Dodaj do ulubionych

Do programistek i doświadczonych bra-fitterek :)

13.02.08, 15:05
Zgodnie z obietnicą, zaczęłam pisać bardzo prościutki programik do wyliczania
rozmiaru stanika na podstawie obwodów w biuście i pod. Na razie naskrobałam
coś na szybko i na brudno w c++, jeżeli się okaże, że moja koncepcja jest
dobra, to stworzę stronkę ze skryptem, podpiętą pod tabelę mauzonki, która
jak dobrze pójdzie będzie nawet doradzać jaki rozmiar będzie najlepszy w danym
modelu. (Uwzględniając rozciągliwość poszczególnych obwodów, mało i
wielkomiseczkowość, itp.)

Teraz moja prośba kierowana jest głównie do:

1. Dziewczyn, które dobierają staniki w wątku rozmiarowym i mają w tym wprawę,
żeby oceniły trafność odpowiedzi mojego mini-programiku (na razie
mini-programik wyrzuca tylko rozmiary brytyjskie, ale algorytm przy obliczaniu
polskich jest praktycznie identyczny :) ).

2. Dziewczyn, które umieją programować, żeby rzuciły okiem na kod źródłowy i
doradziły być może coś mądrego (głównie chodzi mi o przeliczanie rzeczywistego
obwodu na obwód docelowego stanika).

3. Niezastąpionej Mahedy, która na pewno coś doradzi ;)

Mój adres e-mail: the_mariska@WYTNIJ-TO.o2.pl . Programik i ewentualnie kod
źródłowy wyślę na mejla, jeżeli ktoś się zgłosi :)
Obserwuj wątek
    • charm Re: Do programistek i doświadczonych bra-fitterek 13.02.08, 15:21
      Maila ode mnie już masz ;-)
      Też się kiedyś do tego przymierzałam - wyliczanie obwodu to chyba jedyna rzecz,
      którą miałam dość dobrze przemyślaną ;-)
      • the_mariska Nie można wysyłać plików *.exe przez mejla... 13.02.08, 16:00
        Więc wrzuciłam programik i jego źródło na serwer, skąd można już bez problemu go
        sobie ściągnąć.

Kod źródłowy: atlastravel.nazwa.pl/mariska/bra-fitter.cpp
        Program: atlastravel.nazwa.pl/mariska/bra-fitter.exe

Jeżeli dopiszę coś mądrego, to będę aktualizować te linki :)
        • charm Re: Nie można wysyłać plików *.exe przez mejla... 13.02.08, 16:01
          > Program: atlastravel.nazwa.pl/mariska/bra-fitter.exe
          >
          > Jeżeli dopiszę coś mądrego, to będę aktualizować te linki :)
          Buuu... ;-( .exe ;-(
          • the_mariska Re: Nie można wysyłać plików *.exe przez mejla... 13.02.08, 16:03
            Przecież ty jesteś na tyle sprytna, że sama sobie to skompilujesz ;)
            • yaga7 przetestowałam 13.02.08, 16:12
              haha, ściągnęłam, fajne :)
              Aczkolwiek dla mnie się nie zgadza (co mnie nie dziwi, bo już o tym pisałam w
              wątkach) i wychodzi, że 90% moich staników to mega ściśliwce ;)
            • charm Re: Nie można wysyłać plików *.exe przez mejla... 13.02.08, 16:15
              the_mariska napisała:

> Przecież ty jesteś na tyle sprytna, że sama sobie to skompilujesz ;)

No tak, ale to dyskryminacja linuxowców ;-)
              Wrzucę później .sh żeby inne zwolenniczki wolnego oprogramowania mogły sprawdzić
              ;-)
              • maheda Re: Nie można wysyłać plików *.exe przez mejla... 13.02.08, 16:39
                Etam zaraz dyskryminacja..
                wine'a odpalasz i tyle.
                ;-)
            • rennya że nie można exów wysyłac - prosta rada 19.02.08, 07:59
              chamsko zmienić rozszerzenie na jakies inne a po odebraniu poczty i
              zapisaniu rozszerzenie znowu na exe przerobić:)
    • ekler.ka Re: Do programistek i doświadczonych bra-fitterek 13.02.08, 16:18
      fajne,ale...rozumiem,ze uznajemy,ze miedzy obwodami roznica w wielkosciach
      wynosi dwie miseczki? bo ja juz w koncu nie wiem ;/
      • the_mariska Brytyjskimi - jak najbardziej :) 13.02.08, 16:33
        Brytyjskie obwody różnią się o 2 cale, a miseczki co 1 cal - stąd przy
        zmniejszeniu lub zwiększeniu obwodu przeskakujesz też o 2 miski :)
        • ekler.ka Re: Brytyjskimi - jak najbardziej :) 13.02.08, 16:35
          nie wedlug bravissimo i figleaves. dlatego mam watpliwosci ;)
    • gryczana Re: Do programistek i doświadczonych bra-fitterek 13.02.08, 16:21
      Sprawdziłam, fajne :) Tylko rozmiar mi podało taki... kosmiczny :( Tzn. może i prawdopodobny, tylko skąd mam wziąć 30K frei?!
    • aquira Re: Do programistek i doświadczonych bra-fitterek 13.02.08, 16:26
      Hmmm... Podaje mi za mały rozmiar:P Według tabelek 30GG/28HH zaczyna się od 99cm
      w biuście. To moje 98 się nie kwalifikuje? ;)
      No i nie dołujcie mnie z tym 26J. I tak już mam problem z kupnem biustonosza:P
      • the_mariska 1 cal w tabelkach to 2,5 cm, w kalkulatorze 2,54.. 13.02.08, 16:31
        Stąd ta różnica. Wynik potem zaokrągla do najbliższej miseczki, a nie zawsze do
        tej mniejszej :) Mi też wychodzi miseczka o 1 oczko mniejsza niż z tabelek, ale
        to jaki wzorzec cala bardziej odpowiada rzeczywistości trzeba już sprawdzić
        doświadczalnie ;)
        • maheda Re: 1 cal w tabelkach to 2,5 cm, w kalkulatorze 2 13.02.08, 16:40
          Zmień do 2,5.
          Powinno lepiej chodzić ;)
          • the_mariska poprawiłam :) n/t 13.02.08, 16:45
    • the_mariska Aktualizacja linków - dodana polska rozmiarówka:) 13.02.08, 16:41
      I na specjalne życzenie charm jeszcze wersja skompilowana g++ pod uczelnianym
      systemem UNIXopochodnym. Dostępna o tu ->
      atlastravel.nazwa.pl/mariska/bra-fitter.sh :)
      • charm Re: Aktualizacja linków - dodana polska rozmiarów 13.02.08, 16:52
        Dziękuję :-) czuję się wyróżniona ;-) (i chyba nienormalna, że nawet w tramwaju lobbuję...)

a co do zaokrągleń, to nie byłoby lepszym sposobem podanie dwóch najbliższych misek? Często nawet "ręcznie" podać jedną miskę, jak ktoś trafia między dwie...
      • ganbaja Re: Aktualizacja linków - dodana polska rozmiarów 13.02.08, 18:04
        A za pomocą czego ten program otworzyć?
        • scarlet_agta Re: Aktualizacja linków - dodana polska rozmiarów 13.02.08, 18:19
          ganbaja napisała:

> A za pomocą czego ten program otworzyć?

Za pomocą myszki ;) dwa kliknięcia i gotowe.

A program fajny. U mnie się sprawdza, u mojej mamy raczej trochę gorzej, ale ona
          chyba z mniej ściśliwych.
          • ganbaja Re: Aktualizacja linków - dodana polska rozmiarów 13.02.08, 18:23
            No nic z tego. Program windows nie może otworzyć tego pliku.
            Każe mi wybrać za pomocą jakiego programu chcę to zrobić.
            :-(
            • scarlet_agta Re: Aktualizacja linków - dodana polska rozmiarów 13.02.08, 18:27
              a czy aby na pewno ściągnęłaś plik *.exe ?
              • ganbaja Re: Aktualizacja linków - dodana polska rozmiarów 13.02.08, 18:28
                Tak.
                Zapisałam na dysku.
                • ganbaja Re: Aktualizacja linków - dodana polska rozmiarów 13.02.08, 18:29
                  Poprawka, to chyba nie jest exe :-(
                  jakieś sh to jest....

Niezbyt lotna jestem w te klocki.
                  • scarlet_agta Re: Aktualizacja linków - dodana polska rozmiarów 13.02.08, 18:31
                    To ściągnij exe, to co ściągnęłaś to pod linuksa jest chyba
                • scarlet_agta Re: Aktualizacja linków - dodana polska rozmiarów 13.02.08, 18:29
                  To już nie pomogę bo informatykiem nie jestem. :(
                  • ganbaja Re: Aktualizacja linków - dodana polska rozmiarów 13.02.08, 18:32
                    Ściągnęłam raz jeszcze i działa.
                    Wychodzi mi, ze powinnam jednak szukać większej miski :-)
                    Ale, prawie, prawie jest ok.
            • kasiamat00 Re: Aktualizacja linków - dodana polska rozmiarów 13.02.08, 18:31
              Argh! Wersja windowsowa jest kilka postów wyżej. To jest wersja *niksowa.
              • kasiamat00 Re: Aktualizacja linków - dodana polska rozmiarów 13.02.08, 18:53
                Która notabene na moim Ubuntu działać nie chce. Na wydziałowym PLD takoż. Buuuu
                :( A słówko "SPARC", które pojawia się jak próbuję "obejrzeć" ten plik, mi się
                nie podoba :(

Po samodzielnym skompilowaniu działa, wynik 28G jest dość dobrym przybliżeniem
                rzeczywistości. Chociaż w ściśliwcach wolę jednak 30FF niż 30F :)
                • quleczka Re: Aktualizacja linków - dodana polska rozmiarów 13.02.08, 23:00
                  oj, nie sądziła, że to tyle programistek i to jeszcze pracujących na linuksie :)

ja przyznaję się bez bicia po jakimś 3 roku studiów przesiadłam się na windowska
                  z powrotem i nawet linuksa nie mam :)

ale jak coś to służę pomocą - może jeszcze coś z c++ pamiętam ;)
                  • kasiamat00 [OT] programistki itp. 14.02.08, 00:10
                    > oj, nie sądziła, że to tyle programistek

Był już kiedyś offtop na ten temat, programistki, informatyczki i pokrewne są tu
                    wyraźnie nadreprezentowane.

> i to jeszcze pracujących na linuksie :)

Ja już (przynajmniej chwilowo) nie programistka (na programistach się wyżywam i
                    ostatnio się przekonałam, że chyba mam w firmie opinię osoby, która jest w
                    stanie zawsze znaleźć buga i zepsuć dowolną aplikację :P), ale Windowsy mnie gryzą.

> ja przyznaję się bez bicia po jakimś 3 roku studiów przesiadłam się na
                    > windowska z powrotem i nawet linuksa nie mam :)

A ja dla odmiany nie mam Windowsa i dobrze mi z tym. Ale nikogo nie zamierzam
                    nawracać, mogę co najwyżej podarować jakąś płytkę z Kubuntu :)

> ale jak coś to służę pomocą - może jeszcze coś z c++ pamiętam ;)

Ja nawet nie udaję, że pamiętam. Tzn. rozumieć rozumiem, ale poprawiać bym się
                    nie odważyła.
    • kasica_k Ekstra! 13.02.08, 17:10
      Bardzo fajny programik :)

Ale na moim przykładzie okazał się trochę zbyt radykalny w zaniżaniu obwodów.
      Mój rozmiar "podstawowy" został wyliczony na 32HH - w większości moich staników
      nie wyobrażam sobie wciśnięcia się w taki obwód, nawet w tych względnie
      rozciągliwych, w przypadku których bra-fitter zaproponował mi 65tki (mam 80 pod
      biustem zmierzone uczciwie ciasno i niedawno, jakby co) - te są już zupełną
      abstrakcją, której nie wyobrażam sobie nawet w największym rozciągliwcu (no
      chyba że w Triumphie jakimś? :))
      Mój przeciętny rozmiar to 75(34).

Wydaje mi się, że w podstawowym rozmiarze wystarczy zaniżenie obwodu o ok. 5 cm,
      nie o 10. Zaznaczam przy tym, że pomiar robię bardzo ciasno.
      • ekler.ka Re: Ekstra! 13.02.08, 17:15
        to bardzo indywidualna sprawa.bo ja tez mam 80 cm,niedawno i bardzo scislo
        zmierzone. i rzeczywiscie z arabelki czy myrtle przydaloby sie 65,bo 70 zapinam
        na ostatnia haftke bez problemu. wiec ty masz pewnie szersze zebra,a ja po
        prostu sporo tluszczyku :)
        • ekler.ka Re: Ekstra! 13.02.08, 17:20
          poza tym program juz przy 81cm sugeruje 34 ;) a ten jeden cm to tak niewiele
          wlasciwie...
          • kasica_k Re: Ekstra! 13.02.08, 17:23
            ekler.ka napisała:

> poza tym program juz przy 81cm sugeruje 34 ;) a ten jeden cm to tak niewiele
            > wlasciwie...

Czyli, gdybym choć odrobinę mniej się ścisnęła, byłoby już 34 :)
            Może w każdej z 3 odpowiedzi podawać widełki, nie jedną wartość? Namnożyłoby się
            wtedy tego, ale byłoby bliższe rzeczywistości.
            • kasica_k A może graficznie? 13.02.08, 17:35
              W ewentualnej graficznej wersji bra-fittera (zdolne programistki z the_mariską
              na czele na pewno dadzą radę ją zrobić :)) wyobraziłam sobie podawanie wyniku w
              postaci czegoś w rodzaju chmurki innej barwy, naniesionej na tabelę.
              Najintensywniejszy kolor byłby tam, gdzie najbardziej prawodopodobny wynik.
              Czyli w moim przypadku, być może, centrum owej chmury rozmiarów byłoby w punkcie
              32HH, a noszone przeze mnie 34GG (tak naprawdę to 34G, ale tu już wchodzi
              bardziej zaawansowana nietabelkowość mojego biustu) znalazłoby się nieco z
              brzegu, ale także w zasięgu owej chmury.
              • veev Re: A może graficznie? 13.02.08, 18:14

Bardzo dobry pomysł :))

(Mnie program powiedział 32HH, czyli zawyżył miseczkę, ale już nie raz
                zauważyłam, że pasują mi nieco mniejsze miski, niż wypada z tabel i niż noszą
                inne dziewczyny o takich samych wymiarach - może to dlatego, że mam szerokie
                ramiona i spora część różnicy obwodów przypada także na plecy?).

v.
              • quleczka Re: A może graficznie? 13.02.08, 23:05
                dokładnie - taki pomysł jest fajny - jedno rozwiązanie wyraźne i inne
                dopuszczalne też jakoś zasugerowane :)

wiadomo, że granice są płynne, a komputer jednak gdzieś je musi mieć ustawione

na żywo czy to 80cm czy 81 to nie robi takiej różnicy :)
                z drugiej strony jakby ta granica była np. na 78cm to kto inny byłby
                niezadowolony ;)

każdy ma inną tolerancję na popasowanie obwodu - nie mówiąc już o
                rozciągliwcach/ściśliwcach, różnych placach i tak dalej :)
        • kasica_k Re: Ekstra! 13.02.08, 17:26
          ekler.ka napisała:

> to bardzo indywidualna sprawa.bo ja tez mam 80 cm,niedawno i bardzo scislo
          > zmierzone. i rzeczywiscie z arabelki czy myrtle przydaloby sie 65,bo 70 zapinam
          > na ostatnia haftke bez problemu. wiec ty masz pewnie szersze zebra,a ja po
          > prostu sporo tluszczyku :)

Na brak tłuszczyku to ja też nie narzekam. Ale do tego klatę mam szeroką, fakt.

Sprawa jest indywidualna zdecydowanie - jak to kiedyś wyczytałam na pewnym
          forumie, bra-fitting is not an exact science. Więc trzeba przyjąć, że żaden
          kalkulator nie da nam stuprocentowo trafionego wyniku w każdym przypadku. Ale:
          ten program i tak jest _o niebo_ lepszy od głupawych kalkulatorów w większości
          sklepów.
          • quleczka Re: Ekstra! 13.02.08, 23:10
            no rekordem sa dla mnie suwaczki ze strony trumpha ;)

ja nosze 70C, na malobiusciastych doradzono mi 65DD (mam 76-85 do 87), a triumph
            "doradził" mi 75AA (czyli mniejsze od A!!!), a przy 85cm nawet 75 <AA ...czyli
            chyba 0 :D

ten kalkulatorek tutaj jest naprawde fajny - wkleje linka mniej biusciastym
            jesli pozwolicie :)
      • yaga7 Re: Ekstra! 13.02.08, 17:35
        Mam dokładnie to samo - też przy 80 noszę 34, a nie 32 i też nie wyobrażam sobie
        obwodów 32 w większości staników, a co dopiero 30 ;) to jakaś abstrakcja dla
        mnie ;))
        • maheda No i ja to samo :) 13.02.08, 17:49
          Tak więc jesteśmy juże trzy ;>
          • origami_21 cztery:) 13.02.08, 18:49
            Mam 79 i jedyny stanik 32 w jaki wlazłam i sie nie udusiłam to
            Arabelka. Program wyliczył mi 32HH na moje 79/110, a w ściśliwcach
            30JJ i w to już nie uwierzę. Najlepiej mi pasuje 34H. Ale i tak się
            cieszę bo w większości kalkulatorów sklepowych piszą, że wypadam
            poza tabelę:/
            A program jest super, na pewno się przyda. Mogę podesłać linka kilku
            kuliżankom??
    • heliamphora Re: Do programistek i doświadczonych bra-fitterek 13.02.08, 17:16
      Mnie chyba wyrzuciło troszke za duży (34 JJ a noszę 34 HH), ale w tym momencie sama nie wiem czy program nie ma więcej racji niż ja...
    • bathilda Re: Do programistek i doświadczonych bra-fitterek 13.02.08, 17:21
      U mnie działa - bingo :)
    • magdalaena1977 Re: Do programistek i doświadczonych bra-fitterek 13.02.08, 17:51
      u mnie pokazuje dobry obwód ale za małą miseczkę.
      Ja jakiś czas temu liczyłam to co wychodzi z tabelek i IMHO w wersji podstawowej
      powinno się odejmować ok. 7 cm. Ja odejmuję 11, ale należę do dziewczyn dość
      ściśliwych.
      Ale być może lepsze było by odejmowanie procentowe np 10%. To uwzględniałoby
      większą przeciętną ściśliwość pulchnej dziewczyny niż szczupłej
      obwód 70 - 10% = 63 ==> 60 albo 65
      obwód 90 - 10 % = 81 ==> 80

Tak samo IMHO należałoby obliczać rozmiar stanika. Ja próbowałam liczyć
      współczynnik rozciągliwości wychodząc od tego jak się ma średnia obwodów w
      spoczynku i rozciągnięciu do nominalnego obwodu.
      • the_mariska To jest dużo bardziej skomplikowane... 13.02.08, 23:43
        Po pierwsze, obwód był dobierany metodą prób i błędów, i najlepsze przybliżenie
        jakie trafiłam (porównywałam wyniki z opiniami w wielkiej tabeli obwodów) wyszło
        mi przy wzorze.

optymalny obwód stanika = x - (3% z x) do kwadratu, i jeszcze zaokrąglając w dół
        do pełnej piątki,

ten wzór to jest jedynie tylko spore przybliżenie, i niektórym osobom w ogóle
        nie pasuje, bo nie uwzględnia umięśnienia sylwetki czy szerokości żeber, ale i
        tak działa dużo lepiej niż tabelka Triumpha ;) Dlatego tak bardzo mi zależy,
        żeby dziewczyny pomyślały nad lepszą funkcją, która będzie dawać jeszcze lepiej
        pasujące wyniki.

No i bardzo proszę nie traktować tego jako wyrocznię, popełniłam to dzisiaj tak
        z nudów, bo po sesji nie mam co ze sobą zrobić, i nie gwarantuję że to będzie
        działać ;) Ale bardzo się cieszę że się spodobało, i będę dalej nad tym myśleć ;))
        • kasiamat00 Re: To jest dużo bardziej skomplikowane... 14.02.08, 00:14
          Przydałoby się jeszcze jakoś oceniać "ściśliwość" delikwentki... Może kazać się
          zmierzyć pod biustem bez ściskania? Ech, trudne to, przynajmniej o tej porze.
          • ganbaja Re: To jest dużo bardziej skomplikowane... 14.02.08, 08:51
            Ściśliwość można zmierzyć podając ile cm ma się lekko mierząc i ścisło. Ja mam
            mierzone normalnie, czyli zgodnie z metoda z bieliźniaka lub Triumpha 92 cm!
            A ciasno 82 cm!
            Różnica 10 cm to chyba spora ściśliwość materiału :-)
            Wg tabel bieliźniakowych powinnam nosić staniki w rozmiarze 90 pod biustem. I
            takie nosiłam :-(((
            A teraz nosze 70-tki i 75-tki :-)
            • the_mariska Przydałyby mi się dane statystyczne... 14.02.08, 16:04
              odnośnie tego jak różnica w mierzeniu luźno i ciasno pod biustem przekłada się
              na preferowany obwód stanika. Bo bez tego to pojęcia nie mam jak to przeliczać.

U mnie obwód w stanie luźnym 75,5 (do niedawna 75 Triumpha ;)), po ściśnięciu
              69. I uważam się za materiał raczej mniej niż bardziej ściśliwy. Teraz noszę
              obwód 65, ale mógłby być ciaśniejszy... Tylko co z tego wynika?

Zakładam wątek statystyczny, jeżeli grupa trzymająca władzę uzna go za
              bezsensowny, kasujcie śmiało ;)
              • charm Re: Przydałyby mi się dane statystyczne... 14.02.08, 16:44
                > U mnie obwód w stanie luźnym 75,5 (do niedawna 75 Triumpha ;)), po ściśnięciu
                > 69. I uważam się za materiał raczej mniej niż bardziej ściśliwy. Teraz noszę
                > obwód 65, ale mógłby być ciaśniejszy... Tylko co z tego wynika?
                Że nie trafiłaś na porządnego ściśliwca ;-)
                Bo skoro np moja fiesta jest na 60, a maksymalnie rozciąga się 72 (trzeszczy...
                bez takich atrakcji można naciągnąć ją do 70cm), więc 65-ka powinna się naciągać
                do niecałych 75 ;-)
                Jak dojdzie daisy to może ją przebije (ponoć ;-))
                • kasiamat00 Re: Przydałyby mi się dane statystyczne... 14.02.08, 17:45
                  E, Freya Tia i tak chyba bije wszystko. Miałam różne ściśliwce w łapach i na
                  sobie i z Tią nic się nie może równać. Daisy też jest luźniejsza :)
    • aquira Re: Do programistek i doświadczonych bra-fitterek 13.02.08, 17:54
      Widzę, że była poprawka. Teraz dobiera idealnie. Ale mnie zdołowałyście uwagą,
      że nie ma 60M w Polsce :P Dobrze, że Avocado ma duże miski. Tylko nie mają
      60L... Daję póki co radę w 65J. Nie podjeżdża póki co, a miski jak najbardziej
      dobre ;)
      • aquira Re: Do programistek i doświadczonych bra-fitterek 13.02.08, 17:55
        Ach, za dużo tego "póki co"! ;)
    • joankb Re: Do programistek i doświadczonych bra-fitterek 13.02.08, 17:58
      Przy mniejszych rozmiarach jak się schodzi w dół z obwodem to nie zawsze trzeba
      dodać dwa rozmiary misek. W wielu wypadkach wystarcza jeden.
    • akubaga u mnie też się sprawdził 13.02.08, 18:36
      podaje mi 34H (ten najwłaściwszy)
      oraz 32J i 80G - mam staniki w tych trzech obwodach i w rozciągliwych 70 mogę
      zapiąć się bez problemu (mam sporo tłuszczyku w obwodzie...)
    • mam-i-ja Ekstra programik :) 13.02.08, 19:52
      Naprawdę dziewczyny jesteście genialne! I jak dla mnie wylicza bardzo dobrze :) Chociaż 60O wygląda trochę egzotycznie, he he może dlatego póki co takich rozmiarów nie produkują :)
    • bathilda The_Mariska i Charm zajrzyjcie do poczty 13.02.08, 19:56
      Wysłałam Wam cóś - nie wiem czy ani jak na Forum umieścić JavaSript więc Help :))

