Dodaj do ulubionych

Jesteś za Autonomią??

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.08, 15:24
to chodz z nami....

www.youtube.com/watch?v=P49cwU4g8qM
Obserwuj wątek
    • Gość: Kompas Re: Jesteś za Autonomią?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.08, 15:48
      A z kim mam iść i dokąd Wy idziecie, bo nie pisze.
      • Gość: atom Re: Jesteś za Autonomią?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.08, 16:03
        Znowu się zaczyna jałowa dyskusja o autonomii,która nikomu do niczego
        nie jest potrzebna.
    • Gość: zyzio Re: Jesteś za Autonomią?? IP: *.stk.vectranet.pl 07.07.08, 02:00
      autonomia? w dzisiejszych warunkach ekonomicznych na sląsku? to
      jakiś idiotyzm. Kulurowo również leżymy
      viva krupnioki hehe
      • Gość: Michał Re: Jesteś za Autonomią?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.08, 09:07
        Gość portalu: zyzio napisał(a):

> autonomia? w dzisiejszych warunkach ekonomicznych na sląsku? to
        > jakiś idiotyzm. Kulurowo również leżymy
        > viva krupnioki hehe

Woj. ślaskie jest drugim (po stołecznym )które najwięcej wpłaca do
        budżetu państwa, więc przypuszczam że jesteś warszawską propagandą.
      • Gość: normalny Re: Jesteś za Autonomią?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.08, 08:39
        Widać że jesteś gorolem,bo takie kretynstwa na temat ślazaków moze pisać tylko
        gorol,który boi się ucywilizowania.A tak na marginesie to historyczne wzmianki o
        śląsku pochodzą już sto lat wcześniej aniżeli o polsce,o której wtedy jeszcze
        nikt nie wspominał,bo jej nie było i śląsk przyjął również chrzest znacznie
        wcześniej,więc kto do kogo ???.Wrzawa goroli i polaków nie zagłuszy prawdy
        historycznej o tych ziemiach.Jeśli jesteś niedouczony lub znasz wersję polska o
        śląsku,to polecam zapoznac sie z czeskimi i morawskimi dokumentami historycznymi.
        • Gość: ziuk Re: Jesteś za Autonomią?? IP: *.crowley.pl 17.07.08, 11:41
          Juz kiedyś pisałem że TG nie leżą w górach tylko na wyżynie śląskiej
          a może Ci się pomyliło z goralami z Tarnowa ???
          Tarnowskie Góry i Tarnów to całkiem inne miasta i są położone w
          całkiem innym rejonie polski oraz to że mieszkaja zarówno tu i tam
          wspaniali ludzie po co wyróżniac czy ktoś jest goralem czy nie JPII
          bardzo lubił gorali.
          • Gość: dadus27 Re: Jesteś za Autonomią?? IP: *.adsl.inetia.pl 17.07.08, 18:03
            Ziuk ty też chyba jesteś gorol, bo nie wiesz o co chodzi. Gorol i góral to dwa rózne pojęcia. Gorola czasem (zwłaszcza na opolszczyźnie) nazywa się hadziajem. Gorol to po prostu nie Ślązak. Góral natomiast to mieszkaniec gór. Teraz podział na goroli i hanysów zanikł, lecz jak byłem dzieckiem to nieraz były chaje goroli z hanysami.
            • Gość: ziuk Re: Jesteś za Autonomią?? IP: *.crowley.pl 22.07.08, 08:23
              Kolego dadus 27 jak mozesz pisac takie dyrdymały podział na gorali i hanysów zanikł ??? Hanys to okreslenie niemieckiego a własciwie pruskiego ślazaka i to oni własnie na pozostałych ślazaków polskich czy czeskich tak mówili i od dawien dawna wzajemnie sie zwalczali co w powstaniach śląskich hanys z hanysem walczył ???
    • Gość: ziuk Re: Jesteś za Autonomią?? IP: *.crowley.pl 07.07.08, 09:09
      Przecież mamy autonomiczny parlament i rząd, prowadzą działalność na
      całym terytorium kraju, w zakresie wyznaczonym przez konstytucję.
      • Gość: sąsiad Re: Jesteś za Autonomią?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.08, 19:41
        Ja tam żadnej autonomii śląska do szczęścia nie potrzebuję.
        • Gość: konkret Re: Jesteś za Autonomią?? IP: *.adsl.inetia.pl 08.07.08, 08:49

A ja tak !!
          • Gość: guajazyl Re: Jesteś za Autonomią?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.08, 12:43
            Ja też się obejdę bez autonomicznych mrzonek.
            • Gość: Michał Re: Jesteś za Autonomią?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.08, 12:02
              To przytakujcie dalej tym warszawskim złodziejom..
              Przecież wiadomo jak Warszawa dzieli pieniędzmi!
          • Gość: ziuk Re: Jesteś za Autonomią?? IP: *.crowley.pl 14.07.08, 14:27
            to jedz do zagłębia rury
    • Gość: gersimi Re: Jesteś za Autonomią?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.08, 11:05
      Wypowiedzi niektórych świadczą o tym, jak mało o własnym województwie wiedzą...

Śląsk jest na dzień dzisiejszy najlepiej prosperującym województwem. Ma
      najmniejszą stopę bezrobocia. Najszybciej rozwijającą się Infrastrukturę.
      Najlepsze, zarówno blisko- jak i dalekosiężne plany. Najbardziej rozbudowany
      system komunikacji pasażerskiej. Niemalże idealnie działające służbę zdrowia,
      straż pożarną i policję. Tutaj odbywa się najwięcej imprez (mamy spodek, stadion
      śląski...)...

Mogłabym wiele tak wymieniać, ale po co?

Autonomia jest dla Śląska o tyle dobrym rozwiązaniem, że na dzień dzisiejszy
      jesteśmy "okradani" i ignorowani (nie wiedząc czemu) przez Centrum. A gdyby dziś
      Śląsk stał się odrębną (a przynajmniej częściowo odrębną) jednostką, to zasoby
      węgla starczyłyby na to, by nadrobić całe lata zależności od Polski i w 70 lat
      znaleźć się na liście 100 najbogatszych państw świata. A potem to już samo by
      się potoczyło...
      • Gość: Kompas Re: Jesteś za Autonomią?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.08, 14:29
        A Ty to tak o autonomii sobie piszesz, czy tylko o secesji?
      • Gość: dadus27 Re: Jesteś za Autonomią?? IP: *.adsl.inetia.pl 14.07.08, 19:10
        100 najbogatszych państw świata na około 200 istniejących i to za 70 lat. To ja pasuję. A czy wiesz, że Polska jest wśród 20% najbogatszych krajów świata już w tej chwili? Pewnie nie. Prawda jest taka, że Polacy nie potrafią rządzić. Weźmy sobie taką ulicę Szymanowskiego w Rybnej. Robią tam nowa drogę. No ale krawężników już nowych nie dają. Podejdzie trochę wody, zamarznie i asfalt popęka. Druga sprawa, za pare lat pewnie rozkopia tę drogę, bo będą robić kanalizację-takie są wymagania Unii Europejskiej. Krótko mówiąc wyrzucamy pieniadze w błoto i dlatego ciężko nam pojąć jak to mozliwe, że jesteśmy wśród 20% najbogatszych społeczeństw świata.
        Jeśli my Ślązacy będziemy umieć lepiej rządzić to jestem za autonomią. W przeciwnym wypadku nie widzę sensu odłanczać sie od reszty kraju.
        • easy1983 Re: Jesteś za Autonomią?? 20.07.08, 17:09
          Ja wam to wszystko wytłumaczę bo to bardzo prosta sprawa :D dwa najbogatsze
          miasta w polsce to katowice i warszawa. dlaczego??? Otóż nie od dziś wiadomo że
          do warszawy spływają wszystkie nasze podatki, to właśnie tam siedzą ci
          "najbiedniejsi" co to cały majątek państwa trzymają na prywatnych kontach.
          Warszawa to zupełnie inne państwo oddzielone od całości polski a my wszyscy
          musimy wykładać na ich utrzymanie. A co do katowic to prawda jest taka że nikt
          inny nie potrafi zarabiać tak dobrze kasy jak facet. Kobiety sie z tym pewnie
          nie zgodzą bo przecież 1 na 1000 dobrze zarabia, ale to nie zmienia faktu że do
          faceta wam wiele brakuje. I żaden feminizm ani walka o równouprawnienie tu nie
          pomoże. W tym miejscu bardzo słusznie powinno pojawić się zdanie że ludzi
          dzielimy na ludzi i kobiety :D a tak się składa że śląsk – zwłaszcza katowice –
          to najbardziej ubogi w kobiety rejon polski. Tu na śląsku jedna babeczka
          przypada na 3-4 facetów. Panowie nie mają co robić z wolnym czasem to
          przynajmniej inwestują w siebie. A w tym czasie babeczki w pozostałej części
          polski siedzą na tyłku i czekają na tego swojego księcia. Ja jak najbardziej
          opowiadam się za autonomią. Nie dlatego że tak bardzo czuje się ślązakiem… ale
          dlatego że czuje się OKRADANY przez „biednych” w warszawie. I to nie tylko śląsk
          ale cała polska płaci podatki. Jednak śląsk jako bogaty rejon płaci tych
          podatków najwięcej. Mam taką propozycje żeby waszwiacy sami zaciągnęli rękawy i
          wzięli się za uczciwą prace. Myślę że gdyby śląsk się oddzielił to przy mądrym
          dysponowaniu kasą mielibyśmy tu w bardzo krótki okresie czasu raj na ziemi – a
          tak pewnie by było bo u nas przecież przewaga facetów hehehehe
          • Gość: dlm Re: Jesteś za Autonomią?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.08, 05:44
            Mówisz przy mądrym dysponowaniu kasą- ale sądząc z twojej wypowiedzi to
            mądrością nie grzeszysz jak i wielu facetów,którzy myślą tylko pewną częścią
            ciała.Dlatego mamy tak cudowne pomysły w rządach i w wielu innych sprawach.
            • easy1983 Re: Jesteś za Autonomią?? 23.07.08, 07:46
              Gość portalu: dlm napisał(a):

