No ale miseczka H przy jakim obwodzie była dobra? :) Przy 85? Czy przy 80? Odpowiedz Link
oshinka5 Re: w tym :) 29.08.07, 21:32 85H W staniki Avocado mieściłam się generalnie zawsze w obwód 85, poza modelem Fado www.avocado.com.pl/show.php?nazwa=fado& gdzie musiałam przymierzyć 90. 85 to brytyjskie 38, tak? Odpowiedz Link
maheda Re: w tym :) 29.08.07, 21:36 Tak jest! :) 85 to brytyjskie 38. Zastanawiam się nad tym Grand Prix, o którym mówisz. Z tego, co pisały dziewczyny w wątku o Avocado, miseczki w nim wypadają mniejsze, niż w brytyjczykach, a obwód trzeba brać większy, bo ten stanik - jako, że jest to stanik sportowy - jest dość ciasny. Wynikałoby z tego, że zazwyczaj jednak powinnaś celować w 80, ale co do miseczki, to jest to ciemna magia i zgaduj-zgadula... być może z większości brytyjczyków 80HH byłoby dobre?... A może nie?... :S Odpowiedz Link
oshinka5 no to zagadka 29.08.07, 21:43 Był też jeden taki model Avocado, w którym dopięłam 80-tkę, to było chyba to: www.avocado.com.pl/show.php?nazwa=lucy& (Lucy - kobita zeznała, że jest to dość luźny model) No i to chyba zależy dużo od kształtu, a na to nie ma chyba mądrych, trzeba przymierzać. Trochę się teraz boję, bo niby co - zamówię sobie 5, 10 staników z UK (kto za to zapłaci, to nie wiem), a potem się okaże, że żaden nie pasuje... W niektórych 85H mi się robiły bułki straszne, no i cały czas miałam wrażenie, że coś mi się "rozjeżdża" pod pachą. I ogólnie we wszystkich przymierzanych modelach fiszbiny były za blisko siebie na mostku. Ja mam odległość ok. 3 cm między "kolegami", przy czym, jak już zeznałam, jeden ucieka trochę bardziej w bok. Odpowiedz Link
swierszczowa1 Re: no to zagadka 29.08.07, 22:26 oshinka5 napisała: "Trochę się teraz boję, bo niby co - zamówię sobie 5, 10 staników z UK (kto za to zapłaci, to nie wiem), a potem się okaże, że żaden nie pasuje..." no to co? odeslesz 5, 10 staników a pieniążki bardzo szybko wrócą na konto. Odpowiedz Link
oshinka5 ale mnie na to nie stać 29.08.07, 22:47 W zasadzie to mogę kupić 1-2 na raz maksymalnie. I będzie mi musiało wystarczyć pewnie na jakieś pół roku (przy takich cenach). Chyba, że się coś znajdzie w międzyczasie na aukcjach, tam za to nie ma zwrotów, a jak się pomylę? No, dobra, jestem trochę czarnowidzem, ale taka już widać moja natura... Odpowiedz Link
swierszczowa1 Re: ale mnie na to nie stać 29.08.07, 22:51 to też jest możliwe. Będziesz musiała wystawić na aukcji zpowrotem. Może pójdzie za taka samą cenę albo drożej. Ale trzeba liczyć się z ryzykiem że pójdzie też trochę taniej:/. No i umieszczasz informacje tutaj w wątku „wymieniamy się nie pasującymi stanikami”. Taki kupiony tanio może ktoś chcieć odkupić po takiej samej cenie. Odpowiedz Link
maheda Re: ale mnie na to nie stać 30.08.07, 08:58 Kupuj na aukcjach - jak się nie uda trafić, to sprzedasz też na aukcji. A co tam. Jeśli będziesz nawet "w plecy" te 20 zł czy ileś, to jakoś to przeżyjesz - cena za dobieranie, niestety. Ja Cię rozumiem, mnie też nie stać na to, żeby zamrozić 500-600 zł czy więcej. Ale ja działałam na zasadzie kupowania staników używanych, i z Allegro, i po kilku miesiącach miałam już stanik, który świetnie na mnie leżał. No owszem, na ten akurat wydałam więcej kasy, ale się opłacało. Errare humanum est - do dzieła zatem :-) Odpowiedz Link
maheda Re: no to zagadka 29.08.07, 22:42 Bo też Avocado ma przeważnie mniejsze miski od brytyjczyków w ogóle, więc się nie przejmuj. Spróbuj coś upolować za śmieszne pieniądze na Allegro. Odpowiedz Link
kasiastaa1 77/90 29.08.07, 23:10 Już kiedyś się tu wpisywałam i zostałam "zdiagnozowana" na 70D. Zakupiłam sobie taki biustonosz, niby wszystko ok, nic nie lata, nic nie wisi, nie przesuwa się, ale moje piersi są jakoś dziwnie rozjechane ;p, daleko od siebie. Myśle więc że jednak to troche nie to. Taka moja uroda, czu coś z tym rozmiarem nie tak? Odpowiedz Link
swierszczowa1 Re: 77/90 29.08.07, 23:35 Nie wiem na ile to przyzwyczajenie do zbyt małych miseczek które spłaszczają piersi i zbijają w jeden bezkształtny supeł który jest lansowany przez media jako seksi:), a na ile kwestia modelu. Spróbuj poprzymierzać inne modele, i plunge i puch-up i balkoniki itd. Ale w prawidłowym rozmiarze raczej widać ze piersi są dwie. Możliwe tez ze jakaś firma Ci nie leży, tak jak mi np. nie leżą staniki Panache (mają dla mnie za szerokie U fiszbiny) Odpowiedz Link
maheda Re: 77/90 30.08.07, 11:44 A wygarniasz wszystko starannie spod pach do miseczek za każdym razem przy zakładaniu stanika? No i - jak mówi Świerszczowa - może być to kwestia przyzwyczajenia do wału przeciwpowodziowego przed twarzą. Ja się na początku też dziwnie czułam, mając piersi po bokach, ale teraz widzę, że to po prostu jest normalne i naturalne, i ładnie, naturalnie wygląda :) Jeśli chcesz natomiast mimo wszystko mieć piersi jakoś bliżej siebie, to spróbuj inaczej zbierających staników. Może którys plunge Freyi? Może jakiś Gossard? Przy swoim rozmiarze masz duuuużo możliwości :-)))) Odpowiedz Link
agastrusia Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 6 30.08.07, 09:30 W allegrowym wątku znalazłam takową oferte forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=65576584&a=68017720 To co mnie zastanawia w wystawionym staniku to obwód. Na metce 75 a w opisie 70 a to chyba daje różnice w miseczce. Czym sie sugerować przy zakupie? Odpowiedz Link
maheda Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 6 30.08.07, 11:24 Obwodem na metce. To jest Panache Daisy, który - z tego, co słyszałam, ale sprawdź jeszcze w wątku Panache'a - ma dość ścisły obwód, stąd osobie sprzedającej może się wydawać, że skoro w stanie nierozciągniętym obwód ma 66-70 cm, to niemożliwym jest, zeby to był rozmiar 75. Poczytaj w wątku producenta Odpowiedz Link
joanna_i_kropka 69/85 30.08.07, 09:50 zawsze nosiłam 70B, ale ostatnio juz sama nie wiem, może powinnam nosić A??:/ Odpowiedz Link
maheda Re: 69/85 - joanna_i_kropka 30.08.07, 11:26 Zdecydowanie nie A :) Skoro masz 69 cm pod biustem, a w stanikach 70B miseczka jest na Ciebie dobra, to wg mnie daleko lepiej powinny na Tobie leżeć staniki 65D. 70tki po rozciągnięciu wcale nie trzymają Ci biustu. Odpowiedz Link
anulkaoo 77/92 30.08.07, 11:13 Witam. Bardzo spodobalo mi sie to forum i przekonalo do zmian stanikowych bo chyba nie posiadam odpowiedniego stanika. Mam jeden o rozmiarze 85B i to kompletna klapa. Robia mi sie buly a obwod po mnie "lata". Zazwyczaj kupowalam staniki 80C. Obwod byl nadal luzny a miski "jakby za duze" - tzn odstawaly. Wogole nie czuje zadnego podtrzymania piersi. Poprostu sobie wisza. Dodam ze dwa lata temu rodzilam synka i raczej nie mam juz jedrnych wiec podtrzymanie ich wydaje mi sie bardzo wazne ale niestety u nas w sklepach zazwyczaj krzycza ze 80C i innego rozmiaru mi nie dadza bo przeciez one sie znaja :( Ostatnio kupilam stanik 75C obwod nie latal - byl na swoim miejscu (lecz stanik byl malo elastyczny i jak go zdejmowalam to zostawaly mi takie lekko czerwone pasy - odciskal sie) lecz w miare noszenia sie rozciagnal i bylo ok ale miska bylya za mala bo bius mi wychodzil gora. Zupelnie nie wiem jaki rozmiar kupic a przymierzam sie do kupna jakiego dobrego stanika. Myslalam nad kupnem 75D ale jak powiedzialam mamie to orzekla ze chyba oszalalam bo takiego wielkiego biustu to ja nie mam. Boje sie ze jak kupie stanik o obwodzie mniejszym niz 80 to porobia mi sie buly po stanikiem i ze z tyly na plecach bede miala "wbity stanik w skore" i bede wygladac jak w zamalym. Chodziaz jak wtedy kupilam te 75C to tak nie bylo ale wiecie jezeli komus przez cale dotychczasowe zycie mowiono ze ma 80C to czlowiek zaczyna w to wierzyc. takze pomozcie bo wy bardziej doswiadczone. Odpowiedz Link
maheda Re: 77/92 - anulkaoo 30.08.07, 11:36 Przede wszystkim nic nie mów swojej Mamie, ani w ogóle nikogo nie słuchaj. Nałóż sobie klapki na uszy i próbuj wszystkiego na własnym biuście. 75C był na Ciebie za mały nie ze względu na obwód, ale ze względu na zbyt małe miseczki. Pomyśl - jeśli miseczki są zbyt małe, to biust trzeba gdzieś zmieścić poza nimi, czyli pod obwodem. Obwód wtedy nie obejmuje wyłącznie żeber, ale też część piersi, co zresztą jest niedopuszczalne. Przy Twoich rozmiarach, powinnaś celować bardziej w 70tki, niż w 75tki, ale od czegoś musisz zacząć i się pewnie też przyzwyczaić do wężczych obwodów. Spróbuj kiedyś wejść do sklepu ze stanikami i przymierzyć 70tkę, ale bez zakładania miseczek na biust! Miseczki obróć na przykład w stronę brzucha. I sama określ, czy naprawdę ten obwód jest taki bardzo ciasny? Włóż między bajki stwierdzenia, że dobrze dobrany stanik nie ma prawa zostawić śladów na skórze - czy dobrze dobrane majtki i rajstopy nie zostawiają Ci żadnych śladów? A mają dużo mniej do podtrzymania, niż stanik. Mam pod biustem 81 cm i staniki 80tki tylko w niektórych firmach (niektóre modele Panache, Avocado) są na mnie dobre. W znakomitej większości dobre, albo nawet za luźne) są staniki o obwodzie 75. W stanikach 75 rzeczywiście lepsza byłaby wg tabel miseczka D, a w stanikach o rozmiarze 70 miseczka E lub F w polskiej numeracji. Zobacz, tak wygląda dziewczyna w staniku 75E/70F: stanikomania.blox.pl/2007/07/Biust-tygodnia-siodemka.html Czy ona naprawdę ma tak OLBRZYMI biust? Ma pod biustem 78 cm, więc tylko o jeden centymetr więcej, niż Ty, a w biuście o 4 cm więcej od Ciebie. Miseczki D/E są na dość niewielkie biusty, wbrew obiegowej opinii :) Odpowiedz Link
anulkaoo 77 (mierzone ciasno)/ 92 (mierzone luzno) 30.08.07, 11:36 Witam. Bardzo spodobalo mi sie to forum i przekonalo do zmian stanikowych bo chyba nie posiadam odpowiedniego stanika. Mam jeden o rozmiarze 85B i to kompletna klapa. Robia mi sie buly a obwod po mnie "lata". Zazwyczaj kupowalam staniki 80C. Obwod byl nadal luzny a miski "jakby za duze" - tzn odstawaly. Wogole nie czuje zadnego podtrzymania piersi. Poprostu sobie wisza. Dodam ze dwa lata temu rodzilam synka i raczej nie mam juz jedrnych wiec podtrzymanie ich wydaje mi sie bardzo wazne ale niestety u nas w sklepach zazwyczaj krzycza ze 80C i innego rozmiaru mi nie dadza bo przeciez one sie znaja :( Ostatnio kupilam stanik 75C obwod nie latal - byl na swoim miejscu (lecz stanik byl malo elastyczny i jak go zdejmowalam to zostawaly mi takie lekko czerwone pasy - odciskal sie) lecz w miare noszenia sie rozciagnal i bylo ok ale miska bylya za mala bo bius mi wychodzil gora. Zupelnie nie wiem jaki rozmiar kupic a przymierzam sie do kupna jakiego dobrego stanika. Myslalam nad kupnem 75D ale jak powiedzialam mamie to orzekla ze chyba oszalalam bo takiego wielkiego biustu to ja nie mam. Boje sie ze jak kupie stanik o obwodzie mniejszym niz 80 to porobia mi sie buly po stanikiem i ze z tyly na plecach bede miala "wbity stanik w skore" i bede wygladac jak w zamalym. Chodziaz jak wtedy kupilam te 75C to tak nie bylo ale wiecie jezeli komus przez cale dotychczasowe zycie mowiono ze ma 80C to czlowiek zaczyna w to wierzyc. takze pomozcie bo wy bardziej doswiadczone. Odpowiedz Link
aguti15 Re: 77 (mierzone ciasno)/ 92 (mierzone luzno) 30.08.07, 17:04 Witam serdecznie, bardzo proszę o poradę dla mojego wkurzonego biustu - wkurzonego bo ewidentnie chodzę w złym rozmiarze stanika, a nie mam sensownego pomysłu jaki mógłby być ten właściwy, trafiłam wczoraj na to forum i jestem naprawdę pod wielkim wrażeniem fachowości zadomowionych tu forumek :) tak więc moje wymiary to: 82 (ciasno) pod biustem 101 w biuście Jeśli możecie mi doradzić to bardzo proszę, tym bardziej że za dwa tygodnie jadę na urlop do Anglii i będę miała tam okazję pobuszować trochę po sklepach :) Odpowiedz Link
aguti15 82/101 30.08.07, 17:06 Witam serdecznie, bardzo proszę o poradę dla mojego wkurzonego biustu - wkurzonego bo ewidentnie chodzę w złym rozmiarze stanika, a nie mam sensownego pomysłu jaki mógłby być ten właściwy, trafiłam wczoraj na to forum i jestem naprawdę pod wielkim wrażeniem fachowości zadomowionych tu forumek :) tak więc moje wymiary to: 82 (ciasno) pod biustem 101 w biuście Jeśli możecie mi doradzić to bardzo proszę, tym bardziej że za dwa tygodnie jadę na urlop do Anglii i będę miała tam okazję pobuszować trochę po sklepach :) Odpowiedz Link
maheda Re: 82/101 - aguti15 30.08.07, 17:28 :) Ale się masz fajnie! :) Pobuszuj po Bravissimo. I celuj raczej w 75tki, bo 80tki będą na Ciebie za luźne (chyba, że w stanikach sportowych albo wyjątkowym ściśliwcu), a w najluźniejszych modelach może nawet 70tki. Wg tabel powinnaś celować w brytyjskie 75F (34F), ewentualnie 80DD (36DD), ewentualnie 70G (32G). Może się jednak okazać, że lepiej na Tobie leżą staniczki z miskami o numer mniejsze, czyli odpowiednio 34E lub 36D lub 32FF. Albo jeszcze o numer ;) To już będziesz musiała przepraktykować sama, przymierzając staniki. Swoją drogą - 75F możesz spróbować przymierzyć nawet w Polsce, w salonach Triumpha - zawsze będziesz wiedziała, w co celować w UK ;) Chociaż Triumph ma miseczki chyba odrobinę mniejsze od brytyjskich? ... ale nie jestem tego wcale taka pewna. Odpowiedz Link
aguti15 Re: 82/101 - aguti15 30.08.07, 17:54 Dziękuję bardzo za odpowiedź :) no właśnie,w obowodzie kupowałam do tej pory 80 C-D, zwykle triumpha i jednak to nie to, zdedcydowanie za luźne w obwodzie,a miseczki D potrafią trochę odstawać, szczególnie jak tył podjeżdża do góry,z kolei 75D jest zawsze dużo za małe a E nie ma, a jak już jest to strasznie szerokie z tyłu (3 haftki) i z grubymi ramiączkami których nie znoszę! tym bardziej że mój biust nie jest specjalnie duzy ani cięzki, a do tego jestem niska i mam raczej "krótki" tułów i od razu mam wrażenie że te większe staniki strasznie mnie zabudowują :( poza tym bardzo lubię dekolty, nawet głębsze, i nie mogę nosić staników zbyt zabudowanych :( myślę że za twoją radą spóbuję zacząć od 34E (myślę że mój biust naprawdę nie jest zbyt duży) może mogłabyś poradzić mi czy jest jakiś model, taki mało zabudowany między piersiami, który by je ładnie zbierał i podnosił ( niestety piersi ostatnio trochę mi opadły - za mało sportu niestety) Odpowiedz Link
swierszczowa1 Re: 82/101 - aguti15 30.08.07, 18:43 Ty się nie bój literek. Ja nosze G a mam ledwo 89-90 w biuście przy 1,7 wzrostu i 60kg. To jest mały biust. duże biusty to np. 80J, to jest biust spory i baaardzo w Polsce popularny (gdyby kobiety chodziły dobrze ostanikowane)). W Twoim rozmiarze (jakikolwiek Ci wyjdzie niech będzie że zaczniesz od E, ale wątpię żebyś na nim pozostała) jest strasznie duży wybór. Możesz poczytać w watkach producentów o których są najlepsze opinie, ale skoro będziesz na miejscu to po prostu zarezerwuj sobie duuuuużo czasu na mierzenie:) W twoim rozmiarze to występują chyba wszystkie modele biusciastych firm:). I lektóra dla Ciebie na temat literek: stanikomania.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?361780 Odpowiedz Link
aguti15 Re: 82/101 - aguti15 30.08.07, 19:08 :))) bać to się nie boję, pewnie macie rację, muszę trochę popróbować z odmiennym rozmiarem niż nieszczęsne 80D :) niestety czasu na same zakupy nie będzie za dużo, bo to zwiedzanie ma być przede wszystkim, dlatego chciałam sobie już przed wyjazdem określić potencjalne rozmiary i fasony - firmy :) dziękuję serdecznie za wszystkie rady Odpowiedz Link
wiedzma30 90/100 30.08.07, 20:00 Witam! Dzisiaj Was wytropilam :) Napewno nie naleze do biusciastych... Ale moze pomozecie mi z wyborem odpowiedniego rozmiaru biustonosza? Kupuje 80B, choc czasami podjezdza mi z tylu pod szyje i zazwyczaj jest za szeroki rozstaw miseczek - wtedy zszywam troszke z przodu... Nie raz dobry jest rozmiar 75B, ale czasami sie wpija... Pozdrawiam! Odpowiedz Link
kasica_k Re: 90/100 30.08.07, 21:15 A na pewno masz 90 pod biustem? Na wydechu i ze ściskiem? Mam na myśli naprawdę wydech i ścisk, bez sentymentów :) Odpowiedz Link
kasica_k Re: 90/100, a tak naprawdę 86/100 30.08.07, 21:47 Wcale nie taka mała :) Zapomnij o obwodach 80, zwłaszcza jeśli jeżdżą. Przerzuć się całkowicie na 75, ale powiększ miseczkę - B wedle wszelkiego prawdopodobieństwa jest na Ciebie za małe. "Tabelkowo" wychodzi E, ale ponieważ masz, jak sądzę, pewną warstwę tłuszczyku na plecach, plecy "zabierają" Ci trochę obwodu w biuście. Spróbuj na początek zmierzyć np. D i zorientuj sie, jak leży. Pamiętaj o zgarnięciu do miseczek wszystkiego z okolic pach i o wyprostowaniu się. Biust ma się zmieścić w całości w miseczkach, nie pod pachami, nad miseczkami, pod obwodem itd. Zerknij do FAQ, zwłaszcza do postów o tym, jak poznać czy stanik dobrze leży, jak mierzyć stanik i o oszukiwaniu się :) Odpowiedz Link
wiedzma30 Re: 90/100, a tak naprawdę 86/100 30.08.07, 22:00 Dzieki za rady :) Juz probowalam D - odstaje... czasem B tez odstaje... Mam szerokie ramiona i kazdy centymetr cialka w gore i w dol to jednak - w/g mnie dosc duza - roznica w centymetrach... Pod biustem wychodzi 86, a juz nad 96cm. Odpowiedz Link
maheda Re: 90/100, a tak naprawdę 86/100 30.08.07, 22:14 Ale bo też za każdym razem trzeba wyciągnąć sobie wszystko spod pach i zagarnąć starannie do miseczek. Spróbuj :) Odpowiedz Link
wiedzma30 Re: 90/100, a tak naprawdę 86/100 30.08.07, 22:20 Ale nie mam nic pod pachami :) mam "waski rozstaw biustowy" ;))) (musze zszywac biustonosze na srodku...). Odpowiedz Link
wiedzma30 Re: 90/100, a tak naprawdę 86/100 30.08.07, 22:24 Moze to dlatego, ze mam "atletyczna" budowe (jakbym pol zycia plywala wyczynowo ;) a ja nawet nie przeplynelabym metra, bo nie umiem ;) i do tego tzw. "zbite" cialo/miesko ;) Odpowiedz Link
swierszczowa1 Re: 90/100, a tak naprawdę 86/100 30.08.07, 22:27 piękna klepsydra chiałąś napisac:) Poprostu bardzo waska talia jak Scarlet O'Hara ;) Odpowiedz Link
swierszczowa1 Re: 90/100, a tak naprawdę 86/100 30.08.07, 22:23 Ale 75B odstaje? Bo ono jest sporo, sporo mneijsze od 80B. Mniej wiecej takie miski jak 80B ma właśnie 75D. I zgarniałaś zawsze wszystko spod pach? I układałaś starannie w staniku? Odpowiedz Link
swierszczowa1 Re: 90/100, a tak naprawdę 86/100 30.08.07, 22:26 Przy za małej misce wbija się gumka. Oczywiscie jest możliwe ze gumka się wbija bo stanik jest scisliwiec i wtedy powinnsc siegnąć po wiekszy obwód i mniejsza miseczkę, ale zawszsze mierz obwód najpierw bez zakąłdania misek, np. miskami do tyłu. Powinin sie trzymać sam na zebrach, nie spadac, na najluzneijszech haftce i powinno byc raczej dosć ciasno, ale powinnas oddychać swobodnie. Jak obwód mierzony bez misek jest dobry to wtedy próbuj z róznymi miskami. Odpowiedz Link
wiedzma30 Re: 90/100, a tak naprawdę 86/100 30.08.07, 22:37 Dzieki za zrozumienie :) A ja zawsze zapinam na oststnia haftke - czyli na te najciasniejsza... Nastepnym razem sprobuje na najluzniejsza i miseczkami do tylu. Moze uda mi sie znalezc cos, co bedzie pasowalo idealnie :))) Odpowiedz Link
swierszczowa1 Re: 90/100, a tak naprawdę 86/100 30.08.07, 22:43 najpierw musi być na najluzneijsza. Wynika to z tego że w wyniku użytkowania materiał się rozciąga. Jak na początku będziesz zapinać się na najciaśniejsza to co zrobisz za 2 miesiące jak się rozciągnie. Ja jak musze się na środkową przerzucić to już zaczynam się bać dalszego rozciągania. A o najciaśniejszej nie mówię. Jakbym dała rady zapiać się na nią w którymś staniku to wiedziałabym ze już długo mi nie posłuży. Jesze troszkę się rozciagnie i bedzie musiał powędrowac do kosza:/ Odpowiedz Link
wiedzma30 Re: 90/100, a tak naprawdę 86/100 30.08.07, 22:45 A ja te 80-tki zapinam na najciasniejsza i ciagle musze poprawiac bo podjezdzaja... Odpowiedz Link
wiedzma30 Re: 90/100, a tak naprawdę 86/100 30.08.07, 22:47 Hmmm... Wlasnie zrobilam "szybki przeglad inwentarza" z zapinaniem z przodu i wyszlo ze zostaje za duzo jakies 10 cm - tzn. sa za duze w obwodzie... Odciac? ;)))) Bo jeszcze dzis polece do sklepu mierzyc ;) Odpowiedz Link
swierszczowa1 Re: 90/100, a tak naprawdę 86/100 30.08.07, 22:58 tu wątek o przerabianiu biustonoszy biustonoszy: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=58383982&v=2&s=0 Odpowiedz Link
swierszczowa1 Re: 90/100, a tak naprawdę 86/100 30.08.07, 23:05 i jesze jeden watek o zwęzaniu forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=66134035&a=66134035 Odpowiedz Link
wiedzma30 Re: 90/100, a tak naprawdę 86/100 30.08.07, 22:27 80B czasami odstaje - zalezy od firmy. 75B jest dobre w rozmiarze miseczek, ale czasami demerwuje mnie to, ze jest ciasnawe w obwodzie. Ja naprawde nie mam nic pod pachami... Odpowiedz Link
swierszczowa1 Re: 90/100, a tak naprawdę 86/100 30.08.07, 22:35 to spróbuj jednak przymierzyć to 75 z większa miską. Bo czasem nic z niej nigdzie nie wystaje bo jest np. wystarczjąco zabudowana żeby biust nie miał którędy wyleźć, ale naprawdę biust ma mało miejsca i ciągnie za miski stanik do przodu, wtedy gumka się wbija w plecy. Oczywiście tak nie musi być w Twoim wypadku ale przymierz. Bo jak 75B ma dobre miski to 80A które jest większe w miskach niż 75B powinno odstawać a co dopiero 80B, w tym powinnaś się topić.. Jak 80A byłoby dobre to miskowo odpowiadałoby mu 75C. A 80B (które mówisz jest duże) miskowo odpowiada 75D. Odpowiedz Link
wiedzma30 Re: 90/100, a tak naprawdę 86/100 30.08.07, 22:44 No bo wlasnie w 80B to moj biust jest jakis taki oklapniety. Przy najblizszych zakupach wezme kilka rozmiarow jednego fasonu i sprobuje co z tego mi wyjdzie. Jeszcze raz dzieki! Odpowiedz Link
wiedzma30 Re: 90/100 30.08.07, 22:21 Zapomnialam dodac, ze wpija sie gumka na plecach :) Odpowiedz Link
maheda 69/86 - a-gnes (przeklejone z innego wątku) 31.08.07, 11:24 moje wymiaru to: pod biustem 69cm, bez biustonosza 86cm, z biustonoszem 90cm Odpowiedz Link
maheda Re: 69/86 - a-gnes 31.08.07, 11:29 Przy takich wymiarach na pewno nie powinnaś nosić staników ani 75tek, ani 70tek. Powinnaś nosić staniki o rozmiarze pod biustem 65 albo nawet z bardziej rozciągliwych 60tki. Jeśli mieszkasz w Poznaniu, Warszawie albo Krakowie, będziesz miała trochę łatwiej, bo w tych miastach są sklepy stacjonarne, w których można kupić 65tki, w pozostałych miastach chyba jest z tym strasznie ciężko. Pozostaje jeszcze internet. A teraz do rzeczy. W stanikach o obwodzie pod biustem 65 powinnaś celować w miseczkę 65DD (ewentualnie w poznańsko-warszawskim Avocado w 65E). Natomiast w stanikach o obwodzie pod biustem 60 powinnaś celować w rozmiar 60F. Jeśli masz daleko do tych miast, to zawsze zostaje internet... Wyjątkiem są te staniki sportowe, o których mówiłam - możliwe, że w sportowym mogłabyś nosić 70tkę, bo sportowe są zazwyczaj bardzo, bardzo ścisłe. I wtedy celuj w rozmiar 70C, ewentualnie w niektórych firmach 70D, bo one mają nieraz dość małe miseczki - musiałabyś przymierzyć i stwierdzić "nabiustnie", czy dany stanik porządnie trzyma Ci biust. Odpowiedz Link
victoria_black 80/104 31.08.07, 12:15 Witam!Moje wymiary to 80/104. W każdym staniku który kupuje jest cos nie tak...zawsze cos mi nie pasuje i nie czuje się swobodnie... Jakis czas temu kupiłam stanik Inferno 3606M www.bellissima.com.pl/strona.php?site=wyswietlanie_szczegol&id_inne=709&kategoria=ad rozmiar 75E... Stanik ładnie leży, jest dopasowny pod biustem tak jak lubie, zapiecie jest na odpowiedniej lini i nie przesuwa sie. Piersi ładnie wyglądają, nie tworza sie zadne buleczki, ale gdy tylko się schyle,ide szybszym krokiem lub chce przebiec moje piersi wypływają z niego... Odpowiedz Link
maheda Re: 80/104 - victoria_black 31.08.07, 12:19 To wszystko są objawy zbyt małych miseczek. Jak Ci się biust układa w miękkich stanikach w rozmiarze 75E? Czy piersi Ci się w tym staniku stykają ze sobą? Jeśli tak - czy mocno? Odpowiedz Link
victoria_black Re: 80/104 31.08.07, 12:26 Jaka pomyłka!Stanik inferno był w rozmiarze 75 FF (nie wiem czemu napisałam 75E chyba dlatego,że taki bym chciala miec:-)). Natomiast wcześniej kupiłam strój kapielowy Plain Bikini Top - SW0007 rozmiar 75G i miski są o wiele za duże. Odpowiedz Link
patja12 71/91 ponownie-małe pytanko 31.08.07, 12:41 Niedawno miałam możliwość przymierzenia kilku staników w Avocado :) Wzięłam 65F na początek, zgodnie z Waszymi radami. Jednak w obwodzie 65 mogę się zapiąć na ostatnią haftkę i trochę odciągnąć. Czyżbym była jednak "sześćdziesiątką"? Odpowiedz Link
maheda Re: 71/91 ponownie-małe pytanko 31.08.07, 14:28 Na to wygląda. Pamiętaj jednak, że w różnych firmach, modelach, a nawet kolorach - staniki mają różną ściśliwość, więc to naprawdę BARDZO zależy od konkretnego, mierzonego modelu. Odpowiedz Link
patja12 Re: 71/91 ponownie-małe pytanko 31.08.07, 14:34 Jasne, wiem :) Dzięki za odpowiedź :) Odpowiedz Link
kasiamat00 Re: 71/91 ponownie-małe pytanko 31.08.07, 14:53 To ja się jeszcze wypowiem w sprawie obwodu. Normalnie noszę 65, w Avocado mierzyłam dokładnie wszystkie białe lub prawie białe staniki jakie mieli w obwodzie 65 i zdecydowana większość była na mnie luźna ew. tolerowalna. Ciasny lub normalny nie była żaden. Tak, że to też trochę specyfika Avocado, w innych firmach radziłabym nie szarżować z 60tkami. Odpowiedz Link
nieadekwatna 78/100 jeszcze raz: Freya Arabella - help! 31.08.07, 12:47 Prosiłam Was już wcześniej o pomoc (przypomnę treść posta) > Bardzo proszę o "diagnozę" :) Od paru dni podczytuję forum i zastanawiam się, > czy rzeczywiście dobrze dobieram biustonosze: obawiam się, że nie :( > Najczęstszym moim błędem jest wybór za małej miseczki i "wylewanie się" piersi > górą lub dołem. No i pewnie za duży obwód. > > Biustonosze kupowałam zawsze w rozmiarze 80D i 75E. Od razu dodam, że w moim > przypadku dobry stanik to wielki sukces, biust mam w stanie opłakanym, więc > stanik musi go zarówno podnosić i kształtować. > Z aktualnie posiadanych najlepiej leży na mnie stara, nieodżałowana Sorella R > Triumpha 75E, niestety ma już swoje lata. Fiszbiny przylegają do ciała, > ramiączka się nie odciskają, cała pierś mieści się w miseczce, a w końcu ładnie > prezentuje się pod ubraniem. Wprawdzie odnosząc ją do Waszych kryteriów stanika > idealnego zapięcie minimalnie podjeżdża na plecach (ok. 3 cm), ale obawiam się, > że to dlatego, że z wiekiem się rozciągnął. Dlatego szukam godnego następcy, > myślę o polecanym przez Was Panache albo Frei, tylko nie chcę zacząć od wpadki > z > niewłaściwym rozmiarem. Poradziłyście mi 70FF/G albo 75 F/G w przypadku wąskich obwodów. No i wybrałam się na zakupy. Na pierwszy ogień poszła Arabella Freya, niestety zamiast 70 (32) FF wzięłam 70 (32) F (chyba się przestraszyłam tej dużej miski). Sukces też odniosłam połowiczny: bo rzeczywiście dobrze trafiłam z modelem: bardzo ładnie podnosi i modeluje biust, świetnie też prezentuje się pod bluzką. Ale niestety problemy są dwa. Po pierwsze: jednak za mała miska (przy ściągnięciu ramiączek pierś nieładnie "wylewa się" z miseczki. Więc chyba powinnam wziąć FF. Ale z drugiej strony wydaje mi się, że obwód, nawet zapięty na najściślejszą haftkę, nie jest wystarczająco ciasny: więc może powinnam wziąć 65 (30) GG? Sama już nie wiem, proszę, poradźcie mi co robić! Odpowiedz Link
maheda Re: 78/100 jeszcze raz: Freya Arabella - help! 31.08.07, 14:27 Z Arabelką jest o tyle problem, że w miseczkach do G włącznie jest szyta w wersji plunge, a od miseczek GG w górę jest szyta w wersji balkonikowej. No i ta wersja balkonikowa jest uszyta zupełnie inaczej od plunge - ma dużo bardziej rozciągliwy obwód, a miseczki różnie się układają na różnych biustach. Jeśli więc Arabelka plunge 70F ma na Ciebie za małe miseczki i za luźny obwód, to dobrze kombinujesz, żeby wziąż 65GG - z tym, że najprawdopodobniej okaże się, że 65GG jest jeszcze odrobinkę luźniejsza w obwodzie, niż 70F i że powinnaś celować w balkonową wersję Arabelki w 60HH. Ciężko będzie komukolwiek coś Ci doradzić, musiałabyś mierzyć na własnym biuście i sprawdzać, jak te staniki się układają. Odpowiedz Link
nieadekwatna Re: 78/100 jeszcze raz: Freya Arabella - help! 31.08.07, 18:32 Dzięki że mnie uprzedziłaś! W takim układzie na pewno nie będę brać jej w ciemno. A po cichu liczę na to, że jak jeszcze trochę schudnę (przede mną jakieś 9 kg) to zmieszczę się w 65G plunge :) Odpowiedz Link
crazy_puella 70/90-88 31.08.07, 15:18 Witajcie! Ostatnio dużo schudłam, jednak do tej pory noszę rozmiar 75C, miseczki leza idealnie, biust mi nie zmalał, natomiast czuję, że w obwodzie jest zbyt luźno. Dlatego też zmierzyłam się i na wydechu mam 70 pod biustem, a w biuście 90 bez stanika, bez ściskania. Porównałam sobie rozmiary w tabelce i wyszło mi, że powinnam teraz mierzyć 70D. Czy rzeczywiście? Odpowiedz Link
maheda Re: 70/90 - crazy_puella 31.08.07, 15:40 Wg mnie powinnaś raczej celować w 65tki, a konkretnie w 65E, albo w 65F. Odpowiedz Link
anna-pia WĄTEK ZAKOŃCZONY, nowy jest... 31.08.07, 21:53 tutaj forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=68334284 Odpowiedz Link
yola.d Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 6 01.09.07, 12:56 No to ja tez sie dolacze : pod biustem 77 cm , w biuscie 102 cm Odpowiedz Link
stardust_83 69/88 21.10.07, 15:46 Witam,to jest moj pierwszy post na tym forum:)Mam duzy problem z doborem rozmiaru.Nosze rozmiar 75/C,jednak miseczka jest za mala a obwod za duzy i co chwila musze sie poprawiac.Po dokladnym zmierzeniu wyszlo mi 69-70 w obwodzie i 88 w biuscie.Ekspedientki w sklepach zawsze mi mowily ze obwod ma byc troche wiekszy od prawdziwego...stad te 75.Chce sie dowiedziec jaki mam rozmiar naprawde bo wszystkie staniki ktore mam sa niedobre:/ Odpowiedz Link
smaczek.2 Re: 71/89 29.11.07, 22:19 Witam. Czy mogłybyście mi poradzić jaki stanik powinnam nosić??Moje wymiary to 71 pod biustem(mierzone ściśle) i 88-89, luźno w biuście. Jak do tej pory nosiłam staniki w rozmiarze 70 B(kiedyś nawet 75 A)i to zazwyczaj push-upy, bądź usztywniane, bo moje piersi nie są niestety równej wielkości:/ , ale po dotarciu do takich stron jak m.in ta zaczynam się zastanawiać czy aby na pewno to jest odpowiedni dla mnie rozmiar?? Oczywiście obwody w tych stanikach są na mnie za duże, bo nawet przy najmniejszym ruchu muszę stanik poprawiać, bo podjeżdża mi w górę:/ Dodatkowo przy pachach tworzą mi się takie nieestetyczne jakby bułki. Proszę doradźcie mi coś Odpowiedz Link
kasica_k Re: 71/89 TEN WĄTEK JEST ZAMKNIĘTY 29.11.07, 23:13 doradzam wpisanie się do wątku nr 9: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=71388581 Odpowiedz Link
kirysek777 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 6 15.12.07, 12:23 mam pod 65na wydechu a na 77. jaki mam rozmiar? i czy mogę nosić stanik z usztywniaczem. a jeśli tak, to gdzie najlepiej kupić? Odpowiedz Link
jaagna Re: 65/77 - wątek nieaktywny. Jest juz nowy - 10 15.12.07, 12:53 kirysku, ten wątek jest już nieaktywny. Teraz pytamy się w tym wątku: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=73286262 Odpowiedz Link