Dodaj do ulubionych

ROZMIARY BRYTYJSKIE UBRAŃ

19.04.08, 19:41
ja może nietypowo na LB ale buszując po Bravissimo kliknęłam sobie w sukienki i moja mamusia się zachwyciła. Jeżeli mogłybyście pomóc mi w dobraniu rozmiaru brytyjskiego, jak mam rozszyfrować te ich tabelki, super curvy, really curvy itd.?? Bo i pytanie jak mam sobie przeliczać te funty na złotówki? Za cholerę nie wiem ile te ciuchy kosztują? Jakby co to kaonto mam w mBanku więc mogę sobie aktywować visę electron. Będę wdzięczna za pomoc
Obserwuj wątek
    • ava.adore Re: ROZMIARY BRYTYJSKIE UBRAŃ 19.04.08, 19:57
      Rozmiary Bravissimo trochę się różnią od zwykłych rozmiarów brytyjskich - tu masz tabelkę.
      Złotówki na funty przeliczasz wg obowiązującego tego dnia kursu w swoim banku (dla mbanku możesz np. sprawdzić tutaj), ale IMHO takie dokładne sprawdzanie nie ma sensu - i tak nigdy nie wiadomo, kiedy ściągną Ci kasę z karty. Mnie np. wystarczy świadomość, że funt tanieje i kosztuje mniej niż 4,50 ;)
      Visa Electron jest OK tylko pod warunkiem, że jest wypukła. Ogólnie w sklepach brytyjskich możesz płacić albo kredytówkami, albo specjalnymi plastikowymi kartami do zakupów on-line.
      • sheilunia zły link 19.04.08, 20:02
        W linku z tabelka wyskakuje czarnowlosa Doda ;)
        • ava.adore Re: zły link 19.04.08, 20:05
          Cholera, a się zastanawiałam, czy aby na pewno wklejać ją do śmietnika. Wot, zemsta zza ekranu ;PPP

Poprawny jest tu: www.bravissimo.com/info/HowToFindYourSize.aspx
          • paskudek1 Re: zły link 19.04.08, 20:13
            dzięki :) tylko że ja te tabelke już widziałam. I no diabła z niej nie rozumiem, zwłaszcza że angielski to nie mój język:)
            • zania_uk Re: zły link 19.04.08, 20:28
              objasnienie tabelek:
              w poziomie jest obwod pasa w cm (waist/cms), w pionie jest obwod w biuscie w cm
              (bust/cms). mierzysz sie (w staniku raczej) i na przecieciu wymiarow masz rozmiar.

rozmiary 8, 10, 12... to normalna rozmiarowka brytyjska ciuchow, tak jak u nas
              36, 38... (10 to mniej wiecej 38), ale brytyjskie rozmiary sa czesto dosyc duze.
              wiec rozmiarowka bravissimo rozni sie od normalnej tym, ze dla kazdego rozmiaru
              konfekcyjnego sa 2 albo 3 rozmiary w biuscie. czyli curvy=kragla, really
              curvy=bardzo kragla, super curvy=super kragla :)

niektore ciuchy maja 3 rozmiary w biuscie (te z mniej rozciagliwych materialow),
              niektore 2 (te bardziej rozciagliwe). zwroc na to uwage przy wybieraniu rozmiaru.
            • bathilda Objaśnienie tabelki 19.04.08, 20:29
              Cyferki w poziomie to obwód w talii. Cyferki w kolumnie pionowej to obwód w
              biuście. Z przecięcia wychodzi ci rozmiar. Czyli jeśli masz 75 w talii i 93 w
              biuście, Twój rozmiar to "10 really curvy".

Część ubrań ma rozmiarówkę tylko w 2 typach, wtedy patrzysz na dolną tabelkę.
              • paskudek1 Re: Objaśnienie tabelki 19.04.08, 21:00
                a dzięki wam dobre kobiety:) to teraz proszę jeszcze doświadczone koleżanki o przleiczenie tych wymiarów dla takich wartości - 108 w biuście i 83 w talii :) to mojej mamusi, mamusia dosyć krągła. Wielkie dzięki
                • kasiamat00 Re: Objaśnienie tabelki 19.04.08, 21:14
                  14SC lub 14R/SC w zależności od tego, czy są do wyboru 2 czy 2 rozmiary.
                  • kasiamat00 Re: Objaśnienie tabelki 19.04.08, 23:25
                    Tfu, 3 lub 2 :/
            • kasiamat00 Re: zły link 19.04.08, 20:31
              Poziomo masz wpisany obwód w talii, pionowo w biuście, wybierasz wartość na
              przecięciu. Proste jak drut, nawet byli mili i podali wartości w cm, a nie w calach.
      • paskudek1 Re: ROZMIARY BRYTYJSKIE UBRAŃ 19.04.08, 20:08
        dzięki za dobre rady i link do kursów walut:) Co do tych kart to był tu już wątek o tym, że mBank umożliwia już płatności internetowe zwykłymi płaskimi debetówkami jak visa electron. Jak na razie te rozważania są teoretyczne ale jak już będę wiedziała dużo :) (bo wszystko jest niemożliwe) i jak dokonam pierwszego zakupu to może i moja mamusia się skusi.
        A co do tabelki z rozmiarami to rzeczywiście wyskakuje czarnowłosa Doda
        • carmelli Re: ROZMIARY BRYTYJSKIE UBRAŃ 21.04.08, 17:35
          a czy Mama ma juz dobrze dobrany stanik? bo od tego radzilabym
          zaczac, sukienka bedzie wygladac rewelacyjnie ale pod warunkiem
          wlasciwego stanika:)
          jesli jeszcze tego nie zrobilyscie to obie wpiszcie sie do
          aktualnego watku rozmiarowego!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka