maith Nie ma? 18.02.08, 02:08 NIGDY nie dawajmy dziewczynom sygnału, że ich rozmiar nie istnieje. 1) Nie sprawdzam wszystkich rozmiarów, ale zauważyłam, że nie ma połówek. Przy próbie ich wpisania pojawia się "nie ma". Jeśli macie z tym problem, to wpiszcie "bez połówek", "całe liczby" cokolwiek, byle nie typowe dla bab w bieliźniakach "nie ma". 2) I druga rzecz - rozmiar polski bym jednak wpisywała, nawet jeżeli wynosi 55T. Do tego można dodać - niedostępny, ale żeby dziewczyny nie dostawały nigdy info, że ich rozmiar jest niemożliwy, że go nie ma. 3) Pamiętajmy, że zmiany są coraz szybsze i wkrótce rozmiary obecnie niedostępne mogą się pojawić. Odpowiedz Link
the_mariska Re: Nie ma? 18.02.08, 02:24 Odnośnie połówek - są, tylko trzeba je wpisywać z kropką zamiast przecinka. Głupie niedociągnięcie, na które nie pamiętam odpowiedniej funkcji, ale zaraz poszukam. Co do rozmiarów niedostępnych - spotykałam się z odwrotną reakcją, typu: "Co mi będzie ten kalkulator proponował obwód 55, skoro one i tak nie istnieją. Więc po co on jest w ogóle... ". Ale moim zdaniem masz rację, będzie wypisywał choćby i do 50Z :) Jeszcze ciągle mam jakiś głupi problem z polskimi rozmiarami: z każdą zmianą miseczka wychodzi albo za duża, albo za mała, albo pojawia się nieistniejące I w Melissie, bo niechcący uznałam, że stoi przed H... Jeżeli możesz, to rzuć okiem czy działa jak powinno. Odpowiedz Link
ganbaja Re: Nie ma? 18.02.08, 09:02 W moim przypadku 82/108 program podaje, że polscy producenci nie produkują, że Melissa nie produkuje. A to nie prawda. Polskie to siakieś 70J a Melissa 75H Odpowiedz Link
maith Rozmiary graniczne 18.02.08, 02:13 Ja zwykle w takiej sytuacji podaję, że dziewczyna jest np. na granicy 70F i 70FF. Kalkulator wskaże jej jeden rozmiar. Natomiast rozmiar podstawowy brytyjski i podstawowy polski podawałabym w podkreśleniu. Z drugiej strony w polskich firmach też są rozciągliwce i ściśliwce. Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: Do programistek i doświadczonych bra-fitterek 19.02.08, 07:48 Mam sugestię, aby dodać jakąś wiadomość w przypadku, gdy ktoś pomyli okienka z wpisami obwodów i poda większy obwód w okienku "pod biustem", a mniejszy w okienku "w biuście". Mojej właśnie uświadamianej przyjaciółce się to udało i w ten sposób otrzymała rozmiar 70AAA. :/ Może coś w stylu: "Sprawdź czy prawidłowo wpisałaś wyniki pomiarów." Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: Do programistek i doświadczonych bra-fitterek 20.02.08, 18:35 ponawiam :) Odpowiedz Link
agusek00 Re: Do programistek i doświadczonych bra-fitterek 19.02.08, 11:07 Program mi powiedział, że powinnam nosić 26GG, a z rozciągliwców 24HH. Ekstra... Na pocieszenie - z wyjątkowych ściśliwców 28FF, i to się prawie zgadza (ale tylko w wielkomiseczkowcach). Fajny programik. Odpowiedz Link
joankb Re: Do programistek i doświadczonych bra-fitterek 19.02.08, 11:24 The_mariska i współautorzy... da się to zrobić jakąś czcionką, która miałaby polskie ogonki? Bardziej profesjonalnie by było. Odpowiedz Link
the_mariska :) 19.02.08, 12:26 Ha, masz na myśli pewnie ten czarno - biały programik? Zobacz lepiej wersję internetową: www.atlastravel.nazwa.pl/mariska/ . Prezentuje się dużo ładniej ;) Tylko coś tam przekombinowałam z wyliczaniem polskich miseczek i nie wiem gdzie jest błąd, ale jakoś spróbuję to poprawić. Swoją drogą coraz częściej widzę, jak w wątku rozmiarowym wpisują się różne osoby już po konsultacji z kalkulatorem, zdziwione tym, co im wyszło. Bardzo to budujące, że jednak ktoś z tego korzysta i mu to pomaga, i tym większa odpowiedzialność żeby nikogo nie wprowadzić tym w błąd... W ogóle to jest niesamowite! W ciągu semestru do programowania trzeba mnie było zaganiać przemocą, ewentualnie siadałam nad tym w ostatnią noc przed terminem. Teraz mam ferie, a ja siedzę i dłubię po nocach algorytm ewolucyjny, który znacznie poprawi działanie kalkulatora. (Czy wspominałam już, że algorytmy to był mój znienawidzony przedmiot? :)) Jutro - pojutrze powinien być już gotowy ;) Odpowiedz Link
szarsz Re: :) 19.02.08, 12:59 Mariska, a da sie uwzględnić nietabelkowość? Bo mi przy 69/98 (w niektórych stanikach nawet 96) sugeruje 30GG i 65J - to na pewno nie jest mój regularny rozmiar w misce, bo najwięcej mam staników, co mają na metce 30H, a z polskich J mierzyłam jedynie avocado i ma miseczki za małe. A może jednak udałoby się wprowadzić ten trzeci parametr, rozmiar _nad_ biustem? Kiedyś już o nim dyskutowałyśmy, nie pamiętam na czym stanęło. Skoro masz kalkulator, który jest prawie dobry :) Odpowiedz Link
joankb Re: :) 19.02.08, 15:08 Ale ja piszę o wersji "różowej w gwiazdki". Albo nie ma tam części polskich liter albo czcionka nie taka. :)) Odpowiedz Link
the_mariska Re: :) 19.02.08, 15:25 Debil ze mnie - zastanawiałam się cały czas o co chodzi, a ja po prostu tych ogonków nie dopisałam :) Co do wymiarów - na pewno uwzględnię jeszcze wymiar luźno pod biustem, od niego też dużo zależy. Ale to jeszcze troszeczkę potrwa... Cierpliwości :) Odpowiedz Link
stary_dywanik Re: :) 19.02.08, 20:20 Starsza wersja kalkulatora na 85cm w biuście propnowała mi z melissy 60F, które w rzeczywistości noszę. Nowsza wersja proponuje mi już 60E. Odpowiedz Link
szarsz Re: :) 19.02.08, 21:31 a mi proponowało 65 regularnie, co było prawie ok. Teraz proponuje 60-tki i nie wiem, czy to lepiej, czy gorzej. Bo tak naprawdę to mam wrażenie, że to moje 69 pod biutem to taki "międzyrozmiar" między 60 a 65 :( Odpowiedz Link
maith Komentarze z LMB 19.02.08, 15:05 Nie wiem, czy ktoś już podlinkował wątek z komentarzami z LMB. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=75677238 Odpowiedz Link
elayne_trakand Re: Do programistek i doświadczonych bra-fitterek 20.02.08, 18:33 A ja sie zastanawiam jeszcze nad uzyciem czegoś takiego jak tutaj www.upliftedlingerie.co.uk/FittingGuide.aspx spróbuję wytłumaczyć o co mi chodzi ale nie wiem czy nie namieszam ;) w tym kalkulatorze np. przy tym samym obwodzie w biuście, kiedy zmieniamy o cal obwód pod biustem, to mimo, że obwód stanika pozostaje bez zmian, miseczka zmienia sie o oczko Odpowiedz Link
effka454 Re: Do programistek i doświadczonych bra-fitterek 22.02.08, 20:26 Hmmm... trochę zarzuca na zakrętach, jak na mój gust... Przy moich wymiarach 86/123 wypisuje: Rozmiar brytyjski: 34L Rozmiar brytyjski, stanik rozciągliwy: nie ma Rozmiar brytyjski, stanik wyjątkowo ścisliwy: 36JJ Polskich się nie czepiam, wiem że nie produkują :P a ja raczej przy rozmiarze brytyjskim widziała bym 36J/34JJ brytyjskie rozciągliwe noszę (Arabellka) 34J (ewentualnie mogę zgodzić się ostatecznie na 32JJ/32K - chociaż jeszcze nie próbowałam) brytyjskie ściśliwe noszę (TangoII) 36HH (ewentualnie zgodzę się na 36J) Żeby było ciekawiej wpisałam sobie o centymetr mniej w biuście i wyszło: Rozmiar brytyjski: 34K Rozmiar brytyjski, stanik rozciągliwy: 32M Rozmiar brytyjski, stanik wyjątkowo ścisliwy: 36J i tu już obwody ewentualnie do przyjęcia, ale jednak te miseczki to lekka przesada ;) Ale w ogóle programik pierwsza klasa :D Odpowiedz Link
effka454 i tak sobie jeszcze myślę, czy 22.02.08, 20:30 (jak sugerowały już gdzieś tutaj dziewczyny) nie udałoby się podawać widełek, czyli np. przy wymiarach 86/122 rozmiar brytyjski 34J/36HH Mam wrażenie, że taka informacja byłaby lepsza. Odpowiedz Link
effka454 a jeszcze tak sobie myślę ;D 22.02.08, 20:42 myślę i myślę... gdzieś tam pisałaś, że w kluczu do obliczeń zastosowałaś % i jeszcze do kwadratu - ja się kompletnie nie znam na programowaniu i takich hockach-klockach ;), ale na chłopski rozum im wyższa wartość od której obliczamy procent - tym wyższa wartość obliczonego procentu (no tak po chłopsku tłumacząc), więc może tu leży problem, że im większy obwód pod biustem, tym kalkulator bardziej zaniża obwód. Może udałoby się tu zastosować jakąś formułę zawierającą stałą wartość, coś w rodzaju x-5 i wynik zaokrąglony w dół do najbliżej piątki Odpowiedz Link
the_mariska Re: i tak sobie jeszcze myślę, czy 22.02.08, 21:08 bardzo dobry pomysł moim zdaniem. Będzie z tym trochę więcej roboty, ale na pewno się przyda. :)) A odnośnie obwodu ze stałą odejmowaną wielkością - już tak próbowałam i niestety daje za dużo błędnych wyników. Teraz kombinuję kalkulator, który jeszcze uwzględni wymiar luźno pod biustem, mam nadzieję że zadziała lepiej. Odpowiedz Link
the_mariska www.bra-fitter.prv.pl :)))) 22.02.08, 21:01 Wreszcie przekierowałam moją stronkę na jakiś sensowny adres :) Od razu lepiej ;) www.bra-fitter.prv.pl/ :) Odpowiedz Link