> Mówisz przy mądrym dysponowaniu kasą- ale sądząc z twojej
              wypowiedzi to
              > mądrością nie grzeszysz jak i wielu facetów,którzy myślą tylko
              pewną częścią
              > ciała.Dlatego mamy tak cudowne pomysły w rządach i w wielu innych
              sprawach.

A jaki jest powód twierdzenia że "mądrością nie grzeszę"?? Napisałem
              coś niezgodnego z prawdą?? Daje o zakład że jesteś kobietą i bodło
              Cie to co napisałem, ale nie zmienia to faktu że mam racje :)
              Co do warszawiaków to już napisałem że to jest inny świat, odłączony
              od reszty polski. Oni tam żyją swoim życiem :) I wbrew pozorom oni
              tam (a przynajmniej ich męska część) dysponuje pieniędzmi w
              BAAAARDZO mądry i przemyślany sposób. Akurat oni mają w tej branży
              mistrzostwo - jak to sie mówi: dobry gospodarz potrafi zadbać o
              siebie... Chociaż Ty jako kobieta pewnie tego nie zrozumiesz :)
    • Gość: Banita Re: Jesteś za Autonomią?? IP: *.ticom.pl 25.07.08, 19:54
      Byłem i jestem za autonomią Śląska.Niech w końcu Śląsk będzie dla
      Ślązaków.KRESOWIACY domagają się odszkodowań ZA CO?? A KTO NAM ŚLĄZAKOM wyrówna
      krzywdy Piłsdzkiego,Polski Ludowej,tzw.Polski???????? międzywojennej?Bądzmy w
      koncu gospodarzami we własnym kraju.ALE KTO na Was polaczki bedzie pracował?
      • oryginal23 Re: Jesteś za Autonomią?? 25.07.08, 20:31
        Tak jest!
        Żądajmy autonomii,eksterytorialnej drogi do Rzymu,pól naftowych
        w Kuwejcie i prawa połowu wielorybów.
        Tylko to będzie satysfakcjonujące!
        23.
        • Gość: gorol My Slonzoki chcyma dostympu do morza!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.08, 19:49
          mom recht?
          • Gość: dadus27 Re: My Slonzoki chcyma dostympu do morza!!!!!!!!! IP: *.adsl.inetia.pl 26.07.08, 21:25
            Kein recht. Jak masz pisać bzdury, to lepiej wogóle nie pisz........
            • Gość: jano Re: My Slonzoki chcyma dostympu do morza!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.08, 22:05
              Bzdurne gadki o czyś nierealnym!
    • Gość: ewik Re: Jesteś za Autonomią?? IP: *.pl 30.07.08, 14:03
      chyba nie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka