biograd 25.03.08, 23:40 Witam, Czy jest jakaś znacząca różnica między biustonoszem w rozmiarze 80 E a 80 DD (UK 36DD)? Dlaczego tak komplikują, zamiast zwykłego D, E, F itp? Sorki, że pytam, ale jestem niedoświadczona w tych sprawach... Pozdrawiam! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agafka88 Re: DD - E 25.03.08, 23:44 to jest różnica 2,5 cm :) Szybko się przyzwyczaisz do brytyjskiej rozmiarówki. I pamiętaj, że polskie i angielskie E to nie jest to samo. Zobacz tabelę rozmiarów brytyjskich ze stanikomani: stanikomania.pl/pliki/tabela_rozmiarow.html Odpowiedz Link
zania_uk Re: DD - E 25.03.08, 23:48 DD to normalny rozmiar, a nie jak niektorzy sadza - 'polowka' (w polowie miedzy D i E). wiec brytyjskie DD to bedzie polskie E (ale tez nie do konca, bo brytyjskie rozmiary ida co cal=2.5cm, a polskie co dwa centymetry) a podwojne literki to chyba nastepny objaw fobii literkowej ;) Odpowiedz Link
turzyca Moze pragmatyzmu? 26.03.08, 00:00 Trudniej osiagnac rozmiar ZZ niz Z. :) No i wygodnie sie przelicza staniki, jesli trzeba zmienic obwod. Zamiast 65GG trzeba wziac 60HH lub 70FF. Gdyby poprzednie literki tez byly konsekwentnie podwojne system bylby bardzo logiczny i latwy do uzywania. Odpowiedz Link
the_mariska Re: Moze pragmatyzmu? 26.03.08, 00:07 Chociaż to też bywa troszkę mylące: Mój kochany brat (humanista zresztą) na wieść, że noszę miseczkę GG był przerażony, bo myślał, że staniki są numerowane jak kolumny w excelu - najpierw cały alfabet, po Z następuje AA, AB, i tak dalej - w ten sposób musiałabym mieć dobrych kilka metrów w biuście :))) I jeszcze pojęcia nie mam dlaczego nie ma na przykład miseczki EE. Albo I czy II. Chociaż II byłoby mylące na przykład przy Tango dwójce... Odpowiedz Link
beatrycze123 Re: Moze pragmatyzmu? 26.03.08, 10:33 "myślał, że staniki są numerowane jak kolumny w excelu - najpierw cały alfabet, po Z następuje AA, AB, i tak dalej" rotfl na szczęście zdązyłam odstawic kubek z kawą i uchroniłam laptop przed niechybnym oblaniem Odpowiedz Link
zania_uk Re: Moze pragmatyzmu? 26.03.08, 00:08 z tym przeliczaniem to nie zawsze... ja nosze 30F, albo 28FF w Freyi i 28G w Panache... i jest tutaj jeszcze kilka osob ktore jak schodza z obwodem to biora miske tylko o jeden rozmiar wieksza. a tak z ciekawostek: panie w bravissimo propobuja miske o jeden rozmiar wieksza jesli bierzesz mniejszy obwod... oczywiscie wszystko sie potem jeszcze sprawdza przy mierzeniu, ale one tak zalecaja. jak bylam ostatnio w sklepie, i bralam cale narecze stanikow, wlasnie w rozmiarach 30F/28FF/28G, to pani ktora mi ich szukala z magazynie (nie wszystkie rozmiary sa wywieszone w sklepie) zdziwila sie ze mam taka 'mieszanke' roznych rozmiarow ;) Odpowiedz Link
pierwszalitera Re: DD - E 26.03.08, 00:04 Cha, cha, cha, sorki, że się śmieję, ale ja noszę europejski rozmiar 70F, a to jest francuski 85F, włoski 32F, brytyjski 32E i amerykański 32DDD. A polski to nawet nie wiem, bo czy mogę być pewna, że to ten sam co europejski? ;-) Odpowiedz Link
maheda Re: DD - E - błąd w oznaczeniu włoskim 26.03.08, 11:25 Kontynentalny (europejski) 70F to jest to samo, co francuski 85F, ale włoski 1F, brytyjski istotnie 32E, i istotnie amerykański 32DDD lub 32F. Nowozelandzki i autralijski 10E (bo miseczki mają jak brytyjczycy). Aczkolwiek są pewne rozbieżności między tymi rozmiarami są większe, bo brytyjskie 32E (US 32F, AU 10E) jest na 94 cm w biuście, a kontynentalne 70F (FR 85F, IT 1F) są na 93 cm w biuście, więc około połowa miseczki różnicy. Odpowiedz Link
pierwszalitera Re: DD - E - błąd w oznaczeniu włoskim 26.03.08, 16:50 No to widać, że nawet producenci nie są sobie zgodni co do oznakowań, bo ja to włoskie 32F zerżnęłam żywcem z metki mojego najnowszego stanika. Chociaż i tak się dziwiłam tą numeracją, bo zajrzałam kiedyś na stronę internetową La Perla i tam faktycznie rozmiary były 1, 2, 3. Chyba do 5. Ale miseczki tylko A, B, C, to zainteresowana byłam tylko walorami artystycznymi prezentowanych zdjęć. ;-) Odpowiedz Link
szarsz Re: DD - E - błąd w oznaczeniu włoskim 03.04.08, 20:29 maheda napisała: > Kontynentalny (europejski) 70F to jest to samo, co francuski 85F, > ale włoski 1F A jak by było 65F? 0F? A 60F? -1F? ;D Odpowiedz Link
biograd Re: DD - E 26.03.08, 00:16 a wiec o co chodzi w takim opisie: "Rozmiar 85 DD/E" ? allegro.pl/item334950837_luxsusowa_freya_85_dd_e_dla_ciebie.html#photo Odpowiedz Link
the_mariska Re: DD - E 26.03.08, 00:20 Znaczy to najprawdopodobniej, że najlepiej byłoby zobaczyć metkę, bo jak wystawiający aukcję sam sobie przelicza dowolnie miseczki, to znaczy że sam za bardzo nie ma na ten temat pojęcia. Chociaż jeżeli pod spodem jest brytyjskie 38DD, to znaczy, że jest to DD, a co najwyżej w przeliczeniu na polską rozmiarówkę może to dać E. Więc jeżeli dziewczyny zaleciły ci miseczkę E brytyjską, to raczej nie jest stanik dla ciebie, a jeżeli E polską to tak ;) Odpowiedz Link
nchyb Re: DD - E 03.04.08, 20:03 jak dla mnie to znaczy, że w obwodzie co najmniej 90 i wcale nie taka duża miseczka... Odpowiedz Link
agafka88 Re: DD - E 26.03.08, 00:25 tylko ja mam nadzieję, że tego 80dd czsy 80 e nie kupisz, bo w wątku rozmiarowym wyszło Ci 80f z brytyjczyków. Ale szpeig ze mnie ;) Odpowiedz Link
biograd Re: DD - E 26.03.08, 11:04 :) Zgadza się, nawet już mam trzy dobre 80 F. Najpierw kupiłam 85 F (bije sie w piers, bo byly za luzne nawet na ostatnim zapieciu), ale na szczescie wymienilam w sklepie na 80-tki. A to DD/E to z ciekawosci pytalam o co chodzi :) Odpowiedz Link