carmelli Re: Źle dobrany stanik a zdrowie - risercz :) 17.04.08, 17:14 Ja bardzo silnie odczuwalam bol w ramionach spowodowany "powieszeniem" biustu na ramiaczkach. Przesuwalam wtedy ramiaczka na boki ale i tak wpadaly w juz wyzlobione dolki:( Bol nasilal sie po dlugim chodzeniu, kiedy moje piersi w kompletnie niedobranym staniku podskakiwaly sobie spokojnie naciagajac ramiaczka. Bolu plecow nie pamietam, ale od kiedy mam dobry stanik mniej sie garbie. Odpowiedz Link
boziaj na sporej grupie... 17.04.08, 17:56 moich pacjentek; medyczne skutki "duzego biustu" ( w sensie nadmiernego obciążenia)to głównie bóle głowy, barków i kregosłupa (od szyi w dół), pośrednio równiez inne dolegliwości. Tło poczatkowo przeciązeniowe, nast. wytwarzaja się juz zmiany w różnym stopniu nieodwracalne gdyby naukowo dało sie udowodnic, że dobrze dobrany stanik te przeciążenia niweluje, moznaby w/w nazwac skutkami noszenia źle dobranego stanika (jak rizercz, to rizercz :)) zastanowie sie nad metodologią :) Odpowiedz Link
turzyca o wow! 18.04.08, 00:28 My juz kiedys rozwazalysmy czy nie daloby sie znalezc jakiegos lekarza, ktory dalby sie przekonac do wprowadzenia stanikologii, a potem badania skutkow i wypowiadania sie pod nazwiskiem - jako przeciwwaga dla tych durnych chirurgow-plastykow. Dasz sie przekonac? Odpowiedz Link
toka78 Re: o wow! 18.04.08, 01:12 Ja co prawda nie lekarz ale tez z pacjentami mam do czynienia. Niestety nie chca sluchac. To tak jakby przekonywac lysego do kupna szczotki do wlosow. Jak do tej pory udalo mi sie zainteresowac JEDNA pacjentke, a mam ich 9 dziennie. Ech... Odpowiedz Link
boziaj Re: o wow! 18.04.08, 08:36 fajne :) trzebaby tylko dobrze zastanowic sie nad grupą badanych (moze te, ktore juz zglaszaja sie do plastykow, bylyby chetniejsze do wspolpracy) jak dla mnie temat do pociagniecia... jestem lek. rehabilitacji Odpowiedz Link
agastrusia Re: o wow! 18.04.08, 08:50 Musze pogadać z siostrą żeby też zaczęła się przygladać pacjętkom pod tym kątem - również jest rehabilitantką ;-) Odpowiedz Link
heliamphora Re: o wow! 25.04.08, 17:22 > trzebaby tylko dobrze zastanowic sie nad grupą badanych (moze te, > ktore juz zglaszaja sie do plastykow, bylyby chetniejsze do > wspolpracy) Ale za to chirurdzy plastycy by nas wymordowali... Odpowiedz Link
boziaj no co ty :) 25.04.08, 20:04 ale myslę, że z innych powodow takie badanie mogloby byc trudne technicznie... na razie pisze tutaj, bo widze ze pojawiaja sie inni "branzowcy", może ktos jeszcze sie znajdzie :) rzeczywiście na początek chyba dobrym pomyslem byloby w miare proste (ankietowe) badanie wśrod forumek mysle ze prospektywne mialoby większa wartosc, czyli trzeba byloby ankietowac wsrod neofitek jakis prosty kwestionariusz dot wieku, stanu zdrowia, wielkości biustu itp, skala bólu i do tego chyba skala depresji i leku coby nie bylo ze to tylko(?) na psyche dziala zresztą zobaczymy co wyjdzie :) i co Wy na to? Odpowiedz Link
effka454 Re: Źle dobrany stanik a zdrowie - risercz :) 17.04.08, 20:04 Każde upalne lato do czasu oświecenia to katorga odparzonej skóry pod piersiami i pomiędzy, aż do nieznikających przez wiele dni czerwonych obtarć. Wgłębienia na ramionach już znikły, ale były porządne :P Kręgosłup też jakby mniej boli, kiedy długo chodzę lub stoję, ale tu dochodzi jeszcze moja nadwaga, która daje obciążenie. Odpowiedz Link
toka78 Re: Źle dobrany stanik a zdrowie - risercz :) 18.04.08, 01:17 Na PubMed znalazlam takie badania: Breast size, bra fit and thoracic pain in young women: a correlational study. Wood K, Cameron M, Fitzgerald K. School of Human Movement, Recreation and Performance, Victoria University, Melbourne, Australia. Melainie.Cameron@vu.edu.au. ABSTRACT: INTRODUCTION: A single sample study was undertaken to determine the strength and direction of correlations between: a) breast size and thoracic spine or posterior chest wall pain; b) bra fit and thoracic spine or posterior chest wall pain and; c) breast size and bra fit, in thirty nulliparous women (18-26 years), with thoracic spine or posterior chest wall pain, who wore bras during daytime. MEASURES: Pain (Short Form McGill Pain Questionnaire), bra size (Triumph International), bra fit (Triumph International). RESULTS: Most (80%) women wore incorrectly sized bras: 70% wore bras that were too small, 10% wore bras that were too large. Breast size was negatively correlated with both bra size (r = -0.78) and bra fit (r = -0.50). These results together indicate that large breasted women were particularly likely to be wearing incorrectly sized and fitted bras. Negligible relationships were found between pain and bra fit, and breast size and pain. Menstrual cycle stage was moderately positively correlated with bra fit (r = 0.32). CONCLUSION: In young, nulliparous women, thoracic pain appears unrelated to breast size. Bra fit is moderately related to stage of menstrual cycle suggesting that this research may be somewhat confounded by hormonal changes or reproductive stage. Further research is needed to clarify whether there is a relationship between breast size or bra fit and thoracic pain in women during times of hormonal change. A moze zrobimy polskie badania? Jezeli znalazloby sie kilka chetnych osob z Warszawy i okolic majacych doswiadczenia z bolem kregoslupa piersiowego lub szyjnego, ktory zniknal/zmniejszyl sie po dobrym ostanikowaniu to ja moge sie tym zajac (skonstruowac jakies sensowne badanie, zebrac wyniki, policzyc, opisac i powalczyc o wydruk w prasie fachowej dla fizjoterapeutow). Odpowiedz Link
toka78 Re: to może badania wieloośrodkowe? 18.04.08, 10:22 Jestem za! Jestem fizjoterapeuta, a nas niechetnie sluchaja. Moglybysmy razem zrobic cos naprawde dobrego. Nie widze twojego maila, moze napisz do mnie na ponizszy to zastanowimy sie jakby to moglo wygladac :-) Odpowiedz Link
ganbaja Re: Źle dobrany stanik a zdrowie - risercz :) 18.04.08, 09:06 Ja cierpiałam na bóle kręgosłupa w odcinku piersiowo szyjnym, miałam skurcze na karku i barkach. Stwierdzono u mnie wyrodnienie kręgosłupa. Ale od kiedy nosze dobry stanik bóle pojawiają się bardzo rzadko i nie tak okropne jak kiedyś. Odpowiedz Link
anias0401 Re: Źle dobrany stanik a zdrowie - risercz :) 23.04.08, 22:33 No to jest nas tu trochę z branży :). ostatnio z powodów egzaminacyjnych zaniedbałam z deka lekturę Lobby- ale już wracam na szczęście do normalności. Również zajrzałam, co cywilizowany świat na temat dużych biustów wybadał i szczerze mówiąc- wyniki zaskoczyły mnie pozytywnie!!!. Oni się tym zajmują i w całkiem sensownych pismach publikują!!!. Na przykład to www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10476977?ordinalpos=33&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_RVDocSum - niby proste i logiczne (że jak unieruchomiś cyc to nie boli przy skakaniu)- a tu- jeszcze badania na potwierdzenie, Albo to www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12859918?ordinalpos=1&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_DiscoveryPanel.Pubmed_Discovery_RA&linkpos=2 - niby piszą to chirurdzy plastycy- a wcale nie chcą ciąć od razu , tylko ostanikować dobrze. A na dobry początek evidence based bralogy - można jakąś ankietę dla forumek skonstruować dotyczącą bólu kręgosłupa, bólu piersi przy uprawianiu sportu, itp....- szczególnie dla nowych, jeszcze nieostanikiowanych- może coś z tego wyjdzie, - jeśli Spine odmówi publikacji- to może dziewczyny wykorzystają w jakimś wywiadzie- jak oststnio w TOK FM np. Odpowiedz Link
heliamphora Re: Źle dobrany stanik a zdrowie - risercz :) 18.04.08, 03:24 Znajoma ma promieniujące bóle ręki (do tego stopnia, że ręka jest częściowo niesprawna - np. nie można jej wysoko podnieść) i jestem pewna, że to od złych staników, bo w ramionach ma kobieta dwa trwałe, czerwone "doły" w kształcie rynienek i o głębokości 1-1,5 cm. Myślę że mogło w tych miejscach dojść do uszkodzenia nerwow. Niestety moje próby jej uświadomienia stanikowego pozostają na razie bezskuteczne. Odpowiedz Link
monika3411 Re: Źle dobrany stanik a zdrowie - risercz :) 18.04.08, 09:05 U mnie czerwone, bolące doły w ramionach. Ulgę przynosiło zdjęcie stanika. Rozstępy na piersiach (myślałam, że to od samych piersi - że jak taaakieeee wieeelkie urosły, to rozstępy MUSIAŁY się zrobić). No i kompleksy, kompleksy, kompleksy jak również kompletny brak akceptacji swojego biustu. A wczoraj złapałam się na tym, że już nie chcę mieć mniejszych piersi, co było moją niemal obsesją odkąd urosły. Odpowiedz Link
gwiazdka-na-niebie Bóle pleców, skórcze mięśni i rozstępy 21.04.08, 12:56 Ja od wielu lat cierpiałam na bóle pleców i notoryczne (przynajmniej raz w miesiącu) bardzo bolesne przykurcze mięśni od szyi do łopatki, raz z jednej, raz z drugiej strony kręgosłupa. Wyglądało to tak, że nagle przy ruchu głową łapał mnie skurcz w szyi i "trzymał" mnie tak przez kilka dni, a ja przez kilka dni chodziłam z szyją sztywną jak u robota. No cóż, myślałam, praca siedząca, niewygodne krzesło itp. Nic z tego - nawet najwygodniejszy fotel nie rozwiązał tego problemu. Pomogło zrzucenie 10kg (obwód biustu spadł szczęśliwie ze 117 do 106cm) oraz lepszy stanik (chociaż ciągle czekam na przesyłkę z tymi idealnymi). Ciekawe, że żaden lekarz, do którego szłam na konsultacje w ciągu tych wszystkich lat, nie wpadł na tak prosty fakt, że winny może być rozmiar biustu (prześwietlenia kręgosłupa oczywiście niczego nie wykazywały). Dodam tylko, ze jestem osobą wysportowaną, bardzo gibką i silną jak tur, więc słabość gorsetu mięśniowego kręgosłupa nie ma tu nic do rzeczy. Co do rozstępów, to mam je na piersiach i biodrach, bo szybko przechodziłam zmiany figury w okresie dojrzewania, ale w mojej rodzinie to dziedziczne. Nie jest to zresztą, wg mnie, jakiś wielki defekt urody, podobnie jak lekki cellulit. Nie dajmy się zwariować! Faceci są tak ogłupiali na nasz widok, że takich rzeczy w ogóle nie zauważają. ;))) Odpowiedz Link
bluebebe Re: Źle dobrany stanik a zdrowie - risercz :) 21.04.08, 21:06 Moja siostra miała ranki na piersiach od wbijających się w ciało fiszbin, od zewnętrznej strony. Ja z kolei mogę napisać tylko o biustach karmiących, które w 99,999999% są źle ostanikowane. Taka duża, mleczna pierś bez należytego podtrzymania to spore ryzyko zatoru. Odpowiedz Link
h4szi Re: Źle dobrany stanik a zdrowie - risercz :) 13.05.08, 23:22 U mnie, jeszcze za czasów zmiany stanika na G, nagle znikło tzw."zapalenie barku". Tak się te dwa fakty zbiegły w czasie a wcześniej nie pomagały lasery, fale i leki... Gdyby tak jeszcze dobry staniczek mógł sprawić zniknięcie rozstępów... Odpowiedz Link
emalia1231 Re: Źle dobrany stanik a zdrowie - risercz :) 16.05.08, 00:02 zle to zabrzmi ale ciesze sie ze inne kobiety tez maja rozstepy bo to mj najwiekszy problem niszczy mi psyche przez cale zycie, nie mozna zliczyc wieczorow ktore przeryczalam, ile razy chcialam isc ze znajomymi na plaze albo na basen... jestem w stanie zaakceptowac swoj biust(30G)ale tylko bez rozstepow.. to straszne.. nie nosze zadnych bluzek z dekoldami chociaz tak bardzo bym chciala.. nienawidze chodzic do sklepow gdzie jest tyle super mega wykrojonych bluzek.. z reszta jak sie nosi dekoldy to figura jakos tak lepiej wyglada..:( pierwszy raz o tym pisze i czuje sie dziwnie.. jedyna osoba ktorej raz na jakis czas jest moja przyjaciolka ktora z reszta tego nie zrozumie ale chociaz wyzalic pozwoli..eh stara krowa jestm 22 lata mam a ciagle czuje sie gorsza.. stłamszona przez ten kompleks.. Odpowiedz Link
antyka Re: Źle dobrany stanik a zdrowie - risercz :) 16.05.08, 00:11 Garbie sie od kiedy mi cycki urosly, czyli od 15-go roku zycia. To jakas masakra. Pod koniec dnia zawsze bolal mnie kregoslup. W cizy bylo po prostu koszmarnie - nosilam 85F, i oczywiscie bylo za szerokie... Marzylam o koncu ciazy, karmienia i operacji... Do czasu :) Odpowiedz Link
m.arta.m Re: Źle dobrany stanik a zdrowie - risercz :) 16.05.08, 00:16 witam, równolatko :) Też mam takie dni, kiedy rozstępy spędzają mi sen z powiek, kiedy rozmyślam nad tym wszytskim, co mogłam zrobić i czego mogłam nie robić, żeby teraz ich nie mieć. Ale widać taka moja uroda. Bardziej cierpię z powodu tych na biodrach i boczkach, bo się powiększają. Te na biuście jestem w stanie bardziej zaakceptować (chociaż wolałabym ich nie mieć, oczywiście), bo z tego, że mi biust urósł jestem nawet zadowolona, a z tego, że się nie mieszczę w skórę w dole zadowolona nie jestem ani trochę. A na basen i plażę ze znajomymi też nie chodzę, a powodem nawet nie są rozstępy. A nosisz już dobrze dobrany stanik? Bo tak tu czasem czytam, że potrafi on zdziałać niemalże cuda w kwestii rozstępów i zaczynam w to wierzyć. Odpowiedz Link
emalia1231 Re: Źle dobrany stanik a zdrowie - risercz :) 16.05.08, 00:53 probowalam sie ostanikowywac juz dawno temu ale nei do konca bylam uswiadomiona a staniki byly przez moja siostre sprowadzane i na oko kupowane w uk od ponad roku jestem ostanikowana znakomicie .. ale jakos mi to nie pomaga szczerze mowiac (moze najwyzej nie pogarsza sytuacji) szczerze to nie wiem jak rozstepy od stanikow moga sie jakos konkretnie zmniejszyc..ale pewnie moje nie chca bo od daawna sa biale i duze kurcze lato idzie a tu znowu moj odwieczny problem.. ubrania nie dosc ze dekold nei wchodzi w gre to jeszcze wszystkie guziki w koszulach i zakietach mi pekaja (albo wogole nei maja ochoty sie zapiac) No własnie i jestem bardzo ciekawa czy tylko ja mam taki problem z ciuchami... wszystkie moje kolezanki sa wymiarowe i nie maja takich problemow... a ja tak bym chciala w koncu sie z tego wyleczyc isc na plaze.. pokazac sie chlopakowi.. aa i tez mam na biodrach i boczkach ale te akurat chociaz mnie nie ciesza.. to jakos moge je zniesc no a na piersi to jakis taki atrybut kobiecosci ktory w moim przypadku ładnie kobiecym nie jest:P Odpowiedz Link
emalia1231 Re: Źle dobrany stanik a zdrowie - risercz :) 16.05.08, 01:16 m.arta.m dziekuje ze odpisalas na moje zale;) wrazliwy ze mnie człek i duzo to dla mnie znaczy:) zycze ci powodzenia w zwalczaniu tego badziewka! Odpowiedz Link