lucrezia.borgia Re: 73/94 19.01.08, 09:21 Witam! Jestem nowa trafiłam na Wasze forum niedawno i zupełnie przypadkiem już po uświadomieniu jak masakruję swój biust nosząc zły rozmiar. Wiec na początku chciałabym się przywitać :) Do tej pory nosiłam amerykański 34C, wyszło mi że to polskie 75B/C. Mądra kobieta w sklepie z bielizną wytłumaczyła mi o co właściwie chodzi i dobrała mi brytyjski 32F. Na początku szok oczywiście ;) A teraz po paru tygodniach noszenia pod biustem nadal bardzo ciasno, jak zdejmuję stanik to na mostku mam odciśnięte fiszbiny, czy tak ma być? Wydaje mi się też, że piersi mogłyby bardziej wypełniać miski od góry. Czy jest na to jakaś rada? I jeszcze jedno pytanie - czy według Was to dobrze dobrany rozmiar? Dzięki za pomoc Odpowiedz Link
lucrezia.borgia 73/94 19.01.08, 09:26 Witam! Jestem nowa trafiłam na Wasze forum niedawno i zupełnie przypadkiem już po uświadomieniu jak masakruję swój biust nosząc zły rozmiar. Wiec na początku chciałabym się przywitać :) Do tej pory nosiłam amerykański 34C, wyszło mi że to polskie 75B/C. Mądra kobieta w sklepie z bielizną wytłumaczyła mi o co właściwie chodzi i dobrała mi brytyjski 32F. Na początku szok oczywiście ;) A teraz po paru tygodniach noszenia pod biustem nadal bardzo ciasno, jak zdejmuję stanik to na mostku mam odciśnięte fiszbiny, czy tak ma być? Wydaje mi się też, że piersi mogłyby bardziej wypełniać miski od góry. Czy jest na to jakaś rada? I jeszcze jedno pytanie - czy według Was to dobrze dobrany rozmiar? Dzięki za pomoc Odpowiedz Link
lucrezia.borgia Re: 73/94 19.01.08, 09:27 Wybaczcie zdublowany post ale jeszcze nie bardzo mi to wychodzi Pzdr Odpowiedz Link
maheda Re: 73/94 - lucrezia.borgia 19.01.08, 09:36 Mówisz, że brytyjskie 32F? Na pewno? A nie amerykańskie 32F? Pytam, bo to różnica jednego rozmiaru. Amerykańskie 32F odpowiada brytyjskiemu 32E. Ty wg tabel powinnaś się mieścić w 32E, acz - ponieważ jesteś na granicy rozmiarów - może istotnie 32F jest lepszy? hm... Możesz powiedzieć, czy masz biust dzieciowy, czy niedzieciowy jeszcze, i jaki ten stanik masz? :) Firma i model? :) Coś tam powinno na metce być. W niektórych stanikach istotnie fiszbiny odciskają się na mostku - jeśli nie boleśnie, to taka ich uroda - a jeśli boleśnie, to trzeba sobie je spróbować odgiąć. Odpowiedz Link
lucrezia.borgia Re: 73/94 - lucrezia.borgia 19.01.08, 12:13 Noszę teraz RUBYPINK Imogen. Rozmiary z metki to UK 32F, USA 32G, Euro 70G. Wydaje mi się jednak, że miseczki mogłyby być trochę mniejsze. Biust podzieciowy. Ponad dwa miesiące temu przestałam karmić i niestety nie wygląda najlepiej :( Fiszbiny odgięłam i od razu lepiej. Wielkie dzięki! Odpowiedz Link
the_mariska Re: 73/94 - lucrezia.borgia 22.01.08, 00:34 Śmiesznie, bo ja przy prawie identycznych wymiarach całkiem nieźle się mieszczę w 70E (no dobra, troszeczkę górą wyłazi, ale w porównaniu z moimi poprzednimi stanikami i tak rewelacja ;)). Mimo wszystko spróbuj poszukać jakichś niskozabudowanych 65FF/G, ze wskazaniem chyba jednak na G ;) Odpowiedz Link
lucrezia.borgia Re: 73/94 - lucrezia.borgia 23.01.08, 11:06 Nie wiem czy jestem psychicznie gotowa na noszenie 65 :)) W swoim 70 nie zapinam się jeszcze na ostatnie haftki. Ale przy najbliższej okazji postaram się coś przymierzyć ;) Odpowiedz Link
agmani 82/105, ciaza ->szukam stanika do karmienia 19.01.08, 10:24 w tym watku juz troche napisalam forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=74559224 Moze ktos umie to ocenic i pomoc mi dobrac? dzieki! Odpowiedz Link
super-maruda 80/104 - kolej na mamę:) 19.01.08, 11:15 jaki rozmiar dla mamy (80/104)? teraz nosi 80D, w którym biust wychodzi jej dołem, górą i pod pachami z góry dziekuje :) Odpowiedz Link
maheda Re: 80/104 - kolej na mamę:) 19.01.08, 14:14 Lepszy byłby nawet brytyjski (Panache, Freya, Fantasie...) 75FF (34FF), ale docelowo powinna mierzyć w staniki 70GG (32GG). Z Avocado i Melissy to chyba albo okolice 75G-H, albo 70J. Odpowiedz Link
maheda 74/90 - indianka0 19.01.08, 14:59 mam rozmiar 74 cm(mierzone ciasno) pod biustem, 90(mierzone dość lużno) w biuście. To może smieszne ale Wogóle z wymierzeniem biustu mam problem bo jest taki do szppica a sutki są sterczące, jak gdyby stoże. Ale co tam :) Biustonosze nosze 75B. Probowałam kiedyś 70B i obwód byl ok, ale miska mała. Niewiedziałam jaki mam wziąc więc wzięlam teoretycznie "rozmiar" większy 75B. Czuje jednak ze to zły rozmiar, bo ciągle musze go poprawiać,albo podjeżdza do góry, albo piersi gdiześ uciekają... Koszmar jakiś. Niemam dużych piersi ale uważam ze są łądne. Szkoda tylkoz ze nie umiem ich wyeksponować dobranym stanikiem. :( Dlatego włąsnie prosze o pomoc. (indianka0) Odpowiedz Link
maheda Re: 74/90 - indianka0 19.01.08, 15:06 indianka0 napisała: > Probowałam kiedyś 70B i > obwód byl ok, ale miska mała. Niewiedziałam jaki mam wziąc więc > wzięlam teoretycznie "rozmiar" większy 75B. Wytłumacz mi, jak to jest... Mierzysz but - jest na długość dobry, ale jest takiego fasonu, że jest wąziutki, zbyt wąski na Twoją stopę. Pytanie - czy (zakładając, że w sklepach obuwniczych PL zaczyna być jak w cywilizowanych krajach i są buty o różnej długości ORAZ tęgości) -> poprosiłabyś o większą szerokość stopy, czy o dłuższy but? Nie rozumiem - skoro rozmiar pod biustem był na Ciebie dobry, ale miseczka za mała - dlaczego wzięłaś większy obwód?! Jeśli obwód jest OK, a miseczka mała - trzeba mierzyć ten sam obwód, ale większą miseczkę DLA TEGO SAMEGO OBWODU. Spróbuj przymierzyć staniczki w rozmiarach 70C, 70D, 70E... to jest właściwy kierunek, a nie zwiększanie obwodu. Swoją szosą - powinnaś celować właśnie w 70DD (32DD) wg brytyjskiej rozmiarówki, albo w 70E w stanikach, w których po seczke D jest E, a nie DD. Śmiało powinnaś coś takiego w jakimś sklepie znaleźć. Pamiętaj o dokładnym wygarnianiu wszystkiego spod pach do miseczek! Szybko się pewnie okaże, że lepszym rozmiarem pod biustem dla Ciebie jest 65, z przeliczoną miseczką, czyli brytyjskie 65F (30F), a Avocado i Melissie pewnie zbliżona miseczka. Odpowiedz Link
indianka0 Re: 74/90 - indianka0 19.01.08, 22:55 Poprostu zanim tu trafiłam, myslałam jak wiele innych ludzi, że C to juz duzo.. A ja uważalamze mój biust jest raczej skromny,.. ale to co tu wyczytałam zmieniło mójpogląd. :) Przy najblizdzej okazji poprubuje z wiekszymi miseczkami a obwód zostawie w spokoju :P Dzięki wilkie :* Odpowiedz Link
indianka0 Re: 74/90 - indianka0 20.01.08, 22:07 faktycznie jest tak jak napisałas:) Przymierzyłam dzis kilka staników w rozmiarach 70C i 70D i rzezywiscie biust leżydużo ładniej..:) Jak tylko zbiore kase to ruszam na podbój cyconoszy :] Dzieki raz jeszcze:* Odpowiedz Link
maheda Re: 74/90 - indianka0 20.01.08, 22:11 No i super :) Tylko nie kupuj przypadkiem żadnego 70C! Kup sobie na razie jeden czy dwa staniki w rozmiarze 70D, i wygarniaj starannie do miseczek spod pach wszystko za każdym razem, jak zakładasz stanik. Szybko przejdziesz na 70E, zobaczysz. Albo i na 65G w polskiej rozmiarówce, zwany 65F w rozmiarówce brytyjskiej - czyli ta sama miseczka, co w 70E, ale dla mniejszego obwodu (wtedy miseczkę trzeba przeliczyć). :) Powodzenia. Odpowiedz Link
maheda 75/87 - justyn.augustyn 19.01.08, 15:07 Noszę 70B, 75C, brytyjskie 34B i w każdym chyba coś nie tak. (justyn.augustyn) Odpowiedz Link
maheda Re: 75/87 - justyn.augustyn 19.01.08, 15:12 Pewnie, że w każdym coś nie tak. We wszystkich 75tkach (oraz 34kach, bo to ten sam obwód, tylko oznaczenie brytyjskie) masz za duży obwód. W staniku 70B obwód lepszy, ale miseczka za mała - ten rozmiar jest przeznaczony dla osób z obwodem w biuście góra 85 cm, a jeśli brytyjski, to 84 cm. Ponieważ jesteś na granicy polskiej i brytyjskiej rozmiarówki, spróbuj przymierzyć 70C i 70D - któryś z tych rozmiarów powinien być na Ciebie dobry. Wg numeracji brytyjskiej to jest 32C i 32D. Pamiętaj o dokładnym wygarnianiu wszystkiego spod pach do miseczek. Myślę, że dobrze by było, gdybyś spróbowała przymierzyć też staniki w rozmiarze 65 pod biustem (brytyjskie 30). Oczywiście miseczka przeliczona - czyli w okolicach 65DD-65E. Odpowiedz Link
justyn.augustyn Re: 75/87 - justyn.augustyn 20.01.08, 12:01 Szukałam przez cały weekend 70C, ale o takim rozmiarze chyba nikt nie słyszał. Jak C to od 75. Wróciłam zła z dwoma stanikami it3 z intimissimi, bo muszę coś teraz nosić. Znowu pozostaje zamawiać przez internet. Odpowiedz Link
maheda Re: 75/87 - justyn.augustyn 22.01.08, 18:27 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=27220992&a=63773789 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=27220992&a=58942885 i inne posty w tym wątku Odpowiedz Link
thorgalla Re: 75/87 - justyn.augustyn 23.01.08, 13:36 Justyna masz identyczne wymiary jak ja. Kupiłam pierwszy (po rewolucji) biustonosz 70D i jest prawie idealny. Prawie bo robią się minimalne bułeczki.Dlatego będę próbować 70DD,choć wiadomo,że wszystko zależy od konkretnego modelu. Odpowiedz Link
maga_luisa 74/87 19.01.08, 22:33 Noszę 75B, push up, w niektórych czuję się komfortowo, w innych nie. Niewygodnie jest mi wtedy, gdy miseczki są zbyt blisko siebie osadzone - mam wrażenie, że moje piersi są dość od siebie oddalone;-) Wtedy miseczka w części przyśrodkowej lekko odstaje (nie jest wypełniona) a poza tym jest w miarę ok. Wiem, że forum dla biuściastych jest nie dla mnie, ale może coś poprawię w doborze staników ;-) Odpowiedz Link
maheda Re: 74/87 - maga_luisa 19.01.08, 22:50 Skoro masz pod biustem 74 cm, to nie powinnaś celować w 75tki, tylko albo w ścisłe 70tki, albo w 65tki. Z rozmiaru 70 celuj w 70C/70D (32C/32D), a z 65tek w 65DD/65E (30DD/30E). Obstawiam, że lepsze jednak będą 65tki. Pamiętaj o wygarnianiu wszystkiego spod pach do miseczek :) I pamiętaj, że fiszbiny mają się z przodu opierać na mostku, a z tyłu celować w środek pachy :) Odpowiedz Link
babajaga87 65/87-88 ? 20.01.08, 00:47 Miłe Panie, mój biust zmierzony wg wszelkich zasad ma wymiary: pod: 65cm (ciasno, na wydechu) w: 87-88cm (luźno, na wdechu i w staniku) Miseczki pasują na mnie mniej więcej z 70E (wg Triumpha / Chantelle, czyli rozmiarówek bez dd). Ale obwód jest zdecydowanie za szeroki, a w żadnym sklepie nie spotkałam mniejszego (ostatnio mi sprzedawczyni na pytanie, czy są 65tki, odpowiedziała "a po co? przecież 70 też są dobre?"). Dlatego chcę coś kupić przez internet, tylko nie wiem, jaki rozmiar z tych angielskich marek wybrać. Proszę o pomoc :) Odpowiedz Link
maheda Re: 65/87-88 - babajaga87 20.01.08, 00:58 :) Wg zasad ze strony: bellissima.com.pl/strona.php?site=przymierzalnia powinnaś mierzyć w staniki 60F albo 60FF. Po angielsku to 28F lub 28FF. W sklepach internetowych są np. takie staniki 28FF: www.bravissimo.com/products/lingerie?back=28&cup=ff&numitems=16 Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 65/87-88 - babajaga87 20.01.08, 01:02 Teoretycznie na 87-88 cm powinno być dobre 60FF (brytyjskie). Ale pasuje Ci 70E. W brytyjskiej rozmiarówce byłoby to DD, które jest na mniej więcej 91 cm w biuście. Na tyle samo jest brytyjskie 60G. Tyle, że przy mniejszym obwodzie miseczka powinna być głębsza i węższa, więc może jednak wystarczy to FF. Proponuję zamówić obydwa rozmiary i porównać, który będzie lepszy. 65tki raczej sobie odpuść. Mam pod biustem centymetr więcej od Ciebie, i 65tki lubią mi fruwać wokół żeber. Odpowiedz Link
maheda Re: 65/87-88 - babajaga87 20.01.08, 02:10 Ale pamiętasz, Besame, że wiele dziewczyn nosi miseczki w za szerokich obwodach większe, niż wypadałoby z tabelki? Zapewne ze względu na to, że miseczka A nawet przy większym obwodzie wciąż jest zbyt płaska... Ja bym obstawiała na początek nawet 60F, ale jeśli dziewczyna nie zniszczyła sobie biustu, to może istotnie od razu spokojnie wejdzie w 60FF, bez okresu przejściowego? Odpowiedz Link
xevvelineczkax 77/78-102 20.01.08, 10:37 A to moje wymiary :) To mój pierwszy wpis na tym forum :) Przy wyborze staników zawsze kierowałam się tabelkami producentów i co?? Nosiłam 80e. Az tu nagle wpadłam na topic o dużym biuście na wizażu i dziewczyny skierowały mnie tutaj i uświadomiły mnie, że nosze złe staniki. Pomniejszyłam sobie już w dwóch biustonoszach obwody i od razu lepiej :) Powiedzcie mi teraz, czy mam nosić w takim razie zamiast 80e 75f czy 70g?? Odpowiedz Link
maheda Re: 77/78-102 - xevvelineczkax 20.01.08, 10:45 O kurcze, masz moje wymiary ze studiów :-))))) Też miałam biust na 102 :-)))))) 70tki, zdecydowanie 70tki. Z Triumpha, Feliny i tym podobnych nie kupisz na siebie absolutnie niczego. Spróbuj celować w brytyjczyki (Panache, Freya...) i w staniki tych firm o rozmiarze 70G (32G). Możliwe, że potem się przesiądziesz na 70GG (32GG), ale nie życzę, bo w tym rozmiarze jest duuużo mniejszy wybór, póki co. Może się załapiesz na to brytyjskie 32G na razie :-) Odpowiedz Link
xevvelineczkax Re: 77/78-102 - xevvelineczkax 20.01.08, 10:48 Dziękuję za odpowiedź, miałam na oku na allegro panache stanik inferno w rozmiarze 75f :) ale w takim razie teraz chyba się wstrzymam :) Odpowiedz Link
maheda Re: 77/78-102 - xevvelineczkax 20.01.08, 10:56 Z tego, co pamiętam (i mam nadzieję, że niczego nie pokręciłam), to z Inferno jest dość ścisłe, więc być może (w zależności od tego, jak mocno się ścisnęłaś, żeby Ci wyszło to 77 cm) byłby na Ciebie dobry. Miseczki natomiast lepiej brać o numer większe, bo on ma dość małe. ALE - to nie jest stanik do noszenia na co dzień, raczej do założenia od czasu do czasu, bo rozpłaszcza biust, a do notorycznego rozpłaszczania biustu - jak mówi mój Przyjaciel - nie jest stanik, tylko mężczyzna ;) Próbuj celować raczej w staniczki miękkie, usztywnione wyłącznie fiszbinami pod piersią i ew. wzmocnione z boku. Obawiam się też, że - nie mając doświadczenia z dobrze dobranymi stanikami - nie będziesz umiała ocenić tego Inferno, to nie jest stanik na pierwszy zakup. Odpuść go sobie na razie, kupisz w dalszej przyszłości :) Odpowiedz Link
xevvelineczkax Re: 77/78-102 - xevvelineczkax 20.01.08, 11:03 Ok :) w takim razie tak zrobię :) Wcześniej kupowałam staniki z Konrada 80e. Zmniejszyłam sobie obwody w nich :) Ma jeszcze jeden z gai, ale raczej one takie nijakie. Rozciągnęły się. Poszukam jeszcze u mnie w mieście sklepu ze stanikami, wiem, że 75f mają. Ale czy są tez większe to nie mam pojęcia :) W sierpniu czeka mnie ślub, wtedy dopiero będę miała problem :D Odpowiedz Link
maheda Re: 77/78-102 - xevvelineczkax 20.01.08, 11:09 Ej, ale z konrada czy gai 75f jest DUŻO mniejsze od 75f z brytyjczyków. Nie masz blisko do Krakowa, Warszawy, Poznania albo Katowic? Odpowiedz Link
xevvelineczkax Re: 77/78-102 - xevvelineczkax 20.01.08, 11:14 Konrad akurat nie szyje staników 75f. a miseczka e przy obwodzie 80 z Konrada jest dobra. No właśnie nie mam blisko :( Mieszkam w Grudziądzu :) Podejrzewam, ze zamówię sobie coś z brastopu bądź pokażę sisotrze mojego narzeczonego jakiś stanik M&S i mi przywiezie z Anglii :) Odpowiedz Link
maheda Re: 77/78-102 - xevvelineczkax 20.01.08, 11:22 Dobrze, to teraz kilka pytań. 1. Czy wszystko wybrałaś, wygarnęłaś spod pach do miseczek? Jeśli nie, to wygarnij, a dopiero potem odpowiadaj na resztę pytań ;) 2. Czy fiszbin z tyłu celuje w środek pachy? 3. Czy fiszbiny z przodu opierają się na mostku? 4. Czy poza tym fiszbiny okalają pierś, opierając się na żebrach? 5. Czy środek miseczki wypada na wysokości brodawki? Popatrz tutaj, do tego artykułu: stanikomania.blox.pl/2007/08/Kwestia-rozmiaru.html Mam nadzieję, że zrozumiesz, o co mi chodzi. Poza tym - zmniejszając obwód - trzeba zwiększyć miseczki o dwa rozmiary. Więc zamiast 80e, trzeba kupić 75g albo 70i. I propozycja hardcore - jeśli chcesz - możesz przesłać zdjęcie biustu do Galerii, ocenimy, czy istotnie ten stanik leży dobrze, i Ci tutaj powiemy :) Odpowiedz Link
xevvelineczkax Re: 77/78-102 - xevvelineczkax 20.01.08, 11:39 Odpowiadam :) 1. Czy wszystko wybrałaś, wygarnęłaś spod pach do miseczek? TAK 2. Czy fiszbin z tyłu celuje w środek pachy? Raczej NIE 3. Czy fiszbiny z przodu opierają się na mostku? NIE 4. Czy poza tym fiszbiny okalają pierś, opierając się na żebrach? TAK, ale ściśle nie przylegają 5. Czy środek miseczki wypada na wysokości brodawki? TAK Odpowiedz Link
maheda Re: 77/78-102 - xevvelineczkax 20.01.08, 11:51 No to niestety, to nie jest dobra miseczka. Jeśli fiszbin z tyłu nie celuje w środek pachy, a z przodu nie opiera się na mostku, to miseczka jest za mała. Mówisz, że fiszbiny nie przylegają do żeber... znaczy - odstają trochę od klatki piersiowej, tak? Masz, moja droga, nadal za luźny obwód i za małe miseczki. Wynika to z tego, że miseczki E są po prostu uszyte płasko, a nie głęboko. Jeśli przeczytałaś polecany artykuł, wiesz, o czym mówię :) Dlatego nie dawaj sobie samej wcisnąć kitu, że 80e może być na Ciebie dobre. Nawet, jeśli to Ty sama próbujesz sobie ten kit wcisnąć. :) dobrze? :) A ze staników w swoim rozmiarze możesz kupić coś w sklepach internetowych polskich - jeśli rozmiar jest na stanie, to otrzymasz stanik w ciągu dwóch dni. Wyszukaj sobie tutaj rozmiaru 70G, zaznacz opcję "Dostępne w 24h", jest na stanie 15 staników w Twoim rozmiarze. Zobacz też tutaj: peachfield.pl/szukaj.html Nie ma co się katować nieodpowiednią miseczką, skoro można szybko mieć coś, co będzie pasowało na pewno lepiej, niż to, co masz. Nie zamawiaj na razie Arabelki z Freya, a w Rio lepiej miseczkę mniej, czyli 70FF. A ślubem się nie przejmuj, popatrz, jakie śliczności ma polska Bellissima: bellissima.com.pl/strona.php?site=wyswietlanie_szczegol&id_inne=764&kategoria= Odpowiedz Link
xevvelineczkax Re: 77/78-102 - xevvelineczkax 20.01.08, 13:23 Dziękuję za linki :) Teraz mi sie przypomniało. W wakacje na allegro były do kupienia staniki z M&S i zamówiłam 80e :D Jak przyszedł to było wielkie rozczarowanie. Za duży obwód, miski megaduże. Teraz już wiem czemu :) Odpowiedz Link
maheda Re: 77/78-102 - xevvelineczkax 20.01.08, 13:27 :) Nie wiem, dlaczego nie wkleił mi się link do polskiego Intimo, w którym jest tych 15 modeli obecnie. Poprawiam się :) intimo4you.com/szukajadv.html Wpisz rozmiar 70G i zaznacz "Dostępne w 24h" :-) Odpowiedz Link
xevvelineczkax Re: 77/78-102 - xevvelineczkax 20.01.08, 13:39 Niezłe ceny :)Wezmę tę stronę pod uwagę, jak będę kupowała. Podobają mi się staniki na brastopie :) Mam ochotę kupić od razu pełno, tylko kasy póki co brak :( Odpowiedz Link
kasiamat00 Re: 77/78-102 - xevvelineczkax 20.01.08, 13:50 Nie kupuj więcej niż 2-3! I zmierz się jeszcze raz po miesiącu noszenia dobrego stanika. Zazwyczaj okazuje się, że jednak lepsza będzie większa miseczka i często mniejszy obwód. Odpowiedz Link
xevvelineczkax Re: 77/78-102 - xevvelineczkax 24.01.08, 18:13 Wyrzuciłam mój beznadziejny stanik. Strasznie mi zniekształcał piersi i w ogóle był za duży :D Teraz poluję na pewien stanik na allegro :) Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 77/78-102 - xevvelineczkax 20.01.08, 11:15 Potwierdzam - Inferno jes dosyć ścisłe. Nie jakieś tak bardzo bardzo, żebym brała szerszy rozmiar niż zazwyczaj, ale dosyć ścisłe. Zwłaszcza biorąc pod uwagę, że jest to stanik który nosi się dosyć rzadko, więc mało się rozciąga. Zgadzam się też z tym, że to nie jest stanik na pierwszy zakup. Lepiej kupić miękki stanik w którym łatwiej będzie ocenić rozmiar. Inferno nie dość że jest sztywne, to jeszcze dziwnie uszyte. Nie widziałam jeszcze żeby na kimś fiszbiny były od razu pod piersiami, w Inferno zawsze jest jakaś taka mała przerwa, poza tym te mocno gąbczaste i płaskie miseczki... nie, to zdecydowanie nie jest stanik do pierwszych eksperymntów rozmiarowych :). Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 65/87-88 - babajaga87 20.01.08, 10:47 Pamiętam pamiętam, dlatego napisałam, że przy mniejszym obwodzie miseczka jest głębsza, więc mniejsza powinna wystarczyć. Masz rację, możliwe że 60F będzie dobre, a 60FF dopiero docelowo, zależy w jakiej kondycji jest biust. Odpowiedz Link
maheda Re: 65/87-88 - babajaga87 20.01.08, 10:49 I tak dochodzimy do wniosku (wyważając otwarte drzwi), że wszystko trzeba i tak sprawdzić na własnym biuście ;-) Odpowiedz Link
babajaga87 Re: 65/87-88 - babajaga87 20.01.08, 12:31 Dziękuję serdecznie, sprawdzę, wypróbuję i dam znać, co z tego wynikło :) Odpowiedz Link
nikola1986 72/89 20.01.08, 11:21 Witam serdecznie, Jak w temacie, moje wymiary to: - pod biustem 72-73 cm (zmierzone ciasno), - w biuście (zmierzone delikatnie) - 88-89 cm Do tej pory nosiłam standardowe 75B. Aczkolwiek nie jestem z nich jakoś szczególnie zadowolona. Po przeczytaniu wątków na tym forum doszłam do wniosku, że zdecydowanie obwód jest za duży. Z góry dziękuję za wszelkie rady odnośnie rozmiaru + ewentualnych firm, gdzie mogłabym takie dostać :-) --- Nikola Odpowiedz Link
maheda Re: 72/89 - nikola1986 20.01.08, 11:26 Fakt, zdecydowanie za duży obwód. Powinnaś nosić góra 65tki, które można dostać: 1. w Warszawie (Avocado na Brackiej 1, przy pl. Trzech Krzyży; Chatte w Promenadzie; Buduar w Złotych Tarasach; więcej sprawdź w wątku Sklepy tradycyjne) 2. w Krakowie (Intimo na Wysłouchów 3/1) 3. w Katowicach (pasaż w hotelu Monopol) 4. w internecie :-) (adresy sklepów w wątku Sklepy internetowe) Powinny na Tobie leżeć idealnie staniki w brytyjskim rozmiarze 65E (30E), ale na pewno będziesz wiedziała dopiero, jak przymierzysz. Celuj na początek w staniki miękkie, z fiszbinami - na nich najłatwiej jest ocenić, czy stanik leży dobrze, czy nie. Odpowiedz Link
malenkajalenka 73/86 20.01.08, 12:27 Opowiedziałam koleżance o waszym forum, obie jestesmy zachwycone tym odkryciem:)) Wybieramy się razem na "stanikowe" zakupy, więc koleżanka prosi o zweryfikowanie jej rozmiaru:) Wymiary: 73 pod biustem, 86 w biuście. Nosi 75B, ale nie jest zadowolona, bo staniki nie są dobrze dopasowane, przesuwają się i trzeba je poprawiać. Jaki rozmiar powinna nosić?? Odpowiedz Link
maheda Re: 73/86 - malenkajalenka 20.01.08, 12:33 Koleżanka może mieć problem z zakupami naziemnymi, chyba, że mieszkacie w Warszawie, Krakowie albo Katowicach. Tzn. owszem, może próbować znaleźć w sklepach 70C - ten rozmiar i tak na pewno będzie leżał dużo lepiej, niż 75B, ale jednak koleżanka powinna docelowo mierzyć raczej 65DD. Odpowiedz Link
nikola1986 Re: 72/89 - nikola1986 20.01.08, 15:06 Nawet by mi przez myśl nie przeszło, gdyby nie ten wątek, że moje 75B, to wcale nie jest 75B ;-) Będę szukać 65E/30E. Zajrzę do tego sklepu w Katowicach w niedługim czasie, albo po prostu poszperam po sklepach internetowych/allegro. Dziękuję za odpowiedź :-) --- Nikola Odpowiedz Link
siostra_wielebnej 79/99 20.01.08, 12:33 Mierzę się prawie obsesyjnie i nie mogę uwierzyć w to co pokazują tabelki ( w tej chwili noszę jedyny słuszny rozmiar , czyli 75B ) Odpowiedz Link
maheda Re: 79/99 - siostra_wielebnej 20.01.08, 12:41 No to skoro nie wierzysz tabelkom, to jakie są szanse, że uwierzysz nam? ;-) Proszę bardzo - jeśli BAAARDZO ciasno się zmierzyłaś, powinny być na Ciebie dobre staniki w brytyjskim rozmiarze 75E (34E). Jeśli nie bardzo ściśle, to lepsze będą 70FF (32FF). Uczciwie - to wcale nie jest duży biust... Aha - w polskich firmach typu Konrad, Triumph, Anita i tym podobne - musiałabyś strzelać w 75G albo w 70I/70J. W Melissie i Avocado w 75E/75F, ew. okolice 70G/70H - te polskie firmy mają rozmiarówkę między brytyjską a polską :) Odpowiedz Link
siostra_wielebnej Re: 79/99 - siostra_wielebnej 20.01.08, 12:59 Dziękuję za podpowiedzi. Proszę się na mnie nie złościc jak ktoś od wieków nosił 75B to te inne literki są dla niego jak z kosmosu, muszę je zaakceptować psychicznie. Odkąd moja siostra mnie uświadomiła i poczytałam sobie o co w tym chodzi, bardzo intensywnie zabrałam się za krzewienie oświaty stanikowej wśród koleżanek. Wyprawę do sklepów naziemnych mam za sobą, oczywiście niewiele wskórałam. Za namową siostry, zamówiłam w Melissie 75E, czekam na przesyłkę, jak dotrze to opiszę efekty. Odpowiedz Link
karynk 78/91 20.01.08, 14:19 Zazwyczaj kupowałam Triumpha 75C. Ale cosik mała miseczka się zrobiła (zauważyłam bułeczkę nad górną linią miseczki). Wymieniając garderobę nabyłam dwa staniki Triumpha 75D (bez puszapa). Myślicie, że dobrze? A gdybym chciała z puszapem? to jaki? zresztą czy trzeba mi puszap? Odpowiedz Link
maheda Re: 78/91 - karynk 20.01.08, 14:41 Jeśli masz bułeczkę nad górną linią miseczki, to faktycznie dobrze, że przeniosłaś się na 75D. A próbowałaś może 70E mierzyć? Tak z ciekawości? Nie wiem, czy trzeba Ci "puszapować" biust - na pewno nie na co dzień, bo szkoda go katować. Ale na jakieś okazje, do głębokich dekoltów, może warto mieć jakiś jeden? :) Przy czym push-up niekoniecznie musi być z gąbkami - wystarczy, jeśli będzie odpowiednio skrojony. Odpowiedz Link
nanafaza 69/88 20.01.08, 14:49 Witam Moje wymiary to 69-70/88 Do tej pory nosiłam standardowe 75DD lub E ;D Proszę o poradę w jakie rozmiary mam celować. Zamierzam na początek zamówić coś w Melisie a także na próbę osławioną tutaj Arabelkę ;) Poradźcie proszę jakie wziąć rozmiary Arabelki? Z tego co zdążyłam przeczytać to ponoć miseczki wychodzą większe. Odpowiedz Link
maheda Re: 69/88 - nanafaza 20.01.08, 15:05 Tak, z Arabelki spróbuj przymierzyć 60F (28F). Sprawdź jeszcze w wątku producenta dokładnie (Freya), bo któryś kolor wychodzi inaczej, niż pozostałe kolory i ma normalne miseczki - bodaj ten ostatni nutmag, ale mogę się mylić. Z pozostałych staniczków to albo 65E ze ściśliwców, albo 60FF ze zwykłych staników. Nie kupuj 75tek w żadnym razie! Jeśli się uprzesz przy kupnie czegokolwiek stacjonarnie, to już lepiej 70tki... ale one i tak Ci dobrze biustu nie podtrzymają. Wtedy oczywiście 70D. Odpowiedz Link
mami2 67/79-81 20.01.08, 17:26 To melduje sie kolejna małobusciasta;) Nosiłam sławetne 70a, 75a, 70B, mam tez w szafie 65A z Intimissimi (kupiony w ich sklepie firmowym w Warszawie),ale w niczym to nie przypomina 65. No ale to wiem teraz, po lekturze tego forum. A stanik wcale do tanich nie nalezał:( Kilka tygodni temu kupiłam 65B (balkonetka z Just Peachy) na listkach (wiem, wiem tez niedobry rozmiar:) który juz sie rozciągnął mocno i teraz dopiero wiem co to są bułki;) Mam na sobie 60 DD Tutti Frutti i niestety nie jest to dobrze dobrany rozmiar- miseczki u góry falują, mysle ze to chodzi o fason- powinnam miec po prostu balkonetki, mniej zabudowany stanik. Czekam na Eve 60 D ale z tego co poczytałam to przy moich wymiarach jakies 80% szans na to ze będzie za mała:/ W tym Tutti to niemiłosiernie mnie ciśnie obwód- moze tak ma byc? Po pół godzinie mam slady odcisnięte na mostku i pod pachami od fiszbin- masakrycznie to wygląda:/ Moze powinnam celować jednak w 60C? To chyba najtrudniejszy do dostania rozmiar, ale przyznam szczerze ze rozkładam ręce:/ i z tego co czytam to nie tylko ja- bo jest tu kilka dziewczyn które mają podobne wymiary i tez duze kłopoty zeby cos dobrac- albo wszystko za duze albo za małe: ( Bardzo prosze radę zanim wydam kolejne pieniądze na cos co zniknie na dnie szulady;) Odpowiedz Link
maheda Re: 67/79-81 - mami2 20.01.08, 17:34 Przede wszystkim - zamiast wkładać stanik na dno szuflady, wystaw go na allegro :) Powinno się znaleźć mnóstwo chętnych ;) Po drugie - taki jest, niestety, los osób z wymiarami skrajnymi :( Ja też mam problem z dobraniem sobie stanika, tyle, że z przeciwnych przyczyn ;) Jeśli ciśnie Cię obwód, to sobie kup przedłużkę, powinno się za jakiś czas jednak trochę rozciągnąć. Natomiast z Evy spróbuj jeszcze kupić 60DD - może akurat będzie OK? Na listkach figowych widzę 65C z Pour Moi... Trzeba próbować ;) Każda z nas przechodziła przez przymierzanie i odsyłanie, co tu kryć. Ba! W dalszym ciągu przechodzimy :) Odpowiedz Link
mami2 Re: 67/79-81 - mami2 20.01.08, 17:48 dzięki maheda- oczywiscie Tutti Frutti sprzedam;)- mam taką nadzieję przynajmniej:). Zobacze jaka będzie ta Eva 60 D a przy następnym zamówieniu 60 DD Evy (ewentualnie) zamówie tez 65 C od razu tylko zupelnie nie wiem jaki model:/Full cupy tez brac pod uwage czy jednak balkonetki tylko? A co z modelem Freya Rio- ma duze czy małe miski? wiem ze jest gdzies taki wątek ale zapytam jeszcze tutaj- juz ostatni raz:) Odpowiedz Link
maheda Re: 67/79-81 - mami2 20.01.08, 17:54 Próbuj balkonetki - ładniej Ci będzie w nich biust wyglądał. A Rio ma duuuże miski... Odpowiedz Link
nitka111 71/92 20.01.08, 19:01 dla mojej siostry, stawiam, że powinna szukać 65, ale jaka miseczka? Odpowiedz Link
maheda Re: 71/92 - nitka111 20.01.08, 19:10 Zgodnie z tą tabelką: bellissima.com.pl/strona.php?site=przymierzalnia na początek chyba 65F... Odpowiedz Link
ja_sylwia 78/87 20.01.08, 19:43 Witam serdecznie, na wydechu i ciasno mam 78 pod i luźno 87 w biuście. Kupuję zazwyczaj 75B, choć mam też 70B i 80A, noszę tylko push-up i właściwie tylko w jednym jedynym biustonoszu czuję się ok i wyglądam również ok. 75B usztywniany push-up żelowy z H&M. Miałybyście dla mnie jakieś propozycje? Z góry bardzo dziękuję:) Odpowiedz Link
maheda Re: 78/87 - ja_sylwia 20.01.08, 19:51 Ja mam, ja! :) Co nie powinno być specjalnym zaskoczeniem ;) Proponuję Ci mianowicie albo 70C, albo 70D. Powinny na Tobie leżeć dużo lepiej. Pamiętaj o wygarnianiu wszystkiego spod pach do miseczek za każdym razem, jak zakładasz stanik. Odpowiedz Link
ja_sylwia Re: 78/87 - ja_sylwia 20.01.08, 19:55 Maheda, kobieto ozłocę Cię chyba jak mi ten rozmiar przypasuje;))) C??? Całe życie byłam przekonana, że mam A, a B nosiłam, coby humor sobie poprawić;) kurde, jutro lecę przymierzać:)) Dziękuję!!! Odpowiedz Link
maheda 82/109 - nowydragon1 21.01.08, 11:43 witam! trafiłam tu przez przypadek:))))))))))) i cieszę sie z tego ponieważ znacie odpowiedzi na moje pytania jako posiadaczka (chyba) 75F mam podobne kłopoty ze znalezieniem odpowiedniej bielizny mój obwód pod to 82 a obwód w to 109 może któraś z "doświadczonych" pomoże mi określić mój faktyczny rozmiar bo jak wiecie co firma to inna rozmiarówka POZDRAWIAM (nowydragon1) Odpowiedz Link
maheda Re: 82/109 - nowydragon1 21.01.08, 11:47 Owszem, co firma, to inna rozmiarówka, ale i tak nie wiem, skąd Ci wyszło 75F :D Wg rozmiarówki brytyjskiej: bellissima.com.pl/strona.php?site=przymierzalnia powinnaś nosić staniki w rozmiarze 75GG (34GG). Ponieważ można założyć na początek, że część biustu rozsmarowałaś po klatce piersiowej i okolicach, część obwodu w biuście to tłuszczyk na plecach - dobry na Ciebie początkowo (i tylko początkowo) może być rozmiar 75G (34G). W rozmiarówce polskiej się raczej nie mieścisz, chyba, że takich firm, jak Avocado i Melissa, w ktorych powinnaś celować w staniki o rozmiarach 75H-75J. Odpowiedz Link
mefistofelia 89-114 21.01.08, 12:55 moja mama. z tym, ze to 89 mierzone niestety niezbyt scisle chyba (zeby mi zademonstrowac, ze rzeczywiscie tyle ma owinela sie w obwodzie na koszule nocna nie sciskajac zanadto, wiec podejrzewam, ze w rzeczywistosci ma mniej. a nie chce jej straszyc tym sciskaniem na poczatek.) Odpowiedz Link
maheda Re: 89-114 - mefistofelia 21.01.08, 13:20 No to zacznij delikatnie, od 80tek ;) Brytyjskie 80G (36G) na początek, a potem zobaczysz, co dalej. Odpowiedz Link
hafcik2000 Re: 95/116 21.01.08, 14:45 Do tej pory kupowalam przewaznie polskich firm 85G ale buły mi się robią od jakiegos czasu.Interesuje mnie Melisa i firmy angielskie.Bede bardzo wdzieczna za rade. Pozdrawiam Blanka Odpowiedz Link
maheda Re: 95/116 - hafcik2000 21.01.08, 15:41 W takim razie spróbuj strzelać w brytyjskie 85FF (38FF). Powinno być lepiej. W Melissie to pewnie będzie jakieś 85G-85H. Odpowiedz Link
katarzynaeu Jaki powinnam nosic rozmiar 21.01.08, 18:44 Witam i bardzo proszę o pomoc w ustaleniu prawidłowego rozmiaru :( Mam bardzo mały biust i do tej pory zawsze nosiłam rozmiar miseczek A i 75 a nawet 80 pod biustem. W Konsekwencji stanik zawsze był luźny, miseczki odstawały a ramiączka spadały nagminnie. Nie wiem już jak mam sobie z tym poradzić :( W rzeczywistości pod biustem mam 78 cm a w biuście 85. Ratunku! :(:( Odpowiedz Link
maheda Re: 78/85 - katarzynaeu 21.01.08, 18:48 To w takim razie celuj w 70tki - spróbuj przymierzyć w dowolnym sklepie stacjonarnym 70B. Albo i 70C. Zobaczysz, który rozmiar jest na Ciebie lepszy. Pamiętaj, żeby starannie wygarniać wszystko spod pach do miseczek i skrócić ramiączka. Odpowiedz Link
katarzynaeu Re: 78/85 - katarzynaeu 21.01.08, 18:52 Dzięki serdeczne :)...a jak to jest z ramiączkami, kiedy wiadomo że są odpowiedniej długości a nie juz za krótkie? Odpowiedz Link
maheda Re: 78/85 - katarzynaeu 21.01.08, 18:56 Mają być o krok od wpijania Ci się w ramiona ;-) ale się nie wpijać i leżeć bardzo wygodnie. Odpowiedz Link
nowydragon1 Re: 82/109 - nowydragon1 21.01.08, 21:51 witaj taka chuda to ja nie jestem ale dzięki za zdjątka:)))))))) a co do rozmiaru to wynalazłam go ostatnio na jakiejś stronie dotychczas kupowałam na bazarku ileś tam DD, a potem igła, nitka, troszkę wygięte druty i gotowe........... jak to mówią potrzeba matka wynalazków tylko ze powiedziałam DOSYć no i mam problem....... Odpowiedz Link
maheda Re: 82/109 - nowydragon1 22.01.08, 08:41 Etam, problem. :) Ja ze swoimi wymiarami 80/120 też żyję :-))))) I kupuję albo w necie, albo w stacjonarnym krakowskim Intimo. Odpowiedz Link
gosia_dt 77/103 21.01.08, 20:13 witam sie, to moj debiut :) jesli chodzi o moja stanikowa przeszlosc, to pewnie podobnie jak i u Was, za szerokie obwody, za male miseczki... pozmocie dobrac mi prawidlowy rozmiar? wiem ze wiele musze przymierzyc ale od czegos musze zaczac :) Odpowiedz Link
maheda Re: 77/103 - gosia_dt 21.01.08, 20:27 Tak jest, od czegoś trzeba zacząć, i proponuję zacząć od brytyjczyków w rozmiarze 70G (32G) albo 70GG (32GG). Z wyjątkowych ściśliwców możesz strzelać w 75F (34F) albo 75FF (34FF). Odpowiedz Link
gosia_dt Re: 77/103 - gosia_dt 22.01.08, 07:40 wow, po tym co nosilam ostatnio jestem w lekkim szoku :) dziekuje, bede mierzyc - ale ciekawa jestem czy taki rozmiar w sklepie znajde ;) Odpowiedz Link
maheda Re: 77/103 - gosia_dt 22.01.08, 08:40 Wyłącznie w kilku sklepach w Polsce ;) Warszawa (ze trzy sklepy), KRaków (jeden sklep), Poznań (jeden sklep), Katowice (jeden sklep). Poszukaj w wątku o sklepach tradycyjnych Odpowiedz Link
gosia_dt Re: 77/103 - gosia_dt 22.01.08, 08:46 wlasnie wyczytalam, dzieki :) w Lublinie mooooooooze gdzies trafie... a jak nie, to moze poprosze brata, jest w anglii - cos by mi moze podeslal :) Odpowiedz Link
gosia_dt Re: 77/103 - gosia_dt 22.01.08, 08:57 tez jakies rozwiazanie, ale jakby mnie brat wyreczyl to wygodniej by bylo ;) tylko czy ON sie odwazy?? ;)) Odpowiedz Link
adrias27 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 11 22.01.08, 14:30 Cześć! Już około rok temu pisałam swoje wymiary i prosiłam o radę odnośnie biustonosza:) ale... jakiś czas temu skończyłam karmić piersią mojego synka i biust niestety zmalał. Obecnie moje wymiary to: pod biustem 72cm, a w biuście 88/89cm Proszę jeszcze raz o pomoc w doborze biustonosza, teraz noszę w rozmiarze 75E, obwód stanowczo za szeroki, miska może być. Chociaż może przez przez ten za szeroki obwód i miski jakieś takie niebardzo:( Pozdrawiam Odpowiedz Link
maheda Re: 72/89 - adrias27 22.01.08, 14:42 Wg mnie lepszy byłby 65E. Spróbuj. Ponieważ jesteś na granicy rozmiarów, może się okazać, że lepszy mimo wszystko będzie 65F - do sprawdzenia. Odpowiedz Link
hermia9 64/72 (na wdechu dużo więcej) 22.01.08, 16:20 witam. Jak juz widzicie po podanych wymiarach, do biuściastych raczej nie należę, też mam jednak problemy z dobraniem odpowiednigo stanika. Przyjmując zasadę, że obwód stanika powinien być mniejszy, niż niż obwód pod biustem, powinnam nosić 60. Z tym, że ja zawodowo śpiewam, ( jestem śpiewaczką operową ) i podczas śpiewania żebra rozsuwają mi się jeszcze o kilka dodatkowych centymetrów. Najswobodneij czuję się w stanikach 70A, mam też jeden absolutnie wygodny 75AA. Jak próbuję przerzucić się na mniejsze obwody, to przy każdym wdechu czuję jak moje żebra walczą ze stanikiem. Poza tym, przy moim rozmiarze biustu cięzko mi cokolwwiek wybrać, w sklepach albo takich staników nie ma, albo są "dla nastolatek". A ja juz nastolatką nie jestem od dobrych kilku...cośtam lat. Drugim problemem samo przymierzanie, czytam porady z tej strony, ale hmmm.. mój biust nie podskakuje, nie przeszkadza mi kiedy biegnę do autobusu bez względu na to, czy w ogóle mam stanik, czy nie, więc jest to dośc utrudnione. jak a takim przypadku dobrać rozmiar stanika? Odpowiedz Link
maheda Re: 64/72 (na wdechu dużo więcej) 22.01.08, 17:03 W biuście masz luźno mierzone 72 cm? Tak? Co do śpiewania - witam świetniejszą ode mnie koleżankę ;) Ja jedynie się uczyłam solowego, ale do śpiewania w operze nigdy nie doszłam :D Odpowiedz Link
hermia9 Re: 64/72 (na wdechu dużo więcej) 22.01.08, 17:29 No niestety tak. w biuście ( bardzo luźno zmierzonym) mam 72cm. Jak zmierzę ciśniej - to jakieś 71... I dziękuje za powitanie Odpowiedz Link
maheda Re: 64/72 - hermia9 22.01.08, 18:01 Jednak uważam, że powinnaś celować w 60tki. Ja też potrafię bardzo szeroko rozstawić żebra w czasie nabierania oddechu, ale obwody staników rzadko są na tyle ścisłe, żeby sprawiać trudności nawet w śpiewie operowym. Popatrz na tę tabelę: spreadsheets.google.com/pub?key=pxpi6szJEGjb8-r-aEKk9Hw&output=html Rzadko kiedy staniki z obwodem 70 rozciągają się maksymalnie do 73 cm ;) Raczej się rozciągają do ponad 80 cm. Jeśli poszukasz 60tek, to będziesz widziała, ze rozciągają się maksymalnie do 67, 68, 73, 75, 78, a nawet 83 cm. Jest po prostu różnie. Dlatego nie katowałabym się na Twoim miejscu 70tkami, tylko jednak wycelowałabym w rozmiar, który Ci powinien pasować - czyli 60A (bryt. 28A), a może raczej 60B (28B). Ewentualnie - jeśli przeszkadza Ci ścisk - może 65AA (30AA), ale nie polecam. Są w tych rozmiarach śliczne staniczki z miseczkami wypełnionymi silikonowym żelem, które - jeśli będziesz miała ochotę - spowodują, że Twój biust wyda się większy, a jednocześnie proporcjonalny do Twojej sylwetki. Swoją drogą - na listkach figowych jest właśnie wyprzedaż różowego cukiereczka (nie wiem, czy lubisz?) w rozmiarze 28A, za jedyne 4,20 GBP (plus przesyłka, ponad drugie tyle ;)). Skoro jednak narzekasz na ściśliwość, może będziesz wolała staniki w rozmiarze 65AA, na przykład taki: www.figleaves.com/uk/product.asp?product_id=AEN-2-5010&mci=&size=30aa&colour=&image=r3706-p165979-front Odpowiedz Link
hermia9 Re: 64/72 - hermia9 22.01.08, 18:09 No pewnie, że lubię różowe cukiereczki - pod warunkiem, że nie mają napisu " My first bra" :-) Dziekuję Ci bardzo, chyba będę musiała przymierzyć jakiś dobry 60A. Ale tego 65AA też spróbuję i dam znać, co wygodniejsze ( o ile uda mi się w ogóle taki dostać... - cóż, kocham sklepy, w których już w na wstepie proponuje się klientce 75B, bez względu an to, czy ona wygląda na AA czy na K... A tych jest niestety w Polsce większość... :-(. No właśnie, czy jest jakiś "stacjonarny " sklep, w którym mogłabym sobie pomierzyć to 60A, 60B i 65AA? Bo niezbyt chce mi się trzy staniki w ciemno zamawiać, zeby najwygodniejszy wybrać... Odpowiedz Link
maheda Re: 64/72 - hermia9 22.01.08, 18:18 Ten co prawda napisu nie ma ;) ale może się kojarzyć, popatrz: www.figleaves.com/uk/product.asp?product_id=ML-80900&mci=&size=28a&colour=&image=r292015-p292044-front Nie wiem, co Ty na to, mi się on podoba i gdyby był na mnie, to sama bym sobie go kupiła, ale niestety :/ Nie wiem, czy znajdziesz jakiś stacjonarny, będzie z tym - uczciwie mówiąc - ciężko :( Chyba Ci przyjdzie - jak części z nas - zamawiać przez net i próbować. Taki los kubitek ze skrajnych końców tabel, niestety. Zawsze możesz odesłać do tego sklepu, ale - oczywiście - i tak stracisz, choćby na kosztach przesyłki. Uzyskanie wiedzy też kosztuje, niestety ;) Odpowiedz Link
hermia9 Re: 64/72 - hermia9 22.01.08, 18:22 hehe, rzeczywiście, śliczny, chyba się na niego skuszę! Dziękuję Ci bardzo! A swoją drogą, ten, kto pierwszy otworzy w Poslce sklep właśnie ze skrajnymi rozmiarami staników zostanie chyba miliarderem... Odpowiedz Link
agamamaani Re: 91/115 22.01.08, 22:20 to ja sie sprawdzę. coś mi ostatnio ciasno - noszę zazwyczaj 80 F.. mało?? problem mam ostatnio z doborem miseczek a nie chcę na grochowską latać bo zbankrutuję :( aaa karmię i wszystko mi zaczyna wisieć :( Odpowiedz Link
maheda Re: 91/115 - agamamaani 22.01.08, 23:10 Oj, mało. Jeśli 80, to raczej okolice GG, i to z brytyjczyków. Brytyjczyki to wydatek rzędu 180 zł. 80GG, czyli 36GG. W Melissie odpowiednik to pewnie 80J albo 80K - musiałabyś sprawdzić. Melissa to wydatek rzędu 80 zł. Odpowiedz Link
agamamaani Re: 91/115 - agamamaani 23.01.08, 08:49 a na 85 się porywać?? zazwyczaj na 3 haftki zapięcia kupuję.. ma sens?? przytyło mi się ostatnio. Odpowiedz Link
maheda Re: 91/115 - agamamaani 23.01.08, 08:55 Tylko w wyjątkowych ściśliwcach... Ja przy obwodzie pod biustem swojego czasu 86 cm chodziłam przeważnie w 75tkach. 80tki tylko dwie na mnie były dobre - właśnie ze ściśliwców. Nie ryzykowałabym. Odpowiedz Link
agamamaani Re: 91/115 - agamamaani 23.01.08, 12:23 to melisę mam kupić 80 j tak?? bo się chyba zaraz rzuce na zakup.. Odpowiedz Link
maheda Re: 91/115 - agamamaani 23.01.08, 12:28 Tylko sprawdź najpierw w wątku producenta, czy stanik, który kupujesz, nie jest ściśliwcem :) Bo ze ściśliwców to 85tki lepiej chyba. Odpowiedz Link
vasylkova 71/93 22.01.08, 22:42 do niedawna nosilam 75c, teraz (kiedy sie doszkolilam na stanikomanii i forum ;) widze, ze miseczki za male, zainwestowalam w 70D, jest niby lepiej, ale stanik z takiej miekkiej tkaniny, nie uklada sie najlepiej, a jak wygarnac spod pach to sie robia buleczki. wczoraj kupilam 70E, i jak _dobrze_ wygarnac spod pachy, to... no jakby caly czas za duzo tej piersi... choc wyglad w bluzce i dekolt - super. Ale 70F...? Chyba niemozliwe. Mam tez stanik 85C z okresu karmienia - nie karmink, zwykly (ale sie wstydzilam taki rozmiar kupowac) - tam miseczka tez ciut za mala, po wygarnieciu, no i obwod oczywiscie za szeroki - podjezdza do gory. Odpowiedz Link
maheda Re: 73/91 - vasylkova 22.01.08, 23:13 No bo wg tzw. polskiej numeracji jesteś na granicy owego 70E i 70F. Możliwe, że w niektórych modelach lepsze będzie na Ciebie 70F, a nie 70E. W brytyjskiej numeracji za to będzie to albo 70DD, albo 70E (32DD albo 32E). A jeszcze lepsze mogą się okazać staniki w rozmiarze 65G (polskie Avocado czy Melissa), ewentualnie brytyjskie 65F-65FF (30F - 30FF). Odpowiedz Link
vasylkova Re: 73/91 - vasylkova 22.01.08, 23:28 ten ktory mam 70E jest dosyc ciasny pod biustem, pod niu noszenia troche go czuje nieprzyjemnie, wiec chyba na 65 bym sie nie zdecydowala (chyab ze jakies super-rozciagliwe?). Nie podaje firmy, bo to jakas no-name lotewska, wiec nikomu sie nie przyda raczej. W takim razie musze rozne modele po prostu sobie pomierzyc E lub F? Dzieki za szybka odpowiedz :) No i za powiekszenie cyckow :))) Odpowiedz Link
maheda Re: 73/91 - vasylkova 22.01.08, 23:39 :) 65tki dostępne na rynku nie są łotewskie, a do tego są rozciągliwe, więc próbuj, jeśli je spotkasz ;) A to, że jest Ci nieprzyjemnie pod biustem, to może być kwestia... za małej miseczki. Piersi Ci wchodzą częściowo pod obwód, więc obwód siłą rzeczy obejmuje więcej, niż powinien - ergo - ciśnie. Odpowiedz Link
vasylkova Re: 73/91 - vasylkova 23.01.08, 00:04 nie, dolem mi piersi nie wylaza - dolna czesc fiszbinow opiera sie na kosci, nie na "miekkim". a stanik jest lotewski, ale nie taki a la od ruskich z bazaru ;) Odpowiedz Link
maheda Re: 73/91 - vasylkova 23.01.08, 00:23 Nie dołem, tylko w boki przeważnie idą, pod pachy :) I tak, zrozumiałam, dla mnie Łotwa to zdecydowanie nie Rosja. Odpowiedz Link
yoostysia1 72 - 91 23.01.08, 00:28 własnie sie zmierzylam. Obwód pod ciasno 72 cm, w biuscie luźno 91. Biust mam jedrny, więc w staniku wyszlo tyle samo. Zwykle kupuje 70D, ale ostatnio zauwazylam ze robi mi sie z przodu "podwojny biust" Co radzicie ?? Odpowiedz Link
maheda Re: 72/91 - yoostysia1 23.01.08, 01:13 Ze zwykłych staników zapewne 70E albo 70F, natomiast ze staników w rozmiarówce brytyjskiej - na które to staniki przejście w ogóle Ci polecam - lepsze chyba jednak będą staniki 65F (30F), niż 70DD (32DD). Odpowiedz Link
erbusdwa 66cm/74cm 23.01.08, 09:22 Witam doświadczone Koleżanki, ja dopiero zaczynam( wczoraj się dowiedziałam że na 70A świat się nie kończy;P ). Jeżeli pod biustem mam66 cm a w biuście ( tak to nazwijmy)74 cm to jaki powinnam mieć rozmiar? W ogóle są takie? Pozdrawiam Was wszystkie ciepło! Odpowiedz Link
maheda Re: 66/74 - erbusdwa 23.01.08, 09:36 Pewnie, że są, co ma nie być :) Myślę, że powinnaś celować w staniki o rozmiarze 60B (28B wg oznaczeń brytyjskich). Trudno znaleźć ten rozmiar w sklepach z dorosłą bielizną, ale się da: www.daintylady.co.uk/comfortwear/clover Przesyłka do Europy kosztuje w tym sklepie 6 GBP. Myślę, że znalazłyby się i inne jeszcze sklepy, z tym, że trzeba by po prostu poszukać. Ponieważ jesteś na granicy rozmarów, możliwe, że lepsze się okażą wkrótce staniki 60C (28C). Odpowiedz Link
katarzynaeu czy tak jest dobrze? 23.01.08, 09:52 Poszłam za Waszą radą drogie Panie i zakupiłam stanik o rozmiarze 70C..(to C normalnie podnosi mnie na duchu:), zawsze nosiłam A ;).Ale do rzeczy, o co mi chodzi. Otóż na wydechu mam 78 pod biustem i teraz gdy nosze 70 to po całym dniu noszenia, gdy zdejmę stanik wieczorem widzę odciśnięte ślady po staniku na skórze, czy to dobrze, czy to zdrowo? Może on jest za ciasny? Odpowiedz Link
maheda Re: czy tak jest dobrze? 23.01.08, 10:02 A po majtkach Ci nie zostaje żaden ślad? Jeśli nie boli Cię stanik w czasie noszenia, jeśli ślady nie są czerwono-fioletowe, a tylko są to odciśnięcia, to wszystko jest w porządku. Tak właśnie wygląda noszenie dobrze dobranego stanika - jak inaczej miałby porządnie trzymać biust? :) Odpowiedz Link
katarzynaeu Re: czy tak jest dobrze? 23.01.08, 10:06 hehe, po majtkach chyba mi nie zostają, no może czasem, na biodrach :). Co do majtek to nie mam kłopotów leżą bardzo dobrze. Dzięki za pomoc Odpowiedz Link
maheda Re: czy tak jest dobrze? 23.01.08, 10:10 No właśnie - po majtkach Ci zostają, a nie mają czego nosić, bo służą jako zasłaniacze! To co dopiero po staniku, który jak najbardziej ma co dźwigać! :-) Odpowiedz Link
paulka-paulka 82/104 23.01.08, 11:55 Noszę 80 C jednak kiedy intensywnie sie poruszam czsami stanik podciąga mi sie do góry.. proszę o poradę.. ;) Odpowiedz Link
maheda Re: 82/104 - paulka-paulka 23.01.08, 11:59 No pewnie :) Nie powinnaś nosić 80tek, tylko 75tki. A w luźniejszych stanikach 70tki. Z 75tek celuj w brytyjczyki o rozmiarze 75F (34F), a z 70tej w 70G (32G). Myślę, że docelowo będziesz się ubierała w staniki o numer większe, więc 75FF i 70GG, ale na razie spróbuj tych trochę mniejszych. Z Avocado i Melissy pewnie okolice 75G oraz 70J. Odpowiedz Link
paulka-paulka Re: 82/104 - paulka-paulka 23.01.08, 12:25 dziękuje. :) Zobaczymy .. ;)) Odpowiedz Link
auto_robex Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 11 23.01.08, 11:59 1) - pod biustem na wydechy 76 cm - w biuscie 95 cm 2) teraz nosze 75 C, miseczka zwykle lekko za mala, ramiaczka wpijaja sie w skore - staniki lupo Jaki powinnam nosic stanik? :) z gory dzieki za pomoc.. Odpowiedz Link
maheda Re: 76/95 - auto_robex 23.01.08, 12:03 :) Witaj. Spróbuj przymierzyć gdzieś jakiegoś Triumpha czy innej firmy 75E, stanik z miękkimi miseczkami na fiszbinach - i powiedz mi, czy po wygarnięciu spod pach i skróceniu ramiączek wszystko się swobodnie mieści w miseczce, a miseczka nie jest za duża? Czy fiszbin z przodu opiera się na mostku, z tyłu celuje w środek pachy, a górą nic się nie wylewa? Jeśli jest OK, to celuj w brytyjczyki w rozmiarze 70F (32F). Jeśli lepszy będzie na Ciebie Triumph 75D, to lepsze będą staniczki w rozmiarze brytyjskim 70E (32E). Tylko nie wygłupiaj się z kupieniem tego Triumpha, czy co tam będziesz mierzyć :-) Obwód 75 nie jest dla Ciebie. Najwyżej 70tki, a docelowo zapewne 65tki. Odpowiedz Link
auto_robex Re: 76/95 - auto_robex 23.01.08, 13:31 sprobuje jutro przed praca isc do triumpha :) wtedy zobacze co i jak dla wlasnej swiadomosci :) opowiem co i jak, generalnie ciesze sie ze odkrylam wasze forum:) Odpowiedz Link
qqleczka78 75/110 qqleczka78 23.01.08, 12:07 Ponieważ mój poprzedni post utknął już wśród wątku, pozwolę doczepić się na końcu Kupiłam Arabelę 30J (nie było JJ). Na większą pierś jest akurat na mniejszej nieco się marszczy. Ramiączka oczywiście skrócone. Na większej piersi niestety w trakcie noszenia czasami się przytrafia 'bułeczka' Ale widzę, że na większy dekolt Arabelka mi się nie nadaje. maheda wyrocznio ;-) jakie inne modele oraz w jakim rozmiarze, polecasz na takie, khem, 'skarby' jak moje. Szukam też bikini na mój rozmiar... Wszelkie sugestie mile widziane. Odpowiedz Link
maheda Re: 75/110 qqleczka78 23.01.08, 12:23 Poczułam się jak Pytia :D Skoro bułeczka się pojawia, to może jednak za mała ta miseczka, a nie dobra?... Gdzie ta bułeczka i dlaczego się robi? Zakładając, że 30JJ jest dobrym rozmiarem Arabelki, która jest koszmarnym rozciągliwcem, w dodatku z dużymi miseczkami, dobre na Ciebie powinny być inne staniki w rozmiarze 32J. A w tym rozmiarze są dostępne w Bravissimo następujące modele: www.bravissimo.com/products/swimwear?back=32&cup=j&sort=price_asc Nie wiem, jak one będą się nosić, i jak będzie z ich dopasowaniem, to już będziesz musiała sama sprawdzić, nabiustnie. Zobacz, jest w wyprzedaży Kaleidoscope: www.bravissimo.com/products/swimwear/bikinis/panache/balconette-bikini-tops/ps23-details.aspx?colour=Blue+Multi Odpowiedz Link
qqleczka78 Re: 75/110 qqleczka78 23.01.08, 14:47 Taka minimalna z przodu nad większą- zejdzie z 1 kg to się powinno rozwiązać problem. Ale chyba rzeczywiście muszę się niestety przyjrzeć 32J :( - Rio 32HH było ciut za małe. Nie pozostaje nic innego tylko wziąć CC i ruszyć na zakupy i zaklinać, żeby przesyłeczka nie zaginęła :( Jak coś to będę zdawać relację. Odpowiedz Link
maheda Re: 75/110 qqleczka78 23.01.08, 14:57 Jeśli Rio 32HH było maławe, to lepiej nawet celuj w 32JJ, bo Rio ma duże miseczki... Odpowiedz Link
qqleczka78 Re: 75/110 qqleczka78 23.01.08, 15:25 Będę próbować. A z drugiej strony- jak wychodzi dół od kostiumu? Na mój szeroki tyłek wkładam 42/44 - jak to będzie w angielskiej numeracji? Czy np. wychodzą mimo wszystko duże rozmiary? (w stringi od Arabelki wchodzę spokojnie w M) Odpowiedz Link
maheda Re: 75/110 qqleczka78 23.01.08, 18:05 Może tutaj znajdziesz odpowiedź: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=74375906 Odpowiedz Link