Dodaj do ulubionych

JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 11

• lucrezia.borgia Re: 73/94 19.01.08, 09:21
      Witam!
      Jestem nowa trafiłam na Wasze forum niedawno i zupełnie przypadkiem już po uświadomieniu jak masakruję swój biust nosząc zły rozmiar. Wiec na początku chciałabym się przywitać :)
      Do tej pory nosiłam amerykański 34C, wyszło mi że to polskie 75B/C. Mądra kobieta w sklepie z bielizną wytłumaczyła mi o co właściwie chodzi i dobrała mi brytyjski 32F. Na początku szok oczywiście ;) A teraz po paru tygodniach noszenia pod biustem nadal bardzo ciasno, jak zdejmuję stanik to na mostku mam odciśnięte fiszbiny, czy tak ma być? Wydaje mi się też, że piersi mogłyby bardziej wypełniać miski od góry. Czy jest na to jakaś rada? I jeszcze jedno pytanie - czy według Was to dobrze dobrany rozmiar?
      Dzięki za pomoc

• lucrezia.borgia 73/94 19.01.08, 09:26

Witam!
      Jestem nowa trafiłam na Wasze forum niedawno i zupełnie przypadkiem już po uświadomieniu jak masakruję swój biust nosząc zły rozmiar. Wiec na początku chciałabym się przywitać :)
      Do tej pory nosiłam amerykański 34C, wyszło mi że to polskie 75B/C. Mądra kobieta w sklepie z bielizną wytłumaczyła mi o co właściwie chodzi i dobrała mi brytyjski 32F. Na początku szok oczywiście ;) A teraz po paru tygodniach noszenia pod biustem nadal bardzo ciasno, jak zdejmuję stanik to na mostku mam odciśnięte fiszbiny, czy tak ma być? Wydaje mi się też, że piersi mogłyby bardziej wypełniać miski od góry. Czy jest na to jakaś rada? I jeszcze jedno pytanie - czy według Was to dobrze dobrany rozmiar?
      Dzięki za pomoc
      • lucrezia.borgia Re: 73/94 19.01.08, 09:27
        Wybaczcie zdublowany post ale jeszcze nie bardzo mi to wychodzi
        Pzdr
      • maheda Re: 73/94 - lucrezia.borgia 19.01.08, 09:36
        Mówisz, że brytyjskie 32F? Na pewno? A nie amerykańskie 32F? Pytam, bo to
        różnica jednego rozmiaru. Amerykańskie 32F odpowiada brytyjskiemu 32E.
        Ty wg tabel powinnaś się mieścić w 32E, acz - ponieważ jesteś na granicy
        rozmiarów - może istotnie 32F jest lepszy? hm...
        Możesz powiedzieć, czy masz biust dzieciowy, czy niedzieciowy jeszcze, i jaki
        ten stanik masz? :) Firma i model? :) Coś tam powinno na metce być.

W niektórych stanikach istotnie fiszbiny odciskają się na mostku - jeśli nie
        boleśnie, to taka ich uroda - a jeśli boleśnie, to trzeba sobie je spróbować odgiąć.
        • lucrezia.borgia Re: 73/94 - lucrezia.borgia 19.01.08, 12:13
          Noszę teraz RUBYPINK Imogen. Rozmiary z metki to UK 32F, USA 32G, Euro 70G.
          Wydaje mi się jednak, że miseczki mogłyby być trochę mniejsze. Biust
          podzieciowy. Ponad dwa miesiące temu przestałam karmić i niestety nie wygląda
          najlepiej :(

Fiszbiny odgięłam i od razu lepiej. Wielkie dzięki!
          • the_mariska Re: 73/94 - lucrezia.borgia 22.01.08, 00:34
            Śmiesznie, bo ja przy prawie identycznych wymiarach całkiem nieźle się mieszczę
            w 70E (no dobra, troszeczkę górą wyłazi, ale w porównaniu z moimi poprzednimi
            stanikami i tak rewelacja ;)). Mimo wszystko spróbuj poszukać jakichś
            niskozabudowanych 65FF/G, ze wskazaniem chyba jednak na G ;)
            • lucrezia.borgia Re: 73/94 - lucrezia.borgia 23.01.08, 11:06
              Nie wiem czy jestem psychicznie gotowa na noszenie 65 :)) W swoim 70 nie zapinam się jeszcze na ostatnie haftki. Ale przy najbliższej okazji postaram się coś przymierzyć ;)
    • agmani 82/105, ciaza ->szukam stanika do karmienia 19.01.08, 10:24
      w tym watku juz troche napisalam
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=74559224
      Moze ktos umie to ocenic i pomoc mi dobrac?
      dzieki!
      • maheda Re: 82/105 agmani Wracam do tamtego wątku n/t 19.01.08, 10:50

• super-maruda 80/104 - kolej na mamę:) 19.01.08, 11:15
      jaki rozmiar dla mamy (80/104)? teraz nosi 80D, w którym biust wychodzi jej
      dołem, górą i pod pachami

z góry dziekuje :)
      • maheda Re: 80/104 - kolej na mamę:) 19.01.08, 14:14
        Lepszy byłby nawet brytyjski (Panache, Freya, Fantasie...) 75FF (34FF), ale
        docelowo powinna mierzyć w staniki 70GG (32GG).

Z Avocado i Melissy to chyba albo okolice 75G-H, albo 70J.
    • maheda 74/90 - indianka0 19.01.08, 14:59
      mam rozmiar 74 cm(mierzone ciasno) pod biustem, 90(mierzone dość
      lużno) w biuście. To może smieszne ale Wogóle z wymierzeniem biustu
      mam problem bo jest taki do szppica a sutki są sterczące, jak gdyby
      stoże. Ale co tam :) Biustonosze nosze 75B. Probowałam kiedyś 70B i
      obwód byl ok, ale miska mała. Niewiedziałam jaki mam wziąc więc
      wzięlam teoretycznie "rozmiar" większy 75B. Czuje jednak ze to zły
      rozmiar, bo ciągle musze go poprawiać,albo podjeżdza do góry, albo
      piersi gdiześ uciekają... Koszmar jakiś. Niemam dużych piersi ale
      uważam ze są łądne. Szkoda tylkoz ze nie umiem ich wyeksponować
      dobranym stanikiem. :( Dlatego włąsnie prosze o pomoc.

(indianka0)
      • maheda Re: 74/90 - indianka0 19.01.08, 15:06
        indianka0 napisała:

> Probowałam kiedyś 70B i
        > obwód byl ok, ale miska mała. Niewiedziałam jaki mam wziąc więc
        > wzięlam teoretycznie "rozmiar" większy 75B.

Wytłumacz mi, jak to jest... Mierzysz but - jest na długość dobry, ale jest
        takiego fasonu, że jest wąziutki, zbyt wąski na Twoją stopę. Pytanie - czy
        (zakładając, że w sklepach obuwniczych PL zaczyna być jak w cywilizowanych
        krajach i są buty o różnej długości ORAZ tęgości) -> poprosiłabyś o większą
        szerokość stopy, czy o dłuższy but?

Nie rozumiem - skoro rozmiar pod biustem był na Ciebie dobry, ale miseczka za
        mała - dlaczego wzięłaś większy obwód?!
        Jeśli obwód jest OK, a miseczka mała - trzeba mierzyć ten sam obwód, ale większą
        miseczkę DLA TEGO SAMEGO OBWODU.

Spróbuj przymierzyć staniczki w rozmiarach 70C, 70D, 70E... to jest właściwy
        kierunek, a nie zwiększanie obwodu.
        Swoją szosą - powinnaś celować właśnie w 70DD (32DD) wg brytyjskiej rozmiarówki,
        albo w 70E w stanikach, w których po seczke D jest E, a nie DD.
        Śmiało powinnaś coś takiego w jakimś sklepie znaleźć.
        Pamiętaj o dokładnym wygarnianiu wszystkiego spod pach do miseczek!

Szybko się pewnie okaże, że lepszym rozmiarem pod biustem dla Ciebie jest 65, z
        przeliczoną miseczką, czyli brytyjskie 65F (30F), a Avocado i Melissie pewnie
        zbliżona miseczka.
        • indianka0 Re: 74/90 - indianka0 19.01.08, 22:55
          Poprostu zanim tu trafiłam, myslałam jak wiele innych ludzi, że C to
          juz duzo.. A ja uważalamze mój biust jest raczej skromny,.. ale to
          co tu wyczytałam zmieniło mójpogląd. :) Przy najblizdzej okazji
          poprubuje z wiekszymi miseczkami a obwód zostawie w spokoju :P
          Dzięki wilkie :*
          • indianka0 Re: 74/90 - indianka0 20.01.08, 22:07
            faktycznie jest tak jak napisałas:)
            Przymierzyłam dzis kilka staników w rozmiarach 70C i 70D i
            rzezywiscie biust leżydużo ładniej..:) Jak tylko zbiore kase to
            ruszam na podbój cyconoszy :] Dzieki raz jeszcze:*
            • maheda Re: 74/90 - indianka0 20.01.08, 22:11
              No i super :)
              Tylko nie kupuj przypadkiem żadnego 70C!
              Kup sobie na razie jeden czy dwa staniki w rozmiarze 70D, i wygarniaj starannie
              do miseczek spod pach wszystko za każdym razem, jak zakładasz stanik.
              Szybko przejdziesz na 70E, zobaczysz.
              Albo i na 65G w polskiej rozmiarówce, zwany 65F w rozmiarówce brytyjskiej -
              czyli ta sama miseczka, co w 70E, ale dla mniejszego obwodu (wtedy miseczkę
              trzeba przeliczyć).
              :) Powodzenia.
    • maheda 75/87 - justyn.augustyn 19.01.08, 15:07
      Noszę 70B, 75C, brytyjskie 34B i w każdym chyba coś nie tak.

(justyn.augustyn)
      • maheda Re: 75/87 - justyn.augustyn 19.01.08, 15:12
        Pewnie, że w każdym coś nie tak.
        We wszystkich 75tkach (oraz 34kach, bo to ten sam obwód, tylko oznaczenie
        brytyjskie) masz za duży obwód.
        W staniku 70B obwód lepszy, ale miseczka za mała - ten rozmiar jest przeznaczony
        dla osób z obwodem w biuście góra 85 cm, a jeśli brytyjski, to 84 cm.

Ponieważ jesteś na granicy polskiej i brytyjskiej rozmiarówki, spróbuj
        przymierzyć 70C i 70D - któryś z tych rozmiarów powinien być na Ciebie dobry. Wg
        numeracji brytyjskiej to jest 32C i 32D.

Pamiętaj o dokładnym wygarnianiu wszystkiego spod pach do miseczek.

Myślę, że dobrze by było, gdybyś spróbowała przymierzyć też staniki w rozmiarze
        65 pod biustem (brytyjskie 30). Oczywiście miseczka przeliczona - czyli w
        okolicach 65DD-65E.
        • justyn.augustyn Re: 75/87 - justyn.augustyn 20.01.08, 12:01
          Szukałam przez cały weekend 70C, ale o takim rozmiarze chyba nikt nie słyszał.
          Jak C to od 75. Wróciłam zła z dwoma stanikami it3 z intimissimi, bo muszę coś
          teraz nosić. Znowu pozostaje zamawiać przez internet.
          • maheda Re: 75/87 - justyn.augustyn 20.01.08, 12:23
            A w jakim mieście szukałaś?
            • justyn.augustyn Re: 75/87 - justyn.augustyn 22.01.08, 18:12
              Gdańsk
              • maheda Re: 75/87 - justyn.augustyn 22.01.08, 18:27
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=27220992&a=63773789
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=27220992&a=58942885
                i inne posty w tym wątku
                • thorgalla Re: 75/87 - justyn.augustyn 23.01.08, 13:36
                  Justyna masz identyczne wymiary jak ja.
                  Kupiłam pierwszy (po rewolucji) biustonosz 70D i jest prawie idealny.
                  Prawie bo robią się minimalne bułeczki.Dlatego będę próbować
                  70DD,choć wiadomo,że wszystko zależy od konkretnego modelu.
    • maga_luisa 74/87 19.01.08, 22:33
      Noszę 75B, push up, w niektórych czuję się komfortowo, w innych nie.
      Niewygodnie jest mi wtedy, gdy miseczki są zbyt blisko siebie osadzone - mam
      wrażenie, że moje piersi są dość od siebie oddalone;-) Wtedy miseczka w części
      przyśrodkowej lekko odstaje (nie jest wypełniona) a poza tym jest w miarę ok.
      Wiem, że forum dla biuściastych jest nie dla mnie, ale może coś poprawię w
      doborze staników ;-)
      • maheda Re: 74/87 - maga_luisa 19.01.08, 22:50
        Skoro masz pod biustem 74 cm, to nie powinnaś celować w 75tki, tylko albo w
        ścisłe 70tki, albo w 65tki.
        Z rozmiaru 70 celuj w 70C/70D (32C/32D), a z 65tek w 65DD/65E (30DD/30E).
        Obstawiam, że lepsze jednak będą 65tki.

Pamiętaj o wygarnianiu wszystkiego spod pach do miseczek :) I pamiętaj, że
        fiszbiny mają się z przodu opierać na mostku, a z tyłu celować w środek pachy :)
    • babajaga87 65/87-88 ? 20.01.08, 00:47
      Miłe Panie,

mój biust zmierzony wg wszelkich zasad ma wymiary:
      pod: 65cm (ciasno, na wydechu)
      w: 87-88cm (luźno, na wdechu i w staniku)

Miseczki pasują na mnie mniej więcej z 70E (wg Triumpha / Chantelle, czyli
      rozmiarówek bez dd). Ale obwód jest zdecydowanie za szeroki, a w żadnym sklepie
      nie spotkałam mniejszego (ostatnio mi sprzedawczyni na pytanie, czy są 65tki,
      odpowiedziała "a po co? przecież 70 też są dobre?"). Dlatego chcę coś kupić
      przez internet, tylko nie wiem, jaki rozmiar z tych angielskich marek wybrać.
      Proszę o pomoc :)
      • maheda Re: 65/87-88 - babajaga87 20.01.08, 00:58
        :)
        Wg zasad ze strony:
        bellissima.com.pl/strona.php?site=przymierzalnia
        powinnaś mierzyć w staniki 60F albo 60FF.
        Po angielsku to 28F lub 28FF.
        W sklepach internetowych są np. takie staniki 28FF:
        www.bravissimo.com/products/lingerie?back=28&cup=ff&numitems=16
      • besame.mucho Re: 65/87-88 - babajaga87 20.01.08, 01:02
        Teoretycznie na 87-88 cm powinno być dobre 60FF (brytyjskie). Ale
        pasuje Ci 70E. W brytyjskiej rozmiarówce byłoby to DD, które jest na
        mniej więcej 91 cm w biuście. Na tyle samo jest brytyjskie 60G. Tyle,
        że przy mniejszym obwodzie miseczka powinna być głębsza i węższa, więc
        może jednak wystarczy to FF. Proponuję zamówić obydwa rozmiary i
        porównać, który będzie lepszy.
        65tki raczej sobie odpuść. Mam pod biustem centymetr więcej od Ciebie,
        i 65tki lubią mi fruwać wokół żeber.
        • maheda Re: 65/87-88 - babajaga87 20.01.08, 02:10
          Ale pamiętasz, Besame, że wiele dziewczyn nosi miseczki w za szerokich obwodach
          większe, niż wypadałoby z tabelki?
          Zapewne ze względu na to, że miseczka A nawet przy większym obwodzie wciąż jest
          zbyt płaska...
          Ja bym obstawiała na początek nawet 60F, ale jeśli dziewczyna nie zniszczyła
          sobie biustu, to może istotnie od razu spokojnie wejdzie w 60FF, bez okresu
          przejściowego?
          • xevvelineczkax 77/78-102 20.01.08, 10:37
            A to moje wymiary :)
            To mój pierwszy wpis na tym forum :) Przy wyborze staników zawsze kierowałam się
            tabelkami producentów i co?? Nosiłam 80e. Az tu nagle wpadłam na topic o dużym
            biuście na wizażu i dziewczyny skierowały mnie tutaj i uświadomiły mnie, że
            nosze złe staniki.
            Pomniejszyłam sobie już w dwóch biustonoszach obwody i od razu lepiej :)
            Powiedzcie mi teraz, czy mam nosić w takim razie zamiast 80e 75f czy 70g??
            • maheda Re: 77/78-102 - xevvelineczkax 20.01.08, 10:45
              O kurcze, masz moje wymiary ze studiów :-)))))
              Też miałam biust na 102 :-))))))
              70tki, zdecydowanie 70tki. Z Triumpha, Feliny i tym podobnych nie kupisz na
              siebie absolutnie niczego.
              Spróbuj celować w brytyjczyki (Panache, Freya...) i w staniki tych firm o
              rozmiarze 70G (32G). Możliwe, że potem się przesiądziesz na 70GG (32GG), ale nie
              życzę, bo w tym rozmiarze jest duuużo mniejszy wybór, póki co.
              Może się załapiesz na to brytyjskie 32G na razie :-)
              • xevvelineczkax Re: 77/78-102 - xevvelineczkax 20.01.08, 10:48
                Dziękuję za odpowiedź, miałam na oku na allegro panache stanik inferno w
                rozmiarze 75f :) ale w takim razie teraz chyba się wstrzymam :)
                • maheda Re: 77/78-102 - xevvelineczkax 20.01.08, 10:56
                  Z tego, co pamiętam (i mam nadzieję, że niczego nie pokręciłam), to z Inferno
                  jest dość ścisłe, więc być może (w zależności od tego, jak mocno się ścisnęłaś,
                  żeby Ci wyszło to 77 cm) byłby na Ciebie dobry. Miseczki natomiast lepiej brać o
                  numer większe, bo on ma dość małe.

ALE - to nie jest stanik do noszenia na co dzień, raczej do założenia od czasu
                  do czasu, bo rozpłaszcza biust, a do notorycznego rozpłaszczania biustu - jak
                  mówi mój Przyjaciel - nie jest stanik, tylko mężczyzna ;)

Próbuj celować raczej w staniczki miękkie, usztywnione wyłącznie fiszbinami pod
                  piersią i ew. wzmocnione z boku.

Obawiam się też, że - nie mając doświadczenia z dobrze dobranymi stanikami - nie
                  będziesz umiała ocenić tego Inferno, to nie jest stanik na pierwszy zakup.
                  Odpuść go sobie na razie, kupisz w dalszej przyszłości :)
                  • xevvelineczkax Re: 77/78-102 - xevvelineczkax 20.01.08, 11:03
                    Ok :) w takim razie tak zrobię :)
                    Wcześniej kupowałam staniki z Konrada 80e. Zmniejszyłam sobie obwody w nich :)
                    Ma jeszcze jeden z gai, ale raczej one takie nijakie. Rozciągnęły się. Poszukam
                    jeszcze u mnie w mieście sklepu ze stanikami, wiem, że 75f mają. Ale czy są tez
                    większe to nie mam pojęcia :)
                    W sierpniu czeka mnie ślub, wtedy dopiero będę miała problem :D
                    • maheda Re: 77/78-102 - xevvelineczkax 20.01.08, 11:09
                      Ej, ale z konrada czy gai 75f jest DUŻO mniejsze od 75f z brytyjczyków.
                      Nie masz blisko do Krakowa, Warszawy, Poznania albo Katowic?
                      • xevvelineczkax Re: 77/78-102 - xevvelineczkax 20.01.08, 11:14
                        Konrad akurat nie szyje staników 75f. a miseczka e przy obwodzie 80 z Konrada
                        jest dobra. No właśnie nie mam blisko :( Mieszkam w Grudziądzu :) Podejrzewam,
                        ze zamówię sobie coś z brastopu bądź pokażę sisotrze mojego narzeczonego jakiś
                        stanik M&S i mi przywiezie z Anglii :)
                        • maheda Re: 77/78-102 - xevvelineczkax 20.01.08, 11:22
                          Dobrze, to teraz kilka pytań.
                          1. Czy wszystko wybrałaś, wygarnęłaś spod pach do miseczek?
                          Jeśli nie, to wygarnij, a dopiero potem odpowiadaj na resztę pytań ;)
                          2. Czy fiszbin z tyłu celuje w środek pachy?
                          3. Czy fiszbiny z przodu opierają się na mostku?
                          4. Czy poza tym fiszbiny okalają pierś, opierając się na żebrach?
                          5. Czy środek miseczki wypada na wysokości brodawki?

Popatrz tutaj, do tego artykułu:
                          stanikomania.blox.pl/2007/08/Kwestia-rozmiaru.html

Mam nadzieję, że zrozumiesz, o co mi chodzi.

Poza tym - zmniejszając obwód - trzeba zwiększyć miseczki o dwa rozmiary. Więc
                          zamiast 80e, trzeba kupić 75g albo 70i.

I propozycja hardcore - jeśli chcesz - możesz przesłać zdjęcie biustu do
                          Galerii, ocenimy, czy istotnie ten stanik leży dobrze, i Ci tutaj powiemy :)
                          • xevvelineczkax Re: 77/78-102 - xevvelineczkax 20.01.08, 11:39
                            Odpowiadam :)
                            1. Czy wszystko wybrałaś, wygarnęłaś spod pach do miseczek? TAK
                            2. Czy fiszbin z tyłu celuje w środek pachy? Raczej NIE
                            3. Czy fiszbiny z przodu opierają się na mostku? NIE
                            4. Czy poza tym fiszbiny okalają pierś, opierając się na żebrach? TAK, ale
                            ściśle nie przylegają
                            5. Czy środek miseczki wypada na wysokości brodawki? TAK
                            • maheda Re: 77/78-102 - xevvelineczkax 20.01.08, 11:51
                              No to niestety, to nie jest dobra miseczka.
                              Jeśli fiszbin z tyłu nie celuje w środek pachy, a z przodu nie opiera się na
                              mostku, to miseczka jest za mała.

Mówisz, że fiszbiny nie przylegają do żeber... znaczy - odstają trochę od klatki
                              piersiowej, tak?
                              Masz, moja droga, nadal za luźny obwód i za małe miseczki.
                              Wynika to z tego, że miseczki E są po prostu uszyte płasko, a nie głęboko. Jeśli
                              przeczytałaś polecany artykuł, wiesz, o czym mówię :)

Dlatego nie dawaj sobie samej wcisnąć kitu, że 80e może być na Ciebie dobre.
                              Nawet, jeśli to Ty sama próbujesz sobie ten kit wcisnąć.
                              :) dobrze? :)

A ze staników w swoim rozmiarze możesz kupić coś w sklepach internetowych
                              polskich - jeśli rozmiar jest na stanie, to otrzymasz stanik w ciągu dwóch dni.

Wyszukaj sobie tutaj rozmiaru 70G, zaznacz opcję "Dostępne w 24h", jest na
                              stanie 15 staników w Twoim rozmiarze.

Zobacz też tutaj:
                              peachfield.pl/szukaj.html

Nie ma co się katować nieodpowiednią miseczką, skoro można szybko mieć coś, co
                              będzie pasowało na pewno lepiej, niż to, co masz.

Nie zamawiaj na razie Arabelki z Freya, a w Rio lepiej miseczkę mniej, czyli 70FF.

A ślubem się nie przejmuj, popatrz, jakie śliczności ma polska Bellissima:
                              bellissima.com.pl/strona.php?site=wyswietlanie_szczegol&id_inne=764&kategoria=
                              • xevvelineczkax Re: 77/78-102 - xevvelineczkax 20.01.08, 13:23
                                Dziękuję za linki :)
                                Teraz mi sie przypomniało. W wakacje na allegro były do kupienia staniki z M&S i
                                zamówiłam 80e :D Jak przyszedł to było wielkie rozczarowanie. Za duży obwód,
                                miski megaduże. Teraz już wiem czemu :)
                                • maheda Re: 77/78-102 - xevvelineczkax 20.01.08, 13:27
                                  :) Nie wiem, dlaczego nie wkleił mi się link do polskiego Intimo, w którym jest
                                  tych 15 modeli obecnie.
                                  Poprawiam się :)
                                  intimo4you.com/szukajadv.html

Wpisz rozmiar 70G i zaznacz "Dostępne w 24h" :-)
                                  • xevvelineczkax Re: 77/78-102 - xevvelineczkax 20.01.08, 13:39
                                    Niezłe ceny :)Wezmę tę stronę pod uwagę, jak będę kupowała. Podobają mi się
                                    staniki na brastopie :)
                                    Mam ochotę kupić od razu pełno, tylko kasy póki co brak :(
                                    • kasiamat00 Re: 77/78-102 - xevvelineczkax 20.01.08, 13:50
                                      Nie kupuj więcej niż 2-3! I zmierz się jeszcze raz po miesiącu noszenia dobrego
                                      stanika. Zazwyczaj okazuje się, że jednak lepsza będzie większa miseczka i
                                      często mniejszy obwód.
                                      • xevvelineczkax Re: 77/78-102 - xevvelineczkax 24.01.08, 18:13
                                        Wyrzuciłam mój beznadziejny stanik. Strasznie mi zniekształcał piersi i w ogóle
                                        był za duży :D
                                        Teraz poluję na pewien stanik na allegro :)
                  • besame.mucho Re: 77/78-102 - xevvelineczkax 20.01.08, 11:15
                    Potwierdzam - Inferno jes dosyć ścisłe. Nie jakieś tak bardzo
                    bardzo, żebym brała szerszy rozmiar niż zazwyczaj, ale dosyć ścisłe.
                    Zwłaszcza biorąc pod uwagę, że jest to stanik który nosi się dosyć
                    rzadko, więc mało się rozciąga.
                    Zgadzam się też z tym, że to nie jest stanik na pierwszy zakup.
                    Lepiej kupić miękki stanik w którym łatwiej będzie ocenić rozmiar.
                    Inferno nie dość że jest sztywne, to jeszcze dziwnie uszyte. Nie
                    widziałam jeszcze żeby na kimś fiszbiny były od razu pod piersiami,
                    w Inferno zawsze jest jakaś taka mała przerwa, poza tym te mocno
                    gąbczaste i płaskie miseczki... nie, to zdecydowanie nie jest stanik
                    do pierwszych eksperymntów rozmiarowych :).
          • besame.mucho Re: 65/87-88 - babajaga87 20.01.08, 10:47
            Pamiętam pamiętam, dlatego napisałam, że przy mniejszym obwodzie
            miseczka jest głębsza, więc mniejsza powinna wystarczyć.
            Masz rację, możliwe że 60F będzie dobre, a 60FF dopiero docelowo,
            zależy w jakiej kondycji jest biust.
            • maheda Re: 65/87-88 - babajaga87 20.01.08, 10:49
              I tak dochodzimy do wniosku (wyważając otwarte drzwi), że wszystko trzeba i tak
              sprawdzić na własnym biuście ;-)
              • babajaga87 Re: 65/87-88 - babajaga87 20.01.08, 12:31
                Dziękuję serdecznie, sprawdzę, wypróbuję i dam znać, co z tego wynikło :)
    • nikola1986 72/89 20.01.08, 11:21
      Witam serdecznie,
      Jak w temacie, moje wymiary to:
      - pod biustem 72-73 cm (zmierzone ciasno),
      - w biuście (zmierzone delikatnie) - 88-89 cm

Do tej pory nosiłam standardowe 75B. Aczkolwiek nie jestem z nich jakoś szczególnie zadowolona. Po przeczytaniu wątków na tym forum doszłam do wniosku, że zdecydowanie obwód jest za duży.

Z góry dziękuję za wszelkie rady odnośnie rozmiaru + ewentualnych firm, gdzie mogłabym takie dostać :-)

---
      Nikola
      • maheda Re: 72/89 - nikola1986 20.01.08, 11:26
        Fakt, zdecydowanie za duży obwód.
        Powinnaś nosić góra 65tki, które można dostać:
        1. w Warszawie (Avocado na Brackiej 1, przy pl. Trzech Krzyży; Chatte w
        Promenadzie; Buduar w Złotych Tarasach; więcej sprawdź w wątku Sklepy tradycyjne)
        2. w Krakowie (Intimo na Wysłouchów 3/1)
        3. w Katowicach (pasaż w hotelu Monopol)
        4. w internecie :-) (adresy sklepów w wątku Sklepy internetowe)

Powinny na Tobie leżeć idealnie staniki w brytyjskim rozmiarze 65E (30E), ale na
        pewno będziesz wiedziała dopiero, jak przymierzysz.
        Celuj na początek w staniki miękkie, z fiszbinami - na nich najłatwiej jest
        ocenić, czy stanik leży dobrze, czy nie.
        • malenkajalenka 73/86 20.01.08, 12:27
          Opowiedziałam koleżance o waszym forum, obie jestesmy zachwycone tym
          odkryciem:)) Wybieramy się razem na "stanikowe" zakupy, więc
          koleżanka prosi o zweryfikowanie jej rozmiaru:) Wymiary: 73 pod
          biustem, 86 w biuście. Nosi 75B, ale nie jest zadowolona, bo staniki
          nie są dobrze dopasowane, przesuwają się i trzeba je poprawiać. Jaki
          rozmiar powinna nosić??
          • maheda Re: 73/86 - malenkajalenka 20.01.08, 12:33
            Koleżanka może mieć problem z zakupami naziemnymi, chyba, że mieszkacie w
            Warszawie, Krakowie albo Katowicach.

Tzn. owszem, może próbować znaleźć w sklepach 70C - ten rozmiar i tak na pewno
            będzie leżał dużo lepiej, niż 75B, ale jednak koleżanka powinna docelowo mierzyć
            raczej 65DD.
        • nikola1986 Re: 72/89 - nikola1986 20.01.08, 15:06
          Nawet by mi przez myśl nie przeszło, gdyby nie ten wątek, że moje 75B, to wcale nie jest 75B ;-) Będę szukać 65E/30E. Zajrzę do tego sklepu w Katowicach w niedługim czasie, albo po prostu poszperam po sklepach internetowych/allegro.

Dziękuję za odpowiedź :-)

---
          Nikola
    • siostra_wielebnej 79/99 20.01.08, 12:33
      Mierzę się prawie obsesyjnie i nie mogę uwierzyć w to co pokazują
      tabelki ( w tej chwili noszę jedyny słuszny rozmiar , czyli 75B )
      • maheda Re: 79/99 - siostra_wielebnej 20.01.08, 12:41
        No to skoro nie wierzysz tabelkom, to jakie są szanse, że uwierzysz nam? ;-)

Proszę bardzo - jeśli BAAARDZO ciasno się zmierzyłaś, powinny być na Ciebie
        dobre staniki w brytyjskim rozmiarze 75E (34E).
        Jeśli nie bardzo ściśle, to lepsze będą 70FF (32FF).

Uczciwie - to wcale nie jest duży biust...

Aha - w polskich firmach typu Konrad, Triumph, Anita i tym podobne - musiałabyś
        strzelać w 75G albo w 70I/70J.

W Melissie i Avocado w 75E/75F, ew. okolice 70G/70H - te polskie firmy mają
        rozmiarówkę między brytyjską a polską :)
        • siostra_wielebnej Re: 79/99 - siostra_wielebnej 20.01.08, 12:59
          Dziękuję za podpowiedzi.
          Proszę się na mnie nie złościc jak ktoś od wieków nosił 75B to te
          inne literki są dla niego jak z kosmosu, muszę je zaakceptować
          psychicznie.
          Odkąd moja siostra mnie uświadomiła i poczytałam sobie o co w tym
          chodzi, bardzo intensywnie zabrałam się za krzewienie oświaty
          stanikowej wśród koleżanek.
          Wyprawę do sklepów naziemnych mam za sobą, oczywiście niewiele
          wskórałam.
          Za namową siostry, zamówiłam w Melissie 75E, czekam na przesyłkę,
          jak dotrze to opiszę efekty.
    • karynk 78/91 20.01.08, 14:19
      Zazwyczaj kupowałam Triumpha 75C. Ale cosik mała miseczka się
      zrobiła (zauważyłam bułeczkę nad górną linią miseczki). Wymieniając
      garderobę nabyłam dwa staniki Triumpha 75D (bez puszapa). Myślicie,
      że dobrze?
      A gdybym chciała z puszapem? to jaki? zresztą czy trzeba mi puszap?
      • maheda Re: 78/91 - karynk 20.01.08, 14:41
        Jeśli masz bułeczkę nad górną linią miseczki, to faktycznie dobrze, że
        przeniosłaś się na 75D.
        A próbowałaś może 70E mierzyć? Tak z ciekawości?

Nie wiem, czy trzeba Ci "puszapować" biust - na pewno nie na co dzień, bo szkoda
        go katować.
        Ale na jakieś okazje, do głębokich dekoltów, może warto mieć jakiś jeden? :)
        Przy czym push-up niekoniecznie musi być z gąbkami - wystarczy, jeśli będzie
        odpowiednio skrojony.
        • karynk Re: 78/91 - karynk 21.01.08, 23:06
          Dzięki serdeczne.
          Będę mierzyć i kupować.
    • nanafaza 69/88 20.01.08, 14:49
      Witam
      Moje wymiary to 69-70/88
      Do tej pory nosiłam standardowe 75DD lub E ;D
      Proszę o poradę w jakie rozmiary mam celować.
      Zamierzam na początek zamówić coś w Melisie a także na próbę osławioną tutaj
      Arabelkę ;)
      Poradźcie proszę jakie wziąć rozmiary Arabelki? Z tego co zdążyłam przeczytać to
      ponoć miseczki wychodzą większe.
      • maheda Re: 69/88 - nanafaza 20.01.08, 15:05
        Tak, z Arabelki spróbuj przymierzyć 60F (28F).
        Sprawdź jeszcze w wątku producenta dokładnie (Freya), bo któryś kolor wychodzi
        inaczej, niż pozostałe kolory i ma normalne miseczki - bodaj ten ostatni nutmag,
        ale mogę się mylić.

Z pozostałych staniczków to albo 65E ze ściśliwców, albo 60FF ze zwykłych staników.
        Nie kupuj 75tek w żadnym razie!
        Jeśli się uprzesz przy kupnie czegokolwiek stacjonarnie, to już lepiej 70tki...
        ale one i tak Ci dobrze biustu nie podtrzymają.
        Wtedy oczywiście 70D.
    • mami2 67/79-81 20.01.08, 17:26
      To melduje sie kolejna małobusciasta;)
      Nosiłam sławetne 70a, 75a, 70B, mam tez w szafie 65A z Intimissimi
      (kupiony w ich sklepie firmowym w Warszawie),ale w niczym to nie
      przypomina 65. No ale to wiem teraz, po lekturze tego forum. A
      stanik wcale do tanich nie nalezał:(
      Kilka tygodni temu kupiłam 65B (balkonetka z Just Peachy) na
      listkach (wiem, wiem tez niedobry rozmiar:) który juz sie rozciągnął
      mocno i teraz dopiero wiem co to są bułki;) Mam na sobie 60 DD Tutti
      Frutti i niestety nie jest to dobrze dobrany rozmiar- miseczki u
      góry falują, mysle ze to chodzi o fason- powinnam miec po prostu
      balkonetki, mniej zabudowany stanik. Czekam na Eve 60 D ale z tego
      co poczytałam to przy moich wymiarach jakies 80% szans na to ze
      będzie za mała:/ W tym Tutti to niemiłosiernie mnie ciśnie obwód-
      moze tak ma byc? Po pół godzinie mam slady odcisnięte na mostku i
      pod pachami od fiszbin- masakrycznie to wygląda:/ Moze powinnam
      celować jednak w 60C? To chyba najtrudniejszy do dostania rozmiar,
      ale przyznam szczerze ze rozkładam ręce:/ i z tego co czytam to nie
      tylko ja- bo jest tu kilka dziewczyn które mają podobne wymiary i
      tez duze kłopoty zeby cos dobrac- albo wszystko za duze albo za małe:
      ( Bardzo prosze radę zanim wydam kolejne pieniądze na cos co zniknie
      na dnie szulady;)
      • maheda Re: 67/79-81 - mami2 20.01.08, 17:34
        Przede wszystkim - zamiast wkładać stanik na dno szuflady, wystaw go na allegro
        :) Powinno się znaleźć mnóstwo chętnych ;)
        Po drugie - taki jest, niestety, los osób z wymiarami skrajnymi :( Ja też mam
        problem z dobraniem sobie stanika, tyle, że z przeciwnych przyczyn ;)
        Jeśli ciśnie Cię obwód, to sobie kup przedłużkę, powinno się za jakiś czas
        jednak trochę rozciągnąć. Natomiast z Evy spróbuj jeszcze kupić 60DD - może
        akurat będzie OK?

Na listkach figowych widzę 65C z Pour Moi...
        Trzeba próbować ;)
        Każda z nas przechodziła przez przymierzanie i odsyłanie, co tu kryć.
        Ba! W dalszym ciągu przechodzimy :)
        • mami2 Re: 67/79-81 - mami2 20.01.08, 17:48
          dzięki maheda- oczywiscie Tutti Frutti sprzedam;)- mam taką nadzieję
          przynajmniej:). Zobacze jaka będzie ta Eva 60 D a przy następnym
          zamówieniu 60 DD Evy (ewentualnie) zamówie tez 65 C od razu tylko
          zupelnie nie wiem jaki model:/Full cupy tez brac pod uwage czy
          jednak balkonetki tylko? A co z modelem Freya Rio- ma duze czy małe
          miski? wiem ze jest gdzies taki wątek ale zapytam jeszcze tutaj- juz
          ostatni raz:)
          • maheda Re: 67/79-81 - mami2 20.01.08, 17:54
            Próbuj balkonetki - ładniej Ci będzie w nich biust wyglądał.
            A Rio ma duuuże miski...
    • nitka111 71/92 20.01.08, 19:01
      dla mojej siostry, stawiam, że powinna szukać 65, ale jaka miseczka?
      • maheda Re: 71/92 - nitka111 20.01.08, 19:10
        Zgodnie z tą tabelką:
        na początek chyba 65F...
        • ja_sylwia 78/87 20.01.08, 19:43
          Witam serdecznie,
          na wydechu i ciasno mam 78 pod i luźno 87 w biuście. Kupuję
          zazwyczaj 75B, choć mam też 70B i 80A, noszę tylko push-up i
          właściwie tylko w jednym jedynym biustonoszu czuję się ok i wyglądam
          również ok. 75B usztywniany push-up żelowy z H&M. Miałybyście dla
          mnie jakieś propozycje? Z góry bardzo dziękuję:)
          • maheda Re: 78/87 - ja_sylwia 20.01.08, 19:51
            Ja mam, ja! :)
            Co nie powinno być specjalnym zaskoczeniem ;)
            Proponuję Ci mianowicie albo 70C, albo 70D.
            Powinny na Tobie leżeć dużo lepiej.
            Pamiętaj o wygarnianiu wszystkiego spod pach do miseczek za każdym razem, jak
            zakładasz stanik.
            • ja_sylwia Re: 78/87 - ja_sylwia 20.01.08, 19:55
              Maheda, kobieto ozłocę Cię chyba jak mi ten rozmiar przypasuje;)))
              C??? Całe życie byłam przekonana, że mam A, a B nosiłam, coby humor
              sobie poprawić;) kurde, jutro lecę przymierzać:)) Dziękuję!!!
    • maheda 82/109 - nowydragon1 21.01.08, 11:43
      witam!
      trafiłam tu przez przypadek:)))))))))))
      i cieszę sie z tego ponieważ znacie odpowiedzi na moje pytania
      jako posiadaczka (chyba) 75F mam podobne kłopoty ze znalezieniem odpowiedniej
      bielizny
      mój obwód pod to 82 a obwód w to 109
      może któraś z "doświadczonych" pomoże mi określić mój faktyczny rozmiar
      bo jak wiecie co firma to inna rozmiarówka
      POZDRAWIAM

(nowydragon1)
      • maheda Re: 82/109 - nowydragon1 21.01.08, 11:47
        Owszem, co firma, to inna rozmiarówka, ale i tak nie wiem, skąd Ci wyszło 75F :D
        Wg rozmiarówki brytyjskiej:
        powinnaś nosić staniki w rozmiarze 75GG (34GG).
        Ponieważ można założyć na początek, że część biustu rozsmarowałaś po klatce
        piersiowej i okolicach, część obwodu w biuście to tłuszczyk na plecach - dobry
        na Ciebie początkowo (i tylko początkowo) może być rozmiar 75G (34G).

W rozmiarówce polskiej się raczej nie mieścisz, chyba, że takich firm, jak
        Avocado i Melissa, w ktorych powinnaś celować w staniki o rozmiarach 75H-75J.
        • mefistofelia 89-114 21.01.08, 12:55
          moja mama. z tym, ze to 89 mierzone niestety niezbyt scisle chyba (zeby mi
          zademonstrowac, ze rzeczywiscie tyle ma owinela sie w obwodzie na koszule nocna
          nie sciskajac zanadto, wiec podejrzewam, ze w rzeczywistosci ma mniej. a nie
          chce jej straszyc tym sciskaniem na poczatek.)
          • maheda Re: 89-114 - mefistofelia 21.01.08, 13:20
            No to zacznij delikatnie, od 80tek ;)
            Brytyjskie 80G (36G) na początek, a potem zobaczysz, co dalej.
            • hafcik2000 Re: 95/116 21.01.08, 14:45
              Do tej pory kupowalam przewaznie polskich firm 85G ale buły mi się
              robią od jakiegos czasu.Interesuje mnie Melisa i firmy
              angielskie.Bede bardzo wdzieczna za rade.
              Pozdrawiam
              Blanka
              • maheda Re: 95/116 - hafcik2000 21.01.08, 15:41
                W takim razie spróbuj strzelać w brytyjskie 85FF (38FF). Powinno być lepiej.
                W Melissie to pewnie będzie jakieś 85G-85H.
                • katarzynaeu Jaki powinnam nosic rozmiar 21.01.08, 18:44
                  Witam i bardzo proszę o pomoc w ustaleniu prawidłowego rozmiaru :(
                  Mam bardzo mały biust i do tej pory zawsze nosiłam rozmiar miseczek
                  A i 75 a nawet 80 pod biustem. W Konsekwencji stanik zawsze był
                  luźny, miseczki odstawały a ramiączka spadały nagminnie. Nie wiem
                  już jak mam sobie z tym poradzić :( W rzeczywistości pod biustem mam
                  78 cm a w biuście 85. Ratunku! :(:(
                  • maheda Re: 78/85 - katarzynaeu 21.01.08, 18:48
                    To w takim razie celuj w 70tki - spróbuj przymierzyć w dowolnym sklepie
                    stacjonarnym 70B. Albo i 70C.
                    Zobaczysz, który rozmiar jest na Ciebie lepszy.
                    Pamiętaj, żeby starannie wygarniać wszystko spod pach do miseczek i skrócić
                    ramiączka.
                    • katarzynaeu Re: 78/85 - katarzynaeu 21.01.08, 18:52
                      Dzięki serdeczne :)...a jak to jest z ramiączkami, kiedy wiadomo że
                      są odpowiedniej długości a nie juz za krótkie?
                      • maheda Re: 78/85 - katarzynaeu 21.01.08, 18:56
                        Mają być o krok od wpijania Ci się w ramiona ;-) ale się nie wpijać i leżeć
                        bardzo wygodnie.
        • nowydragon1 Re: 82/109 - nowydragon1 21.01.08, 21:51
          witaj
          taka chuda to ja nie jestem ale dzięki za zdjątka:))))))))

a co do rozmiaru to wynalazłam go ostatnio na jakiejś stronie
          dotychczas kupowałam na bazarku ileś tam DD, a potem igła, nitka, troszkę
          wygięte druty i gotowe...........
          jak to mówią potrzeba matka wynalazków

tylko ze powiedziałam DOSYć

no i mam problem.......

• maheda Re: 82/109 - nowydragon1 22.01.08, 08:41
            Etam, problem. :) Ja ze swoimi wymiarami 80/120 też żyję :-)))))
            I kupuję albo w necie, albo w stacjonarnym krakowskim Intimo.
    • gosia_dt 77/103 21.01.08, 20:13
      witam sie, to moj debiut :)
      jesli chodzi o moja stanikowa przeszlosc, to pewnie podobnie jak i u
      Was, za szerokie obwody, za male miseczki...

pozmocie dobrac mi prawidlowy rozmiar? wiem ze wiele musze
      przymierzyc ale od czegos musze zaczac :)
      • maheda Re: 77/103 - gosia_dt 21.01.08, 20:27
        Tak jest, od czegoś trzeba zacząć, i proponuję zacząć od brytyjczyków w
        rozmiarze 70G (32G) albo 70GG (32GG).
        Z wyjątkowych ściśliwców możesz strzelać w 75F (34F) albo 75FF (34FF).
        • gosia_dt Re: 77/103 - gosia_dt 22.01.08, 07:40
          wow, po tym co nosilam ostatnio jestem w lekkim szoku :)
          dziekuje, bede mierzyc - ale ciekawa jestem czy taki rozmiar w
          sklepie znajde ;)
          • maheda Re: 77/103 - gosia_dt 22.01.08, 08:40
            Wyłącznie w kilku sklepach w Polsce ;)
            Warszawa (ze trzy sklepy), KRaków (jeden sklep), Poznań (jeden sklep), Katowice
            (jeden sklep).
            Poszukaj w wątku o sklepach tradycyjnych
            • gosia_dt Re: 77/103 - gosia_dt 22.01.08, 08:46
              wlasnie wyczytalam, dzieki :)
              w Lublinie mooooooooze gdzies trafie... a jak nie, to moze poprosze
              brata, jest w anglii - cos by mi moze podeslal :)
              • maheda Re: 77/103 - gosia_dt 22.01.08, 08:55
                :) Albo kup przez internet.
                • gosia_dt Re: 77/103 - gosia_dt 22.01.08, 08:57
                  tez jakies rozwiazanie, ale jakby mnie brat wyreczyl to wygodniej by
                  bylo ;)

tylko czy ON sie odwazy?? ;))
    • adrias27 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 11 22.01.08, 14:30
      Cześć!
      Już około rok temu pisałam swoje wymiary i prosiłam o radę odnośnie
      biustonosza:) ale... jakiś czas temu skończyłam karmić piersią mojego synka i
      biust niestety zmalał.
      Obecnie moje wymiary to: pod biustem 72cm, a w biuście 88/89cm
      Proszę jeszcze raz o pomoc w doborze biustonosza, teraz noszę w rozmiarze 75E,
      obwód stanowczo za szeroki, miska może być. Chociaż może przez przez ten za
      szeroki obwód i miski jakieś takie niebardzo:(
      Pozdrawiam
      • maheda Re: 72/89 - adrias27 22.01.08, 14:42
        Wg mnie lepszy byłby 65E.
        Spróbuj.
        Ponieważ jesteś na granicy rozmiarów, może się okazać, że lepszy mimo wszystko
        będzie 65F - do sprawdzenia.
    • hermia9 64/72 (na wdechu dużo więcej) 22.01.08, 16:20
      witam. Jak juz widzicie po podanych wymiarach, do biuściastych
      raczej nie należę, też mam jednak problemy z dobraniem odpowiednigo
      stanika. Przyjmując zasadę, że obwód stanika powinien być mniejszy,
      niż niż obwód pod biustem, powinnam nosić 60. Z tym, że ja zawodowo
      śpiewam, ( jestem śpiewaczką operową ) i podczas śpiewania żebra
      rozsuwają mi się jeszcze o kilka dodatkowych centymetrów.
      Najswobodneij czuję się w stanikach 70A, mam też jeden absolutnie
      wygodny 75AA. Jak próbuję przerzucić się na mniejsze obwody, to przy
      każdym wdechu czuję jak moje żebra walczą ze stanikiem. Poza tym,
      przy moim rozmiarze biustu cięzko mi cokolwwiek wybrać, w sklepach
      albo takich staników nie ma, albo są "dla nastolatek". A ja juz
      nastolatką nie jestem od dobrych kilku...cośtam lat. Drugim
      problemem samo przymierzanie, czytam porady z tej strony, ale hmmm..
      mój biust nie podskakuje, nie przeszkadza mi kiedy biegnę do
      autobusu bez względu na to, czy w ogóle mam stanik, czy nie, więc
      jest to dośc utrudnione. jak a takim przypadku dobrać rozmiar
      stanika?
      • maheda Re: 64/72 (na wdechu dużo więcej) 22.01.08, 17:03
        W biuście masz luźno mierzone 72 cm? Tak?
        Co do śpiewania - witam świetniejszą ode mnie koleżankę ;)
        Ja jedynie się uczyłam solowego, ale do śpiewania w operze nigdy nie doszłam :D
        • hermia9 Re: 64/72 (na wdechu dużo więcej) 22.01.08, 17:29
          No niestety tak. w biuście ( bardzo luźno zmierzonym) mam 72cm. Jak
          zmierzę ciśniej - to jakieś 71...

I dziękuje za powitanie
          • maheda Re: 64/72 - hermia9 22.01.08, 18:01
            Jednak uważam, że powinnaś celować w 60tki.
            Ja też potrafię bardzo szeroko rozstawić żebra w czasie nabierania oddechu, ale
            obwody staników rzadko są na tyle ścisłe, żeby sprawiać trudności nawet w
            śpiewie operowym.

Popatrz na tę tabelę:
            spreadsheets.google.com/pub?key=pxpi6szJEGjb8-r-aEKk9Hw&output=html
            Rzadko kiedy staniki z obwodem 70 rozciągają się maksymalnie do 73 cm ;) Raczej
            się rozciągają do ponad 80 cm.

Jeśli poszukasz 60tek, to będziesz widziała, ze rozciągają się maksymalnie do
            67, 68, 73, 75, 78, a nawet 83 cm. Jest po prostu różnie.

Dlatego nie katowałabym się na Twoim miejscu 70tkami, tylko jednak wycelowałabym
            w rozmiar, który Ci powinien pasować - czyli 60A (bryt. 28A), a może raczej 60B
            (28B). Ewentualnie - jeśli przeszkadza Ci ścisk - może 65AA (30AA), ale nie polecam.

Są w tych rozmiarach śliczne staniczki z miseczkami wypełnionymi silikonowym
            żelem, które - jeśli będziesz miała ochotę - spowodują, że Twój biust wyda się
            większy, a jednocześnie proporcjonalny do Twojej sylwetki.

Swoją drogą - na listkach figowych jest właśnie wyprzedaż różowego cukiereczka
            (nie wiem, czy lubisz?) w rozmiarze 28A, za jedyne 4,20 GBP (plus przesyłka,
            ponad drugie tyle ;)).

Skoro jednak narzekasz na ściśliwość, może będziesz wolała staniki w rozmiarze
            65AA, na przykład taki:
            www.figleaves.com/uk/product.asp?product_id=AEN-2-5010&mci=&size=30aa&colour=&image=r3706-p165979-front
            • hermia9 Re: 64/72 - hermia9 22.01.08, 18:09
              No pewnie, że lubię różowe cukiereczki - pod warunkiem, że nie mają
              napisu " My first bra" :-)

Dziekuję Ci bardzo, chyba będę musiała przymierzyć jakiś dobry 60A.
              Ale tego 65AA też spróbuję i dam znać, co wygodniejsze ( o ile uda
              mi się w ogóle taki dostać... - cóż, kocham sklepy, w których już w
              na wstepie proponuje się klientce 75B, bez względu an to, czy ona
              wygląda na AA czy na K... A tych jest niestety w Polsce
              większość... :-(. No właśnie, czy jest jakiś "stacjonarny " sklep, w
              którym mogłabym sobie pomierzyć to 60A, 60B i 65AA? Bo niezbyt chce
              mi się trzy staniki w ciemno zamawiać, zeby najwygodniejszy wybrać...
              • maheda Re: 64/72 - hermia9 22.01.08, 18:18
                Ten co prawda napisu nie ma ;) ale może się kojarzyć, popatrz:
                www.figleaves.com/uk/product.asp?product_id=ML-80900&mci=&size=28a&colour=&image=r292015-p292044-front

Nie wiem, co Ty na to, mi się on podoba i gdyby był na mnie, to sama bym sobie
                go kupiła, ale niestety :/

Nie wiem, czy znajdziesz jakiś stacjonarny, będzie z tym - uczciwie mówiąc -
                ciężko :(

Chyba Ci przyjdzie - jak części z nas - zamawiać przez net i próbować. Taki los
                kubitek ze skrajnych końców tabel, niestety.
                Zawsze możesz odesłać do tego sklepu, ale - oczywiście - i tak stracisz, choćby
                na kosztach przesyłki.
                Uzyskanie wiedzy też kosztuje, niestety ;)
                • hermia9 Re: 64/72 - hermia9 22.01.08, 18:22
                  hehe, rzeczywiście, śliczny, chyba się na niego skuszę! Dziękuję Ci
                  bardzo!

A swoją drogą, ten, kto pierwszy otworzy w Poslce sklep właśnie ze
                  skrajnymi rozmiarami staników zostanie chyba miliarderem...
    • agamamaani Re: 91/115 22.01.08, 22:20
      to ja sie sprawdzę. coś mi ostatnio ciasno - noszę zazwyczaj 80 F.. mało??
      problem mam ostatnio z doborem miseczek a nie chcę na grochowską latać bo
      zbankrutuję :(

aaa karmię i wszystko mi zaczyna wisieć :(
      • maheda Re: 91/115 - agamamaani 22.01.08, 23:10
        Oj, mało.
        Jeśli 80, to raczej okolice GG, i to z brytyjczyków.
        Brytyjczyki to wydatek rzędu 180 zł.

80GG, czyli 36GG. W Melissie odpowiednik to pewnie 80J albo 80K - musiałabyś
        sprawdzić.
        Melissa to wydatek rzędu 80 zł.
        • agamamaani Re: 91/115 - agamamaani 23.01.08, 08:49
          a na 85 się porywać?? zazwyczaj na 3 haftki zapięcia kupuję.. ma sens?? przytyło
          mi się ostatnio.
          • maheda Re: 91/115 - agamamaani 23.01.08, 08:55
            Tylko w wyjątkowych ściśliwcach...
            Ja przy obwodzie pod biustem swojego czasu 86 cm chodziłam przeważnie w 75tkach.
            80tki tylko dwie na mnie były dobre - właśnie ze ściśliwców.
            Nie ryzykowałabym.
            • agamamaani Re: 91/115 - agamamaani 23.01.08, 12:23
              to melisę mam kupić 80 j tak??
              bo się chyba zaraz rzuce na zakup..
              • maheda Re: 91/115 - agamamaani 23.01.08, 12:28
                Tylko sprawdź najpierw w wątku producenta, czy stanik, który kupujesz, nie jest
                ściśliwcem :)
                Bo ze ściśliwców to 85tki lepiej chyba.
    • vasylkova 71/93 22.01.08, 22:42
      do niedawna nosilam 75c, teraz (kiedy sie doszkolilam na stanikomanii i forum ;) widze, ze miseczki za male, zainwestowalam w 70D, jest niby lepiej, ale stanik z takiej miekkiej tkaniny, nie uklada sie najlepiej, a jak wygarnac spod pach to sie robia buleczki.
      wczoraj kupilam 70E, i jak _dobrze_ wygarnac spod pachy, to... no jakby caly czas za duzo tej piersi... choc wyglad w bluzce i dekolt - super. Ale 70F...? Chyba niemozliwe.
      Mam tez stanik 85C z okresu karmienia - nie karmink, zwykly (ale sie wstydzilam taki rozmiar kupowac) - tam miseczka tez ciut za mala, po wygarnieciu, no i obwod oczywiscie za szeroki - podjezdza do gory.
      • vasylkova Re: 73/91 22.01.08, 22:53
        przepraszam, powinno byc: 73/91
      • maheda Re: 73/91 - vasylkova 22.01.08, 23:13
        No bo wg tzw. polskiej numeracji jesteś na granicy owego 70E i 70F. Możliwe, że
        w niektórych modelach lepsze będzie na Ciebie 70F, a nie 70E.
        W brytyjskiej numeracji za to będzie to albo 70DD, albo 70E (32DD albo 32E).
        A jeszcze lepsze mogą się okazać staniki w rozmiarze 65G (polskie Avocado czy
        Melissa), ewentualnie brytyjskie 65F-65FF (30F - 30FF).
        • vasylkova Re: 73/91 - vasylkova 22.01.08, 23:28
          ten ktory mam 70E jest dosyc ciasny pod biustem, pod niu noszenia troche go czuje nieprzyjemnie, wiec chyba na 65 bym sie nie zdecydowala (chyab ze jakies super-rozciagliwe?). Nie podaje firmy, bo to jakas no-name lotewska, wiec nikomu sie nie przyda raczej.
          W takim razie musze rozne modele po prostu sobie pomierzyc E lub F?
          Dzieki za szybka odpowiedz :)
          No i za powiekszenie cyckow :)))
          • maheda Re: 73/91 - vasylkova 22.01.08, 23:39
            :) 65tki dostępne na rynku nie są łotewskie, a do tego są rozciągliwe, więc
            próbuj, jeśli je spotkasz ;)
            A to, że jest Ci nieprzyjemnie pod biustem, to może być kwestia... za małej
            miseczki.
            Piersi Ci wchodzą częściowo pod obwód, więc obwód siłą rzeczy obejmuje więcej,
            niż powinien - ergo - ciśnie.
            • vasylkova Re: 73/91 - vasylkova 23.01.08, 00:04
              nie, dolem mi piersi nie wylaza - dolna czesc fiszbinow opiera sie na kosci, nie na "miekkim".
              a stanik jest lotewski, ale nie taki a la od ruskich z bazaru ;)
              • maheda Re: 73/91 - vasylkova 23.01.08, 00:23
                Nie dołem, tylko w boki przeważnie idą, pod pachy :)
                I tak, zrozumiałam, dla mnie Łotwa to zdecydowanie nie Rosja.
    • yoostysia1 72 - 91 23.01.08, 00:28
      własnie sie zmierzylam. Obwód pod ciasno 72 cm, w biuscie luźno 91. Biust mam jedrny, więc w staniku wyszlo tyle samo. Zwykle kupuje 70D, ale ostatnio zauwazylam ze robi mi sie z przodu "podwojny biust" Co radzicie ??
      • maheda Re: 72/91 - yoostysia1 23.01.08, 01:13
        Ze zwykłych staników zapewne 70E albo 70F, natomiast ze staników w rozmiarówce
        brytyjskiej - na które to staniki przejście w ogóle Ci polecam - lepsze chyba
        jednak będą staniki 65F (30F), niż 70DD (32DD).
    • erbusdwa 66cm/74cm 23.01.08, 09:22
      Witam doświadczone Koleżanki, ja dopiero zaczynam( wczoraj się
      dowiedziałam że na 70A świat się nie kończy;P ). Jeżeli pod biustem
      mam66 cm a w biuście ( tak to nazwijmy)74 cm to jaki powinnam mieć
      rozmiar? W ogóle są takie?
      Pozdrawiam Was wszystkie ciepło!
      • maheda Re: 66/74 - erbusdwa 23.01.08, 09:36
        Pewnie, że są, co ma nie być :)
        Myślę, że powinnaś celować w staniki o rozmiarze 60B (28B wg oznaczeń brytyjskich).
        Trudno znaleźć ten rozmiar w sklepach z dorosłą bielizną, ale się da:
        www.daintylady.co.uk/comfortwear/clover
        Przesyłka do Europy kosztuje w tym sklepie 6 GBP.
        Myślę, że znalazłyby się i inne jeszcze sklepy, z tym, że trzeba by po prostu
        poszukać.

Ponieważ jesteś na granicy rozmarów, możliwe, że lepsze się okażą wkrótce
        staniki 60C (28C).
        • katarzynaeu czy tak jest dobrze? 23.01.08, 09:52
          Poszłam za Waszą radą drogie Panie i zakupiłam stanik o rozmiarze 70C..(to C
          normalnie podnosi mnie na duchu:), zawsze nosiłam A ;).Ale do rzeczy, o co mi
          chodzi. Otóż na wydechu mam 78 pod biustem i teraz gdy nosze 70 to po całym dniu
          noszenia, gdy zdejmę stanik wieczorem widzę odciśnięte ślady po staniku na
          skórze, czy to dobrze, czy to zdrowo? Może on jest za ciasny?
          • maheda Re: czy tak jest dobrze? 23.01.08, 10:02
            A po majtkach Ci nie zostaje żaden ślad?
            Jeśli nie boli Cię stanik w czasie noszenia, jeśli ślady nie są
            czerwono-fioletowe, a tylko są to odciśnięcia, to wszystko jest w porządku. Tak
            właśnie wygląda noszenie dobrze dobranego stanika - jak inaczej miałby porządnie
            trzymać biust? :)
            • katarzynaeu Re: czy tak jest dobrze? 23.01.08, 10:06
              hehe, po majtkach chyba mi nie zostają, no może czasem, na biodrach :). Co do
              majtek to nie mam kłopotów leżą bardzo dobrze. Dzięki za pomoc
              • maheda Re: czy tak jest dobrze? 23.01.08, 10:10
                No właśnie - po majtkach Ci zostają, a nie mają czego nosić, bo służą jako
                zasłaniacze!
                To co dopiero po staniku, który jak najbardziej ma co dźwigać! :-)
    • paulka-paulka 82/104 23.01.08, 11:55
      Noszę 80 C jednak kiedy intensywnie sie poruszam czsami stanik
      podciąga mi sie do góry..
      proszę o poradę.. ;)
      • maheda Re: 82/104 - paulka-paulka 23.01.08, 11:59
        No pewnie :)
        Nie powinnaś nosić 80tek, tylko 75tki. A w luźniejszych stanikach 70tki.
        Z 75tek celuj w brytyjczyki o rozmiarze 75F (34F), a z 70tej w 70G (32G).
        Myślę, że docelowo będziesz się ubierała w staniki o numer większe, więc 75FF i
        70GG, ale na razie spróbuj tych trochę mniejszych.

Z Avocado i Melissy pewnie okolice 75G oraz 70J.
        • paulka-paulka Re: 82/104 - paulka-paulka 23.01.08, 12:25
          dziękuje. :)
          Zobaczymy .. ;))
    • auto_robex Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 11 23.01.08, 11:59
      1)
      - pod biustem na wydechy 76 cm
      - w biuscie 95 cm

2) teraz nosze 75 C, miseczka zwykle lekko za mala, ramiaczka
      wpijaja sie w skore - staniki lupo

Jaki powinnam nosic stanik? :) z gory dzieki za pomoc..
      • maheda Re: 76/95 - auto_robex 23.01.08, 12:03
        :) Witaj.
        Spróbuj przymierzyć gdzieś jakiegoś Triumpha czy innej firmy 75E, stanik z
        miękkimi miseczkami na fiszbinach - i powiedz mi, czy po wygarnięciu spod pach i
        skróceniu ramiączek wszystko się swobodnie mieści w miseczce, a miseczka nie
        jest za duża?
        Czy fiszbin z przodu opiera się na mostku, z tyłu celuje w środek pachy, a górą
        nic się nie wylewa?

Jeśli jest OK, to celuj w brytyjczyki w rozmiarze 70F (32F). Jeśli lepszy będzie
        na Ciebie Triumph 75D, to lepsze będą staniczki w rozmiarze brytyjskim 70E (32E).
        Tylko nie wygłupiaj się z kupieniem tego Triumpha, czy co tam będziesz mierzyć :-)
        Obwód 75 nie jest dla Ciebie.

Najwyżej 70tki, a docelowo zapewne 65tki.
        • auto_robex Re: 76/95 - auto_robex 23.01.08, 13:31
          sprobuje jutro przed praca isc do triumpha :) wtedy zobacze co i jak
          dla wlasnej swiadomosci :) opowiem co i jak, generalnie ciesze sie
          ze odkrylam wasze forum:)
    • qqleczka78 75/110 qqleczka78 23.01.08, 12:07
      Ponieważ mój poprzedni post utknął już wśród wątku, pozwolę doczepić
      się na końcu
      Kupiłam Arabelę 30J (nie było JJ). Na większą pierś jest akurat na
      mniejszej nieco
      się marszczy. Ramiączka oczywiście skrócone. Na większej piersi
      niestety w trakcie noszenia czasami się przytrafia 'bułeczka'
      Ale widzę, że na większy dekolt Arabelka mi się nie nadaje.
      maheda wyrocznio ;-) jakie inne modele oraz w jakim rozmiarze,
      polecasz na takie, khem, 'skarby' jak moje. Szukam też bikini na mój
      rozmiar... Wszelkie sugestie mile widziane.
      • maheda Re: 75/110 qqleczka78 23.01.08, 12:23
        Poczułam się jak Pytia :D

Skoro bułeczka się pojawia, to może jednak za mała ta miseczka, a nie dobra?...
        Gdzie ta bułeczka i dlaczego się robi?

Zakładając, że 30JJ jest dobrym rozmiarem Arabelki, która jest koszmarnym
        rozciągliwcem, w dodatku z dużymi miseczkami, dobre na Ciebie powinny być inne
        staniki w rozmiarze 32J.
        A w tym rozmiarze są dostępne w Bravissimo następujące modele:
        www.bravissimo.com/products/swimwear?back=32&cup=j&sort=price_asc

Nie wiem, jak one będą się nosić, i jak będzie z ich dopasowaniem, to już
        będziesz musiała sama sprawdzić, nabiustnie.

Zobacz, jest w wyprzedaży Kaleidoscope:
        www.bravissimo.com/products/swimwear/bikinis/panache/balconette-bikini-tops/ps23-details.aspx?colour=Blue+Multi
        • qqleczka78 Re: 75/110 qqleczka78 23.01.08, 14:47
          Taka minimalna z przodu nad większą- zejdzie z 1 kg to się powinno
          rozwiązać problem. Ale chyba rzeczywiście muszę się niestety
          przyjrzeć 32J :( - Rio 32HH było ciut za małe.
          Nie pozostaje nic innego tylko wziąć CC i ruszyć na zakupy i
          zaklinać, żeby przesyłeczka nie zaginęła :(
          Jak coś to będę zdawać relację.
          • maheda Re: 75/110 qqleczka78 23.01.08, 14:57
            Jeśli Rio 32HH było maławe, to lepiej nawet celuj w 32JJ, bo Rio ma duże miseczki...
            • qqleczka78 Re: 75/110 qqleczka78 23.01.08, 15:25
              Będę próbować.
              A z drugiej strony- jak wychodzi dół od kostiumu? Na mój szeroki
              tyłek wkładam 42/44 - jak to będzie w angielskiej numeracji? Czy np.
              wychodzą mimo wszystko duże rozmiary? (w stringi od Arabelki wchodzę
              spokojnie w M)
              • maheda Re: 75/110 qqleczka78 23.01.08, 18:05
                Może tutaj znajdziesz odpowiedź:
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=74375906

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka