jaga-a 73/93 11.04.08, 22:57 Hmmm, ja się tu już raz wpisywałam - i zamówiłam sobie polecane mi 70F - ale chyba źle! Bo zamówiłam polyannę - a teraz się dokopałam do tabelki, gdzie jest napisane, że brytyjski mój rozmiar to 70 (32) E! A już trzy tygodnie na moją Polyannę czekam... Myślicie, że powinnam ją zamienić, czy chodzić w za dużej misce i czekać na zmianę rozmiaru (może coś mi przeemigruje?:) ) Odpowiedz Link
turzyca Re: 73/93 11.04.08, 23:10 Jak ta Polyanna juz do Ciebie idzie to niech dojdzie, przeciez nie masz jak zmienic zamowienia, nie? Dojdzie, przymierzysz i zobaczysz co bedzie - miski moga byc calkiem w porzadku, bardziej martwilabym sie czy obwod nie bedzie za luzny, bo Polyanna nie jest jakims upiornym scisliwcem. W kazdym razie jak przymierzysz to bedziemy dobierac dalej. Mysle, ze w Twoim wypadku skonczy sie na 65FF, moze 60GG, ale to tak na moje wyczucie. A faktycznie sugerowane 70F bylo w rozmiarowce polskiej i z zalozeniem, ze ten rozmiar kupisz w pierwszym bielizniaku, zeby moc spokojnie czekac na staniki zamawiane przez net. To zreszta akurat da sie jeszcze nadrobic, bo ta Polyanna idzie do Ciebie upiornie dlugo. :) Odpowiedz Link
jaga-a Re: 73/93 11.04.08, 23:25 Teraz już wiem, że to polska numeracja:) Ale poczytałam o tym, jaki stanik jest najlepiej oceniany jako pierwszy - i wyszła mi ta Polyanna, zanim się doczytałam, że brytyjczyki mają inne oznaczenia, już zamówiłam:) Teoretycznie mogłabym może jeszcze zmienić zamówienie - zamawiałam w Intimo4you i nie dostałam jeszcze maila, że do mnie idzie - może dalej czekają na dostawę. Ale co tam, nie chce mi się czekać kolejnych 3 tygodni - niech faktycznie przyjdzie, może jakimś cudem będzie dobra?:) Jedną pierś mam zauważalnie większą od drugiej - może się okaże, że rozmiar będzie akurat. O obwód 70 się raczej nie martwię - u mnie pod biustem są same żebra, więc nie bardzo jest co ściskać:) Odpowiedz Link
kaskamila 70/89 11.04.08, 23:00 Witam, Mam 17 lat, jakiś czas temu koleżanka mnie uświadomiła, że noszę źle dopasowany stanik i poleciła mi Was. Przeczytałam sporo tego forum i rzeczywiście byłam strasznie nieuświadomiona, do tej pory nosiłam 75C :) Co do wymiarów, to najpierw zmierzyłam się pod biustem normalnie, bez szczególnego ściskania, i wyszło 75 cm, a potem doczytałam, że ma być na wydechu i ciaśniutko "aż miarka piszczy", i wyszło 70 cm, ale nie wiem, czy nie przesadziłam z tym ściskaniem :) I od razu jeszcze jedno: do tej pory zawsze nosiłam staniki bez fiszbin, bo wygodne, ale w sumie raczej nie trzymają biustu (szczególnie na wf-ie). Co w ogóle sądzicie o stanikach bez fiszbin? Przepraszam, jeśli gdzieś już jest taki temat. Z góry dziękuję za wszelką pomoc, Kaskamila :) Odpowiedz Link
maith Re: 70/89 Kaskamila 12.04.08, 01:12 1) Te wymiary wyglądają na 65E brytyjskie, czyli generalnie 65F kontynentalne. A w rozciągliwcach 60FF brytyjskie, czyli kontynentalne 60H. 2) Czemu 65, 60? Miarka krawiecka się nie rozciąga, a obwody staników owszem. Dlatego zawsze musisz wziąć poprawkę na rozciągliwość obwodu stanika. Staniki 75 (jakie do tej pory nosiłaś) mają często to 75 w stanie bez naciągu, naciągają się do 95, a pasują idealnie na ludzi z obwodem ok. 85. Ty masz obwód 70, a musisz jeszcze odliczyć poprawkę na rozciągliwość obwodu stanika. 3) Fiszbiny/Sport Rozumiem, że nosiłaś zwykłe miękkie szmatki. One niczego nie przytrzymują, nie kształtują, nic nie robią. Fiszbiny pozwalają na lepsze ogarnięcie piersi. Oczywiście nie wszystkie sportowe staniki mają fiszbiny, ale te bez fiszbin mają specjalną konstrukcję, nie nadającą się do codziennego chodzenia. Ja np. ćwiczę w Avocado Grand Prix, w wersji bez fiszbin i on trzyma mi biust świetnie. Ale to jest specjalny stanik tylko do sportu, a nie szmatka do zasłaniania. Bo jak kupiłam sobie np. sportowy stanik Tchibo, to myślałam, że umrę ze śmiechu - mój biust goły mniej podskakiwał - tamten niby to sportowy stanik miał tak elastyczny materiał, że wywoływał bujanie - jak ta zabawka - jojo ;) Oczywiście Tchibo kupiłam do spania w staniku, a nie do sportu :) Generalnie w czasie sportu nic o rozmiarze 75C nie mogło Ci trzymać biustu. Jak kupisz sobie porządny stanik na fiszbinach we właściwym rozmiarze, to prawdopodobnie będziesz mogła w nim także ćwiczyć :) Masz szczęście, że się w tak młodym wieku możesz już dobrze ostanikować :) Wrzucam Ci od razu także link do naszego bliźniaczego forum, zajrzyj i tam: www.malobiusciaste.prv.pl A tu masz linki do tych fragmentów forum, które teraz szczególnie Ci się przydadzą :) -jak prawidłowo przymierzyć stanik? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64534847 -czy w każdej firmie mam ten sam rozmiar? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64535150 Prawda jest taka, że jedne modele mają większe miski, inne mniejsze, jedne są rozciągliwe, inne ściśliwe. Jedne mają szerokie fiszbiny, inne węższe. Tak było zawsze, tylko wcześniej o tym nie myślałyśmy. A teraz powoli zbieramy informacje :) Dlatego przed zamówieniem konkretnego modelu warto zajrzeć do: -Spisu producentów forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=43676955 -Wątku o rozciągliwcach i ściśliwcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64219281&a=64219281 -Wątku o dużo i małomiskowcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=73825506 Odpowiedz Link
kaskamila Re: 70/89 Kaskamila 12.04.08, 13:02 Bardzo dziękuję za odpowiedź :) Takie forum to naprawdę świetna sprawa :) No, a teraz czas na kupienie odpowiedniego stanika... Odpowiedz Link
agawa1973 79/99-100 11.04.08, 23:50 Dziękuję, że istniejecie. Myślałam,że jestem wyjątkiem ze swoim biustem w źle niedopasowanym staniku. Ale ku mojemu zdziwieniu i radości jest nas tak dużo. Dzieki wam wiem, że mam normalny, piękny biust. Przez tyle lat byłam wściekła,że piersi mi sie wylewają,że nie są na miejscu albo że wiszą. Teraz wiem,że to nie mój biust jest nietypowy, ale te koszmarne staniki. Proszę o pomoc, tak na początek. Prześledziłam tabelę rozmiarów i wiem,że mój rozmiar to 32G (brytyjski). Ale jaki fason wybrać? Chciałabym, aby wreszcie moje piersi były na miejscu, wysoko, a nie w pasie. Panache bardzo mi sie podobają. Proszę coś podpowiedzieć. Ale żeby to było dostępne w polskiech sklepach internetowych. Z góry dziekuję. Odpowiedz Link
maith Re: 79/99-100 Agawa1973 12.04.08, 00:58 1) Rozmiar Zacznij od 70FF (32FF brytyjskie). Choć jeśli faktycznie wiszą, to być możesz mieć problem z pełnym pomiarem i wtedy Twój pomysł - 32G może być całkiem sensowny. 2) Musisz się dowiedzieć, czy jesteś szerokofiszbinowcem (wtedy pasowałoby Ci Panache), czy wąskofiszbinowcem (wtedy raczej Freya). Jak się pomylisz, to w Panache będziesz miała fiszbiny prawie na plecach, a Freya będzie Ci z boku kroiła biust. Zauważysz to. To będzie sygnał do zmiany :) Wszystko jedno od czego zaczniesz. Byle to tylko był miękki stanik na fiszbinach, a nie puszap. I dopiero jak coś będzie nie tak, mimo dobrego rozmiaru, to będzie można rozważać, co ewentualnie zmienić :) 3) Sklepy Zobacz, co w tym rozmiarze (generalnie 70FF, ale może faktycznie G) jest w: www.peachfield.pl www.intimo4you.com 4) A co do poprawy kształtu biustu: -Pomaga już sama zmiana stanika na dobry rozmiar. Zaczniesz wyglądać znacznie lepiej. Zobacz, co daje w wyglądzie miękki stanik na fiszbinach, ale w DOBRYM rozmiarze stanikomania.blox.pl/2008/02/Biust-osiemnasty-czyli-pozegnanie-z-DD.html -Pomaga też spanie w staniku. Bo w dzień biust słabo trzymany jest ciągnięty w pionie w dół, a nocą w poziomie jest ciągnięty na boki. Coś Ci to przypomina? Bo mi obluzowywanie mleczaków, żeby szybciej wypadły ;)Tu masz cały wątek o tej metodzie, gdzie dziewczyny dzielą się efektami forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=69140526&s=0 -dodatkowo pewnie jakieś kremy. A tu masz linki do tych fragmentów forum, które teraz szczególnie Ci się przydadzą :) -jak prawidłowo przymierzyć stanik? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64534847 -czy w każdej firmie mam ten sam rozmiar? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64535150 -w jaki sposób najczęściej się oszukujemy? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64535637 Prawda jest taka, że jedne modele mają większe miski, inne mniejsze, jedne są rozciągliwe, inne ściśliwe. Jedne mają szerokie fiszbiny, inne węższe. Tak było zawsze, tylko wcześniej o tym nie myślałyśmy. A teraz powoli zbieramy informacje :) Dlatego przed zamówieniem konkretnego modelu warto zajrzeć do: -Spisu producentów forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=43676955 -Wątku o rozciągliwcach i ściśliwcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64219281&a=64219281 -Wątku o dużo i małomiskowcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=73825506 Odpowiedz Link
wannabe86 76/96 proszę o polska rozmiarówkę. 12.04.08, 00:03 ogolnie nosze 75D czasami C. Odpowiedz Link
maith Re: 76/96 Wannabe86 12.04.08, 03:02 80 to na pewno za szeroki obwód. Miarka krawiecka się nie rozciąga, a obwody staników owszem. Dlatego zawsze musisz wziąć poprawkę na rozciągliwość obwodu stanika. Bo staniki 75 mają często to 75 w stanie bez naciągu, naciągają się do 95, a pasują idealnie na ludzi z obwodem ok. 85 ;) Ty masz obwód 76, więc biorąc poprawkę na rozciągliwość obwodu stanika może Ci pasować najwyżej obwód 70, a znacznie częściej pewnie 65. Oczywiście do obwodów musisz mieć od nowa przeliczoną miseczkę. Przy 70 to by było 70E (a jakby Ci było ciasno, to 70F, bo jesteś na granicy rozmiarów). To jest rozmiarówka brytyjska, a po ichniemu 70 to 32, czyli 32 E albo 32 F. Odpowiednikiem tych rozmiarów w polskiej rozmiarówce jest 70F/70G Ale mało jest tak ścisłych modeli. Dlatego często pasowałoby Ci 65FF, a jakby Ci było za ciasno, to 65G (brytyjskie i ichnia nazwa to 30FF/30G) Odpowiednikiem tych rozmiarów w polskiej rozmiarówce jest 65H/65J (dostępne w Melissie, Avocado, ostatnio chyba też w Comeximie, w pojedynczych modelach). Szukaj miękkich staników na fiszbinach. A tu masz linki do tych fragmentów forum, które teraz szczególnie Ci się przydadzą :) -jak prawidłowo przymierzyć stanik? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64534847 -czy w każdej firmie mam ten sam rozmiar? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64535150 -w jaki sposób najczęściej się oszukujemy? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64535637 Prawda jest taka, że jedne modele mają większe miski, inne mniejsze, jedne są rozciągliwe, inne ściśliwe. Jedne mają szerokie fiszbiny, inne węższe. Tak było zawsze, tylko wcześniej o tym nie myślałyśmy. A teraz powoli zbieramy informacje :) Dlatego przed zamówieniem konkretnego modelu warto zajrzeć do: -Spisu producentów forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=43676955 -Wątku o rozciągliwcach i ściśliwcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64219281&a=64219281 -Wątku o dużo i małomiskowcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=73825506 Odpowiedz Link
j-o-l-a 79/96 12.04.08, 03:47 Moze za pozno na pytanie o rozmiar, gdy staniczki juz zamowione, ale lepiej pozno niz wcale. Jak juz podalam w temacie, moj obwod pod biustem to 79cm, w biuscie jeszcze pare dni temu wydawalo mi sie, ze 95cm, dzis wyszlo 97cm. Oba mierzone bez biustonosza, w zwisie swobodnym. Usrednilam to w temacie do 96. Piersi mam raczej szeroko rozstawione i brodawkowy zez rozbieżny. Aktualnie nosze 75C i doskonale wiem, ze to za malo. Biust wyrywa sie na wolnosc jak tylko moze. Poprawianie biustonosza, czy tez raczej wpychanie piersi w miseczki juz mi tak weszlo w nawyk, ze sobie nie wyobrazam jak to bedzie w dobrym staniku, z ktorego nic nie wyplywa. Po wklepaniu w forumowy kalkulator 79/95 wyszlo mi angielskie 32E (wole juz operowac angielska rozmiarowka, bo tam zamawiam i bede zamawiac) i taki zamowilam Panache Ophelia. Po zmianie na 79/96 czy tez 79/97 wyskakuje mi wynik 32F. Tak wiec moj biust lewituje na granicy rozmiarow, pewnie dlatego trudno bedzie mi cos doradzic :( Napalilam sie na Inferno i takie tez zamowilam, ale juz w rozmiarze 32F. W rezultacie leca do mnie dwa rozne biustonosze, w dwoch roznych rozmiarach, a ja drze z niepewnosci, w ktorym zamowieniu popelnilam blad. Moze w obu? Jaki rozmar moglybyscie mi polecic, bez zwracania uwagi na moje juz zlozone zamowienia? Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 79/97 - j-o-l-a 12.04.08, 10:13 Zasada 1 - nigdy nie uśredniaj, zawsze bierz największy pomiar :). Zasada 2 - nie zaczynaj od usztywnianych staników. Rozumiem, że Inferno jako spektakularny stanik Ci się podoba, ale jest kilka powodów, dla którego nie warto od niego zaczynać. Oto one: (1) Ma nietypową rozmiarówkę (małe miseczki), łatwiej zacząć od typowych staników. (2) Leży bardzo nietypowo. Lubi leżeć dosyć nisko, co powoduje wrażenie luzu na dole miseczek. Mocno zbiera, więc początkującej stanikomaniaczce trudno ocenić czy to jeszcze ładne zebranie czy już bułki. (to w ogóle wada usztywnianych staników - trudno je ocenić, a Inferno chyba najtrudniej) (3) To nie jest stanik do noszenia na codzień! Żeby jak najbardziej wyeksponować dekolt nieco rozpłaszcza piersi (ma szerokie, ale dosyć płaskie miseczki), żeby wypchnąć je do środka. Noszenie go codziennie nie jest dobre dla biustu, to stanik na specjalne okazje. Dlatego lepiej kupić go, kiedy ma się już w szufladzie kilka codziennych biustonoszy. No, ale już zamówiony, więc pozostaje tylko ocenić czy dobrze leży (jeśli nie będziesz umiała sobie z tym poradzić wyślij zdjęcia do Galerii, a postaramy się pomóc) i dokupić kolejny, tym razem zwykły ;). Biorąc pod uwagę, że nosisz teraz 75C masz na pewno trochę biustu, który będzie "migrował" (teraz jest rozpychany przez za małe miseczki, w dobrych wróci na miejsce). A 97 cm w biuście to przy obwodzie 32 rzeczywiście rozmiar na pograniczu, ale... 32F i 32FF (biorąc pod uwagę, że trochę biustu wróci na swoje miejsce - raczej FF). Dlatego obawiam się, że 32E będzie za małe, a i Inferno jako małomiseczkowiec może bułkować :(. No, ale nie wszystkie jesteśmy tabelkowe, więc zaczekaj aż te staniki dojdą, przymierz i oceń czy są dobre, a jeśli nie - to o ile miseczek musisz je zwiększyć. Odpowiedz Link
j-o-l-a Re: 79/97 - j-o-l-a 12.04.08, 16:53 To 97cm w obwodzie to chyba oznaka zblizajacej sie miesiaczki, wiec nie wiem, czy mozna je traktowac na na 100% jako wyznacznik rozmiaru. Tego 96cm jestem bardziej pewna. Troche mnie zalamalas tymi informacjami o Inferno, tym, ze nie na codzien, nie dla poczatkujacych, a przede wszystkim, ze moze nie pasowac, ani on, ani Ophelia. Dobrze, ze wszystko zamawialam u jednego sprzedawcy, ktory akceptuje zwroty (bede tylko musiala ostroznie rozpakowywac i przymierzac), wiec w razie czego odesle mu wszystkie z powrotem, a gdy odda mi pieniadze zamowie cos innego. Jaki model biustonosza polecilabys na poczatek? Najchetniej kupilabym cos Panache, podobaja mi sie. Czy ta Ophelia jest dobra dla poczatkujacych? Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 79/97 - j-o-l-a 12.04.08, 17:03 Niestety, Inferno wielu osobom się podoba, ale lepiej trochę poczekać przed jego zakupem. Nigdy nie mierzyłam Ophelii, ale sądzę że spokojnie można w nią celować na początku. Tak jak we wszystkie inne miękkie staniki na fiszbinach. Większość Panache taka jest, więc spokojnie możesz coś z tej firmy zamówić :). W zasadzie Inferno to jedyny stanik tej firmy, który na początku odradzam, z resztą można eksperymentować :). Odpowiedz Link
j-o-l-a Re: 79/97 - j-o-l-a 12.04.08, 18:18 Pozostaje mi czekac i miec nadzieje, a poniewaz zamowilam juz majteczki do Ophelii w sklepie, ktory nie przyjmuje zwrotow dolnych czesci bielizny, to wymienie ja na pasujacy rozmiar i bede miala miekki stanik poczatkowy. Odpowiedz Link
wannabe86 a 73/94 ? (prosze o polskie rozm). 12.04.08, 09:10 juz wczesnie sie pytalam o rozmiar, ale jak wstalam dzis rano zmierzylam sie jeszcze raz i wyszlo mi mniej.. wszedzie ;). zazwyczaj nosze 75c lub d. dziekuje za odp Odpowiedz Link
besame.mucho Re: a 73/94 - wannabe86 12.04.08, 10:17 Jeśli ten pomiar jest już na pewno dobry to z polskich rozmiarów polecam Ci 65I/J (miseczka "I" czasem występuje, a czasem nie i od razu po "H" jest "J"). Niewiele jest polskich firm, w których taki rozmiar znajdziesz, więc jeśli jednak nic dla siebie nie upatrzysz to celuj w brytyjskie 65(30)FF. Odpowiedz Link
wannabe86 Re: a 73/94 - wannabe86 12.04.08, 16:06 bylam dzis w sklepie i pani sie na mnie dziwnie spojrzala.. powiedziala, ze wyzej G to ona nigdy nie miala a o I nigdy nie slyszala. :/ dodala tez, ze 65 jest baaaardzo zadkie, wiec ona radzi 70.i kup tu czlowieku jakis stanik. :(. grryyy. Odpowiedz Link
marzek2 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 20 12.04.08, 11:36 Ok skoro zostałam popędzona do tego wątku, to karnie się melduję. Tak dla świętej pewności, czego powinnam szukać bo się rozkręcam i dobrze dobrane staniki zaczynają mi się podobać. Więc tak - pod biustem ciastno mierzone - 93 cm w biuście luźno mierzone - 114 cm Zakupiłam wczoraj po przeczytaniu rad na forum stanik Triumpha "Compliment" rozmiar 80 E i leży chyba dobrze, biust wysoko, nic nie wyłazi, ramiączka ani pas pod spodem nie wpijają się - chyba przeszłam chrzest bojowy w miarę ok? Proszę o łagodny wyrok w kontekście, czy dobrze dobrałam sama sobie rozmiar :) Odpowiedz Link
besame.mucho 93/114 - marzek2 12.04.08, 11:45 Stanikowy wyrok nigdy nie może być łagodny. Zero litości nawet dla najmniejszego błędu w dopasowaniu, w końcu biust ma prawo być odziany idealnie :). Jeśli obwód 80 jest dobry, nic się nie przesuwa, itd - świetnie. Piątka z plusem ;). Jeśli o miseczkę chodzi - tabelki twierdzą, że powinna być sporo większa niż E, ale przy dużym obwodzie w biuście zawsze następuje pewne zakrzywienie tabeli i miseczki bierze się mniejsze niż ona mówi. Niestety nie ma tu jasnej zasady o ile mniejsze, trzeba mierzyć. Jeśli z ręką na sercu mówisz, że po dokładnym wygarnięciu całych piersi spod pach do miseczek nie ma ani mikroskopijnej bułeczki i wszystko leży ładnie na swoim miejscu, nie podskakuje przy chodzeniu, możesz spokojnie poskakać i zrobić kilka skłonów, a kiedy staniesz znów prosto to nadal wszystko leży jak powinno i nie musisz nic poprawiać - jest ekstra. Jeśli nie - z miseczką trzeba nadal kombinować. Albo wysłać zdjęcia do Galerii żebyśmy pomogły ocenić, jeśli nie jesteś pewna :). Odpowiedz Link
desperately.seeking.something moja siostra 80/105 12.04.08, 14:18 teraz nosi zazwyczaj 75 E lub F wylewa się górą w charakterze pięknych bułeczek :P no i fiszbiny stanowczo zbyt małe, wbijają się w pierś Odpowiedz Link
olusimama Re: moja siostra 80/105 12.04.08, 18:24 wylewają się górą, bo miska w 75E jest przeznaczona na 99cm a w 75F - na 101,5. Pozostałe centymetry kipią. Poradź siostrze próbę z obwodem 70 i miskami GG oraz H, jest na pograniczu tych rozmiarów. A jeśli 70 okaże się zbyt ścisłe to 75FF i G. I pamiętajcie o poprawnym zakładaniu stanika, wmasowywaniu bocznych bułek do misek. powodzenia Odpowiedz Link
kasiax3 ok 80/97 12.04.08, 17:36 Koleżanka ma 81 pod biustem ale napisala mi,ze mierzyla sie luzno.. nie tak jej radzilam wiec pewnie "ciasno" bedzie jakies 78 a w biuscie 97 i nosila...80b/c... co jej poradzic? Bo sama jeszcze nie jestem aż tak zorientowana;) Odpowiedz Link
olusimama Re: ok 80/97 12.04.08, 18:29 poradzić, żeby się jeszcze raz zmierzyła, porządnie, ciasno, na wydechu, aż do trzeszczenia miarki. Na pewno nie powinna nosić obwodu 80, maksymalnie 70 (32) Na pierwsze próby z miską F (w brytyjczykach, po polsku to by było 70G) gdyby ponowny, ścisły pomiar wykazał sporo mniej niż to 78 (jak dobrze ściśnie, to może się okazać, że ma, powiedzmy 72cm ;-)), wtedy obwód 65 (30) a miska G brytyjska. Odpowiedz Link
kasialu5 81/97 12.04.08, 21:09 Teraz noszę stanik 80 B. Proszę o rozmiar kontynentalny. Za 2 m-ce mam ślub i chciałabym żeby mój biust wyglądał idealnie. Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 81/97 - kasialu5 12.04.08, 22:36 W brytyjskiej rozmiarówce: w bardzo ściśliwych stanikach 75(34)E. W bardziej rozciągliwych (czyli w większości) 70(32)FF. Kontynentalne to prawie same rozciągliwce, więc raczej bierz nie więcej niż 70 w obwodzie. Czyli 70H. Odpowiedz Link
m_nasca Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 20 12.04.08, 17:53 80/115 cześć dziewczny nawet nie wiecie jak sie cieszę,że was znalazłam:)mam panache harmony 34 j, ale miseczki sa za małe bo biust nieco ucieka górą,w obwodzie mam na najciaśniejszą haftkę.Fiszbiny chyba nie sa najszczęśliwesze bo wpijają mi sie w pachy. Proszę o pomoc w dobraniu modelu i rozmiaru. Odpowiedz Link
besame.mucho 80/115 - m_nasca 12.04.08, 22:41 Jeśli w obwodzie zapinasz się na najciaśniejszą haftkę, to w tym modelu bierz 32. Harmony jest mocno rozciągliwe, więc w innych 34 może być jednak w porządku (przynajmniej w tych dosyć ścisłych). Oceniasz, że na ile za mała jest miseczka? Rozmiar, dwa? Fiszbiny uwierają Cię swoimi końcówkami w pachy czy też całym bokiem w bok ciała? Jeśli to pierwsze, to po prostu musisz zrezygnować z Harmony, bo ma dla Ciebie zbyt długie fiszbiny, jeśli drugie - to lepiej w ogóle pożegnać się z Panache, bo ma dla Ciebie zbyt szeroką średnicę fiszbin, i zaczać celować we Freye. Jeśli Harmony jest za małe o jedną miseczkę, to zmniejszając obwód bierz rozmiar 32K. Jeśli o dwie, to niestety wypadasz już z rozmiarówki tego stanika, bo miseczek >K nie robią. Odpowiedz Link
princessa1 71/91 13.04.08, 00:08 i proszę o pomoc:) w tej chwili noszę 75 D, dawniej nosiłam C a nawet B:) w obecnych biustonoszach biust wychodzi górą a tył biustonosza podchodzi do góry w zasadzie nie mam żadnego biustonosza z ktorego byłabym zadowolona Odpowiedz Link
bathilda Re: 71/91 - princessa1 13.04.08, 13:44 Łomatko, obwód 75 przy 71 pod biustem?! Zapomnij. Maksymalnie obwód 65 i to tylko w ściśliwcach. A konkretnie brytyjskie 65F/30F. A pewnie z czasem niestety (bo trudniej kupić) 60G/28G. Popatrz sobie tutaj, to praktycznie identyczne wymiary: stanikomania.blox.pl/2007/12/Biust-pietnasty-czyli-ex-75B.html Odpowiedz Link
princessa1 Re: 71/91 - princessa1 13.04.08, 21:33 dziekuję:) a nie brytyjski to jaki będzie? i chcąc zamówić z polecanych przez Was sklepów skąd będę wiedzieć czy stosują brytyjskie romiary czy nie? Odpowiedz Link
bathilda Re: 71/91 - princessa1 15.04.08, 22:16 Nie-brytyjskie poniżej 70 szyją tylko Avocado i Melissa które mają własne rozmiarówki. Wszystkie inne firmy (Panache, Freya, Fantaisie i co tam jeszcze szyją w UK) mają rozmiarówkę brytyjską. Odpowiedz Link
m_nasca Re: 80/115 - m_nasca 13.04.08, 10:57 Dzieki za odpowiedz. Zamówiłam 32 K zobaczymy co będzie. Uciskają mnie raczej końcówki fiszbin więc moze coś z Panache będzie mi pasować. Odnośnie miseczki ciężko mi sie wypowiedzieć czy rozmiar czy dwa bo ten który kupiłam to pierwszy w którym biust "wypływa" tylko górą. dzięki lobby dowiedziałam się że jednak istnieją większe rozmiary niż G/H. Ostatnio pani w sklepie mi poleciłą 95E - bez komentarza... Próbujemy dalej :)Jestem dobrej myśli. Odpowiedz Link
nisiaczek28 90/110 raz jeszcze 13.04.08, 01:59 Kupiłam dla próby stanik 80G firmy Alles ( był tani) i pomimo tego, że nie jest idealny (zapinam się na ostatnią haftkę, fiszbina nie przylega do mostka)to jest on o niebo lepszy od wszystkich 85D jakie miałam do tej pory. Dziś pierwszy raz go założyłam i cały dzień ani razu nic nie poprawiałam, wszystko schowało mi się w misce i nawet przy biegu z niej nie wyskoczyło :-) Jak tylko uzbieram troszkę pieniążków to wybiorę się do "intimo" po jakiegoś brytyjczyka. Pozdrawiam Odpowiedz Link
bathilda Re: 90/110 - nisiaczek28 13.04.08, 13:42 nisiaczek28, problem w tym, że Alles to kontynentalne 80G, a Ty powinnaś mieć brytyjskie 80G. Kontynentalne nie ma szans pomieścić Twojego biustu bo jest znacznie mniejsze. Z Alles to możesz próbować 80 I/J. A lepsze byłyby 75-tki bo niestety Alles straszebnie się rozciąga.... Odpowiedz Link
nisiaczek28 Re: 90/110 - nisiaczek28 13.04.08, 20:07 W poprzednim wątku polecono mi kontynentalne 80G (melissa) albo H oraz brytyjskie 36F lub FF. Tak dla próby kupiłam tego Allesa zeby zobaczyc czy będzie lepszy od dotychczasowych 85D i mimo to że zapinam sie na ostatnią haftkę( teraz juz wiem ze z tej firmy to raczej 75, ale bałam sie bo zawsze nosiłam 85 i wydawało mi sie ok)to jest to najlepiej dobrany stanik jaki w tej chwili mam w domu. Może w tym tygodniu wybiore sie do "intimo" to poprzymierzam trochę i kupie jakies cudo, które pozwoli mi tego Allesa sie pozbyc :)Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link
rianon_magda 74/98 13.04.08, 02:02 Cześć forumowiczki! Oczywiście chciałabym wiedzieć w jaki rozmiarze powinnam kupić dobrze dopasowany biustonosz. Byłabym również wdzięczna za podanie rozmiaru kontynentalnego. Mierzyłam się kilkakrotnie i za każdym razem wychodzi mi co innego od 74 do 76 pod biustem (najczęściej wychodzi 74) i od 97 do 100 w biuście (z tym że 100 to jak zupełnie luźno). Z tabeli www.stanikomania.pl/pliki/tabela_rozmiarow.html wychodzi według moich obliczeń jakieś 65G/65GG. Czy myślicie że ten biustonosz (w sensie rozmiaru) byłby ok na początek allegro.pl/item343081873_panache_inferno_nowy_30g_65g_koral.html (nie chcę zbyt dużo inwestować w nie do końca sprawdzony rozmiar, w dodatku wolę miękkie staniki). Obecnie mam kilka biustonoszy Ewy Bień w rozmiarze 70F i z moich obserwacji wynika, że te które mają odpinane ramiączka mają dla mnie za małą miseczkę i pod biustem są trochę za luźne, za to w modelach ze stałymi ramiączkami miseczka wydaje mi się być dobra (no może trochę za mała) za to obwód pozostawia wiele do życzenia (rzeczywiście zapięcie mam na wysokości kręgów szyjnych). Zagapiłam się i zamieściłam wcześniej pytanie w zamkniętym wątku :( Niecierpliwie czekam na odpowiedź, pozdrawiam Magda Odpowiedz Link
bathilda Re: 74/98 - rianon_magda 13.04.08, 13:40 Obwód 70 zdecydowanie nie dla Ciebie. 65 to maks. Miseczka G, a lepiej GG. Na początku może być ciut luźna, ale jak zaczniesz porządnie wygarniać spod pachy (tj. przesuwać z powrotem do miseczki zabłąkaną tam pierś) to może się niedługo okazać za mała. Inferno to nie jest dobry stanik na początek bo jest sztywny, w zwiazku z czym nie widać jak sie pierś układa. POza tym jest kapryśny i na wielu dziewczynach źle leży. Zwykle na początek polecamy Freya Rio, Polyanna albo Panache Tango II. Popatrz też na te zdjecia - nawet trochę lepszy rozmiar daje efekty :) stanikomania.blox.pl/2008/02/Biust-siedemnasty-subtelna-przemiana.html Odpowiedz Link
rianon_magda Re: 74/98 - rianon_magda 13.04.08, 23:52 Dzięki za rady :) Czy może być tak że to 65 też będzie za duże? Pozdrawiam Odpowiedz Link
rianon_magda Re: 74/98 - rianon_magda 13.04.08, 23:57 A i jeszcze jedno pytanie w angielskiej numeracji to będzie 30g/30gg tak? Pozdrawiam Odpowiedz Link
d.hassenpflug Re: 80/104 13.04.08, 13:33 Witam, Mam dwa staniki w rozmiarze 36DD/80DD. Czarny koronkowy na fiszbinach ktory jest totalna klapa, za duzy w obwodzie i za male miseczki, oraz bialy koronkowy (aczkolwiek to nieco sztywniejsza koronka, jakby wyszywana) ktory nosze jest nawet dobry w obwodzie, ale miseczki sa za male. Nie jest bardzo ciasny - mam troche luzu, 'czuje go' gdy zapinam. Oba sa tak samo stare, kupione w tym samym sklepie (przed ciaza, staniki jak i moje piersi mi sie rozciagnely i przyklaply ;p). Bardzo prosze o podanie rozmiaru stanika w ktorym moj biust bedzie mogl dobrze wygladac. Mam dosyc jego obecnosci na wysokosci pasa. Odpowiedz Link
d.hassenpflug Re: 80/104 13.04.08, 13:36 Przepraszam, zapomnialam dodac ze w tym bialym ramiaczka mi sie wbijaja w skore. Generalnie czuje dyskomfort. Odpowiedz Link
bathilda Re: 80/104 13.04.08, 13:37 Czyżbyś miała taki problem jak ta modelka? stanikomania.blox.pl/2008/02/Biust-osiemnasty-czyli-pozegnanie-z-DD.html Spróbuj 70GG/32GG (brytyjskie) a prawdopodobnie efekt będzie równie spektakularny jak u Doroty :) Odpowiedz Link
d.hassenpflug Re: 80/104 13.04.08, 14:32 O kurczaku. Nie dosc ze imienniczka to zauwazam razace podobienstwo (a raczej dwa takowe);pp Dziekuje Odpowiedz Link
el_rat 73/100 13.04.08, 14:53 pod bistem 73, w biuscie 100 (bez stanika, w staniku ok. 3 cm mniej). Obecnie noszę 80 D, biust wygląda jak u matki karmiącej pięcioraczki (tzn. ogromny i wiszący), a przy skakaniu itp zupełnie się nie trzyma :-(((. Odpowiedz Link
maith Re: 73/100 El_rat 13.04.08, 15:46 Przy tak koszmarnie niedopasowanym staniku nie może wyglądać inaczej. Zobacz jakie zmiany daje tylko zmiana rozmiaru :) Porównaj w tych notkach wygląd na zdjęciu z opisem "źle" z tym opisanym "dobrze" stanikomania.blox.pl/2007/08/Kwestia-rozmiaru.html stanikomania.blox.pl/2008/02/Biust-osiemnasty-czyli-pozegnanie-z-DD.html W CZYM PROBLEM 80 to o wieeeele za szeroki obwód. Nawet 70 to jeszcze za szeroki obwód. Miarka krawiecka się nie rozciąga, a obwody staników owszem. Dlatego zawsze musisz wziąć poprawkę na rozciągliwość obwodu. Bo staniki 80 mają często to 80 w stanie bez naciągu, naciągają się do 100, a pasują idealnie na ludzi z obwodem ok. 90 ;) A Ty masz obwód 73!:) Nie 90. I jeszcze musisz wziąć poprawkę na rozciągliwość obwodu stanika... TWOJ ROZMIAR Przy tych wymiarach powinnaś nosić 65 GG (brytyjskie) W polskiej rozmiarówce to 65L (jest w Melissie) Oczywiście nic się nie martw literkami. To tylko wyliczenie tych samych miseczek od znacznie szczuplejszego obwodu. Wtedy zaczynają się inaczej nazywać. Ale nie stają się większe. Zobacz, jakie fajne staniki masz do wyboru w 65GG w polskich: www.intimo4you.com www.peachfield.pl albo w brytyjskim Bravissimo: www.bravissimo.com Wpisz sobie tam tylko te rozmiary do wyszukiwarki :) Na koniec spis linków, które będą Ci teraz szczególnie przydatne. Prawda jest taka, że jedne modele mają większe miski, inne mniejsze, jedne są rozciągliwe, inne ściśliwe. Jedne mają szerokie fiszbiny, inne węższe. Tak było zawsze, tylko wcześniej o tym nie myślałyśmy. A teraz powoli zbieramy informacje :) Dlatego przed zamówieniem konkretnego modelu warto zajrzeć do: -Spisu producentów forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=43676955 -Wątku o rozciągliwcach i ściśliwcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64219281&a=64219281 -Wątku o dużo i małomiskowcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=73825506 Będzie Ci też na przyszłość łatwiej jeśli zapoznasz się z: -jak prawidłowo przymierzyć stanik? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64534847 -czy w każdej firmie mam ten sam rozmiar? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64535150 -w jaki sposób najczęściej się oszukujemy? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64535637 A co do poprawy kształtu biustu: -Pomaga już sama zmiana stanika na dobry rozmiar. Zaczniesz wyglądać znacznie lepiej. Pamiętasz, co daje w wyglądzie miękki stanik na fiszbinach, ale w DOBRYM rozmiarze? stanikomania.blox.pl/2008/02/Biust-osiemnasty-czyli-pozegnanie-z-DD.html -Pomaga też spanie w staniku. Bo w dzień biust słabo trzymany jest ciągnięty w pionie w dół, a nocą w poziomie jest ciągnięty na boki. Coś Ci to przypomina? Bo mi obluzowywanie mleczaków, żeby szybciej wypadły ;)Tu masz cały wątek o tej metodzie, gdzie dziewczyny dzielą się efektami forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=69140526&s=0 -dodatkowo pewnie jakieś kremy. Odpowiedz Link
amelkalexi 77/101 13.04.08, 16:37 Kiedys nosilam 80C czasem D w zaleznosci od producenta... ale zawsze mi wyskakiwaly te moje pomarancze, bo schylac musze sie prawie milion razy dziennie...(male dziecko). Poczytalam Wasze rady i kupilam biustonosz w rozmiarze 75E. Lezy cudnie, nic sie nie wysypuje, moge biegac, stawac na rekach a pomarancze ciagle na swoim miejscu;-) Odpowiedz Link
bathilda Re: 77/101 - amelkalexi 13.04.08, 18:25 Oj ja bym raczej polecała 70G (brytyjskie) bo obwód 75 ma szanse podtrzymać Twój biust tylko w staniku który się praktycznie nie rozciąga. Popatrz tutaj - rozmiary bardzo podobne do Twoich stanikomania.blox.pl/2007/08/Biust-dziewiaty.html Odpowiedz Link
turzyca Re: 77/101 amelkalexi 13.04.08, 18:27 W zwiazku z nasza wymiana zdan w innym watku, czuje sie jak w jakiejs angielskiej komedii, w ktorej bohater biega od drzwi do drzwi przebierajac sie kolejno za kamerdynera, kucharza i pokojowke. ;) A teraz do rzeczy. Jesli twierdzisz, ze 75E jest w porzadku to nie bede Cie gonic do dalszych zmian, choc wyprobowalabym na Twoim miejscu kolejne miseczki, moze byc jeszcze lepiej. Zdecydowanie lepiej moze tez byc jesli sprobujesz wezszego obwodu, ja z 78 cm pod biustem siegnelam po 65, ale nie wszyscy sa tak scisliwi. Ale jak bedziesz miala mozliwosc wyprobowania 70H/J to wyprobuj. Tylko nie z mniejszymi miskami, bo bedzie za ciasno! (Jak bedziesz chciala sprawdzic, czy w ogole sie miescisz w dany obwod u jakiegos producenta, a sklep nie bedzie mial odpowiedniej miseczki, to probuj z miskami na plecach, tylko tak jest naprawde wiarygodnie.) W brytyjczykach zas wychodzi Ci 70G - bardzo fajny rozmiar w ktorym jest zatrzesienie stanikow. :) Odpowiedz Link
amelkalexi Re: 77/101 amelkalexi 20.04.08, 13:39 Oj oj...powoli, bo jak pierwszy raz zalozylam 75E, to mialam wrazenie, ze ledwo oddycham. Juz przywyklam:-) wiec musze sie rozejrzec za...mniejszym;-) Odpowiedz Link
grudniowa_00 74 / 98 13.04.08, 18:31 witam! czytałam parę wcześniejszych postów pisanych przez kobiety o podobnych wymiarach i sama już nie wiem... Do tej pory nosiłam (noszę) 34DD. Zawsze myślałam, że to naprawdę dobry rozmiar dla mnie, ale cóż... Ostatnio zauważyłam, że mój biust zaczął się nieco buntować ;) i po prostu "wymyka" się ze stanika wszelkimi sposobami... Poza tym, niestety, nieco "opadł"... :( Postanowiłam zmienić rozmiar. Mierzyłam wczoraj biustonosz Katie Price, rozmiar 32E, ale też coś było nie tak - pod biustem dość ciasny, no i niestety fałdki tu i ówdzie ;). Dodam, że mieszkam w UK, więc dosyć łatwo o duże rozmiary, ale chyba nie wiem czego szukać... Pomóżcie proszę... Odpowiedz Link
bathilda Re: 74 / 98 13.04.08, 18:45 Jeśli mieszkasz w UK to najłatwiej byłoby sie przespacerować do któregoś ze sklepów Bravissimo, gdzie profesjonalna bra-fitterka pomoże najlepiej. Spis masz tutaj www.bravissimo.com/shops/default.aspx A ja bym raczej uderzała w 30GG. Mam bardzo podobne wymiary i noszę, zależnie od marki 30GG/H. Odpowiedz Link
grudniowa_00 Re: 74 / 98 13.04.08, 18:55 Dzięki, spojrzałam na spis i jest sklep bardzo blisko mojego miasta, więc pewnie będę uderzać na poszukiwania w przyszłym tygodniu :) Odpowiedz Link
salezjaninka 94/121 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 13.04.08, 21:14 Witam serdecznie :) to mój pierwszy post tutaj, i mam nadzieję, że nie ostatni! Trafiłam tu właściwie przypadkiem - oglądałam program w TVN Style, gdzie była mowa o niewłaściwych rozmiarach biustonoszy, i jak wielki procent Angielek nosi złe staniki. Przeraziłam się, i postanowiłam poszukać w internecie jakiegos 'miernika', który by mi pomógł w doborze stanika odpowiedniego dla mnie (do tej pory nosiłam 95D, 95DD). Poczytałam forum, i postanowiłam się zarejestrować. Batdzo proszę Was, Forumowiczki, o pomoc w doborze odpowiedniego dla mnie rozmiaru! :) Pozdr ;] Odpowiedz Link
maith 94/121 Salezjaninka 13.04.08, 23:33 95 to o wiele za szeroki obwód. Miarka krawiecka się nie rozciąga, a obwody staników owszem. Dlatego zawsze musisz wziąć poprawkę na rozciągliwość obwodu. Bo staniki 95 mają często to 95 w stanie bez naciągu, naciągają się do 115, a pasują idealnie na ludzi z obwodem ok. 105 ;) A Ty masz obwód 94!:) Nie 105. I jeszcze musisz wziąć poprawkę na rozciągliwość obwodu stanika... TWOJ ROZMIAR Przy tych wymiarach powinnaś nosić 80HH (brytyjskie). W ściśliwcach ewentualnie 85GG. Oczywiście nic się nie martw literkami. To tylko wyliczenie tych samych miseczek od znacznie szczuplejszego obwodu. Wtedy zaczynają się inaczej nazywać. Ale nie stają się większe. Zobacz, jakie staniki masz do wyboru w 80HH w polskich: www.intimo4you.com www.peachfield.pl albo w brytyjskim Bravissimo: www.bravissimo.com Wpisz sobie tam tylko ten rozmiar do wyszukiwarki :) Zobacz jakie zmiany daje tylko zmiana rozmiaru :) Porównaj w tych notkach wygląd na zdjęciu z opisem "źle" z tym opisanym "dobrze" stanikomania.blox.pl/2007/08/Kwestia-rozmiaru.html stanikomania.blox.pl/2008/02/Biust-osiemnasty-czyli-pozegnanie-z-DD.html Na koniec spis linków, które będą Ci teraz szczególnie przydatne. Prawda jest taka, że jedne modele mają większe miski, inne mniejsze, jedne są rozciągliwe, inne ściśliwe. Jedne mają szerokie fiszbiny, inne węższe. Tak było zawsze, tylko wcześniej o tym nie myślałyśmy. A teraz powoli zbieramy informacje :) Dlatego przed zamówieniem konkretnego modelu warto zajrzeć do: -Spisu producentów forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=43676955 -Wątku o rozciągliwcach i ściśliwcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64219281&a=64219281 -Wątku o dużo i małomiskowcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=73825506 Będzie Ci też na przyszłość łatwiej jeśli zapoznasz się z: -jak prawidłowo przymierzyć stanik? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64534847 -czy w każdej firmie mam ten sam rozmiar? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64535150 -w jaki sposób najczęściej się oszukujemy? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64535637 Odpowiedz Link
salezjaninka Re: 94/121 Salezjaninka 14.04.08, 09:03 O jejku, no to nieźle się gniotę!!! Od DD do HH to chyba duża różnica? Aż 4 literki, a z tego co czytałam to ok 7 rozmiarów?? Rany, że moje cyce mnie nie zabiły, ze je tak upycham O_O Maith, dziękuję Ci bardzo! *tuli* Przeczytam wszystkie linki, jakie mi zostawiłaś! Muszę coś z tym zrobić, tak nie może dłużej być!! Odpowiedz Link
maith Re: 94/121 Salezjaninka 14.04.08, 22:01 Nie jest tak źle, to nie to samo DD :) Literka to nie rozmiar. Jest kilkanaście różnych rozmiarów oznaczanych DD. Tu wytłumaczono to dość dobrze (zerknij na zdjęcie) b75.blox.pl/2008/02/Stanikowy-Matrix.html To małobiuściasty blog i tłumaczą tam, że dziewczyna uważająca się za płaską jak najbardziej może wejść w DD, pod warunkiem, że to będzie dopasowane do niej DD, bo DD to nie rozmiar. Ale Tobie też dobrze zrobi zapoznanie się z tą notką. 80DD byłoby po prostu znacznie ciaśniejsze (jest na 102 w biuście). Dlatego zmniejszając obwód trzeba zawsze przeliczyć miseczkę, bo ta sama wielkość różnie się będzie nazywać w zależności od obwodu :) To 80HH jest ledwie o rozmiar/dwa większe od 95D/DD, które nosiłaś. Za to konstrukcja będzie miała szansę podtrzymywać Ci biust, bo obwód nie będzie za luźny :) Odpowiedz Link
salezjaninka Re: 94/121 Salezjaninka 15.04.08, 18:55 Uff.. No to mi ulżyło :) Całe szczęście, już się wystraszyłam! A czy mogę tu zadać jeszze jedno pytanie? Chodzi o tą 'migrację'. Mianowicie: czytałam o tym klika postów, ale nie wiem czy dobrze zrozumiałam do końca, o co chodzi. Biust się przesuwa? Takie np. brzydkie 'bułeczki", które wystają między pachą a stanikiem, lub takie wałki poziome pod pachami - czy to o to chodzi? U mnie wygląda to okropnie - jakby takie przedłużenie biustu (te wałki), jakby chciał mnie objąć do okoła. Nie wiem, czy to o to chodzi, czy to jednak tylko mój tłuszcz (należę do grubszych osób)? Z góry dziekuję za odpowiedź, a jeśli jednak pytanie nie może tutaj być zadane, to proszę o skasowanie, dziękuję :) Odpowiedz Link
maith Re: 94/121 Salezjaninka 15.04.08, 20:45 Tak, właśnie te bułeczki, to biust wypchnięty z miseczek (skutek za małych miseczek, za szerokich obwodów i odkrajania biustu po kawałku jeżdżącymi po nimi fiszbinami. To nie jest kwestia tłuszczu, bo takie same bułeczki mają też całkowite chudzinki. Ewentualnie w jakiejś niewielkiej części. To oznacza, że po zmianie Ci te bułki zejdą, nawet jeśli nie całe, to w większości i będziesz wyglądać znacznie lepiej :) Odpowiedz Link
meggi_1980 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 20 13.04.08, 21:17 i ja sie zwracam do Was z prosba o pomoc w dobraniu odpowiedniego biustonosza, przed porodem nosilam jakze popularne w Polsce 75C, i teraz wiem ze na pewno takiego rozmiaru nie mialam.....w ciazy i w okresie karmienia zakupilam biustonosz 85D/E i D w tym rozmiarze jest za mala bo wyplywaja mi piersi a E za gleboka bo sie marszczy, w obu odstaje fiszbina mdzy piersiami, sam obwod tez raczej za luzny bo moge zapiac sie na ostatnia haftke i lekko pojezdza mi do gory. Z moich pomiarow wyszlo ze mam 83 pod biustem (bardzo ciasno mierzone) i 107 w biuscie Bardzo prosze o pomoc bo karmienie piersia zrobilo swoje a jak jeszcze do tego doloze zle dobrany biustonosz to za kilka lat bede miala zwisajace worki :( Odpowiedz Link
maith Meggi_1980 83/107 13.04.08, 23:41 85 to o wiele za szeroki obwód. Miarka krawiecka się nie rozciąga, a obwody staników owszem. Dlatego zawsze musisz wziąć poprawkę na rozciągliwość obwodu. Bo staniki 85 mają często to 85 w stanie bez naciągu, naciągają się do 105, a pasują idealnie na ludzi z obwodem ok. 95 ;) A Ty masz obwód 83!:) Nie 95. I jeszcze musisz wziąć poprawkę na rozciągliwość obwodu stanika... TWOJ ROZMIAR Przy tych wymiarach powinnaś nosić 75 G (brytyjskie) W pol/niem rozmiarówce to 65J (jest w Melissie) W rozciągliwcach to by było 70H czyli pol/niem 70L Oczywiście nic się nie martw literkami. To tylko wyliczenie tych samych miseczek od znacznie szczuplejszego obwodu. Wtedy zaczynają się inaczej nazywać. Ale nie stają się większe. Zobacz, jakie fajne staniki masz do wyboru w 75G w polskich: www.intimo4you.com www.peachfield.pl albo w brytyjskim Bravissimo: www.bravissimo.com Wpisz sobie tam tylko te rozmiary do wyszukiwarki :) A co do poprawy kształtu biustu: -Pomaga już sama zmiana stanika na dobry rozmiar. Zaczniesz wyglądać znacznie lepiej. Zobacz, co daje w wyglądzie miękki stanik na fiszbinach, ale w DOBRYM rozmiarze. stanikomania.blox.pl/2008/02/Biust-osiemnasty-czyli-pozegnanie-z-DD.html -Pomaga też spanie w staniku. Bo w dzień biust słabo trzymany jest ciągnięty w pionie w dół, a nocą w poziomie jest ciągnięty na boki. Coś Ci to przypomina? Bo mi obluzowywanie mleczaków, żeby szybciej wypadły ;)Tu masz cały wątek o tej metodzie, gdzie dziewczyny dzielą się efektami forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=69140526&s=0 -dodatkowo pewnie jakieś kremy. Na koniec spis linków, które będą Ci teraz szczególnie przydatne. Prawda jest taka, że jedne modele mają większe miski, inne mniejsze, jedne są rozciągliwe, inne ściśliwe. Jedne mają szerokie fiszbiny, inne węższe. Tak było zawsze, tylko wcześniej o tym nie myślałyśmy. A teraz powoli zbieramy informacje :) Dlatego przed zamówieniem konkretnego modelu warto zajrzeć do: -Spisu producentów forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=43676955 -Wątku o rozciągliwcach i ściśliwcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64219281&a=64219281 -Wątku o dużo i małomiskowcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=73825506 Będzie Ci też na przyszłość łatwiej jeśli zapoznasz się z: -jak prawidłowo przymierzyć stanik? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64534847 -czy w każdej firmie mam ten sam rozmiar? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64535150 -w jaki sposób najczęściej się oszukujemy? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64535637 Odpowiedz Link
joanekjoanek 97/125 14.04.08, 00:31 a ja, biedactwo, wyglądam tak: jestem gruba, biust mam w proporcji do ogółu ciała jednak spory, zaniedbany przy tym i oklapły (dwójka dzieci, liczne spadki i przyrosty wagi, problemy hormonalne). Dobrych staników nie nosiłam nigdy. Raz miałam szyty u gorseciarki, wydałam na niego majątek, a w gruncie rzeczy się nie sprawdził - wprawdzie ładnie podnosił piersi do góry i zbierał, ale za to je spłaszczał, a nadto szybko się zdefasonował (za szybko, jak na sprzęt za 600 złotych, grrrghhh) i nie nadaje się do użytku. kupiłam sobie felinę 90H, czyli stanik "największy w całym sklepie" i jest on oczywiście o niebo lepszy niż to, co nosiłam dotychczas (wstydzę się napisać, co to bywało). Ale trochę też jest nie tak. Miska w zasadzie jest ciut za mała (pani w sklepie rzekła, żeby celować w 85I), fiszbiny mnie uwierają, biust jest trochę chyba niżej niż być powinien. no i tak jest ze mną. doradzicie mi coś? bardzo serdecznie dziękuję!!! Odpowiedz Link
maith Re: 97/125 Joanekjoanek 14.04.08, 01:04 Spokojnie, wygląda na to, że pasują Ci całkiem normalne, fajne staniki, nie musisz się szarpać z gorseciarką, ani kupować największych Felin :) I zobacz jakie zmiany daje tylko zmiana rozmiaru :) Porównaj w tych notkach wygląd na zdjęciu z opisem "źle" z tym opisanym "dobrze" stanikomania.blox.pl/2007/08/Kwestia-rozmiaru.html stanikomania.blox.pl/2008/02/Biust-osiemnasty-czyli-pozegnanie-z-DD.html TWÓJ OBWÓD 90 to nadal za szeroki obwód. Miarka krawiecka się nie rozciąga, a obwody staników owszem. Dlatego zawsze musisz wziąć poprawkę na rozciągliwość obwodu. Bo staniki 90 mają często to 90 w stanie bez naciągu, naciągają się do 115, a pasują idealnie na ludzi z obwodem ok. 105 ;) I jeszcze musisz wziąć poprawkę na rozciągliwość obwodu stanika... TWOJ PEŁNY ROZMIAR Przy tych wymiarach powinnaś nosić 85H, ale BRYTYJSKIE W brytyjskich sklepach 85H nazywa się 38H :) W Felinie i innych pol/niem, to by było 85L (nie mają, więc należy dać sobie z nimi spokój :) Zobacz, jakie fajne staniki masz do wyboru w brytyjskim 85H (38H) w polskich sklepach: www.peachfield.pl www.intimo4you.com albo w brytyjskim Bravissimo: www.bravissimo.com Wpisz sobie tam tylko ten rozmiar do wyszukiwarki :) A co do poprawy kształtu biustu: -Pomaga już sama zmiana stanika na dobry rozmiar. Zaczniesz wyglądać znacznie lepiej. Pamiętasz, co daje w wyglądzie miękki stanik na fiszbinach, ale w DOBRYM rozmiarze? stanikomania.blox.pl/2008/02/Biust-osiemnasty-czyli-pozegnanie-z-DD.html -Pomaga też spanie w staniku. Bo w dzień biust słabo trzymany jest ciągnięty w pionie w dół, a nocą w poziomie jest ciągnięty na boki. Coś Ci to przypomina? Bo mi obluzowywanie mleczaków, żeby szybciej wypadły ;)Tu masz cały wątek o tej metodzie, gdzie dziewczyny dzielą się efektami forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=69140526&s=0 -dodatkowo pewnie jakieś kremy. Na koniec spis linków, które będą Ci teraz szczególnie przydatne. Prawda jest taka, że jedne modele mają większe miski, inne mniejsze, jedne są rozciągliwe, inne ściśliwe. Jedne mają szerokie fiszbiny, inne węższe. Tak było zawsze, tylko wcześniej o tym nie myślałyśmy. A teraz powoli zbieramy informacje :) Dlatego przed zamówieniem konkretnego modelu warto zajrzeć do: -Spisu producentów forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=43676955 -Wątku o rozciągliwcach i ściśliwcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64219281&a=64219281 -Wątku o dużo i małomiskowcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=73825506 Będzie Ci też na przyszłość łatwiej jeśli zapoznasz się z: -jak prawidłowo przymierzyć stanik? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64534847 -czy w każdej firmie mam ten sam rozmiar? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64535150 -w jaki sposób najczęściej się oszukujemy? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64535637 Odpowiedz Link
immere 93/103 14.04.08, 07:26 ja juz uzyskalam pomoc, a teraz bardzo prosze o pomoc dla mojej mamy :) ona caly czas nosi 75C :O Odpowiedz Link
victoria08 83/110 karmiaca? jaki model na poczatek 14.04.08, 10:01 Jaki rozmiar dla kolezanki ktora ma 83cm pod biustem i 110 w biuscie w staniku, ktory moze lekko ja splaszcza(piersi WOGOLE nie byly podtrzymane bo wcisniete w jakies bardzo rozciagliwe bawelniane 80b/c?) - do pomiaru je podtrzymywala rekoma zeby byly na bardziej odpowiednim poziomie. jak mierzyla moje 34FF Fantasie Brigitte obwod byl ok - scisly normalnie na najlzejsza hafkte ale ok. jednoczesnie wiadomo ze fiszbiny byly gdzies 2-3cm od mostka w ogole nie przylegaly wiec moze przy wiekszej miseczce bedzie pasowal mniejszy obwod, bo kolezanka byla przed ciaza dosc szczupla. ja szacuje jej 34GG/H trudno ocenić. jaki model na poczatek? najlepiej Melisy bo portfel malo zasobny. Dodam ze piersi bardzo "zmeczone" wieloletnim brakiem podtrzymania i noszeniem 80tek na obwod ktory kiedys byl z 75-8cm pod? co proponujecie?? ------------------------------ Doświadczenia, które powtarzają się wielokrotnie, mają jeden jedyny cel: nauczyć Cię tego, czego jeszcze nie potrafisz :) Odpowiedz Link
victoria08 Re: 83/110 karmiaca? jaki model na poczatek 14.04.08, 15:40 Czy Curvy Kate - Portia byłaby dobrym rozwiązaniem? albo RubyPink 34GG Celia? wiem ze to nie dla karmiacych ale rozmiarowo? i czy nadaja sie na tzw. pierwszy stanik? kolezanka raczej blisko ma biust Odpowiedz Link
calinkalive Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 20 14.04.08, 12:19 Witam serdecznie! mój rozmiar: pod biustem na wydechu bez stanika 68cm biust 80-81 bez stanika 2miesiace temu przestałam karmić rozmiar sprzed ciąży jest na mnie za duży:( a nosiłam 70B dlatego nie mam obecnie żadnego pasującego stanika ,wszystkie są za duże!dziękuję z góry za pomoc i proszę o rozmiarówkę staników polskich Odpowiedz Link
maith Calinkalive 68/80-81 14.04.08, 22:08 A co powiesz na 60D, 60DD? :) Jesteś na granicy rozmiarów. Z polskich firm robi je Avocado. Ale przede wszystkim zajrzyj na Lobby Małobiuściastych, gdzie jest sporo dziewczyn z podobnym do Ciebie rozmiarem, gdzie dziewczyny mają giełdę tańszych staników i informacje na temat modeli w tych obszarach rozmiarowych www.malobiusciaste.prv.pl A co do tego, dlaczego D czy DD, to najlepiej tłumaczy to Katinkova o tu: b75.blox.pl/2008/02/Stanikowy-Matrix.html Odpowiedz Link
stupid_girl888 83/111 14.04.08, 12:36 Witam serdecznie, czy któraś z Pań mogłaby mi pomóc w znalezieniu odpowiedniego rozmiaru przy tych wymiarach? Pod biustem zmierzyłam się bardzo, bardzo ciasno a na biuście bez stanika, luźno (z tym że biust ten jest dość obwisły i "nieforemny") Skorzystałam z elektronicznego bra-fittera który obliczył mi następujące rozmiary: roz. brytyjski: 75H (34H) roz. bryt. stanik rozciągliwy : 70J(32J) roz. bryt. stanik ścisłiwy: 80G (36G) Wg tego przelicznika w Polsce nie produkują na mnie staników (?) Dodam że obecnie noszę 75E kupione w "zwykłym" sklepie. Na początku miseczki były w miarę w porządku, bułkowały dopiero gdy zaczęłam wyczyniać dziwne rzeczy z rękami, z tym że obwód był za luźny więc go zwęziłam. No i teraz bułki są cały czas :/ Byłabym bardzo wdzięczna za wszelką pomoc :)) Odpowiedz Link
oshinka5 91/127 again 14.04.08, 17:24 Właściwie to nie o sam rozmiar, jako taki chciałam się dopytać, tylko gdzie takiego szukać? 85J jest zły (za luźny obwód, czasem za mała miska), 80J tym bardziej, 80K jeszcze się nie doczekałam (ma przyjść), a w rozciągliwcach to co? 75L? Gdzie można coś takiego kupić, bo mnie normalnie coś zaraz trafi. Od sierpnia ubiegłego roku nie znalazłam jeszcze dobrego stanika (a szukam prawie cały czas). To mnie zaczyna lekko dołować... Odpowiedz Link
inabb 79/97 14.04.08, 19:01 Witam! Prosze o porade w jaki rozmiar mam celowac. Oczywiscie do tej pory nosilam 80B, w porywach C. Biust mam szeroko rozstawiony, czasem mam wrazenie, ze najwiecej go pod pachami ;-) Pozdrawiam i dziekuje za kawal dobrej roboty dla nas, nieuswiadomionych - iza Odpowiedz Link
the_mariska Re: 79/97 15.04.08, 18:25 Na początek zmierz w jakimś sklepie stacjonarnym dość popularne rozmiary 75E i 75F i sprawdź po wygarnięciu wszystkiego spod pach do miseczki i wyregulowaniu ramiączek, który lepiej będzie na tobie leżał. Jeżeli miseczka w 75E będzie pasować lepiej (a 75F będzie za duże), to twoim docelowym rozmiarem będzie brytyjskie 70F (32F). W odwrotnym przypadku, celuj w 70FF (32FF). W polskiej rozmiarówce powinno być na ciebie dobre 70H. Odpowiedz Link
only-i 74/94 14.04.08, 19:34 obecnie noszę 75D, po przeczytaniu "jak powinien leżeć dobrze stanik" stwierdzam, że większość moich ma za luźne obwody pod biustem, a miski są za małe => bułeczki, albo spłaszczają moje piersi.... chciałabym zamówić coś ze strony avocado, ale bra-fitter nie daje mi klarownego obrazu jaki rozmiar powinnam wybrać, tzn. daje ale ja nadal nie wiem... poza tym czy obwód 65 na sam początek nie będzie za ciasny i może lepiej nie wybrać 70? i jaką miske f czy g a może większą w sumie doszłam do wniosku, że mogę zamówić 2 w konkurencyjnych rozmiarach, ale totalnie nie wiem jakich :( Odpowiedz Link
the_mariska Re: 74/94 15.04.08, 18:37 Obwód 70 już po kilku dniach może być na ciebie całkiem za luźny, więc lepiej o nich zapomnij ;) Gdybyś chciała zamówić coś z brytyjskich staników celuj w 65FF (30FF). Z polskich firm, w tym Avocado powinno na ciebie pasować 65H lub ewentualnie 65G, tyle że oni mają bardzo nierówną rozmiarówkę, więc najlepiej napisać do nich mejla z pytaniem o konkretny model. Odpowiedz Link