Gość: silus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.08, 15:24 to chodz z nami.... www.youtube.com/watch?v=P49cwU4g8qM Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Kompas Re: Jesteś za Autonomią?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.08, 15:48 A z kim mam iść i dokąd Wy idziecie, bo nie pisze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atom Re: Jesteś za Autonomią?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.08, 16:03 Znowu się zaczyna jałowa dyskusja o autonomii,która nikomu do niczego nie jest potrzebna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyzio Re: Jesteś za Autonomią?? IP: *.stk.vectranet.pl 07.07.08, 02:00 autonomia? w dzisiejszych warunkach ekonomicznych na sląsku? to jakiś idiotyzm. Kulurowo również leżymy viva krupnioki hehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Jesteś za Autonomią?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.08, 09:07 Gość portalu: zyzio napisał(a): > autonomia? w dzisiejszych warunkach ekonomicznych na sląsku? to > jakiś idiotyzm. Kulurowo również leżymy > viva krupnioki hehe Woj. ślaskie jest drugim (po stołecznym )które najwięcej wpłaca do budżetu państwa, więc przypuszczam że jesteś warszawską propagandą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: normalny Re: Jesteś za Autonomią?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.08, 08:39 Widać że jesteś gorolem,bo takie kretynstwa na temat ślazaków moze pisać tylko gorol,który boi się ucywilizowania.A tak na marginesie to historyczne wzmianki o śląsku pochodzą już sto lat wcześniej aniżeli o polsce,o której wtedy jeszcze nikt nie wspominał,bo jej nie było i śląsk przyjął również chrzest znacznie wcześniej,więc kto do kogo ???.Wrzawa goroli i polaków nie zagłuszy prawdy historycznej o tych ziemiach.Jeśli jesteś niedouczony lub znasz wersję polska o śląsku,to polecam zapoznac sie z czeskimi i morawskimi dokumentami historycznymi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziuk Re: Jesteś za Autonomią?? IP: *.crowley.pl 17.07.08, 11:41 Juz kiedyś pisałem że TG nie leżą w górach tylko na wyżynie śląskiej a może Ci się pomyliło z goralami z Tarnowa ??? Tarnowskie Góry i Tarnów to całkiem inne miasta i są położone w całkiem innym rejonie polski oraz to że mieszkaja zarówno tu i tam wspaniali ludzie po co wyróżniac czy ktoś jest goralem czy nie JPII bardzo lubił gorali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dadus27 Re: Jesteś za Autonomią?? IP: *.adsl.inetia.pl 17.07.08, 18:03 Ziuk ty też chyba jesteś gorol, bo nie wiesz o co chodzi. Gorol i góral to dwa rózne pojęcia. Gorola czasem (zwłaszcza na opolszczyźnie) nazywa się hadziajem. Gorol to po prostu nie Ślązak. Góral natomiast to mieszkaniec gór. Teraz podział na goroli i hanysów zanikł, lecz jak byłem dzieckiem to nieraz były chaje goroli z hanysami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziuk Re: Jesteś za Autonomią?? IP: *.crowley.pl 22.07.08, 08:23 Kolego dadus 27 jak mozesz pisac takie dyrdymały podział na gorali i hanysów zanikł ??? Hanys to okreslenie niemieckiego a własciwie pruskiego ślazaka i to oni własnie na pozostałych ślazaków polskich czy czeskich tak mówili i od dawien dawna wzajemnie sie zwalczali co w powstaniach śląskich hanys z hanysem walczył ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziuk Re: Jesteś za Autonomią?? IP: *.crowley.pl 07.07.08, 09:09 Przecież mamy autonomiczny parlament i rząd, prowadzą działalność na całym terytorium kraju, w zakresie wyznaczonym przez konstytucję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad Re: Jesteś za Autonomią?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.08, 19:41 Ja tam żadnej autonomii śląska do szczęścia nie potrzebuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konkret Re: Jesteś za Autonomią?? IP: *.adsl.inetia.pl 08.07.08, 08:49 A ja tak !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guajazyl Re: Jesteś za Autonomią?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.08, 12:43 Ja też się obejdę bez autonomicznych mrzonek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Jesteś za Autonomią?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.08, 12:02 To przytakujcie dalej tym warszawskim złodziejom.. Przecież wiadomo jak Warszawa dzieli pieniędzmi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziuk Re: Jesteś za Autonomią?? IP: *.crowley.pl 14.07.08, 14:27 to jedz do zagłębia rury Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gersimi Re: Jesteś za Autonomią?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.08, 11:05 Wypowiedzi niektórych świadczą o tym, jak mało o własnym województwie wiedzą... Śląsk jest na dzień dzisiejszy najlepiej prosperującym województwem. Ma najmniejszą stopę bezrobocia. Najszybciej rozwijającą się Infrastrukturę. Najlepsze, zarówno blisko- jak i dalekosiężne plany. Najbardziej rozbudowany system komunikacji pasażerskiej. Niemalże idealnie działające służbę zdrowia, straż pożarną i policję. Tutaj odbywa się najwięcej imprez (mamy spodek, stadion śląski...)... Mogłabym wiele tak wymieniać, ale po co? Autonomia jest dla Śląska o tyle dobrym rozwiązaniem, że na dzień dzisiejszy jesteśmy "okradani" i ignorowani (nie wiedząc czemu) przez Centrum. A gdyby dziś Śląsk stał się odrębną (a przynajmniej częściowo odrębną) jednostką, to zasoby węgla starczyłyby na to, by nadrobić całe lata zależności od Polski i w 70 lat znaleźć się na liście 100 najbogatszych państw świata. A potem to już samo by się potoczyło... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kompas Re: Jesteś za Autonomią?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.08, 14:29 A Ty to tak o autonomii sobie piszesz, czy tylko o secesji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dadus27 Re: Jesteś za Autonomią?? IP: *.adsl.inetia.pl 14.07.08, 19:10 100 najbogatszych państw świata na około 200 istniejących i to za 70 lat. To ja pasuję. A czy wiesz, że Polska jest wśród 20% najbogatszych krajów świata już w tej chwili? Pewnie nie. Prawda jest taka, że Polacy nie potrafią rządzić. Weźmy sobie taką ulicę Szymanowskiego w Rybnej. Robią tam nowa drogę. No ale krawężników już nowych nie dają. Podejdzie trochę wody, zamarznie i asfalt popęka. Druga sprawa, za pare lat pewnie rozkopia tę drogę, bo będą robić kanalizację-takie są wymagania Unii Europejskiej. Krótko mówiąc wyrzucamy pieniadze w błoto i dlatego ciężko nam pojąć jak to mozliwe, że jesteśmy wśród 20% najbogatszych społeczeństw świata. Jeśli my Ślązacy będziemy umieć lepiej rządzić to jestem za autonomią. W przeciwnym wypadku nie widzę sensu odłanczać sie od reszty kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
easy1983 Re: Jesteś za Autonomią?? 20.07.08, 17:09 Ja wam to wszystko wytłumaczę bo to bardzo prosta sprawa :D dwa najbogatsze miasta w polsce to katowice i warszawa. dlaczego??? Otóż nie od dziś wiadomo że do warszawy spływają wszystkie nasze podatki, to właśnie tam siedzą ci "najbiedniejsi" co to cały majątek państwa trzymają na prywatnych kontach. Warszawa to zupełnie inne państwo oddzielone od całości polski a my wszyscy musimy wykładać na ich utrzymanie. A co do katowic to prawda jest taka że nikt inny nie potrafi zarabiać tak dobrze kasy jak facet. Kobiety sie z tym pewnie nie zgodzą bo przecież 1 na 1000 dobrze zarabia, ale to nie zmienia faktu że do faceta wam wiele brakuje. I żaden feminizm ani walka o równouprawnienie tu nie pomoże. W tym miejscu bardzo słusznie powinno pojawić się zdanie że ludzi dzielimy na ludzi i kobiety :D a tak się składa że śląsk – zwłaszcza katowice – to najbardziej ubogi w kobiety rejon polski. Tu na śląsku jedna babeczka przypada na 3-4 facetów. Panowie nie mają co robić z wolnym czasem to przynajmniej inwestują w siebie. A w tym czasie babeczki w pozostałej części polski siedzą na tyłku i czekają na tego swojego księcia. Ja jak najbardziej opowiadam się za autonomią. Nie dlatego że tak bardzo czuje się ślązakiem… ale dlatego że czuje się OKRADANY przez „biednych” w warszawie. I to nie tylko śląsk ale cała polska płaci podatki. Jednak śląsk jako bogaty rejon płaci tych podatków najwięcej. Mam taką propozycje żeby waszwiacy sami zaciągnęli rękawy i wzięli się za uczciwą prace. Myślę że gdyby śląsk się oddzielił to przy mądrym dysponowaniu kasą mielibyśmy tu w bardzo krótki okresie czasu raj na ziemi – a tak pewnie by było bo u nas przecież przewaga facetów hehehehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dlm Re: Jesteś za Autonomią?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.08, 05:44 Mówisz przy mądrym dysponowaniu kasą- ale sądząc z twojej wypowiedzi to mądrością nie grzeszysz jak i wielu facetów,którzy myślą tylko pewną częścią ciała.Dlatego mamy tak cudowne pomysły w rządach i w wielu innych sprawach. Odpowiedz Link Zgłoś
easy1983 Re: Jesteś za Autonomią?? 23.07.08, 07:46 Gość portalu: dlm napisał(a): > Mówisz przy mądrym dysponowaniu kasą- ale sądząc z twojej wypowiedzi to > mądrością nie grzeszysz jak i wielu facetów,którzy myślą tylko pewną częścią > ciała.Dlatego mamy tak cudowne pomysły w rządach i w wielu innych sprawach. A jaki jest powód twierdzenia że "mądrością nie grzeszę"?? Napisałem coś niezgodnego z prawdą?? Daje o zakład że jesteś kobietą i bodło Cie to co napisałem, ale nie zmienia to faktu że mam racje :) Co do warszawiaków to już napisałem że to jest inny świat, odłączony od reszty polski. Oni tam żyją swoim życiem :) I wbrew pozorom oni tam (a przynajmniej ich męska część) dysponuje pieniędzmi w BAAAARDZO mądry i przemyślany sposób. Akurat oni mają w tej branży mistrzostwo - jak to sie mówi: dobry gospodarz potrafi zadbać o siebie... Chociaż Ty jako kobieta pewnie tego nie zrozumiesz :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Banita Re: Jesteś za Autonomią?? IP: *.ticom.pl 25.07.08, 19:54 Byłem i jestem za autonomią Śląska.Niech w końcu Śląsk będzie dla Ślązaków.KRESOWIACY domagają się odszkodowań ZA CO?? A KTO NAM ŚLĄZAKOM wyrówna krzywdy Piłsdzkiego,Polski Ludowej,tzw.Polski???????? międzywojennej?Bądzmy w koncu gospodarzami we własnym kraju.ALE KTO na Was polaczki bedzie pracował? Odpowiedz Link Zgłoś
oryginal23 Re: Jesteś za Autonomią?? 25.07.08, 20:31 Tak jest! Żądajmy autonomii,eksterytorialnej drogi do Rzymu,pól naftowych w Kuwejcie i prawa połowu wielorybów. Tylko to będzie satysfakcjonujące! 23. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gorol My Slonzoki chcyma dostympu do morza!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.08, 19:49 mom recht? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dadus27 Re: My Slonzoki chcyma dostympu do morza!!!!!!!!! IP: *.adsl.inetia.pl 26.07.08, 21:25 Kein recht. Jak masz pisać bzdury, to lepiej wogóle nie pisz........ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jano Re: My Slonzoki chcyma dostympu do morza!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.08, 22:05 Bzdurne gadki o czyś nierealnym! Odpowiedz Link Zgłoś