Jeśli jakaś programistka chętna na maila to niech da znać :)
      • charm Re: The_Mariska i Charm zajrzyjcie do poczty 13.02.08, 22:08
        Rewelacja ;-)
        A mnie podał prawie idealnie - 28JJ (noszę panachowe 28J), z rozciągliwców 26L
        (wow), a ze ściśliwców 30HH (polyanna 30H ma za małą miską, 30HH miskę ma w
        miarę ok, ale za luźny obwód..)
    • martulka_s Cosik mi nie działa... 13.02.08, 20:29
      Nie wiem, może coś źle robię, ale po wpisaniu obwodu pod biustem wciskam enter i
      program nie zatrzymuje mi się na następnym kroku. Leci do końca, nie mam
      możliwości wpisania obwodu w biuście, itd. Co skopałam?
      • martulka_s Re: Cosik mi nie działa... 13.02.08, 20:36
        To sobie już sama odpowiem: Nie wpisuj połówek w wymiarach, baranie!
        • quleczka Re: Cosik mi nie działa... 13.02.08, 23:06
          to pewnie docelowo należałoby poprawić :)
        • the_mariska Połówki też by zadziałały 13.02.08, 23:48
          tylko trzeba je wtedy pisać przez kropkę a nie przecinek (np: 72.5). Spokojnie,
          dziewczyny, to na razie tylko wersja testowa, jeszcze nieodporna na śmieci na
          wejściu :)
    • kociatko_biusciaste Jakie Wy jesteście mądre!:) 13.02.08, 21:52
      Mądry program powiedział mi samą prawdę, choć nie wiem, jak to w praktyce
      będzie, bo mam tylko 1 melisę. Mądry program powiedział, że mój bryt. rozmiar to
      28H, polski to 60L (zgadza się), w ściśliwcach mam brać 30G, a w rozciągliwcach
      26J (i to jest hit miesiąca).
    • anna-pia Re: Do programistek i doświadczonych bra-fitterek 13.02.08, 23:13
      Mi (75/108) kalkulator podał rozmiar 30JJ, w którym nie dość, że bym sie
      udusiła, to jeszcze utopiła, dopuścił 70HH ściśliwców (tu już tylko bym się
      utopiła), rozciągliwców 60L (uduszenie i utopienie gwarantowane). Praktycznie
      zawsze nosiłam dobre obwody, więc jestem mało ściśliwa, buły na plecach
      wyemigrowały do stanika :) Arabelkę 65 zapięłam bez trudu, gdybym miała kupować,
      to pewnie 60., ale nie L :)
      Noszę 70-tki, miska GG (brytole), H (Avocado), J (Melissa).
      Wg tabelek Kasicy i Bellissimy wychodzi mi 70H, co i tak jest za duże w misce.
      Tyle gwoli informacji :)
      IMO ten programik jest duuużo lepszy od tabelek - pokazuje, że przy obwodzie
      rzeczywistym pod nie sięga się po obwód 75, tylko niższy :)
    • limonka_01 Re: Do programistek i doświadczonych bra-fitterek 14.02.08, 00:06
      Czy jest poski rozmiar z literka I (70I dla 77/100)? Czy od razu po H występuje J?

Czy program będzie nazywał się Maheda? ;-)
      • martulka_s Re: Do programistek i doświadczonych bra-fitterek 14.02.08, 00:17
        limonka_01 napisała:
        > Czy program będzie nazywał się Maheda? ;-)

: DDDD
    • mary_lu Super! 14.02.08, 00:11
      U mnie się zgadza, powpisywałam wymiary znajomych i też jest OK.
      • chinski.nowy.rok Re: Super! 14.02.08, 06:15
        Dziewczyny, a czy jakis producent w Polsce robi 75 L?
        • martulka_s Re: Super! 14.02.08, 08:27
          Melissa robi, zajrzyj tam: www.melissa.com.pl
    • stary_dywanik Re: Do programistek i doświadczonych bra-fitterek 14.02.08, 00:39
      Może przydałaby się jakaś drobna adnotacja, że "Chwilowo żadna firma
      nie produkuje staników w takim rozmiarze", gdy którejś pojawi się
      wynik podobny do mojego:
      Twój brytyjski rozmiar to 26 (55) FF. Z rozciągliwych staników
      powinnaś brać 24 (50) GG. W polskiej rozmiarówce twoim rozmiarem
      jest 55I.

Tak żeby roczarowanie nastąpiło od razu a nie po nastawieniu się na
      szał zakupowy.
    • aadrianka Re: Do programistek i doświadczonych bra-fitterek 14.02.08, 09:07
      Wypróbowałam, zgodziło się:) Wprawdzie z propozycją 34DD się nie
      zgadzam, bo lubię porządnie ciasny obwód, ale też nie trafiłam
      jeszcze na autentycznego ściśliwca

jeżeli się okaże, że moja koncepcja jest
      > dobra, to stworzę stronkę ze skryptem, podpiętą pod tabelę
      mauzonki, która
      > jak dobrze pójdzie będzie nawet doradzać jaki rozmiar będzie
      najlepszy w danym
      > modelu. (Uwzględniając rozciągliwość poszczególnych obwodów, mało i
      > wielkomiseczkowość, itp.)

Wow. Ale warto dodać informację, że te wyliczenia to tylko podstawa,
      każdy stanik i tak trzeba nabiustnie zweryfikować.

W każdym razie pomysłu i wykonania gratuluję:)
    • anias0401 nie do końca prawda 14.02.08, 13:58
      moje wymiary- 68/92 ( 68 mierzone bardzo ciasno, typ kościsty, mało
      tłuszczowy)
      program wyliczył mi 60G- jako normę- w rzeczywistości- ten rozmiar
      noszę przy rozciągliwcach
      rozciągliwce- program proponuje 55H (abstrakcja)
      z wyjatkowo ściśliwych- programik zaproponował 65F ( dlaczego
      przeskoczył 2 miski?)- ten obwód jejst dla mnie standardem- ale w
      miskę 65F- nie wlezę.
      Większość dobrze dobranych biustonoszy (mam freye pollianne,
      Antoinett- mam 65FF)
      Tak więc program na mnie nie do końca sie sprawdził.- zaniża obwody
      • wronki12 Re: nie do końca prawda 14.02.08, 14:31
        ja mam 85/112 i w angielskiej rozmiarówce program wyliczył 75H, ale w polskiej
        75M - nierealne, ja teraz noszę 75K
    • pitupitu10 Re: Do programistek i doświadczonych bra-fitterek 14.02.08, 14:20
      Program przy 68/85 dobrał mi 60E. Chyba raczej powinno być 60F. Teraz mam 65DD,
      za luźny obwód, ale miseczka dobra. 60E jest chyba dla 84 w biuście.

No i podaje obwód 55, który nie istnieje!
      • zawsze_zielona Re: Do programistek i doświadczonych bra-fitterek 14.02.08, 16:36
        Istnieje:) Ale w Japonii... tak twierdzi moja wychowana w Japonii przyjaciolka.
      • the_mariska Re: Do programistek i doświadczonych bra-fitterek 14.02.08, 16:49
        pomiędzy 85 a 84 w biuście jest bardzo mała różnica - tylko 1cm :) A następna
        miseczka zaczyna się od 86,5 - różnica 1,5 cm. Kalkulator jest na razie bardzo
        mało inteligentny więc zaokrągla do najbliższej miseczki nie biorąc innych
        rzeczy pod uwagę...

A to, że obwodów 55 nie produkują, to niestety nie moja wina ;) Tak samo, jak
        to, że w polskiej rozmiarówce brakuje na mnie miseczek. To jest problem braku
        takich staników, a nie złego obliczenia :)
    • caffee Re: Do programistek i doświadczonych bra-fitterek 15.02.08, 09:49
      Jak dla mnie - REWELACJA.....
      z podanych rozmiarów dla wymiarów 83/112 czyli standardowo 75H, ściśliwe 80G, a
      rozciągliwie 30J...
      tyle że ja na razie pozostaje jedynie przy standardzie....
      • martvica Re: Do programistek i doświadczonych bra-fitterek 17.02.08, 10:39
        przy wymiarach 73/93 stara wersja podpowiedziała mi polski rozmiar 65H, a nowa
        65I, to nie pewna przesada? :)
        Angielskie w porządku, generalnie to najfajniejszy kalkulator jakiego używałam :)
        • the_mariska Re: Do programistek i doświadczonych bra-fitterek 17.02.08, 15:50
          Kurde, coś namieszałam w tych polskich rozmiarach. Trochę poprawiłam i teraz
          chyba zaniża ;/ Najgorsze jest to że jeden rozmiar to różnica tylko 2 cm, więc
          nie wiem nawet gdzie szukać błędu. Pomożecie? :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka