Dodaj do ulubionych

informatyczne - pomocy

04.02.08, 22:40
de.wikipedia.org/wiki/B%C3%BCstenhalter#Australien_und_Neuseeland
co zrobic, zeby ta tabela wygladala estetyczniej?
Obserwuj wątek
    • maheda Re: informatyczne - pomocy 04.02.08, 22:49
      To nie informatyczne, tylko wikipediowe ;)
      Ja nie znam wiki na tyle.
      W pomocy niczego nie ma?
    • szarsz Re: informatyczne - pomocy 04.02.08, 22:54
      może poszukać ładnej tabeli i podejrzeć jak jest zrobiona?
      • turzyca poradzilam sobie :) 04.02.08, 23:09
        dosc recznie, ale niech tak bedzie. Ladnej tabeli inaczej zrobionej nie
        znalazlam. Jak znajde lub znajde instrukcje, to zmienie.
        • the_mariska Re: poradzilam sobie :) 04.02.08, 23:16
          a jak chcesz zeby to wyglądało? ;) Może coś doradzę...
          • turzyca Re: poradzilam sobie :) 04.02.08, 23:21
            Teraz wyglada mniej wiecej tak jak powinno - tzn. z cyferkami wyrowananymi do
            prawej.
            Ale jak zajrzysz w bebechy to zobaczysz mnostwo alignow. :) Czy jakbym wpisala w
            align na gorze tabeli right, a przed samym tekstem umiescila align=center to
            mialoby to sens?
            • the_mariska Re: poradzilam sobie :) 04.02.08, 23:43
              w htmlu miałoby sens jak najbardziej, w tym dziwnym sposobie tworzenia tabel to
              pojęcia nie mam ;) Ale że to jest mój pierwszy kontakt z formatowaniem w
              Wikipedii to daj mi parę minut na obejrzenie tego dokładnie...
              • turzyca Re: poradzilam sobie :) 04.02.08, 23:48
                Alez prosze bardzo. Nawet kilka godzin. ;) Na taka ambitna tabelke jak te
                prezentowane przez szarsz nie mam zamiaru sie porywac, ale tabelki biustonoszowe
                powinnam moc opanowac. :)
                • the_mariska Re: poradzilam sobie :) 05.02.08, 00:00
                  odnośnie wyrównywania do prawej:
                  w większości tabel na niemieckiej Wiki znajduje się jedna wartość nieliczbowa i
                  jedna liczba. Jeżeli chciałabyś żeby liczby były wyrównywane do prawej a reszta
                  nie, to trzeba się będzie bawić ręcznie.

W przypadku, gdy wszystkie wartości mają być wyrównane do prawej, wystarczy w
                  nagłówku dodać __style="text-align: right"__ . W nagłówku znaczy się w tej samej
                  linijce co znacznik {| . Ewentualnym rozwiązaniem będzie wyrównywanie
                  wszystkiego do środka (w ten sam sposób, tylko że wyrównanie center zamiast
                  right). Ale chyba nie o to tobie chodziło.

Aha, jeszcze jedno. Jeżeli tekst w całej tabeli wyrównujesz do prawej, a chcesz
                  zmienić wyrównanie pojedynczej komórki na przykład na środek, to wtedy przy
                  znaczniku | też musisz pisać tą całą formułkę style="text-align: center" .
                  Zwykłe align="center" tu nie przejdzie.

Mam nadzieję, że za bardzo nie namieszałam ;) W razie czego to pytaj :))
                  • turzyca Re: poradzilam sobie :) 05.02.08, 00:09
                    Chyba rozumiem. Zobacze zaraz w praniu :)
    • nessie-jp Re: informatyczne - pomocy 04.02.08, 23:11
      Na przykład:

1. Poszerzyć komórki z cyferkami
      • turzyca Re: informatyczne - pomocy 04.02.08, 23:18
        wstawianie dodatkowych spacji nic nie dalo :)

zmolestowalam wlasna jednostke meska i uslyszalam, ze to pseudo-html czyli html
        uproszczony do potrzeb wiki. Jeden pomysl ma za to bardzo ciekawy i musze go
        przetestowac.

Czy jak przez staniki zaczne programowac to moje kochanie wybaczy mi stanikowe
        padniecie na rozum?
        • kasiamat00 Re: informatyczne - pomocy 04.02.08, 23:52
          Wstawianie dodatkowych spacji zazwyczaj nic nie daje. Można próbować wstawiać twarde (inaczej niełamliwe) spacje (czyli   - uwaga, ten średnik ma tam być!), ale to też jest paskudny sposób.

Ja niestety znam wiki-składnię tylko w wersji Trac (takie coś do zarządzania bugami ;), nie wiem jak to się ma do normalnej wikipedii. No i nigdy mi nie zależało, aby pisać w tym ładnie.
    • szarsz Re: informatyczne - pomocy 04.02.08, 23:22
      ja znalazłam takie:
      pl.wikipedia.org/wiki/Chlor
      pl.wikipedia.org/wiki/Mezony
      • turzyca jaaaasne... 04.02.08, 23:28
        zdaje sie, ze naprawde bede miala alibi na te staniki... "programowac sie ucze"
        • szarsz Re: jaaaasne... 04.02.08, 23:52
          W ramach relaksu sobie podejrzałam te tabele, one są chyba zrobione
          w normalnym, porządnym htmlu, nie? Może się da po ludzku?
          • turzyca Re: jaaaasne... 04.02.08, 23:56
            szarszyku kochany... zajrzyj Ty moze do mojej wizytowki? ja Ci moge opowiedziec
            o rodzajach spolek na obszarze hanzy albo podyskutowac o mennictwie zlota po
            naszej stronie Alp ale html jest mi rownie bliski jak japonski.
            Chyba ze ktoras chce zrobic tabelki, ew. mnie nauczyc. :)
          • the_mariska Niestety w FAQ edycji stron napisali... 05.02.08, 00:03
            że html będzie się wyświetlał poprawnie, ale jest stanowczo odradzany przy
            artykułach wikipediowych. A szkoda, bo moim zdaniem jest dużo bardziej
            zrozumiały niż te dziwne szlaczki ;) Może to kwestia tego, że szlaczki są
            uniwersalne i międzynarodowe, a html bądź co bądź korzysta ze słów języka
            angielskiego...
            • nessie-jp Re: Niestety w FAQ edycji stron napisali... 05.02.08, 00:06
              A to szkoda, bo o szlaczkach nie mam pojęcia, a w HTML-u podejmuję się wykonać
              dowolnie wypasioną tabelę ;))
              • the_mariska Re: Niestety w FAQ edycji stron napisali... 05.02.08, 00:14
                szlaczki tak naprawdę oparte są na... htmlu, tyle że bez jego znaczników ;)
                Więcej informacji znajdziesz tutaj:
                pl.wikipedia.org/wiki/Pomoc:Tabele
                Chyba chodzi o to że w htmlu byłoby za prosto taką tabelkę zrobić. Aż mi się
                przypomina dowcip o programowaniu ekstremalnym - jest to pisanie programu w
                języku, którego zupełnie nie znasz, przy czym połowa jest już napisana przez
                kogoś innego, a twoim zadaniem jest go zrozumieć i dokończyć. W zrozumieniu
                fragmentu programu nie pomaga fakt, że jest on uzupełniony komentarzami po
                fińsku, a nazwy zmiennych są fińskimi skrótami myślowymi... ;))))
                • nessie-jp Re: Niestety w FAQ edycji stron napisali... 05.02.08, 00:26
                  No faktycznie, nie ma to jak zamieszać, żeby przypadkiem nikomu nie było za
                  łatwo. Przypomina mi to usilne próby wprowadzenia esperanto jako powszechnie
                  stosowanego języka. Idea piękna, no i przede wszystkim
                  • turzyca Re: Niestety w FAQ edycji stron napisali... 05.02.08, 00:38
                    Zalozenie konta na wiki trwa 15 sekund. Wpisanie loginu i dwa razy hasla. Bez
                    maila itd

Zmiany mozesz podejrzec przed zapisaniem. O stronie testowej nic nie wiem, ale
                    mozna ja sobie chyba stworzyc.
                  • turzyca OT esperanto 05.02.08, 00:40
                    ja tam bym nie miala nic przeciwko esperanto - tak jak kiedys byla lacina. Nikt
                    nie jest uprzywilejowany, nikt nie ma handicapu, jezyk jest prosty logiczny i
                    latwy do nauczenia. Na pewno latwiejszy od jakiegokolwiek jezyka zywego z
                    angielskim na czele.
                    • nessie-jp Re: OT esperanto 05.02.08, 01:33
                      turzyca napisała:

> ja tam bym nie miala nic przeciwko esperanto - tak jak kiedys byla lacina. Nikt
                      > nie jest uprzywilejowany, nikt nie ma handicapu, jezyk jest prosty logiczny i
                      > latwy do nauczenia. Na pewno latwiejszy od jakiegokolwiek jezyka zywego z
                      > angielskim na czele.

Zaraz nas tu skrzyczą o offtopiki :)) Ale korzystając z nocnej pory dodam tylko,
                      że ja
            • kasiamat00 Re: Niestety w FAQ edycji stron napisali... 05.02.08, 00:12
              Te znaczki są naprawdę bardzo wygodne i dobrze się w nich pisze, jak się już
              człowiek do nich przyzwyczai. Serio, serio, początkowo też mi się nie chciało w
              to wierzyć, ale przy pisaniu tekstów z lekkim formatowaniem to naprawdę jest
              bardzo wygodne.

A tabelkę robi się tak (przykład autentyczny zerżnięty z wiki):

{|class="wikitable" align="right" style="margin-left: 35px; width: 200px;
              font-size: 80%"
              |+ style="margin-left: 20px; font-size:90%" | '''Przykład. 1.''' Tabela
              ''książki'' o dwóch kolumnach i trzech wierszach
              ! ISBN !! tytuł
              |----
              | 1-234-56787-0 || ''Zmyślona książka''
              |----
              | 1-234-56788-0 || ''Zmyślona opowieść''
              |----
              | 1-234-56789-0 || ''Zmyślona historia''
              |}

Czy mam coś tłumaczyć? Może być na polski lub na informatyczny ;P
        • kasiamat00 Re: jaaaasne... 04.02.08, 23:57
          A to nie zaszkodzi. To naprawdę nie jest trudne, a już na pewno nie nauczenie
          się HTMLa w stopniu umożliwiającym zrozumienie kodu przeciętnej strony. Obecnie
          uczą tego nawet gimnazjalistów (tzn. moją siostrę uczyli). A jak miała 10 lat to
          chciała nas zamordować za próby uczenia Pascala, buuu :(
          • the_mariska [OT] - co do htmla wyglądało to tak... 05.02.08, 00:10
            u mnie w liceum, że wszyscy mieli do napisania jakąś stronę internetową, z
            grafiką, tabelkami i jakimiś innymi bajerami. Ponieważ niewiele osób to
            potrafiło, to byłam autorką prac dla połowy klasy, a nauczyciel i tak nie
            rozumiał większości tych szlaczków. Taka niestety prawda, że jak ktoś jest
            dobrym informatykiem, to nie pracuje w szkole, bo nie musi...

A Pascala swoją drogą też nie cierpię. I nie rozumiem jak można katować dzieci
            tym pseudojęzykiem programowania. Dużo większą frajdę sprawiał mi i mojemu bratu
            Visual Basic - jest wyjątkowo intuicyjny i bez znajomości jakichkolwiek
            algorytmów czy założeń programowanie obiektowego nastolatek może w nim stworzyć
            coś co ma ręce i nogi, a w dodatku jest kolorowe i się porusza. Mój wspaniały
            braciszek w wieku lat 13 napisał w Basicu kilka gier genialnych w swojej
            prostocie, nad którymi potem spędziłam sporo czasu :)
            • kasiamat00 [OT cd.] Jak przeginam, to mnie ciachnijcie, OK? 05.02.08, 00:35
              Z przyczyn zawodowych niestety muszę co jakiś czas takie licealne twory oglądać
              :( I prawdę mówiąc - nóż się w kieszeni otwiera. Standard to oczoj...ne kolory,
              latający śnieżek, formatowanie strony tabelkami, denne skrypty nie wiadomo skąd,
              błędy ortograficzne wszędzie gdzie się da itd. A, no i strona dobrze działa
              tylko pod IE 6. Chociaż po stronie "pani nauczycielki informatyki" zrobionej w
              jakimś windowsowym cholerstwie do wyklikiwania stron już chyba nic mnie nie zdziwi.

> Taka niestety prawda, że jak ktoś jest dobrym informatykiem, to nie pracuje w
              > szkole, bo nie musi...

Ale czasami chce. Np. nauczyciele w krakowskiej piątce. Albo jeden z moich
              kolegów z obecnej pracy (bardzo dobry informatyk), który podobno uczył w szkole
              (dowiedziałam się kiedyś przypadkiem i "lekko" mnie to zdziwiło). Tak, wiem, to
              wyjątki na skalę krajową, ale się jednak zdarzają.

[Ad języki programowania]
              Przypominam, że Pascal jest językiem wymyślonym do uczenia programowania. VB nie
              widziałam na oczy i widzieć nie chcę. Jakbym teraz miała od czegoś zaczynać, to
              pewnie na pierwszy ogień poszłoby coś mocno obiektowego, np. jakiś Smalltalk
              albo co. Wbrew pozorom jak ktoś nie jest zmanierowany pisaniem w czymś
              nieobiektowym, to zazwyczaj bardzo obiektowo myśli :)

> Mój wspaniały braciszek w wieku lat 13 napisał w Basicu kilka gier genialnych w
              > swojej prostocie, nad którymi potem spędziłam sporo czasu :)

Fuksiarze. Ja w wieku 13 lat nie miałam jeszcze komputera :(
              • nessie-jp Re: [OT cd.] Jak przeginam, to mnie ciachnijcie, 05.02.08, 00:39
                > Przypominam, że Pascal jest językiem wymyślonym do uczenia programowania.

Mam miłe wspomnienia z tego środowiska. Uczyłam się sama, bo za moich czasów to
                informatyki w szkole nie było
                • mauzonka [OT] Tak wogle o informatyce w szkole 05.02.08, 01:04
                  Tak sobie właśnie na marginesie tego wątku przypomniałam, że gdy w 1999 roku wprowadzono nam w liceum informatykę, to z racji niewielkiej liczby kompów w szkole, klasa miała zajęcia w dwóch grupach: grupie dziewczynek i grupie chłopczyków. I zgadnijcie, co robili na informie chłopcy?... Pascala. A dziewczynki?... obsługę Worda.
                  Kurde, kurde, kurde, że też wtedy nie postrzegałam tego jako przejaw dyskryminacji i jeszcze się, głupia, cieszyłam;/
                  • turzyca Re: [OT] Tak wogle o informatyce w szkole 05.02.08, 01:13
                    podczas "informatyki dla edytorow" nie zobaczylam na oczy zadnego programu
                    uzywanego do porzadnego edytowania. Zeby chociaz latex nam pokazali! Ale nie,
                    word na zmiane z excelem.
                    Test koncowy skonczylam po kwadransie, a i tak 1/3 czasu zastanawialam sie,
                    gdzie tu jest haczyk. Byli tacy, ktorzy po 1,5 h plakali, ze czasu za malo.
                    Kryzys i porazka.
                    • charm Re: [OT] Tak wogle o informatyce w szkole 05.02.08, 09:47
                      A ja miałam w szkole pascala, logo, vb, itp. Ale moim zdaniem nauka na C jest
                      znacznie lepsza niż nauka na Pascalu... A na studiach algorytmów, itp uczono na
                      "pseudokodzie" ;-)
                • szarsz Re: [OT cd.] Tabele w HTMLu 05.02.08, 10:33
                  nessie-jp napisała:
                  > PS. A "dzieci" (w tym studenci!) są uparcie uczone formatowania
                  > stron HTML tabelkami i znacznikiem frame
                  • kasiamat00 Re: [OT cd.] Tabele w HTMLu 05.02.08, 11:07
                    > > PS. A "dzieci" (w tym studenci!) są uparcie uczone formatowania
                    > > stron HTML tabelkami i znacznikiem frame
              • the_mariska [OT] Potwornego offtopicu ciąg dalszy... 05.02.08, 00:59
                Co do stron licealnych - cóż, taki wiek. Przychodzi potem taki okres w życiu
                webmastera, że zaczyna rozumieć, że kolorowe kuleczki śledzące ruch myszki i
                odbijające się od ścian wcale nie zachęcają czytelnika do pozostania na stronie,
                a nadmiar różu i PoQeMoNoFfYcH l33tErEQ znacznie zmniejsza jej czytelność. Ale
                trudny okres dojrzewania rządzi się swoimi prawami ;)

> Przypominam, że Pascal jest językiem wymyślonym do uczenia programowania.
                Właśnie niestety taka prawda, że Pascala uczy się, bo jest językiem do uczenia
                się, a potem jego znajomość mało gdzie się przydaje. W dodatku wcale nie jest
                dużo prostszy i bardziej intuicyjny nawet niż C, chociaż może to tylko takie
                moje subiektywne spostrzeżenie spowodowane traumatycznymi przeżyciami z Pascalem
                w wieku licealnym ;)

VB w praktyce nadaje się tak naprawdę tylko do tworzenia makr pod aplikacje
                Microsoftu, ale do zabawy dla dzieci i młodzieży moim zdaniem jest rewelacyjny.
                Wszystko, co piszesz ma od razu wbudowane biblioteki graficzne pod aplikacje
                windowsowe, a okienka, przyciski, obrazki i napisy są obiektami, którym jedynie
                w poszczególnych procedurach trzeba zmieniać parametry. Właściwie to jest język
                zdarzeniowy, więc modyfikujesz tylko te procedury (kliknięcie w przycisk czy
                wciśnięcie klawisza) które cię interesują :) I to moim zdaniem najbardziej może
                zachęcić dzieci do programowania. Chociaż nie ukrywam, że Java chyba bardziej by
                się do tego celu nadała.

A braciszek - programista ma już 15 lat, stwierdził że VB to dla niego za prosta
                zabawka, wziął się za C++ i w ciągu tygodnia napisał wszystkie projekty jakie ja
                i moi znajomi mieliśmy przez pierwsze miesiące na studiach. Fakt, że były
                banalne, ale i tak jestem z niego strasznie dumna :D Kto wie, czy gdyby nie
                poprzednie zabawy z VB miałby do tego takie zacięcie...

Swoją drogą... trzymajcie kciuki za mój jutrzejszy egzamin z algorytmów i
                struktur danych ;))
                • mauzonka Re: [OT] Potwornego offtopicu ciąg dalszy... 05.02.08, 01:07
                  Dzieciaki najlepiej Pythona - toż to się prawie czyta jak po angielsku! Poza tym, czytałam ostatnio gdzieś o programach "aktywizacji informatycznej" kobiet, które są w branży IT mocno niedoreprezentowane, i właśnie na Pythonie takie programy bazują.
                • kasiamat00 Re: [OT] Potwornego offtopicu ciąg dalszy... 05.02.08, 11:03
                  Braciszkowi - programiście należy teraz podrzucić link do strony OI:
                  oi.edu.pl/ . Kolejna zabawka, a przy okazji ma szansę na oszczędzenie
                  sobie stresu maturalnego. BTW, jak się tam popatrzy na ilość dziewczyn, to się
                  załamać można :(
                  • charm Re: [OT] Potwornego offtopicu ciąg dalszy... 05.02.08, 11:14
                    > BTW, jak się tam popatrzy na ilość dziewczyn, to się
                    > załamać można :(
                    >

Ma to tylko jeden plus - na studiach, w pracy, itp na imprezach firmowych jest
                    zdecydowanie więcej mężczyzn niż kobiet - jest w czym wybierać ;>
                    (mój M. też jest programistą.. :P)
                    A moje ostatnie odkrycie po jednej z imprez -> programiści, a w szczególności
                    niektórzy admini bazodanowi całkiem nieźle tańczą (powiedziałabym nawet, że
                    lepiej niż nieźle ;-))
                    • kasiamat00 Re: [OT] Potwornego offtopicu ciąg dalszy... 05.02.08, 11:48
                      Charm, ale nawet w firmach informatycznych czy na studiach ilość kobiet rzadko
                      spada poniżej 5%.

A jeśli pamięć mnie nie myli, to na coś koło 15 finałów OI do tej pory i pewnie
                      z 70 osób na jednym była do tej pory cała jedna dziewczyna. No, może dwie. Na
                      pierwszych dziesięciu czy trochę więcej nie było _żadnej_!
                      • the_mariska Re: [OT] Potwornego offtopicu ciąg dalszy... 05.02.08, 13:42
                        kiedyś mój były facet mnie namówił do wzięcia w tym udziału... Niestety wtedy na
                        algorytmach zupełnie się nie znałam, a C to była jeszcze dla mnie czarna magia,
                        więc pisałam w nieszczęsnym Pascalu (może stąd ten uraz? :) ). Złożoność
                        obliczeniowa wyszła mi koszmarna (zresztą się wcale temu nie dziwię), więc nic z
                        tego nie wyszło, ale cieszę się że przynajmniej jakieś nowe doświadczenie. A
                        największym szokiem było to, jak identyczne zadania pojawiły się u mnie na
                        studiach... jako projekt zaliczeniowy z Assemblera (którego zresztą też wybitnie
                        nie znoszę). :)
    • nessie-jp Re: informatyczne - pomocy 05.02.08, 00:09
      Turzyco
      • chrumpsowa Re: informatyczne - pomocy 05.02.08, 10:17
        Turzyco gratuluje samozaparcia w rozszerzaniu wiedzy stanikowej u naszych
        zachodnich sasiadow!
        Mam jednakze jedna uwage. Otworzylam te tabelke o ktorej mowa i kurcze 28
        brytyjskie to nie jest odpowiednik tego co ponizej a to to tabelka sugeruje. Wg.
        mnie pod 28 jesli nie ma odpowiednikow europejskich czyli 60 trzeba dac
        kreseczki a 70 pod spodem dac przy brytyjskim 32.
        • chrumpsowa Re: informatyczne - pomocy 05.02.08, 10:24
          Chyba zaspana jeszcze jestem i cos pokrecialam. Generalnie chodzilo mi o wloskie
          oznaczenia, bo w tabelce wylapalam cos, czego na oznaczeniach bielizny nie
          widzialam... To sa albo 1,2,3,4,5 - odnoszace sie zarowno do obowodow jak i
          miseczek czyli maly obowd-mala miska, wiekszy obowd-wieksza miska, albo
          pojedyncze cyferki odnoszace sie do obowodow i literki do misek czyli np. 3C,
          albo 4D - to juz bardziej przypomina rozmiarowke europejska czy niemiecka. No,
          ale na pewno info wyszukalas w jakis wiarygodnym zrodle, wiec jesli tak podali,
          to byc moze w ktoryms z regionow Wloch rzeczywiscie tak jest ;).
          • turzyca Re: informatyczne - pomocy 05.02.08, 12:36
            ja tam generalnie tylko kasowalam - wycielam kretynskie rozmiary ubraniowe z
            gory i uklad taki, ze 30 mialo odpowiadac europejskiemu 60-65.
        • chrumpsowa Re: informatyczne - pomocy 05.02.08, 16:17
          Znalazlam tabelke porownawcza. Wynika z niej, ze nie produkuje sie rozmiaru 28.
          Poza tym takiego balaganu jak tu z rozmiarami stanikow chyba nigdzie nie ma ;/
          www.abbigliamentomoda.com/intimo/misure-reggiseni.htm
        • turzyca chrumpsowa - rzuc okiem teraz 05.02.08, 19:08
          wydaje mi sie, ze tak jest dobrze, oprocz tych wlochow ktorych trzeba przesunac
          w prawo tak by 1 wypadalo pod 70.
          Nie wiem co z tym "wloskim" - nigdzie tego nie ma, wszedzie maja tylko te
          pojedyncze cyferki od 1 w gore...
          www.85b.org/bra_conv.php
          reviews.ebay.com/Bra-Conversion-Charts-US-UK-France-Australia-more_W0QQugidZ10000000001376628Wywalic?

opieralam sie na tym: docs.google.com/View?docid=dfq559j5_1fjkt4n :D
          www.avokado.co.nz/shop/fitting_guide5.php
    • turzyca osobie z netem z UPC ;) 05.02.08, 19:10
      serdecznie dziekuje.
      Postaram sie nastepnym razem obejrzec jeszcze raz i tworczo wykorzystac w
      kolejnej tabeli. :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka